Gość: edu IP: *.d.ae.katowice.pl 05.11.01, 12:08 przejechalem sie tym nowym tramwajem. chyba czegos gorszego nie dalo sie juz zaprojektowac. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: 102Na Re: KARLIK IP: 217.153.80.* 05.11.01, 18:06 Nie wiesz co mówisz!! Ty chyba nie jeździsz tramwajami, to nie wiesz w jakim stanie są inne wozy kursujące po GOP-ie. Przejedź się na przykład "7" to dopiero będziesz mógł narzekać. "Karlik" jest szybki i wygodny, a awaria może przydarzyć się w każdym, nawet najnowocześniejszym tramwaju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edu Re: KARLIK IP: *.brynow.tdmedia.pl 06.11.01, 18:08 ponad trzydziesci lat jezdze tramwajami i uwazam je za najlepszy sposob komunikacji miejskiej - nie martw sie. Ale jak mozesz w ogole porownywac konstrukcje ktore dzieli 40 lat????????? To niedorzecznosc. Porownaj z kilkuletnimi tramwajami w Pradze - wtedy wyjda roznice W Karliku: 1. trzesie tak samo jak w starszych 2. okrutnie skrzypi i piszczy na zakretach (Kosciuszki, plac Miarki) 3. niesamowicie waskie przejscia 4. starsze osoby (stojace) traca rownowage z powodu pochylosci (szczegolnie z siatkami) 5. w kilku wystajace sruby ktore idealnie rozrywaja odziez (ale to szczegol) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edu Re: KARLIK IP: *.brynow.tdmedia.pl 06.11.01, 18:12 co do szybkosci: mierzyles kiedys czas starszych tramwajow i Karlika np. od ronda do petli w brynowie ? Zmierz i wtedy zobaczysz jak istotna jest wieksza predkosc tramwaju. Okaze Ci sie ze przejedziesz 10-15 sekund szybciej. co do wygody: siedzialem od strony okna obok innego pasazera - nikomu nie zycze :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 102Na Re: KARLIK IP: *.centrum.gliwice.pl 07.11.01, 20:49 Cieszę się, że Pan uważa tramwaje za najlepszy sposób komunikacji miejskiej. Nie mogę się jednak zgodzić z pewnymi Pańskimi stwierdzeniami: 1. to, że skrzypi i trzęsie to nie wina złego zaprojektowania Karlika, ale po prostu złej jakości torów! Co do prędkość to według mnie jednak się ona liczy- mnie chodzi o dłuższe odcinki bez przystanków, np. między Chorzowem a Bytomiem, tam ma to większe znaczenie. W Pradze byłem 2 tygodnie temu- przyznaję, że nie jechałem tam tramwajem, ale bacznie się im przyjrzałem-ich mankamentem może być np. wysoka podłoga- pod tym względem Karlik je pokonuje. Co do pochyłośći, przewracaniasię i śrub to nie mam kontrargumentu. Myślę, że po prostu trzeba się przyzwyczaić :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edu Re: KARLIK IP: *.brynow.tdmedia.pl 08.11.01, 15:34 mojej rodzinie nowy tramwaj sie podoba :-) pozdrawiam Cie N102 mam nadzieje ze kiedys przedluza tory do ochojca lub ligoty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: górnik Re: KARLIK IP: *.katowice.pik-net.pl 11.01.02, 09:53 Ci ktorzy krytycznie potrafia ocenic to co zaserwowal nam konglomerat KZK GOP - Uszok - Kopel maja racje. Dziwi mnie tylko jak wielu naiwnych wsrod nas zyje i da sie tak łudzic i w ch**a robic przez tych złodziei. Nawet pojecia nie macie ile wam odebrano po to by kolesie mogli sie podzielic kasa ( przeogromna ) ktora miala byc antidotum na wszelki problemy komunikacyjne na Slasku a w rzeczywistosci jest tylko kompromitacja Slaska w oczach calej Polski. Po tym przykladzie mozna sie dowiedziec dlaczego Warszawa nie chce juz inwestowac w cokolwiek na Slasku, bo mamy wade marnotrawienia partactwa i kolesiostwa co przez najblizsze 4 lata nam grozi po tym jak Szarawarski i spolka z SLD rozstawili kluczowe stanowiska swoimi pacholkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Seal Re: KARLIK IP: 213.25.39.* 08.11.01, 13:32 Gość portalu: edu napisał(a): > przejechalem sie tym nowym tramwajem. chyba czegos gorszego nie dalo sie juz > zaprojektowac. Witam. Króciutkie pytanko: co rewelacyjniejszego Panu udało się w życiu zaprojektować, że pozwala sobie Pan na tak ostrą bądź co bądź wypowiedź? :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edu Re: KARLIK IP: *.brynow.tdmedia.pl 08.11.01, 15:52 masz racje, ze zbyt ostro. przyznaje sie. po prostu po takiej nagonce medialnej oczekiwalem czegos lepszego. po prostu. to prawda ze zaprojektowac cos dobrego jest bardzo trudno - ale jak sie zle zaprojektuje to potem ciezko to sprzedac, prawda ? w tym przypadku jestem klientem, mogę jezdzic albo nie jezdzic. prosze sprobowac np. otworzyc w Karliku okno przy wzroscie np. 160 cm. co mam na to napisac, ze sie ciesze z takiego rozwiazania ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edu Re: KARLIK IP: *.brynow.tdmedia.pl 08.11.01, 15:55 Gość portalu: Seal napisał(a): > Gość portalu: edu napisał(a): > > > przejechalem sie tym nowym tramwajem. chyba czegos gorszego nie dalo sie j > uz > > zaprojektowac. > nie projektuje "rzeczy"tylko rozwiazania organizacyjne. trudno to porownywac. wiem tylko ze jak cos zaprojektuje zle to klient nie zaplaci i strasznie brzydko sie wyraza pod moim adresem. > Witam. > > Króciutkie pytanko: co rewelacyjniejszego Panu udało się w życiu zaprojektować, > > że pozwala sobie Pan na tak ostrą bądź co bądź wypowiedź? > :) > > Pozdrawiam > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: KARLIK IP: *.ewetel.net 29.11.01, 01:23 Co do Karlika: Zyczylbym sobie Karliki w zaglebiu Ruhry, poniewaz tam nowe tramwaje nie tylko sa szpetne, ale i robia czesto wiele chalasu mimo dobrego torowiska. Nie liczylem jeszcze moich wypadków w "niskopodlogowych" tramwajach w Niemczech, ale bylo ich dosyc, a ubranie sobie tez juz czesto podarlem... Karlik jest fajnym tramwajem, i przede wszystkim ladniejszy od Warszawskich potworów :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olek Re: KARLIK IP: *.brynow.tdmedia.pl 06.01.02, 16:33 jest super, tylko musi zimowac w zajezdniach zamiast jezdzic. Odpowiedz Link Zgłoś