Dodaj do ulubionych

W jakiej dzielnicy Katowic najlepiej zamieszkać ?

IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 04.04.06, 15:12
Chcemy z dziewczyną przeprowadzić się z Krakowa do Katowic. Prosze o
informacje w której części tego miasta najlepiej sie mieszka (lokalizacja,
dostęp do kultury itp.)
Dzięki z góry.
Obserwuj wątek
    • Gość: Krzysiek Re: W jakiej dzielnicy Katowic najlepiej zamieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 16:40
      Generalnie to bym sie z Krakowa nie wyprowadzał!

Ale jesli juz wybieracie sie do Katowic to polecalbym Ligote, dobra komunikacja,
      stosunkowo spokojna dzielniaca porownujac z innymi dzielnicami Katowic.

Kiedys byla to dzielnica elitarna! Duzo zieleni!

pzdr
      • Gość: ! Re: W jakiej dzielnicy Katowic najlepiej zamieszk IP: 80.51.36.* 04.04.06, 17:00
        Ligota to już nie,najlepiej koszutka - okolice placu grunwaldzkiego najlepiej
      • Gość: Olo Re: W jakiej dzielnicy Katowic najlepiej zamieszk IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.06, 17:07
        to się przeprowadź do Krakowa, drogi Krzyśku.
        A co do dobrej komunikacji Ligoty, to chyba powinieneś słowo dobra ująć w
        cudzysłów, bo wg mnie z większych dzielnic jest najgorzej skomunikowana.
        zarówno komunikacja miejska , jak i samochodem.

ja polecam Koszutkę. rzut beretem do centrum. W okolicach Oblatów w miarę
        spokojnie mimo bliskości centrum. Generalnie nieźle się tu mieszka.
        • Gość: Krzysiek Re: W jakiej dzielnicy Katowic najlepiej zamieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 17:47
          Dlaczego Ligota ma zła komunikację? Mógłbys wytlumaczyc!

Nie ma korkow (tylko miedzy 7:20 a 8:00 od skrzyzowania piotrowickiej z
          panewnicka do nieszczesnych swiatel na starej ligocie (przy Auto Ronnie).

Autobusy jeżdza co chwile i w kazdym kierunku (gora 15minut do centrum),
          posiadamy dworzec pkp z licznymi waznymi polaczeniami. To ze autobus stoi
          czasami w korku juz nie wina ligoty tylko centrum katowic bo stoi zazwyczaj w
          korku od AWFu w centrum.

Ruch samochodowy od kiedy zrobili obwodnice jest zdecydowanie mniejszy niz np 5
          lat temu.

pzdr
          • Gość: :) Re: W jakiej dzielnicy Katowic najlepiej zamieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 18:07
            zgadzam sie, ligota nawet ładna... dojazd naprawde bez problemu. chodze tam do
            szkoly, i masa osob dojazdza z roznych części katowic i jedynie osoby z
            podlesia mają problem... ;) Jest całkiem ładny park, basen(nie jest to
            rewelacja, ale zawsze coś), korty... Mieszkam na ochojcu niedaleko lasu, wiec
            naprawde ladnie tu, kilka fajnych knajpek w okolicy sie znajdzie, dużo sciezek
            rowerowych... jedynie dojazd do centrum nie jest super, ale narezkac tez nie
            moge:)
          • business3 Wybierz Ptasie Osiedle - nie pożałujesz na pewno! 05.04.06, 20:27
            Wybierz Ptasie Osiedle - nie pożałujesz na pewno!
    • Gość: bea Re: W jakiej dzielnicy Katowic najlepiej zamieszk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 10:11
      Cześć.
      Jeśli miałabym wybierać dzielnice Katowic to też wybrałabym Ligote, Panewniki,
      ewentualnie Piotrowice,Ochojec. Dość spokojnie, blisko lasy. Zależy co kto lubi.
    • jimmyjazz Re: W jakiej dzielnicy Katowic najlepiej zamieszk 05.04.06, 10:34
      Gość portalu: mario napisał(a):

> Chcemy z dziewczyną przeprowadzić się z Krakowa do Katowic. Prosze o
      > informacje w której części tego miasta najlepiej sie mieszka (lokalizacja,
      > dostęp do kultury itp.)

Polecam Koszutke:
      - blisko centrum, kina, knajpy itp
      - bezproblemowa komuniakcja we wszystkich kierunkach (zakłądam ze jeździsz
      autem), a i bez samochodu łatwo wszędzie dojechać,
      - sporo zieleni, niska zabudowa,
      - niedaleko park,
      • Gość: Kika Re: W jakiej dzielnicy Katowic najlepiej zamieszk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 14:13
        Koszutka
        srodmiescie - powyzej Placu Miarki - w strone parku Kosciuszki
        osiedle Paderewskiego
        Ligota ( ale nie Zadole)
        Ochojec i Piotrowice
        Brynow - oklice parku kosciuszki - tylko tu jest bardzo drogo
        • surfen Re: W jakiej dzielnicy Katowic najlepiej zamieszk 11.04.06, 21:13
          Gość portalu: Kika napisał(a):

> Koszutka
          > srodmiescie - powyzej Placu Miarki - w strone parku Kosciuszki
          > osiedle Paderewskiego
          > Ligota ( ale nie Zadole)
          > Ochojec i Piotrowice
          > Brynow - oklice parku kosciuszki - tylko tu jest bardzo drogo

Osiedle Paderewskiego - odradzam. To blokowisko, blok obok bloku, mało
          przestrzeni. Jedyny plus to bliskość "Doliny 3Stawów". Z tej listy: popieram
          Koszutke, zwłaszcza górną część (jadąc od ronda).
    • Gość: Kasia Re: W jakiej dzielnicy Katowic najlepiej zamieszk IP: 213.17.235.* 05.04.06, 15:36
      Murcki! Rewelacja!
    • Gość: obcy Re: W jakiej dzielnicy Katowic najlepiej zamieszk IP: 195.117.104.* 05.04.06, 16:05
      Chyba na głowę trzeba upaść aby z Krakowa wyprowadzać się do Katowic
      • Gość: Olo Re: W jakiej dzielnicy Katowic najlepiej zamieszk IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 16:35
        nie sądzę. i trzeba być dosyć ograniczonym, zeby tak jednoznacznie pisać.
      • Gość: :) Re: W jakiej dzielnicy Katowic najlepiej zamieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 19:13
        można miec różne powody przecież...
        • madzialenka82 Re: W jakiej dzielnicy Katowic najlepiej zamieszk 06.04.06, 09:28
          Też polecam koszutke:) Wszędzie blisko to ogromny plus. Nie mogłabym żyć na ligocie gdzie do centrum jedzie się nie wiadomo ile. Nawet jeśli chodzi tylko o mikołowską. No i zaparkuj auto w centrum, a tak z koszutki to można na piechote do miasta. Nie jest daleko do parku chorzowskiego, blisko też Silesia, buduje sie nowe boisko.
          • tygryspuma Re: W jakiej dzielnicy Katowic najlepiej zamieszk 06.04.06, 09:59
            proponuję utyman jest extra tam Pan Bóg mówi dobranoc
            • Gość: alek tylko Ligota IP: 213.227.87.* 06.04.06, 10:50
              wszystko na miejscu,wkoło tereny leśne, dobry dojazd czymkolwiek,cisza, jak
              macie więcej kasy to szukajcie mieszkania w stylowych przedwojennych,
              modernistycznych willach, bardzo ładne założenie, one są wielorodzinne,
              ewentualnie w 'stodołach' - budowanych w czasie wojny przez Niemców 1-piętrowych
              choby szeregowcach, można trafić na mieszkanie (80 m2) + poddasze do
              wykorzystania, ludzie robią z tego perełki
              • Gość: ligia Re: tylko Ligota IP: *.c31.msk.pl 07.04.06, 00:35
                poludnie katowic ligota, piotrowice, panewniki to jedyne tereny w ktorych o
                typowych i przyslowiowych katowicach mozna zapomniec Ja tam mieszkam i wiem co
                mowie :)
      • Gość: Michał Re: W jakiej dzielnicy Katowic najlepiej zamieszk IP: *.bytom.compnet.com.pl 08.04.06, 00:17
        Naprawde?Ja tez niedawno przeprowadzilem sie wlasnie z Krakowa na Ślask i nie
        narzekam:)
    • janeckimariusz Re: W jakiej dzielnicy Katowic najlepiej zamieszk 07.04.06, 14:44
      Nie jestem idotą - mam powody, które wymuszają tę sytuację. Ile trzeba mieć kasy
      aby coś kupić w tych południowych dzielnicach. Interesuje nas cos do 60 m2.

Pozdrawiam
      • Gość: Kika Re: W jakiej dzielnicy Katowic najlepiej zamieszk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.06, 18:10
        poszukaj na www.gratka.pl - tu jest bardzo duzo ofert z wyszukiwaniem w dzielnicach.
      • Gość: vaia Re: W jakiej dzielnicy Katowic najlepiej zamieszk IP: *.crowley.pl 07.04.06, 20:34
        lub tutaj
        nieruchomosci.onet.pl/pl/nieruchomosci/rw-form.asp?categoryid=191&operacja=sprzeda%BF&Region=&miasto=katowice
      • Gość: anka Re: W jakiej dzielnicy Katowic najlepiej zamieszk IP: *.geodezja.katowice.pl 12.04.06, 15:24
        Niektóre posty świadczą o lokalnym dzielnicowym patrityzmie ale nie wiele mają
        wspólnego z rzeczywistością. Musisz poświęcić choć jeden dzień i sam zobaczyć
        na własne oczy. Warto, bo są naprawdę duże różnice.
    • Gość: Petronela Re: W jakiej dzielnicy Katowic najlepiej zamieszk IP: 213.17.150.* 07.04.06, 23:13
      mieszkałam w Katowicach na Koszutce i myślałam ,ze to najpiekniejsza dzielnica.
      Przeprowadziłam sie do Chorzowa i poznałam inne miasta. Na pewno nie Ligota ,
      napewno nie Koszutka!!! Poogladaj inne dalsze dzielnice. Z centrum Chorzowa
      mam lepszy "dojazd" niz z owej osławionej Koszutki.
      • settembrini Re: W jakiej dzielnicy Katowic najlepiej zamieszk 08.04.06, 00:29
        z koszutki idzie sie krocej pieszo do centum, niz tramwajem sie jedzie z
        chorzowa. juz to daje jasno do zrozumienia, co jest lepiej skomunikowane (tym
        bardziej, ze do godz. 18 "16" jezdzi srednio co 6 minut, pozniej 3 razy
        rzadziej, pomijajac tramwaje nr 13 i 14)
      • jimmyjazz Re: W jakiej dzielnicy Katowic najlepiej zamieszk 09.04.06, 10:43
        Gość portalu: Petronela napisał(a):

> Z centrum Chorzowa mam lepszy "dojazd" niz z owej osławionej Koszutki.

No chyba żartujesz. Chyba ci się dzielnice pomyliły.
    • Gość: Kasia Murcki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 10:10
      Piękna, cicha zielona oklolica z dobrym dojazdem, ja właśnie tam się przeprowadzam.
      • madzialenka82 Chorzów?? Dzielnica Katowic? 11.04.06, 09:42
        Wydawało mi się że mówimy o dzielnicach Katowic, a Chorzów chyba nią nie jest. Ciekawe z której strony dojedziesz Z Chorzowa do Katowic-centrum szybciej niż z Koszutki...hihihih

Kasiu - Murcki?? Oj tam chyba jeszcze nie znasz ludzi. Mam tam koleżanke i mówiła, że szczególnie bezpiecznie tam nie jest. I dobry dojazd? Gdzie? Tyskimi autobusami? Tam się jedzie i jedzie...

Jeżeli nie koszutka to pewnie wybrałabym ptasie osiedle. A już takie wygnanowa jak Piotrowice czy Ochojec to nigdy. Zeby nie być tak koło slownym dodam, że praktycznie w każdej dzielnicy mam kogoś znajomego, wiec wiem jakie są odległości, które trzeba pokonać komunikacją miejską.
        • Gość: Rafal Re: Chorzów?? Dzielnica Katowic? IP: *.sti.net.pl 14.04.06, 22:38
          Murcki to taka mala wies w Katowicach - wiec jesli ktos lubi swiety spokoj to
          polecam ( wlasnie tam kupilem mieszkanie) - dojazd do centrum - nie liczylem,
          ale na pewno szybciej niz z Piotrowic czy ligoty. Tyskie autobusy dojezdzaja do
          Murcek w mniej niz 20 minut(jak rondo bedzie zrobione to bedzie szybciej o
          wiele) i jest ich kilka(1, 4, 14, 400)- do tego katowickie (672, 673).
          Dodatkowa zaleta jest obecnosc lasow (ok 40 ha, nie parkow). Dodajac ze tam
          jest sama niska zabudowa (najwiekszy budynek -1 sztuka 6 pieter)- tylko jest
          maly problem - nikt tam mieszkan nie sprzedaje - mozna sie o tym przekonac
          chocby na www.gratka.pl. Co do bezpieczenstwa - tam sie wszyscy znaja (mala
          wies jak pisalem) wiec jakie niebezpieczenstwo cie spotka od osoby ktora znasz
          z widzenia? Owszem wczesniej bylo troche niepewnie ale od momentu jak nie ma
          tam juz tak wielkiej zawodowki gorniczej to jest spokoj.Odnosnie Ptasiego
          osiedla - fajne jak sie ma duzo pieniedzy. pozdrawiam
    • Gość: Wehrwolf Re:Nikischschacht ale tam Gorol jest bez szans!!! IP: *.t.pppool.de 11.04.06, 10:22
      Polecom Nikischschacht abo Gieschewald, Hergoland,Willhelmina, Emanuelsegen,
      Schoppenitz,Jonow,
      • Gość: dziad_nieborak Re:Nikischschacht ale tam Gorol jest bez szans!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 19:28
        Chyba dawno w kraju nie byles.
        Dzierżżż!!!
    • Gość: anka Re: W jakiej dzielnicy Katowic najlepiej zamieszk IP: *.geodezja.katowice.pl 12.04.06, 15:22
      Brynów. Blisko i zielono, ale drogo.
    • Gość: Zeta Re: W jakiej dzielnicy Katowic najlepiej zamieszk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.06, 20:03
      Polecam Katowice południowe czyli kwartał wzdłuż ul Kościuszki, okolice
      Seminarium Duchownego, ul.Zajączka a najlepiej trochę dalej na południe tj os.
      Bażantów. wszedzie blisko a nie ścisłe Centrum. Za parę lat ta część miasta
      może znowu będzie Villa Nova.
      • Gość: ollo Re: W jakiej dzielnicy Katowic najlepiej zamieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 20:14
        Koszuyka to teraz syf... Dużo meneli, żuli i - pardon - emerytów. Brynów - to
        dzielnica gdzie mieszkaja dorobkiewicze, którzy niedawno do garnituru nosili
        białe skarpetki... Vide blokowisko na Ptasim Osiedlu położone na szkodach
        górniczcyh (niespotykane wrażenia, polecam)wybudowane przez jakiegos dewelopera.
        osiedle paderewskiego - blokowisko ze wszystkimi negatywnymi tego skutkami.
        Cud, ze tam jeszcze kogos nie zarżnęli po 21.
        Pozostaje ci Ligota albo Panewniki. Ceny miszkan z II ręki od 2 tys zł za met.
        Nowych - około 2,8 tys. zł.
        • Gość: Olo Re: W jakiej dzielnicy Katowic najlepiej zamieszk IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.06, 21:15
          koszutka to syf?
          baaardzo ciekawe stwierdzenie, szczególnie z tymi menelami i żulami :-)

Brynów? też ciekawa diagnoza. K$%@#%, ale mnie ubawiłeś. Masz jakiś wyostrzony
          zmysł i szczerze powinieneś pracować w nieruchomościach ;-)
          • Gość: ollo Re: W jakiej dzielnicy Katowic najlepiej zamieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 22:26
            Mieszkałem na Koszutce. Dzielnica kiedys była zielona, z parkami etc. A teraz -
            szkoda gadac...
            Park na tzw Rowie Welnowieckim (za wydzialem Pedagogiki i Psychologii) okrojony
            do minimum (bo za nim jest droga szybkiego ruchu), w tyle - p..ny supermarket
            Silesia City Center, ul. Sokolska przypomina autostrade, bo taki na niej ruch
            (ten du..pek Uszok zablokowal wszak Rondo i okolice).
            Dobrze radze - Ligota albo Panewniki
            • Gość: kazja111 Re: W jakiej dzielnicy Katowic najlepiej zamieszk IP: *.pools.arcor-ip.net 13.04.06, 06:10
              polecam Ligote,mieszkalam tam 6 lat i na prawde-jest ladnie i spokojnie.Z
              dojazdem do centrum tez nie ma problemu.Polecam.
        • Gość: owca Re: W jakiej dzielnicy Katowic najlepiej zamieszk IP: *.zab.zigzag.pl 18.04.06, 10:27
          a gdzie tam są nowe mieszkania?myślałam że w tych okolicach nic się nie buduje.
          Ja też szukam czegoś w spokojnej okolicy, gdzie jest dużo zieleni, nawet jeśli
          dojazd nędzie trochę dłużej trwał.
          • Gość: Piotrowiczan Piotrowice IP: *.c9.msk.pl 01.08.06, 22:34
            Ja polecam bardzo ale to BARDZO!!!!Piotrowice które są zielone i nie smierdzi
            tu ruchowcami.Sami z Gieksy.Piękne okolice i wszystko tu jest.Szczególnie
            Mannhatan i Targowisko.Zapraszam.www.piotrowice.abc.pl-tu możecie spojrzeć na
            piotrowice i o nim przeczytać
      • Gość: bridgewater Re: W jakiej dzielnicy Katowic najlepiej zamieszk IP: *.faf.net.pl / 62.233.153.* 13.04.06, 17:27
        ja mieszkam właśnie w tym "kwartale"jak to ktoś wcześniej napisał,okolice ul
        Kościuszki(ale nie dokładnie ta ulica bo huk tramwajów moze ogłuszyc:),to
        przepiękna zabudowa,stare zabytkowe kamienice,taka starówka której w Kcach
        troche brakuje, jest cicho,spokojnie, a jak Cie znają to można się czuc
        naprawdę bezpiecznie;))) blisko GCK,teatr Korez,całkiem sporo fajnych
        knajpek,Gugalander, Park Kościuszki, na muchowiec tez blisko, a dojazd i ogólna
        komunikacja świetna!!! no i duzo zieleni.....
    • Gość: Bam Re: W jakiej dzielnicy Katowic najlepiej zamieszk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.06, 11:52
      Ja mieszkam w kamienicy przy Słowackiego, czyli ścisłe centrum. Plusy: wszędzie
      blisko, knajpy, poczta, dworzec, sklepy, WSZYSTKO :) Parkowanie w bramie.
      Zieleń- niedaleko park kościuszki. Minusy; duzy ruch na słowackiego. Zapraszam
      do nas, jest nawet jeden lokal do kupienia od miasta! Brakuje młodych ludzi w
      tych kamienicach, a tak fajnie mogło by być! Można by z sąsiadem iść na piwo :)
      • Gość: zdzisiek Re: W jakiej dzielnicy Katowic najlepiej zamieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 18:20
        A ja mieszkam na Janowie i bardzo mi sie tu podoba, mamy osrodek wypoczynkowy
        "Bolina" duzo terenow zielonych, basen, korty tenisowe ( rowniez zadaszone,
        mozna grac w zime ). Do centrum dojazd nie najgorszy, samochodem 5 minut,
        autobusem 15 minut. Ogolnie polecam. Kiedys bylo nawet kino, ale juz zamkniete :(
        • support.agent Tylko Koszutka, tylko Forum Koszutka :) 14.04.06, 15:26
          Witam,

Ligota bardzo pięknie, ale daleko do centrum.. bez rewelacji Moi Drodzy!

Zdecydowanie tylko Koszutka, jeśli macie jakieś pytania to zapraszam na nasze
          forum (przypominam że nie każda dzielnica je ma, napisze więcej- ma je tylko
          Koszutka na tym portalu :)

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=32345
          Do zobaczenia na naszym forum!

Pozdrawiam,
          SA
    • Gość: fan załęża 1977-97 Re: W jakiej dzielnicy Katowic najlepiej zamieszk IP: *.katowice.agora.pl 14.04.06, 17:47
      ZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻE ZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻE ZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻE ZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻE
      ZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻE ZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻE ZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻE ZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻE
      ZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻE ZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻE ZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻE
      ZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻE ZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻE
      ZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻE
      ZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻE
      ZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻE
      ZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻE
      ZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻE
      ZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻE
      ZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻE
      ZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻEZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻEZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻEZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻEZA-ŁĘ-
      ŻE, ZA-ŁĘ-ŻEZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻEZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻEZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻEZA-ŁĘ-ŻE, ZA-
      ŁĘ-ŻEZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻEZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻEZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻEZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻEZA-
      ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻEZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻEZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻEZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻEZA-ŁĘ-ŻE,
      ZA-ŁĘ-ŻEZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻEZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻEZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻEZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-
      ŻEZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻEZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻEZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻEZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻEZA-ŁĘ-
      ŻE, ZA-ŁĘ-ŻEZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻEZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻEZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻEZA-ŁĘ-ŻE, ZA-
      ŁĘ-ŻEZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻEZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻEZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻEZA-ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻEZA-
      ŁĘ-ŻE, ZA-ŁĘ-ŻE
    • nek-ko Re: W jakiej dzielnicy Katowic najlepiej zamieszk 16.04.06, 21:06
      Mam ten sam problem, chociaż nie przeprowadzam się z Krakowa. Moje kryteria:
      BEZPIECZEŃSTWO, ZIELEŃ, DOBRY DOJAZD KOMUNIKACJĄ MIEJSKĄ i przyzwoita cena. Co
      sądzicie o Tysiącleciu?
      • Gość: annamowik Re: W jakiej dzielnicy Katowic najlepiej zamieszk IP: *.c29.msk.pl 17.04.06, 11:28
        Polecam - bezpieczestwo (spoldzielnia wynajmuje ochroniarzy, ktorzy kraza po
        osiedlu), zielen (park chorzowski) dobry dojazd (15 min tramwajem lub autobusem
        do centrum), cen nie znam.
        • madzialenka82 Re: W jakiej dzielnicy Katowic najlepiej zamieszk 17.04.06, 12:26
          tauzen nie jest zły, ale chyba zależy gdzie się trafi. To takie ogromne blokowisko, pełna anonimowość. Trzeba mieszkać latami by poznać ludzi. No bo jak tu mówić o znajomościach w bloku, który ma 300 mieszkań?
        • jimmyjazz Re: W jakiej dzielnicy Katowic najlepiej zamieszk 18.04.06, 08:51
          Gość portalu: annamowik napisał(a):

> Polecam - bezpieczestwo

Z bezpieczeństem to bym polemizował, ale reszta argumentów prawdziwa. Sam się
          swego czasu zastanawiałem ale jednak te kilkunastopiętrowe bloki troszke
          zniechęcają.
    • Gość: owca Re: W jakiej dzielnicy Katowic najlepiej zamieszk IP: *.zab.zigzag.pl 18.04.06, 10:30
      no właśnie, a podlesie?nikt nic o tej dzielnicy nie wspominał. Wiem, że dojazd
      może być kłopotliwy, ale na tym akurat mi nie zależy. Szukam czegoś w bardzo
      spokojnej okolicy, żeby było dużo drzewek i zieleni, zero dużych bloków,
      głośnych ulic.A czy wiecie może która dzielnica ma wodę ciepłą lecącą "prosto z
      kranu", tzn. bez junkersów, podgrzewaczy, itp. i jaki wtedy jest czynsz?
      • anies81 Re: W jakiej dzielnicy Katowic najlepiej zamieszk 18.04.06, 12:52
        hello,

Podlesie to taki mały koniec świata, myślę że nikogo nie obrażę, bo tak jest.
        Jedna czy dwie knajpy, poczta i "żabka". cisza owszem...ale bezpieczeństwo?!
        jakieś pół roku temu powiesili na drzewie mojego znajomego, więc odradzam. Nie
        wnikajmy dlaczego...Mieszkańcy jasno twierdzą, że kiedyś było tam bezpiecznie,
        wszyscy sie znali - a teraz wprowadza i buduje się tam mnóstwo ludzi i różnie z
        nimi jest. Zastanów się poważnie
        Blisko Podlesia są dzielnice Zarzecze i Kostuhna, niska zabudowana, prawie
        same domki i wille, jednak bliższych info nie posiadam.

Mieszkałam 2 lata w Piotrowicach - miła dzielnica,ale fakt raczej wysokie
        bloki, studenci w weekendy (jest tam jedna z największych prywatnych uczelni) i
        co za tym idzie problem z miejscem parkingowym. To jest koszmar w weekendy!!!
        Subiektywnie stwierdzam,że miło sie mieszka,ale nie kupiłabym tam mieszkania.

Niewiele niżej jest sporona Ligota - i dla mnie to jest supr dzielnica. Oprócz
        zileni, spokoju ważna jest niska zabudowa i faktycznie mieszkania w starych
        niemieckich zabudowach są bosko przestrzenne. Dojazd autobusem ok 15 minut,
        autem ciut krócej. Masz tam wszystko czego potrzeba na codzień-bazę sklepów,
        targ, park, basen odkryty, fajną lodziarnie, a nawet szpitale ;)Może tylko
        miejsc typu pub brakuje.

Pozdrawiam,
        A.
        • Gość: pumpernikiel Re: W jakiej dzielnicy Katowic najlepiej zamieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 14:04
          co ty za bzdury sadzisz. dzielnica domków jednorodzinnych, troszkę wiejski
          przyjemny klimat, ostatnio buduje się sporo willi. Uwielbiam tam jeżdzić
          rowerem. Powiesili kolegę?? Ciekawe ile winien był mafii pieniędzy...
    • Gość: olla Giszowiec IP: *.aster.pl 18.04.06, 20:21
      zielono, można kupić pół zabytkowego domku, mieć ogródek..
      jest park, jest las (zwany Janiną staw) można na piechotę pójść do Ochojca
      komunikacja OK
      ceny nie są zabójcze
      a na osiedlu restauracja grecka z klimatem
      i najlepszy, regionalny chleb z piekarni na Rynku (bez polepszaczy, itp)
      Giszowiec ma klimat
      a jeśli planujecie założyć rodzinę - są fantastyczne przedszkola - jedno
      zabytkowe w parku, drugie w zielonym zakątku
      są szkoły
      polecam Giszowiec!!!
      • Gość: pumpernikiel Re: Giszowiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 14:05
        Potwierdzam, choć blokowiska potrafią odstraszyć.
    • Gość: Janusz W Murckach. IP: 213.17.235.* 19.04.06, 17:17
      Zieleń i cisza.
    • Gość: magda-olak Re: W jakiej dzielnicy Katowic najlepiej zamieszk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 17:21
      Jestem Krakowianką, mam tam jeszcze mieszkanie, ale mieszkam w Katowicach bo
      żyje się tutaj wygodniej, szybciej załatwia sprawy.Nie lubię jednak bloków
      mieszkalnych i hałasu. Myślę więc że najlepiej zamieszkać koło parku np za
      telewizją w Katowicach w Michałkowicach.
      • Gość: Olo Re: W jakiej dzielnicy Katowic najlepiej zamieszk IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 18:29
        tak dla ścisłości, za wieżą TV jest osiedle Chemik i Węzłowiec w Bytkowie w
        Siemianowicach. Michałokowice(Siemianowice) są kilka przystanków dalej od
        Katowic. Ale nic to, mój kuzyn z Krakowa tez to myli :-). Pozdrawiam!
    • Gość: Krzysztof Przychylam się do Murcek. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 18:12
      Najbardziej zielona dzielnica.
      • Gość: gość Re: Przychylam się do Murcek. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 08:41
        Witam ten kto twierdzi ze Murcki sa super to nie wiem co w nich widzi poniewaz jesli chodzi o puby, knajpki to z tego co wiem to jest jedna pizzeria na dodatek czynna do 22 i ajad pod wzgórzem wandy ale czynny jeszcze krócej wyjechać z murcek w stronę kostuchny, piotrowic to masakra autubusy co godzinę może w drugą stronę do katowic kursuja częściej i czy jest spokojne to raczej bym nie powiedziała to tyle na temat Murcek
    • Gość: j.owczarek Re: W jakiej dzielnicy Katowic najlepiej zamieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 00:34
      zamieszkać nie warto
      umrzeć wszystko jedno
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka