Gość: bywalec... IP: *.3s.pl 01.08.07, 23:06 Będzie ślisko... Po każdych opadach statystyki stłuczek, kolzji i wypadków bedą rosnąc... Bruk odsłaniac, proszę bardzo, ale tylko na ulicach zamkniętych dla ruchu samochodowego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bytek po pierwsze to wyłączyć ruch kołowy z centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 23:49 i masz problem z głowy automobilisto... Odpowiedz Link Zgłoś
giuseppe53 Fantaści, bruk w Bytomiu był szlifowany z odpływem 01.08.07, 23:51 deszczówki i odpowiednim profilem (przy krawężniku były kanały do odprowadzenia deszczówki!) a nie żadne kocie łby. Szyny tramwajowe były wpuszczone w kostkę BEZ śladu. Ulice na dodatek były pięknie oświetlone latarniami gazowymi. Jak polscy "specjaliści" wzięli się po wojnie za te ulice to je po prostu zdewastowali (jak wszystko inne na Ziemiach Zrabowanych). Oni załatwili te kocie łby właśnie. Bytom przed 1945 był jednym z najładniejszych miast przemysłowych Niemiec. Zobaczcie sobie jego siostrzane miasto Recklinghausen. A w Polsce? Jeden wielki syf po prostu. Gorzej chyba tylko zachowywały sie kacapy rodem z Azji w 1945 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eustachy Re: Fantaści, bruk w Bytomiu był szlifowany z odp IP: 83.238.180.* 02.08.07, 10:20 Przemysłowe miasta NRD były jeszcze większym syfem i to, że były niemieckie nie ma żadnego znaczenia W zachodnioniemieckich miastach przemysłowych mniej, co prawda, ohydny obraz niż u nas, ale również syfiasty, zaczął się zmieniać po upadku przemysłu i po odżyciu miast. Bytom jeszcze do tego nie doszedł, bo zwiadomych względów wszystko zaczęło się zmieniać później i ciężej. Jak można porównywać przedwojenny świat do powojennego, do komunistycznego definiując to pluciem na Polskę. Jakim wielkim debilem musisz być?!!! "Ziemie Zrabowane"? Tak piszą mułowaci niemieccy neonaziści, to są kretyni, ale przynajmniej to wszyscy wiedzą. Tak piszący Polak to musi być wyjątkowo podła kreatura, dobrym określeniem na niego jest "sprzedajna ku.." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaD aus Schlesien Do Eustachego zza rzeki i innych goroli: IP: *.b-ras1.cld.dublin.eircom.net 02.08.07, 10:50 No i momy patryjoty. Suchej, tu ciulu zza rzeki: na Slonsku bolo spoleczenstwo wielokulturowe. Cos takigo, czego nie bolo nikaj potym w azjatycki czynsci RP. Niewazne czy to bolo niemieckie czy polskie - nikomu to nie przeszkadzalo, rodziny mieszkaly po obu stronach granicy i bolo dobrze, bo i poloki i niymce scigali sie coby lepi zrobic, coby nom dogodzic i coby my pedzieli ze my som wszystkie poloki abo niymce. nojlepszo bola autonomio, bo nikogo niy wywyzszala i bola nojlepszom demokracjom na obecnych ziemiach polskich. a jak ciule zza rzeki sie wziynli za nasz kochany Slonsk, to wypompowali go a na koniec nadzistali na nos. do teroz dzistajom.... POKORZYMY ze sam jest prawdziwo demokracjo, nie tako berlinsko-warszawsko, ale nasza, lokalo, ODPOWIEDZIALNO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z daleka Re: Do Eustachego zza rzeki i innych goroli: IP: *.kredytbank.pl 02.08.07, 11:06 Ta twoja gwara to taka cyganiona; przeszkadzać = wadzić i jeszcze tam kilka byków wsadziłeś. Gdybyś naciskał "alt" to byłoby inaczej niż "bolo" - bo tak to sie nie godo. I niestety wazne jest czy Ślaski byłby polski czy niemiecki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eustachy Re: Do Eustachego zza rzeki i innych goroli: IP: 83.238.180.* 02.08.07, 11:30 "ciulu" "goroli" - tak wygląda twoj stosunek do wielokulturowosci. Pierwsza lepsza pipidówa gdziekolwiek w RP, była bardziej różnorodna kulturowo niż Śląsk, więc skończ pie..ć o wielokulturowości Śląska jak o jakimś wyjątkowym atucie. A teksty o wzajemnym dopingowaniu się, o uśmiechniętej koegzystencji niemiecko-polskiej i wiecznej tęczy na niebie wciskaj dzieciom na religii, nie mnie. Niemcy byli warstwą rządzącą, a Polacy fiziolami i co w tym jest do śmiechu? Żałosna to zgodność. Głupi po prostu jesteś i niestety głupotę rozsiewasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaD aus Schlesien Re: Do Eustachego zza rzeki i innych goroli: IP: 89.100.28.* 02.08.07, 19:42 Do 'Eustachego': 1. "Ciul" to po śląsku fajtłapa lub przemądrzały ignorant. 2. "Gorol" to po śląsku "przyjezdny". Ale żeby zostać gorolem, trzeba się jeszcze wykazać pogardą wobec rdzennych Ślązaków i brakiem szacunku dla naszej odmiennej tradycji, gwary i wartości. Kilku przyjezdnych w rodzinie miałem i mam, ale żaden z nich nie zasłużył na to miano. Życzliwością, dobrym słowem i ciężką pracą sprawiali, że nikt nie myślał nawet ich tak nazwać. Między nimi był mój śp. dziadek z Lubartowa, któremu zawdzięczam bardzo wiele, a który pewnie chciałby, żebym to tu napisał. Ślązacy to nie naród, lecz prawdziwa wspólnota. 3. Nie odmawiam tradycji wielokulturowości miastom takim jak Wrocław, Poznań, Gdańsk, Łódź. 4. Podoba mi się logika zdania: "Pierwsza lepsza pipidówa gdziekolwiek w RP, była bardziej różnorodna kulturowo niż Śląsk". a. Śląsk był wielkulturowy (ale mniej niż...) b. Śląsk to nie RP (też wolałbyś anutonomię) 5. Polecam doczytać o historii dominacji pruskiej nad innymi państwami niemieckimi, o stosunku tych drugich do Powstania Listopadowego, Wiosny Ludów, na początek np. u S. Bratkowskiego [Kim chcą być Niemcy. Warszawa 2006]. Niemcy to nie tylko Prusy. 6. Lekcja religii nie jest lekcją historii ani politologii. 7. Kim byli w takim razie Korfanty, Rymer, Fojkis i Ziętek? Na pewno wskoczysz zaraz na Jorga, bo reszta jest czysta i na nich nie potrafiłbyś wykorzystać prostej konstrukcji czerwony-nieczerwony. Przypominam też, że przed I WŚ nie było opcji wyboru, więc oszczędź przywoływanie tych czasów w potencjalnej odpowiedzi. Poczytaj i zapoznaj się z ich dokonaniach i powodami, dla których Ślązacy dażą ich szacunkiem. 8. Nie czuję się teraz głupim, a ty? 9. Poniższym komentarzem potwierdziłeś się wedle definicji w pkt. 1 i 2. Mieszkosz na Rozbarku (IP) i plujesz na swojo ziymia i ludzi, kerzy ciebie i twojich łojców i ołpów sam przijynli bez godki? Do 'z daleka': 1. Gwara umiera, gdy zapomina się poszczególnych słów. A każdy coś niechcący "spolszcza". 2. Brak ALT - pośpiech na angielskiej maszynie (IP: *.b-ras1.cld.dublin.eircom.net) 3. Moja rodzina ma korzenie w Bytomiu, Zabrzu-Mikulczycach, Siemianowicach i nie było ważne gdzie się urodziłeś. Mi po równi żal moich przodków, którzy polegli w Powstaniach Śląskich i we Wermachcie. A jeśli nie dałeś się nabrać Kurskiemu z jego "tuskowym dziadkiem w Wermachcie", to znaczy, że rozumiesz dramat takich właśnie Ślązaków, Kaszubów i innych wspólnot wmieszanych w nacjonalizmy wszelkiej maści. Nie dziwcie się, że tylu ludzi zadeklarowało narodowość śląską. Sam jednak uważam, że to nie jest właściwa droga, żeby wyrazić dumę ze swojej wspólnoty lokalnej i z tradycji regionu. Pedziołch tyla i wiyncy nic niy godom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eustachy Re: Do Eustachego zza rzeki i innych goroli: IP: 83.238.180.* 02.08.07, 21:13 > 1. "Ciul" to po śląsku fajtłapa lub przemądrzały ignorant. > 2. "Gorol" to po śląsku "przyjezdny". Ale żeby zostać gorolem, trzeba się > jeszcze wykazać pogardą wobec rdzennych Ślązaków i brakiem szacunku dla naszej > odmiennej tradycji, gwary i wartości ojej "a nad wszystkim tęcza jawi się". A prawda jest taka, że każdy pretekst jest dobry by pluć. Kilku przyjezdnych w rodzinie miałem i > mam, Kilku to sporo. To już właściwie mogłeś napisać, że w rodzinie miałeś "kilku Ślązaków" > "Pierwsza lepsza pipidówa gdziekolwiek w RP, była bardziej różnorodna kulturowo > niż Śląsk". > a. Śląsk był wielkulturowy (ale mniej niż...) > b. Śląsk to nie RP (też wolałbyś anutonomię) a- tak przecież napisałem, b- nigdzie nie pisałem, że był dawniej częścią rp, ślimoku. > 6. Lekcja religii nie jest lekcją historii ani politologii. Ale wciska się tam bajki takie jak twoje. > 9. Poniższym komentarzem potwierdziłeś się wedle definicji w pkt. 1 i 2. > Mieszkosz na Rozbarku (IP) i plujesz na swojo ziymia i ludzi, kerzy ciebie i > twojich łojców i ołpów sam przijynli bez godki? Poniższym? Antycypujesz? Tak mieszkam na robarku i nikt mnie tu nie przyjmował, a jesli nawet to miałbym to głęboko w dupie, jeśli rozbark miałby świadczyć o śląskości, to śląskość powinna się spalić ze wstydu. Rozbark jest fuj. A temat jest o bruku bytomskim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaD aus Schlesien Re: Do Eustachego zza rzeki i innych goroli: IP: 89.100.28.* 02.08.07, 23:29 Niczego nie antycypuje, jak pisałem to twój post był poniżej. A jak Rozbark jest fuj... to ty go tworzysz. Śląsk to nie cegły, Śląsk to wartości. Takiego Śląska doświadczam, taki Śląsk szanuję. Moje Siemianowice to też dzielnice brudu z "balkonem aż do szosy", jak śpiewał Janek "Kyks" Skrzek. A że Rozbark jest fuj, to co to ma do bruku w centrum? Każdy pretekst jest dobry by pluć na Śląsk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eustachy Re: Do Eustachego zza rzeki i innych goroli: IP: 83.238.180.* 03.08.07, 08:25 > Każdy pretekst jest dobry by pluć na Śląsk. Właśnie oto chodzi, że ja nie pluje na Śląsk, tylko ty się tego plucia doszukujesz. Tak samo w Polsce nikt specjalnie Śląska nie beszta, nie obchodzi bardziej niż inne dzielnice, tylko na Śląsku dużo jest ludzi, którzy dopatrują się ataku i pogardy, tacy ludzie zachowują się jak matka dziecka z zespołem downa, która w każde spojrzenie czyta jako atak. Ty wynajdujesz problem, od razu zacząłeś mnie wyzywać od ciuli i goroli. Rozbark jest fuj i to jest racjonalne podejście, jeśli twierdzisz, że jest inaczej to jesteś ślepy, a ślepym samouwielbieniem Rozbarkowi się jedynie szkodzi. > A że Rozbark jest fuj, to co to ma do bruku w centrum? Nic poza tym, że tyczy jednego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autochton Eustachy, jak coś weźmiesz co nie jest twoje to po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 11:20 prostu ukradłeś a jeżeli weźmiesz to z użyciem broni (rosyjskich bagnetów tak jak Polska po 1945r) to po prostu zrabowałeś. I nie podkładaj tu patriotyzmu bo w takim razie Polacy kradnąc do dzisiaj samochody robią to z pobudek patriotycznych pewnie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eustachy Re: Eustachy, jak coś weźmiesz co nie jest twoje IP: 83.238.180.* 02.08.07, 11:44 Tak tylko najpierw to Niemcy podebrali. Stopniowo, pomału, ale konsekwentnie podebrali czy jak napisałeś "kradli". Niemcy przegrały wojnę, krórą same wywołały. Dokonując wyjątkowych bestialstw, spaliły za sobą mosty współczucia, zachowania twarzy. Mimo to istnieją - to jest prezent od losu, dar drugiego życia, który zwykle uczy pokory. Niestety są tacy, którzy potrzebują jeszcze kilku lekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do eustachy Re: Eustachy, jak coś weźmiesz co nie jest twoje IP: *.adsl.inetia.pl 03.08.07, 16:29 jakich lekcji? na mózg upadłeś? i po co wtrącasz tu Niemcy. Czy Polacy zawsze muszą wciskać "Niemcy zaczęły..." do dowolnego tematu? Skoro Niemcy zacząły to po co brano odwet na Śląsku? Pieprzysz też pisząc o niemieckich neonazistach. "Ziemie Odzyskane" to była zwykła propaganda dla takich jak ty. "Ziemie zrabowane" oddaje stosunek powojenny do tych ziem. Poczytaj sobie głąbie ile ludzi jechało z centralnej Polski na Śląsk by kraść. O tym piszą polscy historycy. A może też ich nazwiesz "sprzedajna ku..."? Porównanie z DDR jest już kompletnie bez sensu. Dla przykładu w Bytomiu wyburzono kilka kamienic koło rynku, choć ich remont był dużo tańszy od rozbiórki. A wyburzono, bo były PONIEMIECKIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Bytomia Re: Eustachy, jak coś weźmiesz co nie jest twoje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.07, 17:44 Z ubolewniem czytam posty Eustachego, któremu nie podoba się Rozbark, a kto go do takiego stanu doprowadził, ciekawe czy Eustachy wie kto? Poza tym jak mało czuje ten człowiek śląskość, może wogóle. Już setki razy było tu pisane, że nas Ślązaków interesuje tylko ten z zarządców naszej krainy, który nam i naszej ziemii nie szkodzi. Boli też nas, gdy widzimy, że wyrównywanie rachunków pomiędzy Warszawą a Berlinem dzieje się kosztem Śląska. Nie róbcie tak, wtedy będą się czuli tuatj dużo lepiej miejscowi i przyjezdni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eu Re: Eustachy, jak coś weźmiesz co nie jest twoje IP: 83.238.180.* 04.08.07, 14:51 Twoja nieumiejetnosc czytania ze zrozumieniem jest tak porazajaca, ze musialbym specjalnie dla ciebie kazde slowo na tomiki obrazkowe przekladac. 1to nie miejsce, 2nie temat, 3nie chce mi sie. 4 ogranicze sie do kilku 1 nie ja zaczalem o Niemcach 2 ziemie zrabowane - wojna to sa czynniki prowadzace do niej, wojna wlasciwa, jej wszelakie skutki, a nie tylko strzelanka. Ziemie zrabowane - w takim razie tak mozesz napisac o kazdym miejscu na ziemi. 3 porownanie do Recklinghausen to dopiero bezsens, to zupelnie dwie planety, rozne dzieje i inne skutki, a Nrd bylo wzglednie podobne stąd porównanie i tego sie trzymaj zamiast jatrzyc. 4 Ziemie Odzyskane - propaganda jest dla ludzi ktorych skutecznie nauczono wierzyc, a ja termin Ziemie Odzyskane rozumiem, szanuje okres niemieckiej historii, ale sam termin rozumiem. a co "poniemieckie". Nie znam tych danych co ty, myślę że twoj powod jest zbyt blahy, aczkolwiek wowczas bardzo racjonlany. Zreszta zaraz po wojnie zbudowano tam domy (na socjalistyczna modle, ale jednak). a temat jest o odnowieniu bruku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Kocie lby??? IP: *.ppp.dion.ne.jp 02.08.07, 00:18 Kocie lby? Pan redaktor chyba zza Wisly na Slask przyjechal. Dawno sie z takim ignorantem nie spotkalem. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszko966 Re: Bytomskie ulice zalśnią od kocich łbów 02.08.07, 00:26 Piesi będą pewnie zachwyceni, a kierowcy będą kląć na czym świat stoi. Ciekaw jestem rezultatu tego całkiem kosztownego eksperymentu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrew !!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.07, 07:10 precz z asfaltem i samochodami z centrum miasta !!! juz mam dość debili, którzy po mieście jeżdżą swoimi 30 letnimi "cudami" ile tylko mozna wyciągnąć z tego złomu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A NIE dla Prywatyzacji i Zabudowy Al. Korfantego!!! IP: *.eimperium.pl 02.08.07, 09:17 szkoda, że zabudowują Plac Kościuszki. fajnie jest napisane na tym banerze - "handel WRACA na plac..." jak ładnie brzmi. szkoda, że nie buduja centrum handl. przy placu zamiast na jego środku - tak jest łatwiej. kamienice wokół placu są straszne! trudno rozróznić które są zamieszkane a gdzie są pustostany. pod brudem ślady cywilizacji - bogatej cywilizacji - nie takiej jak nasza. podobno bytom upadł bo lobby wozaków nie dopuściło do przepuszczenia kolei przez miasto - zostało na uboczu i straciło. czy to prawda? teraz też mieszakńcy wolą supermarket na placu niż nic. szkoda, że nie ma gospodarza, ktory powiedziałby supermarketowcom, że supermarket zbudujemy przy placu na miejscu pustostanów i popękanych kamienic ale za to dołożycie się do przebudowy Placu! to trudniejsze... ale czy niemozliwe? mielibyśmy coś uporządkowane. na rynku trochę lepiej (ładne drzewa) ale po piątkowych i sobotnich balach ktoś powinien przejść się z miotłą po rynku i mieście...- np. w niedzielę goście z NRD i RFN spacerują a tu brudne chodniki, papiery... Panie Prezydencie co ze sprzątaniem? przejdz się Pan raz po rynku! szkoda mi bytomia. ale będzie lepiej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: NIE dla Prywatyzacji i Zabudowy Al. Korfanteg IP: 193.24.24.* 02.08.07, 11:22 Gdybys zadal sobie chociaz troche trudu to latwo bys sie dowiedzial gdzie lezy plac kosciuszki. Piszesz "szkoda, ze zabudowuja plac kosciuszki". Placu nie zabudowuja, plac to miejsce zdegradowane obecnie do roli postoju taksowek i przez ktory biegna tory tramwajowe. A miejsce o ktorym myslisz to pustynia po zniszczonym rabunkowym wydobyciem wegla i zburzonym przez komunistow centrum miasta. Nie wiem czy jestes zza czy sprzed rzeki ale zes ciul to pewne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MephiR Re: NIE dla Prywatyzacji i Zabudowy Al. Korfanteg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.07, 17:05 CZAS NA LEKCJĘ HISTORII. Plac Kościuszki to do dziś jedynie obszar pomiędzy m.in. budynkiem BPK, a postojem taksówek (taki asfaltowy trójkąt). Tam gdzie jeszcze jest skwer, przed 20 laty stały kamienice, ale niestety władze PRL-owskie zdecydowały się na ich wyburzenie. Do dziś funkcjonuje dawna numeracja, dlatego Sąd Rejonowy znajduje się przy ul. Piekarskiej, Piwiarnia i Betako przy ul. Jainty, a zielony ogródek piwny stoi w miejscu dawnej kamienicy przy ul. Dzieci Lwowskich. Galeria handlowo-rozrywkowa przywróci dawny kształt i funkcję tego miejsca. Polecam książki prof. Drabiny - sporo można się dowiedzieć o historii Bytomia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A NIE dla Prywatyzacji i Zabudowy Al. Korfantego!!! IP: *.eimperium.pl 03.08.07, 13:44 chodzi mi o to w jakim kierunku pójdzie przebudowa placu. czy idzie w kierunku przestrzeni publicznej czy komercji? tylko tyle. jasne, że wszyscy sa za przebudową ale chodzi o to na co? obok stoją jakieś ruiny nowych budynków ale walą nowe na środku placu bo to pusty plac i to łatwizna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: NIE dla Prywatyzacji i Zabudowy Al. Korfanteg IP: 193.24.24.* 03.08.07, 15:54 Juz sie nie kompromituj z tymi ruinami i latwizna. Daj sobie juz spokoj. Jak sie nudzisz - poczytaj ksiazke, np na temat historii Bytomia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MephiR Re: NIE dla Prywatyzacji i Zabudowy Al. Korfanteg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.07, 20:43 Budynki po Kwartale są właśnie zagospodarowywane. Polecam przejść się kiedyś obok nich i zajrzenie do środka... Obiekt przy Kwietniewskiego i teren wokół niego - też po Kwartale - będzie niebawem zabudowany budynkiem biurowym i parkingiem piętrowym. Podobno projekt jest bardzo dobry. A przestrzeń komercyjna też może być publiczna. Galeria przy pl. Kościuszki będzie służyć ludziom. Gdyby ludzie jej nie potrzebowali, to taki obiekt nie byłby w planach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kornn Brawo brawo brawo IP: *.katowice.n4a.pl 02.08.07, 20:00 Zawsze uwazalem ze Bytom to ladne ale zaniedbane miasto. Tez kocham granitowe bruki i mysle ze to dobry krok w kierunku przywrocenia urody temu miastu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruk Bytomskie ulice zalśnią od kocich łbów IP: *.e-zabrze.pl 02.08.07, 08:09 wyrzucone pieniądze. To śiwadczy o jednym- o braku pomysłu na rozwój miasta. Ale kogo wybrali tego mają. Przyjdzie następny nauczyciel do zasfaltuje i historia zatoczy koło. Ale paru znajomych zarobi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miechowitz Bytom-miasto przeklęte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 11:11 Słyszeliście o tej klątwie?Podobno to przez nią Bytom to najbrudniejsze, najbardziej zaniedbane miasto na świecie;-)) No , ale naprawdę tak zdewstowanego, smutnego miejsca chyba nie spotkałam jeszcze...jedyne pocieszenie to pizeria Fat Mama's i ten skwer za nią...ale co z samym centrum i dzielnicami biedy i nędzy jak Miechowice, Bobrek?A ten cały Pan Prezydent wygląda na miłego;-))ale co z tego??!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MephiR Re: Bytom-miasto przeklęte IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.07, 20:51 Klątwa została ściągnięta przez papieża kilka lat temu. Po ożywieniu na bytomskim rynku nieruchomości widać, że jednak na coś się to zdało :P. Za kilka lat to będzie ładne miasto, tylko trzeba się zabrać do roboty. Nie mówię tu tylko o politykach i urzędnikach, ale też o mieszkańcach, którzy najbardziej niszczą Bytom dewastując budynki i kradnąc złom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HH Wpływ to będzie na pieszych i rowerzystów! IP: *.comarch.com 02.08.07, 08:16 A nie na kierowców! To piesi i rowerzyści mają największy problem z kostką na chodnikach i drogach. Nie mówiąc o tym, że jedyny wpływ na kierowców będzie taki, że podczas deszczu będzie hamować zdecydowanie na dłuższym odcinku na czym najprawdopodobniej znowu ucierpi pieszy, który zostanie potrącony. Ale co tam piesi i rowerzyści - przecież królewicze z rady miasta jeżdżą tylko samochodami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joł brawa dla Bytomia ! IP: 213.227.87.* 02.08.07, 09:17 marudom polecam miasta w cywilizowanej części świata, żaden asfalt i badziewne kosteczki z betonu na kilka lat tylko naturalny kamień, elegancki, trwały jeśli liczycie koszty to porównajcie je do zakupu nowej kostki (już nawet w Polsce i to małe miasta się brukują) i do remontów co parę lat asfaltu i betonków, opłaca się robić raz a solidnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masakra Re: Bytomskie ulice zalśnią od kocich łbów IP: 62.148.89.* 02.08.07, 09:25 To jakiś absurd jest! Przecież będzie dużo gorzej dla samochodów - będzie ślisko a przez to niebezpiecznie. Dla pieszych się nie polepszy ani o jotę - wystarczy przejść się conieco po kostce - to nie jest lepsze również dla nich. Rozumiem, że można tak zrobić z ulicami, po których niewiele osób porusza się, ale w centrum takie pomysły?? Fakt, że w razie robót drogowych jest to tańsze i szybsze rozwiązanie, ale jest to chyba jedyne zalety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eustachy Re: Bytomskie ulice zalśnią od kocich łbów IP: 83.238.180.* 02.08.07, 10:35 a dlaczego dbac o samochody? Smrodzą, są niebezbieczne, hałasują, zastawiają chodniki,trzeba ciągle na nie uważać. dlaczego ciagle mamy ulegac wygodnictwu kierowcow? parkingi trza zbudowac na obrzezach (moze byc przy marketach), a do centrum miejska komunikacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MephiR Re: Bytomskie ulice zalśnią od kocich łbów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.07, 16:57 Ze Śródmieścia trzeba wyprowadzić ruch samochodowy. Oczywiście nie jest to do końca możliwe, ale da się znacznie zminimalizować liczbę samochodów na ulicach, poprzez budowę obwodnic. Obwodnica północna za kilka lat będzie gotowa i czas zabrać się za kolejne, tak by za kilkanaście lat przez Kolejową, Pow. Warszawskich, pl. Wolskiego, Karola Miarki, Witczaka itp. nie przejeżdżało tyle samochodów, co dziś. Wtedy kostka nikomu nie będzie przeszkadzać, a założę się, że projekt odsłonięcia bruku tyczy się tylko mniej ruchliwych ulic. Nikt normalny nie zdecydowałby się na odkrycie kostki np. na Wrocławskiej. Trochę pomyślunku ludzie, a nie od razu się burzyć i wyzywać urzędników od półmózgów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pr51 Bytomskie ulice zalśnią od kocich łbów IP: *.bmj.net.pl 02.08.07, 09:51 Pan Redaktor jakiś zupełny nieuk. Nie odróżnia szlifowanego bruku od kocich łebków układanych z nieobrobionych kamieni polnych. I powtarza bzdury, jakoby po remoncie układanie bruku było tańsze od kładzenia asfaltu. Zachowanie bruku ma sens tylko ze względów estetycznych w otoczeniu niektórych zabytków, a tych w Bytomiu nie ma w nadmiarze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MephiR Re: Bytomskie ulice zalśnią od kocich łbów IP: *.pogodanet.pl 02.08.07, 16:01 Ty za to też jesteś nieuk, bo całe śródmieście Bytomia jest zabytkowe, dlatego nie wiem, czemu uważasz, że w Bytomiu jest mało zabytków... Polecam książki prof. Drabiny, to się co nieco dowiesz o tym mieście, bo widać, że nie masz żadnego pojęcia o nim. Odpowiedz Link Zgłoś
gajane4 Bytomskie ulice zalśnią od kocich łbów 02.08.07, 10:48 Dziwne sa te opinie "fachowców" od dróg. Czy żaden z nich nie wie jak śliska, nawet w stanie suchym - nie mówiąc o deszczu czy łatwości zalodzenia, jest kostka granitowa? Czy żaden z nich nie wie, że owszem łatwo ją zdjąć, gorze juzupełnić nieodwracalne straty, a znośne wyrównanie powierzchni uzyskuje się po wielokrotnym "przełożeniu"? W skansenie to może nawet ładnie i stylowo wygląda, ale jedyną cechą użytkowa jest trwałość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Zamknac ruch!!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.08.07, 15:00 Kostka OK, ladnie wyglada, ale powinna byc tam gdzie nie ma ruchu samochodowego. Rynek, Plac Kosciuszki, Gliwicka, Dworcowa i moze jeszcze kilka uliczek powinny byc wolne od samochodow. Czesto widac zaparkowane samochody na rynku, kto na to zezwala!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: befer Re: ulica dworcowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 15:57 może wcześniej zrobić rewitalizację bruku na ulicy dworcowej,w czasie remontu tej ulicy pisało się,że remontu nie bedzie przez 20 lat,teraz w kilku miejscach po usuwaniu awarii kanalizacyjnych i telekomunikacyjnych są dziury i połamane kostki brukowe,no i jeszcze BRUD i odpadki wszelakiego rodzaju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MephiR Re: ulica dworcowa IP: *.pogodanet.pl 02.08.07, 16:04 Płyty na Dworcowej są już naprawione i to od dawna. Tam akurat nie trzeba zmieniać nawierzchni, bo jest ładna i schludna. Trzeba tylko częściej czyścić i wymienić te ohydne latarnie (a przy okazji kładkę zastąpić przejściem podziemnym). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belfer Re: ulica dworcowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 16:22 do mephir,nie rozumiem jak mozna uwazać za schludne połamane i byle jak naprawiane płyty chodnikowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tete Re: Bytomskie ulice zalśnią od kocich łbów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.07, 15:50 czy to da się ukraść? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp Bytom jest miastem starszym IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.08.07, 16:20 od takiego np Krakowa ! Oczywiscie malo kogo to w Polsce obchodzi . Tylko na przedwojennych pocztowkach widac jak piekne bylo to kiedys miasto... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archicon Bytomskie ulice zalśnią od kocich łbów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 19:18 Nareszcie człowiek z głową! Przywrócić to co kiedyś było dobre, brukowane ulice to najbardziej reprezenracyjne ulice miast Europy. W Niemczech wydaje się miliony ECU na brukowanie ulic w centrum miast (częściowo kostką sprowadzaną z Polski). Taki materiał w naszym klimacie świetnie się sprawdza i przy odrobinie wysiłku naprawdę pięknie wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
neptus Re: Bytomskie ulice zalśnią od kocich łbów 03.08.07, 09:54 Miasto nie jest do oglądania z daleka, ma słuzyć mieszkańcom. Ani to do jeżdżenia, ani do chodzenia. Omijam, jak tylko mogę te paskudne kostki, bo nie daje się po tym normalnie chodzić. Dworcowa jest teraz niewygodna i brzydka, piekny rynek już zniszczyli przerabiając na ochydny Plac Czerwony, który nadaje sie tylko na gierkowskie spędy. Teraz chcą reszte ulic przerobić na skansen. Czas opuścić Bytom na zawsze i poszukać miasta dla ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tete Re: Bytomskie ulice zalśnią od kocich łbów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.07, 20:24 brudno brzydko bytom :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dede Re: Bytomskie ulice zalśnią od kocich łbów IP: *.devs.futuro.pl 04.08.07, 13:10 1. Plac Kościuszki w przedwojennym kształcie sie już nie wróci, będzie nowoczesny blok który przesłoni widok na zabytkowe kamienice. 2. Dworcowa jest krzywa jak nie wiem co, a kostka zapaprana cementem to juz profanacja. 3. Bruk w Bytomiu jest super ale ten położony za czasów Niemieckich bo tam gdzie go dosięgła ręka obecnego drogowca wygląda paskudnie, nie wiem czy wyjętej kostki nie można ułożyć tak samo po remoncie drogi? 4. Dla piratów informacja, jak pojadą 40 km/h to nic nikomu się nie stanie, a jak chcą jechać 100 to nawet asfalt nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś