Gość: ll IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.08, 12:40 co znaczy to słowo używane na Śląsku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jerun Re: jerunie IP: *.c201.msk.pl 04.05.08, 13:01 Mniej więcej to www.youtube.com/watch? v=hkqqMPPg2VI&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerun Re: poprawka IP: *.c201.msk.pl 04.05.08, 13:06 www.youtube.com/watch?v=JNB1TwldfHM&NR=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ii Re: poprawka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.08, 14:15 czy jerunie znaczy to samo co pieronie(pierunie)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wynik Re: analiza IP: *.c201.msk.pl 04.05.08, 15:32 Wczuj się w znaczenie: "je-runie" słowo to składa sie z dwóch słów je=cholera, runie=pierdyknie. Pierunie nie można podzielić, bo "pie" nie ma znaczenia zatem pierunie=pie..u. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rechtoor jerůńe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.08, 19:35 Tak by śe szkryflauo podug skodyfikowanygo szlůnzskigo! jerůna, jerůńe, jerůmśe, jerucha, jerzyńe, jerzyna, por. pierůna, pierzina, farůna - rodzaj łagodnego przekleństwa: Jerůna, zaś zech chyćůu pana! Jerůńe, naśi przegrywajům! Jerucha, ńy nerwuj mje terozki! Górnaślązacy, w odróżnieniu od Polsków, rzadko przeklinają. A jedynym, będącym w użyciu przekleństwem jest słowo - pjerůna. Wspomnienie przedchrześcijańskiego bóstwa. Ale i ono, w ich przekonzniu było słowem zbyt mocnym, więc je najczęściej zastępowali złagodzonymi zamiennikami. Dalszymi, powszechnie używanymi zamiennikami były także: werůna, piernika, piernika kandego, pjerůmbol, i ... temu podobne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz =----> Re: jerunie IP: 77.223.194.* 04.05.08, 19:53 A mnie się wydaje, że geneza tego słowa jest znacznie prostsza. P zostało "zjedzone" - i zamiast gwarowego PIERUNIE! - zostało... JERUNIE!!! (HKP) ... CZUWAJ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Egon Re: jerunie IP: *.dip.t-dialin.net 04.05.08, 20:01 Ja,ja Polok wie zawsze,kawa na lawie a harcyrz wie lepiej.Co za ludzie ,pierombol. Odpowiedz Link Zgłoś
pasikoonik13 jerůńe 04.05.08, 20:28 Ćyngjym mjyndza mitůma uo polski ůmnipotyncyji? Ńy wjy tyn "Harcydupek" jak śe blamuje?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz & HKP - Egony, Pasikooniki 13-te... Co Wy, urwa, na żart IP: 77.223.194.* 04.05.08, 22:21 - Co Wy, urwa, na żartach się nie znacie?!... ;-))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niedowiary Re: jerunie IP: *.c201.msk.pl 04.05.08, 23:02 Jak chcesz poznać znaczenie słów śląskich skorzystaj z tego słownika: folklor.ovh.org/viewpage.php?page_id=4 Śląsk to nie same Katowice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: jerunie IP: *.gaya.sk 04.05.08, 23:22 > Śląsk to nie same Katowice. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=264&w=79112109 to takze dawne ks. oswiecimskie i zatorskie czytej sosnowitz:), albo lepij, malopolska je do gliwic bo ksiazeta malopolscy sam byli, hihi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz ;-)))) Re: jerunie IP: 77.223.194.* 05.05.08, 10:01 Gość portalu: niedowiary napisał(a): > Jak chcesz poznać znaczenie słów śląskich skorzystaj z tego słownika: > folklor.ovh.org/viewpage.php?page_id=4 Z niedowierzaniem i ciekawością zajrzałem do tego linku "Śląsk moimi oczami" (z ang.: Sielesia in my eyes), co go Gość Portalu: Niedowiary teraz podsunął. Wyszukałem w słowniku pod literką "J" słowo śląskie JERUNIE i... wzruszenie niepohamowane ścisnęłło mi gardło: - Więc jednak, urwa... miałem rację [po śl.: recht]!!! "J: jeruna - (do pioruna) cholera, nie do wiary" [koniec cytatu]. (HKP- hiba kropnę piwko) ... CZUWAJ [BEZ KOMENTARZA]!!! Wierzę Ci, Niedowiary - i pozdrawiam: - Pyrsk! Ze wzruszenia zaschło mi w gardle. Muszę się czegoś napić... Odpowiedz Link Zgłoś
bajeranek Re: jerunie 05.05.08, 16:04 Kiedyś słyszałem jak jeden Ślązok godoł o biskupie Jeronku:). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: jerunie IP: *.versanet.de 05.05.08, 16:18 A jo slyszou jak jedna baba w mohairowym bereciku godaua o uojcu dyrektorze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niedowiary Re: jerunie IP: *.c201.msk.pl 05.05.08, 20:49 A ja słyszałem, że jeden gospodarz wołał ci.. ci.. cip cipki i zleciały mu się tirówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niedowiary Re: jerunie IP: *.c201.msk.pl 05.05.08, 20:42 Nie wierzę, że skończyło się na jednym piwie u harc mistrz. Za bardzo mu się gęba śmiała ;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niedowiary Re: jerunie IP: *.c201.msk.pl 05.05.08, 20:57 Jeśli chodzi o cipkę to jest to kura zagrodowa. W centralnej Polsce wabią je tiu, tiutusia, tiu, tiu. Na Śląsku ci.. ci... Nie wierzysz przejrzyj słownik folklor.ovh.org/viewpage.php?page_id=4 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niedowiary Re: jerunie IP: *.c201.msk.pl 05.05.08, 21:32 A cenzor znowu cipce urwał p. Odpowiedz Link Zgłoś