Gość: Thorez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.07, 21:39 a ja tam kocham swoje Załęże i mam nadzieję, ze żaden nawiedzony architekciura nie spapra tego klimatu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Seb Niech więc zabiorą SCC do Londynu IP: *.welnowiec.net 12.12.07, 21:49 Mogę nawet zapłacić byleby nie oglądać codziennie tego blaszanego paskudztwa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Katowice podbiły Londyn projektem Silesii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.07, 21:49 "Silesia City Center, największe na Śląsku centrum handlowe, zwyciężyło w międzynarodowym konkursie " a w tekscie pisza, ze nagrode otrzymal nie blaszak, tylko caly projekt zagospodarowania dzialki pokopalnianej.. ech, redaktory.. Odpowiedz Link Zgłoś
rangerek Katowice podbiły Londyn projektem Silesii 12.12.07, 22:46 ech szkoda że Dyrektor Zarządzający nazywa się Dariusz Rudziński a nie Dudziński - ale co tam wierszówkę wypłacili Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_katowice Re: Katowice podbiły Londyn projektem Silesii 12.12.07, 22:58 Dziękuję za zwrócenie uwagi na błąd pdr, Piotrek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeeeee Re: Katowice podbiły Londyn projektem Silesii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.07, 23:19 mimo wszystko to wielki sukces katowic!!!! Rynek - oszczany, dworzec PKP - zas.any, Dworzec PKS - zas.any i oszczany, No, ale jednak jest coś co pozwala czuć się Katowicom metropolią na miarę 20 wieku:))) Centrum hanlowe, jeaaahhh, nie ziętka pomniki, uszoka wybryki, połdekle jakoweś, krzywe chodniki, ale... Centrum handlowe:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NU [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.07, 22:59 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: st Katowice podbiły Londyn projektem Silesii IP: 195.177.67.* 12.12.07, 23:02 Panie Malkowski! To nagroda prawdziwa czy otrzymuje ją ten kto zapłacił odpowiednio duże wpisowe (takich nagród jest całkiem sporo)? Bo jakoś nie chce mi się wierzyć, że ktoś mógł rzeczywiście nagrodzić ten jarmarczny blaszany badziew. Chyba, ze w kategorii "Trzeci Świat - co zamiast kominów" (czytaj: dziękujemy inwestorowi, że je zburzył i ludzie nie muszą tam już chodzić w gazmaskach). A Trigranitowi wara od przebudowy centrum. Już pokozaliście co potraficie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hmm Re: Katowice podbiły Londyn projektem Silesii IP: *.chello.pl 12.12.07, 23:11 Tylko że Trigranit i Katowice nie dostali nagrody za blaszane centrum handlowe, ale komisja konkursowa doceniła pozytywny wpływ inwestycji na gospodarkę i rynek pracy Katowic oraz całego regionu, w tym zwłaszcza: - Rewitalizację poprzemysłowego terenu (30 hektarów) po byłej kopalni; - Wkład w rozwój nowoczesnego handlu i usług; - Inwestycje w miejską infrastrukturę (drogi, sieci mediów); - Stworzenie nowych miejsc pracy i planowane utworzenie kolejnych; - Podnoszenie atrakcyjności inwestycyjnej dzięki oddawaniu do użytku nowych powierzchni mieszkaniowych i biurowych; - Wkład w rozwój pozytywnego wizerunku miasta i regionu - Społeczne ożywienie dzielnicy Dąb – miejsca inwestycji Rok temu podobną nagrodę dostał Kraków w tym konkursie, ale za przygotowanie programu turystyki i dziś widać efekty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f Re: Katowice podbiły Londyn projektem Silesii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 08:16 jerona z jakiej ulotki to przepisujesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: st Re: Katowice podbiły Londyn projektem Silesii IP: 195.177.67.* 13.12.07, 08:58 Tylko że Trigranit i Katowice nie dostali nagrody za blaszane centrum handlowe, > ale komisja konkursowa doceniła pozytywny wpływ inwestycji na gospodarkę i ryne > k > pracy Katowic oraz całego regionu, w tym zwłaszcza: Ech.. nawet się polemizować nie chce... Po pierwsze taki blaszak można było wybudować badź gdzie, byle nie w środku miasta - i wszystkie wyliczone acz dość wątpliwe korzyści zostałyby zachowane. Poza tym: Mam nieodparte wrażenie, że ten teren można było zrewitalizować ciekawiej - ale musiałyby się tu włączyć prawdziwe władze samorządowe, których nie mamy. Może i nowoczesny to handel, ale inwestorzy, chcący stawiać takie obiekty pchają się drzwiami i oknami - więc żadna to łaska. Drogi, infrastruktura - za dużo tam chyba nie pobudowali poza 20 ha asfaltu pod własny parking. Nowe miejsca pracy? Byłbym ostrożny z taką kalkulacją. Weź pod uwagę, że moloch odciąga klientów z innych sklepów, więc pewnie są tacy co gdzieś pracę stracili. Nie mówiąc o tym, że część sklepów która tam powstała zamknęła równocześnie swoje placówki w centrum miasta, czyniąc tę pustynię jeszcze bardziej pustynną (zaniedługo w centrum będą już tylko banki i punkty szybkokredytowe). Pozytywny wizerunek pozostawię bez komentarza. Gratuluję gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
pkulkov Re: Katowice podbiły Londyn projektem Silesii 12.12.07, 23:19 A co w tym centrum jest takiego zlego, tudziez duzo gorszego niz bylo w terenach hutniczo-pokopalnianych??? Ludzie znalezli prace (jak jest napisane wiecej niz w Oplu), mieszkania sa budowane (wiem, ze drogie, ale lepsze takie niz zadne), biurowce tez pewnie cos nowego (i pozytecznego) wniosa. A moze lepiej zeby nic nie robic, pozostawic haldy i rozpadajace sie budynki kopalniane??? Czasami trzeba cos docenic, a nie tylko krytykowac - pusta krytyka jest latwa, trudniej z konstruktywna, a najtrudniej z wprowadzeniem tej konstruktywnej w zycie... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: st Re: Katowice podbiły Londyn projektem Silesii IP: 195.177.67.* 15.12.07, 19:20 pusta krytyka jest latwa, > trudniej z konstruktywna, konstruktywnie to władze samorządowe powinny postawić weto wobec takiego kształtu architektonicznego tego obiektu. a najtrudniej z wprowadzeniem tej konstruktywnej w > zycie... pełna zgoda. nasze władze samorządowe nie potrafią wprowadzic w zycie niczego. nawet najprostszej z własnych deklaracji przedwyborczych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kornn Powyzsze zdjecie pokazuje jaki to piekny obiekt IP: 213.227.87.* 13.12.07, 10:18 Blaszaki przykryte papą. Prosze nam tu nie mydlic oczu jakimis nagrodami, "jaki jest koń, każdy widzi". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: Powyzsze zdjecie pokazuje jaki to piekny obie IP: *.d.ae.katowice.pl 18.12.07, 09:27 Zamiast ładować teraz kasę w propagandę trzeba było zamówić projekt u architekta, a nie u szewca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczać!!!! [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.07, 23:22 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Katowice podbiły Londyn projektem Silesii 12.12.07, 23:38 > The World Leadership Forum Juz sama nazwa zdradza niejedno o powaznosci tej zabawy. :) Brzmi jak "Sauna 2000". :)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GW Re: Katowice podbiły Londyn projektem Silesii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.07, 23:53 nie grzesz, synu, nie grzesz!!! Święto Katowic się ropoczyna, Uszok prosi panie, panie Uszoka, a ty kpisz ze święta??????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Katowice podbiły Londyn projektem Silesii 13.12.07, 22:38 No nazwa konkursu jest poroniona. Sam konkurs prawdopodobnie tez nie z najwyzszej polki(ligi). Odpowiedz Link Zgłoś
burakpl4 Katowice podbiły Londyn projektem Silesii 13.12.07, 00:44 największe atrakcje Katowic poza kielichami na dworcu? Wymieniamy!!! Moje typy: półdekiel, Uszok, Skarbek, Superjednostka, bloki. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel1940 Re: Katowice podbiły Londyn projektem Silesii 13.12.07, 01:22 Hmm... To to cos o nazwie SCC moglo wygrac jakis konkurs? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: je Re: Katowice podbiły Londyn projektem Silesii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.07, 01:31 Dobre pytanie... Kto w to uwierzy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fisz też to mnie dziwi;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 08:06 za 10 lat kopalnia pochłonie tego molocha i bedziemozna park zrobić:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: też to mnie dziwi;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 08:18 tomaszku naipierw pisales ze scc to cudo potem pisales ze scc to blaszane gowno teraz znowu piszesz ze to cudo zdecyduj sie bo wiarygodnosc juz ci pitła :) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: st Re: też to mnie dziwi;) IP: 195.177.67.* 13.12.07, 08:42 > tomaszku > naipierw pisales ze scc to cudo > potem pisales ze scc to blaszane gowno Tomaszek jest chyba rozdarty pomiędzy tym co podpowiada dusza architekta a geszefciarskim interesem wydawcy tytułu w którym pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdichusonn Wow, wygrali konkurs na najwiekszy hipermarket. IP: *.ericsson.net 13.12.07, 12:57 Jest sie czym szczycic Odpowiedz Link Zgłoś
pucerka Re: Katowice podbiły Londyn projektem Silesii 13.12.07, 08:50 Ta dzielnica potrzebuje solidnego liftingu. Załęże wygląda jak "przechodzona piękność". Odpowiedz Link Zgłoś
pucerka Re: Katowice podbiły Londyn projektem Silesii 13.12.07, 08:58 pucerka napisała: > Ta dzielnica potrzebuje solidnego liftingu. Załęże wygląda > jak "przechodzona piękność". To oczywiście miało być pod pierwszym postem, Thoreza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thorez Re: Katowice podbiły Londyn projektem Silesii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 12:23 pucerko droga! :) znam Dąb jak własną kieszeń - tam gdzie teraz jest ten megablaszak często jeździłem rowerem i wisiałem na szlabanie kopalni skąd był doskonały widok na windę szybu (jedyny tak "dostępny" dla dzieciaków wtedy), zaraz obok cudowny skład drewna z małymi lokomotywkami, trochę dalej piekna zapadnia po kolei piaskowej... w druga stronę skrótem przez hałdę gdzie jeszcze mój ojciec pływał na prowizorycznych tratwach szło się na Dębową gdzie babcia mieszkała w swoim familoku. A z tamtąd juz rzut beretem do parku. Nastęnie Załęże - już sam spacer Gliwicką z Bocheńskiego w kierunku Wiśniowej zapiera dech w piersiach - dzielnica czerwonej cegły wychowana jeszcze na gwiździe parowozów, wystarczy skręcić w jedną z bocznych ulic by wejść w inny świat. I teraz porównaj sobie dzielnicę Dąb z cudownym Kościołem i niesamowitymi przystankami tramwajowymi schowanymi i dzielącymi optycznie stara zabudowę z nową, resztki kopalni z pomysłowym kiedyś basenem - nie urzekła was ich kompozycja? Chorzowska rozgradzała i podkreślała przemysłowy charakter tych rejonów - współbyt kopalni i huty dajacy zatrudnienie ludziom z Załęża, Dębu i Koszutki. Powstało SCC - (i dobrze) ale jakim kosztem? Wiem, wiem - trzeba iść do przodu, inwestycje i miejsca pracy ale jakim kosztem pytam ponownie? Dlaczego nie można było zaprojektować czegoś asymilujacego się z jeszcze raz napiszę - wieloletnim wręcz zabytkowym charakterem Dębu? Blaszak powstajacy na ruinach kopalni to nie Fenix, to coś ulotnego, nietrwałego wręcz a co gorsza - i tutaj też mam zastrzeżenia - izolujący Kościół jako chyba przewodni element Dębu. Tunel? Tak, super, bezpiecznie... ale ja tesknię do tego parku gdzie jesienią zbierałem kasztany do przedszkola. Smętnie to wyszło, ale naprawdę tęsknię za tamtymi "śmieciami". Odpowiedz Link Zgłoś
pucerka Katowice podbiły Londyn projektem Silesii 13.12.07, 09:57 Nie rozumiem tej nagonki na SCC. Od początku dyskusji na ten temat mam nieodparte wrażenie, że projektanci SCC przespacerowali się kilkaktrotnie po okolicy, a krytykanci nawet nie wiedzą, że w Katowicach istnieje taka dzielnica jak Dąb. Dzielnica miejsko- podmiejska. SCC jest osadzone w klimacie tej dzielnicy. Ono TAKIE miało być! Doskonale wpisuje się kontekst miejsca. Jedyny zgrzyt, który mnie drażni to ten pasiak, który widać jako pierwszy od strony Katowic. Ta część mogłaby mieć wykończenie zewnętrzne z cegły. Bardzo możliwe, że gdyby SCC było np. na Ligocie (która jest inną dzielnicą) zasługiwałoby na krytykę, ale nie w Dębie! Bardziej niepokoją mnie te planowane biurowce. Bardzo warszawskie. Aż za bardzo. Bez wątpienia lepiej by się prezentowały gdzieś między Bankiem Śląskim a Stalexportem. Początkowo chciałam protestować, że biurowce w ogóle są w Dębie nie na miejscu. Jednak z drugiej strony... Skoro były tam takie zakłady pracy jak Kopalnia Kleofas i Huta Baildon to w XXI wieku mogą być nowoczesne biura. Znak czasów. Wracając do biurowców to znacznie lepszy wydaje się być projekt budynków, które mają stanąć po drugiej stronie ulicy, na terenach Huty B. Lepiej wykorzystują kontekst miejsca. To zdaje się projekt jakiejś pracowni za Śląska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: Katowice podbiły Londyn projektem Silesii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.07, 14:30 Silesia city center: ARCHITEKT PROJEKTU KONCEPCYJNEGO MAREK TRYZYBOWICZ AKB ORU BOSE AIA BORYS JURASZYŃSKI 2 Mariano Road, Santa Fe New Mexico 78508, USA Al. Waszyngtona 2B/32 03-910 Warszawa Poland GŁÓWNY PROJEKTANT STABIL Sp. z o.o. Ul. Rozana 8/3 40-045 Katowice, Polska znalezione w necie :) Odpowiedz Link Zgłoś
sojomail półdekiel 13.12.07, 10:49 LOL, spadl zech z krzesła....hahahahah poldekiel !! :) hahahha genialne. pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rolo Katowice podbiły Londyn projektem Silesii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.07, 14:28 Ten artykuł to "urabianie publiczki" pod zakusy zniszczenia centrum Katowic wg. projektu Koniora. Jeszcze kilka "balonów próbnych" - zobaczy się czy nie będzie jakiejś grandy i do roboty !!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam ale numer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.07, 19:00 jak wszystko ma być takie plastikowo-tekturowe to zaczynam sie bać. Ale może to i sposób - taka prywata, bo generalnie mówiąc większość Polaków zachowuje kulturę tylko wtedy, jak po ryju dostanie (jak się będzie nieodpowiednio zachowywał). A prywaciarz po ryju nakładzie i za drzwi wywali. Dlatego tam, gdzie są miejsca publiczne nieprywatne, (jak koleje, dworce, tramwaje), kultury sie nie uznaje. Wszystko poniszczone. Lać w mordę - sposób na czystość w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
pucerka Katowice podbiły Londyn projektem Silesii 13.12.07, 19:15 Jeszcze parę słów o SCC i Dębie. "Powstało SCC - (i dobrze) ale jakim kosztem?" - Właściwie żadnym kosztem jeśli chodzi o otoczenie. Wykorzystano pusty teren pokopalniany. SCC spełniło na nim rolę plomby. To za bycie plombą dostało nagrodę. Zasłużenie. Za prawdziwy roz....l jaki dotknął Dąb odpowiedzialna jest DTŚ (nie SCC) i upiorny wiadukt. Chociaż z drugiej strony - kiedy mijam skrzyżowanie koło Wesołego i nie stoję na nim godziny to moja opinia na ten temat staje się znacznie łagodniejsza. "I teraz porównaj sobie dzielnicę Dąb z cudownym Kościołem i niesamowitymi przystankami tramwajowymi schowanymi i dzielącymi optycznie stara zabudowę z nową, resztki kopalni z pomysłowym kiedyś basenem - nie urzekła was ich kompozycja?" Też mi strasznie brakuje tego fragmentu dzielnicy. Kościół stoi fatalnie bez otoczenia domów, za to otoczony drogami. Wycięto starodrzew z przykościelnego parku (pamiętam jak ktoś ważny mówił, że starodrzew zostanie zachowany - zostało kilka drzew, resztę wycięto w pień). Zniknęły kamienice (w tym wyburzono piekną narozną kamienicę na wprost kościoła), do których przytulone były przystanki. Obecne przystanki to prawdziwy wygwizdów, brrr. Powstanie tunelu to akurat była konieczność w momecie gdy ul. Chorzowska zamieniła się w DTŚ. Jednak całkiem nieźle wygląda, ktoś się przyłożył do swojej pracy. Znalazłoby się jeszcze kilka "drobiazgów" dotyczących DTŚ i Dębu. Morał pesymistyczno-optymistyczny jest taki: Dąb jeszcze można uratować. Warto, bo to dzielnica z klimatem i świetnym położeniem między parkiem a centrum miasta. Trzeba tylko wiedzieć jak to zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1964 O dziwo nie w kategorii architektura... IP: *.chello.pl 13.12.07, 19:17 ...O dziwo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izydor Re: Katowice podbiły Londyn projektem Silesii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 20:34 A malkowski zjadł śniadanie w SCC i za ten poczęstunek dobrze o nich pisze. Taniocha... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz =----> Mam teraz uzasadnioną satysfakcję, a tym durniom.. IP: 77.223.194.* 13.12.07, 22:35 ...co wtedy [gdy budowano SCC] tak zawzięcie na tym FORUM krytykowali ową inwstycję - bardzo współczuję. Niczego się nie nauczyli, niczego nie zrozumieli. :-((((((( Doskonale pamiętam owe wertepy pokopalniane i to dziadostwo jakie tam wtedy było i się dookoła pleniło (ulica Węglowa to była). Bardzo cieszyłem się z tej realizacji i przeciwstawiałem się prawie setce krytykantów budowy SCC i nawet tej... kaplicy Św. Barbary, co powstała w zaadoptowanym b. budynku maszyny wyciągowej. Tak było... W comiesięcznym POEMACIE na FK pisałem [cytuję z pamięci]: Silesia City Center w szybkim tempie powstaje, Aż siedem dźwigów budowlanych materiały podaje. Jeśli nadal wszystkie prace będą szły tak żywo, Być może jeszcze w tym roku skoczę TAM na piwo? I to mi się spełniło... Na piwko się skoczyło!!! (HKP) ... BARDZO SIĘ CIESZĘ Z WYRÓŻNIENIA DLA SCC I GRATULUJĘ! C Z U W A J ! ! ! Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Mam teraz uzasadnioną satysfakcję, a tym durn 13.12.07, 22:40 ...co wtedy [gdy budowano SCC] tak zawzięcie na tym FORUM krytykowali ową inwstycję - bardzo współczuję. Niczego się nie nauczyli, niczego nie zrozumieli. :-((((((( --------------------- A co jest niby do chwalenia i podziwiania w SCC ?? i ci sie spelnilo - nie wstyd ci, tak przed wszyskimi ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz =--~~~ Re: Mam teraz uzasadnioną satysfakcję, a tym durn IP: 77.223.194.* 14.12.07, 17:09 amoremio napisała: > A co jest niby do chwalenia i podziwiania w SCC ?? > > i ci sie spelnilo - nie wstyd ci, tak przed wszyskimi ? A czego niby, ja harc mistrz, mam się wstydzić?! Tego, że przeciwstawiłem się wtedy stadnej, bo baraniej, nagonce na to prawdziwie nowoczesne centrum handlowo-usługowo-rozrywkowe jaki nazbyt często dyspozycyjna grupa "dyżurnych użytecznych idiotów" uprawia od lat na FORUM GW, na tym forum. :-)))))))) (HKP - hańba knformistycznym popaprańcom) ... CZUWANKO, PANI HANKO, ZAPRASZAM NA KAWĘ ITP. DO SCC!!! Z PIANKĄ, PANI HANKO... I JAKIEŚ DOBRE WINO, LUBA SERCU DZIEWCZYNO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Europejczyk Genialny jak Kocurek IP: *.chello.pl 13.12.07, 22:42 "Prezentowaliśmy dzielnicę Zawodzie, która ze zdegradowanej staje się jedną z lepszych do zamieszkania dzięki inwestycjom w budownictwo społeczne - dodaje wiceprezydent. Jednak projekt TBS- ów "Bulwary Rawy - etap III" przeszedł w Londynie bez echa." Kocurek po raz kolejny udowadnia jak "szerokie" ma horyzonty.Godny zastępca Oszuka.Równie beznadziejny jak on,chociaż doprawdy trudno dorównać mistrzowi w tej dziedzinie. A do wszystkich krytyków SCC.Wcale nie jest takie złe,a do jego wykonania użyto porządnych materiałow.Dotyczy to również parkingów. Ciekawe,że z równą zaciekłością nie atakujecie autentycznych "blaszoków",jak np. Centrum "Trzy Stawy",które rzeczywiście jest obrzydliwe i które odbiega o lata świetlne od poziomu jaki prezentuje SCC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szablista Re: Genialny jak Kocurek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 01:24 to gó.. silezja wygrało konkurs. To kpina, to najochydniejsze centrum jakie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad Katowice podbiły Londyn projektem Silesii IP: 195.177.67.* 14.12.07, 05:49 Tak na oko wygląda, że nagroda chyba jednak jest za kasę. Zaiste dziwna jest powtarzalność laureatów w kolejnych edycjach: Projekty z Lagos - nagrodzone sześciokrotnie w trzyletniej historii konkursu - w roku 2005 i 06, za każdym razem w 3 kategoriach. Łącznie w trzyletniej historii konkursu przyznano 38 nagród (liczba kategorii w kolejnych latach wzrastała od 9 do 18), co oznacza, że co siódma przyznana nagroda trafiła do stolicy Nigerii. projekty z Limy - nagrodzone 3 razy z Madrytu - 3, z Nelson Mandela Bay Municipality - 3, z Las Vegas - 3, Cztery inne miasta pojawiają się dwukrotnie. Podsumowując: 26 na 38 (2/3) przyznanych łącznie w trzyletniej historii konkursu nagród trafiło do 9 miast. Jak na "światowy" z nazwy konkurs trochę śmierdzi wałkiem. www.world-leadership-awards.org/winners.vc?content_id=86 Odpowiedz Link Zgłoś