Dodaj do ulubionych

Zapadł wyrok śmierci na dworzec w Katowicach

• Gość: gość Zapadł wyrok śmierci na dworzec w Katowicach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.08, 15:58
      max`napisał: "Konkurs pewnie wygral, bo byl ustwiony przez wladze
      (jak wszystko w tamtych czasach)"- tak maksiu wszystko było
      ustawione , łącznie z poczęciem.
      a dworzec jest ładny, tylko posprzątać trzeba.
    • Gość: tom I prawidlowo!!! IP: *.adsl.inetia.pl 21.10.08, 16:06
      To jest własnosc PKP i od PKP wymagam aby było rentowne... Architekci
      wymyslili aby obiekt był piekny ale na tym cza zarobic, i inwestor wie co sie
      musi sie tam znalesc aby to spelnialo..a projekt przebudowy i tak musi wykonac
      architekt...tylko roznica ze nie bedzie konkursu...
      Tym bardziej ze konkursy architektoniczne sa ustawione.. wiec ...
    • jazg1 Ta budowla nadaje się na redakcję GW 21.10.08, 16:08
      Więc kupcie te genialne konstrukcje i zmontujcie na swoim prywatnym
      terenie i przenieście tam swoją redakcje, a następnie sprzedajcie
      obecny was biurowiec. Weźcie go sobie za darmo ten dworzec, bo ta
      budowla nie nadaje się na dworzec. Jest nieprzyjazna pasażerom,
      wielka, brudna i obskurna budowla, od początku źle zaprojektowana do
      celu, któemu powinna służyć.
    • Gość: Adam To jest skandal IP: *.dsl.bell.ca 21.10.08, 16:22
      Kompletny brak wyobrazni i szacunku do tego co sie ma. Nie wszystko co
      zaniedbane jest brzydkie. Z brzydkiego kaczatka moze wyrosnac labedz. Szkoda,
      ze w Katowicach tego nie rozumieja...
      • Gość: swoboda_t Re: To jest skandal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.08, 16:35
        W tym przypadku raczej w Warszawie, bo inwestycja za kilkaset
        milionów euro decyduje się na szczeblu centralnym. Choć nasze Słońce
        Kostuchny, sołtys Uszok i jego świta również nie grzeszą
        śwaidomością architektoniczną.
      • Gość: urbi2000 Re: To jest skandal IP: *.klc.vectranet.pl 22.10.08, 10:38
        > Kompletny brak wyobrazni i szacunku do tego co sie ma. Nie wszystko co
        > zaniedbane jest brzydkie. Z brzydkiego kaczatka moze wyrosnac labedz. Szkoda,
        > ze w Katowicach tego nie rozumieja...
        Wybacz chłopaku, ale w Polsce też tego nie rozumieją.
    • szukamspokoju Zapadł wyrok śmierci na dworzec w Katowicach 21.10.08, 16:37
      widzę, że zebrała się tu pokaźna grupa domorosłych architektów i historyków sztuki...
      wierzę, że ci którzy maja troszkę szersze horyzonty będą się o dworzec bić.
      a tymczasem idę kupić nową zastawę stołową, bo poprzednią wyrzuciłam (była brudna, sami rozumiecie).
      • Gość: hmm Re: Zapadł wyrok śmierci na dworzec w Katowicach IP: 134.76.248.* 21.10.08, 17:49
        Czyli hasło "na kolana chamy i podziwiać" w praktyce. Moja droga, dworzec nie
        jest dla architektów, ale dla pasażerów. I to właśnie pasażerom ma się podobać.
      • Gość: urbi2000 Re: Zapadł wyrok śmierci na dworzec w Katowicach IP: *.klc.vectranet.pl 22.10.08, 10:46
        widzę, że zebrała się tu pokaźna grupa domorosłych architektów i historyków szt
        > uki...
        > wierzę, że ci którzy maja troszkę szersze horyzonty będą się o dworzec bić.
        > a tymczasem idę kupić nową zastawę stołową, bo poprzednią wyrzuciłam (była brud
        > na, sami rozumiecie).

Nie dobry człowieku
        To nie grupa domorosłych architektów tylko pasażerów, przechodniów i mieszkańców okolicznych kamienic. Widać nie dorośli do wzniosłych idei architektonicznych.
    • Gość: ewa Re: Zapadł wyrok śmierci na dworzec w Katowicach IP: 83.141.106.* 21.10.08, 17:36
      hura hura nareszcie !!!!!sto lat czekam i pewnie jeszcze sto poczekam do realizacji.
    • Gość: Arek Dziekujemy!! IP: 57.66.197.* 21.10.08, 18:00
      Dziekujemy!! Dziekujemy!!Dziekujemy!!
    • Gość: Kattowitz Zapadł wyrok śmierci na dworzec w Katowicach IP: *.range86-148.btcentralplus.com 21.10.08, 18:30
      polacy potrafiom odebrac bron golymi rekami bo to Ruska armia (MERCEDES
      SOSNOWIEC!)
    • Gość: Rafał Zapadł wyrok śmierci na dworzec w Katowicach IP: *.rudanet.pl 21.10.08, 18:52
      Trzeba odnowić istniejący dworzec. Burzenie tak ciekawej bryły to barbarzyństwo.
    • Gość: kafellll Zapadł wyrok śmierci na dworzec w Katowicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.08, 19:09
      smiech na sali mozliwosc porownania dworca w berlinie z dworcem w katowicach a to nasze "srodowisko" architektow polskich LITOSCI!!!!!!! kim wy jestescie?? gdziew wy jestescie?? za kase jeden z drugim by zbojkotu zrezygnowal szybciej niz do niego przystapil. dlatego nie wyglupiajcie sie prossze w imieniu swoim i mojego syna
    • Gość: katowiczanin Zapadł wyrok śmierci na dworzec w Katowicach IP: *.xdsl.centertel.pl 21.10.08, 19:38
      SKANDAL!
    • Gość: Koniu Zapadł wyrok śmierci na dworzec w Katowicach IP: 83.13.22.* 21.10.08, 19:41
      Konieczny bleeeeeeeeeeeeeee
    • Gość: arfer Nareszcie IP: *.238.82.2.ip.airbites.pl 21.10.08, 21:07
      Nareszcie skończy się survival ..
    • Gość: pundu Zapadł wyrok śmierci na dworzec w Katowicach IP: 193.151.50.* 21.10.08, 21:45
      Podzielam opinie tych, którzy chcą rozgraniczyć tematykę architektury od syfu.
      Nikt nie gwarantuje' jak dotąd, że nowy dworzec za parę lat też się nie zasyfi.
      Co do wybitnego dzieła architektury, jak byłem mały to mi się ten dworzec
      podobał bo jest naprawdę duży. Szkoda, że nikt nie myśli o tym, żeby wybitne
      zastąpić wybitniejszym. Nie czarujmy się tłumów turystów żelbetowe kielichy nie
      ściągną, nawet czyste. Niestety nie ma wątpliwości, że zmieni się to w sklep z
      peronami.
    • Gość: oghc Zapadł wyrok śmierci na dworzec w Katowicach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.08, 21:59
      g... a nie perełka,

w dodatku zapuszczone i niefunkcjonalne

dałbym 200zł za przyjemność "szkyrtniyncio ronczki" do której przymocowane
      będą przewody do materiałów wybuchowych
    • Gość: karwas Zapadł wyrok śmierci na dworzec w Katowicach IP: 75.149.39.* 22.10.08, 07:41
      Brak mi slow.
      Glupie ciule.

Pisze to siedzac w Eichlerze i podziwiajac szklane sciany
      do okola mnie.
      Po prostu glupie ciule i tyle.

Dobrze, ze juz mnie tam nie ma.

Pozdrowienia z polnocnej kalifornii.
      • ludwik_13 Re: Zapadł wyrok śmierci na dworzec w Katowicach 22.10.08, 08:38
        Cóż, ostatnio miałam w Katowicach przesiadkę i spędziłam dwie nocne
        godziny w dworcowej restauracji i poczekalni. Czysto i przyjaźnie. W
        porownaniu z Centralnym w Wawie - rewelka.
        Czułam się bezpiecznie , menelstwo było wypraszane z poczekalni
        przez ochronę, restauracja czynna 24h (dwie godzinne przerwy na
        sprzątanie - miałam szczęście na nie nie trafić).
        Co do architektury się nie wypowiadam, bo ciemno było i nie
        wychodziłam w ogólne na zewnątrz.
        • Gość: urbi2000 Re: Zapadł wyrok śmierci na dworzec w Katowicach IP: *.klc.vectranet.pl 22.10.08, 10:53
          Cóż, ostatnio miałam w Katowicach przesiadkę i spędziłam dwie nocne
          > godziny w dworcowej restauracji i poczekalni. Czysto i przyjaźnie. W
          > porownaniu z Centralnym w Wawie - rewelka.
          > Czułam się bezpiecznie , menelstwo było wypraszane z poczekalni
          > przez ochronę, restauracja czynna 24h (dwie godzinne przerwy na
          > sprzątanie - miałam szczęście na nie nie trafić).
          > Co do architektury się nie wypowiadam, bo ciemno było i nie
          > wychodziłam w ogólne na zewnątrz.

Było przesiadać się w zimie i przejść na najniższy poziom
    • ogul_bobra Dworzec to gniot, jakich mało 22.10.08, 08:34
      Katowice mają szczęście, że zburzą to gó.... W Wawie tego kwiatu jest pół światu, a "tygrysy" i inne łosie bronią zębami, żeby tego dziadostwa nie wyburzać. Tymi architektami IPN powinien się zająć.
    • Gość: carax Zapadł wyrok śmierci na dworzec w Katowicach IP: *.eranet.pl 22.10.08, 10:29
      Wreszcie, nareszcie. Przynjmniej jeden z "cudów" Katowickiej architektury
      wreszcie przestanie istnieć. Bravo.
    • drakaina Zapadł wyrok śmierci na dworzec w Katowicach 22.10.08, 10:53
      Jedynym wyjściem byłoby, gdyby architekci rzeczywiście to zbojkotowali, ale
      obawiam się, że i tak znalazłby się taki - co gorsza na 100% nieudacznik -
      który by bojkot złamał...

Pozostaje pytanie: czy w tym kraju nie ma żadnego urzędu czuwającego nad
      jakością architektury miejskiej? Przecież wystarczyłoby, żeby taki urząd
      oprotestował złożony przez PKP projekt i nic by z machlojek nie wyszło.

--
      ferengis.blox.pl
      antiquitates.blox.pl
    • Gość: jeff Zapadł wyrok śmierci na dworzec w Katowicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.08, 13:28
      Nie wiem o co tyle krzyku,postawi się piekną budę z pomaranczowej
      lub srebrnej jak w Rybniku blachy,szefostwo PKP wezmie dobra kasę od
      inwestora do kieszeni oczywiscie,inwetstor wynajmie,wynajmujacy
      sprzedaja nam toksyczne zabawki z Chin z 500 % przebitką zeby
      zarobic na czynsz i wszyscy będą zadowoleni.Oprócz klienta....
      A gdzieś tam bokiem bedą sobie podjeżdzaly pociagi,w sumie juz
      najmniej wazny element...
      Scenariusz przcwiczono w Rybniku gdzie sprzedano dworzec PKS zamiast
      ktorego stanela Biedronka,zaś mieszkancy przez pol roku taplali sie
      w blocie po kostki wysluchujac przy okazji debilnych wyjasnien
      prezydenta miasta,ktory jak sie okazało nic nie może,tylko po co w
      takim razie jest prezydentem,niech wraca do szklarstwa,tam
      przynajmniej mogl se szybke przyciac jak chcial.
    • Gość: stokrotka Zapadł wyrok śmierci na dworzec w Katowicach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.08, 13:55
      Dla jednych dzieło przodującej myśli architektonicznej i dobro kultury, dla
      innych brzydki i niezrozumiały kawał betonu.

Dla jednych Ferdydurke to dzieło wybitnej myśli i dobro kultury, dla innych
      niezrozumiały bełkot z brzydkimi wyrazami.

Żyjemy w kraju gdzie o postępie decydują Ci drudzy.
    • Gość: phytonica Zapadł wyrok śmierci na dworzec w Katowicach IP: *.i07-18.onvol.net 22.10.08, 17:40
      Kieruję swoją wypowiedź do ludzi, którzy negują wartość estetyczną dworca: jeżeli nie orientujecie się Państwo w problemie, który tak ochoczo poruszacie to proponuję nie odzywać się wcale.
    • Gość: phytonica trzy słowa do ojca prowadzącego... IP: *.i07-18.onvol.net 22.10.08, 18:06
      prezesss Twoja wypowiedź świadczy o tym, że nie miałeś przyjemności doświadczać dworca przed "unowocześnieniem" i po jego zrujnowaniu. Proponuję w godzinach szczytu pokonać trasę: przystanek tramwajowy "Dworzec Główny" - Dworzec Autobusowy. Powodzenia! Tu nie chodzi o wybudowanie kolorowych, błyszczących budynków tylko o stworzenie przestrzeni, która będzie funkcjonalna dla jej przyszłych użytkowników. Ten wątek, śmiem twierdzić został całkowicie pominięty w fazie projektowej. Poza tym jedną rzeczą jest w miejsce zabytkowych obiektów wstawić szklane klocki, drugą zadziałać tak, aby nowa architektura współistniała z tym co zwie się naszym dziedzictwem. Może i budynek Dworca Głównego w Krakowie nie został zburzony sensu stricto, ale z całą pewnością został wykluczony z tego fragmentu przestrzeni miejskiej. Obawiam się, że ten sam los spotka budynek Dworca Głównego w Katowicach. Dla mnie Twoja wypowiedź jest kwintesencją braku kompetencji i ignorancji.
    • Gość: Raddd TAK:D Nareszcie zburzą ten CHLEW dodam jeszcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.08, 18:02

brzydki chlew... miejsce tego dworca jest na Śmietniku i tam powienen się znaleść
    • tormann Zapadł wyrok śmierci na dworzec w Katowicach 23.10.08, 18:05
      Bez wątpienia jest to brutalistyczny dworzec. Ale warto o niego
      powalczyć jak o Dolinę Rozpudy... :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka