Gość: EWa IP: *.CNet2.Gawex.PL 23.04.06, 16:27 Tam spędziłam dzieciństwo I wiecie-brak mi zapachu Śląska! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: cfek Re: A ja tęsknię za Szopienicami i Nikiszem! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.06, 17:58 Niy tropcie siy! Hned pudzie kupic' bikse ze szloonzkym luftym. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: A ja tęsknię za Szopienicami i Nikiszem! IP: *.CNet2.Gawex.PL 23.04.06, 18:08 Ano, musza przijechac z bikso! Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Re: A ja tęsknię za Szopienicami i Nikiszem! 24.04.06, 12:58 Kajś to jes, że aż tak musisz tynsknić? Niy pol sie, i Szopynice i Nikisz "leżom". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWa Re: A ja tęsknię za Szopienicami i Nikiszem! IP: *.CNet2.Gawex.PL 24.04.06, 16:35 Toć wiym, ale i tak tynsknia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na 2/2? Jak Woom sie cni! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.06, 22:27 Cni Woma siy za Vjyrhnim Szloonzkym? To se zas'pjywejcie dlo podtrzimanio duha kooncek Hymna: Gôrny Ślônzek, rostomjyűy Hajmatland! Z Anaberga widźiš go až po sôm rant. Tam w nojgoršy čas při Wjeře ludzie sôm; Za ta Źymjo wšysko, co nojdrogše, dôm. Tam, kaj w šachće migo jyny šole ćyń, Tam, kaj flama z werku nocka mjyni w dziyń, Tam, kaj w ćymnych chaűpach dycki jasno je, Tam, podwjela žyćo, myślôm wrôcôm śe. Tam, kaj śmjerć to čynsto je bergmôna los, Kaj kobjytki skrômne, gryfnych dźoűškôw moc, Tam, kaj wele hoűdy stoű Fatrowy Dôm, Tam žech zowdy dôma, tam môj Hajmat môm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWa Re: Jak Woom sie cni! IP: *.CNet2.Gawex.PL 25.04.06, 07:14 Dziękuję!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
enia66 szopienice 25.04.06, 16:42 Jestem rodowitą szopieniczanką i nadal mieszkam w Szopienicach.Wierz mi teraz już nie masz za czym tęsknić.Dawne Szopienice już nie wrócą.Tamte choć zakopcone były piękne.Nic z nich już nie zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Werwolf Re: Ostoja Slązkosci IP: *.t.pppool.de 26.04.06, 11:33 Ja Eva mosch recht frelka Nikischschacht,Gieschewald,Schoppenitz,Willhelmina Herrgoland,Emanuelsegen, to byly Siedlungi kaj mieschkali Oberschlesier gorola tam nie było te gizdy przyciągli pózniej i zasrali nasch Heimat tera nasi muschom sie uzyrac stym polackim gorolstwym ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rechtór Re: Ostoja Slązkosci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.06, 13:07 Na szczyńście sóm Tu jeszcze Familoki, we kjerych nojgibci przilazue tracóm swoje soróństwo. Stowajóm sie Ludźma. Odpowiedz Link Zgłoś
enia66 Re: Ostoja Slązkosci 26.04.06, 13:58 Choć stoją tu jeszcze familoki,to już ludzie nie ci sami w nich mieszkają.Pamiętam familioki za moich czasów.Ławka na każdym placu,gołębnik i lauby przed wejściem do familoka się zdarzały.Na takim placu się wychowałam- "lotałach umazano po placu do rana do cimoka"Mój syn też się wychował w familoku,ale wierzcie mi to już nie to samo.Tak sobie niekiedy myślę,że gdyby ci ludzie co już poumierali,powstawali z grobów i przeszli po Szopienicach lub po Nikiszu to by sie chyba popłakali.Szkoda mi Szopienic z tamtych czasów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abo chrobok gryzie Re: Ostoja Slązkosci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.06, 14:54 Wasz jankor pewnikym skirz tych, zapodzianych i uodeszuych modych lot? Teroźniejsze mode, jednako jak Wy terozki, spóminać banóm ciepuo kejsik tyż swoje mode lata, zmitrynżóne na grackach przi familokach. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWa Re: Ostoja Slązkosci IP: *.CNet2.Gawex.PL 27.04.06, 18:26 To se ne wrati!-wiem, ale miło mi było nawet poczytać posty stamtąd! Pozdrawiam Was wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOROL Re: Ostoja Slązkosci IP: *.wa.bigpond.net.au 03.05.06, 04:48 Ty H A M I E germanski,moze przyjdzie czas ze Ci odplacimy za to hamstwo !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWa Re: Ostoja Slązkosci IP: *.CNet2.Gawex.PL 04.05.06, 06:48 A kto cię tu prosił, wólcu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zasiedziali z RP Re: Ostoja Slązkosci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.06, 14:36 Soom wloz ze gnojym na trepah i uostou do terozka. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ostoja Slązkosci IP: *.matfiz.polsl.gliwice.pl 24.06.06, 12:52 Ty giździe gorolski! Wynocha ze śląskiego forum! Odpowiedz Link Zgłoś
lemon_1 Re: A ja tęsknię za Szopienicami i Nikiszem! 12.05.06, 02:56 Ja spędziłam 10 lat na Bieruta :) teraz to juz chyba nazywa się 11 listopada. Ale festyny w parku były dograne :) Odpowiedz Link Zgłoś
krecik530 Re: A ja tęsknię za Szopienicami i Nikiszem! 23.06.06, 22:10 a jo sie tu wychowoł na Wałowy , a terozki mieszkom na zamenhofa . w familoku , kaj moja babka i tu pewnie umra i na górce mnie pochowają. Odpowiedz Link Zgłoś
srubka_87 Re: A ja tęsknię za Szopienicami i Nikiszem! 26.06.06, 15:51 wyslemy ci w słoiku ;) Odpowiedz Link Zgłoś