Gość: misiek IP: *.chello.pl 27.12.07, 17:15 i proszę nie przerzucać winy na urzędników. Ja wyrobiłem nowy dowód dwa lata temu bez żadnej kolejki. Od kliku lat wiadomo, ze trzeba wymienić dowody Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mix77 Urzędy: ludzi opanowało dowodowe szaleństwo IP: *.chello.pl 27.12.07, 17:27 Ci ludzie sami są sobie winni. Od kilku lat można było wymieniać dowody - i wszyscy o tym wiedzieli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dowód Urzędy: ludzi opanowało dowodowe szaleństwo IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.07, 18:09 Nie rozumiem po co przy WYMIANIE dowodu potrzebny jest odpis aktu urodzenie. Coś się zmieniło od czasu otrzymania pierwszego dowodu, Chyba nie. Po co pesel czy nip. Oczekujęoważnych odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poborca Urzędy: ludzi opanowało dowodowe szaleństwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 19:15 Uważam że ludzi stojących teraz w kolejkach po wnioski należy obciążyć finansowo aby można zapłacić urzędnikom którzy muszą pracować w nadgodzinach przez tępych leniuchów a można to zrobić podnosząc opłaty za wydanie dowodu osobistego. Odpowiedz Link Zgłoś
burakpl4 Re: Urzędy: ludzi opanowało dowodowe szaleństwo 27.12.07, 19:44 co, kur..a?? A kto wymyślił tę głupotę i jeszcze skrobanie od każdego po 3 dychy?? Odpowiedz Link Zgłoś
karalajna80 Re: Urzędy: ludzi opanowało dowodowe szaleństwo 27.12.07, 19:45 Zgadzam się z tym!!! Nie od dzisiaj wiadomo że trzeba je wymienić. No ale większość woli czekać aż wybije ta przysłowiowa "za pięc dwunasta" a potem to najlepiej narzekać i drzeć pyska na urzędników, tak jakby to był ich wymysł. Ja i moja rodzina wymieniliśmy dowody 2 lata temu i teraz mamy święty spokój przez najbliższych parę lat (w międzyczasie znowu jacyś "mędrcy" z MSWiA wymyślą coś "genialnego"- bez komentarza) Do wszystkich , którzy nie wymienili jeszcze dowodów-szorować do urzędu! :-D Poza tym potrafię jeszcze zrozumieć osoby które w tym roku skończyły bądź skończą 18 lat, bo nie są temu winne, że ta "fala" akurat na nich trafiła, czy starsze osoby mające problemy z poruszaniem się czy też takie, które są chore i o własnych siłach nie są w stanie przyjechać do urzędu, ale reszta? Reszcie się dziwię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AK Re: Urzędy: ludzi opanowało dowodowe szaleństwo IP: *.chello.pl 27.12.07, 19:52 Jak ktoś ma za dużo wolnego czasu, to powinien teraz stać w tej kolejce i brać numerki dla ludzi, którzy są zapracowani i nie mają tyle wolnego czasu. Napewno byłoby to lepsze rozwiązanie niż chwalenie się nadmiarem wolnego czasu na forum. Do pracy Rodacy - Zrzędzący Narodzie!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uno Re: Urzędy: ludzi opanowało dowodowe szaleństwo IP: 83.238.174.* 28.12.07, 09:50 Do tych co to mają 18 dodaj, nowożęńców (zmiana azwiska), tych co się przeprowadzaja (zmiana adresu) itp. Dlaczego w magistracie pani od meldunków nie przyjmuje wniosków na dowód, to samo w USC. Proste czynności a musisz biegać od okienka do okienka jak jakiś oszołom bo pani do tego czy tamtego nie jest upoważniona. Urzędnicza nie wydajność nie zna granic. P.S. Na dodatek wszystko rozrzucone po całym mieście. A jeśli chodzi i kase to mogli ję zrobić w Podlesiu leśniczówce... takie ułatwienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albin Siwak Mentalni niewolnicy, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.07, 20:34 sieroty bolszewizmu. Dowód osobisty jest potrzebny PAŃSTWU a nie obywatelowi (chyba że stary do podtarcia a nowy do zrobienia kreski). Jak państwo chce mi wymieniać dowód to niech wymienia, tylko niech mi tym głowy nie zawraca. I co to za pieprzenie o "ostatniej chwili"? Taka sama chwila jak każda inna. Ale dobry niewolnik wiernie służy swemu panu, zanosi pieniądze i w nagrodę jest oznakowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Mentalni niewolnicy, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.07, 00:47 hehe, dobre:) Odpowiedz Link Zgłoś
osika4 Re: Mentalni niewolnicy, 28.12.07, 10:41 > Taka sama chwila jak każda inna.> Nie powiedziałabym, że taka sama chwila. Wcześniej nie było kolejek a teraz stoją w nocy. ...a ja sobie smacznie śpię. Ha, ha, ha !!! Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek70 Re: Mentalni niewolnicy, 28.12.07, 13:16 Skoro czas podany był od do 31. 12. 2007r to chyba jasne że mogę przyjść tego ostatniego dnia czyż nie? i na dodatek powinnam być obsłużona czyż nie? Jakiś imbecyl wymyślił taki a nie inny sposób owej reformy a to znaczy że my tu w PL nic do przodu tylko cofamy się z tą demokracyją :( Oj komuną tu pachnie! Odpowiedz Link Zgłoś
wodzik_sl Urzędy: ludzi opanowało dowodowe szaleństwo 27.12.07, 20:02 To nie wina urzędów tylko zlej organizacji pracy i braku informacji. Mieszkam w Wodzislawiu SL. Od sierpnia w kościołach( i tu tafil w odpowiedni przedzial wiekowy ) , na plakatach i na stronie miasta prezydent informował o konieczności wymiany dowodów, oraz od wrzesnia urzad byl czynny w soboty minimum 5 razy. Dziś bylem w UM z bratem ktory wrocił z irlandii - kolejka byla ale na 20-30 min. Kazdy zdarzy tylko czemu my polacy zostawiamy wszystko na ostani moment ?? Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra Można Pocztą! 27.12.07, 20:05 HOLA HOLA urzędnicy, ustawa o ewidencji ludności i dowodach osobistych nie wyłącza stosowania przepisów KPA odnośnie składania wniosków w szczególności Art 57 par5 pkt2 Art. 57. (...)§ 5. Termin uważa się za zachowany, jeżeli przed jego upływem pismo zostało: (...) 2)nadane w polskiej placówce pocztowej operatora publicznego, (...) A jak świat światem nie będzie mi tu Rada Ministrów PRAWA STANOWIĆ jest organem władzy WYKONAWCZEJ. Tak więc uważam, że wymóg "osobistego stawiennictwa wnioskodawcy" jest z mocy prawa nieważny i w związku z tym Pocztą też można Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Można Pocztą!- Nie bardzo. 28.12.07, 09:06 abrahadabra napisał: > HOLA HOLA urzędnicy, ustawa o ewidencji ludności i dowodach > osobistych nie wyłącza stosowania przepisów KPA odnośnie składania > wniosków Otóż wyłącza. Przepisy Kpa jako przepisy procesowe ogólne stosuje się tam, gdzie nie ma innej regulacji. Jeśli jednak istnieją przepisy szczegółowe, to wyłączają one stosowanie przepisów ogólnych. W tym przypadku sprawę reguluje art. 44 ustawy, będący delegacją do szczegółowego uregulowania sposobu wydawania dowodów osobistych w formie rozporządzenia. Na tej podstawie Rada Ministrów wydała rozporządzenie w sprawie wzoru dowodu osobistego, gdzie zgodnie z §1 ust. 1, §3 ust. Złożenie wniosku o wydanie dowodu osobistego, zwanego dalej „wnioskiem”, wymaga osobistego stawiennictwa wnioskodawcy, a ponadto dowód osobisty odbiera się osobiście. Kłaniaj się zatem parlamentarzystom i prezydentowi, którzy zaaprobowali taką szczególną formę wydawania dowodów osobistych, odmienną od ogólnie przyjętych procedur składania innych wniosków. Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra jednak można 29.12.07, 15:08 juz gdzieś o tym pisałem... rozporządzeniem nie wolno naruszyć ustawy. władza ustawodawcza stanowi prawo a nie władza wykonawcza. i skoro mam prawo wynikające z kpa złożyć wniosek np. pocztą, to jeśli inna ustawa nie stanowi, że "art. ... KPA nie stosuje się" to jest on obowiazujący. nie rząd stanowi prawo... rząd wykonuje... proste a jak nie to sąd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daro alternatywy 4 + Mis + Rozmowy Kontrolowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 20:38 ...w jednym, czyli jaja jak berety. Poj*eby wymyslily te wymiane dowodow. Przy okazji kolesie niezle sie oblowili (30PLN x PARE MILIONOW za takie G*WNO!!!). A ludzie tez jak stado baranow - nawet sie nie zastanawiaja po kiego grzyba im ten dowod i po co wlasciwie wymieniac? Ciekawe czy jesli im cos dziala i nie ma potrzeby tego wymieniac to tez sobie tak dla jaj wymieniaja? Pewno nie, ale tutaj jest inna sytuacja - jacys debile z gory to ustalili to sie rozpoczal masowy bieg lemingow. To jest niezly material dla psychologow i psychiatrow - jak zmusic ludzi do bezsensownej czynnosci i do tego sprawic jeszcze, ze niektorzy sa wrecz dumni z jej wykonania do tego stopnia, ze chwala sie tym np. w internecie hehehe MEGA ROTFL Inna sprawa, ze latwiej w takich sytuacjach zrozumiec dlaczego mialy miejsce w historii rozne szalenstwa tlumow jak np. wojny swiatowe, dojscie do wladzy komuchow czy faszystow. Po prostu ciemna masa wszystko kupi i pojdzie za kazdym oszolomem, ktory tylko ma wladze :) A urzedasy jak zwykle bohatersko walcza z problemami, ktorych w normalnej sytuacji nie powinno w ogole byc - PRL wiecznie zywy :))) Poza tym juz w nastepnym roku, najpozniej w 2009 ma byc wprowadzony nowy rodzaj dokumentu, tzw dowod biometryczny i w MSWiA wszyscy doskonale o tym wiedza ;))) Pewno stado baranow zwane dla niepoznaki spoleczenstwem znowu pojdzie karnie do urzedow, wezmie dzien wolny, zabuli szmal za zdjecie, dojazd i nowy gowniany dokumencik itd... Swoja droga to ciekawe - ta Polska to wyglada na bardzo bogaty kraj, skoro wszystkich pracujacych ludzi zmusza sie do takich bezensownych czynnosci jak wymiana gownianych dokumencikow zupelnie dla jaj. Najpierw trzeba wniosek osobiscie zlozyc (tak jakby nie mozna bylo wyslac poczta, a najlepiej przez internet!), pozniej znowu odebrac. Teraz przemnozyc ilosc godzin jaka trzeba na to spelnic (nawet gdy nie ma kolejek) przez miliony ludzi czynnych zawodowo i wychodzi na to, ze z zupelnie bezsensownego powodu tracimy kilkanascie milionow roboczych osobo-dni. No ale to bogaty kraj ta Polska ;) ech Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daro p.s. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 20:42 Tony Blair tez sobie wymyslil, zeby moze wprowadzic dowody. No ale tam ludzie nie sa tacy tepi albo moze tez po prostu 50 lat komuny nie wypralo im mozgow. Dlatego Tony Blair jest teraz na brytyjskiej scenie politycznej w tym miejscu w ktorym jest heh ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiula.m Re: p.s. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.07, 20:57 Podejrzewam, ze duzo ludzi dalo by sobie spokoj z wyrabianiem dowodu teraz i staniem w kolejkach, ale potrzebny im jest ten kawalek plastiku do brania kredytow- to tylko moja teoria:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daw Re: p.s. IP: *.adsl.inetia.pl 28.12.07, 23:02 To ciagle odwolywanie sie do przykladu Wlk. Brytanii, swiadczy tylko o tym, iz ludzie nie rozumieja fundametalnych roznic miedzy modelami anglosaskiego systemu prawne i "kontynentalnego", a ktore to siegaja jeszcze czasow Imperium Rzymskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marc Re: Urzędy: ludzi opanowało dowodowe szaleństwo IP: *.broker.com.pl 27.12.07, 22:05 Masz rację. Dwa tygodnie temu składałem wniosek w Gliwicach. Sześć stanowisk było czynnych - w pół godziny załatwiłem wszystko. M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Urzędy: ludzi opanowało dowodowe szaleństwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.07, 00:56 i pół godziny życia zmarnowałeś - gratulacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olka24 Urzędy: ludzi opanowało dowodowe szaleństwo IP: *.elsat.net.pl 27.12.07, 22:33 ja dzisiaj oddałam wniosek, uff, kilka dobrych godzin w kolejce ale się udało. Pani przyjmująca wniosek powiedziała że i tak mam szczęscie, bo po nowym roku będzie trzeba płacić wysokie kary za brak dowodu więc wam radzę lepiej załatwcie to Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja Urzędy: ludzi opanowało dowodowe szaleństwo IP: *.waldex.net 27.12.07, 22:54 Gdyby nie plotki, że za brak dowodu trzeba będzie płacic karę ludzie spokojnie wymienialiby sobie jeszcze parę lat, bo jakby im do czegoś nowy dowód był konieczny to wtedy by sobie poszli i wyrobili i możnaby płynnie przejść do nowych dowodów. A tak moja przyjaciółka która w kwietniu wychodzi za mąz pobiegła dziś o piatej rano stać w kolejce , coby dowód wymienić, bo sie boi, że jej ślubu nie dadza, a przecież zaraz potem znowu wymieni dowód, istna paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr [...] IP: *.static.dsl.dodo.com.au 27.12.07, 23:49 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz =----> Re: Urzędy: ludzi opanowało dowodowe szaleństwo IP: 77.223.194.* 28.12.07, 00:59 Tzw. stare dowody osobiste wydawane były na czas nieokreślony, czyli na zawsze. Dlaczego więc nie mogły by obowiązywać i nowe jak i stare dowody osobiste? Po co więc ta cała paranoja - jak Polska długa i szeroka? Te kolejki nocą i na mrozie, jak za komuny!?... Komu przeszkadzały dotychczasowe "w zielonych okładkach" dokumenty tożsamości? Plastykowe szaleństwo! (HKP) ... CZUWAJ, SMUTKU!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poinformowany Re: Urzędy: ludzi opanowało dowodowe szaleństwo IP: *.112.2.176.pppoe.eltel.net 28.12.07, 09:32 To żadne plotki, kary za brak dowodu lub uchylanie się od jego wymiany określa ustawa o ewidencji ludności z 1974r - można zapłacić nawet 5 tys. zł grzywny lub trafić do więzienia. A przyjaciółka miała rację, nie tylko nie dostanie ślubu ale nie załatwi mnóstwa innych formalności - meldunek, zatrudnienie, świadczenia socjalne itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Urzędy: ludzi opanowało dowodowe szaleństwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.07, 00:52 nieźle - nowy dowód 30 zł, opłata bankowa, zdjęcia, bilet na autobus do urzędu - skromne 50 zł obywatel ma obowiązek wydać, być może stracić 1 dzień wolnego na to; brawo dla państwa polskiego. A jak to jest z bezrobotnymi bez prawa do zasiłku? Mają pożyczyć od znajomych albo rodziny? Jest już jakaś ustawa nakazująca znajomym i rodzinie pożyczanie kasy bezrobotnym gdy państwo sobie coś ubzdura? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roblad Urzędy: ludzi opanowało dowodowe szaleństwo IP: 70.111.58.* 28.12.07, 04:09 glupote i chciwosc--dwie cechy niodlaczne czlowieczenstwu. tutaj na koniec. a w lotto milion to nie wystarczy--100mln. stoi tepaczek 5godz. a szanse te same Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dowód Urzędy: ludzi opanowało dowodowe szaleństwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.07, 08:08 Może teraz jakiś urzędnik mi odpowie, po co przy WYMIANIE dowodu potrzebny jest odpis aktu urodzenia. A może nikt nie wie? Może żaden urzędnik w tym kraju nie zadał sobie tego pytania? W końcu oni nie są od myślenia a od wymyślania.Od wczoraj czekam na odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Urzędy: ludzi opanowało dowodowe szaleństwo 28.12.07, 09:34 To może po kolei. Urzędnicy nie są od wymyślania, lecz od wykonywania przepisów. Akt urodzenia jest potrzebny, bo do dowodu wpisuje się datę urodzin posiadacza dowodu. Potrzebny jest zatem dokument potwierdzający kto, gdzie i kiedy się urodził. W przypadku, gdy wniosek o dowód jest składany w tym samym urzędzie gminy, który byłby właściwy do wydania aktu urodzenia, nie ma potrzeby składania tego dokumentu. Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Urzędy: ludzi opanowało dowodowe szaleństwo 28.12.07, 09:41 Gwoli uzupełnienia. Przy wymianie jest to o tyle niezbędne, bowiem stary dowód mógł być wydawany kilka, kilkanaście lat temu. Akt urodzenia złożony wówczas znajduje się pod sprawą , która niejednokrotnie została już zarchiwizowana. Poza tym, skrócony akt urodzenia jest ważny tylko jakiś czas. I na koniec inna kwestia- stary dowód mógł być wydany w zupełnie innej gminie, niż obecnie wydawany nowy dowód. Nawet gdyby honorować stare odpisy aktu urodzenia, to byłoby to bardzo czasochłonne. Odpowiedz Link Zgłoś
t1950 Re: Urzędy: ludzi opanowało dowodowe szaleństwo 28.12.07, 10:02 Cały Twój wywód jest potwierdzeniem , że to jednak urzędnik(może nie ten w magistracie) wymyślił konieczność posiadania odpisu aktu urodzenia. Tak samo jak dowód mógł być wydany przez inny urząd niż ten w którym składany jest wniosek, tak najczęściej akt urodzenia znajduje się w innym urzędzie. Proszę nie zapominać że dowód osobisty jest jedynym dokumentem potwierdzajacym tożsamość obywatela ( pomijam paszport)i wszystkie dane w nim zawarte ( w tym data urodzenia)nie podlegają żadanej dyskusji, niezależnie od daty i miejsca wydania. Poza tym składający własnym podpisem potwierdza prawdziwość złożonych danych.I to powinno wystarczyć. Kolejne załączniki do załączników to nic innego jak biurokracja.Przypominam że wydający dowód ma możliwość sprawdzenia danych w kartotece Pesel. Ale najwygodniej jest wszystko przerzucić na obywatela. Córka w czerwcu( jak narzeczony nie zmieni zdania)wyjdzie za maż i kolejny raz zmieniac będzie dowód i znowu z drugiego końca Polski ściągać będzie akt urodzenia. (dokumenty do zawarcia związku małżeńskiego pomijam). Ale może to sposób na walkę z bezrobociem. Pozdrawiam - dowód. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalka Re: Urzędy kochają kolejki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 10:14 Datę urodzenia mamy w numerze pesel, imiona rodziców i miejsce urodzenia też są w starych dokumentach - czy ta paranoja nie ma końca? A w katowickim magistracie to, co zwykle, czyli 5 pań nudzi się przy pustych okienkach, bo dowodami zajmuje się jedno - przyjmowanie wniosków) i drugie - odbiór dokumentu. WSTYD, PANIE USZOK! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektywny Re: Urzędy: ludzi opanowało dowodowe szaleństwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.07, 10:02 Gdyby dwa lata temu wszyscy wymieniali dowod to bys stal w kolejce.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz =----> Re: Urzędy: ludzi opanowało dowodowe szaleństwo IP: 77.223.194.* 28.12.07, 11:59 A po kiego grzyba ta szaleńcza wymiana dowodów?! Co to, stare zielone dowody nie mogły by sobie funkcjonować obok tego plastykowego badziewia? I tak ma, k..., wyglądać to... polskie oszczędne państwo??? (HKP) ... CZUJ Z NIMI... PLASTYKOWYMI!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sosnowiczanin Urzędy: ludzi opanowało dowodowe szaleństwo IP: 212.160.172.* 28.12.07, 12:58 Może by tak najpierw zbadać sprawę odnośnie sytuacji w Sosnowcu a dopiero potem pisać: - numerki w Sosnowcu (czyli prawo do złożenia wniosku) skonczyły się już kilka tygodni temu - urzad odmawia wydawania numerków na nowy rok - kierujący tym przybytkiem kierownik namawia do przychodzenia i liczenia na to, że zostanie się obsłużonym poza kolejką. Licząc na to, że w ten sposób spławi wszystkich upierdliwców oczekujących na przydzielenie numerka na nowy rok, badź wydanie potwierdzenia, że urzad nie potrafi obsłużyc ludzi - jego pracownicy szczerze informują, że nie ma to sensu bo nie można sie "załapać" z powodu tłoku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: petent Re: Urzędy: ludzi opanowało dowodowe szaleństwo IP: *.blutmagie.de 28.12.07, 13:17 Powiedzmy sobie szczerze: numerki są tylko trzeba za nie słono zapłacić kilku cwaniaczkom, którzy założyli sobie "komitet kolejkowy" Ceny od 100 do 300 zł. Reakcja urzędników i ich przełożonych na ten proceder jest żadna. To chyba sprawa do prokuratury, to co się tam dzieje. Nie wierze, że urząd nie jest w to też zamieszany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyś Re: Urzędy: ludzi opanowało dowodowe szaleństwo IP: *.chello.pl 28.12.07, 15:06 ok, narzekajcie dalej. Ja załatwięłem sobie wolne i postałem te 50 min we wrzesniu (Katowice). Tez mnie to wkurza, ale co zrobic;/ A kolo kery godo, ze dzień jak dzień, to niech teraz sotoi madrala. Jeszcze 14 tys ludzi nie zlożyło wnioskow!!! To co oni robili do teraz??? Nie lubię urzedasów, ale to nie ich wina teraz!!! Acha, na zachodzie, w stanach najważniejszy dokument to polisa ubezp. a u nas durny dowod, paranoja;/ Odpowiedz Link Zgłoś
karalajna80 Re: Urzędy: ludzi opanowało dowodowe szaleństwo 28.12.07, 18:59 Masz rację Krzysiu! Ja wyrobiłam rok temu (wzięłam sobie dzień wolnego-nie tylko załatwiłam sprawę dowodu, ale i inne sprawy, poza tym nie było wtedy jakichś koszmarnych kolejek-5, 10 osób) i mam święty spokój na najbliższe 10 lat. Jak na razie ;-) A reszta śpiochów co się niedawno obudziła niech teraz cierpi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albin Siwak Re: Urzędy: ludzi opanowało dowodowe szaleństwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.07, 23:20 Nie stoję tylko się śmieję. Wymiana dowodu teraz jest idiotyzmem, bo prawdopodobnie za 10 lat sytuacja się powtórzy. Lepiej spokojnie jeszcze z rok poczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ata Urzędy:Nie wychodzcie za mąż!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.07, 18:51 Nie wychodzcie za mąż!! w dobie zmiany dowodów osobistych!!! Wg. przepisów nalezy dowód osobisty wymienić po zawarciu zwiazku małżeńskiego w terminie do miesiąca!! tak więc po tej szczęśliwej chwili ślubu gdy chciałam zmienić plastikowy dowód na plastikowy dowód ( zmiana nazwiska i adresu )wzięlam 2 dni urlopu i w Katowickim magistracie o godzinie 7,40 nie ma numerków!! Nie udało mi się !!!Mam za to całą kolekcję druczków -BRAK NUMERKA- bo usiłowałam klika razy załatwić sprawę- z aktem ślubu nie mogę nic załatwić w banku, ani w ZUS!!! Kadrowa w mojej pracy też ma pretensje o zmianę danych!!! Ja trzymam się terminów ale Katowicki UMnie. Może by UM wpadł na ten pomysł by punkty wymiany dowadów zrobić w dzielnicach!!! urzędnicy myślenie nie boli!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś