Dodaj do ulubionych

Policja zakorkowała centrum Katowic

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 21:18
TO WYMYśLILI POLICJANCI ??!!!!
KURRRRRR..... 200 metrów jechałem 45 minut, pogięło Was, kto mi zapłaci za
nerwy w korku, stracony czas i wchłoniete spaliny z milionów samochodów ?
Miasto było sparaliżowane totalnie, nie mogłem z pracy wyjechać.
Ja miałem córkę z przedszkola odebrać i gdyby nie instytucja - babcia to
wyszedłbym przez tych geniuszy na ojca wyrodnego, bo do domu dojechałem o
17-tej.
Obserwuj wątek
    • Gość: myslowiczanin Policja zakorkowała centrum Katowic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 21:29
      popier.... ich wszystkich!!!!! tak jakby tego nie szlo w niedziele zrobic jak
      sie do pracy nie chodzi.
      • Gość: JCK Re: Policja zakorkowała centrum Katowic IP: *.starnet.katowice.pl 18.09.06, 21:46
        No to i ja dowale, co tam korki zawsze sa, tylko zrobili lepsze numer zamkneli
        budynek sasiadujacy z bankiem ( wydzial biologii i ochrony srodowiska) ludzie
        prace koncza o 15, ale nikt nie mogl wyjsc dopiero przed 17 mozna bylo isc do
        domu, lekarzy itp.
        • Gość: anonim Re: Policja zakorkowała centrum Katowic IP: *.starnet.katowice.pl 18.09.06, 21:51
          Pan redaktor to chyba byl swiadkiem czego innego, bo z okna to mniej kolorowo
          bylo, wiekszosc policjantow stala i spacerowala, a jezli chodzi o
          zachowanie "terrorystow" to jezli policja sobie zalozyla ze tak maja sie
          zachowywac to nie wiem po co wogole nam policja.
          • jimmyjazz Było jeszcze kilka ulic zamknąć, przygłupy. 19.09.06, 08:45
            Przecież jednak w końcu dojechałem do domu - co tam że zamiast 15 min jechałem
            1,5h - ważne że sobie poćwiczyli.

Przecież trzeba to było robic w godzinach powrotu ludzi z pracy.
            • Gość: siss Akcje w rzeczywistosci tez nie sa w idealnych war. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 08:49
              A myslisz, ze napady na bank robi sie tylko wtedy jak nie ma w ogole ruchu? To
              byl wazny element akcji, zeby przeprowadzic to w szczycie ruchu. Jakby sobie
              zrobili w nocy to by nie przecwiczyli tego co chcieli. Teraz mozesz miec
              swiadomosc, ze jak cos takiego przydazy sie naprawde, to sluzby beda lepiej
              przygotowane!
              • camell_ek Re: Akcje w rzeczywistosci tez nie sa w idealnych 19.09.06, 09:03
                No i co sie takiego wielkiego stalo? Taki strasznie wazny oczywiscie czas jest
                tych, ktorzy spiesza sie do domu zeby sie poobijac tam, a jak cos sie stanie
                kiedys (majac tarcze antyrakietowa mozna byc pewnym ze predzej czy pozniej sie
                cos stanie) to wszyscy beda psioczyli ze policja nie przygotowana. Jak policaja
                kogos w glupi sposob zabije to wrzeszcza debile ze nie cwiczy, a jak cwiczy to
                wrzeszcza ze im to przeszkadza. Bo oczywiscie Kowalski wracajacy o 15h do domu
                to swieta krowa, ktora sie ani sekundy spoznic nie moze. Jak sie spozni to caly
                swiat jest winien.
                camell.blox.pl
                • Gość: zoofka Re: Akcje w rzeczywistosci tez nie sa w idealnych IP: *.europe.hp.net 19.09.06, 09:07
                  Dokladnie!
                  • Gość: Yo Ale mogli to zrobic np. o 11 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 09:14
                    Wtedy do 15 by sie juz zwineli i mniej ludzi mialoby problemy.
                    Oczywiscie, ze konieczne sa "realistyczne" warunki, ale nie moze byc tak, ze
                    CALE miasto jest zakorkowane i nawet ludziom na teren swojej posesji nie
                    pozwalaja wjechac.
                    Bezpieczenstwo bezpieczenstwem, ale troche w tych glowach rozsadku musi
                    pozostac, a tak to wyglada, ze skazone wodka glowy decydentow policyjnych chyba
                    wpadly na cos w pijanym widzie i postawnowily zrealizowac. Glupota az boli.
                    • Gość: isa Pomyśl Człowieku!!! ... IP: 62.69.212.* 19.09.06, 10:25
                      Pomyśl człowieku - czy terroryści, albo inni tego typu będę się ciebie pytali o
                      której godzinie mają przeprowadzić swoją akcję, żeby Ci pasowało? No comments!
                      • ecot Re: Pomyśl Człowieku!!! ... 19.09.06, 10:31
                        terroryści napadaja na banki ?!
                        jak by nie było petradolarów

Pomyśl Człowieku!!!
                        No comments!
                        • Gość: isa Re: Pomyśl Człowieku!!! ... IP: 62.69.212.* 19.09.06, 10:36
                          Na banki to raczej złodzieje-zgadzam się, ale TUTAJ CHODZI O OGÓLNE ZAGROŻENIE,
                          PRZEDE WSZYSTKIM ze strony terrorystów.
                          • jacgg Re: Pomyśl Człowieku!!! ... 19.09.06, 12:23
                            ku.. co wy pie..cie! to miasto bez zamachu jest sparalizowane bo
                            jednoczesnie remontuje sie dwie wylotowe rownolegle trasy: al. rozdzienskiego i
                            warszawska!!! od miesiecy!!! trzeba byc skonczonym debilem zeby w godzinach
                            szczytu wymyslac jeszcze takie idiotyczne akcje!!! ku.. co to za kraj
                            popie..ny! od roku przez biurokratow nie moge firmy uruchomic i wkrotce
                            splajtuje, wczoraj na spotkanie ze wspolnikiem nie dojechalem. ja to ku..
                            pie.., wyjezdzam z tego syfu!
                            • jacgg [...] 19.09.06, 12:25
                              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                              • jacgg [...] 19.09.06, 12:28
                                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                                • Gość: zdred Re: Pomyśl Człowieku!!! ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 13:04
                                  własnie sam sie osmieszasz, tepy janie, i dobrze ze z tej Anglii wrociłeś bo
                                  godny z ciebie reprezentant raczej nie jest :p
                                • 123zly Re: Pomyśl Człowieku!!! ... 19.09.06, 13:09
                                  to ty lepiej wyp...... z tąd!
                      • jimmyjazz A co zrobią jeśli zaatakują o 10 a nie o 13? 19.09.06, 10:52
                        Gość portalu: isa napisał(a):

> Pomyśl człowieku - czy terroryści, albo inni tego typu będę się ciebie pytali
                        o której godzinie mają przeprowadzić swoją akcję, żeby Ci pasowało? No
                        comments!

A co takiego przećwiczyli czego nie mogli zrobić np o 10 rano??? A skąd wiedzą
                        że terroryści zaatakują o 13 ??? A może o 10? To czemu ćwiczą o 13 jak atak
                        może być o 10 - bedą nie przygotowani.

Proponuje żeby codziennie zaczyanli ćwiczenia o 1 minute później - tak aby
                        mieli przetesytowane wszelkie warianty - to tylko 1440 możliwości więc w 4 lata
                        skończą.
                      • Gość: jandrzeja Re: Pomyśl Człowieku!!! ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 11:01
                        no pomyślalem.jeżeli te ćwiczenia miały być aż tak w realnych warunkach to czemu
                        nie używali ostrej amunicji ?
                    • Gość: p rozleniwione społeczeństwo. IP: 195.245.204.* 19.09.06, 10:27
                      Z komentarzy uzmysłowiłem sobie, żę
                      część naszego społeczeństwa zmuszona była do przeżycia przygody.

Przyzwyczajeni, do codziennego rutynowego z fotela na fotel - z domu do pracy,
                      z pracy przed telewizor - zmuszeni zostali do przeżycia przygody.

:-)

Jakże to inaczej nazwać, niż przygodą. Niektórzy jeszcze do teraz są w szoku.

Też odprowadzam córeczkę z przedszkola (muszę tam zdążyć przed 17-stą) i z
                      różnymi, b. różnymi sytuacjami się spotkałem (mieszkam w Warszawie), ot.
                      przyjazd papieża, brak prądu w stolicy, zamknięte metro z powodu "ataku
                      terrorystycznego" - bardziej lub mniej fikcyjnego (raz były nawet ćwieczenia -
                      i to też w "godzinach szczytu").

I zawsze miło wspominam takie "komplikacje". Zmuszają do zwiększenia
                      codziennego "wysiłku".

p

• jimmyjazz Re: rozleniwione społeczeństwo. 19.09.06, 10:49
                        Gość portalu: p napisał(a):

> Z komentarzy uzmysłowiłem sobie, żę
                        > część naszego społeczeństwa zmuszona była do przeżycia przygody.

To żadna przygoda a bezmyślne utrudnianie życia

> Jakże to inaczej nazwać, niż przygodą. Niektórzy jeszcze do teraz są w szoku.

Co to za przygoda jak zamiast 15min spędasz w aucie 1,5 godziny?????

> I zawsze miło wspominam takie "komplikacje". Zmuszają do zwiększenia
                        > codziennego "wysiłku".

A może obetnij sobie nogi - będziesz miał "przygód" i wspomnień co nie miara. A
                        i do wysiłku bedziesz zmuszany co chwila.

Daj spokój - to nie ma nic wspólnego z ludzkim lenistwem, a jedynie z brakiem
                        szacunku dla mieszkańców. Całe miasto 6 godzin stało w korkach.
                      • Gość: Necia Re: rozleniwione społeczeństwo. IP: *.adm.us.edu.pl 19.09.06, 13:57
                        I tu masz OGROMNĄ rację ;) tak trzymać, jak się dowiedziałam wreszcie co
                        naprawdę się dzieje a pracuję ulicę dalej, to aż pobiegłam zobaczyć .... to
                        fascynujące gdy coś się w końcu dzieje, fikcja nie fikcja nieważne, poprostu
                        świetna przygoda :)
                      • swan_ganz Re: rozleniwione społeczeństwo. 19.09.06, 19:42
                        > zamknięte metro z powodu "ataku
                        > terrorystycznego" - bardziej lub mniej fikcyjnego (raz były nawet ćwieczenia -
                        > i to też w "godzinach szczytu").

sensu Twojej wypowiedzi komentował nie będę bo nie warto ale staraj się
                        przynajmniej nie opowiadać głupot. Gdzie Ty widziałeś jakieś policyjne manerwy
                        w metrze w godzinach szczytu? ZAWSZE robią je w nocy. Specjalnie sprowadzają
                        sobie na wybraną stację pociąg (ostatnio nawet pełen zakładników) ale robią to
                        po zamknięciu metra. Czyli gdzieś po godzinie pierwszej....

metro.civ.pl/newssite.php?subaction=showcomments&id=1076005004
                        www.wortal.sztab.org/index.php?option=com_content&task=view&id=77&Itemid=29

Chyba, że myślisz o sprawdzaniu informacji o podłożonych bombach. Ale wtedy to
                        jest ich normalna praca a nie żadna symulacja
                    • Gość: Adversary Re: Ale mogli to zrobic np. o 11 IP: 199.67.203.* 19.09.06, 11:02
                      Powiedz Bin Ladenowi żeby nie robił zamachów w godzinach szczytu bo się do domu
                      spóźnisz idioto. Na WTC też w nieodpowiedniej porze uderzyli bo niektórzy nie
                      zdążyli dokończyć śniadania. Co za ślepota i kretynizm totalny.
                      • jimmyjazz Re: Ale mogli to zrobic np. o 11 19.09.06, 11:05
                        Gość portalu: Adversary napisał(a):

> Powiedz Bin Ladenowi żeby nie robił zamachów w godzinach szczytu bo się do
                        domu spóźnisz idioto. Na WTC też w nieodpowiedniej porze uderzyli bo niektórzy
                        nie zdążyli dokończyć śniadania. Co za ślepota i kretynizm totalny.

Tak - Nowy York, Londyn, Madryt a jutro dworzec w Katowicach - przecież nasza
                        metropolia jest znana na całym świecie.

A co zrobi policja jak ben laden zaatakuje nas o 10? Tego wariantu nie
                        przećwiczyli. Skąd wiedzą że atak będzie od 13 do 16?

Ale z tym ciemnym narodem mozna robić wszystko i tak to łyknie.
                        • Gość: Adversary Re: Ale mogli to zrobic np. o 11 IP: 199.67.203.* 19.09.06, 11:12
                          No cóż - na głupotę nie ma leku. Czy do twojego malutkiego móżdżku nie dociera
                          że nie tylko Bin Laden może spowodować zagrożenie (bandyci, katasrtofy
                          budowlane, napady, może nawet terrorysci)?? Użyłem symbolu ale ty nie kapujesz,
                          trudno. Pamiętasz jak zawaliła się hala? Może podobne ćwiczenia pozwoliłyby
                          uniknąć takiej liczby ofiar. Ale ty pewnie byś wtedy pisał(a) że były korki..
                          I jeszcze jedno matołku - jeśli służby będą w stanie opanować zagrożenie w
                          godzinach szczytu to tym bardziej im się to uda w godzinach mniejszego
                          natężenia ruchu. Już rozumiesz czy powtórzyć???
                          • Gość: R Re: Ale mogli to zrobic np. o 11 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 11:19
                            A czy wiesz w ogóle, jak wyglądała akcja z halą? Media pokazały, co pokazały - bohaterscy strażacy. W rzeczywistości oni nie robili nic, poza cięciem blachy. Całą pracę wykonały... Służby ratownicze pobliskich kopalni. Wiem, bo mój ojciec pracuje w jednej z nich, widziałem raporty. Służby ratownicze są przeszkolone w ratowaniu ludzi z zawalonych korytarzy (do zawalonej hali pasują jak ulał). Tylko, że nikt nie zawala jednego budynku za drugim, żeby tacy mogli sobie poćwiczyć. 'Kapujesz', 'malutki móżdżku'? I 'matołku', naprawdę nie ma potrzeby ćwiczyć takich akcji na mieszkańcach. 'Już rozumiesz czy powtórzyc'? Skoro tak popierasz takie okacje, to co za problem. Idź na swoją komendę i poproś o analogiczną akcję. A potem licz na wdzięczność obywateli względem ciebie.
                          • jimmyjazz Re: Ale mogli to zrobic np. o 11 19.09.06, 11:33

Gdy brakuje argumentów to zaczyna się ograżanie.

> No cóż - na głupotę nie ma leku. Czy do twojego malutkiego móżdżku nie
                            dociera

Gdybyś miał jakikolwiek argument to nie musiałbyś obrażać mnie.
                            Nie gadam z chamami.
                            Sio do PISu.

> że nie tylko Bin Laden może spowodować zagrożenie (bandyci, katasrtofy
                            > budowlane, napady, może nawet terrorysci)?? Użyłem symbolu ale ty nie
                            kapujesz, trudno.

Ale panowie nie ćwiczyli akcji ratowniczej ale napad na bank - negocjacje i
                            odbijanie zakladników. Korki i natężenie ruchu nie mają tutaj nic do rzeczy.

> I jeszcze jedno matołku

O i znowu brak argumentów? Pokazujesz swój poziom.

- jeśli służby będą w stanie opanować zagrożenie w
                            > godzinach szczytu to tym bardziej im się to uda w godzinach mniejszego
                            > natężenia ruchu. Już rozumiesz czy powtórzyć???

A skąd wiesz??? A może zagrożenie wywowane w nocy gdy służby śpią i pracują w
                            ograniczonym składzie osobowym jest gorsze? A może poza szczytem będą inne
                            zagrożenia???

Zresztą co ma obijanie zakładników do korków???

Z tym ciemnym narodem można robić wszystko - i tak to łyknie.
                            • Gość: Adversary Re: Ale mogli to zrobic np. o 11 IP: 199.67.203.* 19.09.06, 12:16
                              Przytoczyłem argumenty natomiasty ty żadnych. Tylko takie, że ludzie
                              się "spóżnili" co jest śmieszne w takiej sytuacji. Z pisem chyba ty masz więcej
                              wspólnego bo stosujesz demagogię bez przytaczania argumentów. Piszesz że korki
                              i natężenie ruchu nie mają nic do akcji przeciwko bandytom napadającym na bank.
                              Gratuluję logicznego myślenia. A w jaki sposób ewakuować ludzi, ratować
                              ewentualnych rannych, przwieżć ich do szpitala? Ruch uliczny nie ma tutaj
                              znaczenia?? W nocy to nawet rowerem do szpitala możesz jechać, w godzinach
                              szczytu jest nieco inaczej chłopie. Aha - w nocy taki ćwiczenia prowadzone były
                              pewnie nie raz. Teraz dla odmiany zrobili w dzień i od razu wielkie poruszenie
                              wśród motłochu.
                              • jimmyjazz Re: Ale mogli to zrobic np. o 11 19.09.06, 13:01

> Przytoczyłem argumenty natomiasty ty żadnych. Tylko takie, że ludzie
                                > się "spóżnili" co jest śmieszne w takiej sytuacji.

Śmieszne są tys ludzi stojące w korkach bo chłopaki ćwiczą rzucanie granatami
                                hukowymi?????
                                Opisz mi prosze co takiego oni przećwiczyli czego nie mogi zrobić np od 10 do
                                14???

> i natężenie ruchu nie mają nic do akcji przeciwko bandytom napadającym na
                                bank.

To skor wg ciebie mają to czemu nie przeprowadzili akcji o 16? Wtedy są
                                największe korki. Chłopaki przyjechali o 13 gdy ruch jest średni - i
                                zablokowali ruch w połowie miasta do 19.
                                Nie przećwiczyli przejazdu przez miasto w korkach - korki spowodowali sami
                                blokadą miasta o godzinie 16.

> Gratuluję logicznego myślenia. A w jaki sposób ewakuować ludzi, ratować
                                > ewentualnych rannych, przwieżć ich do szpitala? Ruch uliczny nie ma tutaj
                                > znaczenia??

Bandyci napadający na bank generalnie kradną pieniądze - a jak się okazuje
                                policja ćwiczyła napad na bank a nie atak terrorystyczny.
                                Skoro chcieli poćwiczyć ewakuację ranych w godz szczytu to powinni poczekać do
                                15-16 ze wszystkim wtedy ta akcja miałaby chociaż odrobinę sensu.

> W nocy to nawet rowerem do szpitala możesz jechać,

W dzień tez możesz na rowerze do szpitala dojechać. To była jakaś głębsza myśl?

> w godzinach szczytu jest nieco inaczej chłopie.

To dlaczego rozpoczynali akcji w godzinach szczytu? Dojazd na miejsce zdarzenia
                                o 13 nie stanowił problemu a o 16 to było by już jakieś wyzwanie.
                                Zwłaszcza że policja była na miejscu już wcześniej (transportery opancerzone
                                jechały przez miasto o 12 - napda zaczął się o 13) - przed całą akcją - więc
                                nie przećwiczyli nieczego czego nie mogliby zrobić poza centrum.

No chyba że w przyszłości bandyci będą uprzedzać policję aby mogła ściągnąć
                                antyterrorystów pod bank.

> Aha - w nocy taki ćwiczenia prowadzone były pewnie nie raz.

Pewnie tak, pewnie nie. Skąd wiesz? Gdybanie.

> od razu wielkie poruszenie wśród motłochu.

Nie musisz być tak samokrytyczny.
                        • Gość: tozs Re: Ale mogli to zrobic np. o 11 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 12:50
                          jimmyjazz napisał:

> Gość portalu: Adversary napisał(a):
                          >
                          > > Powiedz Bin Ladenowi żeby nie robił zamachów w godzinach szczytu bo się d
                          > o
                          > domu spóźnisz idioto. Na WTC też w nieodpowiedniej porze uderzyli bo niektórzy
                          > nie zdążyli dokończyć śniadania. Co za ślepota i kretynizm totalny.
                          >
                          > Tak - Nowy York, Londyn, Madryt a jutro dworzec w Katowicach - przecież nasza
                          > metropolia jest znana na całym świecie.
                          >
                          > A co zrobi policja jak ben laden zaatakuje nas o 10? Tego wariantu nie
                          > przećwiczyli. Skąd wiedzą że atak będzie od 13 do 16?
                          >
                          > Ale z tym ciemnym narodem mozna robić wszystko i tak to łyknie.
                          >

te, nie rób mi nadziej że ktoś wysadzi tą szkarade w centrum miasta
                      • Gość: Yo Przeczysz sam sobie Bin Laden zaatakowal przed 9 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 11:47
                        wiec moze to jest ten moment ktory powinien policje zainteresowac. Zreszta
                        generalnie zamachy w rodzaju braniu zakladnikow robi sie w takich porach gdy
                        jest wieksze zamieszanie, jak przy otwieraniu jakiejs instytucji (rano) badz
                        zamykaniu (czyli pozniej niz robila to policja)- latwiej wtedy ochronie
                        przeoczyc, ze ktos wchodzi np. z kalachem pod plaszczem - poczytaj nieco to
                        zobaczysz.
                        Poza tym w godzinach szczytu terrorysta ktory chce uciec z pulapki z
                        zakladnikami nie moze liczy na szybkie wydostanie sie z miast bo jest w pulapce.
                        Zreszta wariantow jest tak duzo, ze to co cwiczyla policja w Katowicach to tylko
                        jeden, wcale nie najbardziej prawdopodobny, scenariusz.
                      • Gość: Yo Poza tym o 11 jest tez duzo aut i ludzi na ulicach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 12:08
                        Wystarczy sie przejsc po centrum Katowic i zobaczyc, ze jest tam calkiem sporo
                        ludiz i korkow te nie brakuje. Obecnie cale centrum jest tak rozkopane (remonty
                        ulic itp), ze trudno tu przejechac nawet poza godzinami szczytu, wiec po jaka
                        cholere wymyslili sobie "akcje" w godzinach szczytu ??? W tych niebieskich
                        glowach to jest fantazja iscie ulanska, podlana wodka zreszta.

• Gość: StaTom Re: Ale mogli to zrobic np. o 11 IP: *.wroclaw.mm.pl 19.09.06, 11:12
                      To katowice to musi byc jakas mala dziura z jedna ulica.
                      • Gość: 123 Re: Ale mogli to zrobic np. o 11 IP: 199.67.203.* 19.09.06, 11:15
                        Bo jest to wioska - i wieśniaki przeżywkę miały. A jakie obruszone..
                        • Gość: R Re: Ale mogli to zrobic np. o 11 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 11:20
                          Sugeruję poczytać definicję 'wioski', panię mądralo. Taak, pasuje jak ulał, panie piszący z Największej Metropolii Świata pełnej Mądrych Ludzi ;)
                        • Gość: Yo Jasne i krowy ze świniami przed oddziałem NBP bieg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 12:02
                          Pastuchy biegały i goniły krówki w drodze z pastwisk do domów no i teraz narzekają.
                          Niech zgadnę - jesteś Warszawiakiem w pierwszym pokoleniu, zamieszkałym w tym
                          mieście od jakichs 2 lat, a pochodzisz z jakiejs mazurskiej, popegeerowskiej
                          wioseczki dotknietej strukturalnym bezrobociem. Ogolnie gratulacje, bo wiele
                          osognales, ale jesli nie znasz innych rejonow Polski to lepiej sie nie
                          wypowiadaj bo moglbys sie zdziebko zdziwic.
                          Dla ignorantow - aglomeracja slaska liczy ok 4 mln ludzi, czyli prawie 2 razy
                          tyle co wielka (z twojego, powiatowego punktu widzenia) Warszawa.
                          • Gość: 123 Re: Jasne i krowy ze świniami przed oddziałem NBP IP: 199.67.203.* 19.09.06, 12:20
                            Nie liczy się liczba mieszkańców tylko ich mentalność. Wiesz ilu ludzi mieszka
                            w takim mieście jak Meksyk (tak, jest takie miasto)?
                            • Gość: Yo No wlasnie my tu na Slasku lubimy porzadek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 12:36
                              a nie takie jakies zagrywki w stylu sowieckiego, syberyjskiego kacyka, ktoremu
                              sie wydaje, ze jak jest "policjant" to moze wszystko. Jak sie robi cwiczenia to
                              trzeba najpierw glowa ruszyc, a nie probowac sie wykazywac na chamca przed
                              komendantem glownym. Bo tak to szczerze mowiac wygladalo - nowy komendant
                              wojewodzki chcial sie wykazac na nowym stanowisku. Teraz widac sa modne takie
                              "mocne wejscia"
                • Gość: JaMM Re: Akcje w rzeczywistosci tez nie sa w idealnych IP: 80.72.38.* 19.09.06, 09:14
                  rowniez sie zgadzam. Takie cwiczenia mają na celu przecwiczenie wariantów w
                  warunkach rzeczywistych. Na poligonie tego nie przecwiczysz.
                  Ludzie ktorzy znajduja się dokola zwiekszaja realizm takiego dzialania.

Nie jestem jakims wielkim zwolennikiem policji (;)) ale oni tez musza sie
                  przygotowac na realne zagrozenie.
                  • Gość: mackie Re: Akcje w rzeczywistosci tez nie sa w idealnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 09:31
                    ale jeżeli ludzie mieli być istotnym elementem akcji to powinni im zapłacic.
                    Przeciez o 10 rano tez mogli sobie pocwiczyc a tak wiele ludzi nie mialo by
                    przez nich problemow. Głupota ludzka nie zna granic!
                    • Gość: bobo IDIOCI + czarne teczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 09:36
                      dla Kaczynskiego
              • jimmyjazz Ćwiczyli metody uspokajania kierowców???? 19.09.06, 09:50
                Gość portalu: siss napisał(a):

> A myslisz, ze napady na bank robi sie tylko wtedy jak nie ma w ogole ruchu?
                To byl wazny element akcji, zeby przeprowadzic to w szczycie ruchu.
                A jaki to ważny element?? Opisz prosze bo się słabo orientuję w taktyce sił
                specjalnych.
                Skoro szczyt taki ważny to czemu zaczeli o 13?????

Co chcieli sprawdzić jak się bedą ludzie wkurzać????? Ćwiczyli metody
                uspokajania kierowców????

> zrobili w nocy to by nie przecwiczyli tego co chcieli. Teraz mozesz miec
                > swiadomosc, ze jak cos takiego przydazy sie naprawde, to sluzby beda lepiej
                > przygotowane!

Pierdzielenie. Kiedy był w katowicach jakiś napad na bank??? I to jeszcze
                oddział NBP????
                • Gość: R Re: Ćwiczyli metody uspokajania kierowców???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 09:52
                  Niedługo będą ćwiczenia 'uspokajania kierowców w przypadkach zagrożenia życia'. Sposób? Pałowanie, a co innego? Powoli cofamy się kilkadziesiąt lat wstecz...
                  • ecot Re: Ćwiczyli metody uspokajania kierowców???? 19.09.06, 10:34
                    wtedy były broszurki "Dyskretne uspakajanie furmanów" :)
                    • Gość: R Re: Ćwiczyli metody uspokajania kierowców???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 10:35
                      Nie moje czasy... Ale dobrze wiedzieć ;)
              • koprofag4 Re: Akcje w rzeczywistosci tez nie sa w idealnych 19.09.06, 10:43
                co sie przydarzy naprawde? czlowieku przestan pier...lic
                atak terrorystyczny?
                w katowicach?
                nie rob z siebie przyglupa wiekszego niz jestes, polska to nie usa czy anglia,
                jednym slowem nie jest to pepek swiata, terrorysci nawet nie wierza gdzie takie
                panstwo lezy

pamietam taka akcje w gdansku nie tak znowu dawno temu...horror
                akurat mialem watpliwa przyjemnosc wyjezdzac ze starego miasta w kierunku
                warszawy, korek w druga strone byl juz w przejazdowie a akcja byla pod urzedem
                wojewodzkim

• Gość: siss Re: Akcje w rzeczywistosci tez nie sa w idealnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 10:49
                  Po pierwsze - nie badz taki pewien, ze ataku nigdy nie bedzie
                  Po drugie - to byly cwiczenia napadu na bank (wg Ciebie takie sytuacje sie nie
                  zdarzają??)
                  Po trzecie - wnioski z tej akcji przydadza sie przy przeprowadzaniu innych
                  akcji, w których jest zaangażowane wiele służb i może być wiele ofiar
                  (zapomnialeś o MTK? Nie zawsze terroryści się muszą wysadzać w powietrze -
                  czasem wystarczy błąd człowieka lub nieszczęśliwy zbieg okoliczności)
                  • jimmyjazz Re: Akcje w rzeczywistosci tez nie sa w idealnych 19.09.06, 10:57

> Po pierwsze - nie badz taki pewien, ze ataku nigdy nie bedzie

Weź przestań. Nowy Jor, Londyn, Madryt i teraz Katowice??? Terrorysci atakują
                    cele znane na całym świecie.

> Po drugie - to byly cwiczenia napadu na bank (wg Ciebie takie sytuacje sie
                    nie zdarzają??)

W tekście nazywano ich terrorystami. Chyba sami już nie wiedzą.

> Po trzecie - wnioski z tej akcji przydadza sie przy przeprowadzaniu innych
                    > akcji, w których jest zaangażowane wiele służb i może być wiele ofiar

Ale nikt nie kwestionuje konieczności przeprowadzanie takich ćwiczeń. Ale
                    dlaczego akurat w najgorszym miejscu w mieście (tam jest i tak codziennie chaos
                    z powodu remontów ulic) i w godzinach szczytu.

Równie dobrze mogli poćwiczyć o 10 lub o 18. Nie wiedzą kiedy
                    bandyci/terroryści zaatakują.
                    • Gość: siss Re: Akcje w rzeczywistosci tez nie sa w idealnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 11:21
                      "Ale dlaczego akurat w najgorszym miejscu w mieście (tam jest i tak codziennie
                      chaos z powodu remontów ulic) i w godzinach szczytu."

Po to, żeby przećwiczyć akcję w najgorszych warunkach.
                      Terroryzm nie musi byc polityczny, może też być kryminalny, z niższych pobudek,
                      np. chęć obrabowania banku.
                      • jimmyjazz Re: Akcje w rzeczywistosci tez nie sa w idealnych 19.09.06, 11:37

> Po to, żeby przećwiczyć akcję w najgorszych warunkach.
                        > Terroryzm nie musi byc polityczny, może też być kryminalny, z niższych
                        pobudek, np. chęć obrabowania banku.

Ale to były najgorsze warunki dla mieszkańców a nie dla policji.
                        Jak się okazuje nie ćwiczono akcji ratunkowej ale negocjacje z bandytami i
                        odbijanie zakładników - trzeba to robić w centum miasta?

Dla policji i reszty służb nie było utrudnień w ruchu BO DOPIERO ONI JE
                        SPOWODOWALI -więc i tak dojechali bez problemów.
                        • Gość: siss Re: Akcje w rzeczywistosci tez nie sa w idealnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 11:46
                          Oprócz tego ćwiczyli też dojazd wszystkich służb na miejsce akcji i sprawdzali
                          czy szpitale dadzą sobie radę z przyjęciem dużej ilości rannych. A to, moim
                          zdaniem, inaczej wygląda np. w nocy, a inaczej w godzinach szczytu.
                          • jimmyjazz Re: Akcje w rzeczywistosci tez nie sa w idealnych 19.09.06, 12:49

> Oprócz tego ćwiczyli też dojazd wszystkich służb na miejsce akcji i

Wszystkie służby jechały na miejsce akcji o godz 13 - to jeszcze nie szczyt.
                            Więc niczego nie przećwiczyli.

W godzinach szczytu policja nogdzie nie jeździła tylko poblokowała ulice - więc
                            przejazdu przez zakorkowane miasto też nie przećwiczyli.
                            Właśnie na tym polega cała bzdura.

> sprawdzali czy szpitale dadzą sobie radę z przyjęciem dużej ilości rannych.

W przypadku szpitala to akurat ćwiczenia nie miały wiekszego znaczenia -
                            sprowadzały się do przygotowania personelu do przyjęcia rannych - w ciągu dnia
                            z tym jest najmniej problemu - właśnie w nocy jest to wyzwanie.
                            Zresztą ćwiczenia w szpitalach mogą się odbywac o dowolnych porach - nikt poza
                            personelem i tak o tym nie wie.
                        • Gość: . jimmy poczytaj swoje posty i puknij się w czoło IP: 199.67.203.* 19.09.06, 12:22
                          .
                          • jimmyjazz Cóż za merytoryczny post. Ile argumentów 19.09.06, 13:18
                            i jeszcze nie mam odwagi sie podpisać.
      • Gość: matka Re: Policja zakorkowała centrum Katowic IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 18.09.06, 21:55
        Mnie tez szlag trafil tez musialam syna odebrac z przedszkola z pracy wyszlam o 15tej, w Mcach bylam po 17-tej
        Mnie pomogla kolezanka i odebrala dziecko, ale myslalam ze eksploduje
        Policjant zapytany przeze mnie co sie dzieje to powiedzial ze napad, a nie ze cwiczenia, dżizys!!
      • Gość: Wise Re: Policja zakorkowała centrum Katowic IP: 199.67.203.* 19.09.06, 10:59
        To was pogięło, takie ćwiczenia są konieczne pacany! Jakby zginął ktoś z waszej
        rodziny w podobnej prawdziwej już akcji to co byście wtedy pisali? Trzeba
        sprawdzić czy miasto, szpitale i inne służby są gotowe na nieprzewidziane
        sytuacje. Ale wy tylko płaczecie, bo sie spóźniliście do pracy barany.
        • Gość: R Re: Policja zakorkowała centrum Katowic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 11:23
          'Baranie', a idź na swoją komendę i poproś o taką samą akcję na twoim podwórku. Aaaale będzie fajnie. Bo przecież takie ćwiczenia potrzebne. Albo poproś o symulację nalotu dywanowego - zamkną cię w piwnicy na dwa dni, i napewno baranku będziesz wniebowzięty ;)
    • Gość: Milosz Policja zakorkowała centrum Katowic IP: *.chello.pl 18.09.06, 21:52
      Miałem pecha bo zaparkowałem auto na Bankowej tam gdzie
      atakowali ''terroryści'', pod bankiem i instytutem biologii
      i nie mogłem wyjechać. Mówili mi że to napad na bank, myślałem że to na serio,
      i że będę miał podziurawione auto od kul. Pojechałem do domu busem a moje auto
      do teraz jest na Bankowej w strefie śmierci. Chyba zażądam odszokodowania za
      bilet na busa. Najlepszy był wóz opancerzony, ten podobny do czołgu, chyba sto
      suk policyjnych sznurem ustawionych od szlabanu koło instytutu prawa do końca
      oraz antyterrorysta który latał z bazuką po Warszawskiej. Słowem czułem się jak
      na filmie amerykańskim, szczególnie po tym jak przysła burza, i walnął piorun.
      Myślałem, że to bomba wybuchła ;)
      • Gość: aaa Re: Policja zakorkowała centrum Katowic IP: *.starnet.katowice.pl 18.09.06, 21:59
        Naj bardziej to mi bylo szkoda ludzi z banku, wyprowadzili(policjanci) ich na
        tyly bydynku biologii i tam stali jak kolki w deszczu
        • gagapapa Re: Policja zakorkowała centrum Katowic 19.09.06, 01:18
          to był autentyczny napad! Kibice Rozwoju napadli na kibioca GKS!
          Że akurat w banku - cuszzzzz,
    • Gość: G_UNIT SOLDIER Policja zakorkowała centrum Katowic IP: 83.238.228.* 18.09.06, 23:34
      Elo RAP ...Spoko loozik guzik, Pozrdro dla rownego Straznika miejskiego,morowy
      facet!! Pani ze sklepu z odzieza tez Okey , w ogole ludzie spokojnie to
      przyjeli, ale lekka adrenalinka , wokol zamaskowanii antyterrorysci , duzo
      policji , szczelnie zablokowany dojazd i jakiekolwiek dojscie w poblize miejsca
      zdarzenia... sporo szumu i korkow ale ja sie woziłem pieszo wiec dalem rade,
      przejscie przez klatke tez spoko...wiem jak dojsc na Starowiejska na wiele
      sposobow teraz z zamknietymi oczami dojde :D ...A tak dla wtajemniczonych
      Danuta o wszystkim wiedziala, nie przypucowala sie (nie umyla rąk) ...UWAGA
      WAZNE!!! Ni cholery nie jedzcie i nie pijcie niczego w TAWERNIE na Stawowej...
      (Danka podaje) to wystarczajacy argument!! YO!!
      • Gość: komares_love_danka Re: Policja zakorkowała centrum Katowic IP: 80.48.96.* 18.09.06, 23:42
        najpierw idziemy mikolowska a tam 9 suk my naliczyli, na pelnej ku... gdzies
        pociskali, to my w krzaki bo myslelismy ze po nas jada, a my 5 kilo kokainy i 2
        shotguny pod bluza, przjechali, myslimy ze spoko bo gdzies sobie jada a mysmy
        wlasnie szli bank na bankowej opendzlowac, to idziemy dalej, zjedlismy kebaby u
        danuty, no w sumie to nie zjedlismy bo danuta obrzydzila, ale kolega nasikal w
        zamian na sciane, pozalatwialismy pare spraw na miescie no i wreszcie idziemy
        zzrobic napad, a tu patrzymy zablokowane dojscie, pytamy straznika miejskiego a
        on ze juz ktos nas wyprzedzil, no to my nic, do domu, jutro napadniemy bo nikt
        sie nie bedzie spodziewal...yo...sluchajcie rapa!
    • Gość: Mike Policja zakorkowała centrum Katowic IP: *.albatros.gliwice.pl 18.09.06, 23:38
      Master ma racje!ja przyjechałem z Gliwic załatwić sprawy na uczelni i gów...
      załatwiłem.Policja sie nie popisała.Tylko ludzi zrażacie do
      siebie."Symulacja"..??Wiecie ile ludzi ma kłopoty,ile spraw nie załatwiło??Taka
      akcja powinna w 1 kolejności zakładać oczyszczenie terenu w celu swobody
      działania a nie zakorkowane ulice,ludzie wychodza z samochodów,szwędaja sie
      koło was,zasypuja pytaniami.Tylk zamachowcy na tym skorzystają.Coż ..kretyn ten
      kto dał pozwolenie na to!
      • Gość: ghjk Re: Policja zakorkowała centrum Katowic IP: *.babilon.ds.polsl.pl 18.09.06, 23:59
        totalne pojeby.. zaloze sie ze kilka a moze kilkanascie osob bedzie mialo
        powazne nieprzyjemnosci z powodu tej waszej zabawy.. nie pozalatwiali swoich
        spraw...
        • gagapapa Re: Policja zakorkowała centrum Katowic 19.09.06, 01:23
          Jak chodzi o moje zdanie to jestem jak najbardziej za i mam nadzieję, że będzie
          więcej tego typu akcji w Katowicach.
          Korki absolutnie mi nie przeszkadzają - uważam, że nawet gdyby miasto było
          zakorkowane przez całą dobę to wyższe przesłanki tego typu akcji całkowicie to
          uzasadniają.
          PS Nie mieszkam i nie pracuję w Katowicach , hahahaha
          • Gość: matt Re: Policja zakorkowała centrum Katowic IP: 213.227.87.* 19.09.06, 09:38
            Wyższe przesłanki uzasadniają też zbadanie ciebie przez szkolnego
            psychiatrę. Kiedyś karetka do twojej matki nie dojedzie na czas
            przez takie "akcje", wtedy może w ten pusty łeb się pukniesz.
            • gagapapa Re: Policja zakorkowała centrum Katowic 19.09.06, 09:49
              to był zart - mi to nie przeszkadza, bo tam nie mieszkam:)
      • Gość: siss Teraz wyciagna wnioski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 08:53
        Nie rozumiesz, ze takie cwiczenia robi sie wlasnie po to,zeby wyciagnac wnioski
        i poprawic dzialanie w sytuacji prawdziwego zagrozenia? Chyba lepiej sie uczyc
        na bledach popelnionych w czasie symulacji niz w prawdziwej sytuacji! Skoro nie
        bylo wszystko przeprowadzone sprawnie, to znaczy, ze ta akcja byla potrzebna!
    • Gość: bounty killer Policja zakorkowała centrum Katowic IP: *.gl.digi.pl 19.09.06, 01:30
      bez przesady, dalo sie spokojnie przejechac przez Katowice o tej porze...
      przesadzacie jak typowe polaczki, zawsze cos wam nie pasuje malkontenci
    • Gość: mejloo Re: Policja zakorkowała centrum Katowic IP: 203.76.48.* 19.09.06, 03:45
      Hej, malkontenci!
      Kiedys ktos z Was lub z Waszych rodzin moze znalezc sie w banku w ktorym
      wlasnie doszlo do napadu i wtedy Wasze zycie bedzie zalezalo od wyszkolena
      policji. Wyszkolenie zalezy od cwiczenia akcji w jak najbardziej zblizonych do
      naturalnych warunkach. Nikt nie robi napadu na bank w niedziele, gdy ten jest
      zamkniety.
      Oczywiscie latwiej jest teraz narzekac, klac "tyle mojego waznego czasu
      stracilem", "co za idioci" itd. Oni nie robia tego dla swojej przyjemnosci albo
      zeby utrudnic nam zycie. Wrecz przeciwnie.
      • Gość: inteligo Re: Policja zakorkowała centrum Katowic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 05:44
        POLECAM INTELIGO.
        Nie musze się włuczyc po bankach.
      • Gość: realista Nie chce się skubańcom pracować po 16, i tyle IP: *.aster.pl 19.09.06, 08:35
        Spokojnie mogli te swoje ćwiczonka zrobić po godzinach szczytu albo w sobotę
        czy w niedzielę.
        • Gość: siss Re: Nie chce się skubańcom pracować po 16, i tyle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 09:13
          Czy Ty naprawde myslisz, ze policja, straz i inne sluzby pracuja od 8 do 16? No
          to gratuluje, ale nie ma sie czym chwalic!
    • Gość: ALE JAJA Re: Policja zakorkowała centrum Katowic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 05:38
      Ale Jaja !!!!!!!!!! .
      Czyżby ktuś kupił sobie grę specnaz i komp mu wysiadł,albo tyle gra,że już
      rzeczywistość jest fikcją.
      W Sosnowcu parę dni temu obaluchy zaatakowali uzbrojony konwój kijami,skradli
      forsę.
      Dopireo jak wszystko przepili-policja ich złapała.
    • Gość: ewa Re: Policja zakorkowała centrum Katowic IP: 213.227.102.* 19.09.06, 07:27
      Spoko majonez, jechałam do domu dwie godziny.
    • Gość: Lupa Policja zakorkowała centrum Katowic IP: *.dip.t-dialin.net 19.09.06, 07:40
      To pierwsza mi osobiscie znana tego typu SYMULACJA napadu na bank na swiecie !

Ile to wszystko razem kosztowalo, wlacznie ze stratami ludzi postronnych ?

Trzymajmy teraz kciuki, by w przyszlosci potencjalni gangsterzy trzymali sie
      policyjnego scenariusza z 18-09-2006. Bog niech ma nas w swojej opiece, jak
      bandyci rusza glowa i wymysla cos nowego !
    • Gość: Wkur... Barbara Re: Policja zakorkowała centrum Katowic IP: 212.106.147.* 19.09.06, 07:40
      Macie rację. Powaliło Was do cholery, półtorej godziny stałam w korku. Kto wam
      każe robić to w nocy zróbcie to za dnia ale np. po 17-tej kiedy katowice są już
      odblokowane. Wam za to płacą ale ja stałam za własne pieniądze w tym pier...
      korku. Przepadła nam wizyta u lekarza (ustalona 4 tygodnie temu) i nieodrobione
      lekcje dziecka mnie to kosztowało, że już nerwów kur... nie wspomnę. Jak powiem
      że to z powodu symulacji Policji ,to jak znam życie powiedzą mi że wielkie g...
      ich to obchodzi i pretensje do Policji. I właśnie je mam . Trochę pomyślunku
      Panowie. To co zrobiliście jest ważne ale wystarczyło pomyśleć o innych .....
      • 1zorro D E B I L E !!!!!!!!! 19.09.06, 08:14

• Gość: artek Re: D E B I L E !!!!!!!!! IP: 83.143.101.* 19.09.06, 08:20
          Polska to kraj pierdzielonych lamerow, ciagle komus cos nie pasuje... jakby
          taka jedna albo druga dyletantke porwali terrorysci to by kuzwa sie martwila
          czy jeszcze zobaczy dziecko i czy wogole bedzie musiala isc do lekarza, a jej
          zycie zalezaloby wlasnie od policji. Ale teraz to jazda napierdzielac na
          policje ze zli ze niedobrzy, ze osmielili sie przeprowadzic cwiczenia. Jasne,
          niech cwicza na prawdziwych ludziach i najlepiej o 3 w nocy jak wszyscy spia,
          lacznie z terrorystami i pracownikami banku. Co za kraj...
          • maruda.r Re: D E B I L E !!!!!!!!! 19.09.06, 08:50
            Gość portalu: artek napisał(a):

> Polska to kraj pierdzielonych lamerow, ciagle komus cos nie pasuje..

Większość pierdzielonych lamerów zatrudniła się w policji.

• Gość: R Re: D E B I L E !!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 09:40
            Świetnie. Mnie się po prostu wydaje, że wszyscy popierający akcję naszej kochanej policji nie mieszkają w Katowicach... I nie doświadczyli jej na własnaj skórze. Tysiące ludzi straciło swój czas (...nawet do obijania się w domu - coś się człowiekowi należy po dniu ciężkiej pracy), pieniądze, nerwy... Ja miałem spore problemy z odebraniem mojej młodszej siostry z gimnazjum, zabranie jej na obiad i odwiezienie do szkoły muzycznej. W zasadzie zostawiłem samochód i spóźniając się przydreptaliśmy na nogach. Jeśli to jest sposób zdobywania przychylności obywateli przez policję - gratuluję. A następnym razem niech użyją ostrej amunicji. Służba zdrowia też ma prawo poćwiczyć sobie w realistycznych warunkach, prawda? A tak nawiasem, nie słyszałem nigdy, żeby podobne realistyczne akcje zostały przeprowadzane w innych cywilizowanych krajach...
            • Gość: ipi Re: D E B I L E !!!!!!!!! IP: 62.69.212.* 19.09.06, 10:30
              I Tu SIĘ MYLISZ ...
            • Gość: ipi I tu się... IP: 62.69.212.* 19.09.06, 10:32
              MYLISZ!!!
              • Gość: R Re: I tu się... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 10:34
                Nie używaj capsa, to razi w oczy. I nie musisz powtarzać dwa razy. I w czym się mylę? W tym, że o czymś nie słyszałem? No brawo, ty jako alfa i omega na pewno wiesz o czym już słyszałem a czym jeszcze nie, tudzież o czym sobie myślę w tej chwili ;) Vide posty kolegi z UK.
            • zapytaniaznak Re: D E B I L E !!!!!!!!! 19.09.06, 11:37
              R:
              > Ja miałem spore problemy z odebraniem mojej młodszej siostry z
              > gimnazjum, zabranie jej na obiad i odwiezienie do szkoły muzycznej.

Facet, to jest argument za rozwiązaniem Policji w ogóle! Siostra miała kłopoty z
              obiadem! To się nazywa widzenie czubka własnego nosa.
              To tak jak z wysypiskiem śmieci, autostradą: oczywiście MUSI BYĆ, ale broń Boże
              blisko mnie.

> A tak nawiasem, nie słyszałem nigdy, żeby podobne realistyczne akcje zos
              > tały przeprowadzane w innych cywilizowanych krajach...
              A tak nawiasem, to znasz się na tym? Z iloma tego typu akcjami zetknąłeś się do
              tej pory ?
              Ja się zetknąłem z kilkoma ((i nadal się NIE ZNAM), dwukrotnie kazali mi sp...
              ewakuować się z budynku, raz stałem w koszuli na deszczu - i nie była to nasza
              ojczyzna.

Nie wiem, czy konieczne było, aby ćwiczenia odbywały się w dzień, dzień roboczy,
              akurat o tej godzinie. Nie wiem, nie znam się. Znakomita większość wkurzonych
              internautów też się nie zna ale się buldoczy, bo to ich dotknęło.
      • Gość: Gery Re: Policja zakorkowała centrum Katowic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 11:37
        Wszyscy są wku... rozumiem to! Ci co teraz najgłośniej marudzą niech się zwrócą
        z prośbą do panów z BMW z ciemnymi szybami aby również napadali wyłącznie tak
        bez hałasu, bezstresowo! Jak staniecie przed lufą 9mm w du.. będzieci mieć korki
        w mieście, umysł zajmie wam modlitwa "... i aby policjantom się udało ..."
    • Gość: xx Policja zakorkowała centrum Katowic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 08:18
      trzeba byc rzeczywiscie debilem, żeby taką zabawę organizowac w godzinach
      szczytu i tak w zakorkowanym mieście, czy ktoś pomyślał o kosztach
      spolecznych! Teraz ludzie powinni sie zwrocić o wyrównanie tych kosztów przez
      organizatorów tej zabawy, nie liczą sie wogóle mieszkańcy
      • Gość: artek Re: Policja zakorkowała centrum Katowic IP: 83.143.101.* 19.09.06, 08:21
        koszty spolecazne to bys mial debilu jakby cie terrorysci zabili, chcociaz w
        sumie pewnie nikt by po takim cwoku nie zaplakal nawet, ktoremu wszystko nie
        pasuje
        • Gość: aaa Re: Policja zakorkowała centrum Katowic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 08:35
          Nie musisz zachowywać się jak ostatni cham i obrażać innych. Stałeś w tym korku?
          Martwiłeś się o chore dziecko do którego się spieszysz? Staram się zrozumieć
          Sens tych ćwiczeń, ale kiedy mam do czynienia z Policją to wątpię w to by takie
          ćwiczenia mogłyby im pomóc w sytuacji zagrożenia...tu potrzebne jest kreatywne
          myślenie, a nie działanie wg schematów. Niestety policjanci nie potrafią tego...
          Jak inteligentni ludzie przeważają w naszym kraju wystarczy poczytać takie
          opinie jak Twoja...Smutno się robi kiedy ktoś nie potrafi wypowiedzieć się nie
          obrażając innych. Trochę empatii (jeśli wogóle wiesz co to znaczy)!!!
        • Gość: R Re: Policja zakorkowała centrum Katowic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 09:42
          Jezu, człowieku. Cieszy mnie, że wiesz co to są 'koszty społeczne', ale wiesz czym jest 'kultura osobista'?
    • Gość: . Re: Policja zakorkowała centrum Katowic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 08:34
      heh, kiedyś pójdziesz do banku, będzie napad i niewyszkolona policja cię
      zastrzeli, lub swoją nieudolnością doprowadzi, że zrobi to bandzior. i też będą
      pretensje
    • Gość: pit Re: Policja zakorkowała centrum Katowic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 08:36
      widzicie wszystko zależy od punktu siedzenia Ci, którzy nie musieli kwitnąć w korkach są zadowoleni a Ci którzy musieli kwitnąć w korkach szlak trafia. Poza tym niebiescy dali prawdziwy wzór bandytom jak można dać się wyrolować. A od siebie zawsze i wszędzie policja je... będzie!!!CHWDP!!!
      • Gość: . Re: Policja zakorkowała centrum Katowic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 11:45
        to tylko puste słowa - wierszyk. podskoczysz to i dak pałą dostaniesz. takie
        pierdoły to ty sobie wypisuj pod swoim bloczkiem przy śmietniku
    • Gość: selat Czemu narzekacie?Przecież bronili ...Balcerowicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 08:37
      Muszą ćwiczyć, a wieczni kontestatorzy z GW stają się śmieszni! Nie wiedzą już
      kogo i w co ugryźć, ale powolutku zbliżają się do...własnego ogona!
    • Gość: ozon Policja zakorkowała centrum Katowic IP: 81.210.102.* 19.09.06, 08:38
      niech mi ktoś powie, czy jakiklowiek zdrowy na umyśle bandyta będzie napadał na NBP, gdzie nie dość, że jest mocna ochrona (wszak to Bank Centralny), to jeszcze później ciężko uciec, bo samo centrum, korki i te sprawy.
      no, chyba, że napadają policjanci ;-)
      ps. też stałem w korkach, przejechanie ul. francuską od ligonia do jagiellońskiej (jakieś 50 metrów?) zajęło mi chyba ze 20 minut (wolałem nie patrzeć na zegarek, bo szlag mnie jasny trafiał)
    • Gość: siss Popieram - to bylo potrzebne!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 08:46
      Przeciez wszedzie na swiecie przeprowadza sie takie akcje! Jak sie przydazy cos
      takiego naprawde i sluzby nie beda przygotowane, to wszyscy beda pytali,
      dlaczego wczesniej nie bylo cwiczen! Mozna jeden dzien pocierpiec dla wspolnego
      bezpieczenstwa! A policjanci to co? Stali tam dla przyjemnosci? Tez pewnie
      musieli zostac po godzinach!
      • maruda.r Idotyczna fanfaronada nieudolnych 19.09.06, 08:52

> Przeciez wszedzie na swiecie przeprowadza sie takie akcje! Jak sie przydazy cos
        >
        > takiego naprawde i sluzby nie beda przygotowane, to wszyscy beda pytali,
        > dlaczego wczesniej nie bylo cwiczen!

Takie ćwiczenie przeprowadza się w ośrodkach szkoleniowych, a nie na ulicach.

• Gość: siss Re: Idotyczna fanfaronada nieudolnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 08:59
          A gdzie znajdziesz osrodek szkoleniowy wielkosci miasta z prawdziwymi korkami,
          z prawdziwymi gapiami? To nie chodzi o przeszkolenie pojedynczych osob, ktore
          mozna zrobic w osrodku! Tu cwiczono glownie k o o r d y n a c j e tak wielkiej
          akcji. Tego sie nie da zrobic w osrodku. Mozna tam przecwiczyc pojedyncze
          elementy, ale potem moze sie okazac, ze calosc nie dziala.
          • swan_ganz Re: Idotyczna fanfaronada nieudolnych 19.09.06, 09:13
            > A gdzie znajdziesz osrodek szkoleniowy wielkosci miasta z prawdziwymi
            korkami,
            > z prawdziwymi gapiami?

No rzeczywiście... Taki następny "ośrodeki szkoleniowy" to chyba dopiero w Azji
            możnaby znależć. Bo w każdym innym, demokratycznym kraju, to po czymś takim
            komendant policji dostałby kopa w doopę za zorganizowanie zamieszania i
            utrudnienia dla ludzi. Bo jakim trzeba być debilem by tak kompletnie zignorować
            swoich obywateli?

Składajcie do sądów wnioski o odszkodowanie, chociażby z tytułu utraty własnego
            czasu wolnego bo jeśli nie zareagujecie na takie gó..arskie zachowania to w
            przyszłym tygodniu też wam coś takiego zorganizują.
            • Gość: siss Re: Idotyczna fanfaronada nieudolnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 09:19
              Takie akcje sa normalne we wszystkich duzych miastach na Swiecie! W kazdym
              demokratycznym kraju komendant policji dostaje kopa, jesli nie cwiczy swoich
              ludzi! Mozesz byc pewny, ze w przyszlym tygodniu nie zorganizuja takiej akcji -
              myslisz, ze oni to robia dla przyjemnosci? To dla Twojego bezpieczenstwa i nie
              wiem dlaczego tak narzekasz!
              • swan_ganz Re: Idotyczna fanfaronada nieudolnych 19.09.06, 09:39
                Czy Ty masz etat w tej nasze "profesjonalnej" policji? Bo wtedy Twoje posty
                były by zrozumiałe. Przynajmniej w swojej intencyjnej warstwie ... :)

Zaręczam Ci, że nie będziesz w stanie znaleźć przykładów podobnych w skutkach
                społecznych ćwiczeń w UE. Tam po prostu instytucje państwowe szanują obywateli
                i nigdy (przenigdy) nie odważyłyby się na zorganizowanie sobie takich "ćwiczeń"
                za które, tak de facto zapłacili Ślązacy dezorganizacją swojego życia.

I co ta amatorszczyzna ma wspólnego z moim bezpieczeństwem? Uważam wręcz
                przeciwnie; narażono obywateli na niebezpieczeństwo. I to tylko z powodu
                czyjegoś braku wyobraźni i chęci wykazania się....
                • Gość: siss Re: Idotyczna fanfaronada nieudolnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 09:45
                  Nie, nie pracuje w policji ani w zadnych innych sluzbach. Policjanci tez sie
                  chyba nie cieszyli z tej akcji - to musial byc dla nich ciezki dzien! Pewnie
                  tez wielu musialo zostac po godzinach.
                  • Gość: R Re: Idotyczna fanfaronada nieudolnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 09:47
                    Ciężki dzień. Jak to ładnie brzmi. Tylko, że im za to zapłacili. A nam za nasz 'ciężki dzień' - nie. I proszę, podaj mi przykłady podobnych akcji w cywilizowanych krajach...
                  • swan_ganz Re: Idotyczna fanfaronada nieudolnych 19.09.06, 09:51
                    > Policjanci tez sie
                    > chyba nie cieszyli z tej akcji - to musial byc dla nich ciezki dzien

No bardzo im współczuję. Ale jeszcze bardziej szkoda mi tych, którzy utkneli
                    przez nich w korkach. Przy czym tym pierwszym płacą za takie akcje a ci drudzy
                    zg. z Twoją teorią szlifowania policyjnych umiejętności robili tylko za atrapy
                    prawdziwych obywateli.
                    Powiedz Siss... Ty naprawdę nie rozumiesz po co utrzymujemy służby policyjne
                    czy tylko udajesz, że nie rozumiesz?
                    • Gość: siss Re: Idotyczna fanfaronada nieudolnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 09:57
                      Rozumiem po co utrzymujemy sluzby. Dla naszego bezpieczenstwa, o ktore nie da
                      sie zadbac bez cwiczen.
                      • Gość: R Postrzelmy kogoś? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 10:02
                        Może następnym razem przy okazji postrzelimy kilkudziesięciu ludzi ostrą amunicją? W końcu wypadałoby, żeby służby medyczne też ćwiczyły w realistycznych warunkach - 'o bezpieczeństwo nie da się zadbać bez ćwiczeń'...
                        • swan_ganz Re: Postrzelmy kogoś? 19.09.06, 10:10
                          > Może następnym razem przy okazji postrzelimy kilkudziesięciu ludzi ostrą
                          > amunicją?

Nie zapominaj o straży pożarnej; trzeba podpalić (ćwiczebnie oczywiście) Urząd
                          Miasta. Szkoda, że nie macie tam sejmu - to dopiero byłyby ostre ćwiczenia :-)
                          No i BOR też trzeba by trochę rozruszać; zaczyna się sezon polowania na kaczki.
                          • Gość: siss Re: Postrzelmy kogoś? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 10:26
                            Lekarze "cwicza" codziennie w szpitalu. Ale tu nie chodzi o cwiczenie
                            pojedynczych osob, ale o koordynacje tak wielkej akcji. Juz zapomniales
                            zawalenie sie MTK? Myslisz, ze latwo sie prowadzi taka akcje w warunkach
                            realnych? Jesli dzieki tym cwiczeniom w przyslosci uda sie w sytuacji realnego
                            zagrozenia uratowac chociaz jedna osobe wiecej, to warto bylo, zebys postal w
                            korku i przezyl te swoja "traume".
                            • Gość: aa Re: Postrzelmy kogoś? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 10:27

> Lekarze "cwicza" codziennie w szpitalu. Ale tu nie chodzi o cwiczenie
                              > pojedynczych osob, ale o koordynacje tak wielkej akcji. Juz zapomniales
                              > zawalenie sie MTK? Myslisz, ze latwo sie prowadzi taka akcje w warunkach
                              > realnych? Jesli dzieki tym cwiczeniom w przyslosci uda sie w sytuacji realnego
                              > zagrozenia uratowac chociaz jedna osobe wiecej, to warto bylo, zebys postal w
                              > korku i przezyl te swoja "traume".

calkowicie sie z toba zgadzam. jedno zycie jest wiecej warte niz 3-4 godziny
                              stania w korku, w ktorych i tak codzienie stoimy
                            • Gość: R Re: Postrzelmy kogoś? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 10:39
                              Hm, a czy ja pisałem coś o traumie...? Cóż, jest subtelna różnica między traumą a byciem zdenerwowanym. Jeśli jej nie widzisz, odsyłam do słownika. I zapytam: a czy ty musiałeś być wczoraj w centrum Katowic? Bo ja tak. Na tej samej zasadzie możesz popierać wojnę w Iraku. Bo oni są be a my dobrzy. Siedzisz sobie wygodnie przed telewizorem i cieszysz się, że jedni dokopali drugiem. Ale będąc tam, razem z nimi, pewnie wolałbyś żebyby taki konflikt w ogóle nie miał miejsca. I pomyśl, czy tobie byłoby miło stać sobie kilka godzin w korku mając na głowie różne ważne sprawy. Następnym razem zapędzą nas piwnic i każą tam siedzieć przez 48h, bo będą przeprowadzali symulację nalotu dywanowego...
                              • Gość: siss Re: Postrzelmy kogoś? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 10:42
                                "trauma" byla do swan_ganza - na jego posta odpowiadalem
                                • swan_ganz Re: Postrzelmy kogoś? 19.09.06, 10:47
                                  > "trauma" byla do swan_ganza -

taa - czepiaj się dalej słówek.
                                  A nie zauważyłeś, że ta moja "trauma" była ujęta w cudzusłów? Zaręczam, że nie
                                  przypadkowy....
                                  :-)
                                  • Gość: siss Re: Postrzelmy kogoś? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 10:52
                                    Moja trauma też była ujęta w cudzysłów - miałem pisać ">>trauma<<"? OK -
                                    następnym razem będę uważał. Pozdrawiam
                              • Gość: Nika Re: Postrzelmy kogoś? IP: 212.106.147.* 19.09.06, 10:45
                                Gdyby to nie byly cwiczenia, to na pewno mieszkancy wiedzieliby jaka jest
                                prawda. Mowiono by o tym w tv, radiu, wsrod ludzi. Tu nie mowiono nic, nie bylo
                                zadnych syren i innych informacji o terroryzmie, a ludzie powinni byc
                                ostrzezeni.Gdyby to byl prawdziwy atak to z pewnoscia nie siedzialabym w
                                autobusie tylko sie gdzies ukryla. Wiec ze to byly cwiczenia w rzeczywistosci
                                to guzik prawda. Wiec nic z tych cwiczen nie mieli, bo nie wiedza i tak co by
                                sie dzialo na ulicy a na pewno nie skonczyloby sie tylko na korkach...
                  • Gość: normals Re: Idotyczna fanfaronada nieudolnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 15:40
                    Policjanci też się nie cieszyli, co więcej- byli bardzo zmartwieni. W końcu
                    wstali od biurek i wszyscy, co do jednego, mają teraz zakwasy.
        • Gość: Nika Re: Idotyczna fanfaronada nieudolnych IP: 212.106.147.* 19.09.06, 09:39
          A kogo oni ratowali? Mieszkancow i pracownikow Katowic czy tylko pracownikow
          babku i cwiczyli napad na bank? Bo chyba raczej tylko bank wiec po co k...
          zpaprali dzien wszystkim. Mogli wiec zrobic to w inny dzien i w inych
          godzianach. To ze drogi na slasku sa zawsze zakorkowane z byle okazji to kazdy
          wie i nie trzeba tego cwiczyc. Sorry ale mieszkam w Tychach i wrocilam do domu
          o 18. A prace koncze o 15. W domu posiedzialam pare godzin i musialam spac bo o
          5 rano znow wyprawa do katowic do roboty. Dzieki za takie zabawy zolniezykow.
      • swan_ganz co ty pieprzysz...? 19.09.06, 09:22
        > Przeciez wszedzie na swiecie przeprowadza sie takie akcje!

a konkretnie? Gdzie - w cywilizowanym świecie - jakakolwiek policja może sobie
        pozwolić na takie ignorowanie obywateli? No chyba, że dla ciebie Białoruś czy
        Kuba to cywilizacja włąśnie....
        • Gość: siss koniec argumentow - poczatek ublizania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 09:37
          "No chyba, że dla ciebie Białoruś czy
          Kuba to cywilizacja włąśnie...."

Co, jak koncza sie merytorczyne argumenty, to mozna jeszcze powyzywac, zeby
          przekonac kogos do swoich racji :)
          Jak nie slyszales nigdy o policyjnych cwiczeniach blokujacych cale miasto, to
          poszukaj sobie w internecie. W zeszlym miesiacy byly takie np. w stolicy
          Australii.
          • swan_ganz Re: koniec argumentow - poczatek ublizania 19.09.06, 09:40
            > W zeszlym miesiacy byly takie np. w stolicy
            > Australii.

daj link albo chociaż podaj dokładną datę takich austriackich ćwiczeń....
            • Gość: qq Re: koniec argumentow - poczatek ublizania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 09:45
              swan naucz sie czytac!!!!!!!!!!

W Australii a nie Austrii
            • Gość: siss Re: koniec argumentow - poczatek ublizania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 09:55
              30.08 Canberra, Australia (nie Wieden, Austria) - m.in. ewakuacja 7000 osob z
              centrum handlowego
              • swan_ganz Re: koniec argumentow - poczatek ublizania 19.09.06, 10:06
                > 30.08 Canberra, Australia ...

Nie rżnij głoopa :-) Ewakuacja peryferyjnego centrum handlowego to nie to samo
                co zablokowanie centrum dużego miasta.... Tu nie piszemy o oburzeniu ludzi,
                którzy serka nie mogli kupić tylko o "traumie" tych, którzy do domu nie ogli
                się dostać..

Szukaj dalej.....:-)
                • Gość: aaaaa Re: koniec argumentow - poczatek ublizania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 10:09
                  swan_ganz napisał:

> > 30.08 Canberra, Australia ...
                  >
                  > Nie rżnij głoopa :-) Ewakuacja peryferyjnego centrum handlowego to nie to samo
                  > co zablokowanie centrum dużego miasta.... Tu nie piszemy o oburzeniu ludzi,
                  > którzy serka nie mogli kupić tylko o "traumie" tych, którzy do domu nie ogli
                  > się dostać..
                  >
                  > Szukaj dalej.....:-)
                  >

a wczym ty jesteś lepszy od gościa który kupuje "serek" w markecie
                  • Gość: aa Do: sawn-ganz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 10:11

a ciekawe czy byś tak narzekał na korki i klnął na policje, gdyby tak
                    symulacja okazala sie rzeczywistoscia?? jak znam zycie to NIE.
                    • swan_ganz Re: Do: sawn-ganz 19.09.06, 10:15
                      > a ciekawe czy byś tak narzekał na korki i klnął na policje, gdyby tak
                      > symulacja okazala sie rzeczywistoscia?? jak znam zycie to NIE.

oczywiście, że nie. Przecież to zupełnie nie adekwatne sytuacje; realna akcja
                      policyjna a ćwiczeniowa amatorszczyzna.
                      • Gość: aa Re: Do: sawn-ganz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 10:18
                        Praktyka czyni mistrza
                        • Gość: R Re: Do: sawn-ganz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 10:20
                          Praktyka czyni mistrza, ale nie kosztem innych. Na strzelnicy nie strzelają przecież do żywych celów?
                          • Gość: aa narzekać tylko umiecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 10:24
                            Nooo jasne. Lepiej takie cwiczenia antyterrosystycze przeprowadzic na kartce
                            papieru!!!!!!!!!!! masz racje!! a potem narzekać ze przeciez mogli pocwiczyc.
                            juz slysze te glosy: dlaczego policja nie cwiczy, dlaczego policja tamto,
                            dlaczego policja owamto,
                            • Gość: R Re: narzekać tylko umiecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 10:41
                              ...i dlaczego na nas narzekasz ;) Ale od razu widać, że to nie ty musiałeś męczyć się wczoraj w centrum Katowic. Tylko po pracy spokojnie załatwiłeś swoje sprawy i spokojnie wróciłeś do domu.
                              • Gość: aa Re: narzekać tylko umiecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 10:51
                                akurat tez stalem w tym korku i tez nie zalatwilem paru bardzo waznych spraw.
                                Ale roznie sie tym od Ciebie ze ja nie narzekam:) narzekac jest latwo, a byc
                                wyrozumialym to juz trudniej. Polacy umia tylko narzekac i to jest fakt.
                                • swan_ganz Re: narzekać tylko umiecie 19.09.06, 10:57
                                  skoro Ci to wczorajsze zamieszanie nie przeszkadza to proponuję stworzyć nową
                                  gałąż polskiego przymysłu. Złotodajną. Będziemy wynajmować Katowice z
                                  przyległościami służbom innych krajów. Niech tamtejsze chłopaki też sobie
                                  trochę poćwiczą w polskim "ośrodku szkoleniowym" :-)

Na jutro zaprośmy Angoli, po jutrze Farncuzów a w przyszłym tygodniu przyjdzie
                                  czas na Hiszpanów, Szwedów i Włochów. Co dalej ? to się zobaczy...

Dasz wiarę jak wtedy Twoje bezpieczeństwo osobiste wzrośnie!!!?
                  • swan_ganz Re: koniec argumentow - poczatek ublizania 19.09.06, 10:13
                    > a wczym ty jesteś lepszy od gościa który kupuje "serek" w markecie

"lepszy"? Dlaczego miałbym się czuć lepszy (czy gorszy) od kogoś kto kupuje
                    serek? Tym bardziej, że sam często serki kupuję...

Wiesz co? Myślę, że powinieneś spać dalej...
                  • Gość: normals Re: koniec argumentow - poczatek ublizania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 15:48
                    W markecie ktoś nie kupił serka, a mój kuzyn spóżnił się na samolot do
                    Frankfurtu i nie doleciał na czas do Nowego Jorku. Za zmianę rezerwacji zapłaci
                    nie Policja, ale on. A ja na dodatek musiałem go przenocować :(
                    • swan_ganz Re: koniec argumentow - poczatek ublizania 19.09.06, 15:50
                      A ja na dodatek musiałem go przenocować :(

i to jest właśnie doskonały przykłąd tej "traumy" o której wyżej (lub niżej)
                      pisałem wcześniej :-))
                • Gość: siss Re: koniec argumentow - poczatek ublizania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 10:19
                  Ewakuacja centrum handlowego, to byla tylko czesc dwudniowych cwiczen
                  antyterrorystycznych. A ewakuacja 7000 osob to nie byl dla tych osob problem?
                  Myslisz, ze pozwolili im isc na parking po samochody? Sam napiales, ze centrum
                  bylo na peryferiach - co powiesz o ich "traumie" jak nie mogli do domu wrocic?
                  Poszukaj sobie tez o cwiczeniach w metrze np. w Londynie? Wiesz jak paralizuje
                  miasto zatrzymanie metra?
                  • swan_ganz Re: koniec argumentow - poczatek ublizania 19.09.06, 10:35
                    > Myslisz, ze pozwolili im isc na parking po samochody?
                    Myślę, że tak. Po prostu opróżniono budynek i zakupy mogli dokończyć
                    po "sprawdzeniu" budynku albo mogli pojechać do innego sklepu....

> Poszukaj sobie tez o cwiczeniach w metrze np. w Londynie? Wiesz jak
                    > paralizuje miasto zatrzymanie metra?

wiem jak wygląda wtedy miasto. Mieszkam w wawie i pod koniec ub roku mieliśmy
                    tu taką akcję; zatrzymane metro, zablokowane ulice, korki, wkurzeni ludzie etc.
                    Tyle tylko, że spowodował to zamieszanie jakiś kretyn informując o podłożonych
                    bombach....A nie policyjne ćwiczenia.

W matrze natomiast specsłużby owszem, ćwiczą. Tyle tylko, że nie robią tego tak
                    jak Ty myślisz w dzień. Tylko w nocy - czyli wtedy gdy metro i tak nie działa.
                    Spróbowali by tylko inaczej....:-)

Tak apropose ewakuacji... Wiesz po co się je przeprowadza w biurowcach,
                    centrach handlowych czy kinach? Po to by ludzi nauczyć jak to zrobić
                    najszybciej, po to by poznali drogi ewentualnej ewakuacji a nie po to by sobie
                    policja poćwiczyła.
                    • Gość: siss stali bywalcy? :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 11:02
                      Aaaa - ewakuowali centrum w 15 minut, sprawdzili w 10 i wszyscy zadowoleni
                      wrocili po zakupy. Nie rozśmieszaj mnie!
                      Co do ewakuacji w centrach handlowych i kinach to nie chcesz chyba mi
                      powiedzieć, ze przy następnej będą to ci sami ludzie, których wcześniej
                      nauczyli gdzie są wyjścia ewakuacyjne? Przecież to oczywiste, że to będą
                      zupełnie inni ludzie, którzy znajdą się w takiej sytuacji poraz pierwszy! Ale
                      policja i straż będzie miała przećwiczone, jak opanować tłum w takiej sytuacji.
                      • swan_ganz Re: stali bywalcy? :) 19.09.06, 11:17
                        > Ale policja i straż będzie miała przećwiczone, jak opanować tłum w takiej
                        > sytuacji.

to w takim razie piszesz chyba o jakiejś śląskiej specjalności bo w innych
                        częściach kraju tej "sztuki" gliniarze uczą się dzieląc się na dwie grupy;
                        część udaje "barani tłum" a druga część udaje prawdziwych policjantów.
                        Aż się wierzyć nie chce, że im za to płacimy, co nie?

> Co do ewakuacji w centrach handlowych i kinach to nie chcesz chyba mi
                        > powiedzieć, ze przy następnej będą to ci sami ludzie, których wcześniej
                        > nauczyli gdzie są wyjścia ewakuacyjne?

drogi ewakuacji będą inne ale zespół zachowań towarzyszących takim zdarzeniom
                        takie same. Są one nie zależne od miejsca zdarzenia. To dlatego właśnie w
                        szkole ćwiczyłeś pod ławką komendę "lotnik - kryj się" :-)

> Aaaa - ewakuowali centrum w 15 minut, sprawdzili w 10 i wszyscy zadowoleni
                        > wrocili po zakupy. Nie rozśmieszaj mnie!

Dokładnie tak sobie to wyobrażam. Przede wszystkim dlatego tak krótko bo takie
                        centra mają cash zarabiać dla swoich właścicieli. Gdyby policja zablokowała im
                        możliwość zarobku na dłużej to by musiała im za ten stracony czas zapłacić.
                        Policja w cywilizowanych krajach MUSI przestrzegać LITERY PRAWA a prawa do
                        dezorganizacji Twojego życia bez WYRAŹNEGO i POWAŻNEGO powodu żadna służba
                        specjalna nie ma. Na pewno takim powodem nie jest chęć poćwiczenia sobie....
                        • Gość: siss Re: stali bywalcy? :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 11:40
                          Tłum nie zawsze zachowuje się tak jak kiedyś nauczyły się pojedyńcze osoby. Co
                          innego cwiczyć na "sztucznym" tłumie złożonym z policjantów, ktorzy wiedzą o co
                          chodzi, a co innego zapanować nad spanikowanym tłumem przypadkowych osób. To
                          zależy głównie od umiejętności służb ratunkowych, a nie umiejętności "tłumu".
                          Niestety nie ćwiczyłem komendy "lotnik-kryj się", a szkoda - może by mi się
                          kiedyś przydało.

> Policja w cywilizowanych krajach MUSI przestrzegać LITERY PRAWA a
                          prawa do
                          > dezorganizacji Twojego życia bez WYRAŹNEGO i POWAŻNEGO powodu żadna służba
                          > specjalna nie ma. Na pewno takim powodem nie jest chęć poćwiczenia sobie....

Kiedy Ty zrozumiesz, że oni nie ćwiczyli SOBIE, ale między innymi dla Ciebie -
                          być może kiedyś Ci to uratuje życie!
                          A czy bierze się pod uwagę zdanie wszystkich osób, które narzekały np. podczas
                          wizyt Papieża, kiedy to niejedno miasto stanęło w korkach? Nie! Bo czasem
                          trzeba się dostosować dla dobra ogółu! I tego nikt nie kwestionuje!
                          Takie ćwiczenia pewnie będą kolejny raz najwcześniej za 10 lat. Korzyści
                          płynące z takiej lekcji są na pewno większe niż to, że ludzie mieli kłopoty
                          przez jeden dzień. Jak sie mieszka w dużym mieście to trzeba brać pod uwagę, że
                          kiedyś coś nawali i nie będzie się można przedostać tam gdzie się chce.
                          • swan_ganz Re: stali bywalcy? :) 19.09.06, 15:36
                            > Tłum nie zawsze zachowuje się tak jak kiedyś nauczyły się pojedyńcze osoby.
                            > Co innego cwiczyć na "sztucznym" tłumie złożonym z policjantów, ktorzy wiedzą
                            > o co chodzi, a co innego zapanować nad spanikowanym tłumem przypadkowych osób

Masz rację; tłum zawsze zachowuje się nieprzewidywalnie. Zawsze znajdzie się w
                            tłumie taki element, który swą nieprzewidywalnością rozłoży każdy nawet
                            najlepiej przygotowany plan. Cóż warte są więc takie ćwiczenia odbyte w
                            konkretnym dniu o konkretnej godzinie w ściśle określonych warunkach
                            pogodowych. I ile warte będą doświadczenia płynące z wczorajszych "manewrów" w
                            sytuacji gdy bandyci zdecydują się napaść na bank np; grudniowym, ośnieżonym,
                            wieczorem w jakiś piątek ? Będą wtedy zapewne zupełnie inne warunki
                            atmosferyczne, inna intensywność ruchu ulicznego, więc i inaczej wtedy trzeba
                            koordynować akcję policyjną... A tak prawidłowość dotyczy nie tylko grudniowego
                            wieczoru ale też i innej pory potencjalnego napadu bo inne będą koordynaty
                            czasu dojazdu odpowiednich służb do miejsca zdarzenia....
                            Czy to ma oznaczać, że powinniście się przygotować na kolejne "symulacje
                            policyjne" tylko w innych godzinach? Policja ma przecież prawo do ćwiczenia i
                            by być skuteczną policją musi zorganizować w związku z tym akcję jutro o
                            godzinie 9:00. A nikt przecież nie powiedział, że tak samo to będzie wyglądało
                            o godz. 10:30.... A o 12:00? Nie ma rady - trzeba się przekonać.
                            Bezpieczeństwo obywateli jest najważniejsze, prawda? :-)

> Kiedy Ty zrozumiesz, że oni nie ćwiczyli SOBIE, ale między innymi dla Ciebie -
                            > być może kiedyś Ci to uratuje życie!

No popatrz tylko - jak oni się o nas troszczą :-)
                            Na tym tle widać wyraźnie jak bardzo policje innych kraj europejskich
                            zaniedbują swoich obywateli. A kasę za prace biorą co miesiąc i to większą niż
                            nasi biedacy. Nie ma sprawiedliwości na tym świecie.... :-)

A tak na poważnie; zwróciłeś uwagę, że w Izraelu (najbardziej doświadczonym
                            przez terrorystów kraju) nikt nie urządza sobie takich symulacji? Dlaczego?
                            Przecież kogo jak kogo ale Izraelczyków nie trzeba przekonywać to poddawania
                            się rygorystycznym zasadom bezpieczeństwa. Przypominają sobie o tym za każdym
                            razem gdy oglądają własne wypisy ze szpitali bądź podczas oglądania albumów
                            rodzinnych..... A mimo to - nie organizują sobie takich symulacji. Po prostu
                            takie ćwiczenia na żywym organiźmie miasta są bez sensu. Z powodów tego
                            pierwistka nieprzewidywalności (o którym było wyżej) i niepowtarzalności
                            zdarzeń. Tak naprawdę z takich akcji nie płyną żadne doświadczenia z których da
                            się skorzystaćw przyszłości. Podczas takich symulowanych akcji nie zdarza się
                            nic czego nie dałoby się wcześniej przewidzieć....
                            Natomiast koordynować pracę odpowiednich służb da się w szczerym polu, gdzie
                            umówimy się, że tamten pagórek to bank, to drzewo kiosk ruchu a pobliska miedza
                            to droga szybkiego ruchu i skorzystamy przy tym z danych będących w dyspozycji
                            każdego wydziału zajmującego się ruchem ulicznym... Naprawdę nie trzeba w tym
                            celu dezorganizować życia miasta.

> Korzyści płynące z takiej lekcji są na pewno większe niż to, że ludzie mieli
                            > kłopoty przez jeden dzień. Jak sie mieszka w dużym mieście to trzeba brać pod
                            > uwagę, że kiedyś coś nawali i nie będzie się można przedostać tam gdzie się
                            > chce.

Tu akurat masz rację. Mieszkam w Warszawie więc śmiało mogę was (ślązaków
                            zapytać)-"co wy wiecie o korkach ulicznych?"
                            Mój sprzeciw budzą bizantyjskie metody działania policji. takie kompletne nie
                            liczenie się z ludźmi, ignorowanie ich potrzeb i planów..... Bo kto powiedział,
                            że akurat tego dnia, moja chęć skrócenia sobie spodni (które leżą już pół roku)
                            u krawca jest mniej ważna niż te policyjne manewry? Skąd w teoretycznie
                            demokratycznym kraju biorą się jacyś ludzie, którzy wiedzą lepiej niż ja co mi
                            jest potrzebne ?
                            Takie zachowania "władzy" względem własnych obywateli są typowe ale dla
                            totalitarnych reżimów a nie dla krajów-członków UE. Więcej mają wspólnego z
                            milicją niż policją. I dlatego właśnie, że tą akcję przygotowali jacyś
                            milicjanci a nie rzadni policjanci lepiej by było gdyby ci ludzie odeszli z
                            roboty bo kompletnie się do niej nie nadają. Przecież nie ma przymusu bycia
                            policjantem do emerytury; można, zamiast "dbać" o bezpieczeństwo innych,
                            skrzynki na sklepowym zapleczu przestawiać....

• Gość: jezu ale ten svan Re: koniec argumentow - poczatek ublizania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 11:12
                      jest debilem, az naprawde przykro mi ze takie osoby mieszkaja w Katowicach,
                      niech spierdzielaja spowrotem do swoich wiosek...
                      • Gość: R Re: koniec argumentow - poczatek ublizania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 11:25
                        Aż przykro, że takie dzieci neostrady jak ty nie umieją zachować choć namiastek kultury osobistej.
                        • swan_ganz Re: koniec argumentow - poczatek ublizania 19.09.06, 11:31
                          > Aż przykro, że takie dzieci neostrady jak ty nie umieją zachować choć
                          > namiastek kultury osobistej

To znany w necie poszukiwacz inteligentnej myśli. Nie przeszkadzajmy mu więc w
                          jego poszukiwaniach do czasu aż taką myśl sobie znajdzie. Wtedy wszyscy na
                          pewno to zauważą :-)
                • Gość: a Re: koniec argumentow - poczatek ublizania IP: *.bielsko.dialog.net.pl 19.09.06, 11:38
                  Kretyni czekałam 45 minut na przystanku :/
          • Gość: R Re: koniec argumentow - poczatek ublizania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 09:51
            Taaak :) A dwa dni temu sparaliżowali Paryż. A trzy dni temu - Tokio i NY. I to na caaaalutki dzień. Heh, nie wiem gdzie mieszkasz, ale gdybyś miał palącą potrzebę wyjścia gdzieś (lekarz? praca? interesy? ostatni dzień na wysłanie apelacji do Sądu w jakiejś sprawie?) i by ci ją uniemożliwiano przez X godzin, bo akurat policja prowadziłaby akcję obok twojego domu... Ciekawe, czy byłbyś zadowolony. Choć pewnie zaraz napsizesz, że tak. Teoretyzować zawsze łatwo ;)
            • swan_ganz Re: koniec argumentow - poczatek ublizania 19.09.06, 10:01
              Siss nie poda przykłądów takich akcji bo takich "akcji" po prostu nie ma.
              Policja w innych krajach nie potrzebuje "prawdziwych" gapiów i prawdziwych
              korków by przeprowadzić sobie ćwiczenia. Tam po prostu zakładają sobie, że
              jakaś ulica 100m jest zakorkowana i przejazd przez nią trwa na przykład 1o min.
              I ich samochód jedzie tą ulicą dokładnie tyle ile by jechał gdyby rzeczywiście
              był tam korek.
              Po prostu korzystają ze swojej wyobraźni a nie działają juakby ktoś ich
              odmóżdżył. Może za bardzo nasza policja identyfikuje się z naszymi
              politykami?
              • Gość: Lehoo Re: koniec argumentow - poczatek ublizania IP: 212.14.31.* 19.09.06, 10:57
                Tiaaa. Akcje nocne symulują w biały dzień. Tyle, że przymrużają oczy.
                • swan_ganz Re: koniec argumentow - poczatek ublizania 19.09.06, 11:04
                  > Tiaaa. Akcje nocne symulują w biały dzień. Tyle, że przymrużają oczy.

pora dnia dla profesjonalnych służb nie ma znaczenia. Są równie skuteczne o
                  północy jak i w południe.
                  To dlatego właśnie antyterroryści ćwiczą w metrze dopiero po jego zamknięciu a
                  nie w trakcie komunikacyjnego szczytu.
      • Gość: R Re: Popieram - to bylo potrzebne!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 09:45
        No cóż... Podaj mi przykład takich akcji przeprowadzanych 'wszędzie na świecie'. Taak, przedwczoraj przecież sparaliżowali Paryż, a dwa dni temu Tokio i NY. I nie, policjanci nie stali tam dla przyjemności. Im się za to płaci. A nam za stanie w korkach, nerwy, stracony czas i pieniądze - nie.
    • Gość: ja Policja zakorkowała centrum Katowic IP: *.arup.com 19.09.06, 08:53
      od kiedy terorysci napadaja na banki juz im nie wiecie jak co nazywac
    • Gość: kajami Re: Policja zakorkowała centrum Katowic IP: *.kosa.net.pl 19.09.06, 08:54
      Najgorszy to był brak organizacji/objazdów dla samochodów stojacych w korkach.
      Ja akurat znam centrum i w korkach stałam pół godziny.Z Mielęckiego trza było
      wjechać w Staromiejską,potem w Dyrekcyjną,objechać rynek i spokojnie bez korków
      dojechać do ronda (Korfantego).Przejezdzająć normalnie zamknietymi dla ruchu
      uliczkami straż ani policja mnie nie zatrzymała.
      W takich sytuacjach radze sobie PORADZIC SAMEMU a nie stać w korku jak cieleta.
    • Gość: allah akbar Kto by wogóle chciał atakować Polske ? Pomyślcie ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 09:13
      Polacy sami niszczą ten kraj i terroryści dobrze o tym wiedzą .
      • Gość: dirgone Re: Kto by wogóle chciał atakować Polske ? Pomyśl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 09:23
        Każda taka akcja i zakorkowane ulice doprowadzają wszystkich do pasji. Wy teraz
        klniecie na policję, a ja w maju klęłam na papieża tak, że dziwne, że się nie
        przekręcił. Pół roku czekałam na wizytę u lekarza, a akurat wtedy jechał ON! I
        nie dojechałam, więc teraz muszę czekać jeszcze 3 miesiące. Już wolałabym taką
        akcję policyjną, która może kiedyś ludziom życie uratuje
        • Gość: aaaaa Re: Kto by wogóle chciał atakować Polske ? Pomyśl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 09:33
          a ciekawe czy byście tak narzekali na korki i klneli na policje, gdyby tak
      • jimmyjazz Wpierw terroryści musieli by nas wyszukać na mapie 19.09.06, 09:52
        i nie sądze aby wiedzieli gdzie owa Polska się znajduje - myśle że pewnie by
        zaatakowali Holandie przez pomyłkę :)
    • zigzaur Manewry i ćwiczenia są owszem potrzebne, ale 19.09.06, 09:34
      nie kosztem obywatela i podatnika.
      Oczekuję, że policja wynagrodzi straty wszystkim poszkodowanym.
    • Gość: aaaaa Re: Policja zakorkowała centrum Katowic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 09:34
      a ciekawe czy byście tak narzekali na korki i klneli na policje, gdyby tak
    • Gość: Dzodzo Re: Policja zakorkowała centrum Katowic IP: 195.205.147.* 19.09.06, 09:51
      >>>TO WYMYśLILI POLICJANCI ??!!!!
      >>>KURRRRRR..... 200 metrów jechałem 45 minut,

Trzeba było zostawić samochód i iść piechotą, napewno byłbys szybciej :)
      Myśleć trzeba ;)
      • Gość: R Re: Policja zakorkowała centrum Katowic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 09:59
        Hm... Na pewnych odcinkach drogi nie ma gdzie zostawić samochodu - gdy obie strony są już zastawione pojazdami a bocznej uliczki nie widać w promieniu właśnie 200 metrów... Trzeba czekać, nie da rady. Chociaż przyznam, że ja z Francuskiej bocznymi uliczkami dostarłem do milutkiego parkingu na Andrzeja, zostawiłem tam samochód i poszedłem załawiać moje sprawy piechotą. A do domu wracałem przez Kościuszki - jak było do przewidzenia, drogi 'od centrum' nie były zakorkowane ;)
    • Gość: pap Re:Master Policja zakorkowała centrum Katowic IP: *.eranet.pl 19.09.06, 10:07
      wpadłeś tatuśku na pomysł, że ta twoja córka kiedyś może być w takim banku. Inaczej byś wtedy narzekał. Więc uspokój się egoisto i idź na wodę z lodem.
      Pozdrawiam.
      • Gość: trygresson Re:Silne panstwo- slaby obywatel IP: *.freedom2surf.net 19.09.06, 10:15
        Mieszkam prawie dwie dekady w UK , nawet w szczycie dzialalnosci prawdziwych
        terrorystow z IRA nikomu do glowy nie przyszloby nekanie obywateli tego typu
        zabawami. Jest to kolejny przyklad pomiedzy demokracja i "demokracja"
        • Gość: trygresson Re:Silne panstwo- slaby obywatel IP: *.freedom2surf.net 19.09.06, 10:20
          Na swietej Rusi jak przejezzdza obecny car to staje caly kwartal miasta. Mysle,
          ze majesta Kaczynskich zasluguje na podobny przywilej
      • Gość: R Re:Master Policja zakorkowała centrum Katowic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 10:15
        A wpadłeś na to, że mogłeś być w tym banku podczas ćwiczeń (spiesząc się do pracy/dziecka/chorej osoby) myśląc, że to na serio? Nie powiem co w gacie ze strachu, nastresować się i stracić cały dzień tylko po to, żeby dowiedzieć się, że to... Ćwiczenia. Ciekawe, czy wtedy byś NIE narzekał. Choć może i nie... Za komuny też byli i tacy, którzy gloryfikowali system i jego organy, często nie bacząc na własne straty i tracąc poczucie bycia jednostką.
    • Gość: Katowice A żeby ich posrało!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 10:14
      O trzynastej akcja w centrum Katowic, które i tak są zakorkowane przebudową ronda przy Pomniku Powstańców.
      A by was osrało!!!

Korki rozładowały się dopiero przed osiemnastą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka