Gość: Edziu Imperator IP: *.adsl.inetia.pl 12.11.07, 20:57 a zimno konserwuje. Żadna strata. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zdsf gf Katowice. Z kopuły na rondzie wieje chłodem IP: 83.238.180.* 12.11.07, 21:07 Jak się patrzy na kopułę od strony Chorzowskiej to widać tyły ścianek, na których ASP wystawia prezentacje. Straszny widok, jakby to był magazyn. Mogliby to przy najmniej zalustrzyć. A we wnątrz jakaś taka aluminiowa wykładzina rur - tandetne takie jakieś :(:(:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olek Re: Katowice. Z kopuły na rondzie wieje chłodem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.07, 21:21 typowe polskie przedsięwzięcie - zrobić byle co na chybcika bo jest trochę kasy, otworzyć z pompą, a potem niech się dzieje co chce. Za tę idiotyczną kopułę to powinni do końca życia chodzić w workach jutowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Katowice. Z kopuły na rondzie wieje chłodem IP: *.adsl.inetia.pl 12.11.07, 22:07 Naprawdę żal mi Katowiczan. Co rusz klapa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehkwewbd Re: Katowice. Z kopuły na rondzie wieje chłodem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.07, 08:48 ależ skąd, to żadna klapa. Ta kopuła zostanie wypie..na w kosmos, a to będzie sukces - kopuła w kosmosie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: projektant Katowice. Z kopuły na rondzie wieje chłodem IP: *.dub-fng.metro.digiweb.ie 12.11.07, 21:23 Przez kilka miesiecy mialem watpliwy zaszczyt pracowac w Mostach Katowice (generalny projektant tego obiektu) w okresie gdy projektowano kopule. Firma nie majaca pojecia o projektowaniu tego typu obiektow "wygrala" przetarg w sobie tylko wiadomy sposob. Dlatego w ogole mnie nie dziwi ze budynek juz po paru miesiacach od otwarcia nie spelnia wymogow uzytkowych. Odpowiedzialnosc za ten stan rzeczy powinna poniesc zarowno firma projektowa jak i inwestor czyli DTS-ka (chyba nie odkryje Ameryki jesli powiem ze szefostwo obu firm "dobrze zyje" ze soba). Szkoda ze obiekt ktory moglby byc swietna wizytowka regionu jest tego calkowitym zaprzeczeniem. Ale glowa do gory! Wiem ze wiele przyzwoitych osob, ktore pracowalo w tej firmie ma o niej zle zdanie i dlatego nikt im nie bedzie dawal projektow "po znajomosci" w nieskonczonosc. Wiem to, bo w paru miejscach nie chca juz nawet slyszec o Mostach Katowice... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katowiczanin Re: Katowice. Z kopuły na rondzie wieje chłodem IP: *.chello.pl 13.11.07, 14:12 Bardo trafna i rzeczowa wypowiedż"Projektanta' a co istotne,obiekt nie budzi zachwytu przyjezdnych. Chyba zmarnowana została,ładna kwota pieniędzy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robol Re: Katowice. Z kopuły na rondzie wieje chłodem IP: *.chello.pl 13.11.07, 21:38 a jakosc betonu ktora była wylewana hehe pod stdoły chyba jak koles 1 raz zrobil kontrole to mialo byc stop ale pojaiwl sie pan szef i ni ni ni kolesia przsuneli a beton syfiast lał sie i lał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalka Katowice. Z kopuły na rondzie wieje chłodem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.07, 21:35 Półdekiel, to półdekiel, dawno temu podpowiadałam, żeby ktoś z szanownych zurnalistów spytał o planowane koszty oswietlenia i ogrzania obiektu, który jest jednym wielkim marnotrawstwem. Wybrałam się tam przed mrozami, wiało pustką i brudem. W galerii smutno i nieciekawie, myslałam, ze plastyków stac na jakąś ciekawszą aranżację, formy przestrzenne, itp. Info, którędy do kawiarni, udzielił nam ochroniarz, cieszacy się, że ma do kogo buzię otworzyć, więc zaliczyłam dookolny spacerek po dziwnie mokrej, choć zadaszonej podlodze. Następny ochroniarz przy wejsciu do kawiarni potwierdził, ze jakies szkolenie się tam odbywa i zachęcał, ze w gdybym w kącie usiadła, to kawę bym dostała. Podziękowałam i nienajlepiej wybrukowanym traktem (drobna, krzywo położona kostka - pewnie ci sami brukarze, co przed Likusowym hotelem chodnik zrobili równie milutki dla damskich obcasów) udałam się do nieco bardziej przyjaznego ludziom miejsca, czyli do BWA. PS> Pod śniegiem póldekiel zdecydowanie zyskuje z zewnątrz, ale czy w środku żarówek nie brakuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dewelexGejnar wieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.07, 21:44 słyszałem że tam szwankuje ogrzewanie . . . listy utknęły gdzieś na poczcie . . . mhmm . . . mamy Was w . . . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anilewel Re: wieje IP: *.sanetja.pl 12.11.07, 21:57 tam nie tylko kopułkę zchrzanili ale także przejście od strony Koszutki ("niebieskich bloków")....na ścieżce rowerowej przejście się znajduje ale rower na garba i po schodach...o osobach z małymi dziećmi w wózkach nie wspomnę (winda owszem, ale mieszczą się tam tylko małe wózki typu "parasolka")... gratulacje władzom miasta za tak przemyślaną inwestycję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inz Re: wieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.07, 22:07 kurde jak cos nie tak to wszyscy sa mądrzy.... ja mowiłem... od razu... po znajomosci.... widac że się g.... znacie na budowaniu budowanie to nie wypierdywanie swojego zalosnego zdania incognito na forum... pozdrawiam ignorantów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: projektant Re: wieje IP: *.dub-fng.metro.digiweb.ie 12.11.07, 22:33 Witam, Zadne wypierdywanie na forum. Swoja droga nie lubie anonimowisci, ale ze pracuje w tej branzy, nie mam zamiaru sobie bruzdzic, bo obawiam sie ze spotkam tych panow jeszcze po drodze... Swoja droga twojego imienia ani nazwiska tez nie podales. A co do jakosci prac projektowych i wykonawczych znam niektore rzeczy w tym projekcie dosc dobrze i dlatego sie wypowiadam - jesli masz jakies argumenty w obronie to podaj. Ja rowniez nie uwazam ze obiekt jest calkowicie do bani - osobiscie architektura mi sie podoba, chociaz mam tez zastrzerzenia. Jednak co do jakosci firmy projektowej moge wiele zlych rzeczy napisac ale nie taka byla tresc artykulu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inz Re: wieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.07, 23:05 widzisz ja tez siedze w branzy i irytuje mnie to ze byle kolek totalnie narzeka na jakis obiekt jako całość. nie znam firmy mosty katowice i nie mam z nia bezpośredniej stycznosci (inna branża) nie brałem zdanego udziału w tym projekcie a dlaczego jest zimno? 1. moze być kiks w projekcie - raczej mało prawdopodobne, to bym sobie na koniec zostawił 2. moze byc układ ogrzewania zanieczyszczony - BARZO PRAWDOPOBNE 3. mogą byc podmienione jakieś urządzenia przez wykonawce 4. moze byc zle ustawiona automatyka 5. moze jest coś odwrotnie podłączone 6. najprawopodobniej wszystko po kolei troche Za klika piwek w zabójczej cenie 9PLN mogę to z grubsza sprawdzic :))) PS. Z tego samego powodu co ty i ja nie podam nazwiska - za małe środowisko :)) Odpowiedz Link Zgłoś
pandzik Re: wieje 12.11.07, 23:23 No to sie z..... jakby co to do mnie walcie jak w dym...!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: wieje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.07, 23:50 heh, przecież nie o projekt, czy jakieś rozwiązania techniczne tu chodzi. One jest najmniej istotne. Chodzi o idiotyczną koncepcję budynku o takich funkcjach w tym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albin Siwak Re: wieje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.07, 23:54 Tak, w tym miejscu powinna być budka w której baba sprzedaje bilety. Come on! Co tam mieli postawić, karuzelę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: wieje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.07, 11:07 oczywiście kilkanaście automatycznych kiosków, ładowarki telefonów, punkt informacyjny. W końcu tam obok jest hala, więc dużo przyjezdnych osób będzie. Ale galeria??? To chore Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albin Siwak Re: wieje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.07, 21:05 Poróbmy wszędzie centra przesiadkowe, jedno już mamy na "rynku". Po co komu galerie? W końcu kto by się zatrzymywał w Katowicach, wszak to tylko miejsce do przesiadania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elwer nie inż... IP: *.adsl.inetia.pl 13.11.07, 10:05 Nie jestem w branży, wiec sie merytorycznie nie wypowiadam. Też nie podam swych danych. Bez wytłumaczenia. Tłumaczenie wasze przyjmuję do wiadomości, ale uważam jeśli ktoś merytorycznie chce sie wypowiadać, to lepiej pod pseudo nie wypada. Natomiast język "inż", intuicyjnie mi podpowiada,że bycie w tej branży to pomyłka!!! I tyle!! Raczej po podpowiedzi hydraulik!! Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Kopuła-wielkie uszate gówn...!!! 12.11.07, 23:44 Kopuła-wielkie uszate gówn...!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifoń Igloo IP: *.3s.pl 13.11.07, 00:14 taka nazwa chyba by pasowała...nawet kształt podobny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Igloo - to eskimoskie imprezy niech robią! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.07, 20:51 Artyści - pfff... Tylko narzekać umieją, zero inwencji twórczej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bahn Było zrobić funkcjonalne centrum przesiadkowe... 13.11.07, 00:54 To może zamiast głupawej i jak widać trefnej galerii lepiej było się skupić na podstawowej funkcji tego miejsca, czyli centrum przesiadkowym? Na razie jedynym "osiągnięciem" projektantów jest likwidacja przystanku podwójnego dla tramwajów - peron został skrócony żeby się choineczki zmieściły; podobnie zresztą funkcjonalnie zaprojektowane zostały wokół ronda przystanki autobusowe - do dziś specjaliści się głowią jak w rozsądny sposób je uruchomić, nie zmuszając jednocześnie kierowców do łamania przepisów p. o r.d. No, ale jak to powyżej trafnie skomentowano - było trochę kasy, to trzeba koniecznie wydać i otworzyć. A co dalej to już nikogo nie obchodzi, radźcie sobie zwykli ludzie sami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walkiria Re: Było zrobić funkcjonalne centrum przesiadkowe IP: *.centertel.pl 13.11.07, 05:55 jechałam w ubiełym tyodniu od strony Chorzowa, śniegu jeszcze nie było, a ta kopuła jakaś taka brudna,Wygladała okropnie. A okazuje się,ze ona tylko może działać w lecie. To może nasz guru ociepli nam w Katowcach klimat. A woóle to kiedy wreszcie ktoś go rozliczy z tych nieudanych inwestycji. takze z tych kostek wygodnych dla obcasów. W innych miastach /w Polsce/ też są na chodnikach kostki,ale lepiej się po nich chodzi. Właśnie sie zastanawiam,czy nie wystąpić do pana Uszoka o zwrot pieniędzy za zniszczonych kilka par butów/ lubię szpilki/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swjyntochlowicer Re: Było zrobić funkcjonalne centrum przesiadkowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.07, 07:16 Już rozumia pojakiymy we Katowicach chcieli jedna ulica mianym Bareji uhonorować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomyslowy dobromir Katowice. Z kopuły na rondzie wieje chłodem IP: 65.171.193.* 13.11.07, 08:23 niewiem jaki tam system grzewczy jest na zdjeciu widac mase grzejnikow elektrycznych hmm ale pewnie tylko poto by docieplic co moze dac efekt pol metra od grzejnika mysle ze najlepszym rozwiazaniem i podejrzewam ze najtanszym bylby system grzania nadmuchem goracego powietrza latem z kolei chlodzi sa to tak proste piece zespolone w jeden kompleksowy modol np firmy rheem i przytym wyjatkowo sprawne i naprawde taki dekielek ogrzac to trzeba wyjatkowego partacza by to niezadzialalo Odpowiedz Link Zgłoś
pandora_ Katowice. Z kopuły na rondzie wieje chłodem 13.11.07, 08:27 Często jestem w okolicy Ronda i na przystanku tramwajowym około 17. O tej porze kopuła jest ciemna, nieprzyjazna i wszyscy patrzą z niedowierzaniem na "miejsce spotkań i imprez", które okazało się kolejnym niewypałem. Kopuła, zamiast przyciągać ludzi, odstrasza cenami w kawiarni (też mi ekskluzywne miejsce z zepsutym systemem grzewczym) i mało atrakcyjnym programem wystaw i imprez. Aż się prosi, aby ASP organizowała w ciągu dnia happeningi, zabawy dla młodszych artystów i ich rodziców czy inne imprezy we współpracy z agencjami artystycznymi. Czasem, zamiast czekać na tramwaj, chciałoby się usiąść w oświetlonym, przyjaznym miejscu, poczytać gazetę, obejrzeć wystawę - w normalnym mieście i kraju takie miejsce byłoby otwarte przynajmniej do 23 nawet w ciągu tygodnia i tworzyło odskocznię od dnia pracy. Zamiast tego mamy zasłoniętą uroczym czarnym plastikiem fontannę i zimną, szklaną kopułę (a raczej jej połowę). Pani Małgosiu, do dzieła! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matt Re: Katowice. Z kopuły na rondzie wieje chłodem IP: 213.227.87.* 13.11.07, 08:59 Półdekiel to tylko obudowa centrum monitorowania tunelu! Cała reszta z galerią, kawiarnią itp. to zwykłe nabijanie w butelkę. Od początku wokół tego bubla wieje cmentarzem i żadne "inicjatywy" tego nie zmienią. Gdyby zburzyć owo obsypane gruzem i już oklejone brudem paskudztwo otworzyłby się naprawdę fajny widok w kierunku Dębu - ludzie już zapomnieli, jak to wyglądało. Oczywiście teraz za późno, a za kilka lat jego, pożal się Boże, projektancie będą sadzić androny o "pięknie brutalizmu kopuły". Chwalić się tym, czego powinno się wstydzić - ten sposób nigdy nie zawodzi. (Paragraf 22) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jrej Katowice. Z kopuły na rondzie wieje chłodem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.07, 08:46 myśliweczku kochaneczku ajaaja jejejeje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Nauki! Niestety większość projektantów to dyletanci! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.07, 08:51 Interesuje ich tylko kasa, misiu kasa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Katowice. Z kopuły na rondzie wieje chłodem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.07, 09:03 Przenieść tam urzędasów Odpowiedz Link Zgłoś
pklimas Re: Katowice. Z kopuły na rondzie wieje chłodem 13.11.07, 09:04 pewnie zaprojektowali to mlodzi i zdolni polscy inzynierowie tak bardzo chcacy wiecej zarabiac i juz wybierajacy sie do Niemiec do pracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hildegarda Katowice. Z kopuły na rondzie wieje chłodem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.07, 09:22 Brudna, ciemna i chłodna! A można było zgodzić się na proponowaną przez projektantów wycieraczkę, która dałaby sobie radę z padającymi nienajczystszymi deszczami, śniegiem i innymi zabrudzeniami. A że ciemna i chłodna to już inny temat. Są ludzie, którzy nigdy i nigdzie nie stworzą cieplego klimatu, nie wymyślą sympatycznej imprezy, bo sami są zimni jak skała i do tego co robią nie mają po prostu serca. Mieć to, to jest bardzo mało, trzeba jeszcze chcieć. A swoją drogą, dlaczego nie kawiarnia(?) na dole. Przystankowicze weszliby na kawę, a przy okazji na piętrze oglądneliby wystawę, oczywiście wtedy, gdyby zaprosił na nią ktoś sympatyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Katowice. Z kopuły na rondzie wieje chłodem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.07, 11:11 A może, szanowni katowicznie, jest okazja... Żeby to coś wyburzyć. Na budowę następnego syfu w samym centrum pieniądze się nie znajdą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gge234 Katowice. Z kopuły na rondzie wieje chłodem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.07, 13:05 Ciekawe miejsce ale otwartr tylko do godz. 18:00 -TO ODSTRASZA BARDZIEJ NIŻ ZIMNO -NORMALNI LUDZIE O TEJ PORZE ZWYKLE DOPIERO WRACAJĄ Z PRACY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: westt Re: Katowice. Z kopuły na rondzie wieje chłodem IP: *.wifi-networks.pl 13.11.07, 14:04 heheh, ano niestety w tym kraju WSZYSTKO jest zrobione tylko pod urzednikow a oni koncza maks o 15:00 Odpowiedz Link Zgłoś
stanley_fish Katowice. Z kopuły na rondzie wieje chłodem 13.11.07, 14:55 Bardzo fajne zdjęcie zdobi ten tekst :) Ciekawe, czy zapowiadana reakcja przyniesie jakieś zmiany, czy to tylko deklaracja na potrzeby prasy... Odpowiedz Link Zgłoś
big.consulting Re: Katowice. Z kopuły na rondzie wieje chłodem 13.11.07, 21:23 sobie tak pomyślałem, że mozna to cuś ocieplić a nad drzwiami walnąć napis "Poczekalnia". Wreszcie obiekt o sporej służebności dla społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
extraschaf Re: Katowice. Z kopuły na rondzie wieje chłodem 14.11.07, 09:29 Po co ocieplać? Klimat sam się ociepla, szkoda miejskiej kasy. Na wejściem walnąć "Klub Pieszego Pasażera im. Wesołego Romka". Będzie jak znalazł na najbliższe miesiące : tramwaje są w stanie totalnego rozpadu, palą się, wykolejają, w weekend można do usr*nej śmierci czekać na połączenie. Taka świetlica (z koksiokiem w środku) się przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ukasz Katowicom gratulujemy...hmm chyba nie ma czego... IP: *.crowley.pl 14.11.07, 12:02 na pewno nie nieudacznika Uszoka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Katowice. Z kopuły na rondzie wieje chłodem 14.11.07, 21:14 Genialne! :( Odpowiedz Link Zgłoś