Dodaj do ulubionych

Górnicy: święte krowy PRL i IIIRP !!!

IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 03.09.03, 12:17

"Ludzie, jeżeli tylko im się na to pozwoli, chcą żyć na cudzy koszt" -
zauważył ponad 150 lat temu Frederic Bastiad, francuski ekonomista, jeden z
ojców współczesnego liberalizmu. Tego właśnie chcą górnicy protestujący przed
zamykaniem kopalń.

Górnicy chcą żyć na koszt wszystkich, którzy coś wypracowują, czyli innych
podatników. Koszt utrzymywania skansenu węglowego, to nie tylko miliardy
złotych przeznaczane co roku na dotacje, ale także przestarzała i szkodliwa
dla środowiska energetyka. Polscy górnicy chcą wydobywać węgiel mimo, że
taniej jest go sprowadzać z Australii lub RPA. Za pracę, która przynosi
straty otrzymują pensje przekraczające dwukrotność średniej krajowej (ponad
4,4 tys. zł miesięcznie). Dostają także trzynastki i czternastki, czyli de
facto zarabiają jeszcze więcej. Za odejście z zawodu otrzymują z państwowej
kasy około 50 tys. zł! Górnicy to więc, nie tylko święte krowy PRL (mające
wówczas astronomiczne pensje i specjalnie zaopatrzone sklepy), to także
święte krowy III RP.
Państwo zabiera innym, żeby dać górnikom, bo ci najgłośniej krzyczą, są
dobrze zorganizowani i jak mało kto zaprawieni w wyciąganiu ręki po nie
swoje. Rządzący zapominają jednak, że nie można wprowadzić w społeczeństwie
większego zła, niż zamiana państwa w narzędzie rabunku. A tego domagają się
górnicy.

Jan Piński"

www.wprost.pl/ar/?O=48826

Obserwuj wątek
    • Gość: TT Re: Górnicy: święte krowy PRL i IIIRP !!! IP: 195.245.213.* 03.09.03, 14:08
      Szkoda polemizować z takim szmatławcem jak "Wprost" tow. Króla
      • Gość: podatnik Re: przeczytaj dokładnie od początku.., IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 03.09.03, 14:37
        "Ludzie, jeżeli tylko im się na to pozwoli, chcą żyć na cudzy koszt" -
        zauważył ponad 150 lat temu Frederic Bastiad, francuski ekonomista, jeden z
        ojców współczesnego liberalizmu..."

To też towarzysz ???
        • Gość: TT Re: przeczytaj dokładnie od początku.., IP: 195.245.213.* 03.09.03, 15:17
          To tylko cytat, reszta jest zlepkiem przekłamań, przeinaczeń i wyrwanych z
          kontekstu informacji pod z góry założoną tezę jak cała reszta wybitnej
          twórczości tygodnika "Wprost". Cytat jak najbardziej słuszny, czego dowodzi
          cała historia ludzkości ze szczególnym uwzględnieniem kapitalizmu
          wolnorynkowego.
          • Gość: podatnik Re: przeczytaj dokładnie od początku.., IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 03.09.03, 15:56
            kapitalizm z definicji jest wolnorynkowy; tylko u nas, w dziwny sposób, duże
            rzesze i grupy zawodowe nie chcą tego zrozumieć.
            • silesius Re: przeczytaj dokładnie od początku.., 06.09.03, 14:24
              Gość portalu: podatnik napisał(a):

> kapitalizm z definicji jest wolnorynkowy;

Jezu, jak wacpan bredzisz.....

S.
    • Gość: MS Re: Górnicy: święte krowy PRL i IIIRP !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.03, 14:45
      Możesz być dumny z tego postu. Jesteś pewnie z tych, którzy przywiązują
      niechciane psy do przydrożnych drzew.
      • Gość: podatnik jeżeli juz, to prosze na temat.., IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 03.09.03, 14:49
        socjalizm to utopia, utopia to socjalizm.., niektórzy myślą, że Girek wiecznie
        żywy.

p.s.: a co to pytania, to tak przywiazuję, i żonę, i teściową itede :))
        • Gość: MS Re: jeżeli juz, to prosze na temat.., IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.03, 16:28
          Wnieś zażalenie do ruskich. Mogli przecież w latach 40-tych wywieźć na Ural
          wszystkich śląskich górników.
          • Gość: podatnik Re: ja im niczego nie zazdroszczę.., IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 03.09.03, 16:47
            ale dlaczego mam pracować na rolników, górników itede - na te grupy zawodowe,
            które nie chca nic zmienić, którym najlepiej w tym XIX-wiecznym zaścianku ???

p.s.: kiedyś się musi to skończyć - a górnicy myślą, że non stop oni, ich
            synowie, a potem wnuki beda zarabiać 2 średnie krajowe.
            • Gość: MS Re: ja im niczego nie zazdroszczę.., IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.03, 17:28
              Ja też nikomu niczego nie zazdroszczę, ale uważam, że górnictwo i inne branże
              to problem, który należy rozwiązać i to za pieniądze również z moich podatków,
              które uczciwie płacę. Lamentowanie, że protestują, niczego nie rozwiąże.
              • Gość: podatnik Re: ja im niczego nie zazdroszczę.., IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 04.09.03, 09:27
                Były juz rózne projekty, mniej lub bardziej udane: ale nasi kochani górnicy
                chca miec wszystko po staremu - nie chca w niczym ustąpić niestety.

Gość portalu: MS napisał(a):

> Ja też nikomu niczego nie zazdroszczę, ale uważam, że górnictwo i inne branże
                > to problem, który należy rozwiązać i to za pieniądze również z moich
                podatków,
                > które uczciwie płacę. Lamentowanie, że protestują, niczego nie rozwiąże.
                • Gość: MS Re: ja im niczego nie zazdroszczę.., IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.03, 14:51
                  Widocznie te projekty nie były w stanie rozwiązać problemu - zresztą wiesz,
                  jakich mamy wspaniałych teoretyków, których związek z praktyką ma charakter
                  dość księżycowy.
                  Osobiście wolę, żeby pieniądze z moich podatków szły na odprawy dla górników,
                  niż na okupację Iraku.
    • Gość: abc Re: Górnicy: święte krowy PRL i IIIRP !!! IP: *.crowley.pl 03.09.03, 15:07
      nie zapominaj, ze za pieniadze ze slaska
      masz buty
      • Gość: podatnik Re: Górnicy: święte krowy PRL i IIIRP !!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 03.09.03, 15:54
        to co mam, to za moją ciężką pracę - pomijając tę działkę, która co miesiąc
        oddaję d US (po części na finansowanie socjalistycznych molochów).
        • Gość: Ch.B. Re: Górnicy: święte krowy PRL i IIIRP !!! IP: *.proxy.aol.com 03.09.03, 20:20
          Panie Podatnik. Nazwiska się nie przekręca. Jak udajesz wielkiego intelegenta.
          ( Nie Girek tylko Gierek)
          A czy wogule Tyś żył za czasów socjalistycznych?
          • Gość: gość Re: Górnicy: święte krowy PRL i IIIRP !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.03, 00:29
            on zjadł literkę, a ty baranie pamiętaj, że pisze się " w ogóle" !!!

Gość portalu: Ch.B. napisał(a):

> Panie Podatnik. Nazwiska się nie przekręca. Jak udajesz wielkiego
            intelegenta.
            > ( Nie Girek tylko Gierek)
            > A czy wogule Tyś żył za czasów socjalistycznych?
          • Gość: podatnik Re: Górnicy: święte krowy PRL i IIIRP !!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 04.09.03, 09:25
            Nie rób sam błędów, a dopiero potem wypominaj innym.

p.s.: co do czasów socjalistycznych to cos pamiętam.

Gość portalu: Ch.B. napisał(a):

> Panie Podatnik. Nazwiska się nie przekręca. Jak udajesz wielkiego
            intelegenta.
            > ( Nie Girek tylko Gierek)
            > A czy wogule Tyś żył za czasów socjalistycznych?
            • Gość: Ch.B. Re: Górnicy: święte krowy PRL i IIIRP !!! IP: *.proxy.aol.com 04.09.03, 09:54
              Ja się coś Ciebie pytalem . Nie ma żadnej odpowiedzi. Co nie łaska dać
              odpowiedz. Wielka obraza majestatu.
              A co do wielkich zakładów czy jak to nazywacie „Kumunistycznych Gugabtów”
              Właśnie te giganty mają wiekszą siłę przebicia. Patrz duże sieci handlowe. Mają
              wiekszą możność operatywnością. Regulacją cen, obniżanie jednych a podnoszenie
              innych. Tak samo jest w wiekszych zakładach. A dlaczego na zachodzie są
              tzw.Fuzje łaczenie się pokrewnych zakładów?
              • Gość: podatnik Re: Górnicy: święte krowy PRL i IIIRP !!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 04.09.03, 16:13
                Co do czasów socjalizmu trochę pamiętam, ale końcówkę - chyba jasniej juz nie
                mogłem napisać ?

Co do tych gigantów, to niestety kopalnie i huty to takie kolosy na glinianych
                nogach - ale istnieją, w mniejszości, kopalnie zprywatyzowane, które sobie
                radzą..
        • Gość: abc Re: Górnicy: święte krowy PRL i IIIRP !!! IP: *.crowley.pl 04.09.03, 14:35
          gornicy oddaja wiecej - placa najwieksze podatki
          by utrzymac bezrobotnych w Lubuskim, na Podkarpaciu ...
          ... ...
          • Gość: podatnik Re: płacą, ale na papierze.., IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 04.09.03, 16:15
            a skąd te zadłużenie wobec, m.in., ZUS-u ???

Gość portalu: abc napisał(a):

> gornicy oddaja wiecej - placa najwieksze podatki
            > by utrzymac bezrobotnych w Lubuskim, na Podkarpaciu ...
            > ... ...
    • Gość: org [...] IP: 195.117.94.* 04.09.03, 10:29
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: Ch.B. Re: Górnicy: święte krowy PRL i IIIRP !!! IP: *.proxy.aol.com 04.09.03, 12:35
        Masz w 100% rację. To są bardzo młodzi ludzie. Ludzie którzy nie mają swojego
        wyrobionego poglądu na życie i wiele życiowych realji. Są bardzo łatwo
        manipulowani przez ludzie którzy by chcieli zawładnąć nad polska i z tąd tez
        wiele mylnych z ich strony interpretacji wielu praw. A w szczegolności „Prawo
        do pracy”. Szacunek dla ludzi starszych.
        Poszanowanie c h l e b a . Za niedlugo będą wołać aby usmiercić starych ludzi
        bo to nie ekonomiczne aby żyli.
        • Gość: super Re: Górnicy: święte krowy PRL i IIIRP !!! IP: *.mjb.pl / 192.168.2.* 04.09.03, 16:05
          Wiecie co mam dość już tych smarkaczy (choć nie jestem stara) wszystkich na
          bruk wyrzucić a potem to co , pozabijać ??? Mądrują się tyle a w życiu ani
          jednej godziny ciężko nie przepracowali , jestem ciekawa jak za klka lat
          zredukują ich miejsce pracy bo będzie niepotrzebne , to czy będą też takie
          opinie głosić .
          • Gość: podatnik p.s.: IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 04.09.03, 16:19
            ja akurat wiem co to bezrobocie - nikt mi nie pomógł wyjść z niego;
            Pracę sam sobie znalazłem, nietylko dla mnie z resztą - podatki płacę i czasami
            płaczę, spóźnię sie kilka dni-tydzień to juz us i zus grożą mi komornikiem itp.

Tak więc nie gadajcie mi takich głupot...

pozdrawiam
            "smarkacz"
            • Gość: super Re: p.s.: IP: *.mjb.pl / 192.168.2.* 04.09.03, 16:41
              Być może wiesz co to bezrobocie w swoim własnym przypadku , ale ty jesteś
              jednostką a to są zwolnienia masowe i na małym terenie . Wiesz jak to się
              skończy ? Nie tylko ty jeden płacisz podatki i wiesz wolę płacić z
              przeznaczeniem na rozwój gospodarki i tworzenie nowych miejsc pracy niż na
              wojsko , zbrojenia itp.
              • Gość: -Q-C-Z- Re: p.s.: IP: *.proxy.aol.com 04.09.03, 19:03
                Podatniku jestes mlodym czlowiekiem,dlatego zanalazles prace. Ale pamietaj
                jedna rzecz. Pol.przysl.> Starych drzew sie nie przesadza.< I tu jest wielki
                problem. Juz ludzie okola 40-stki maja problem pozyskania nowego zawodu. Maja
                problem otworzenia prywatnej inicjatywy. Poprastu strach przed bankkrutctwem.
                A po ktore tam. Jaka dziedzine w prawatnych przeciemwziesciach ma jakiekolwiek
                szanse?
                A tak patrzac na te male samochodowe warsztaty to naprawde smiech czlowieka
                bierze. To nie wyglada na warsztat tylko na jakies wielkie zlomowiako. A juz
                nie mowieac o zabezpieczeniach dla pracownikow tam zatrudnionych. To sie prosi
                o pomste do nieba.
                • michi3 Re: Autorze watku - co postawilo Polske na nogi? 04.09.03, 23:01
                  Do autora glownego watku!
                  Nie bede owijal w bawelne. Co ty pieprzysz o utrzymywaniu gornictwa przez
                  podatnikow! OK moze podatnicy urzymuja gornictwo, ale zaledwie od 10 moze 15
                  lat. Tymczasem to wegiel przez 55 lat (albo i 80) byl gwarantem ISTNIENIA
                  panstwa polskiego, czy to II RP czy PRL'u. Z czego Polska by sie utrzymala?
                  Z rolnictwa a la Kongresowka?
                  Dobrze ci mowic: nie bedziemy placic na kopalnie - ty masz wybor, jest
                  demokracja.
                  Slazacy nie mieli! Brano i tyle.
                  Tak wiec pomoc gornictwu jest nie tyle obowiazkiem co zwykla uczciwoscia.
                  • Gość: Jaracz Re: Autorze watku - co postawilo Polske na nogi? IP: *.one.pl 05.09.03, 12:07
                    michi3 napisał:

> Dobrze ci mowic: nie bedziemy placic na kopalnie - ty masz wybor, jest
                    > demokracja.
                    > Slazacy nie mieli! Brano i tyle.
                    Latwo powiedziec. Masz jakies szczegolowsze dane, ile z tego co "brano",
                    dostala rzeczywiscie Polska, a ile pojechalo na wschod do naszego "wschodniego
                    Big Brothera"??

pozdr

Jaracz
                  • Gość: podatnik Re: Autorze watku - co postawilo Polske na nogi? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 06.09.03, 14:59
                    Oj facet, gdzie ciebie tego uczyli - na lekcjach historii w niemczech ?

www.wprost.pl/ar/?O=48704
    • Gość: obywatel Re: Górnicy: święte krowy PRL i IIIRP !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.03, 10:40
      widocznie mało im było 50 tys. zapomogi, chcą teraz dwa razy więcej.
    • Gość: Hermann Re: Górnicy: święte krowy PRL i IIIRP !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.03, 14:07
      Prosza Cie, bys' mi uodpedziou, jak podatnik podatnikowi, na czyj koszt bydom
      rzyc' te wszyske bergmoony, jak ich wypiepszoom z roboty?
      • Gość: podatnik Re: Górnicy: święte krowy PRL i IIIRP !!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 06.09.03, 14:55
        Do pracy rodacy, do pracy - szukać, a jak nie, to zasiłki z pewnością będą
        taniej kosztowały !

Gość portalu: Hermann napisał(a):

> Prosza Cie, bys' mi uodpedziou, jak podatnik podatnikowi, na czyj koszt bydom
        > rzyc' te wszyske bergmoony, jak ich wypiepszoom z roboty?
        • Gość: Hermann Re: Górnicy: święte krowy PRL i IIIRP !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.03, 15:01
          Piykne dziynki za uodpowiydz'. Widza, rze mosz, tak samo jak polske polityki,
          proste recepty na wszysko. Ino czymu to, pieroona, niy chce dziauac'?
          • Gość: podatnik Re: Górnicy: święte krowy PRL i IIIRP !!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 06.09.03, 15:13
            No tak, zawsze lepiej, jak inni to zrobią - niestety do tego byliście
            przyzwyczajani latami (bez urazy - to nie wasza akurat wina).
            • Gość: Hermann Re: Górnicy: święte krowy PRL i IIIRP !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.03, 23:42
              My niy czekoomy na to, rze za nos rozwioonrzecie nasze s'loonske problymy - my
              czekoomy na to, kedy sie uod nos uodpier....cie.
              • Gość: podatnik a weźcie sobie wreszcie te autonomię, IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 08.09.03, 09:57
                ale razem z kopalniami i odczepcie się od nas - to moje zdanie !

Gość portalu: Hermann napisał(a):

> My niy czekoomy na to, rze za nos rozwioonrzecie nasze s'loonske problymy -
                my
                > czekoomy na to, kedy sie uod nos uodpier....cie.
                • Gość: Hermann Re: a weźcie sobie wreszcie te autonomię, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.03, 10:32

> ale razem z kopalniami i odczepcie się od nas - to moje zdanie !

Petycjo podpiszesz?
    • silesius A co z wyrownaniami plac za dziesiatki lat? 06.09.03, 14:17
      PRL jako jedynie administrator ziem niemieckich zobowiazana byla do spelniania
      tej funkcji w sposob rzetelny.
      Gornicy na Slasku pod administracja poslka mimo ciezszej i niebezpieczniejszej
      niz ich zachodnich kolegow pracy, otrzymywali okolo 10-20 procent zarobkow,
      jakie osiagali gornicy np. w NRF. Polska zyla na cudzy koszt, zachiowujac sie
      jak zlodziej, ktory rozkrada powierzone mu mienie.

Dlug Polski wobec gornikow szacuje sie na okolo b i l i o n a obecnych
      zlotych.
      Polska nigdy, przenigdy nie bedzie w stanie splacic tego dlugu, jak moze i
      nigdy nie zdola osiagnac zachodniego poziomu gospodarczego, moze nigdy nie
      zdola wykorzystac swego potencjalu i chyba nigdy nie zapewni obywatelom zycia
      godnego i zadobnego.

Ale nie powinno to byc przedzkoda w wyegzekwowaniu na rzecz Slaska i jego
      gornictwa przynajmniej takich kwot, jakie da sie wydusic z tego niechetnego
      dluznika.

S.

• Gość: podatnik Re: A co z wyrownaniami plac za dziesiatki lat? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 06.09.03, 14:56
        mieliście okazje wyjechać do swojej ukochanej ojczyzny - a to wasz ukochany
        rząd RFN podpisał sie kiedys pod układem i przejął wszelkie zobowiązania.
        • silesius Re: A co z wyrownaniami plac za dziesiatki lat? 06.09.03, 23:28

> mieliście okazje wyjechać do swojej ukochanej ojczyzny - a to wasz ukochany
          > rząd RFN podpisał sie kiedys pod układem i przejął wszelkie zobowiązania.

Cos sie wacpanowi znow stare komunistyczne bujdy po lbie placza.

Silesius

• Gość: builder Re: A co z wyrownaniami plac za dziesiatki lat? IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 07.09.03, 00:00
            ty jestes rihtih kretyn!!!!
            komunisci hooja zrobili i koniec a pakt jest paktem kretynie, chyba, ze
            chcecie sie od niego poraz kolejny wyprzec`!

a to u Niemca normalne!

Niemiec to wrog najgorszy! - tak bylo i tak bedzie, na wieki i wiekow, Ammen!

silesius napisał:

> Gość portalu: podatnik napisał(a):
            >
            > > mieliście okazje wyjechać do swojej ukochanej ojczyzny - a to wasz ukochan
            > y
            > > rząd RFN podpisał sie kiedys pod układem i przejął wszelkie zobowiązania.
            >
            > Cos sie wacpanowi znow stare komunistyczne bujdy po lbie placza.
            >
            > Silesius
            >
      • Gość: podatnik Re: lektura dla silesiusa: IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 06.09.03, 15:00

www.wprost.pl/ar/?O=48704

silesius napisał:

> PRL jako jedynie administrator ziem niemieckich zobowiazana byla do
        spelniania
        > tej funkcji w sposob rzetelny.
        > Gornicy na Slasku pod administracja poslka mimo ciezszej i
        niebezpieczniejszej
        > niz ich zachodnich kolegow pracy, otrzymywali okolo 10-20 procent zarobkow,
        > jakie osiagali gornicy np. w NRF. Polska zyla na cudzy koszt, zachiowujac sie
        > jak zlodziej, ktory rozkrada powierzone mu mienie.
        >
        > Dlug Polski wobec gornikow szacuje sie na okolo b i l i o n a obecnych
        > zlotych.
        > Polska nigdy, przenigdy nie bedzie w stanie splacic tego dlugu, jak moze i
        > nigdy nie zdola osiagnac zachodniego poziomu gospodarczego, moze nigdy nie
        > zdola wykorzystac swego potencjalu i chyba nigdy nie zapewni obywatelom zycia
        > godnego i zadobnego.
        >
        > Ale nie powinno to byc przedzkoda w wyegzekwowaniu na rzecz Slaska i jego
        > gornictwa przynajmniej takich kwot, jakie da sie wydusic z tego niechetnego
        > dluznika.
        >
        >
        > S.
        >
        >
        >
        >
        >
        >
        • michi3 Re: Polecam inna lekture 06.09.03, 20:43
          Mam przed soba Atlas Geograficzny - Polska z 1966 roku.
          Jest tam min. wykres przedstawiajacy udzial wojewodztw w dochodzie narodowym
          wytworzonym w 1961r.
          Na miejscu pierwszym co? Oczywiscie wojewodztwo katowickie z 15% !!!
          Czemu wtedy nikt " z Polski " mie mowil ze Slask jest niepotrzebny?
          Jak za slaska prace odbudowywano domy dla warszawiakow to wtedy bylo OK ???
          Przypomina mi to troche stosunek kolonizatorow do swoich terytoriow zaleznych.
          Jedyna nadzieja w tym ze analogicznie tak i teraz kolonizatorzy sie wycofaja.
          • Gość: obywatel Re: Polecam inna lekture-do MICHI3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.03, 11:26
            weź jeszcze sobie książkę od historii z tamtego roku - dowiesz się wielu
            ciekawych, "prawdziwych" faktów !:)

> Mam przed soba Atlas Geograficzny - Polska z 1966 roku.
            > Jest tam min. wykres przedstawiajacy udzial wojewodztw w dochodzie narodowym
            > wytworzonym w 1961r.
            > Na miejscu pierwszym co? Oczywiscie wojewodztwo katowickie z 15% !!!
            > Czemu wtedy nikt " z Polski " mie mowil ze Slask jest niepotrzebny?
            > Jak za slaska prace odbudowywano domy dla warszawiakow to wtedy bylo OK ???
            > Przypomina mi to troche stosunek kolonizatorow do swoich terytoriow zaleznych.
            > Jedyna nadzieja w tym ze analogicznie tak i teraz kolonizatorzy sie wycofaja.
          • Gość: podatnik Re: taaak, a w szkołach wtedy tez uczyli, IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 07.09.03, 13:08
            że za czarne złoto kupowaliśmy od naszych braci ze wschodu ropę naftową też za
            złoto :))

michi3 napisał:

> Mam przed soba Atlas Geograficzny - Polska z 1966 roku.
            > Jest tam min. wykres przedstawiajacy udzial wojewodztw w dochodzie narodowym
            > wytworzonym w 1961r.
            > Na miejscu pierwszym co? Oczywiscie wojewodztwo katowickie z 15% !!!
            > Czemu wtedy nikt " z Polski " mie mowil ze Slask jest niepotrzebny?
            > Jak za slaska prace odbudowywano domy dla warszawiakow to wtedy bylo OK ???
            > Przypomina mi to troche stosunek kolonizatorow do swoich terytoriow zaleznych.
            > Jedyna nadzieja w tym ze analogicznie tak i teraz kolonizatorzy sie wycofaja.
        • silesius Re: lektura nie dla silesiusa 06.09.03, 23:26
          Silesius takich czerwonych bzdur propagandowych naczytal sie przymusowo w
          peerelowskiej szkole, gdzie nb. zabraniano mu tez mowy slaskiej, grozac ocenami
          niedostatecznymi, albo obnizeniem zachowania. Dlatego Silesius nie bedzie
          czytal wypocin czerwonego niedobitka z czasow komuny tow. Grzybowskiej w
          nowobolszewickim "Wprost".

Silesius

• Gość: builder Re: A co z wyrownaniami plac za dziesiatki lat? IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 06.09.03, 23:54
        ty glupku, ty kretynie, jestes` tak jebniety jak ten cioul hitlerek

jo rzadom ud wos Niemcow teroz 1000bilion £ za szkody i ksziwdy jakie
        wyrzadziliscie Polokom ze S`lonska i wszystkim innym na colkyj ziemi!

te propagande schowaj sobie w to siano a potem w buty, i ty chcesz by IIIRP
        oddola ziemie niby zawlaszczone przez Polokow w 45` - no to poczekej bo i jo
        byda por co byscie ty uodsetki rihtih splacili i oubocza ciy wos Niemcoow na
        to stoc! i niy wspomna ou utrzymaniu ziemi

silesius napisał:

> PRL jako jedynie administrator ziem niemieckich zobowiazana byla do
        spelniania
        > tej funkcji w sposob rzetelny.
        > Gornicy na Slasku pod administracja poslka mimo ciezszej i
        niebezpieczniejszej
        > niz ich zachodnich kolegow pracy, otrzymywali okolo 10-20 procent zarobkow,
        > jakie osiagali gornicy np. w NRF. Polska zyla na cudzy koszt, zachiowujac
        sie
        > jak zlodziej, ktory rozkrada powierzone mu mienie.
        >
        > Dlug Polski wobec gornikow szacuje sie na okolo b i l i o n a obecnych
        > zlotych.
        > Polska nigdy, przenigdy nie bedzie w stanie splacic tego dlugu, jak moze i
        > nigdy nie zdola osiagnac zachodniego poziomu gospodarczego, moze nigdy nie
        > zdola wykorzystac swego potencjalu i chyba nigdy nie zapewni obywatelom
        zycia
        > godnego i zadobnego.
        >
        > Ale nie powinno to byc przedzkoda w wyegzekwowaniu na rzecz Slaska i jego
        > gornictwa przynajmniej takich kwot, jakie da sie wydusic z tego niechetnego
        > dluznika.
        >
        >
        > S.
        >
        >
        >
        >
        >
        >
    • bergman1 Re: Górnicy: święte krowy PRL i IIIRP !!! 06.09.03, 22:55
      teraz wy pracujcie na nas do 70 siątki powodzenia
      • Gość: obywatel Re: Górnicy: święte krowy PRL i IIIRP !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.03, 11:23
        właśnie przestajemy, powodzenia
    • rapallo Re: Górnicy: święte krowy PRL i IIIRP !!! 07.09.03, 13:45
      Zgadzam się co do słowa z przedmówcą.Mam już dość czytania non-stop jakichś
      niusów na temat górników.Ludzie,czy my żyjemy w rolniczo-górniczym kraju?
      Jeśli tak to nie wróżę Polsce świetlanej przyszłości. Mit ciężko pracującego w
      cholernie niebezpiecznych warunkach górnika,wytworzony w epoce gierkowskiej z
      całkowicie irracjonalnych pobudek (spytajcie na Zachodzie co sądzą o pracy
      tych ludzi...) wykazuje nadzwyczajną żywotność,co tu ukrywać - podsycany jest
      on w głównej mierze przez media,które ustawicznie wręcz informują już nawet
      nie o śmierci górnika pod ziemią,ale o jakimkolwiek wypadku w jakiejkolwiek
      kopalni na Śląsku.Co roku giną setki kierowców ciężarówek,taksówkarzy i tp ale
      o nich jakoś się nie wspomina przy okazji tematu "niebezpieczeństwo
      pracy",wszak zginąć pod ziemią jest bardziej romantycznie.Żeby nie było,że
      prezentuję pustosłowie - odsyłam do strony rządowego raportu (najciekawsze
      dane - tylko 6,7% śmiertelnych wypadków w pracy przypada na górnictwo,a 17%
      właśnie na kierowców). Do tego kolejny mit - konieczność przejścia na
      wcześniejszą emeryturę z powodu "wykończenia" pracą.Heheeehehe,dobre.Tak się
      składa,że mieszkam w Bytomiu i mam 3 wujków w wieku mego ojca pracujących w
      górnictwie,czy właśnie już niepracujących z powodu odejścia na wcześniejszą
      niż reszta normalnych obywateli emeryturę i gdybyście zobaczyli tych 3
      mężczyzn do głowy by wam nawet nie przyszło,że to ludzie którzy podobno ciężko
      charują pod ziemią.Są normalnymi,postawnymi,zdrowymi facetami i cieszą się
      lepszym zdrowiem od mego ojca,który nie ma do czynienia z
      tym "najniebezpieczniejszym i najcięższym na świecie" zawodem.Oni - w kwiecie
      wieku - w wieku 46 lat są na emeryturach (lub po nachapaniu się 50tys
      odprawy...) i będą żyć kochani Rodacy z waszej kieszeni o wiele dłużej niż mój
      ojciec.Pomyślcie nad tym a nie tylko bezmyślnie wzruszajcie się głupawymi
      reportażami na temat cieżkiej doli braci górniczej.Nie chcę minimalizować
      pracy górników,ale na litość boską,przestańmy z nich robić prometeuszów!
      Pozdrawiam
      PS:I jeszcze te farmazony o tym że to Śląsk utrzymuje (tudzież utrzymywał)
      całą Polskę – postukajcie wy sie w te puste łby synki i dziołchy zanim coś
      napiszecie.
      • Gość: CIDERMAN Re: Górnicy: Rapallo na jakim świecie Ty żyjesz?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.03, 18:31
        rapallo napisał:

> Zgadzam się co do słowa z przedmówcą.Mam już dość czytania non-stop jakichś
        > niusów na temat górników.Ludzie,czy my żyjemy w rolniczo-górniczym kraju?
        > Jeśli tak to nie wróżę Polsce świetlanej przyszłości. Mit ciężko pracującego
        w
        > cholernie niebezpiecznych warunkach górnika,wytworzony w epoce gierkowskiej z
        > całkowicie irracjonalnych pobudek (spytajcie na Zachodzie co sądzą o pracy
        > tych ludzi...) wykazuje nadzwyczajną żywotność,co tu ukrywać - podsycany jest
        > on w głównej mierze przez media,które ustawicznie wręcz informują już nawet
        > nie o śmierci górnika pod ziemią,ale o jakimkolwiek wypadku w jakiejkolwiek
        > kopalni na Śląsku.Co roku giną setki kierowców ciężarówek,taksówkarzy i tp
        ale
        > o nich jakoś się nie wspomina przy okazji tematu "niebezpieczeństwo
        > pracy",wszak zginąć pod ziemią jest bardziej romantycznie.Żeby nie było,że
        > prezentuję pustosłowie - odsyłam do strony rządowego raportu (najciekawsze
        > dane - tylko 6,7% śmiertelnych wypadków w pracy przypada na górnictwo,a 17%
        > właśnie na kierowców). Do tego kolejny mit - konieczność przejścia na
        > wcześniejszą emeryturę z powodu "wykończenia" pracą.Heheeehehe,dobre.Tak się
        > składa,że mieszkam w Bytomiu i mam 3 wujków w wieku mego ojca pracujących w
        > górnictwie,czy właśnie już niepracujących z powodu odejścia na wcześniejszą
        > niż reszta normalnych obywateli emeryturę i gdybyście zobaczyli tych 3
        > mężczyzn do głowy by wam nawet nie przyszło,że to ludzie którzy podobno
        ciężko
        > charują pod ziemią.Są normalnymi,postawnymi,zdrowymi facetami i cieszą się
        > lepszym zdrowiem od mego ojca,który nie ma do czynienia z
        > tym "najniebezpieczniejszym i najcięższym na świecie" zawodem.Oni - w kwiecie
        > wieku - w wieku 46 lat są na emeryturach (lub po nachapaniu się 50tys
        > odprawy...) i będą żyć kochani Rodacy z waszej kieszeni o wiele dłużej niż
        mój
        > ojciec.Pomyślcie nad tym a nie tylko bezmyślnie wzruszajcie się głupawymi
        > reportażami na temat cieżkiej doli braci górniczej.Nie chcę minimalizować
        > pracy górników,ale na litość boską,przestańmy z nich robić prometeuszów!
        > Pozdrawiam
        > PS:I jeszcze te farmazony o tym że to Śląsk utrzymuje (tudzież utrzymywał)
        > całą Polskę – postukajcie wy sie w te puste łby synki i dziołchy zanim co
        > ś
        > napiszecie.
        Rapallo, dziecko drogie, za młody jesteś, by pamiętać hasła tow Gierka, np.
        takie :"W sklepach będzie kawa, jak górnicy wydobędą 1 mln ton ponad plan!!"
        Potem z KW PZPR trzaskali z bata nad górnikami, a ja mojego ojca przez 3
        miesiące nie widziałem, bo przez 92 dni nie miał ŻADNEGO dnia wolnego (o
        weekendach nawet nie marzył)a prawie codziennie tyrał po co najmniej 10 godzin.

A wiesz, co wtedy eksportowano na Zachód? Jakie wyroby z Warszawy, Krakowa czy
        Gdańska? Te pseudobuty z Fabryki Butów Za Małych Ale Twardych im. Lenina w
        Poroninie :-)))?? A może te "superkomputery" Odra 1300 :-)))???

NIE - WĘGIEL, MIEDŹ I SIARKĘ + PRODUKTY ROLNE. A węgiel energetyczny, drogie
        dziecko kosztował wtedy 52 USD/tonę (dziś 28 USD/tonę) - górnikom płacono ok.
        50 USD/miesiąc, więc GÓRNICTWO BYŁO BARDZO RENTOWNE I UTRZYMYWAŁO CAŁY PRL,
        CHOĆ TO W TWOIM MAŁYM ŁEBKU NIJAK NIE MOŻE SIĘ POMIEŚCIĆ!!!!!

Teraz ja pracuję w jednej z bytomskich kopalń i mam do Ciebie pytanie:

Jak widzisz swoją przyszłość po zamknięciu ZG Bytom II i ZG Centrum w tym
        mieście, gdy wskutek tego i związanego z tym upadku KILKUNASTU bytomskich
        przedsiębiorstw, działających na rzecz gornictwa, BEZROBOCIE W TYM MIEŚCIE
        SKOCZY DO PONAD 40%??? PAMIĘTAJ - NA JEDNO MIEJSCE PRACY STRACONE W GÓRNICTWIE
        PRZYPADA UTRATA 3 MIEJSC PRACY NA ŚLĄSKU I 0,5 MIEJSCA PRACY W MIASTACH W
        INNYCH REJONACH POLSKI, GDZIE PRODUKUJE SIĘ NA RZECZ GÓRNICTWA (np. Nowosądecki
        Nowomag, Glinik w Gliniku Mariampolskim na Podkarpaciu itp.)????

A wiesz o tym, że Bytomska Komenda Policji napisała do Ministra SWiA prośbę, by
        albo nie zamykano dwóch kopalń, albo o 100% zwiększono obsadę Policji w
        Bytomiu, bo obecny poziom bezrobocia (26%) spowodował wzrost przestępczości w
        mieście o 180% w stosunku do lat 90-tych i oni szacują, że po zamknięciu tych 2
        kopalń nastąpi podwojenie się ilości tych przestępstw w stosunku do stanu na
        dziś, i potrojenie ilości przestępstw cięzkich?????

PRZEMYŚL TO, DZIECKO, NIM JESZCZE RAZ NAPISZESZ PODOBNE BZDURY O GÓRNICTWIE!!
        NIECH CIĘ BÓG OŚWIECI, SYNEK, BO ŹLE Z TOBĄ!!!!

• Gość: podatnik Re: a ty na jakim ??? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 07.09.03, 20:16
          No dobra, niech rząd zostawi te kopalnie do wydobycia ostatniego grama węgla -
          a co potem, piasek będziesz wydobywał, czy zasypywał te kopalnie piaskiem - i
          tez z "barbórkami", 13-kami, 14-tkami, 15-tkami etc (tyle ich namnożycie w
          swoich życzeniach) ???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka