Dodaj do ulubionych

Nagrody dla największych bubli architektonicznych

IP: 194.126.165.* 11.02.07, 21:18
kopuła 1 miesjce!!! jak jeszcze aprobowałem zakrycie całego ronda kopuła tak
tej połówki nie umie zrozumiec...okrojono projekt do połowy zamiast z niego
wogóle zrezygnować..na chama komus zalezało na tym badziewiu i
tandecie...Uszok za ten swój optymizm i budowania byle czego byleby budowac i
było widac ze cos sie robi , powinien isc do paki
Obserwuj wątek
    • Gość: Kce Re: Nagrody dla największych bubli architektonicz IP: 212.160.172.* 11.02.07, 21:27
      jeden chop sie wypowiedzial juz bubel a wedlug mnie wole taka kopule niz to co
      bylo wczesniej
      k... cos zrobia i odrazu ble i wogule
      • Gość: drt wlasnie o tym podejsciu muwie.... IP: *.kapelusz.pl 12.02.07, 00:03
        nie wazne co sie robi byleby cos sie robiło...z takim podejsciem zajakis czas
        bedziemy mieli super kiczowate miasto . tak jakby nie szło budowac z głową i
        zaprosic do wspólpracy jak chodzby w łodzi jakies swiatowe sławy anie
        szczeniaków po architektórze
        • reksio.84 Re: wlasnie o tym podejsciu muwie.... 12.02.07, 00:31
          Nie wiem czy mozna brac na powaznie uwagi czlowieka który mÓwi przez u otwarte
          (co za byk)
    • Gość: Sol Nagrody dla największych bubli architektonicznych IP: *.smstv.pl 11.02.07, 21:53
      dla mnie ul.Dworcowa, to porażka. Niby Monopol- ho ho i w ogóle, a na chodnikach
      wszędzie psie łajno. I stary dworzec, który rupiecieje. Nie mówiąc już o tym
      przejściu na Wojewódzką, gdzie strach chodzić w samo południe!
      I dworzec pkp. Kazdy, kto przyjezdza do Katowic i ma przebić się przez ten
      śmierdzący szczochami, zamieszkały przez bezdomnych i narkomanów obiekt, odrazu
      stwierdza, że tak muszą wyglądać całe Katowice.
      mogliby darować sobie tą kopułę i zająć się dworcem.
      A tak w ogóle, to za każdym razem jak jest alarm bombowy na owym dworcu, to mam
      nadzieje, ze jednak wybuchnie. Wtedy MUSIELIBY zrobić coś nowego:)
      • Gość: roro68 Re: Nagrody dla największych bubli architektonicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 22:47
        Toż od początku mówiłem, że to nie kopuła tylko półdekiel.
        • Gość: mejlmi Re: Nagrody dla największych bubli architektonicz IP: *.hay.dialup.dodo.com.au 12.02.07, 00:56
          Hej!
          Wyjechalem z mojego miasta, Katowic i z Polski 5 lat temu na studia. Po Waszych
          postach i wiadomosciach widze, ze nic kompletnie sie w miescie nie zmienilo.
          Wybudowali wprawdzie "kopule", ale ta faktycznie pasuje jak piesc do oka. Jest
          tez DTS...i tyle. Codziennie sprawdzam wiadomosci z Katowic na portalu gazety i
          wlasciwie jak tak pomyslec to od pieciu lat nic sie nie dzieje. Chcialbym
          wrocic do Polski, chcialbym wrocic do Katowic, pracowac na Slasku, ale sie
          autentycznie boje, ze ugrzezne na nieudolnie zarzadzanym podworku prezydenta
          Uszoka. Mysle, ze to jest problem Katowic, brak mozliwosci rozwoju dla mlodych
          ludzi spowodowany nieudolnym rzadzeniem. Watek jest o architekturze i wlasnie w
          nieudolnej architekturze i niezrealizowanych inwestycjach, pozostajacych na
          zawsze tylko obietnicami lub konkursami odbija sie to nieudolne rzadzenie.
          Ludzie uciekaja i beda uciekac z brzydkich Katowic do innych polskich miast,
          zagranice. Z radoscia powitalem "konkurs na brzydka architekture", choc nie
          wierze, ze cos to da. Juz nie wierze w Katowice, dopoki rzadzi nimi prezydent
          Uszok, grabarz miasta.
          • Gość: gre Re: Nagrody dla największych bubli architektonicz IP: *.chello.pl 12.02.07, 07:44
            Mój drogi, to jest problem Polski, a nie tylko Katowic....
          • Gość: gre Re: Nagrody dla największych bubli architektonicz IP: *.chello.pl 12.02.07, 08:17
            Nie znoszę jak ktoś pisze na forum "brzydkie Katowice"! Dlaczego? A dlatego, że
            Katowice nie są brzydkie tylko zaniedbane. Po drugie "brzydkosć" czy "ładnosć"
            są kwestiami gustu - a ten każdy ma inny, a w końcu chcielibyśmy na forum
            znaleźć wspólną płaszczyznę porozumienia, jeżeli chodzi o ocenę miasta (chyba ż
            ktoś twierdzi, że ma 100% racji).I drażni mnie również jak u innych nie widzimy
            tego samego złego- nie onacza to, ze nie mozna tego piętnować w naszym mieście,
            ale przydałby się jakiś umiar.
            • Gość: ~?~* Re: Nagrody dla największych bubli architektonicz IP: *.proxy.aol.com 13.02.07, 16:07
              "gre" ciekawa z Ciebie postac. Szybko potrafisz przykryc(Tak jak ta kopula)
              czyjas nieudolnosc. Czy dla Ciebie "nieudolnosc" to chleb powszechni? Jakos Ty
              naprawde potrafisz bronic ludzi o wielkim zasobie nieudojnosci.
              "Gre" sa miejsca ktore sa "wizytowkami miasta" sa symbolami miasta. Czy wlasnie
              te miejsca musza byc jakimis pokrakami architektonicznymi?
              • Gość: gre Re: Nagrody dla największych bubli architektonicz IP: *.chello.pl 13.02.07, 16:52
                oj, oj -dostało mi się:) Ciekawe co piszesz - w jednym rzędzie stawiasz różne
                pojęcia, tylko po to aby komuś dowalić. Co z tego wynika? Ano to, ze jestes
                nastawiony na "nie". I tego właśnie dotyczyły moje poprzednie wypowiedzi.
                Zdecydowana większość niezadowolnych nie daje żadnych argumentów, na to, ze coś
                jest nie tak. Poprostu włażą na forum i ryczą. A ja mam dosć narzekania (raczej
                jestem optymistą). A jak juz trzeba komuś coś wytknąć, to chcę usłyszec
                rzetelną argumentację, do której mozna sie ustosunkować. Bo jak piszecie, ze
                cos jest brzydkie, to ja mogę co najwyzej stwierdzić, że nie odpowiada mi wasz
                gust, a nie to czy rzeczywiscie tak jest (tym bardziej, ze innym ta sama rzecz
                sie podoba). Każdy ma prawo wyrazić publicznie swoją opinię w taki sposób w
                jaki uważa za słuszne, ale tez powinien się do tego przykładać, zeby inni mogli
                do tego rzeczowo sie odnosić. Mniej emocji, a wiecej argumentów!
                • Gość: ~?~* Re: Nagrody dla największych bubli architektonicz IP: *.proxy.aol.com 13.02.07, 20:26
                  Ej , szanowny Gre, Ja pisalem bez zadnego uniesienia. To co napisalem to jest
                  stwierdzeniem. Bo ciekawe w dwoch roznych tematach Ty wlasnie przykrywasz
                  czyjes nieudolnosci. Ich usprawiedliwiasz podajac rozne argumenty, miedzy
                  innymi "Gust lub punkt widzenia " . Masz prawo nie powiem ze jego niemasz. Ale
                  jak widzisz inni tez maja swoje gusta lub inne punkty widzenia. Nie nalezy od
                  razu mowic ze sa nastawieni na "N-I-E" Chodzi o slowo /nastawieni/. Z tego co
                  wnioskuje ze jezeli ktos nie podaje argumentow swojego widzenia to jest
                  nastawiony na "Nie" Mnie osobiscie sie ta kopula sie nie podoba, dobrze nie
                  potrafie tego uzasadnic. Moze dlatego ze z zawodu nie jestem architektem, czy
                  nawet budowlancem. Po prostu nie widzi mi sie ten obiekt. Moze mi sie
                  niepodobac?
                  P.S
                  Nie napisalem tego zeby Tobie dowalic. Tak nawiasem piszac.Czyli delikatnie
                  mowac zemstliwy. Nie
                  • Gość: gre Re: Nagrody dla największych bubli architektonicz IP: *.chello.pl 13.02.07, 20:59
                    O.K. ale z twojego postu wynika, ze ktoś jest nieudolny tylko dlatego, ze ci
                    sie ta kopuła nie podoba:) Wybacz ale nawet gdybyś był Prezydentem RP to twój
                    gust nie byłby dla mnie wyznacznikiem kompetencji innych osób. i tylko o to tu
                    chodzi -tobie moze się podobać lub też nie, ale nie zarzucaj tylko i iwyłącznie
                    na tej podstawie innym najgorszych rzeczy.
                  • Gość: gre Re: Nagrody dla największych bubli architektonicz IP: *.chello.pl 13.02.07, 22:05
                    a podawanie argumentów (takich czy innych) nie jest "przykrywaniem
                    nieudolnosci" tylko próbą analizy co rzeczywiscie jest nie tak, a co się udało:)
                    dzięki temu mozna dyskutować- a jak się pisze że mnie się nie podoba (choć
                    nawet nie wiem dlaczego) to wtedy jest to tylko i wyłącznie twoja opinia,
                    kótra mówi tylko i wyłącznie o tobie, a nie o innych (a ze ja z gustami jak sam
                    juz wiesz nie dyskutuję, wiec nie oceniam czy to dobrze, ze tak twierdzisz, czy
                    źle). Pozdrawiam!
                • Gość: Kamyk konstruktywna krytyka IP: 217.153.84.* 14.02.07, 09:14
                  czytam sobie tu i czytam...i z bólem muszę napisać,że już dłużej nie mogę
                  czytać tych bredni...Jestem ciekawa, czy chociaż jedna osoba z wypowiadających
                  się tu zna się na architekturze - architektura to przede wszystkim
                  funkcjonalizm, kwestia brzydoty ( kwestia gustu) jest również ważna , choć nie
                  najważniejsza....widze jednak,że nikt się nie zna na arch. bo własnie tylko
                  kwestia gustu jest tu poruszana... prosze się zastanowić, nad tym, jak
                  wyglądało rondo poprzednio, jakie spełniało funkcję, jak na nim wiało, jak
                  można było zmarznąc w oczekiwaniu na tramwaj etc... i ten poprzedni trupi tunel
                  pod rądem, który zatrzymał się na etapie gastronomii sprzedającej zapiekanki z
                  mikrofalówki, no wczesne lata 90-te na miarę polskiej postkomuny. Tak się
                  składa,że jestem architektem i z doświadczenia powiem,że krytyką, tak jak i
                  polityką zajmują się tylko Ci, którzy doprawy nic nie potrafią i nic w swoim
                  życiu nie dokonali...Proszę coś najpierw zrobić, zainicjować, doprowadzić do
                  skutku, a później się krytycznie wypowiadac...Projektowanie jest niezmiernie
                  złożonym procesem, zaczyna się w głowie a kończy na opiniach ludzi, którzy
                  korzystają latami z obiektu...najlepszym weryfikatorem jest jednak czas a nie
                  ludzie...my jesteśmy tylko jednym z ogniw, tak jak papier, ołówek, kierownik
                  budowy, cegła, szkło, etc...urzędnicy :-)
                  należałoby się zastanowić, jak ten proces projektowy "półdekla" wyglądał...
                  Wydaje mi się również,że głos zabierają przede wszystkim osoby młode, poniewaź
                  przejawiający się tu brak dojrzałości życiowej jest widoczny, w tych silnie
                  akcentowanych tezach. Podrośnijcie dzieciaki, podziałajcie,pożyjecie,
                  pogadamy....
                  No i życzę wszystkim miłego dnia św. Walentego - w taki dzień szkoda tracić
                  energię na krytykę
                  • Gość: gre Re: konstruktywna krytyka IP: *.chello.pl 14.02.07, 09:20
                    O, nareszcie któś argumentuje, a nie pisze tylko o swoich odczuciach:)
                    • Gość: ~?~* Re: konstruktywna krytyka IP: *.proxy.aol.com 14.02.07, 20:15
                      Sory gre. Nastepna wypowiedz to nie do Ciebie .To jest do "Kamyk"
                      Miejsca sie pokickaly.
                  • Gość: ~?~* Re: konstruktywna krytyka IP: *.proxy.aol.com 14.02.07, 19:55
                    tak masz racje. Ty mozesz komusz dopiec w dniu sw.Walentego , tylko nie Tobie.
                    Niestety ja nie jestem dzieciakiem (50) To chyba wystarczy aby moc z Toba
                    dyskutowac? Bo to co Ty napisales to jest tez zenada.
                    W kwestji architektory maja tylko i wylacznie dyskutowac architekci? Czy
                    szanowny panie ich dzielo ma sluzycz tylko znawcom architektory? Nie ma sluzyc
                    nam wszystkim. Juz raz pokazal archtekt malujac kamienice Na jakies okropne
                    kolory. To tez byl jego gust. Jezeli pan idzie kupic ubranie to pan tez
                    przebiera w anzugach-ubraniach az pan trafi na swoj gust. Bo pan sie widzi i
                    dobrze sie czuje w tym ubraniu. A czy pan potrafi powiedziec dlaczego to a nie
                    inne ubranie. Bo kolor czy kroj tego ubrania, ale inny moze miec inne
                    upodobania.
                    A jezeli juz pan wchodzi w temat poprzedniego ronda to ja powiem jedno. Ten typ
                    zabudowy ron byl w tym czasie w modzie, jest jeszcze wiele takich rond z tymi
                    malymi kawiarenkami, pomiatkami, kwiaciarniami. I to funkcjonuje, jakos nikt
                    sie na to nie skarzy. Z chwila odwarcia bylo to wielkim osiagniencie
                    budowniczych. Wiele lat funkcjonowalo. Aze ciezarowki przybraly na waze (waga)
                    to niestety tamta technologia szlag trafil. Normalna kolej rzeczy.
                    A pana obrona tego obiektu to nic innego jak atak na tych ktorzy mowa ze im sie
                    nie podoba. Sam pan nie daje nic rzeczowego w sprawie kopuly na rondzie.
                    No tak najlepsza obrona to atak.
                    "Podrosnisnijcie dzieciaki, podzialjcie,pozyjecie pogadamy."
                    Ja juz swoje zrobilem doroslem, wiele rzeczy widzialem, przezylem.
                    • Gość: gre Re: konstruktywna krytyka IP: *.chello.pl 14.02.07, 21:00
                      Muszę się z tobą zgodzić w kwestii wyboru kolorów budynków. Czasami odnosze
                      wrażenie ze architekci nie mają podstawowej wiedzy w tej dziedzinie- poprostu
                      pewne kolory wygladają dobrze wyłącznie w pełnym słońcu i w naszych
                      szerokościach geograficznych nie powinno się ich stosować. Pytanie tylko czy
                      jest to błąd architekta, czy tez wola inwestora?
                      • Gość: ~?~* Re: konstruktywna krytyka IP: *.proxy.aol.com 14.02.07, 21:57
                        No nie tylko kolory wchodza w estetyke ale rowniez dopasowanie obiektu do
                        danego juz istniejacego otoczenia. Wstaw piekny budynek jako blomba do starych
                        kamienic z 19-stego wieku. No a inewstor to tez inne zagadnienie. O! jego gust!
                        Czy jak to sie mowi brak poczucia estetyki. ( tez mozna powiedziec dyskusyjna
                        sprawa)
                        Zycze przyjemnej nocy.
                    • Gość: Kamyk Re: konstruktywna krytyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 09:04
                      Odpowiedz dla Pana Gościa ?....
                      Po pierwsze jestem kobietą, nalezy uważnie czytać to co ktos pisze...zapraszam
                      na piwo i konstruktywną dyskusję twarzą w twarz...
                      Pamiętam czasy, kiedy pod rądem był klimat z galaretka owocowa w tle...teraz
                      poważnie bez pejoratywnego zabarwienia...ale już na etapie budowy ówczesnego
                      ronda zastanawiano sie , czy to rozwiązanie nie powinno inaczej wyglądać (
                      skrzyzowanie wielopoziomowe)...czyli juz za Pana kadencji światopogląd był duzo
                      szerszy niż ten prezentowany w niektórych wypowiedziach osób tego forum
                      a na marginesie zapraszam Wszyskich zainteresowanych na stronę
                      www.ronet.pl/!archiwum_pl/20061220_kopula/index.htm , gdzie można
                      przeczytać suche istotne informacje na temat tego obiektu i ronda, żeby
                      przynajmniej wiedziec o czym sie dyskutuje
                      • Gość: algore Re: konstruktywna krytyka IP: *.sti.net.pl 17.02.07, 21:02
                        skoro zapraszasz na pifko i konstruktywną dyskusję, to ja jestem chętny ;)

ps. zaciekawiła mnie histeryczna wypowiedź p. henryka wańka. szukam całości, ale
                        bez sukcesów :/

• Gość: architekt Re: konstruktywna krytyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 01:01
                          do Kamyk...
                          to porażające...jesli juz uznałaś ze architektura to przede wszystkim
                          funkcjonalizm../ z czym sie nie zgodze bo funkcja jest jedną z glownych czesci
                          skladowych funkcjonowania obiektu...na rowni przede wszystkim z innymi
                          glowymi/..ale OK...załóżmy ze to przede wszystkim funkcja jest istotna - bylas
                          na tym rondzie? przeszlas sie po nim?ogladalas rzuty tego obiektu? - tak? jesli
                          tak to wybacz ale pisanie przez ciebie o funkcjonalnych rozwiązaniach jest bez
                          sensu:)....
                          te pseudo-funkcjonalne rozwiązania to m.in.:
                          - bieganie po schodach dookola ronda - nie dalo sie pojsc po obwodzie po jednym
                          poziomie???!!!!! - dramat
                          - przejscie z jednej strony peronu na drugi - próg prawie pol metra - ja
                          rozumiem z to dla tych niskopodlogowcow zrobione...ale co maja niedołężni
                          ludzie zrobic chcąc zmienic strone peronu??? - wg projektanta - przejsc dołem -
                          nie uwazasz ze to podstawowy błąd????????
                          - ten sam problem w srodku...zeby wejsc na sama gore z wnetrza trzeba wyjsc na
                          zewnątrz...- brednia rodem z warszawy --> lotnisko - przejscie z terminala
                          zagranicznego na krajowy....
                          - nasz poldekielek zajmuje tylko troszke tego wielkiego ronda....a co z resztą -
                          komunikacja piesza w postaci pochylni i schodów - koszmar...to tylko kwestie
                          funkcjonalne...

a urbanistyka? nie slyszalas o tym? o formach mocnych tez nie? najprostszy
                          uklad wlasnie byl w katowicach - hala spodka jest forma mocna, jednorazową...i
                          robienie czegokolwiek w jej najblizszym sąsiedztwie jest zamachem na prawidlowy
                          uklad sił na rondzie....

architektura....:)...no coz...jak na taka niesamowita lokalizacje to miasto
                          powinno rozpisac konkurs zeby wylonic cos faktycznie dobrego a doprowadzilo do
                          takiego uroczego finału....

a propos funkcjonalizmu...poczekajmy to cięższej zimy i duzych opadow
                          sniegu....jak beznadziejnie wyglada od chorzowa ta kopula po ktorej
                          nieregularnie i slamazarnie splywaja pokrywy sniegu---fuj fuj....
                          albo jak na tych wielkich pałąkach zaczną sie robic 5-metrowe sople lodu:) - ci
                          biedni ludzie czekajacy na tramwaj i nieswiadomi tego co nad nimi
                          dynda....pozdro for @ll
                          • Gość: kamyk Re: konstruktywna krytyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 11:12
                            do Architekta
                            idz sie leczyć chłopie!!!
                            nie można było zachowac jednego poziomu przejścia bo 1,2m pod posadzką leci
                            tynel dtś...!
                            konkurs w katowicach ... -nic by z tego nie wyszło kupa bzdurnych plansz
                            skleconych na szybko przez studentów,
                            i rozchwianych emocjonalnie architektów ze środowiska sarp,
                            panie architekcie!!! ludzie ocenia i czas!!!
                            • Gość: architekt Re: konstruktywna krytyka IP: 83.4.215.* 21.02.07, 23:28
                              przynaleznosc do sarp nie jest obowiązkowa, skoro uwazasz ze to sami rozchwiani
                              emocjonalnie ludzie to twoja sprawa....autor kopuly z tego co wiem nalezy do
                              sarp:)....ja nie naleze bo to mi do szczescia nie potrzebne.pa
                          • Gość: pracujący Re: konstruktywna krytyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 11:18
                            do Architekta

pomyśl nim cos powiesz a skoro jesteś inż. to pomyśl dwa razy!!!
                            zawsza jest coś za coś,
                            ocena tej inwestycji dokona się sama przez ludzi, którzy ją zaakceptują
                            i czas który pokaże jak ona się sprawdza w tym miejscu
                            • Gość: architekt Re: konstruktywna krytyka IP: 83.4.215.* 21.02.07, 23:26
                              no coz....podalem bledy a wy sie do nich nie odniesliscie bo tak wygodnie..moze
                              po prostu macie o tym blade pojecie...a co do konkursow - jesli taki masz do
                              nich stosunek to gratuluje:)....te wady to obserwacje ostatniego
                              miesiaca.....faktycznie poczekajmy jeszcze a wyniknie cos jeszcze ciekawszego:)
                              • nylonbojtel Re: konstruktywna krytyka 22.02.07, 23:06
                                bardzo ciekawe podejście , postawmy cokolwiek , niech będzie toporne , bez polotu , poczekajmy aż ludzie się przywyczają i wtedy oceniajmy. A jak sie nie przywyczają... To nic , przeciez burzyć nie będziemy.

A nie lepiej postawić od razu coś dobrego ?

I prosze nie mydlić oczy urbanistyką , ciągami pieszych , procesem projektowym itp. itd.

Funkcja to nie wszystko , liczy się równiez forma a w przypadku kopuły mamy funkcję zamkniętą w bardzo przaśnej formie zwieńczonej blachą falistą . ( Kopułę obecnie można uznac przy maksymalnie dobrych chęciach za najwyżej solidną, tyle za lat dziesięc budzić będzie jedynie politowanie i współczucie nad kolejną straconą szansą na cos naprawdę nietuzinkowego w Katowicach )

• biniou Re: konstruktywna krytyka 21.08.07, 05:23
                    "Tak się
                    składa,że jestem architektem i z doświadczenia"

"i ten poprzedni trupi tunel
                    pod rądem"

Domyslamy sie wszyscy, ze polonistka nie jestes.
    • Gość: Przejezdny Nagrody dla największych bubli architektonicznych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 00:36
      Katowice szczegolnie otoczenie dworca jest obrzydliwe. Syf, smrod, brod. Czegos
      takiego nie widzialem nigdzie w kraju. Wszystkie glowne drogi w centrum
      wygladaja jak wykopki.
      W Katowicach od 8 lat jest jakis superprezydent-uszak. Myslalem, ze sie tu cos
      zmienilo. Katowiczanie to chyba bardzo prosci ludzie, ze go wybieraja?
      Widocznie dobrze sie czuja w takim syfie. Wspolczuje ludziom, ktorzy tu
      mieszkaja. Moze ja to tak odbieram a mieszkancom sie podoba to chyba
      najwazniejsze ale dla mnie niezrozumiale.
      • Gość: slim_boy Re: Nagrody dla największych bubli architektonicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 01:40
        "Przejezdny", a opinie kategoryczne jakby podparte przenikliwymi obserwacjami,
        katowiczanie to prostacy, a on taki skomplikowany. Widać mało jeździsz po innych
        miastach, skoro katowickie drogi są takie złe (bo ktoś mający pojęcie wie, że
        gdzie indziej jest jeszcze gorzej), a dworzec zarządzany jest przez PKP (skrót
        od Pięknie K... Pięknie). Współczuję yntelektu.
    • Gość: skrawjacek Nagrody dla największych bubli architektonicznych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 00:53
      przyznanm się że nieznam się na architekturze ale zostawiam to
      architektom .Gratuluje pomyśłu na wręczanie kostek.Patrze na to miasto i widzę
      brud smród zatęchłość ...przyglądam się osobom które niby sprzątają i nie ma to
      wiele wspólnego ze sprzątaniem ale ktoś bieże niezłe pieniążki...czy nie można
      przeszkolić i zatrudnić na 4 godzinny dziennie osoby które żyją na koszt
      podatników np bezdomnych i dorosłych sprawnych klijentów mops ? Wiem że to
      miasto można odszorować i wysprzątać ale komu zależy ? Nie mam ochoty też
      wyrabiać nikomu salonowych nawyków mieszkając na wysypisku śmieci Katowice.
      • Gość: slim_boy Re: Nagrody dla największych bubli architektonicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 01:33
        Szanowny Jacku, może warto nie patrzeć na tych co zatrudniają, nie szukać
        przyczyn "u tych co mają wpływ", ale samemu zmienić podejście do własnego
        otoczenia i nie określać go mianem "wysypisko śmieci Katowice". Takie
        powszechnie zakorzenione, być może podświadome podejście, wpływa na to, że każdy
        ma serdecznie w rzyci estetykę miejsc, w których każdego dnia się porusza.
        A pomysł zacny i wart dopingu.
        • Gość: skrawjacek Re: Nagrody dla największych bubli architektonicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 03:13
          Jest naprawdę przykro patrzeć na nasze miasto od strony czystości ,a ja nie mam
          sobie nic do zażucenia jeśli chodzi o dbanie w moim najbliższym otoczeniu o
          czystość i porządek pomimo że nie wielu to szanuje .
    • Gość: Inżynier z Katowic Nagrody dla największych bubli architektonicznych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 02:05
      Żenada, pisarz i malarz wypowiada się na temat ronda, a gazeta to publikuje. To
      chyba jakiś mega autorytet widzę. eh szkoda gadać....

ps. mi się rondo podoba. Twórczy ten nasz katowicki malarz twierdząc że kopuła
      nadaje się do wyburzenia. Myślę że warto zapamiętać to nazwisko: Henryk Waniek
      • Gość: lucek Re: Nagrody dla największych bubli architektonicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 06:13
        nie zgadzam się z Wankiem. Kopuła świetnie zamyka ul. Roździeńską od strony
        Sosnowca. Fakt gorzej wygląda od strony Chorzowa. Ale to wynik materiałów
        zastosowanych na fasadzie a nie konstrukcji. Jak chce zobaczyć bubel to niech
        zobaczy co robi NIK ze swoją rozbudową. 90% budynków powstających w Polsce
        wygląda gorzej niż kopuła na rondzie. A i tak to musztarda po obiedzie i trzeba
        się było tym interesować jak powstawała. Tu piję do Gazety. A teraz to możecie
        sobie burzyć własne sumienia
        • terminal_slawkow Re: Nagrody dla największych bubli architektonicz 12.02.07, 07:34
          Kopuła jest bardzo ładna. Gazeta jak zwykle nie pisze o czymś naprawdę
          brzydkim, jak np. przerobione kino Kosmos, a czepia się Kopuły. Wszystko
          dlatego, że jakaś pani ze Stowarzyszenia Moje Miasta nie lubi kopuły. Na
          szczęście jest zdjęcie obok artykułu i każdy może sobie ocenić czy mu się
          kopuła podoba czy nie, a te wypowiedzi pana Wańka można potraktować jako
          prowokację intelektualną.
          Oczywiście w Kopule są niedoróbki (np. stojąc na podeście w jej środku nie
          widać drogi w kierunku Chorzowa bo akurat przysłania ją belka pozioma – ale
          jest to wina inspektora nadzoru ze strony miasta)
          Największym bublem jest projekt przebudowy centrum miasta autorstwa Konior
          Studio.
          To jest dopiero wapniacki kicz.

• Gość: kiczuś Re: Nagrody dla największych bubli architektonicz IP: *.chello.pl 12.02.07, 19:59
            Centrum Sztuki Filmowej- megeszyt.
    • Gość: gre Re: Nagrody dla największych bubli architektonicz IP: *.chello.pl 12.02.07, 07:36
      Ja wiem jedno- ze ta "kopuła" jak na obiekt towarzyszący tunelowi, w którym
      mieści sie jego obsługa techniczna i tak jest szczytem wyrafinowania
      architektonicznego, jesli chodzi o takie inwestycje w Polsce. A że nie
      wszystkim się podoba- no cóż nie da się wszystkich zadowolić. Radzę się
      przyzwyczaić- jak ruszą prywatne inwestycje na duzą skalę (a podobno na to się
      zanosi) to tez znajda się tacy, którym nie będą się podobać realizacje. Ja sie
      cieszę, ze zalezy nam na jak najwyższym poziomie realizacji inwestycji, ale
      trzeba trzeźwo myśleć- nie mozna np. obrażać się na miasto za to, że wykonawca
      chce wyciągnąć z naszych kieszeni jeszcze wiecej pieniędzy i nie wykonuje
      swoich zadań. "Nagroda" mnie cieszy, choćby z tego względu, ze osobom (a
      własciwie chyba pewnej Pani) które odpowiadają za renowacje w mieście należy
      się brutalne otrzeźwienie.
      P.S. Czasem mam wrażenie, ze na Forum wypowiadaja sie zawsze osoby, które są
      na "nie". Więc postanowiłem że będę na "tak":) - w końcu wypowidajac sie na
      forum też kreujemy wizerunek miasta i zamiast emocjonalnych wypowiedzi i
      inwektyw pod adresem miejskich włodarzy (czy to zasłuzonych, czy też nie)
      wolałbym rzeczowe argumentowanie. Pozdrowienia dla mojej "ulubionej" osoby
      wypowiadającej się na forum, która zawsze proponuje otworzenie Rynku dla ruchu
      samochodowego i która również z tego powodu (braku pozytywnej decyzji w tym
      zakresie) wyzywa Uszoka. I jeszcze jedno: o ile się nie mylę, to miasto
      zapowiedziało, ze przy ewentualnej przebudowie dworca PKP, dworzec autobusowy
      ma pzostać na swoim miejscu. Czy to prawda i jak się na to zapatrujecie? Może
      właśnie tu byłoby trzeba zaprotestować?
    • Gość: chorzowianin Nagrody dla największych bubli architektonicznych IP: 81.210.102.* 12.02.07, 08:22
      Wiem, że pierwsza edycja dotyczy Katowic, bardzo fajna inicjatywa, oby tylko
      coś dała, to byłoby dobrze. Myślę, że urzędnicy Pana Uszoka powinni wybrać się
      po naukę do Wrocławia i zobaczyć jak można zmieniać miasto a przy okazji
      uaktywnić ludzi. Najbardziej na sercu jednak leży mi zniszczony przez
      prezydenta CHorzowa Pana Marka Kopla stadion AKS i wybudowanie na jego terenie
      supermarketu. To jest dopiero BUBEL!!!!!! i za taką destrukcję kostka to
      stanowczo za mało....
    • Gość: smakosz Nagrody dla największych bubli architektonicznych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 08:47
      Moi pierwsi kandydaci:
      1. Silesia City Center
      2. Dawne kino Kosmos
      3. Altus
      • Gość: no way Re: Nagrody dla największych bubli architektonicz IP: *.imperiumpw.pl 12.02.07, 09:41
        DORZUCAM SWOJA KANDYDATURĘ. TO PROJEKT ZABUDOWY TJ. PRYWATYZACJI ŁAKOMEGO
        KĄSKA - ALEI KORFANTEGO.
        TERAZ WŁADZA DZIAŁA TAK: CHCĄ COŚ ZAWŁASZCZYĆ, ROBIĄ NP. KONKURS I WYBIERAJĄ
        PRACĘ, KTÓRA JAKBY OD POCZĄTKU STEROWANA, POD DYKTANDO PROMUJE ICH POMYSŁ.
        POTEM WSZYSCY BĘDĄCY PRZECIW NIE MAJĄ JUŻ NIC DO POWIEDZENIA - TO WSTECZNICY,
        KTÓRZY BLOKUJĄ KAŻDĄ INICJATYWĘ I TAK KRYTYKA NP. ZABUDOWY ALEI NIE JEST JUŻ
        MERYTORYCZNA TJ. NIE DOTYCZY JUŻ SAMEGO PORONIONEGO POMYSŁU, KTÓRY PRYWATYZUJE
        NAJCENNIEJSZĄ PRZESTRZEŃ ALE JEST TO KRYTYKA POLAKA I JEGO MYŚLOWEGO MARAZMU,
        KTÓRY NIEZADOWOLONY I NIESPEŁNIONY NIE MOŻE PRZEŻYĆ ŻE KTOŚ CZEGOŚ CHCE. ADAM
        MICHNIK JEST ZADOWOLONY, JEGO LUDZIE Z GW AKCENTUJĄ TEN WĄTEK I TAK JAK NIE
        ZREALIZOWANO I NIE ZABUDOWANO PRAWIE ŻADNEJ ŚLĄSKIEJ PRZESTRZENNEJ DZIURY TAK,
        OBAWIAM SIĘ, KORFANETGO ZABUDUJĄ - PRZECIEŻ PREZYDENT ZOSTAŁ WYBRANY W
        DEMOKRATYCZNYCH WYBORACH I MOŻE WSZYSTKO A KAŻDY ATAK JEST POLITYCZNY. ŚLĄSK
        JEST DZIURAWY JAK SZWAJCARSKI SER. PRYWATYZACJA KORFANTEGO TO BĘDZIE SKANDAL!
        SZKODA, ŻE SAMI ARCHITEKCI TEGO NIE CZUJĄ. ILEŻ TERAZ PRZESTZRENI ZE SFERY
        PUBLICZNEJ PRZECHODZI DO PRYWATNEJ W PROCESIE PRYWATYZACJI - NIE WSPOMNĘ O
        PLANACH ZABUDOWY PLACU KOŚCIUSZKI W BYTOMIU SUPERMARKETEM.
        www.plackosciuszki.pl/
        • Gość: gre Re: Nagrody dla największych bubli architektonicz IP: *.chello.pl 12.02.07, 14:27
          Lepiej sprawdź co to jest przestrzeń prywatna, a co to jest przestrzeń
          publiczna- jedno nie wyklucza drugiego. A tak w ogóle to co to za przestrzeń
          publiczna z tzw. Alei Korfantego i jakie cele realizuje? Moim zdaniem jedynie
          komunikacyjne i ewentualnie jeszcze skutecznie dzieli środmieście na dwie
          części:(.
          • Gość: no way Re: Nagrody dla największych bubli architektonicz IP: *.imperiumpw.pl 13.02.07, 10:27
            CHODZIŁO MI TYLKO O PRZEMOC - PRZEMOC MIASTA NAD TYMI, KTÓRZY CHCĄ INACZEJ.
            TO, ŻE OBYDWOJE UWAŻAMY, ŻE TRZEBA ZMIENIĆ AL. KORFANTEGO TO JASNE. ALE PROBLEM
            JAK? CHCĘ TYLKO POWIEDZIEĆ, ŻE TO NIE JEST DLA MNIE WALKA POLITYCZNA W SPRAWIE
            URANISTYCZNEGO KSZTAŁTU TEGO MIEJSCA I NIE ODPOWIADA MI TAKIE COŚ: WŁAŚNIE
            DLATEGO, ŻE JESTEŚCIE PRZECIWKO - MY TO ZREALIZUJEMY I NASZYCH PLANÓW
            WSTECZNICY NIE ZATRZYMACIE. JA PO PROSTU UWAŻAM, ŻE ZABUDOWANIE TEGO MIEJSCA
            JEST ZŁYM POMYSŁEM ALE TEN POMYSŁ PASUJE UM MIASTA I NIE TYLKO. WYKAZUJĘ TYLKO
            ILE JEST DZIUR NAWET W SAMYM CENTRUM KATOWIC, KTÓRE NIKOGO NIE INTERESUJĄ ALE
            ŁATWOŚĆ PRZEPROWADZENIA PRYWATYZACJI TEGO MIEJSCA JEST WILEKA I STĄD DLA MNIE
            OSOBIŚCIE TO WRĘCZ ZAMACH NA TEN TEREN. BĘDZIE POTEM PRZETARG I KTO DA WIECEJ
            TO KUPI LUB WYDZIERŻAWI I WTEDY ŻADNE Z LICZNYCH FUNKCJI, KTÓRE POKAZYWAŁY INNE
            PRACE KONKURSOWE RACZEJ TAM NIE POWSTANĄ. W TYM SENSIE DLA MNIE TO CZYSTA
            PRYWATYZACJA I TO RODOWYCH SREBER PRZY JEDNOCZESNYM MINIMALNYM WYSIŁKU ZE
            STRONY UM MIASTA. TRZEBA ZMIANIĆ STUDIUM I POTEM ZROBIĆ PLAN I TO BĘDZIE TRWAŁO
            TROCHĘ CZASU I ZACHODU ALE NP. NIE TRZEBA NIKOGO WYWŁASZCZAĆ I BUDOWAC LOKALI
            ZASTĘPCZYCH... SPÓJRZ NA TO JAK NA SPRZEDAŻ CZEGOŚ CO TERAZ NALEŻY TEŻ DO
            CIEBIE A POTEM... CHYBA ŻE WYGRASZ PRZETARG. ZOBACZ KTO WYGRYWA PRZETARGI NA
            TEKIE MIEJSCA WE WROCŁAWIU CZY KRAKOWIE CZY WARSZAWIE. NIE SĄ TO KÓŁKA OSIEDLOW
            E MIŁOŚNIKÓW PRZESTRZENI. A POTEM SMUTNY PAN UBRANY NA CZARNO SPOJRZENIEM DA CI
            DO ZROZUMIENIA, ŻE JESTEŚ NIEPROSZONYM GOŚCIEM. CZY TO TAK TRUDNO ZROZUMIEĆ?
            POMYŚL TYKO CO TAM POWSTANIE PO PRYWATYZACJI.
            CHODZI MI O TEN SYSTEM W KTÓRYM TERAZ JESTEŚMY GDZIE GRA DUŻY BIZNES I WŁADZE
            MIAST TJ. ADMINISTRACJA I POLITYCY Z JEDNEJ A KAPITAŁ (NP. DEWELOPERZY) Z
            DRUGIEJ STRONY I WYKONUJĄ ARCY NUMERY JAK TEN NA ALEI KORFANTEGO. JAK MAM CI
            JESZCZE TO WYTŁUMACZYĆ I NIE PISZ MI O TYM, ŻE ONI TEŻ ZROBIĄ TAM KAWIARENKI I
            BĘDZIE MIŁO, ŻE TO ONI WPOMPUJĄ TAM KAPITAŁ NA ICH POWSTANIE. A MOŻE BĘDZIE TAM
            HALL SIEDZIBY JAKIEGOŚ WIELKIEGO BANKU I CZY WTEDY TEŻ BĘDZIE MIŁO? PODAŁEM
            PRZYKŁAD BYTOMIA. O TO WŁAŚNIE MI CHODZI - O ŁATWIZNĘ Z JAKĄ UM MIASTA
            PRZYCHODZI MYSLENIE O TAKICH RZECZACH W TAKICH KATEGORIACH. O ŁATWIZNĘ ŻEBY
            BRAĆ GOTOWE A NIE SKUPIAĆ SIĘ NA WĄTPLIWYM I NAPRAWDĘ TRUDNYM NP. INNEJ DZIURZE
            W KATOWICACH. ALE NIE MUSISZ TAK MYŚLEĆ.
            • Gość: gre Re: Nagrody dla największych bubli architektonicz IP: *.chello.pl 13.02.07, 11:11
              Co do łatwizny z jaką miasta ozbywają sie jakiejkolwiek kontroli nad terenami
              należącymi do nich to o.k. ALe nie mogę przyzwolić na stawianie znaku równości
              miedzy prywatyzacją a niszczeniem przestrzeni publicznej. W naszych warunkach
              to tylko kaitał prywatny jest w stanie szybko zrobić postępy w tej dziedzinie
              (ale przy właściwie pełnionej roli miasta w ustalaniu warunków inwestycji - tu
              się zgadzam). Co do Korfantego- to ja sie nie czuję jej właścicielem, bo ona
              jest własnością tych wszystkich, którzy do samego ścisłego centrum miasta muszą
              wjeżdżać samochodami:( Zauważasz, ze właścicwie tam nie nawet możliwości
              przechodzenia na drugą stronę, do tego jeszcze szeroki parking zastawiony
              samochodami - taki układ mozliwy jest na obrzeżach śródmieścia, a nie tuż przy
              Rynku.
              P.S. Jesli chodzi o plany przebudowy, to mi zabrakło jednego w projekcie- skoro
              obecny Rynek i tak będzie pełnić rolę centrum przesiadkowego, to przydałby się
              w pobliżu nowy plac (taki Nowy Rynek). Moim zdaniem miejsce na to jest właśnie
              na korfantego - wystarczy nie zbudowac jednego z proponowanych budynkó i już
              mamy przestrzeń do społecznego zagospodarowania - i tu moim zdaniem mozemy
              wspólnie o to zabiegać.
              P.S.2 Co do tego, czy prywatny bank podobał by mi sie jako zagospodarowanie
              przestrzeni publicznej czy nie- jeżeli byłaby to dobra architektura to tak -
              wszak ona wpływa na spostrzeganie przestzreni, a w związku z tym jest również
              dobrem publicznym (nawet jako prywatna inwestycja). Wolę mały placyk przy
              dobrych prywatnych realizacjach, niz ogromny plac, kóry jest własnoscią miasta
              i zabudowany byle jak.
    • Gość: mark Nagrody dla największych bubli architektonicznych IP: *.chello.pl 12.02.07, 10:29
      Nie dziwie ze juz są zburzyc kopułę katowickim rondzie bo zepsuli sprawę miala
      byc cala kopuła a nie pół i to teraz jest najwiekszy bubel w polsce oto motto
      polak mądry po szkodzie
    • gajane4 Nagrody dla największych bubli architektonicznych 12.02.07, 10:31
      O Panu Henryku Wańku jako znaczącej miary pisarzu nikt nie słyszał, ale mimo to
      napewno jest lepszym pismakiem niż krytykiem urbanistyki. Może lepiej by zrobił
      wykorzystując boom budowlany jako malarz pokojowy.
    • Gość: pieszy Nagrody dla największych bubli architektonicznych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.07, 10:50
      Ostatecznie kostkę chodnikową można by przyjąć bezkrytycznie pod warunkiem, że
      została by właściciwe położona, tzn. tak jak to się robi na całym świecie,
      czyli podkład jest powinien być utwardzony a nie z piachu. Efekt jest taki,że
      po pierwszym deszczu chodniki falują i tworzą się schody. Co za chamy obierają
      tak wykonane prace. To jakieś typy z głębokiej wsi, którzy w dziecieństwie
      chodzili po klepisku, a teraz rządzą naszy mmiastem.
    • Gość: Dilbert Re: Nagrody dla największych bubli architektonicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 11:03
      Remont fasady dawnego kina Kosmos (CSF) to największy badziew 2006, szmira na
      miarę roku 1990, takich właśnie materiaów użyto, pomysł nie lepszy.
      Kamienica modernistyczna na rogu Dworcowej i Jana to wzorcowy przykład jak nie
      należy remontować moderny.
      Kopułę uważam za udaną realizację, bez niej Rondo byłoby beznadziejne, obecnie
      jest interesujące, a z działającą fontanną wręcz przyjemne.
      • Gość: stenn Re: Nagrody dla największych bubli architektonicz IP: 213.227.87.* 13.02.07, 09:30
        Rondo jest interesujące? Ciekawa teza. Dla korzystających z komunikacji
        tramwajowej jest przede wszystkim zupełnie niefunkcjonalne. Na przystanku
        mieści się z trudem jeden skład (dawniej dwa), nieprzewidywalne działanie
        zwrotnic to kolejka wozów na Korfantego i bieganina ludzi po przystanku,
        bo nie wiadomo, gdzie się taki zatrzyma. Brak kiosku. Za to od miesięcy
        pod półdeklem straszy brudna przyczepa kempingowa, z ochroniarzem za pęknięta
        szybą, podparta cegłami. Z uschniętym drzewkiem obok stanowią zapewne pierwsze
        eksponaty powstającej tam galerii sztuki? O mikroskopijnym, otwartym na wiatr
        i deszcz zadaszeniu pisano już na forach humorystycznych, choć stojącym
        pod nim ludziom do śmiech raczej nie jest. Bubel totalny.
        zadaszeniu przystanku
        • Gość: Dilbert Re: Nagrody dla największych bubli architektonicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 10:15
          Ja piszę o kopule, ty o Rondzie i małej architekturze. Ta rozbieżność rodzi
          nieporozumienia. Kiosk zapewne będzie wewnątrz, mam nadzieję, a automat z
          biletami stoi na miejscu. Kopuła jest trafiona, wolę ją niż szereg tui czy
          innych krzaczków, które niechybnie stałyby w jej miejscu. Galeria i sala
          koncertowa to nie do końca przekonywający pomysł, ale czas pokaże czy trafiony.
          Ja na pewno skorzystam. Tylko ten niebieski balkonik kłuje w oczy.
    • tormann Re: Nagrody dla największych bubli architektonicz 12.02.07, 11:11
      Bez przesady!
      Wcale źle to nie wygląda. Czy popełniono błędy wykonawcze lub wydano zbyt wiele
      pieniędzy, to już inna sprawa. To wymagałoby dogłębnych analiz, ale sam visus
      nie jest zły. To już jest czepianie sie...
      • Gość: M Re: Nagrody dla największych bubli architektonicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 12:09
        Kopułę krytykują homo sovietikusy, bo im socrealistyczne założenie psuje, he,
        he, kiedyż wreszcie zdobedziemy sie na jedyne rozsądne rozwiązanie i wyburzymy
        tę komunistyczna tandetę?
    • Gość: wyrocznia Re: Nagrody dla największych bubli architektonicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 12:36
      kopula jest "BE"...to fakt..
      ale NAGRODA SPECJALNA nalezy sie Panu Malkowskiemu....:)...jedynego znawcy
      tematu, pana dziennikarza:)..
      Pan M. doszedl juz do tego etapu ze sam pisze ARCHI-artykuły..(wołające o
      pomste do nieba)...ale BA!!....on je nawet sam komentuje:))....to oczywiscie
      zrozumiałe....kto ma czas i chęci do komentowania bredni oprocz autora
      takowych??:)...
      NAGRODA SPECJALNA - BETONOWA MALINA I GUMOWA KOSTKA BRUKOWA DLA PANA
      MALKOWSKIEGO .. NIE MA WIEKSZEGO ARCHITEKTA-ZNAWCY W TYM MIESCIE, KRYTYKA
      ARCHITEKTURY I URBANISTYKI NIŻ PAN M.
      GRATY.....BUEHEHEHEHEHE
    • Gość: garffild Nagrody dla największych bubli architektonicznych IP: *.chello.pl 12.02.07, 15:50
      A kim to niby jest ten pan Henryk Waniek,że śmie sie wypowiadac na temat kopuły
      na Rondzie.Niech sie lepiej zabierze do tworzenia tego czym sie zajmuje na co
      dzień,czyli jakimś tam malowaniem a niech nie zabiera głosu w sprawach
      architektonicznych.A pomyslodawcy przydzielania kostki brukowej dla
      najwiekszych bubli architektonicznych niech rozejżą się wokól siebie czy w
      swoich domach,pokojach mają aż takie wielkie cuda bez bubli
    • Gość: Marco Nagrody dla największych bubli architektonicznych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 16:08
      Szanowni Państwo czy nie zauważacie że CSF i kopuła Ronda to nie są największe
      zmory naszego miasta. Największą jego tragedią jest "DWORZEC PKP", stary Dworzec
      na Dworcowej ( piękny widok dla gosci Monopolu") i politka osadzania menelstwa w
      centrum, głównie w kamienicach, na ktore przed wojną nie mieliby prawa nawet
      spojrzeć.
      Nad tragedią Dworcowej 13 trzeba było się zastanawiac wcześniej kiedy się
      rozpadała i raczyła "dworcowym" zapachem. ( rozumiem że taki stan odpowiadał
      jako naturalny ówczesnemu rezydentowi p. Wańkowi, który swych dzieł zarówno na
      Sokolskiej jak i Rynku wystawiał nie będzie :)
      Zamiast wręczać idiotyczne nagrody proponuję wziąć sie do konstruktywnej pracy
      nad wizualnym charakterem miasta i w ten sposób dawać upust kumulowanej energii.
      Najlepiej zróbcie to Państwo szybko zanim zapach "Wschodu" roznoszący się po
      mieście nie odbierze wszystkim ochoty na JAKIEKOLWIEK zmiany.
      • Gość: Tito Re: Nagrody dla największych bubli architektonicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 16:32
        > Zamiast wręczać idiotyczne nagrody proponuję wziąć sie do konstruktywnej pracy
        > nad wizualnym charakterem miasta i w ten sposób dawać upust kumulowanej energii

Uwielbiam takie puste frazesy, którymi ludzie se malują gęby. Jak sobie
        wyobrażasz tę pracę ogółu nad "wizualnym charakterem miasta"? Od tego są
        stosowni urzędnicy, którzy otrzymują pensje za swoją pracę. My mieszkańcy
        płacimy podatki, dajemy miejsca pracy i utrzymujemy tych urzędników. Dlatego
        możemy ich krytykować i wręczać "idiotyczne nagrody", by wiedzieli, że ktoś
        patrzy na ich łapy.
      • nylonbojtel Re: Nagrody dla największych bubli architektonicz 12.02.07, 16:38
        Szanowny Panie

Zapewne umiejętność czytania ze zrozumieniem jest Panu obca. W innym wypadku zauważyłby Pan zapewne , że kostka przyznawana jest za rok 2006. O ile dworzec PKP przynajmiej przez jkaiś czas prezentował się przyzwoicie o tyle CSF od zarania przyprawia o mdłości. Jeśli Tak ma wyglądać wzmiankowana prze Pana konstruktywna praca nad wizerunkiem i charakterem miasta , to może jednak lepiej zostawić wszysko tak jak niż rozładowywac kumulowaną energię tworząc pudełko utrzymane w estetycej wiejskiego salonu płytek.
    • Gość: mmm007 Lepsza kostka niz rozwalony chodnik... IP: 134.113.151.* 12.02.07, 16:44
      Dlaczego tak lamentuja nad kostka chodnikowa? Lepsza nowa kostka niz rozwalony
      chodnik...
      • Gość: kattowitzer Re: Lepsza kostka niz rozwalony chodnik... IP: *.welnowiec.net 12.02.07, 17:18
        bo kostka betonowa to najtanszy i najbardziej szpetny i tandetny material jakim
        mozna wylozyc powierzchnie. porownaj sobie np kostke granitowa , ktorej w
        katowicach w latach ich swietnosci bylo pod dostkiem.
        jesli juz cos sie robi to nalezy to robic z glowa ; tylko bezgusciom moze sie
        podobac ta betonowa kostka.
        • Gość: t.semik@dz.com.pl Re: Lepsza kostka niz rozwalony chodnik... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.07, 19:19
          Konkurs świetny. Zdumiewa mnie tylko opinia artysty Wańka, jakoby kopuła w pobliżu Spodka była "hańbą
          budowlaną". Przecież jego obrazy i książki też nie rzucają wszystkich na kolana, a jednak nikt nie
          zabrania mu pisać i malować. De gustibus non est disputandum. Niektóre budowle Paryża (np. Centrum
          Pompidou) też nie przypadły do gustu niektórym krytykom i artystom, ale na szczęście nikomu nie
          przyszło do głowy, żeby je burzyć. Budynek opery w Sydney też jest kontrowersyjny. Dotąd. I co z tego?
          Orzech
          • aanastazja1 Re: Lepsza kostka niz rozwalony chodnik... 12.02.07, 21:02
            Faktycznie, może kogoś konkurs i nagroda oświecą. Mnie też dziwi opinia Pana
            Wańki na temat kopuły. Moim zdaniem prezentuje się znakomicie(no może poza
            blachą falistą). Sporo przeczytałam tu postów, o tym jakie to Katowice są
            brzydkie. Ci, którzy to mówią, widocznie ich nie znają. Ni znają np. okolic ul.
            Jordana z przepiekną starą zabudową; nie znają niesamowicie urokloiwego
            cmentarza na ul. Francuskiej i okolic Placu Rady Europy czy okolic Placu Sejmu
            Śląskiego nie znają osiedla Paderewskiego czy Doliny Trzech Stawów, nie mówiąc
            już o Panewnikach czy Ligocie. Wystarczy trochę pochodzić. A co do brudu w
            mieście, to sporo winę zań ponoszą sami mieszkańcy; mieszkam w centrum Katowic
            od 4 lat, ale jeszcze nie spotkalam właściciela psa, który posprzątałby po
            swoim pupilu. Może więc zanim zaczniemy krytykować i wybrzydzać, zadbajmy o
            miasto sami:)
            • Gość: oijfd Re: Lepsza kostka niz rozwalony chodnik... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.07, 11:37
              No, z tą Paderewą to przesadziłaś :)
            • Gość: gre Re: Lepsza kostka niz rozwalony chodnik... IP: *.chello.pl 13.02.07, 12:17
              własnie- ci co piszą że ich miasto jest brzydkie, to zapewne w Śródmieściu
              znają tylko dworzec PKP i przystanek tramwajowy na Rynku. Ja zachęcam do
              przechadzki po całym środmiesciu (jak tylko pogoda dopisuje to chętnie w takie
              sie wybieram i za każdym razem można odkryć prawdziwe skarby architektury- a
              następnie często po jakimś czasie odkrywa się, ze zostały wyremontowane:)) Ja
              jak zwykle zachęcam do podniesienia poziomu dyskusji - należy odrzucić
              wypowiedzi typu "brzydki" czy też "ładny" i zacząć argumentować co jest dobre z
              jakiegos tam punktu widzenia, a co jest złe. Wtedy to nie odwołujemy się do
              osobistych gustów i możliwe jest znalezienie płaszcyzny porozumienia.
              • Gość: pssstt! Re: Lepsza kostka niz rozwalony chodnik... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 12:35
                Jeśli jestem miłą kobietą, to może byś mnie oprowadziła po swoich ulubionych
                miejscach? Dopiero od 3 miesięcy mieszkam w Katowicach i chętnie bym poznał
                lepiej okolicę :)
                • Gość: gre Re: Lepsza kostka niz rozwalony chodnik... IP: *.chello.pl 13.02.07, 13:16
                  Niestety (dla ciebie) jestem rodzaju męskiego:) Ale polecam udanie sie na
                  wycieczkę wirtualną. Na www.gkw.katowice.pl wejdź na Forum odnosnik "zabytki".
                  Ktoś sie napracował aby umieścić tam zdjecia obiektów wpisanych w rejestr i
                  renowacji dokonanych w przeciągu ostatnich lat.
    • Gość: gość Nagrody dla największych bubli architektonicznych IP: *.polsl.pl 13.02.07, 13:43
      a mnie się tam kopuła podoba. przesadzacie. piramida koło luwru też budziala
      sprzeczne emocje a teraz jest wizytówka miasta. lepiej ukarać tych architektów
      którzy buduja budynki może i ładne ale niebezpieczne.
    • nylonbojtel Re: Nagrody dla największych bubli architektonicz 13.02.07, 20:01
      moje propozycje za 2006 rok:

1. CSF Silesia
      2. Kamienica na rogu Jana i Dworcowej
      3. Hotel Diament
      • almanzor00 Re: Nagrody dla największych bubli architektonicz 13.02.07, 21:29
        człowieku! porównywać kopułę z piramidą Luwru to jak - rzebyś chłopie zrzumiał,
        porównać (choć to nie odzwierciedla rzeczywistej różnicy poziomów)jakość
        architektury "spodka" do mojego XI piętrowego bloku z wielkiej płyty (rok
        budowy 1978).
        Kopula jest paskudna.
        Dla mnie paskudny jest detal arcjitektoniczny, zestawienie materiałów ("śląska"
        pseudooszczędność) a przede wszystkim fatalnie dobrana łamiąca się krzywizna,
        której pełny "walor" estetyczny można podziwiać jadąc od strony Sosnowca. Ile
        razy na nią (krzywiznę) patrzę to zęby mnie bolą.
        Ale to nic w porównaniu z SSC. To badziewie nie jest warte honoru nawet takiej
        anty nagrody.
        Absolutny wzorzec bubla architektoniczno - funkcjonalnego do tego podanego
        prostemu ludowi jako zjawisko na miarę EUROPY.
        I prosty ludek sląski to kupił bo, jak wielu tu pisze, mogło byc gorzej albo
        gdzie indziej jest jeszce gorzej albo nie jest tak źle bo cos powstało.
        G..no mie obchodzi akceptowanie bylejakości lansowanej jako pokarm dla ludu
        nawet jak ludek to akceptuje "bo mogło byc gorzej".
    • Gość: Miłośnik kopuły Nagrody dla największych bubli architektonicznych IP: *.adsl.inetia.pl 13.02.07, 22:04
      Widzę, że odezwali się miłośnicy familoków, chlewików i szisbud. Wszystko co
      noweoczesne, czyste i schludne im przeszkadza. Uszok powinien postawić jeszcze
      z pięć takich kopuł, a wysadzić w powietrze te tak zwane "zabytki przemysłowe"
      i ohydne rudery!
      • Gość: Igor Re: Nagrody dla największych bubli architektonicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.07, 09:36
        Wara od zabytków industrialnych ignorancie. Inna rzecz, że za przyzwoleniem
        właścicieli znaczna ich część popada w ruinę, nad czym bardzo ubolewam.
      • Gość: chwila moment Re: Nagrody dla największych bubli architektonicz IP: *.imperiumpw.pl 14.02.07, 10:34
        Chcesz rozwalać potencjalne LOFTY za 8 tysięcy PLN za 1m2? Gdzie Twoja żyłka do
        interesów? Wstaw kanapę z Ikei, lampę stojącą przy niej, ławę z pismami o
        dizajnie wnętrz do opuszczonego chlewika przy familoku potem zrób sobie z psem
        i dziećmi zdjęcie z żoną - niech się w wannie najlepiej wyniesionej z
        pobliskich działek o 12 w nocy i postawionej na środku - kąpie po nagu - stary -
        leżysz do końca swoich obfitych dni w jakimś raju podatkowym. I pamiętaj -
        minimum ingerencji w zastaną substancję chlewika...
        • Gość: chwila moment Re: Nagrody dla największych bubli architektonicz IP: *.imperiumpw.pl 14.02.07, 10:38
          Co to jest kuzynie szisbuda?
          • Gość: gosc cudze chwalicie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 09:23
            ....UPS....Właśnie wróciłam z Londynu...tam Katowice sa postrzegane , jako
            preznie rozwijające się miasto...i już prawie zapomniałam,że wszyscy Polacy
            znają się przeciez świetnie na architekturze i medycynie...
            www.ronet.pl/!archiwum_pl/20061220_kopula/index.htm
            • Gość: gre Re: cudze chwalicie.... IP: *.chello.pl 15.02.07, 09:35
              i na polityce, i na gospodarce i jeszcze na paru rzeczach!:)
            • Gość: stenn Re: cudze chwalicie.... IP: 213.227.87.* 15.02.07, 10:02
              "Funkcja budynku, wypełnia pustkę po rozburzonym podziemnym salonie Katowic
              jakim było podziemne Rondo zaraz po swym powstaniu w latach sześćdziesiątych
              to przede wszystkim oprawa przystanków tramwajowych, i zadaszenie przejścia
              miedzy tunelami."
              /.../
              "Zlokalizowany w zdeterminowanej urbanistycznie przestrzeni pomiędzy Spodkiem,
              pomnikiem Powstańców Śląskich, Superjednostką a zabudową Koszutki wpisał się tam
              likwidując otwartą przestrzeń ważnego miejsca komunikacyjno-przesiadkowego
              po której hulał wiatr. Nie konkurując ani nie wprowadzając niekorzystnych
              relacji przestrzennych ze Spodkiem a wręcz przeciwnie wyrażając szacunek
              dla tak wspaniałych obiektów jak Spodek czy Pomnik."

O Boże, kto pisał, a raczej klecił toporną polszczyzną, tę "agitkę"?
              W sumie trudno się dziwić, skoro owo 'arcydzieło' architektury złożono
              z jakichś resztek po moście czy wiadukcie...
              Z jednym się zgadzam: wiatr mamy przeważnie zachodni, więc to coś trochę
              chroni przed jego podmuchami nieszczęśników skazanych na korzystanie
              z Tramwajów Śląskich S.A.
              Z Londynu czy na nocnych fotkach świat wygląda zdecydowanie inaczej. :))
    • Gość: Jim Jak przekonac ratusz? IP: *.resetnet.pl 14.02.07, 12:55
      Szanowni panstwo, jak realnie przekonac wladze miasta, zeby zrezygnowaly z
      korzystania z kostki? Zarowno na sciezkach rowerowych, jak i na chodnikach.
      Dzialam w stowarzyszeniu, i bardzo nam zalezy zeby zmienic obraz miasta.

Bardzo prosze o jakies porady!
      • holtze negatywny pr 15.02.07, 16:23
        hmm... wreczanie nagrod dla najgorszych realizacji architektonicznych pachnie
        mi negatywnym pr dla katowic (szczegolnie jesli rownoczesnie nie odbywa sie
        konkurs na najlepszy budynek). szkoda. wystarczyloby przeanalizowac
        doswiadczenie mieszkancow krakowa ktorzy podobna antynagrode wymyslili kilka
        lat temu - doprowadzili tylko do gigantycznej promocji w prasie krakowskich
        bubli... wrazenie pozostalo, dzisiaj cale srodowisko architektoniczne i ludzie
        mysla ze krakow to miasto kiczowatej, pseudonowczesnej architektury.
        tym bardziej ze kwestia gustu architektonicznego to rzecz wielce dyskusyjna
        (patrz glosy na kopule na rondzie itp).
        czy nie lepiej jako stowarzyszenie walczyc z bublami zanim powstana?
        wszystkie projekty architektoniczne sa dostepne w urzedzie miejskim i kazdy
        mieszkaniec (jak i stowarzyszenie) ma prawo protestu jesli uwaza ze cos jest
        nie tak!

• Gość: hhh www.ronet.pl/!archiwum_pl/2006122 0_kopula/index.ht IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 23:38
      www.ronet.pl/!archiwum_pl/20061220_kopula/index.htm
      • Gość: Tramwajorz Bubel architektoniczny roku 2006 IP: *.crowley.pl 16.02.07, 13:25
        Zjazd z ronda tylko dla autobusów z kostki brukowej
        !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        Po którym one z wiadomych względów nie chcą jeździć

To musiał wyjątkowy tępak wymyślić
        • leeo2 Re: Bubel architektoniczny roku 2006 16.02.07, 17:21
          Jako pasażer też nie mam ochoty, by mnie po tej kostce wieźli!!!
    • Gość: Obywatel RP Nagrody dla największych bubli architektonicznych IP: 62.233.131.* 16.02.07, 17:04
      Jak widze kostke to mi sie, za przeproszeniem, rzygać chce :/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka