cirano Re: To nasi Bracia i ma rację! 26.08.08, 08:48 Walczyli Opoloki uo swoje województwo, bo niy chcieli być pod rzondzonymi wtynczos przez Zagłymbiokow Katowicami. To prziniosłoby jym w krotkym czasie ruina gospodarczo, (pamiyntom wywody). I nadal niy bydom skłonni do tego kroku, dopóki Zagłymbie przi Ślonsku pozostaje. Pomysł w sumie dobry, należy myśla, poprić. W zjednoczonym Gornym Ślonsku stolicom powinno być OPOLE, jak kejś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POKi Re: To nasi Bracia i ma rację! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.08, 11:17 taaaa.... a stolica kraju ma wrócić do Gniezna, a Ukraina do ZSRR, tak jak to kiedyś było... Historii nie można cofnąć, a próbując wrócić do stanu sprzed popełnionego błędu, często wyrządzi się znacznie więcej szkód. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tozs Re: To nasi Bracia i ma rację! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.08, 12:10 Opole nigdy nie było stolicą Górnego Śląska, tylko Księstwa Opolskiego... tyle że księstwo nigdy nie obejmowało w całości Górnego Śląska... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Szczyt bezczelności IP: 134.76.248.* 26.08.08, 08:30 "Nie poradziliśmy sobie sami, więc możemy łaskawie was do siebie przyłączyć"? Nie, kochani Opolanie - mieliście okazję zostać razem z "brudnym i zacofanym" Śląskiem, ale woleliście ogłosić secesję. Stolica zostanie w GOP-ie. Chcecie się przyłączyć, to tylko NA NASZYCH warunkach. A jak nie odpowiada, to wegetujcie sobie dalej. Albo łączcie się z dolnośląskim i detronizujcie Wrocław. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Szczyt bezczelności IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.08, 14:29 Buchta jest z Żor a to zdecydowanie województwo śląskie. Czyli nie Opole chce do śląska a śląsk chce do Opola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 12 Re: Czy śląskie powinno połączyć się z opolskim? IP: 80.51.147.* 26.08.08, 08:34 uważam że powinno być jedno województwo SLąSKE bez podziału na górny i dolny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POKi Re: Czy śląskie powinno połączyć się z opolskim? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.08, 11:12 wówczas całą Polskę należałoby podzielić na 6 województw zamiast obecnych 16. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SilnySlask Zdecydowanie to dobry pomysł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.08, 08:52 To jak najbardziej dobry pomysł, tym bardziej że rozmyła by się mniejszość niemiecka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POKi Chcieliście mieć Opolskie to macie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.08, 10:47 Mieszkańcy opolszczyzny za nic w świecie nie chcieli być w jednym województwie z GOP-em, niech więc teraz piją piwo, którego sobie naważyli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Giles Czy śląskie powinno połączyć się z opolskim? IP: *.igw1.bebit.de 26.08.08, 11:34 tak,jestem za utworzeniem wojewodztwa gornoslaskiego przy rownoczesnym przylaczeniu zaglebia dabrowskiego oraz powiatow podbeskidzia do malopolski. proponuje sejmik nowego wojewodztwa pozostawic w katowicach, wojewode i czesc urzedow podleglych wojewodzie umiescic w opolu. kot powiedzial, ze wszystko musz wziac katowice? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: allan Re: Czy śląskie powinno połączyć się z opolskim? IP: *.mtvk.pl 26.08.08, 12:59 Ja tak mówię. Dlatego że Katowice leżą w środku aglomeracji złożonej z dwóch milionów ludzi a Opole to pojedynczy ośrodek miejski mniejszy od Bielska Białej. Może dlatego, co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Po Co?! TYLE że w Opolskiem nie chcą do Górnośląskiego IP: *.chello.pl 26.08.08, 11:36 woleliby do Dolnośląskiego...Bielsko-biała pewnie należy podzielić na Bielsko i Białą, pierwsze do Śląskiego, drugie do Małopolski, jak Cieszyn polski i czeski...Ja osobiście się nie zgadzam, bo mi nie pasuje przeniesienie części urzędów z Katowic i utraty miejsc pracy, pewnie to samo jest w Opolu. Opole nie jest żadną stolicą Górnego Śląska, jest historyczną stolicą Górnego Śląska, tak jak Kraków jest historyczną stolicą Polski. Stolice się zmieniają...Dla mnie stolicą OS są Katowice i nigdy nie uznam Opola jako stolicy etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oszołom Nie ma czegoś takiego jak opolszczyzna, jest OS. IP: *.chello.pl 26.08.08, 11:44 Po co powielać błędy PRLowskich aparatczków, wcielając do Górnego Śląska małopolskie Zagłębie, Białą i Częstochowę. Natomiast oczywiście połączenie Górnego Śląska w całość jest jak najbardziej przednim pomysłem (oczywiście część czeska jest na razie stracona). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Katowic "Opolszczyzna" to Ukraińcy i SLD!! IP: *.chello.pl 26.08.08, 11:48 ONI, A NIE ŚLĄZACY NIE CHCIELI JEDNEGO WOJEWÓDZTWA!! Tusku połącz nas!!! Urząd Wojewódzki i Urząd Marszałkowski ino w Katowicach!!! Odpowiedz Link Zgłoś
vadim33 Czy śląskie powinno połączyć się z opolskim? 26.08.08, 12:03 Warszawa nigdy nie dopuści do połączenia tych 2 województw, bo to byłby kolejny krok w stronę autonomii Górnego Śląska i zbliżenia do Niemiec... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jadejot Re: Czy śląskie powinno połączyć się z opolskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 13:24 To chyba tylko tobie marzy się takie zbliżenie.Jestem Ślązakiem i nic o tym nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Tylko w Polsce chcemy autonomii! IP: *.mtvk.pl 27.08.08, 20:51 Głupoty piszesz. Niemcy mieli Górnoślązaków za podludzi. To Polska dała nam realną autonomię. Niemcy tylko obiecywali, a jak doszło co do czego to nie dali. Czesi tak samo - odebrali autonomię Śląskowi Cieszuńskiemu i Opawskiemu. Tylko w Polsce chcemy autonomii. A o Niemcach nie fanzol, bo też nas wynaradawiali! A Czesi robili ze Ślązaków Morawian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martin Silne woj. Śląsko-Dabrowskie ze stolicą w K-cach ! IP: 83.238.181.* 26.08.08, 12:12 Opolskie powinno się połączyć ze Śląskim tworząc jedno silne wspólne województwo ze stolicą w Katowicach. (to nic że Opole było wcześniej stolicą Górnego Śląska. Stolica z Krakowa też kiedyś została przeniesiona do Warszawy i nikt nie tragizuje). W dużym wspólnym województwie nadal powinna pozosać Częstochowa i Bielsko Biała, gdyż czasy zaborów się już dawno temu skończyły, gdzie patrzyło się za przynależnością do Niemiec czy Polski. W końcu siła gospodarcza jest w jedności, o czym mało kto wie, zwłaszcza czytając poprzednie komentarze. Co najwyżej zmieniłbym nazwę na Woj. Sląsko-Dąbrowskie, żeby wszyscy byli dowartościowani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fred Re: Silne woj. Śląsko-Dabrowskie ze stolicą w K-c IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.08, 14:32 a może połączymy wszystkie województwa i zrobimy stolicę w Katowicach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MB Re: Silne woj. Śląsko-Dabrowskie ze stolicą w K-c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.08, 10:12 Stolica państwa owszem została przeniesiona do Warszawy. Ale czy stolicą Małopolski nie jest czasem WCIĄŻ Kraków?... Pozdrawiam, MB Odpowiedz Link Zgłoś
ruban Re: Kiedy wreszcie zrozumiecie, 26.08.08, 12:45 że aby liczyć się w zjednoczonej Europie MUSIMY stworzyć silny ekonomicznie Euroregion. Obecnie JEDYNY możliwy to (Silesia, Czewa, B.B., Opole w przyszłości być może Ostrawa). Wiem jest to małżeństwo z rozsądku (za dużo miłości w tym nie ma), ale ile jest takich małżeństw. Jeżeli chcemy liczyć się w zjednoczonej Europie nie mamy wyjścia - chyba, że tego nie chcecie!. Wtedy to inni bedą organizować Olimpiady, Euro, Expo czy inne imprezy (potężny kop cywilizacyjny i rozwojowy),a MY będziemy ubogimi krewnymi Europejczyków. WYBÓR NALEŻY DO WAS!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fdg Re: Kiedy wreszcie zrozumiecie, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.08, 12:54 nie będzie takiego euroregionu ponieważ problem tkwi w takich ludziach jak ty, zapomniałeś o zagłębiu czy ma być poza tym euroregionem psi ignorancie? Zapoewne Zagłębie dla ciebiew ma być tą silesia hahaah Odpowiedz Link Zgłoś
ruban Re: Kiedy wreszcie zrozumiecie, 26.08.08, 12:57 I kto tu jest ignorantem ?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slązak Re: Kiedy wreszcie zrozumiecie, IP: 212.160.172.* 26.08.08, 13:36 > nie będzie takiego euroregionu ponieważ problem tkwi w takich > ludziach jak ty raczej w takich jak ty > Zagłębie dla ciebiew ma być tą silesia hahaah www.exposilesia.pl/ a to ci nie przeszkadza - hipokryto ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radko Re: Kiedy wreszcie zrozumiecie, IP: 193.151.50.* 26.08.08, 18:39 Przeszkadza, to jest właśnie Silesianizacja z którą walczymy. Pomóżcie nam i się skończy. Wy będziecie mieć Śląsk jaki chcecie a my swoje Zagłębie poza nim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: allan Czy śląskie powinno połączyć się z opolskim? IP: *.mtvk.pl 26.08.08, 12:52 Wszystko w porządku - ale stolica województwa musi pozostać w Katowicach. Województwo śląskie jest dobrze rozwinięte, my nie chcemy przyłączać się do Opola. Jestem tego przeciwnikiem - jeżeli jednak Opole chce przyłączyć się do nas, to jaki jest sens przenoszenia tam stolicy województwa? Opole to dziura, bez aglomeracji, z małą liczbą mieszkańców. Prawdziwa stolica województwa jest tam, gdzie jest najwięcej ludzi - czyli w okręgu GOP. I to Katowice muszą nią zostać. Bardzo cwanie sobie to wymyślili - im jest źle to nie dość że się do nas przyłączą to jeszcze przeniosą stolice do tej pipidówy. Ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: allan Re: Czy śląskie powinno połączyć się z opolskim? IP: *.mtvk.pl 26.08.08, 12:54 W dodatku hahaha stolica województwa jak tak teraz patrze ma być w mieście które ma 127 tysięcy mieszkańców. No naprawdę dobre sobie. Np. po paszport mam zaepiać do takiej gnojówy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zagłębiak Czy śląskie powinno połączyć się z opolskim? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.08, 13:05 Zagłębie Dąbrowskie musi zmienić województwo bo tylko wtedy w pełni będzie mogło się rozwijać. Te 10 lat istnienia tego województwa dowiodły, że się ono dla Zagłębia nie sprawdziło. To województwo w ogóle się nie sprawdziło. Elity polityczne Zagłębia są słabsze w porównaniu z tymi śląskimi (taka niestety prawda), łatwo też sprzedają Zagłębie za stołeczki (kariera itp). Zwioązki polityczne to to co najbardziej łączy obecnie G.Śląsk z Zagłębiem. W Małopolskim Zagłębie było by tylko trochę mniejsze od Krakowa i było by drugim silnym ośrodkiem w nim. Koniec płacenia na stadiony śląskie (na których nie ma zagłębiowskiego sportu) a uwolnione środki przeznaczyć na budowę stadionu Zagłębia Dąbrowskiego, muzea śląskie (w ktorych brak zagłębiowskiej kultury), wojewódzkie parki kulutury i wypoczynku , w których rzadko uświadczysz mieszkańców Zagłębia. Koniec marginalizowania Zagłębiaków i ich tożsamości. Zmiana województwa to szansza dla Zagłębia. Ludzie3 od reformy administracyjnej się pomylili. Gdyby Zagłębiacy wiedzieli co będzie za te 10 lat to gwarantuje wam, że drogi były by poblokowane! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Katowic Zagłębie nie istnieje!!! IP: *.chello.pl 26.08.08, 14:04 Nigdzie takiej nazwy formalnie nie ma! Jest tylko Małopolska!!! Sosnowiec jest tą samą ziemią co Częstochowa czy Tarnów. Poradzisz godać we "zagłymbiowskij" godce?? Ostatnie relikty mowy zachodniomałopolskiej są np. końcówki zamiast -ie jest -e . Tyle pozostało tej dumy. DO SOSNOWCA TO Z CAŁEGO PRIWISLANSKIEGO KRAJU PRZYJEŻDŻALI PRACOWNICY! WIĘC SPÓJNEJ KULTURY TAM OD CO NAJMNIEJ 120 LAT NIE MA!! A O ŻYDACH NIE WSPOMNĘ TO DOPIERO KULTURA(połowa mieszkańców1939)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zagłębiak Re: Zagłębie nie istnieje!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.08, 14:52 ale rozhisteryzowany jesteś haha nie możesz przełknąć tego ,że ktoś ma swoją tożsamość i czuje odrębność skoro Ślązacy tak bardzo narzekają na rząd Polski za to ,że nie umie uszanować Śląska to dlaczego kolego odmawiasz te3j tożsamości innym. Nie jesteś nikim innym jak dwulicowcem z podwójną moralnością. O tym, że Zagłębie Dąbrowskie istnieje świadczy fakt, iż pomimo tego, że istnieje okupacja i próbuje się Zagłębie niszczyć ono trwa dalej właśnie dzięki Zagłębiakom. Żal takich osób jak Ty heh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALBIN5 Re: Czy śląskie powinno połączyć się z opolskim? IP: *.dip.t-dialin.net 27.08.08, 11:12 STADION ZAGŁĘBIA to sobie wybudujcie na waszej ziemi a nie na ukradzionej z SZOPIENIC.Wasza granica zawsze była na BRYNICY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radko Re: Czy śląskie powinno połączyć się z opolskim? IP: 193.151.50.* 30.08.08, 23:49 Nie ma sprawy. Oddajcie nam lotnisko bo leży w Zagłębiu i bierzcie stadion :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zagłębiak Czy śląskie powinno połączyć się z opolskim? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.08, 13:15 dodam jeszcze, że dla związków gospodarczych pomiędzy ZD a GŚ w ramach GOP nie mają znaczenia granice województw a każdy kto twierdzi inaczej jest kłamcą i urzędnikiem trzęsącym się o swoje posadki. Poza tym jeśli powstanie planowana aglomeracja ŚLĄSKO - DĄBROWSKA to zajmie się ona tymi sprawami, które łączą obie strony brynicy a województwa zajmą się tymi sprawami, które te regiony dzielą. Po co mi w zagłębiu śląski minister oświaty? Po to ,żeb okłamywał moje dziecko i wmawiał, że mieszka na Śląsku i uczy się w śląskiej szkole? Odpowiedz Link Zgłoś
ruban Re: Czy śląskie powinno połączyć się z opolskim? 26.08.08, 13:33 Nie masz zielonego pojęcia o związkach gospodarczych w regionach. 1. Teoretycznie taki fakt jak umiejscowienie firmy nie powinien mieć znaczenia, ale w rzeczywistości ma ogromne. Wiąże sie to z tym, że firmy płacą podatki (przynajmniej część w regionie) to powoduje, że firmy "miejscowe" mają pewne fory( bliższa koszula ciała). 2. Zagłębie w Małopolsce będzie taką samą "dojną krową" jak obecnie nasz region dla Polski. Dlaczego? Pamiętaj, że rozwój Zagłębia to pośrednio rozwój Regionu Śląskiego (ze względu na bliskość i pewną wspólpracę firm z uwzględnieniem p.1) - czyli nie jest to w intersie Krakowa. Zobacz "walkę" ponmiędzy Pyrzowicami i Balicami. 3. Itd itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ślązak Ruban daj spokój. Z kibolem racjonalnie nie ... IP: 212.160.172.* 26.08.08, 13:40 ... pogadasz. Jemu się województwo nie sprawdziło. Bo nie zbudowało stadionu dla Zagłębia Sosnowiec (tak jak gdyby dla jakiegokolwiek innego klubu zbudowało). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zagłębiak Re: Czy śląskie powinno połączyć się z opolskim? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.08, 14:58 za takie związki gospodarcze w których w Zagłębiu rozmieszczają jakieś budy a firmy mają swoje siedziby w Katowicach to ja serdecznie dziękuję. Oczywiście śląscy politycy próbują zrobić wspólną metropolię i to usankcjonuje sytuacje, w której i podatki będą płacić w "Katowicach" i rozbudowywać ten pępek świata. Granice województw nie mają tu nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ślązak Re: Czy śląskie powinno połączyć się z opolskim? IP: 212.160.172.* 26.08.08, 15:39 > za takie związki gospodarcze w których w Zagłębiu rozmieszczają jakieś budy a > firmy mają swoje siedziby w Katowicach to ja serdecznie dziękuję. a jak mają siedziby w Warszawie, Płocku (Orlen), Kielcach (Silesia Expo ))) Monachium, Londynie czy Pizdzipłocku to jest super, tak ? Urzekła mnie twoja logika. Może mur, granica celna, drut kolczasty.. byłby dla ciebie satysfakcjonującym rozwiązaniem. No i oczywiście, żadnych obcych inwestorów spoza Zagłębia. :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radko Re: Czy śląskie powinno połączyć się z opolskim? IP: 193.151.50.* 26.08.08, 18:44 Jejku, poczytajcie ustawy. Jeśli nawet firma będzie mieć siedzibę w Katosach a Zagłębie będzie w Małopolsce to firma odda część dochodów w formie podatku Małopolsce w zależności ile ludzi pracować będzie w jej oddziałach w tym regionie w stosunku do siedziby. Ślązacy chcą wykopać Zagłębie a zarazem chcą go przy sobie bo stracą mnóśtwo kasy. Buraki z Opola się boją Katowic i na odwrót. Bo się będą musieli podzielić włądzą a jak to zrobić jak Katowice się nie mogą z Gliwicami dogadać. Powstają śląskie plemiona które się żrą między sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ślązak a to już jest genialne !!!! :-))))))))))))))))) IP: 212.160.172.* 26.08.08, 13:47 > Po co mi w zagłębiu śląski minister oświaty? Nie wiedziałem, że przy wojewodach są ministerstwa oświaty :-)))))) Cóż najgłośniej ujadają w temacie "województwo" kompletni ignoranci > Po to ,żeb okłamywał moje dziecko i wmawiał, że mieszka na Śląsku i > uczy się w śląskiej szkole? no i ta megalomania :-))) fiu, fiu. Ten minister uczy to twoje dziecko w ramach zajęć w klasie czy w ramach indywidualnego toku nauczania :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do hanysa ślązak a ty coś się tak uczepił Sosnowca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 14:08 odetnij się, wiem że Śląsk bez Zagłębia Dąbrowskiego to będzie getto ale g.... mnie to obchodzi ja mam swój region i bliżej mi do Karakowa niż do Katowic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andi Czy śląskie powinno połączyć się z opolskim? IP: *.voyager.pl 26.08.08, 14:13 Jestem za!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuś Czy śląskie powinno połączyć się z opolskim? IP: *.voyager.pl 26.08.08, 14:17 Dlaczego nie ma tego artykułu w dodatku opolskim? Odpowiedz Link Zgłoś
ruban Re: Czy śląskie powinno połączyć się z opolskim? 26.08.08, 14:27 Właśnie dlatego ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GW sięga dna Czy śląskie powinno połączyć się z opolskim? IP: 195.42.249.* 26.08.08, 14:41 A zdaniem Gazety Wyborczej to na Śląsku nie ma większych problemów życia codziennego? Najważniejszą kwestią jest to że jakiś Pan politolog (zapewne światowej sławy i oczywiście z RAŚ) napisał, że powinno byc tak i tak. A może trzeba było zapytać kogoś bardziej kompetentnego, a może też kogoś z Opola, a może zrobić sondę uliczną? Niedawno obchodzono którąś tam (zapewne dziesiatą) rocznicę "obrony" województwa opolskiego, którego zgodnie z reformą administracyjną miało nie istnieć, ale na skutek protestów mieszkańców regionu powstało. To mówi samo za siebie a nie jakieś wydumki wątpliwej sławy autorytetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radko Re: Czy śląskie powinno połączyć się z opolskim? IP: 193.151.50.* 26.08.08, 18:47 10 rocznica obrony Opolszczyzny wskazuje na to jak potężny jest Śląsk wewnętrznie od Wrocławia do Ostrawy i pewnie dalej. Ja tu widzę pseudośląskie plemiona, które się żrą między sobą. Najlepsze było niedawno w TVP: "Śląsk Wrocław przyjechał na Śląsk na mecz". I wszystko jasne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opolanin z Gliwic Czy śląskie powinno połączyć się z opolskim? IP: 200.51.41.* 26.08.08, 16:50 Kolejny godny ubolewania tekst w gazecie. Ostatnio wyborcza w tym gustuje, wystarczy przypomnieć wybitnie tragiczny tekst o przeniesieniu stolicy z Katowic do Gliwic :D Jak widać, żaden, ale ŻADEN z was nie zauważył ile błędów się w artykule i tezach tego człowieka z RAŚ znalazło: 1. Jeśli Opole miałoby zostać stolicą to nie byłoby siedzibą wojewody, ale marszałka i sejmiku. Jak można tego nie wiedzieć? 2. "Skoro jest województwo dolnośląskie, to logika nakazuje, żeby było też górnośląskie". Co za bzdura. Jaka tu logika? Idąc tym tropem powinno powstać województwo środkowopomorskie dla przykładu. Idąc wg tej tezy: jakby opolskie nosiło nazwę "środkowośląskie" to nie byłoby problemu. Bzdury pisze ten człowiek. 3. "duży może więcej, więc województwo górnośląskie mogłoby liczyć na większe unijne dotacje" A TO NAPISZE Z WIELKIEJ LITERY. Jest wrecz przeciwnie! Ewentualne połączenie zwiększy realny PKB per capita uwzględniany przy rozdziale środków unijnych w nowym okresie programowania. Przy połączeniu jest wielce prawdopodobnym, że w nowym okresie programowania nie dostaniemy nic. Przekroczymy magiczne 75%. Jak można więc pisać takie bzdury? Opolskie nie jest zagrożone tym "problemem", więc ekonomicznym samobójstwem byłoby dla tego regionu ew. połączenie. 4. "Wystarczy zmienić ustawę o wprowadzeniu zasadniczego trójstopniowego podziału terytorialnego państwa, wojewoda mógłby urzędować w Opolu, a sejmik nadal byłby w Katowicach" Korekta zasadniczego podziału terytorialnego państwa wprowadzonego ustawą może odbyć się wyłącznie na podstawie wyników oceny sprzed paru lat, która wypadła pozytywnie (art. 7 ustawy). I to korekta, a nie gruntowna zmiana. Czytać przepisy! 5. "Zresztą do 2013 roku nie ma mowy o żadnych zmianach" Teoretycznie, w praktyce jednak do 2015. Jeśli ktoś nie wie dlaczego nie powinien wogóle zabierać głosu w dyskusji. Praktycznie pierwszym terminem na ewentualną zmianę jest rok 2022 (to nie żart). Dlaczego? Okres programowania UE. 6. I najważniejsza sprawa. SAMODZIELNOŚĆ KAŻDEGO WOJEWÓDZTWA CHRONIONA JEST SĄDOWNIE. Wystarczy tylko czytać odpowiednie przepisy a nie jakieś śmieszne teksty w wyborczej. 7. Nie ma poparcia dla połączenia w opolskiem. Nie wiem czy ktoś wie, ale za 1,5 roku zostanie zlikwidowany wojewódzki NFZ w Opolu (Opole beda obsługiwać Katowice) . Na to nie ma nawet zgody, a co dopiero na jakieś łączenia. Patrz -> rezolucja. 8. Nonsensem jest, że przedstawiciel ruchu AUTONOMII pozbawić chce autonomii dwa z 16 regionów. W opolskim z poglądami raśu prawie nikt się nie utożsamia. Nikt tu nawet nie chce autonomii - rozdziału od państwa. 9. Podział terytorialny uwzględnia nie tylko aspekty ekonomiczne, ale również historyczne i społeczne. Tego by tu nie było. 10. I najważniejsze. Nikt nie zamierza być zaściankiem dla Katowic. Mieszkańcy czytają i inne lokalne dodatki i widzą jak o nich dbacie choćby w Częstochowie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MB Re: Czy śląskie powinno połączyć się z opolskim? IP: 213.158.196.* 26.08.08, 21:16 Stek bzdur. ad. 1: Skoro się już tak czepiamy konkretnych słówek, to zgodnie z wzmiankowaną ustawą nie ma czegoś takiego jak stolica, jest tylko siedziba wojewody i siedziba sejmiku. ad. 2: Jaka logika? Jeśli logiczne jest dla Ciebie, że istnieje województwo o nazwie "dolnośląskie", obok którego istnieje województwo o szerszej znaczeniowo nazwie "śląskie", to współczuję. ad. 3: Tu akurat się z Tobą częściowo zgadzam, ale tylko dlatego, że to nie do końca moje tezy, tutaj red. Jedlecki nieco je podkoloryzował (to mój jedyny, niewielki zarzut do całego artykułu). Co do 75% - tutaj brak zgody. Fundusze strukturalne UE są przeznaczone NIE TYLKO dla regionów, w których PKB per capita jest niższe niż to sakramentalne 75%. Faktem jest, że wszystkie polskie województwa łapią się na ten wskaźnik, dlatego nie mogą korzystać z innych instrumentów skupionych w celach 2 i 3. Polecam lekturę: "Rozporządzenie Rady (WE) nr 1083/2006 z dnia 11 lipca 2006 r. ustanawiające przepisy ogólne dotyczące Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, Europejskiego Funduszu Społecznego oraz Funduszu Spójności i uchylające rozporządzenie (WE) nr 1260/1999", zwłaszcza artykuły 1-19. Tu: tnij.org/rozporz-pdf ad. 4: Po pierwsze, każdy przepis można zmienić. Po drugie, czy w związku z pozytywną oceną w roku takim a takim, obecny podział administracyjny ma się utrzymać przez następne trzysta lat? Nie. Po trzecie, polecam artykuł 5a zdanie drugie; art. 6 jedynie umożliwia korekty w określonym terminie, nie ogranicza innych zmian. ad. 5: Ależ się uczepiłeś tych funduszy. Ciekawe, że nikt nie zauważa, że te decyzje są podejmowane kilka lat wstecz, a jakoś Polska podłączyła się w 2004 roku do głównej brukselskiej kasy, wcześniej jedynie testując na PHARE i paru innych programach. Jak to możliwe, skoro okres programowania obejmował lata 2000-2006? Otóż dlatego, że podpisano odpowiednie umowy Polska-UE (Węgry-UE, Słowenia-UE itp.), które umożliwiły taki rozwój wydarzeń. Tak samo może być ze zmianą nazw i granic paru województw... ad. 6: Gdzież jest ta samodzielność przy podejmowaniu przez premiera decyzji o nominacji wojewody? Nie ma, bo to administracja rządowa. Czy to oznacza, że wojewoda i jego służby są niesamodzielne? A może są, bo "tak mówią przepisy"? O granicach województw decyduje parlament, rzad, prezydent, w związku z czym argument o samodzielności jest błędny. ad. 7: Cóż, za decyzje NFZ nie odpowiadam. Co do poparcia lub jego braku - zobaczę sondaż, to uwierzę. Byle nie z pytaniem typu "Czy jesteś uradowany z 10-lecia skutecznej obrony naszego wspaniałego województwa przed imperialistycznymi zakusami Katowic?" ad. 8: Utożsamianie autonomii z "rozdziałem od państwa", czyli separatyzmem, jest bzdurą. No i w woj. opolskim funkcjonuje RAŚ, z tym że musimy poczekać jeszcze jedno pokolenie, aż dinozaury TSKN wymrą i przestaną zagarniać dla siebie cały region. Bo województwo opolskie nie jest tylko niemieckie. Niemcy to silna konkurencja w sensie politycznym, dlatego niełatwo tam działać. ad. 9: Podział terytorialny powinien uwzględniać wszystkie aspekty, tako rzecze konstytucja, artykuł 15 ustęp 2. Ale, niestety, nie uwzględnia. ad. 10: Stolica zaściankiem? Proponuję powrót do odpowiedzi numer 1. Częstochowa na własne życzenie jest na uboczu, skoro dopiero w 10 lat po reformie zdobyła się na zawiązanie związku gmin subregionu. Wykorzystanie funduszy unijnych w tamtym rejonie wynika głównie z inercji, nieskładania wniosków i niekompetencji urzędników. Bo Bielsko-Biała jakoś sobie radzi :-) Pozdrawiam i dziękuję za dyskusję, MB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ten sam Re: Czy śląskie powinno połączyć się z opolskim? IP: 74.10.115.* 26.08.08, 21:41 > ad. 1: Skoro się już tak czepiamy konkretnych słówek, to zgodnie z > wzmiankowaną ustawą nie ma czegoś takiego jak stolica, jest tylko > siedziba wojewody i siedziba sejmiku. Ile Ty masz człowieku lat? Czepianie się? Wojewoda w chwili obecnej ma niewiele do powiedzenia. Decentralizacja, która w roku kolejnym i następnym będzie jeszcze większa - prawie całkowicie ograniczy jego kompetencje. Województwem, wbrew pozorom nie zarządza wojewoda ale zarząd województwa (marszałek). Jak dla ciebie jest to czepianie się to nawet nie mamy o czym dyskutować. To w opolu powinna być siedziba sejmiku stosując twoje kryteria jeśli coś, a w katowicach wojewody. Nie ma żadnych przesłanek aby miało być inaczej. Coś ci się pomyliło. Polecam czytanie ustaw: o administracji rządowej i samorządowej w województwie. To tylko dwie ustawy. Tylko nikt się na to nie zgodzi. Nie ma społecznej aprobaty. Sondaż? Bądź poważny. Kwestia sformułowania pytania, a wyjdzie ci to na czym zależy. Ani jeden, a ni drugi sejmik na to się nie zgodzą i to wystarczy. I przestań wypisywać bzdury, że będą większe pieniądze. Prawda jest taka, że dzięki wam nie będzie kolejnych środków w ramach regionalnych programów operacyjnych. Częstochowa, która podlega pod śląśkie jest sztucznie podciągana przez GOP. Podobnie byłoby z Opolem. Opolskie bankowo kolejną kasę dostanie, właśnie dlatego, że są słabsi. I to jest zasadniczy powód aby się nie łączyć. PS. Gratuluje dziennikarzom cytowanie takich autorytetów jak 24-letni politolog. Brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MB Re: Czy śląskie powinno połączyć się z opolskim? IP: 213.158.196.* 26.08.08, 22:30 "Wojewoda w chwili obecnej ma niewiele do powiedzenia. Decentralizacja, która w roku kolejnym i następnym będzie jeszcze większa - prawie całkowicie ograniczy jego kompetencje. Województwem, wbrew pozorom nie zarządza wojewoda ale zarząd województwa (marszałek). Jak dla ciebie jest to czepianie się to nawet nie mamy o czym dyskutować." Najpierw wskaż z łaski swojej moją wypowiedź, w której wynoszę na kompetencyjny piedestał wojewodę, a deprecjonuję marszałka. Bo nie przypominam sobie, żebym napisał taką bzdurę. Chyba że nadinterpretujesz moje zdanie na temat siedziby wojewody/sejmiku. Nie przesądzam w tej opinii, kto ma więcej władzy. Słowo "czepiamy" powinno było znaleźć się w cudzysłowie, sorry. MB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jonek Re: Czy śląskie powinno połączyć się z opolskim? IP: 200.51.41.* 27.08.08, 06:48 "Katowickiemu" gratulujemy autorytetów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Logan Peszek Wybitny autorytet z ŻOR IP: *.punkt.pl 26.08.08, 17:04 www.michalbuchta.eu/michal-grzegorz-buchta/ Nie ma co... Jak dla wyborczej jakimś autorytetem może być 24-latek bez żadnego doświadczenia? Kiedy wprowadzano reforme Pan politolog lat miał ile? 14... Czekamy na kolejne autorytety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ble Re: Wybitny autorytet z ŻOR IP: 193.151.50.* 26.08.08, 18:49 Pan Jedlecki nawet bezdomnego, popierającego Wielki Śląsk opublikuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MB Re: Wybitny autorytet z ŻOR IP: 213.158.196.* 26.08.08, 21:37 Mam 24 lata, i co w związku z tym? Poseł Marek Wójcik ma 28. Gdy uchwalano reformę, miał 18 lat. Wg strony internetowej był wówczas związany z Unią Wolności, której kandydatkę do Sejmu - prof. Irenę Lipowicz - wcześniej wspierał. A akurat prof. Lipowicz zagłosowała 18 lipca 1998 r. przeciw sejmowemu kształtowi ustawy. orka.sejm.gov.pl/SQL.nsf/glosowania?OpenAgent&3&24&226 Pozdrawiam, MB PS Nie wszyscy mając 24 lata nie mają żadnego doświadczenia, nie sądźmy ludzi swoją miarą :-) Odpowiedz Link Zgłoś
fernando_hidalgo Czy śląskie powinno połączyć się z opolskim? 26.08.08, 17:16 kto wam wcisnął kit, że opolskie chce się z wami łączyć? żeby stracić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johannes Re: Czy śląskie powinno połączyć się z opolskim? IP: *.pools.arcor-ip.net 26.08.08, 17:55 To by nawet pasowalo ale jest jedyn problem: Na OS jest zaduzo goroli za Buga a naszych w BRD i to nigdy nie klapnie. Glück auf! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malop uchwała rady miasa Bielska - Białej - do małopolsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 18:00 Taką uchwałę podjeła rada miasta Bielska -Białej !!!! Czekam na jej wykonanie Bielsko - Biała już wybrała : Bielsko-Biała należy do : 1) Archidiecezji Krakowskiej 2) Zakładu energetycznego Enion Kraków 3) Górale podbeskidzia należą do Związku Podhalan ( Zakopane) ( nie do RAŚ) 4 Rozpoczęto budowę Beskidzkiej Drogi Integracyjnej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katowiczanin Re: Czy śląskie powinno połączyć się z opolskim? IP: *.chello.pl 26.08.08, 18:54 Skoro duży może więcej, to utwórzmy jedno województwo śląskie składające się z dolnego, opolskiego, górnego i cieszńskiego śląska, a później przyłączmy się do Republiki Czeskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) A kto by chciał byś w woj. śląskim IP: 77.252.18.* 26.08.08, 18:57 nikt w opolski was nie chce, taka jest prawda i zrozumcie to wszyscy widzą jak "dobrze" ma się z wami Częstochowa, czy też Gliwice Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opolanin Re: A kto by chciał byś w woj. śląskim IP: 200.51.41.* 26.08.08, 19:17 macie świetne autorytety tam w woj. śląskim!!!! takie doświadczone gratuluję ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Czy śląskie powinno połączyć się z opolskim? 26.08.08, 18:58 A dlaczego idac za ciosem wlasnej ignorancji nie podzieliles Dolnego Slaska na Dolny, Legnicki i Walbrzyski? Odpowiedz Link Zgłoś
fernando_hidalgo Re: Czy śląskie powinno połączyć się z opolskim? 26.08.08, 19:50 jak wy sie chcecie z kimkolwiek łączyć skoro nawet w chwili obecnej się kłócicie, wystarczy przejrzeć opinie pod tym artykułem walczą katowice z czestochową, z będzinem, gliwicami, bb, sosnowcem... bawcie się dalej opolskie was nie chce, daleko wam do nas Odpowiedz Link Zgłoś
zaniedbywany_maz W Opolu Katowic nikt nie chce. I bardzo dobrze. 26.08.08, 19:58 Był taki dowcip: Idą mrówka i słoń przez most. Most drży, hałas narasta. Mrówka zwraca się do słonia. - Ale tupiemy. Tyle mam do powiedzenia o tym "artykule" z Katowic. Kolejna perełka w internecie. Wiele hałasu o nic. 3 tygodnie temu wyborcza pisała o przeniesieniu stolicy z Katowic do Gliwic. Dziś przenoszą dalej. Typowe wakacje w wyborczej w katowicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślonzok Buchta bajanie IP: *.chello.pl 26.08.08, 20:00 niy lubia Altreichu, Sosnowśi etc, co z tego, Sosnowieś graniczy z Kattowitz, jest w aglomeracji i powinna być w jednym województwie, bo co mają regiony województw? NIC! I richtig, bo by bzdury wychodziły. Prawda że kradną nam zabytki, jak maszyny z Baildonu, bo to złodziejska banda jest, ino że te bryniole obniżają nam dochód na mieszkańca i mamy więcyj dopłat:). a niech się głupieloki cieszom że som Ślonskiem:)) Fakt że frele mają szpetne przeżyja i tak tam nie jeżdza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radko Re: Buchta bajanie IP: 193.151.50.* 27.08.08, 00:04 Buahaha. Wyzywacie Zagłębie i nie chcecie żeby odpadło bo by Wam kasa z naszych firm uciekła. Sama Huta Katowice robi województwu takie PKB że hej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kattowitz Co innego łaczenie województw a co innego IP: *.chello.pl 27.08.08, 12:06 wyrzucanie Małopolskich miast do województwa Małopolskiego, bo np. transport miejski trzeba koordynować z miastami Zagłębia Dąbrowskiego i Zagłębia Krakowskiego (czyli akurat w Śląskiem, ino Jaworzna). Wspólnie rozwiązywać pewne problemy, np. DTŚ, co do których między województwami będzie ciężko. Akurat Częstochowa to se może być w Małopolskiem etc. Konurbacja Katowicka powinna być w jednym województwie, nawet jeżeli dotyczy to Sosnowsi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gleiwitz Re: Co innego łaczenie województw a co innego IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 27.08.08, 12:22 Co za problem z organizacją wspólnej komunikacji pomiędzy miastami różnych województw? Problem ten niedługo przestanie istnieć pomiędzy Cieszynem polskim, a czeskim, albo pomiędzy Zgorzelcem, a Goerlitz, a cóż dopiero mówić o Katowicach i Sosonowcu jeśliby znalazły się w różnych województwach. Odpowiedz Link Zgłoś