Gość: M IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.07, 23:04 Z takim myśleniem Katowice zostaną dziurą na wieki. Boicie sie roboty, wyzwań i dlatego wmawiacie sobie, że te potworki to sztuka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mLV Re: Trzeba ocalić katowickie budowle IP: *.c9.msk.pl 25.10.07, 23:17 Dziwne, a pół roku temu chcieli zburzyć Zenita i Som prasy i robić w Katowicach prawdziwy rynek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LULU Trzeba UMYĆ katowickie budowle IP: 83.230.121.* 26.10.07, 08:13 Dlaczego bloki kamienne pod "skrzydłami" (od strony ronda) są takie paskudne- brudne i zafajdane farbą?? Dlaczego przez 35 lat tego cuda brutalizu czyli Dworca nikt nie umył??? Przecież ten"surowy beton" jest lepki od brudu Katowice - brudne i wspaniałe!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: semper1 Re: Trzeba ocalić katowickie budowle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.07, 23:26 Trzeba przede wszystkim ocalić i zachować południową dzielnicę (od placu Andrzeja do Parku Kościuszki, to kapitalny przykład funcjonalizmu, podobny ma chyba jedynie Gdynia, tworza łącznie z pierwszym o szkielecie stalowym Drapaczem (Zwirki I Wigury) Katedrą, Urzędem Wojewódzkim, niepowtarzalny klimat arcitektoniczny nowoczesnego światowego miasta w jakie przekształcały się Katowice w latach pod koniec lat 30-tych . Niestety wojna przerwała to wszystko a komuna nie była w stanie kontynuowac tego procesu. Budynki przez wiele lat niszczały bez nakładów remontowych. Swoja droga to ciekawe jak dzisiaj wygladały by Katowice i Polska gdyby nie wojna????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shr Re: Trzeba ocalić katowickie budowle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.07, 23:28 Ja tom był ciekawy, jak wyglądałyby Katowice, gdyby nie kolej, która niczym brzytwa chlasnęła miasto na pół utrudniając komunikację. Odpowiedz Link Zgłoś
airborell Re: Trzeba ocalić katowickie budowle 26.10.07, 10:34 W ogóle by nie wyglądały, znawco historii Katowic. Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Trzeba ocalić katowickie budowle 26.10.07, 10:57 Nie, no wyglądałyby. Jak Kostuchna na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pedro Gdzie te poludnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.07, 16:04 i to mnie wnerwia nic sie nie mowi o renowacji poludniowych dzielnic a do jakiegos dziadostwa przypisuje sie nie wiem jaka filozofie. dla klilku maniakow te klocki z prlu beda jedynym pieknem a dla reszty (mieszkancow i turystow) zbednym dziadostwem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Trzeba ocalić katowickie budowle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.07, 23:26 Zasadniczo zgodaq, za wyjatkiem Domu Prasy. Owszem, był pierwszy i takie tam, ale dziś jest zwyczajnie brzydki, banalny i ze względów konstrukcyjnych nie da się go uczynić nowoczesnym. Wyburzyć i w jego miejsce postawić coś naprawdę wartościowego. Budynek związków - remont chba jeszcze nie skończony, jeśli potem będzie wyglądać estetycznie,to ok, bo to ciekawy budynek, ale dotychczas był raczej brzydki. Zenit - szorowanie i nowe panele szklane. Skarbek w obecnej formie mi się podoba. Spodek - wypiaskować, zmodernizować wnętrza i bedzie służył kolejne kilkadziesiąt lat. Pałac (wyszorowany), Pomnik - jak najbardziej. Dworzec... Owszem, kielichy powinny zostać, ale wg. mnie nie owinno tam już być hali dworcowej, tylko np. galeria handlowa albo knajpki. Nowy dworzec powinien powstać na terenach PKP przy Sądowej i Grundmanna, wraz z autobusowymi, jako centrum przesiadkowe. Miejsca wystarczy. Ale jak znam życie pierdykną przy Pl. Szewczyka drugą Galerię Krakowską i cześć :( Ehhh, pomyśleć jak to miasto mogłoby już dziś wyglądać, gdyby prezydentem był ktoś z wizją i charakterem, a nie sołtys Kostuchny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t/1000city Re: Trzeba ocalić katowickie budowle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.07, 23:31 Aha, no i kościół. Istotnie, bardzo ciekawy architektonicznie, choć bardzo niefunkcjonalny. Poza forma zewnętrzna interesujący jest również dach - podobno robili go jacyś Szwedzi czy inni tacy, bo na ten czas w Polsce nie było firmy chętnej położyć tak dużą, rozpiętą i ciężką konstrukcję "samonośną". A w fundamentach kościoła zakopana jest betoniarka, która "zginęła" z budowy za czasów PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A NIE dla Prwyatyzacji i Zabudowy Al. Korfantego!!! IP: *.eimperium.pl 26.10.07, 08:12 cały widok na te wszystkie skrzydła popwstańców i wymieniane obiekty ma zostać wkrótce zasłonięty. powinno się zrobić coś z terenem gdzie dziś [rzed bwa jest parking i ożywić pasaż ale żeby walić w środek korfantego biura i banki to nonsens. ale ciśnienie na te parcele jest widać tak duże... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Trzeba ocalić katowickie budowle IP: *.eimperium.pl 26.10.07, 08:52 myślę podobnie jak ty. ja poznaję po tym poziom człowieka czy jest otwarty na głos innego i czy pyta czy wydaje mu się że wie i niczego nie słucha a w sumie się boi. - boi się zburzenia wizji którą z takim trudem zbudował i tym bardziej będzie jej bronił do upadłego. poza tym nie popuści bo nie ma kryteriów i w sumie nie wie co jest dobre a co złe i słucha tylko pochlebców. to w sumie wygląda śmiesznie bo to jakby targana wiatrem chorągiewka wybierała sobie jakiś kierunek wiatru i jak zawieje z innej strony to ona się upiera przy tamtym... a przeceiż to tylko chorągiewka... jesli wiesz co chcę powiedzieć swoboda_t. wydawało się, że będziemy mieć wpływ na przebieg inetresujących nas spraw... i nie będziemy musieli zwiewać na zachód po to aby uciec też od tego, że u nas nasze zdanie nikogo nie interesuje - komuna! albo ktoś nas w końcu wysłucha albo trzeba spadać. Odpowiedz Link Zgłoś
michalchochola Re: Trzeba ocalić katowickie budowle 26.10.07, 12:28 Zgadzam się z Tobą w zupełności. To naprawdę są wartościowe budynki- może jedynie właśnie za wyjątkiem domu prasy (choć gdyby wymieniono obecne tafle szkła na np takie przydymione, w których odbijałby się cały rynek- to byłby całkiem ciekawy). Nie można krytykować architektury, która powstała w czasach PRL. Nie wszystko wtedy było złe. Owszem- trzeba zadbać o modernistyczną część Katowic- ale ta powojenna jest równie ważna. I teraz pytanie do tych, co tak chętnie chcą wszystko wyburzać: co wartościowego w katowickiej srchitekturze zostawimy my, od lat '90? Jestem z Gliwic- ale widzę pewną prawidłość- im dłużej nasi prezydenci zostają na swoich stanowiskach- tym bardziej miałkie nasze miasta się stają. Jednak trzeba te stanowiska od czasu do czasu przewietrzać. Wstyd mi teraz, że poparłem Frankiewicza, i że w Katowicach agitowałem wśród przyjaciół na Uszoka. Odpowiedz Link Zgłoś
rodowiczmaryla Re: Trzeba ocalić katowickie budowle 25.10.07, 23:39 Czamu ino katowickie ? Gliwice, Bytom, Zabrze, Chorzow, ..... majom przynajmniej tak samo fajne i cenne obiekty ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: since1977 Re: Trzeba ocalić katowickie budowle IP: 83.143.100.* 25.10.07, 23:44 Zenit ? Wyburzyć ! Bezwarunkowo ! Może i jestem ignorantem ale ze sztuką to raczej nigdy nie miało nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
michalchochola No jesteś ignorantem- a skoro tak 26.10.07, 12:33 to po się wypowiadasz. Popatrz na niemieckie miasta, ale nie te z DDR; tylko np.na Stuttgart- najbogatsze niemieckie miasto. I popatrz na nowoczesną architekturę tam. Najbardziej w Katowicach wkurzają mnie fantomy na kamienicach, choćby na tej kamienicy wzdłuż estakady koło dworca. Obrzydliwe, tandentne. Zwyczajnie chamskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: Trzeba ocalić katowickie budowle IP: *.chello.pl 26.10.07, 03:02 Z takim myśleniem, to nigdy niczego mądrego nie wydumasz! ------------ Redaktorze Malkowski- gratuluje! duża w tym Pana zasługa, za co jestem bardzo wdzięczny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DonJose Re: Trzeba ocalić katowickie budowle IP: *.proxy.aol.com 26.10.07, 04:33 Trzy tygodnie temu znalazlem sie w Minneapolis na przeciwko biurowca Century Plaza. Uderzylo mnie podobienstwo wlasnie do katowickiego gmachu Zwiazkow Zawodowych. Budynek uderza swoista uroda i funkcjonalnoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jo Śląski górnik Trzeba ocalić katowickie budowle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.07, 05:10 Kto podniesie rękę na wymienione w artykule obiekty architektóry to mu Władza Ludowa tą rękę obetnie. Czy jestem za tą Władzą - bezapelacyjnie aż do jej końca !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X dworzec PKP do skansenu IP: 195.94.207.* 26.10.07, 08:19 Proponuje wywieźć ten ohydny budynek dworca do zainteresowanego skansenu,jeżeli jest to zabytek - by nie szpecił miasta. Najlepiej- na koszt zainteresowanych tym,by dworzec pozostał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X kielichy IP: 195.94.207.* 26.10.07, 08:20 Kielichy na dworcu wyglądaja jak skamieniały syf, a nie las Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HH Wywaliłbym z tej listy: IP: *.comarch.com 26.10.07, 08:26 1. Dworzec - trzeba nieźle nawalonym, żeby widzieć w nim piękno i ten "skamieniał las". 2. Zenit - no właśnie, zwykły prostopadłościan - po prostu syf. 3. Dom prasy - tak jak Zenit tylko ze "złotymi" szybami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beniu zenit i dom prasy??!! IP: 213.186.83.* 26.10.07, 08:30 to chyba warszawski oddział GW opracował tą listę. Od dawna wiadomo że warszafka hamuje rozwój Katowic (lotnisko muchowiec, pałac młodzieży itd) Teraz dołącza się do tego Gazeta Wyborcza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykomuch Propaganda masonskiej Gaziety IP: *.net81-66-61.noos.fr 26.10.07, 20:46 Przeciez wiadomo, ze Gazieta nie jest polska gazeta, wiec dziala na szkode naszego kraju. Wyburzyc te symbole komuny i stalinizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Trzeba ocalić katowickie budowle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.07, 08:42 nie przesadzajcie - Dom Prasy jest obleśny, wystają z okien jakieś klimatyzatory, bo nie zostały zamontowane w środku, Pałac młodzieży to jest socrealistyczne badziewie, dworzec jest brzydki poza halą i niefunkcjonalny, co z tym zrobicie jak będzie zabytkiej, którego nie można przebudować??? To nioe są perły, to tylko przykład źle wykonanej roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Trzeba ocalić katowickie budowle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.07, 08:43 zenit nie, dom prasy- nie, skarbek nie - budowle które szpecą duży przystanek tramwajowy nazywany rynkiem. kolejne nie dla domu zwiazków zawodowych, nie ma w nim nic wartego uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jezu Re: Trzeba ocalić katowickie budowle IP: *.cable.ubr28.newt.blueyonder.co.uk 26.10.07, 08:44 O matko to chyba jakieś żarty????? Skarbek na liście unikatów, Zenit??? Juz sam pomysl z dworcem jest chory!!! Matko zwolnijcie tego Miałkowskiego bo on nam z Katowic zrobi dziurę na wieki jak będzie taki glupoty wypisywał i uprawiał chorą propagandę!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jme2 Re: Trzeba ocalić katowickie budowle 26.10.07, 08:57 Redaktor Malkowski przechodzi sam siebie. Skarbek i Zenit unikatami??????? A potem się dziwimy, że centrum Katowic wygląda jak wielka dziura z koszmarnymi straszydłami. Idąc tym tropem, proponuję rozszerzenie listy unikatów o: - szalety na placu Wolności - pałac ślubów (uroczy) - hotel Silesia - hotel Katowice Macie jeszcze jakies pomysły? Istny obłęd !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matt Re: Trzeba ocalić katowickie budowle IP: 213.227.87.* 26.10.07, 09:14 - XX-wieczna Ruina Centrum Biznesu w Budowie, pod Superjednostką - sypiący się pawilon "Centrum" między BWA i pałacem ślubów - śmierdząca buda Tramwajów Śląskich na rynku ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Caddi Re: Trzeba ocalić katowickie budowle IP: *.pools.arcor-ip.net 26.10.07, 09:29 Ciekawe, komu potrzebny jest ten cholerny pomnik, obiekt zgorszenia i dzielenia Slazakow. W tej niezbyt bogatej Polsce moznaby ten metalowy bohomaz w lepszy sposob zagospodarowac. Denerwuje mnie (i nietylko), to g...o od dziesiecioleci, robi wiecej zlego jak dobrego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: felek Re: Trzeba ocalić katowickie budowle IP: 195.20.110.* 26.10.07, 11:05 Lepiej zamilcz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edziu Imperator Re: Trzeba ocalić katowickie budowle IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.07, 13:47 Ślązaków ten pomnik akurat nie dzieli, co najwyżej dzieli ludność napływową, dzięki, której niszczeje kultura i tradycje Śląska. Odpowiedz Link Zgłoś
greegy Re: Trzeba ocalić katowickie budowle 26.10.07, 14:49 Jak dla mnie, to marzy mi sie, ze kiedys poloze pod nim kwiaty - wszystkim Tym , ktorzy walczac w armii okupanta polskiego wierzyli, ze ten Slask bedzie jednak mimo wszystko POZA a nie W Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: je Re: Trzeba ocalić katowickie budowle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.07, 11:37 Popieram - budkę tramwajów z rynku trzeba wpisać do rejestru zabytków, bo jeszcze dojdzie, nie daj boże, do jakiegoś remontu płyty i ją gdzieś przestawią, a to symbol tego rynku, istniała odkąd pamiętam i wspaniale wpisuje się w panoramę Katowic. OCALMY BUDKĘ PRZED ZAGŁADĄ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: je Inne propozycje: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.07, 11:44 Osiedle Paderewskiego (całość), Koszutka (całość), December Palace, Osiedle Tysiąclecia, Gwiazdy, Stalexport - wszystkie bloki, wszystkie wieżowce, Wszystkie osiedla, Dworzec PKS (ze względu na unikatowe stanowiska dla autobusów i ten uriczy, zacziszny szalet), Półdekiel (wiem, że to nowość, ale ma unikalną konstrukcję zapewne, trzeba od razu wpisać do rejestru zabytków, a już na pewno zaraz po tym jak się trochę przybrudzi. Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Trzeba ocalić katowickie budowle 26.10.07, 11:01 jme2 napisał: > Redaktor Malkowski przechodzi sam siebie. Skarbek i Zenit > unikatami??????? Skarbek to akurat jest unikat:), ale pomysł, aby bronić Domu Prasy, tego szklanego ch.. szpecącego linię zabudowy, jak równiez Zenitu, przekracza już moje granice tolerancji dla red. Malkowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
jme2 Re: Trzeba ocalić katowickie budowle 26.10.07, 11:41 bartoszcze napisał: > Skarbek to akurat jest unikat:), ale pomysł, aby bronić Domu Prasy, > tego szklanego ch.. szpecącego linię zabudowy, jak równiez Zenitu, > przekracza już moje granice tolerancji dla red. Malkowskiego. > Z tym Skarbkiem podobno tak jest - unikat (brrrrrrrrrrrrrrrr). Ja jednak będę twardy, mnie żaden z tych budynków nie przekonuje - szkaradztwo i tyle. Może gdyby Skarbek był jakoś w komponowany w większą całość ... Moim zdaniem (ignoranta-aroganta) redaktor Malkowski przedobrzył - taka inetelktualna zgrywa na żywym organizmie. Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Trzeba ocalić katowickie budowle 26.10.07, 12:44 jme2 napisał: > > > Z tym Skarbkiem podobno tak jest - unikat (brrrrrrrrrrrrrrrr). > Ja jednak będę twardy, mnie żaden z tych budynków nie przekonuje - > szkaradztwo i tyle. Może gdyby Skarbek był jakoś w komponowany w > większą całość ... To kwestia oceny, bo IMHO akurat gdyby Skarbek wsadzić między dwie kamienice, to straszyłby łokrutnie. A tak stoi samotnie, jako taki kontrapunkt:) i po liftingu nie wygląda tak źle. Ale oczywiście de gustibus. Odpowiedz Link Zgłoś
sqro Re: Trzeba ocalić katowickie budowle 26.10.07, 09:45 biznes.interia.pl/news/siedem-antycudow-polski,990863 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Trzeba ocalić katowickie budowle IP: 193.24.24.* 26.10.07, 09:54 Ta lista to zart albo prowokacja, Katowice nie moga byc postkomunistycznym skansenem! Dziwnym trafem na proponowanej liście znalazly sie postkomunistyczne wyeksploatowane koszmarki jak dworzec, bududynek zwiazkow oraz betonowe bryly zmieniajace rynek w ponura, betonowa studnie, a nie ma miejsca na prawdziwe zabytki jak chociazby budynek sejmu slaskiego, stary dworzec, kwartaly zabudowy z miedzywojnia i wiele innych wartosciowych budynkow. Pogielo Was? Odpowiedz Link Zgłoś
wrzalik Re: Trzeba ocalić katowickie budowle 26.10.07, 10:03 Myśl. Wiadomo, że starsze budynki, albo już są zabytkami, ale oczywistym jest, że nikt ich nie tknie. Natomiast nie wiadomo, co z budynkami socrealizmu. Osobiście bym je zmodernizował, ale bryły pozostawił. To nie jest tak, że jak się wyburzy wszystko, to na pewno będzie lepiej. To są przykłady dobrej architektury, ale zaniedbanej, często wykonanej ze złych materiałów. Trzeba je odnowić, poprawić funkcjonalność, ale czemu burzyć? Nie rozumiem tych, którzy się tak oburzają. Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: je Re: Trzeba ocalić katowickie budowle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.07, 11:50 a kto ci powiedział, ze zabytków nie można tknąć? Można, jeśli są w złym stanie to się składa wniosek o wykreślenie i rozbiórka. Problem jest natomiast takowy, że jeśli wpisze się taki dworzec czy dom prasy na tę listę, to dopoki będą stały w dobrym stanie konserwatorzy nie zgodzą się n.p. na zmanę nie tylko elewacji, ale i wszystkiego w środku i tym samym nie będzie szans na ich renowację i dostosowanie do dzisiejszych potrzeb i - wbrew intencjom - wcześniej czy później - znikną - przestana wzbudzać zainteresowanie u najemców, będą stały opuszczone i niszczeć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomorzanka Re: Trzeba ocalić katowickie budowle IP: *.uni.opole.pl 26.10.07, 12:04 Też tak myślę. Gdyby te budynki, tylko odnowione, stały w środku Paryża czy Londynu, to wszyscy by nad nimi piali, że takie super. Najgorsze w tym jest to, że wypowiadają się na te tematy ludzie, którzy są laikami jeśli chodzi o sprawy związane z architekturą i projektowaniem. Widzą tylko oczami: to, że budynki są brudne i że powstały za "komuny". Katowice są piękne ( nie myślę o kostkach z wielkiej płyty), tylko zaniedbane. To powoli się zmienia i zmieni. Wy Katowiczanie spróbujcie popatrzeć na swoje miasto sercem. Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: Trzeba ocalić katowickie budowle 26.10.07, 15:05 niestety katowiczanie co do zasady cierpia na specyficzny defekt- lubia wieszac psy na swoim miescie, a powiedzenie o nim chocby jednego dobrego slowa jest co najmniej obciachowe. przoduje w tym chyba dr krzysztof łęcki, ktory deklaruje milosc do swojego miasta, po czym zaraz rzuca na nie wiadro pomyj. nie tak dawno temu miala miejsce dyskusja panelowa dotyczaca kondycji katowic, mieszkancow. co charakterystyczne- rodowici katowiczanie zachowywali sie j.w., role obroncow przyjely osoby, ktore tu osiadly po przyjezdzie np. z krakowa lub jak ja- z rybnika ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Trzeba ocalić katowickie budowle IP: 193.24.24.* 26.10.07, 15:09 Oj Pomorzanka ...;-) Ludzie zazwyczaj patrza oczami i dlatego ladne ksztalty podziwiaja, a brzydkie nie. To takie proste...A w Londynie i Paryzu takich budynkow nie ma bo na ich miejscu zbudowano ladniejsze i bardziej funkcjonalne. Serce sluzy do czegos innego niz oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Trzeba ocalić katowickie budowle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.07, 16:37 maszrację i nie zapominajmy o tym, że te budynki NIGDY nie będą odnowione. Są niefunkcjonalne i zawsze będą takie jakie są, aż się zawalą. Odpowiedz Link Zgłoś
12345gosia Trzeba ocalić katowickie budowle 26.10.07, 10:28 z listą gazety nie mogę się zgodzić tym bardziej,iż propozycje te są śmiechem podszyte. Jedynie mogę się zgodzić co do kościoła Podwyższenia Krzyża na Tysiącleciu.Jest surowy ale piękny.Rewelacyjna budowla z cegieł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PBK Trzeba ocalić katowickie budowle IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.07, 10:32 Proponuję dopisać do listy: 1. stadion GKS z jego niepowtarzalnymi na skalę światową asymetrycznymi trybunami, 2. unikalne osiedla robotnicze na Załężu, do których należy przenieść redaktora Malkowskiego z rodziną. Oczywiście pod groźbą wygnania z Katowic nie można pozwolić na jakąkolwiek ingerencję w odniesieniu do wymienionych perełek architerkury i urbanistyki. Odpowiedz Link Zgłoś
saxegaard Trzeba ocalić katowickie budowle 26.10.07, 10:41 pl.youtube.com/watch?v=lYKa3yZfxA8 Odpowiedz Link Zgłoś
lech.walesa1 Zniszczyli zabytki polskiej architektury, a Ziobro 26.10.07, 10:42 W Czeladzi Burmistrz Marek Mrozowski i jego zastÄpca Zbigniew Szaleniec (obecnie senator PO) dopuscili do zniszczenia zabytk#w architektury drewnianej. Prokuratura w Bedzinie chowa za szafą zawiadomienia o przestępstwach popełnionych na Polakach (gazeta wielokrotnie o tym pisała), a bloxy dokumentujące te zbrodnie żydokomuny zostały zablokowane przez administratora agory Adama Michnika: Czeladz.blox.pl i gurka.blox.pl . Na szczęście w internecie nic nie ginie i można całą dokumentację łatwo odnalećć wpisując do dowolnej wyszukiwarki /np.: google/ nazwiska: Marek Mrozowski i Zbigniew Szaleniec, a także klikając w Cached : Marek Mrozowski otrzymał głosy 3 758 wyborców, a jego kontrkandydat Janusz Gątkiewicz 3 591. Na 28 916 uprawnionych do głosowania, uczestniczyło 7 551 mieszkańców, co dało frekwencję na poziomie 26,11%. or check for previous versions at the Internet Archive: Informacja dla Prokuratury Apelacyjnej w Katowicach my.opera.com/sowa-frankfurt/albums/showpic.dml?album=389319&picture=5539277 my.opera.com/sowa-frankfurt/albums/show.dml?id=389319 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kosimus Re: Trzeba ocalić katowickie budowle IP: *.ds1-k.us.edu.pl 26.10.07, 11:43 W tym artykuliku widać jak łatwo coś po prostu szpetnego można określić jako coś pieknego ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Trzeba ocalić katowickie budowle 26.10.07, 14:44 Przypomnę, że za szpetną, szkaradną, absolutnie bulwersującą i psującą miasto wielu mieszkańców i "znafcuf" uznawało swego czasu taką jedną wieżę w Paryżu. Nie twierdzę, że to ta sama skala (choć Spodek ma zadatki na ikonę), chcę tlyko pokazać jaki jest zmysł archiektoniczny ludu. Gdyby tak myślano dawnij, to dziś nie byłoby już "słodkich" kamieniczek, kościołów i zamków, bo zostałyby zburzone jako szpetne i przestarzałe zanim stałyby się zabytkami. Odpowiedz Link Zgłoś
sqro Re: Trzeba ocalić katowickie budowle 26.10.07, 15:17 to ja ci tylko zwróce uwage że spodka nikt sie nie czepia, anawet skarbek wzbudzam mało resentymentów. Natomiast zdehumanizowane molochy jak dworzec czy prymitywne enerdowskie kwadracioki jak dom prasy czy zenit już jak najbardziej. Ciekawe skąd u "ciemnego ludu " taka intuicja? Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Trzeba ocalić katowickie budowle 26.10.07, 15:59 sqro napisał: > to ja ci tylko zwróce uwage że spodka nikt sie nie czepia, anawet skarbek > wzbudzam mało resentymentów. Natomiast zdehumanizowane molochy jak dworzec czy > prymitywne enerdowskie kwadracioki jak dom prasy czy zenit już jak najbardziej. To w końcu zasadniczym problemem z dworcem jest to jego zdehumanizowana molochowatość, czy brud, smród i menele? Rozumiem, że przerobienie dworca na budyneczek wielkosci katowickiego "dworca" PKS przy Skargi rozwiązałoby problem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Trzeba ocalić katowickie budowle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.07, 16:39 nie, wpisanie go do rejestru zabytków rozwiąże problem, hahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
sqro Re: Trzeba ocalić katowickie budowle 26.10.07, 17:24 Krótko i w punktach bo nie chce mi sie powtarzać tego samego po raz en-ty: 1. Hehe nigdy* nie napisałem że nie lubie dworca bo śmierdzi. 2. Dworzec ten jest przykładem ciężko zdehumanizowanej, budowli - piałem o tym po wielokroć na tym forum. 3. Trudno sie nie zgodzić że to właśnie wrażenie po wejściu do środka rzuca sie w nos w sposób najbardziej dojmujący i dla większości odbiorców to pozostaje najgłębiej odciśnięte w pamięci. 4. Ciekawe że ludzie o innych zapuszczonych częstokroć dworcach - gdzie też śmierdzi, też menele - nie wypowiadają się z tak szczerą wrogością jak o tym właśnie paskudztwie (vide choćby dworzec w Gliwicach). Czyżby więc jednak dworzec ten tworzył wrogą ludziom przestrzeń? Nie to nie do pomyślenia przecież ten dworzec jest objawieniem geniuszu warszawskich tygrysów, a "ciemny lud" sie nie zna. (tak to był sarkazm) A teraz już serio dworzec ten tłamsi zarówno człowieka w środku jak i swoje otoczenie - nijak sie mając do zabudowy miasta. "Ciemny lud" przytłoczony smrodem może faktycznie nie umieć zwerbalizować tego najpoważniejszego zarzutu, co nie zmienia faktu - że to właśnie wrogość tego miejsca narzuca jego negatywny odbiór, a tego nie zmieni się już szczotką i mydłem - nawet solidny lifting tu już niewiele pomoże. > Rozumiem, że przerobienie dworca na budyneczek wielkosci katowickiego "dworca" > PKS przy Skargi rozwiązałoby problem? 5. Rozejrzyj się po świecie istnieją wielkie dworce które nie są wrogie ludziom ani nie tłamszą swojego otoczenia - fajne miłe bezpretensjonalne budowle mimo swoich rozmiarów. Jeżeli chodzi o egzaltujących się budynkiem to są ich 2 kategorie: ludzie snobujący sie na znawców sztuki nowoczesnej i branżowcy popadający w "technokratyzm" - podziwiający czyjąś pomysłowość. O ile jestem w stanie zrozumiec ich fascynacje, to nie powinny one mieć żadnego przełożenia na fakt czy ten budynek pozostanie czy nie. Architektura ma tworzyć obiekty funkcjonalne i przyjazne odbiorcom - jest to warunek konieczny - walor "bycia wielką sztuka" powinien tu być wtórny choć oczywiście nie pomijalny. uff a miało być krótko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihi Trzeba ocalić katowickie budowle IP: *.dip.t-dialin.net 26.10.07, 11:56 Listy robic nic nie kosztuje,papier je cierpliwy. To sie wali juz X lot z listy a ino"lody kreca" www.foto.fcs.com.pl/6-Slask/Rzeznia/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrza Cały Śląsk znika IP: *.comarch.com 26.10.07, 12:21 I XIX wieczny i ten przedwojenny i ten socjalistyczny. www.youtube.com/watch?v=J6Q1sLxdntASmutno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: carax Trzeba ocalić katowickie budowle IP: *.eranet.pl 26.10.07, 12:28 Chryste Panie, Trzeba jak najszybciej powołać komisję, fundację etc., których zadaniem będzie wskazanie tych budowli w Katowicach, które należy jak najszybciej wuburzyć. Ma początek proponuję: Dworzec PKP - najokropniejsza wizytówka Katowic, ponieważ każdy kto przyjeżdża najpierw widzi to coś i nie ma ochoty oglądać tych "pięknych" katowic Zenit, Dom Prasy, Skarbek - czy ci debile widzieli jak kiedyś wyglądał rynek w Katowicach??? Kto jest za??? Nie dajmy się ogłupić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrza Re: Trzeba ocalić katowickie budowle IP: *.comarch.com 26.10.07, 12:44 Jestem przeciw. Nie daję się Ci ogłupić i innym oszołomom, którzy by tam najchętniej dziewiętnastowieczne kamienice postawili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeee Re: Trzeba ocalić katowickie budowle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.07, 16:42 lepiej pozostawić ten osikany dworzec, mało tego - ogrodzić Katowice trzeba i zachować je w tym kształcie w jakim istnieją obecnie, niech to będzie skansen, tak jak sobie paru oszołomów życzy. Ale, prooooszęęęę!!!! - przenieście siedzibę województwa w inne miejsce, bo wstyd, że ludzie kojarzą Śląsk z Katowicami!!! Odpowiedz Link Zgłoś