Dodaj do ulubionych

parkowanie przy dworcu PKP

IP: *.strong / *.strong-pc.com 23.03.06, 19:04
gdzie w okolicach dworca PKP najlepiej bezpiecznie zaparkować na cały dzień w
sobotę?? Czy w sobotę są jakieś opłaty i ograniczenia w czasie postoju??

nie znam Katowic a chciałbym w miarę sprawnie zostawić autko i do pociągu....
Obserwuj wątek
    • Gość: mickey Re: parkowanie przy dworcu PKP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 22:14
      tuż niedaleko dworca (na ulicy Młyńskiej) jest parking płatny strzeżony - nie
      wiem jakie są stawki. poza tym możesz oczywiście zostawić auto np na ulicy
      Młyńskiej lub w pobliżu. Nie wiem, czy opłata w strefe płatnego parkowania jest
      pobierana w soboty - kiedyś na pewno nie była. Teraz - hmm.. spróbuję
      sprawdzić. Możesz też zostawić autko na parkingu od Placu Andrzeja (nie tam
      gdzie estakada, ale po drugiej stronie dworca). Tam niestety kręci się dużo
      cwaniaków, co to "za złotówkę" ci auta popilnują, więc tam nie radzę. Ja
      zostawiam też często na cały dzień tuż obok Teatru Śląskiego - na ulicy
      Teatralnej. Im bliżej Rynku tym lepiej, bo bezpieczniej, ale generalnie jest
      tam OK. Do tego Pocztowa, i kilka miejsc pod samym dworcem.

Jutro będę w mieście - jak sprawdzę jaka jest stawka na Młyńskiej na parkingu
      strzeżonym to wpiszę tu.
      Mam nadzieję, że jeszcze ktoś udzieli ci info (i bedą one bardziej kompetentne
      niż moje ;) )
      pozdrawiam.
      • Gość: Julian Re: parkowanie przy dworcu PKP IP: *.strong / *.strong-pc.com 24.03.06, 15:30
        super, dzięki za pomoc. Problem wydaje sie prozaiczny, ale każda podpowiedź się
        przyda dla kogoś kto nie zna miasta...
    • Gość: jimmy Re: parkowanie przy dworcu PKP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 17:17
      nie wiem ile kosztuje parkowanie na najbliższym strzeżonym parkingu - czyli na
      ulicy Młyńskiej. oprócz tego, jak wspomniano wyżej można zaparkować po prostu
      na ulicy - polecam Młyńską - bo to tuż naprzeciwko Urzędy Miasta, ale nie wiem
      ile tam może być ogólnodostępnych miejsc parkingowych (nie rzykowałabym tam
      parkowania na miejscu nie wiadomo dla kogo, ale zarezerwowanego, bo Straż
      Miejska jest tam non-stop, więc skończyłoby się raczej źle). Oprócz tego można
      jeszcze na Pocztowej, albo tuż obok Pocztwoej (nie wiem jak ta ulica się
      nazywa, ale to ta, przy której stoi dowrzec, ale w stronę wiaduktu/w strone
      Starego Dworca - tam pod skarpą (przed wiaduktem) jest też kilka miejsc
      parkingowych. Jeżeli bardzo zależy Ci na strzeżonym, to jest jeszcze parking
      strzeżony koło Uniwersytetu Śląskiego na ulicy Bankowej. To jest kawałek od
      dworca (jakieś 10minut spacerkiem), ale może warto, bo cena wjazdu na cały
      dzień to 7zł (!).

wejdź sobie na stronę Urzędu Miasta na której jest dość dobra mapa z
      wyszukiwaniem ulic i innych obiektów:
      www.um.katowice.pl/pl/
      albo bezpośrednio (jak się uda) na mapę:
      mapserver.um.katowice.pl/website/katowice/viewer.htm
      • Gość: Julian Re: parkowanie przy dworcu PKP IP: *.strong / *.strong-pc.com 26.03.06, 19:21

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka