Dodaj do ulubionych

Ile zarabiają lekarze?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 18:56
Rzeczywiście mało - a za co mają indywidualne " domki" , "samochodziki" i
pomoce domowe ,WYWCZASY,Elitarne hoby - już mnie ręka swędzi.Naturalnie jest
kilkanaście procent porządnych leczących zgodnie z przysięgą...ale większość
to cynicy towarzystwo wzajemnej adoracji a najgorsi to orzecznicy-
cudotwórcy.Jaka praca taka płaca.
Obserwuj wątek
    • opt Re: Ile zarabiają lekarze? 14.04.06, 20:45
      Myślę,że nie mało.Na ekskluzywnej wycieczce 50% stanowili ginekolodzy,20% inni
      lekarze lub ich żony,reszta inne profesje - czyżby przypadek?
      • Gość: Sowa Re: Ile zarabiają lekarze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 07:56
        To znaczy, że Ty morzesz jechać na ekskluzywna wycieczke a ginekolog to nie. A
        co z innymi specjalistami, ilu było anestezjologów, lpediatrów czy internistów.
        • Gość: opt Re: Ile zarabiają lekarze? IP: *.tsi.tychy.pl / *.tsi.tychy.pl 15.04.06, 14:05
          Tylko ja nie narzekam ,że mało zarabiam ,a ci wymienieni przez ciebie
          tak,chociaż fakty wskazują na to ,że nie powinni.Oczywiście rozumię tych
          bezpośrednio po studiach,ale takie żenujące zarobki mają nie tylko lekarze,ale
          i nauczyciele,pielęgniarki,czasem informatycy-przecież wszyscy po studiach.
    • ydnal Re: Ile zarabiają lekarze? 14.04.06, 21:00
      > Rzeczywiście mało - a za co mają indywidualne " domki" , "samochodziki" i
      > pomoce domowe ,WYWCZASY,Elitarne hoby - już mnie ręka swędzi.Naturalnie jest
      > kilkanaście procent porządnych leczących zgodnie z przysięgą...

Czy Ty znasz przysiege Hipokratesa?
      Tam jest napisane, ze 'leczyc bedziesz za godna zaplate'. Co do reszty Twojego
      watku nie wnosze uwag. Jednak nie powoluj sie na cos, czego nie znasz, bo
      wychodzisz na osobe indolentna.
      Pzdr
    • Gość: ja Re: Ile zarabiają lekarze? IP: *.gsw.pl 14.04.06, 21:06
      Większość lekarzy na Śląsku zarabia 1000 -1300 PLN netto.Dotyczy to także
      lekarzy z 15-20 letnim stażem, pracujących w prywatnych przychodniach.Trudno
      uwierzyć ale tak jest.Ja mając żonę lekarkę namawiałem Ją wielokrotnie do
      porzucenia zawodu.Wściekłość środowiska lekarskiego jest dla mnie
      zrozumiała ,zarabiają porównywalnie z pielęgniarkami.Ich błędem jest nie
      podejmowanie zdecydowanych kroków i oglądanie się na pacjentów,a także brak
      solidarności.Dlatego nie wróżę im powodzenia.Powinni zrobić to co górnicy,nie
      oglądać się na obietnice ludzi, którzy mają 20 krotnie większe dochody,bo oni
      nigdy ich nie zrozumieją,tak jak i ludzie widzący "elitę lekarską" która w ten
      czy inny sposób dorobiła się domów i samochodów.
      • Gość: zdrowy_rozsądek Re: Ile zarabiają lekarze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.06, 21:44
        Mam podobną sprawę. Na szczęscie też udało mi się przekonać żonę aby porzuciła
        chlubny etat klinicystki za 1200 zł po 30 latach pracy. Teraz pracuje na swoim,
        zarabia kilka razy wiecej, ale i tak ma daleko do zarobków jej kolegów z WB czy
        Niemiec. O lekarzach mam podobną opinię. Za bardzo liczą sie z pacjentem, za
        bardzo wbito im do głowy przyzwoitość. Za bardzo wbito im do głowy ze oni,
        lekarze, muszą. A kolejne władze cynicznie wykorzystują to aby niezapłacić im
        za ich prace.
        PS Lekarz specjalista w WB zarabia rocznie około 75 tys. funtów, specjalnie się
        nie wysilając. Dlaczego, bo tam się ceni wiedzę, a nie łopatę czy cwaniactwo.
        • Gość: aaa Zarobki? IP: *.centertel.pl 15.04.06, 16:22
          Zgadzam się z Tobą i Twoją teorią o zarobkach w Niemczech, czy Wielkiej Brytani.
          Ale jeśli lekarze, chcą zarabiać tyle co w tych krajach to może pomyślą też o
          innych zawodach w końcu informatycy, inżynierzy, inne grupy zawodowe, nawet Ci
          którzy pracują łopatą również tam zarabiają kilkakrotnie więcej. Więc drodzy
          lekarze nie wykorzystujcie sytuacji, nie sprawiajcie wrażenia, że zachód
          potrzebuje tylko was, to tylko szum medzilny, gdyby podsumować ile osób z innym
          wykształceniam wyjechało i wyjedzie - poniaważ są tam potrzebni to lekarze i
          pielęgniarki wypadli by w tych zestawieniach bardzo blado. Ale skoro massmedia
          trąbią o tym więc strajkujecie, bo wydaje się wam, że jesteście pępkim świata.
          A pomyście przez sekundę jejen z drugim co by było gdyby prze kilka dni zaczęli
          strajkować pracownicy elektrowni, wodociągów itp. bo chieli by zaróbków takich
          jak ich koledzy za granicą.
          Nota bene czy może któryś z Was zapłacił za studia tyle co wasi koledzy na
          zachodzie, że tak chętnie chcielibyście zarabiać tyle. A może Wasze koszty
          waszych mieszkań to od 700 - 1500 funtów miesięcznie- opamiętajcie się - nie
          jesteście pępkiem świata!
          • Gość: jaro Re: Zarobki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 15:45
            Lekarze nie chcą w Polsce zarabiać TYLE SAMO co w Wielkiej Brytanii, tylko mieć
            TAKIE SAME proporcje zarobków do innych profesji. Zapytaj się Anglika, ile u
            nich zarabia lekarz, a ile pielęgniarka, policjant czy nauczyciel. W większości
            polskich szpitali lekarz, który nie podejmowałby dodatkowej pracy po godzinach
            normalnego etatu zarobi może ze 100 zł więcej od pielęgniarki i ze 200 zł więcej
            od portiera. I w tym jest problem.
            • zibiiza Re.łapówki 16.04.06, 20:45
              MOŻE TO DZIWNE ALE UWAŻAM ŻE TO NAJBARDZIEJ SKORUMPOWANA ŁAPOWNICZO GRUPA
              SPOŁECZNA. SAM W UBIEGŁYM ROKU DAŁEM KOPERTOWO 4800 ZŁOTYCH DWÓM LEKARZOM A JAK
              SIĘGNĘ DALEKO W PAMIĘĆ
              TO BY SIĘ NA AUTKO NAZBIERAŁO POPROSTU BIORĄ NA ŻYWCA DASZ ALBO NIC (UMIERAJ).
              MAM SĄSIADA LEKARZA MA Z TYCH 1500 MIESIĘCZNIE DOM OKOŁO 300 m I VOLVO I
              MNÓSTWO NARZEKAŃ . JA NIE NARZEKAM MAM FIRMĘ 124 PRACOWNIKÓW DOBRZE PROSPERUJĘ
              ALE DO NIEGO NIEDOSKOCZĘ ACHA WYKSZTAŁCENIE TEŻ MAM TROCHĘ WYŻSZE OD NIEGO BO
              DOKTORAT Z CHEMI .............ciekawe ja walczę z skarbówką a on jest ŚWIĘTY
              NIKT NIE PYTA JAK DOSZEDŁ DO TEGO.......
              • zibiiza Re: Re.łapówki 16.04.06, 20:52
                DODATEK ZNAM PRAWDZIWĄ HISTORIĘ ..............LEKARZ ZABRAŁ KOPERTE POWIEDZIAŁ
                ŻE Z MATKĄ JAK NAJLEPIEJ A ONA ...ZMARŁA COŚ KOŁO 8 GODZIN WCZEŚNIE KOPERTY NIE
                ODDAŁ... BOMBA POD JEGO AUTKO TO NAJMNIEJSZE ROZWIĄZANIE LUB NABIĆ NA PAL
                • Gość: jaaa Re: Re.łapówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 21:29
                  No dobrze, ale co ma piernik do wiatraka. Czy jak kilku inżynierów albo
                  nauczycieli weźmie łapówki, to należy wszystkim zabronić upominania się o
                  podwyżki? A czy fakt, że łapówkarzy będzie nie kilku ale setki coś zmienia??
                  Przecież w każdym zawodzie jak ludzie będa zarabiać poniżej prawdziwej "wyceny"
                  swojej pracy to łapówkarstwo będzie tylko rozkwitać. Normalne społeczeństwo
                  powinno dbać o uczciwe proporcje oficjalnych zarobków i dopiero potem wymagać.
    • Gość: mirco Re: Ile zarabiają lekarze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 22:12
      Nie jestem lekarzem, ale nie mam wątpliwości, że ta grupa zawodowa powinna
      zarabiać nieporównywalnie więcej od innych. Z jednego powodu: z racji
      wykonywanego zawodu. To powinna być elita finansowa, jak jest na całym świecie.
      A kto ma mieszkać w willach? Kto ma jeździć na ekskluzywne wycieczki? Kto ma
      kupować najdroższe samochody? To są produkty i towary dla elity. I chciałbym,
      aby mój lekarz mógł sobie na to pozwolić, bo ja powierzam mu to, co mam
      najcenniejsze: swoje zdrowie. Niesmak mój budzi sąsiad-lekarz, mieszkający koło
      mnie w bloku i jeżdżący starym VW Golfem. A byle cwaniak z kiosku osiedlowego
      albo "manager" po wieczorowym marketingu-zarządzaniu opływa w luksusy, należne
      wielkiemu fachowcowi.Walczcie lekarze o swoje, niech to będzie wreszcie normalny
      kraj.
    • Gość: zdrowy_rozsądek Re: Ile zarabiają lekarze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.06, 22:15
      Bardzo ciekawe określenie - "pensja chirurga zatrudnionego na kontrakcie".
      Chyba chodzi o tzw. działalność gospodarczą którą lekarz wykonuje dla innego
      podmiotu gospodarczego. Więc nie jest to "pensja" lecz przychód z którego
      należy odliczyć wszelkie koszty -ZUS, ubezpieczenie OC, ubrania robocze, często
      własne narzędzia (b. drogie), urlop no i oczywiscie podatek dochodowy. Ile mu
      się zostanie? Pewnie mniej niż posłance Beger czy europosłowi Pękowi.
      • Gość: kontraktowiec Re: Ile zarabiają lekarze? IP: *.resetnet.pl 17.04.06, 22:35
        ja też mam 7000 na kontrakcie brutto i ... uważam że zarabiam ZDECYDOWANIE za
        mało. A teraz wyliczenie: pracuję 325godzin w miesiącu (tak, cały czas po 2
        etaty, praktycznie zero życia prywatnego, rodziny, hobby, pracuję w każde
        święta i długie weekendy), z tych 7tys muszę zapłacić ZUS i podatek, w skład
        tej wypłaty wchodzi mój fundusz socjalny, urlop, wszelkie premie i trzynastki -
        po prostu nie mam niczego takiego. Tak, urlopu też nie mam. Cały
        ten "wysokopłatny" kontrakt jest wyliczony z mojej stawki z umowy o pracę ok.
        1500zł na rękę. Jak każdy z Was, czytających, mam wybór: pracować na 1 etacie
        za te 1500zł i dać powód do radości większości autorom postów na tym forum,
        albo zapieprzać na 2 etatach i kupić sobie jakiś lepszy samochód (który wielu z
        Was kupuje bez takiego wysiłku) no i przeczytać "pokaż lekarzu co masz w
        garażu". Mogę też w końcu protestować albo wyjechać. Może ktoś z Was napisze co
        powinienem zrobić, żeby było dobrze? również z punktu widzenia pacjenta, który
        już dziś czeka kilka mies w kolejce do specjalisty. Aha mogę oczywiście brać
        łapówki.
    • Gość: panczo [...] IP: 85.11.66.* 14.04.06, 22:31
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: piperg Na prawdę jest kiepsko. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 22:45
      Na prawdę z zarobkami jest kiepsko. Po pierwsze nikogo nie dziwią dobre zarobki
      ludzi z wyższym wykształceniem w innych branżach uznawanych za elitarne.
      Pomijam kwestię prywatnych firm i biznesu, ale np. prawnicy: sędziowie i
      prokuratorzy zarabiają godziwie na państwowych posadach. Ja pracuję w zawodzie
      lekarza 5 lat, jestem w trakcie specjalizacji bez rezydentury. W szpitalu
      klinicznym zarabiam na rękę 1100 PLN, do tego dyżury płatne na umowę dyżurową
      4,35-5,10 pln/godz w zależności od miesiąca(naliczane od odziny 15.00 do 8.00,
      bo tak to się praktykuje. Dzisiaj jestem po dyżurze, pracowałem cały dzień, noc
      i normalną dniówkę dnia dzisiejszego (bo tak sie pracuje na większości
      oddziałów). Za dyżur dostanę około 70 PLN. Zazdrościcie? Każda stresowa
      sytuacja przy chorym to na prawdę adrenalina i potworna odpowiedzialność.
      Podobnie jak większość moich kolegów i koleżanek nie jestem debilem, więc
      staram się utrzymać rodzinę na godziwym poziomie. Biorę dodatkowe dyżury,
      pracuję trzy razy w tygodniu od 15.00 do 20.00 w poradni, tłumaczę z
      angielskiego. Na rodzinę i samego siebie nie mam czasu, czuję się zagoniony.
      Jest potwornym nadużyciem wliczanie do średniej pensji dodatkowegowynagrodzenia
      za np. dyżury. Ludzie, górnik jak pracuje w nocy to przychodzi na nocną zmianę,
      a nie haruje 32 dodziny non stop. Zdajecie sobie sprawę, że dyżur sobota plus
      niedziela do 56 godzin pracy non-stop (razem z poniedziakiem)? Jak ma dobrze
      leczyć ktoś zmęczony i pełen frustracji. Co mam powiedzieć córce, w sklepie u
      mechanika samochodowego. Teraz mówie nie mam kasy, nie stać mnie. Nie kradnę.
      Czuje powołanie do leczenia, do pomocy ludziom a nie do głodowania. Nie mam
      ochoty kombinować na lewo, bawić się w łapówki. Gdzie są te prywatne kliniki i
      kto tam pracuje? Garstka ludzi czasem z tzw. układu, ale dobrze to brzmi w
      statystykach - duze zarobki. Większość z nas pracuje w taki sposób jak ja.
      Spróbujcie w swoich zawodach tyle godzin poświęcić na pracę, to staniecie się
      bogaci. Mnie stać na minimum Europejczyka: auto i tydzień wakacji w lecie. Dużo?
      • Gość: jan Re: Na prawdę jest kiepsko. IP: *.mironet.pl / *.mironet.pl 14.04.06, 23:05
        Pami Judyto, proszę skierować tych biednych lekarzy do pracy w pogotowiu w
        zespole EN. Dobrze zarobią i będą mieli zapłacone za czas na posiłek. Bez
        stresu i z pełnym żołądkiem.
    • Gość: michrock99@gazeta. [...] IP: *.smstv.pl 14.04.06, 23:11
      • Gość: roro68 mają rację! Wszyscy zarabiamy za mało! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 23:28
        Wszyscy w Polsce zarabiamy śmiesznie mało. Popieram wszelkie naciski na
        podwyższenie płac, bo tylko w ten sposób średnio zaczenie nam przybywać pensji.
        Najgorsza jest strategia na dzielenie społeczeństwa, wzbudzanie zazdrości.
        Przecież w miasteczku, gdzie górnikom udało wywalczyć się poprawę wypłat,
        również ekspedientka zarabia relatywnie więcej! 1500 zamiast 700-800 zł. Nasze
        zarobki są 6 lub 7 razy mniejsze niż na Zachodzie. I nie wynika to wprost ani
        wyłącznie ze stanu gospodarki. Nigdy nie umiałem zrozumieć, dlaczego robotnik w
        fabryce żarówek w Niemczech może mieć kilka razy wyższą pensję i niemieckiemu
        kapitaliście nadal się opłaca, podczas gdy żarówka wyprodukowana w Niemczech i
        w Polsce kosztuje dokładnie tyle samo? Jesteśmy po prostu okradani.
    • 2jacenty Re: Ile zarabiają lekarze? 14.04.06, 23:24
      Niesamowicie chamskie i wulgarne są wypowiedzi na tym forum. Gdzie jest
      moderator? A może jest to język obowiązujący na Śląsku? Nie jestem ze Śląska,
      ale sądząc po stylu wypowiedzi dochodzę do wniosku, że faktycznie opinia o
      mieszkańcach tego regionu wcale nie jest bezpodstawna. Wspólczuję lekarzom ze
      Śląska, że macie do czynienia z takimi prostakami.
      • Gość: Zibi Re: Ile zarabiają lekarze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.06, 23:44
        Moderator śpi. A buraki grasują.
      • Gość: anata 'buraki ze Slaska'? IP: 87.194.35.* 15.04.06, 11:21
        Chcialam pogratulowac inteligencji. Potrafisz bardzo szybko tworzyc stereotypy.
        Prostaczka.
      • Gość: antygorol [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.06, 13:48
    • Gość: Aszli 29 Re: Ile zarabiają lekarze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 08:22
      Ma rację dr Sośnierz, najwyższy czas aby lekarze zamiast pracować jak idioci za
      darmo, pozwalniali się z idiotycznych szpitali i dyżurów i zaczeli pracować
      prywatnie olewając Religę i cały NFZ ( Narodowy Fundusz Złodzieji). Pan Religa i
      Pan Miller mają dla siebie na pensje i nie wynoszą one 1000 zł. Pan minister
      Religa matyle posad, że gdyby doba miała 72 godziny to nie zdążył by ich obskoczyć.
    • Gość: Sowa Re: Ile zarabiają lekarze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 08:35
      Mam propozycję. Niech ktoś mi powie. Jak utrzymać rodzina, samochód i
      dokształcać sie za 1200 zł brutto. Moja żona jest lekarzem pracuje w szpitalu za
      1200 zł brutto. Załóżmy, że ja nie pracuję. Żona musi mieć samochód, musi bo w
      nocy w ciągu 20 min musi zameldować sie na sali oeracyjnej. Koszt jedneko kursu
      doskonalenia zawodowego to 1200 zł wzwyz koszt jednego sympazjum to 1500 zł.
      Koszt jednej książki w wersji angielskiej to np. ostatni atlas 425 zł. Żona by
      obrobić dom, dzieci i pouczyć sie, nie może zatem brać wielu dyżurów i nie może
      pracowac po godzinach. Jak ma utrzymac ten narzucony przez zawód standard za
      1200 zł brutto, przepraszam ma jeszcze 50 zł brutto dodatku za doktorat. Czy ma
      chodzić w starych zniszczonych i niemodnych ubiorach ?
      • Gość: adam Re: Ile zarabiają lekarze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 10:05
        niech zona zmieni zawod a ty sie wez do roboty a nie placz na forum jest duzo
        wiecej ludzi mniej zarabiajacych ktorzy sa w stanie sie utrzymac
      • Gość: aaa Ile zarabiają lekarze? IP: *.centertel.pl 15.04.06, 16:37
        A powiedz ile żona dostanie jak idzie na prywatną wizytę lekarską.
        Bo jak do mnie przyjdzie pani pediatra to za 10 minut pracy życzy sobie 50 PLN i
        to wszystko na czarno. Więc statystyki rzeczywiście mówią prawdę, ale rynek jest
        zupełnie inny.
        • Gość: jaro Re: Ile zarabiają lekarze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 15:50
          Pediatra przychodzący do domu na pewno ma zarejestrowaną działalność gospodarczą
          (inaczej nie mógłby np. wystawiać recept). Jeżeli nie prosisz o rachunek za
          usługę, to współuczestniczysz w wykroczeniu podatkowym i to TY tworzysz czarny
          rynek. Najłatwiej jest rzucić kamieniem, a najtrudniej jest spojrzeć w lustro...
          Poza tym jeżeli wiesz, że jest taka stawka i akceptujesz ją, to znaczy że usługa
          jest tyle właśnie warta. To jest elementarz wolnego rynku.
    • Gość: lekarz Re: Ile zarabiają lekarze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 09:12
      Jako lekarz mam pytanie do Pana Ministra Religii, który na prędce będzie
      modyfikował przepisy, czy ma Pan zamiar zmodyfikować Ustawę o Zakładach opieki
      Zdrowotnej, która to ustawa jest niezgodna z obowiązującym Kodeksem Pracy i
      stanowi zagrażenie nie tylko dla pracowników, czyli lekarzy ale przede wszystkim
      dla pacjentów. Kodeks Pracy zobowiązuje pracodawcę do przestrzegania zasady 11
      godzin na dobę niezakłuconego wypoczynku dla pracownika. Tymczasem wspomniana
      ustawa nakłada na lekarzy obowiązek pełnienia po godzinach pracy do 8 dyżurów w
      miesiącu, po normalnym 8 godzinnym dniu pracy. Powoduje to, że lekarz po
      skończonej intensywnej pracy pełni dalej ostry dyżur prze kolejne 16 godzin, a
      następnie pozostaje w pracy na kolejne 8 godzin, tak więc pracuje po 32 godziny
      non stop. Stanowi to zagrożenie dla zdrowia i życia pacjentów. Wie o tym Pan
      Minister Religa, wie o tym Prezez Naczelnej Izby Lekarskiej, wie o tym Premier.
      Tzw. vipy nie martwią się tym, bo mają lecznice rządowe, zdrowie i życie całej
      reszty pospólstwa, w tym i moje, bo gdy będę miał wypadek, to trafię na
      przepracowanego kolegę, jest w rękach przepracowanych i przemęczonych moich
      kolegów. Głośno mówi się o wyzysku w sklepach "Biedronka", kiedy zacznie się
      mówić o nieludzkim wyzysku w służbie zdrowia. Dlaczego Ustawa o Zakładach Opieki
      Zdrowotnej jest niezgodna z Kodeksem Pracy a wszyscy odpowiedzialni za to udają
      że tego nie widzą . Gdzie jest Państwowa Inspekcja Pracy? Jeżeli będę pełnic
      dyżur, pracując ponad 11 godzin na dobę i popełnię błąd, to wskażę jako winnych
      tej sytuacji Ministra Religę i Pana Premiera Marcinkiewicza, jako osoby
      odpowiedzialne. Czas powiedzieć publicznie, że życie i zdrowie pacjentów w
      polsce jest narażone celowo a działania władz odpowiedzialnych za to to
      działania przestępcze. W cywilizowanych krajach lekarzom nie wolno pracować
      dłużej, niż 48 godz na tydzień. W Polsce Ustawowo zmusza się lekarza do pracy
      168 godzin. Tak pracujący lekarz stanowi zagrożenie dla życia i zdrowia
      pacjentów, myślę że przede wszystkim to powinno zainteresować odpowiedzialnych
      decydentów. Ten list traktuję jako list otwarty do Ministra Religi i Premiera
      Marcinkiewicza Oczekuję publicznej odpowiedzi. Lekarz

• opt Re: Ile zarabiają lekarze? 15.04.06, 14:39
        Nie wiem co na to Minister Zdrowia,ale jest bardzo proste rozwiązanie:
        jednoetatowość - załatwi sprawę przemęczenia,udostępni miejsca pracy
        młodym,którzy jadą leczyć w obce strony.
        • Gość: lekmed Re: Ile zarabiają lekarze? IP: *.c9.msk.pl 15.04.06, 18:48
          Kolego chyba nie wiesz o czym piszesz. Jednoetatowość i życie za 700PLN
          gratuluje i zapraszam do pracy.
          • opolak Re: Ile zarabiają lekarze? 16.04.06, 19:25
            A ile tych pasków mają lekarze w miesiącu z różnych miejsc półetatowych +
            prywatnych praktyk????
            • Gość: jk Re: Ile zarabiają lekarze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 21:37
              A kto broni nauczycielowi albo elektrykowi zatrudnić się na dodatkowy etat na
              popołudnie a na trzeci etat na noc?! Właśnie to wkurza lekarzy, że żeby zarobić
              na rękę 2500-3000 zł muszą pracować nie 170 tylko 300-400 godzin miesięcznie. I
              nie pisz że dyżur to nie praca tylko spanie, bo nigdy nie dyżurowałeś w nocy
              jako lekarz i nie wiesz jakie to uczucie pracować 30 godzin bez przerwy.
              Naprawdę nie wiesz jak to jest i zawahaj się choć na chwilę zanim coś głupiego
              napiszesz...

A gdyby ktoś z Twojej rodziny miał być operowany, to wolałbyś żeby operował
              zadowolony, wypoczety chirurg, czy chirurg, który żeby utrzymać dom nie był w
              domu od dwóch dni, a poprzedniej nocy spał 2 godziny? Co?? Co byś wolał?
              • Gość: sowa Re: Ile zarabiają lekarze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 21:39
                cóż się dziwisz fizycznemu z podstawowym wykształceniem. Prawdziwa i ciężka
                praca to tylko na kopalni. Praca lekarza to czysta przyjemność, kiedyś minister
                Barański powiedział, lekarze dadzą sobie radę i nie trzeba im płacić.
      • zibiiza Re: Ile zarabiają lekarze? 16.04.06, 20:47
        gościu ŚPISZ W PRACY ------POLICZ SOBIE
        • Gość: mędrzec Re: Ile zarabiają lekarze? IP: *.resetnet.pl 17.04.06, 22:45
          to może strażakom nie płacić jak się nie było pożaru? Chyba spali w pracy bo
          nie było co gasić
        • Gość: sowa Re: Ile zarabiają lekarze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 21:41
          Jesteś tak prymitywny, że nic nie rozumiesz i nigdy nie zrozumiesz.
    • Gość: aaaaaaa Re: Ile zarabiają lekarze? IP: *.aster.pl 16.04.06, 21:24
      prywatyzacja pordni to dzka prywatyzacja pomnarzająco jedynie dywidendy dyrektorom NZOZ ,którzy działają bezkarnie,bez kontroli jak wydają publiczne pieniądze traktując jak własne.
      • Gość: ala Re: Ile zarabiają lekarze? IP: *.godula.net / *.crowley.pl 17.04.06, 11:01
        fajne jest stwierdzenie znacznej wiekszości wypowiadających sie że za same studia powinno sie im płacic , to stwierdzenie rodem z komuny czy sie stoi czy sie leży , a tak kto was zmusza do pracy w tym marnie opłacanym zawodzie moze czas popracowac jako górnik czy hutnik brak w was szacunku dla siebie i innych widac wiekszości tym wykształconym studia nic nie dały prócz dostepu do złodziejskiego fachu.I trzeba sie zgodzic z panem Sosnierzem by dalej i glebiej prywatyzowac słożbe zdrowia by potem starali o państwowe fundusze
    • Gość: jazg Dyżury to godziny nadliczbowe - 16 godzin w 1 dniu IP: *.bmj.net.pl / *.bmj.net.pl 17.04.06, 11:53
      Lekarz ma 2 zmianę i nockę, a rano pracuje dalej. W żadnym innym zawodzie nie
      ma czegoś takiego. Dlatego 3000 z dyżurami to 1600 bez dyżurów
    • Gość: Marta Re: Ile zarabiają lekarze? IP: *.altec.pl 17.04.06, 13:05
      To jakaś paranoja. Dziwi mnie bardzo, z jaką nienawiścią i okrócieństwem
      traktuje się w tym kraju lekarzy i pielęgniarki pracujących ciężko w szpitalach
      i przychodniach publicznych. Nikogo w tym kraju nie interesuje niezgodna z
      Kodeksem pracy oraz zwykłym poczuciem przyzwoitości ustawa o zakładach opieki
      zdrowotnej oraz sytuacja, która wymusza na lekarzach pracę po 160 - 180 godzin
      tygodniowo dla zapewnienia ciągłości całodobowej opieki w szpitalach.
      Oczywistością jest, że jest pewna grupa "świętych krów", które całą swoją
      energię i możliwe układy w MFOZ oraz w Rządzie, Sejmie i Senacie wykorzystają do
      utrzymania tej sytuacji. Należą do niej profesorowie zatrudnieni w klinikach,
      ordynatorzy, którzy decydują o przyjęciu do leczenia i wykonywania
      zabiegów,którzy przyjmują pacjentów prywatnie w publicznych placówkach,
      orzecznicy niesłusznie pobieranych rent chorobowych.Ci wszyscyludzie robią to w
      większości bardzo oficjalnie, zachowując się bardzo chamsko w stosunku do innych
      pracowników, stwarzając atmosferę poniżania pracowników i zagrożenia utraty
      pracy, aby wymusic bezwzględne posłuszeństwo. Jakoś z tymi patologiami się w
      dalszym ciągu walczy poprzez stwarzanie pozorów i pilnie bacząc, aby się nic nie
      zmieniło. Dziwic może również reakcja korzystających z takich płatnych usług,
      gdyż jedni narzekają, że dali łapówki, inni z kolei czują się dowartościowani i
      z pogardą wyrażają się o tych, którzy z różnych względów nie uczestniczą w tym
      procederze. Z niedowierzaniem i podziwem patrzę na pewną determinację którą
      wykazuje częśc lekarzy chcących coś zmienic. Życzę im z całego serca powodzenia.
    • Gość: tombaa Re: Ile zarabiają lekarze? IP: *.streamcn.pl 17.04.06, 22:37
      kocham jak jakiś dureń prezentuje zarobki lekarzy z 3 miejsc, z dyżurami (to są nadgodziny, Europejski Trbynał Sprawiedliwości już dawno to określił i zbliża siś chwila gdy Polska też będzie to rzeczenie musiała przyjąć) i prywatnymi gabinetami; najlepiej do tego dodać dochody z wynajmu mieszkania odziedziczonego po wujku! my żądamy godziwej stawki godzinowej; podstawowa stawka godzinowa jest dla większości z nas na poziomie 10-12zł za godzinę brutto i jest to skandal; jeśli ktoś duzo pracując jest w stanie zarobić parę tysięcy miesięcznie, a przy małżeństwie nawet 10 000 miesięcznie (z gabinetami i dyżurami, da się zrobić) to ma sporo jak na polskie standardy, ale dalej jest to wyzysk bo stawka 10-12zł za godzinę dla człowieka z wyższym wykształceniem, ponoszącego ogromną odpowiedzialnośc za swoje decyzje to wyzysk! z wszystko wyniką stąd, że nasze płące są pochodną nędznych stawek, jakie NFZ płaci za leczenie (wizyta u specjalisty z badaniami dodatkowymi za 25-30zł; to męskie strzyżenie niewiele mniej kosztuje, bez badań dodatkowych, a nie trwa wiele dłużej); skoro nasze płace są regulowane w sposób nierynkowy przez fundusz to są tylko 2 wyjścia: ustawowe minimum płacowe dla lekarzy i pielęgniarek (dla specjalisty 3 średnie krajowe, proporcja jak w Wielkiej Brytanii, chyba uczciwa propozycja i wykonalna w sensie prawnym; oczywiście fundusz musi wtedy niestety dostosowac do tego swoje stawki za wizytę, hospitalizację itp) lub druga lepsza i bardziej rynokwa propozycja: zlikwidować NFZ i obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne, pełny wolny rynek, każdy ubezpiecza się gdzie chce i za ile chce a nasze zarobki kształtuje tylko wolny rynek; gwararntuję że przy wersji drugiej już nigdy nie będzie strajków lekarzy ani pielęgniarek; jeśli zaś nic nie zmienice - papapapa, w Gazecie Lekarskiej naliczyłem ostatnio 4 stron ogłoszeń firm head-hunterskich poszukujacych ludzi do pracy na Zachodzie; wybór należy do nas (czy wyjechać) i do was (czy chcecie nas zatrzymać)
      • Gość: sowa Re: Ile zarabiają lekarze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 21:45
        stawka 10-12 zł na godzine a co powiesz o połowie tego ?
    • Gość: gosciowa Re: Ile zarabiają lekarze? IP: 83.230.120.* 19.04.06, 08:02
      szkoda ze inni nie moga sobie dorobic tak jak oni. rzadzili nami gornicy teraz
      beda lekarze, a reszta zukow niech zdycha z glodu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka