Gość: m IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 13:32 ładnie i trafnie napisane, tylko czy rolą wojewody jest pisanie artykułów, czy może coś więcej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kt Śląsk jest słabo przygotowany do Euro 2012 IP: *.e-zabrze.pl 18.05.07, 14:27 "Ale także tłumów mieszkańców aglomeracji, dla których oznaczałoby to faktyczną multiplikację bezpośrednio dostępnych życiowych możliwości" - co to znaczy po polsku. Panie wojewodo, ja wiem, że Euro to masa pracy a to panu chyba nie za bardzo leży. Czas biegnie a my zamiast robić mówimy ( piszemy) tylko o tym co by robć żeby się nie narobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hildegarda Śląsk jest słabo przygotowany do Euro 2012 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 14:35 Miły Panie Wojewodo, jest Pan człowiekiem młodym i energicznym. Pogonić trzeba tych darmozjadów prezydentów, stworzyć w aglomeracji jeden organizm miejski (on już naprawdę od dawna istnieje), zabrać się do roboty. Przyda się Panu "kryka" Ziętka. Niech się Pan nie zraża problemami. Zwykli ludzie, którzy przecież kochają ten skrawek Polski napewno Panu pomogą. Pomysł z pawilonem na Dworcowej nie jest dobry. POrzystosujcie lepiej do tego celu Stary Dworzec, piękny, stoi od lat pusty i zaniedbany. Ma też swoje znaczenie w polskiej historii śląska - peron V, polecam uwadze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kocica salonowa No i toalety, na litość boską czyste i dostępne!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 14:42 Oraz uświadomienie naszym rodakom,że mydło i woda nie szkodzi, co dobrze wpłynie na ich wizerunek w oczach tych śmiałków- turystów, którzy odważą się na poruszanie się środkami komunikacji publicznej. A jeśli o tej mowa, jasne zasady płatności za poruszanie się tymi środkami, bo skąd taki np. Portugalczyk wsiadając do tramwaju na przystanku Stadion Śląski ma wiedzieć jakie bilety i gdzie kupić. Etcetera etcetera. A w ogóle fajnie, że nasz wojewoda ma dobrze w głowie poukładane, oby miał siły i możliwości wprowadzić swoje życzenia i zamierzenia w życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moje3grosze Weźcie się panowie wreszcie do roboty! IP: *.tsi.tychy.pl 18.05.07, 14:49 O planach, wizjach, wreszcie o zaniedbaniach napisano już wszystko. Mieszkańcy Śląska oczekują wreszcie od panów: Uszoka, Moszyńskiego i Pietrzykowskiego konkretów - działania. Szczególnie interesuje mnie postęp prac związanych z wcielaniem w życie wizji przebudowy Katowic, o których p. Prezydent Katowic tak wiele mówił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLEK Śląsk jest słabo przygotowany do Euro 2012 IP: *.82-134-94.bkkb.no 18.05.07, 15:00 No to chyba jest najtrafniejsza opinia jaka slyszalem... Przeciez nawet obcokrajowcy pracujacy na Slasku wynajmuja mieszkania w Krakowie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?! Re: Śląsk jest słabo przygotowany do Euro 2012 IP: *.zabrze.net.pl 18.05.07, 15:18 No to proponuję zrobić Euro 2012 w kieleckim, tam czasem na autobus trzeba czekać godzinami. Co do jednej wypowiedzi, w której mowa o higienie mieszkańców to niech sobie pojeździ po kraju komunikacją miejską - takie przypadki WSZĘDZIE znajdzie (to nie przypadłość mieszkańca Śląska) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kocica salonowa Re: Śląsk jest słabo przygotowany do Euro 2012 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 16:34 Napisałam o 'rodakach' a nie Ślązakach czyli WSZĘDZIE - czyli w Polsce. Nie spotkałam się z tym krajach ościennych na zachód czy południe. NB. Czyżby był to przypadek typu uderz w stół a nożyce się odezwą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyx Re: Śląsk jest słabo przygotowany do Euro 2012 IP: *.zabrze.net.pl 18.05.07, 17:03 Więc po co u nas w kraju Euro 2012? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moje3grosze Centrum Katowic. IP: *.tsi.tychy.pl 18.05.07, 15:34 Zgadzam się z oceną jednego z najbardziej eksponowanych budynków Katowic jaką dokonał p. wojewoda: "odrażająca i brudna wysoka buda, w jaką przekształcił się "biurowiec" DOKP w alei Roździeńskiego, stający przed oczami każdemu, kto przemierza drogę z Warszawy do Chorzowa". Niestety to nie jedyny taki budynek w samym sercu stolicy Górnego Śląska. Mnie osobiście cofa okropnie zaniedbany Hotel "Katowice" (o ironio jest imiennikiem miasta, i chyba odzwierciedla jego stan), Superjednostka... Czy nie da się w jakiś sposób wpłynąć na osoby zarządzające tymi budynkami żeby wreszcie odnowiły elewacje? Nie jest im wstyd tego jak ich budynki wyglądają? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Famma Re: Centrum Katowic. IP: *.altec.pl 24.05.07, 15:50 a jak postrzegasz Zenit, Kolego ? :-> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mejlmi Śląsk jest słabo przygotowany do Euro 2012 IP: *.gw.connect.com.au 18.05.07, 15:57 Brawo Panie Wojewodo!!. Nie bardzo bylem do Pana przekonany, ale w Panskich slowach jest dzis wiele madrosci. Przekonal mnie Pan do siebie tym artykulem. Teraz tylko czekamy, na dowod w postaci dzialan, moderacji. Czekamy na dowod, ze nie jest Pan kolejnym Piotrem Uszokiem, Prosze, niech Pan udowodni, ze Slask ma znowu dobrego gospodarza na jakiego niewatpliwie zasluguje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mejlmi Śląsk jest słabo przygotowany do Euro 2012 IP: *.gw.connect.com.au 18.05.07, 15:59 Brawo Panie Wojewodo!!. Nie bylemszczerze mowiac co do Pana przekonany, ale w Panskich slowach jest dzis wiele madrosci. Przekonal mnie Pan do siebie tym artykulem. Teraz tylko czekamy, na dowod w postaci dzialan, moderacji. Czekamy na dowod, ze nie jest Pan kolejnym Piotrem Uszokiem. Prosze, niech Pan dziala, niech Pan udowodni, ze Slask ma znowu dobrego gospodarza na jakiego niewatpliwie zasluguje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sybirak Śląsk jest słabo przygotowany do Euro 2012 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 17:01 To nieprawda, że Śląsk jest słabo przygotowany do Euro 2012. Śląsk w ogóle nie jest do tego przygotowany. Odpowiedz Link Zgłoś
burakpl4 Re: Śląsk jest słabo przygotowany do Euro 2012 18.05.07, 19:59 śqwietny wojewoda - nic nie robi tylko se pierniczy pod nosem - wojewoda na miarę tego śpiącego regionu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szok Panu wojewodzie najwyraźniej coś się pomieszało IP: *.smstv.pl 18.05.07, 20:41 Taki list to mogę napisać ja do niego, a nie odwrotnie. Moja władza sprawcza dla regionu jest żadna, kego ogromna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Śląsk jest słabo przygotowany do Euro 2012 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 22:02 > Komunikacja miejska w 2,5-milionowej aglomeracji w XXI wieku nie może działać według starych, dobrych XIX-wiecznych wzorców. W pełni się zgadzamy. Dlatego robimy wszystko, co w naszej mocy, aby zlikwidować pozostałe jeszcze przy życiu tramwaje. 8 i 25 już się udało. Resztę też wytniemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Śląsk jest słabo przygotowany do Euro 2012 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 09:54 Korzystam na co dzień z komunikacji KZK GOP. To najgorsza i najdroższa komunikacja nawet w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Famma Re: Śląsk jest słabo przygotowany do Euro 2012 IP: *.altec.pl 24.05.07, 16:02 Co ty nie powiesz ? ja korzystam z usług publicznej komunikacji na Ślasku od ponad 20 lat. Ośmielę się stwierdzić, że jednak jest lepiej. Nie idealnie, ale lepiej - z niezawodnością usług, dostosowaniem rozkładów do potrzeb, punktualnością (w miare możliwości - jednak remontujemy ciągle drogi, to rzutuje). Bardzo dobra jest oferta biletów okresowych; korzystam z 3-miesięcznej sieciówki na wszystkie miasta i jestem naprawdę usatysfakcjonowana. Netowe systemy informacyjne też są w porządku, chociaż KZK należą się nowe serwerki - zbyt często system się zatyka. Jeśli rzuciłoby się się logiczną i czytelną informację dla "goroli całego świata" ;-) to byłoby całkiem całkiem. za wyjątkiemstanu taboru - to jest Azja, niestety, a najgorsze są Karliki i ten smród wewnątrz. W imię honoru Śląska - przyznajcie że to była porażka i poslijcie to na złom ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazg KZK GOP to poważny problem IP: *.bmj.net.pl 20.05.07, 08:56 Tak fatalnie funkcjonującej komunikacji, jak na Śląsku, nie spotkałem nigdzie w Polsce. Od Warszawy dzielą nas lata świetlne w tej materii. Stare, ohydne, smrodzące autobusy. Brak informacji w autobusie na jakim przystanku właśnie się zatrzymuje i jaki będzie najbliższy przystanek, a w Warszawie taka informacja istnieje w każdym autobusie. Tam, nie znając Warszawy, odczytując na przystanku nazwę tego, na którym powinienem wysiąść i poprzedniego, nie muszę nikogo w autobusie wypytywać, czy już jestem na właściwym przystanku i mam wysiąść. W śląskich autobusach przeczytam kto ma imieniny, ale nazwę aktualnego przystanku - nie, a bywa, że nawet numeru linii, którą jadę, także nie przeczytam. No i ten tabor - ogromna liczba starych rozklekotanych Ikarusów z niewielką ilością miejsc siedzących, w których śmierdzi spalinami - to obraz śląskiej komunikacji. Tramwaje - nielepsze. Ale pan Pietrzykowski, zamiast fundować Śląskowi kolejną biurokratyczną strukturę, powinien się skupić na tym, aby wspomóc rozwiązanie tych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Śląsk jest słabo przygotowany do Euro 2012 IP: *.opera-mini.net 20.05.07, 17:09 Dlatego zamiast Euro 2012 Śląsk będzie miał Euro AGD Odpowiedz Link Zgłoś
mach_2 Re: Śląsk jest słabo przygotowany do Euro 2012 20.05.07, 17:22 liczące się uniwersytety A ileż to uniwersytetów jest na Śląsku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Śląsk jest słabo przygotowany do Euro 2012 IP: *.proxy.aol.com 20.05.07, 21:27 Lubia Go, ale to ino lanie po scianie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Famma Re: Śląsk jest słabo przygotowany do Euro 2012 IP: *.altec.pl 24.05.07, 15:49 Tekst świetny i trafny; szkoda tylko, że w obecnym systemie prawnym Wojewoda to stanowisko wykastrowane z mocy :( Życzę wyboru na Marszałka, panie Tomaszu, ale to bedzie już za późno :( Liczmy więc wspólnie, że dzięki tej publikacji niektórych (i to tych co trzeba :D) "trafi refleksja" jak piorun z bezchmurnego nieba :) Bo faktycznie, zaściankowość naszych miast od wieloma względami: oferty dla mieszkańca, przybysza (już nawet nie wspomnę o potrzebujących wsparcia) zaczyna kłuć w oczy dotkliwie, a zwłaszcza od czasu kiedy pojawiliśmy się na mapie Europy pod dumną nazwą Silesia :-> Odpowiedz Link Zgłoś
ruban Re: Oby jak najszybciej powstała Silesia - 24.05.07, 17:58 Może wtedy nasi "politycy" zaczną myśleć z rozmachem godnym 3,5 mln metropolii, a nie jak teraz godnym 0,3 mln zaścianka (Kat,Gli,Sos itd) Odpowiedz Link Zgłoś