Dodaj do ulubionych

Kto dzisiaj jeszcze z Katobiczanka dyskutuje???

IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.01.03, 19:07
Chopcy dejcie se spokoj, uona sie starou, ale kajendzi jej czegos brakuje,
nie dyskutuje sie z osoba, ktora dyskusji chce , ale zdziebeczko intusu nie
mou, no niy calkiym byc moze kogos "warzecha poglaskac" POTRAFI!!!

Pyrsk
ballest
Obserwuj wątek
    • Gość: katowiczanka Re: Ja się nie dziwię tym wszystkim jeżeli Ballest IP: trupek:* / 192.168.1.* 19.01.03, 20:50
      pisze ,że narodu żydowskiego w Niemczech się nie uznaje .A kiedy się uznawało
      możesz nam tu wszystkim powiedzieć .

"To nie sa Zydzi, to sa Israelici, Zydzi sa Zydami i wyznania mojzeszowego,
      ale
      w Polsce jest to chyba takie okreslenie na Israelczykow.
      W Niemczech narodu zydowskiego w tej chwili sie nie uznaje i okreslenie Jude
      znaczy ze ten czlowiek jest wyznania mojzeszowego."
    • Gość: katowiczanka Re: mądrości ballest IP: trupek:* / 192.168.1.* 19.01.03, 20:54
      to też jeszcze mądrości ballesta

Jak widze, za duzo pojecia o Zydach nie macie, bo w Niemczech naprawde "Jude"
      to jest okreslenie czlowieka wyznania zydowskiego , moze byc ale Niemcem,
      Polakiem, Francuzem itd.
      Jak ktos z Was w Israelu byl, to zauwazyliscie tam ludzi wszystkich Ras, ich
      laczy tylko wyznanie a nic wiecej.
      • Gość: kazik Re: mądrości ballest IP: *.dip.t-dialin.net 19.01.03, 21:01
        Ignaz Bubis zyd z Polski,potem w Niemczech przew, rady zydowskiej, uwazal sie
        za Niemca zydowskiej wiary , tak to okreslal, i tak nie zostal zaakceptowany
        jako Niemiec.
        Reich- Ranicki zapytany kim sie czuje, odpowiedzial: nie bede popelnial
        takiego bledu jaki popelnil Bubis i powiem ze jestem pol Niemcem pol Polakiem
        i calym Zydem, ale z wiara zydowska nie mam nic wspolnego i na moim pogrzebie
        nie zobaczycie zadnego duchownego, w domu z zona rozmawiam po polsku.
        • slezan Re: mądrości ballest 20.01.03, 09:08
          Reich-Ranicki jest wyznania marksistowsko-leninowskiego i narodowości ubeckiej.
          Dla takich jak on powinni urządzić drugą Norymbergę.
      • Gość: harry do ballesta i katowiczanki IP: *.proxy.aol.com 19.01.03, 21:03
        Gość portalu: katowiczanka napisał(a):

> to też jeszcze mądrości ballesta
        >
        > Jak widze, za duzo pojecia o Zydach nie macie, bo w Niemczech naprawde "Jude"
        > to jest okreslenie czlowieka wyznania zydowskiego , moze byc ale Niemcem,
        > Polakiem, Francuzem itd.
        > Jak ktos z Was w Israelu byl, to zauwazyliscie tam ludzi wszystkich Ras, ich
        > laczy tylko wyznanie a nic wiecej.

Z tego co wiem ,w Izraelu mieszkaja glownie Zydzi,choc z roznych
        krajow,ostatnio przybylo tam najwiecej emigrantow z b.ZSRR.
        A poza tym mieszkaja tam Tez Arabowie,ktorzy sa obywatelami Izraela,ale nie sa
        Zydami.

Nie wiem o co chodzilo Ballestowi,ale Zentralrat der Juden jest bardzo znana
        organizacja,przewoniczacy P.Spiegel,wice M.Friedmann(prowadzi znany talkshow).
        Nie kazdy Zyd musi byc wyznania mojzeszowego,moze w ogole nie byc zadnego
        wyznania,to chyba w Polsce ,przedwojennym okreslenie Zyd i Mojzeszowy byly
        tozsame (Schimpfwort moski)
        • Gość: kazik Re: do ballesta i katowiczanki IP: *.dip.t-dialin.net 19.01.03, 21:12
          Masz racje Harry. Kiedys ogladalem zarliwa dyskusje dwoch Zydow , Ignaza
          Bubisa i prof. Wolfsohna tez zyda ale nie bedacego czlonkiem juz zadnej
          gminy,nie przestrzegajacego zasad wiary, o malo by sie nie pobili, ale
          chodzilo tylko o pieniadze . Podobno kazdy czlonek gminy musi placic zydowski
          podatek koscielny.
          • willi2 Re: do ballesta i katowiczanki 19.01.03, 21:19

Mnie sie wydaje ze wyznanie nic nie ma wspolnego z narodowoscia.
            Zaloze sie pierwszy,pszecientny Zyd w zyjacy w Hollandi powie ze jest Hollendrem
            niz Izraelczykiem.Co najlepsze,sa Zydzi co nie uznaja Panstwa Izrael,uwazajac
            je za Faszystowskie.W Polsce tez rzadza Zydzi ,a w TV slyszymy ze oni mowia =
            sa Polakami a nie Zydami.
            • Gość: kazik Re: do ballesta i katowiczanki IP: *.dip.t-dialin.net 19.01.03, 21:26
              willi2 napisał:

>
              > Mnie sie wydaje ze wyznanie nic nie ma wspolnego z narodowoscia.
              > Zaloze sie pierwszy,pszecientny Zyd w zyjacy w Hollandi powie ze jest
              Hollendre
              > m
              > niz Izraelczykiem.Co najlepsze,sa Zydzi co nie uznaja Panstwa
              Izrael,uwazajac
              > je za Faszystowskie.W Polsce tez rzadza Zydzi ,a w TV slyszymy ze oni mowia
              =
              > sa Polakami a nie Zydami.
              Z tym za kogo sie Zydzi uwazaja to jest maly problem,bo oni zmieniaja czesto
              miejsce pobytu.Polski zyd jak przyjedzie do Niemiec mowi najpierw ze jest
              Zydem, potem dopiero kraj z ktorego przyjechal.To tak jak golab pocztowy
              zalezy w czyim golebniku siedzi.
              • willi2 Re: do ballesta i katowiczanki 19.01.03, 21:31

Tez racja ,jesli mowimy tu o takich $golebnikach$ ;)
                • Gość: ballest Re: do ballesta i katowiczanki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.01.03, 06:17
                  Mnie chodzi o fakt , ze w niemczech "JUDE" to nie narodowosc tylko wyznanie.
                  Byc moze nie pisze po polsku tylko po hebrajsku i dlatego tego nie rozumiecie.
                  Niemcy narodowosci JUDE nie uznawaja.
                  Zydami sa ludzie roznych narodowosci.

pyrsk
                  ballest
                  • Gość: harry Re: do ballesta i katowiczanki IP: *.proxy.aol.com 21.01.03, 11:48
                    Gość portalu: ballest napisał(a):

> Mnie chodzi o fakt , ze w niemczech "JUDE" to nie narodowosc tylko wyznanie.
                    > Byc moze nie pisze po polsku tylko po hebrajsku i dlatego tego nie rozumiecie.
                    > Niemcy narodowosci JUDE nie uznawaja.
                    > Zydami sa ludzie roznych narodowosci.
                    >
                    > pyrsk
                    > ballest

Niemcy jak piszesz znaczy Niemcy-Panstwo,niewazne.
                    Oczywiscie masz racje panstwo niemieckie nie uznaje Zydow jako mniejszosci
                    narodowej.Ale to dla dobra Zydow,bowiem Hitler uznawal Zydow,oddzielil ich od
                    narodu niemieckiego,a pozniej poslal do gett ,a nastepnie wymordowal.
                    Demokratyczna Republika Federalna nie chce oddzielac Niemcow od Zydow ,bo i
                    podczas rzadow hitlerowskich,nawet zasymilowani Zydzi (a wiec czujacy sie
                    Niemcami) byli przesladowani.
                    Panstwo niemieckie nie tylko nie "uznaje " narodowosci zydowskiej,ale tez i
                    innej,nie uznaje tez ale NARODOWOSCI NIEMIECKIEJ !!!,kazdy ma w paszporcie
                    napisane STAATSANGEHÖRIGKEIT,a nie NATIONALITÄT !
                    I w UK i Francji,i USA jest to samo.
                    A swoja narodowosc kazdy sam sie wybiera,bez "papierka".
                    • Gość: harry Re: do ballesta i katowiczanki IP: *.proxy.aol.com 21.01.03, 11:53
                      Krotko mowiac uznawaja ,ale nie w paszportach.
                      W Polsce tez kazdy ma polskie obywatelstwo,nie ma dowodu narodowosci polskiej,i
                      ja nie wiem co sie na ten temat tak zrecie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka