Dodaj do ulubionych

Koniec wspólnego biletu miesięcznego MZK Tychy ...

• basturk ...601 19.04.04, 18:01

• pawel1940 Korki, ach te korki... 27.04.04, 16:58
      No, dzisiaj taki ładny wypadek na Czułowie, ruch stał niemalże w miejscu. Droge
      z Czułowa do domu pokonałem na piechotę, było szybciej niż w 400 :-). Jeszcze
      trochę takich treningów (jak na przykład te korki z okazji policyjnych kontroli
      na Wartogłowcu - to antyglobalistyczne czy co?) i będę mógł całkowicie
      zrezygnować z komunikacji i chodzić do Katowic na piechotę ;-).
      • basturk Re: Korki, ach te korki... 27.04.04, 18:42
        heh no idź dalej to nawet częstpchowe przy dobrym wietrze zaliczysz heh..
      • pawel1940 A miałem ostatnio jeszcze inny trening 27.04.04, 19:51
        Bo byłem w Katowicach i miałem w kieszeni dokładnie 1,20 zł. Za mało na bilet
        na 40 minut, w sam raz na 20 minut. To był akurat dzień, kiedy skończył mi się
        bilet miesięczny, a zapomniałem karty płatniczej żeby kupić nowy, została w
        domu na biurku... No i kombinowałem jak daleko w Katowicach muszę iść na
        piechotę, żeby mi starczyło biletu :-). I wyszło mi, że jak przejdę z
        korfantego na górnośląską (przystanek na waleriana w stronę tychów nad A4) i
        tam wsiądę w 400 i wysiądę na rynku w Tychach to będzie w sam raz :-).

Tylko dalszych treningów chyba narazie nie będzie, bo sobie naderwałem jakieś
        ścięgno w kolanie grając na wf w football i właśnie się skręcam z bólu :-(.
        • Gość: basturk Re: A miałem ostatnio jeszcze inny trening IP: 80.51.254.* 27.04.04, 22:36
          uuu ścięgno! to raczej dosć nieciekawie z tego co sie jeszcze orientuje..
          ale dobrze że nic z konczynami górnymi Ci sie nie stało-niemógłbyś z nami
          forumować ;] a tak chociaż mozesz
          • pawel1940 Re: A miałem ostatnio jeszcze inny trening 27.04.04, 23:47
            > uuu ścięgno! to raczej dosć nieciekawie z tego co sie jeszcze orientuje..

No już trochę lepiej, może nie jest ze mną aż tak źle? O dziwo boli mocniej
            tylko jak leżę i wstanę, a jak rozchodzę to boli tylko tak trochę. Ktoś coś z
            tego rozumie? ;-).

> ale dobrze że nic z konczynami górnymi Ci sie nie stało-niemógłbyś z nami
            > forumować ;] a tak chociaż mozesz

Czuje się zaszczycony, czyżbym został przyjęty do Wielkiej Tyskiej Forumowej
            Rodziny? :-).

Ale tak poza tym to proponuje EOT, bo to nie autobusowe :P.
        • Gość: basturk Re: A miałem ostatnio jeszcze inny trening IP: 80.51.254.* 27.04.04, 22:37
          uuu ścięgno! to raczej dosć nieciekawie z tego co sie jeszcze orientuje..
          ale dobrze że nic z konczynami górnymi Ci sie nie stało-niemógłbyś z nami
          forumować ;] a tak chociaż mozesz
          ale szybkiego powrotu do zdrowia zyczymy
        • Gość: swerd Re: A miałem ostatnio jeszcze inny trening IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 28.04.04, 15:50
          a ja tam codziennie biegam. rano do 14, potem z 14 na E, potem jeszcze
          przesiadka i z 370 do biura.

i powrot podobnie :D
          • Gość: Paweł Przejście dla pieszych na korfantego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.04, 22:15
            Swoją droga, na Korfantego w okolicach przystanku robią przejście dla pieszych
            na drugą stronę. I dobrze, nie przepadałem za przechodzeniem centralnie przez
            środek skrzyżowania, żeby przedostać się z przystanku po jednej stronie na drugą
            :-).
            • Gość: basturk Re: Przejście dla pieszych na korfantego IP: 80.51.254.* 28.04.04, 22:27
              no cóz czasami jedyne wyjscie to... przejsc przez samo rondo ;]]
    • Gość: Radex Psi bilet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.04, 00:21

NOWY BILET NA BAGAŻ

Szanowni Państwo!

Uprzejmie informujemy, że w związku ze zmianami podatkowymi, począwszy od 1 maja 2004 roku wprowadzamy nowy bilet jednorazowy na bagaż upoważniający do przewozu bagażu lub psa autobusami i trolejbusami Miejskiego Zarządu Komunikacji w Tychach. Cena biletu nie ulega zmianie i nadal, zgonie z cennikiem, wynosi 2,20 zł, aczkolwiek od przychodów uzyskanych ze sprzedaży tych biletów będziemy odprowadzali wyższy podatek VAT.
      W związku z powyższym, począwszy od 1 maja br., w celu przewiezienia bagażu lub psa autobusem lub trolejbusem MZK, należy kasować wyłącznie specjalne bilety na bagaż, które są dostępne w naszych punktach sprzedaży

www.mzk.pl/komunikaty/komunikaty.htm#komunikat143
      • pawel1940 A najlepiej to... 29.04.04, 00:39
        Mieć miesięczny. Pies jeździ gratis :-).
    • Gość: Paweł Przebudowa katowickiego ronda - nowy etap IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.04, 11:22
      Nie byłem dzisiaj akurat w katowicach, ale przed chwilą w Radiu Zet mówili, że z
      ruchu przez rondo wyłączone zostały tramwaje (zamiast nich kursują autobusy), a
      autobusy mają specjalny pas ruchu zsynchronizowany z sygnalizacją świetlną (jak
      przez pas przejeżdża autobus to odpowiednio zmienia się sygnalizacja, na
      samochodach osobowych to nei działa). Nie pocieszające było, że przebudowa ronda
      zakończy się dopiero za dwa lata :(.
      • Gość: Darek Re: Przebudowa katowickiego ronda - nowy etap IP: *.local.pl / 62.233.185.* 30.04.04, 11:27
        Myślę, że i tak tempo prac jest imponujące, a efekt wart będzie poswiecenia.
        • egon17 Re: Przebudowa katowickiego ronda - nowy etap 30.04.04, 15:42
          Gość portalu: Darek napisał(a):

> Myślę, że i tak tempo prac jest imponujące, a efekt wart będzie poswiecenia.

Mogę się założyć, że skończą przed terminem. Budowa wiaduktu w Piotrowicach
          trwała o 4 miesiące krócej niż planowano. No ale w Kostuchnie mieszka prezydent
          Katowic :-)
          • radexior Re: Przebudowa katowickiego ronda - nowy etap 01.05.04, 10:02
            egon17 napisał:

> Gość portalu: Darek napisał(a):
            >
            > > Myślę, że i tak tempo prac jest imponujące, a efekt wart będzie poswieceni
            > a.
            >
            > Mogę się założyć, że skończą przed terminem. Budowa wiaduktu w Piotrowicach
            > trwała o 4 miesiące krócej niż planowano. No ale w Kostuchnie mieszka prezydent
            >

Rzeczywiście tempo robi wrażenie. Przejeżdżam codziennie i za każdym razem nie poznaję miejsca. W najbliższym czasie mają przesunąć drogę a rondo chyba całkowicie zamknąć. Bo zrobili specjalny pas tuż przy pomniku (zakopali napis PAPROCANY:( )
    • radexior ZMIANA TABORU! 05.05.04, 18:16
      Oto mail od MZK:

Szanowni Państwo!
      Uprzejmie informujemy, że z dniem 1 maja 2004 wprowadziliśmy do obsługi tras komunikacyjnych dodatkowe pojazdy niskopodłogowe, w związku z czym w dni robocze autobusami niskopodłogowymi, oprócz już obsługiwanych linii, dodatkowo będą obsługiwane niektóre kursy linii: 75, 82, 157, 400 oraz wszystkie kursy linii 69 i 696.
      W dni wolne od pracy autobusami niskopodłogowymi, oprócz już obsługiwanych linii, dodatkowo będą wykonywane niektóre kursy linii: 268 oraz wszystkie kursy linii 21, 137, 157 i 696.
      Szczegóły w naszym serwisie - rozkłady jazdy
      Jednocześnie informujemy, że z przyczyn oszczędnościowych, rozkłady jazdy z pełną informacją o wszystkich kursach wykonywanych pojazdami niskopodłogowymi, zamieścimy na przystankach dopiero, gdy zmienią się godziny odjazdów.

Ponadto informujemy, że w miesiącu marcu dokonaliśmy badań napełnień na wszystkich liniach MZK Tychy. W wyniku tych badań stwierdziliśmy, że w niektórych kursach obsługiwanych dotychczas autobusami przegubowymi, liczba pasażerów jest znacznie mniejsza od zdolności przewozowej pojazdów.
      W związku z tym, z dniem 1 maja 2004 w niektórych kursach na liniach 29, 75 i 268 zostaną wprowadzone zamiast autobusów przegubowych - zwykłe autobusy 100 miejscowe.
      • Gość: swerd Re: ZMIANA TABORU! IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 05.05.04, 21:19
        autobus solo na 100 osób?
        hm wiem że taką ładowność mają, ale niech Ci z pkmu wcisną 100 pracowników i
        zobaczą czy jaki to standard oferuje

• Gość: basturk Re: ZMIANA TABORU! IP: 80.51.254.* 05.05.04, 23:04
          terż dostałęm ten mail!! czy aby nie pojawią się nowe busiki ;] ???
          wpk wiesz coś??
    • basturk Będą nowe pojazdy!!!! 06.05.04, 20:29
      czyli chyba te 15 jednak bedą:

Prezydent rêczy
      Tychy
      Przedsiêbiorstwo Komunikacji Miejskiej w Tychach chce kupić cztery nowoczesne
      autobusy niskopodłogowe. Jednym z głównych źródeł sfinansowania tego zakupu s¹
      korzystne po¿yczki udzielane przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Œrodowiska i
      Gospodarki Wodnej. Jednak zamiast planowanych 954 tysiêcy zł WFOŚiGW może
      pożyczyć w 2004 roku PKM-owi jedynie 223 tysiące zł. Ale Bank Ochrony
      środowiska gotów jest udzielić pożyczki w wysokości ponad 599 tysiêcy zł, pod
      warunkiem, że główny udziałowiec spółki PKM (czyli gmina Tychy) udzieli
      porêczenia. Podczas ostatniej sesji (29 kwietnia) Rada Miasta upoważniła
      prezydenta do udzielenia porêczenia pożyczki do kwoty 619 tysiêcy zł. (icz)
    • Gość: Paweł Bilety czasowe w KZK GOP ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.04, 21:41
      Na stronach KZK GOP (przy rozkładzie jazdy) pojawiła się ankieta o treści:

"Czy podczas podróży jestem w stanie zaakceptować przesiadkę (lub przesiadki) z
      autobusu na tramwaj albo pociąg, lub odwrotnie, (w ramach ważności tego samego
      biletu) jeśli nie zmieni to czasu przejazdu ?"

Na razie ok. 70% (na oko) jest za. Czyżby było to badanie gruntu przed
      wprowadzeniem biletów czasowych? Na pewno oznaczałoby to zapowiedź gruntownego
      przebudowania rozkładów jazdy (mniej autobusów, jak to ktoś przede mna
      określił, "zewsząd dowsząd"). Warto też zaznaczyć, że bilety czasowe w KZK GOP
      mogłyby być milowym krokiem w stronę ewentualnej unii biletowej KZK GOP i MZK
      Tychy (abstrachując od tego czy jej potrzebujemy czy nie).

Co o tym sądzicie? Ankieta bez większego znaczenia czy głębsze badanie?
      • basturk Re: Bilety czasowe w KZK GOP ? 09.05.04, 21:51
        dla mnie przewaga bileów czasowych nad strefowymi jest bezdyskusyjna
        • egon17 Re: Bilety czasowe w KZK GOP ? 10.05.04, 13:59
          basturk napisał:

> dla mnie przewaga bileów czasowych nad strefowymi jest bezdyskusyjna
          >
          Pod warunkiem, że umożliwiają sensowne przesiadki. Np. MZK Jastrzębie ma bilety
          czasowe bez prawa przesiadek - i to jest chore.
          • Gość: Paweł Re: Bilety czasowe w KZK GOP ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.04, 20:24
            Naprawdę? Parę lat temu mieszkałem w Wodzisławiu Śląskim, w domenie wpływów MZK
            Jastrzębie i takich cudów nie było. Musieli to chyba niedawno wprowadzić.
            Rzeczywiście to trochę nieporozumienie. A pamiętacie może, że w Tychach też
            swego czasu eksperymentowano z czasówkami bez prawa do przesiadek? Bardzo
            szybko zostało to zmienione...
        • Gość: swerd minus czasówek IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 12.05.04, 22:31
          tak ostatnio mnie negatywnie do czasowych wzielo. jechalem z dworca na papry i
          niestety trzeba by bylo kupic bilet na 40 minut zeby uczciwie bylo

a 2.60 po miescie to chyba drogo

• basturk Re: minus czasówek 12.05.04, 23:03
            Gość portalu: swerd napisał(a):

> tak ostatnio mnie negatywnie do czasowych wzielo. jechalem z dworca na papry
            i
            > niestety trzeba by bylo kupic bilet na 40 minut zeby uczciwie bylo
            >
            > a 2.60 po miescie to chyba drogo
            >

a co by było jakbyś musiał sie przesiadać np 2 razy?? musiałbys miec 2 bilety..
            • Gość: swerd Re: minus czasówek IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 13.05.04, 15:19
              > a co by było jakbyś musiał sie przesiadać np 2 razy?? musiałbys miec 2
              bilety..

nie wiem na jakiej trasie po mieście musiałbym się przesiadać

a przecież pełny kurs numerem 51 to chyba nawet więcej niż 40 minut to mam 3,30
              płacić? hm
              • basturk Re: minus czasówek 13.05.04, 16:26
                to miałbyc tylko przykład co by sie stało jeżeli trzabyłoby sie przesiadać.
          • 1976_darek Re: minus czasówek 13.05.04, 11:05

> tak ostatnio mnie negatywnie do czasowych wzielo. jechalem z dworca na papry
            > i niestety trzeba by bylo kupic bilet na 40 minut zeby uczciwie bylo
            > a 2.60 po miescie to chyba drogo

A nawet 2,8PLN. Kolejnym minusem jest cena biletu do K-c z dworca PKP w Tychach
            (3,3PLN); w taryfie strefowej KZK byłoby 2,8PLN. Inną sprawą jest to, że w
            Tychach autobusy jeżdżą zbyt rzadko, aby udało się komukolwiek przesiadać
            używając biletu za 2,3PLN (do 20 minut) :-(.
            Nie chodzi mi tutaj o to, aby udowadniać wyższość taryfy strefowej nad czasową,
            bo żadna z tych taryf nie jest lepsza od drugiej. Wyjściem jest przemyślane
            połączenie obu taryf (co jakiś czas KZK robi próby rozszerzania swojej
            strefowej taryfy o "czasówki": kilka lat temu podczas wakacji bilet za 3,3PLN
            upoważniał do jazdy przez 90 minut, a teraz podczas przebudowy ronda chyba
            podobne rozwiązanie obowiazuje w tramwajach, ale nie znam szczegółów).
            POzdrawiam
            • egon17 Re: minus czasówek 13.05.04, 11:41
              1976_darek napisał:

> kilka lat temu podczas wakacji bilet za 3,3PLN
              > upoważniał do jazdy przez 90 minut, a teraz podczas przebudowy ronda chyba
              > podobne rozwiązanie obowiazuje w tramwajach, ale nie znam szczegółów).
              > POzdrawiam
              Rozwiązanie to zostało dwa lata temu wprowadzone na stałe do taryfy KZK GOP we
              wszystkich pojazdach (w okresie od lipca do września), tyle że bilet za 3,30
              jest ważny przez godzinę a nie 90 minut.
              • 1976_darek Re: minus czasówek 13.05.04, 15:27
                egon17 napisał:

> Rozwiązanie to zostało dwa lata temu wprowadzone na stałe do taryfy KZK GOP
                > we wszystkich pojazdach (w okresie od lipca do września), tyle że bilet za
                > 3,30 jest ważny przez godzinę a nie 90 minut.

Masz rację, 60 minut. No cóż, pamięć moja zawodną jest :-)
            • radexior Re: minus czasówek 14.05.04, 10:10
              Mimo wszystko będę upierał się, że taryfa czasowa w naszej sytuacji jest lepsza od strefowej. Jeśli chcesz argumentów przeczytaj cały ten wątek - gdzieś tam jest wystarczająco dużo w tym temacie:)
              • Gość: swerd Re: minus czasówek IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 14.05.04, 19:29
                no ja wiem, zawsze też byłem za czasówkai, tylko że wtedy zazwyczaj brałem pod
                uwagę kursy międzymiastowe. jeśli chodzi o jezdżenie tylko na terenie jednego
                miasta to zaczynają na plus weychodzić bilety strefowe!
                • Gość: basturk Re: minus czasówek IP: 80.51.254.* 14.05.04, 19:43
                  ja ta,m zgadzam sie z radexem.kupuje bilet na np 90 minut i moge załatwic sporo
                  spraw i wrócić na tym samym bilecie w dodatku jeżdząc po całym miescie
                  przeisadajac sie ile chce. Na strefowym nic takiego nie byłoby możliwe.
            • wpk Re: minus czasówek 15.05.04, 16:29
              1976_darek napisał:

> A nawet 2,8PLN. Kolejnym minusem jest cena biletu do K-c z dworca PKP w
              Tychach
              >
              > (3,3PLN); w taryfie strefowej KZK byłoby 2,8PLN.

To wszystko jest kwestią odpowiedniego ustalenia tych przedziałów czasowych i
              cen biletów.

> a teraz podczas przebudowy ronda chyba
              > podobne rozwiązanie obowiazuje w tramwajach, ale nie znam szczegółów).

Nic takiego nie ma miejsca, po prostu bilety zachowują ważność przy
              przesiadkach z komunikacji zastępczej na tramwaj i odwrotnie (tak jak zawsze
              bywa przy tego typu bajzlu).
      • Gość: pasażer Re: Bilety czasowe w KZK GOP ? IP: *.piekary.net / *.piekary.net 13.05.04, 10:15
        Ankieta bez większego znaczenia. Przecież już kiedyś ankietowali pasażerów. I
        co? Nic z tego nie wyszło.
        • pitr2 Re: Bilety czasowe w KZK GOP ? 13.05.04, 18:33
          Myślę, że jednak nie do końca bez sensu. Najbardziej przepełnioną linię
          internauci uznali 840 i coś w tym temacie drgnęło - w sumie liczba kursów 840 i
          nowej 870 jest większa. Pewnie, że KZK nie sugerowal się jedynie ankietą. Co do
          przesiadek jakoś prywatnie nie chce mi się wierzyć w te 70%.
          • Gość: pasażer Re: Bilety czasowe w KZK GOP ? IP: *.piekary.net / *.piekary.net 14.05.04, 08:01
            Akurat plany wprowadzenia 870 były wcześniej niż ta ankieta się pojawiła.
            Wszystkie te ankiety (internetowe i inne) służą tylko po to aby później w
            materiałach propagandowych wpisać, że wsłuchują się w opinię pasażerów.
          • wpk Re: Bilety czasowe w KZK GOP ? 15.05.04, 16:30
            pitr2 napisał:

> Myślę, że jednak nie do końca bez sensu. Najbardziej przepełnioną linię
            > internauci uznali 840 i coś w tym temacie drgnęło - w sumie liczba kursów 840
            i
            >
            > nowej 870 jest większa. Pewnie, że KZK nie sugerowal się jedynie ankietą. Co
            do
            >
            > przesiadek jakoś prywatnie nie chce mi się wierzyć w te 70%.

Ta ankieta nie miała nic wspólnego z uruchomieniem linii 870.
      • wpk Re: Bilety czasowe w KZK GOP ? 15.05.04, 16:11
        Gość portalu: Paweł napisał(a):

> Co o tym sądzicie? Ankieta bez większego znaczenia czy głębsze badanie?

Ankiety na stronach KZK nie mają głębszego uzasadnienia i nie są żadnym wstępem
        do dalszych działań. Nawet jeśli coś wyniknie w przyszłości to związek z
        ankietą będzie wyłącznie przypadkowy ;-)
        • pitr2 Re: Bilety czasowe w KZK GOP ? 20.05.04, 21:47
          Wiem, że o 870 myślano "troszkę" wcześniej. Ale jak to ładnie mogło wyglądać -
          KZK pyta, pasażerowie odpowiadają i KZK realizuje. Zbyt piękne, by mogło być
          prawdziwe??

• basturk smutne spostrzeżenie 13.05.04, 21:01
      w czasie mojej podóży do katowic konkretnie sądu apelacyjnego w katowicach,
      żaden z 3 (bo pytałem trzech kierowców) katowickich nie umiał mi odpowiedzieć
      na pytanie czy jedzie koło tegoż urzędu, ba niewiedzieli gdzie nawet jest...
      cóż co jak co ale coś takeigo to chyba powinni wiedzieć. bo nie pytałem o jakiś
      pub, czy coś małego..
      • 1976_darek Re: smutne spostrzeżenie 14.05.04, 08:25
        basturk napisał:

> w czasie mojej podóży do katowic konkretnie sądu apelacyjnego w katowicach,
        > żaden z 3 (bo pytałem trzech kierowców) katowickich nie umiał mi odpowiedzieć
        > na pytanie czy jedzie koło tegoż urzędu, ba niewiedzieli gdzie nawet jest...
        > cóż co jak co ale coś takeigo to chyba powinni wiedzieć. bo nie pytałem o
        > jakiś pub, czy coś małego..

Widocznie nie musieli tam niczego załatwiać. Wielu Katowiczan nie wie, gdzie to
        jest. A po drugie kierowca autobusu to nie taksówkarz i nie musi znać dobrze
        całego miasta (grunt, żeby znał trasę swojej linii :-) i ewentualną możliwość
        przesiadek na inne linie).
        • radexior Re: smutne spostrzeżenie 14.05.04, 10:13
          To świadczy tylko o pożadności owych kierowców:-)
        • Gość: basturk Re: smutne spostrzeżenie IP: 80.51.254.* 14.05.04, 10:38
          ale to nie jest cosik małego-to jest big sąd dla całego okręgu!! w dodatku ok
          20m od niego jest linia autobusowa którą jechałem-wiec siła rzeczy czy chcą czy
          nie przejeżdzaja tam kilkanscie albokilkadziesiat razy dziennie!, a żeby tego
          było mało to okazało sie ze to jest jakieś 600 m za spodkiem w górę.

> Widocznie nie musieli tam niczego załatwiać.

cóz ja też niczego nie musiałem zalatwiqać w UW a wiem gdzie to jest i sądze ze
          kierowca naszej 14 np wie..

> Wielu Katowiczan nie wie, gdzie tojest.
          cóż niektózy moze i nie ale to oni mnie dobrze poinstruowali.

>A po drugie kierowca autobusu to nie > taksówkarz i nie musi znać dobrze
          > całego miasta (grunt, żeby znał trasę swojej linii :-) i ewentualną możliwość
          > przesiadek na inne linie.

włąśnie dobrze by było gdyby znał dokłądniej swoją linie i umiał udzielić
          informacji.
        • Gość: Paweł Re: smutne spostrzeżenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.04, 17:49
          > jest. A po drugie kierowca autobusu to nie taksówkarz i nie musi znać dobrze
          > całego miasta (grunt, żeby znał trasę swojej linii :-) i ewentualną możliwość
          > przesiadek na inne linie).

Apropos znajomości swojej trasy to niestety w ostatnim tygodniu wyłapałem dwa
          przypadki pomyłek w naszym tyskim PKM-ie (pozwolicie, że nie podam dokładnych
          dat i godzin, żeby nie zrobić przypadkiem problemu kierowcom):

1. Autobus nr 2 powinien z Dmowskiego skręcać w prawo w stronę, na przystanek
          Tychy Skałka. Zapędził się jednak wprost przez rondo, w stronę przystanku Tychy
          Brama Słońca, w efekcie musiał wykonywać precyzyjne zawracanie na wysokości
          wyjazdu z Hypernowej.

2. Autobus nr 31 wyjeżdzając z dworca PKP jedzie prosto, kierowca skręcił
          jednak w prawo, w efekcie następnie cofał przez skrzyżowanie.

W sumie to nic wielkiego się nie stało, u mnie wywołało to tylko uśmiech na
          twarzy słysząc komentarze niektórych pasażerów jacy to przemęczeni kierowcy
          jeżdzą itp. :-).
          • Gość: swerd Re: smutne spostrzeżenie IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 15.05.04, 18:39
            ja jechałem ostatnio 14 z katowic i nie zatrzymał się koło lodowiska. ludzie
            zaczęli krzyczeć to stanał za pasami

a jeśli chodzi o KZK GOP to jechałem do elektrowni szombierki i kierowca 820(?)
            wytłumaczył mi gdzie mam wysiąść w bytomiu, gdzie iść w co wsiąść i gdzie
            wysiąść. więc chyba u nich nie jest aż tak źle :-)))
            • aswywiadu007 Re: smutne spostrzeżenie 15.05.04, 22:46
              to kiedys katowicki kieowca wycial niezly numer kolo policji w Tychach:) 688 skraca w prawo z Niepodleglosci w Bielska, a ten w lewo! ktos zawolal z pierwszego siedzenia i kierowca co? zaczal skrecac w prawo! zrobil niezle zamieszanie na krzyzowce. odwalil kolko i pojechal do katowic:)
              • basturk Re: smutne spostrzeżenie 15.05.04, 23:58
                heheh dobree.. mozę do skałki chciał jeszcze po cos wskoczyć..
                hehe ale nizły numer
            • basturk Re: smutne spostrzeżenie 15.05.04, 23:57
              hmmm no moze albo miałeś szczęście albo ja pecha... ja tam sie pytałem 3 i
              żaden nie wiedział gdzie jest owa instytucja..

zreszta było minęło, sam trafiłem..
              • Gość: swerd Re: smutne spostrzeżenie IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 16.05.04, 00:15
                no to różnie bywa. jakim przewoźnikiem jechałeś?

bo ja pkm bytom, a do bytomia jeździ też pkm katowice(chyba 830) to nie wiem
                czy znałby trasę do elektrowni

• basturk Re: smutne spostrzeżenie 16.05.04, 00:38
                  "podróz" odbyłem PKM Katowice.. wiec problemu nie powinno być (teoretycznie)
                  pytałem również z PKMu Katowice.. wiec w sumie to było 3 kierowców od tego
                  przewoxnika a informacji na temat dojazdu do sądu apelacyjnego w katowicach
                  niestety nie uzyskałem..
                  • Gość: swerd Re: smutne spostrzeżenie IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 16.05.04, 09:25
                    no to faktycznie dziwne
                    • basturk Re: smutne spostrzeżenie 16.05.04, 10:55
                      noo..
                      przyznam ze liczyłem na nich bo co jak co ale miasto swoje powinni znac
                      tymbardziej ze jak sie okazało tamtedy jeżdzą codziennie kilkanascie lub
                      kilkadziesiat razy..
                      nic trudno. dobrze ze poradziłem sobie sam i zdązyłem na czas
    • Gość: swerd E-1 IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 18.05.04, 20:52
      dzisiaj dostaem esa że będą problemy w kursowaniu lini e-1. nie wiecie co się
      działo?
      • basturk Re: E-1 18.05.04, 20:57
        no ja też.. ale nie wiem czy jakis wypadek czy co bo tego juz nie napisali
      • radexior Re: E-1 18.05.04, 20:57
        Widziałem jak na tej linii jechał Jelcz Meteora z zaklejonymi oznaczeniami KZK GOP. I to zaraz po normalnym E-1.
        • Gość: Paweł Re: E-1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 14:24
          Odnośnie tego Jelcza - to chyba zastępczy za jednego A1010T. Przedwczoraj nim
          jechałem na uczelnię i pod górkę już ledwo ciągnął.
    • radexior Co z KSC? 18.05.04, 20:59
      Zdaje się, że ktoś wspominał o rysującej sie szansie powrotu do wspólnego biletu. Może ta osoba powtórzyć informację? I kiedy ma powrót nastąpić?
      • basturk Re: Co z KSC? 18.05.04, 21:55
        szczerze to w najblizszym czasie moim zdaniem nie bedzie czegoś takiego..
        ale czas pokaże
    • Gość: Paweł Opóźnienia do Katowic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 14:23
      ===========================================================
      SERWIS INFORMACYJNY MZK TYCHY
      Nr 13, 19.05.2004
      ===========================================================

Szanowni Państwo!
      Powołuj±c się na informację jak± otrzymali¶my od wykonawcy remontu wiaduktów na
      ul. Murckowskiej w Katowicach, w ci±gu
      drogi krajowej nr DK 86, z przykro¶ci± informujemy, że w czasie tego remontu,
      czyli aż do końca paĽdziernika br., będa
      występować utrudnienia w ruchu pojazdów w tym rejonie, co zapewne będzie
      skutkowało znaczymi opóĽnieniami autobusów MZK na
      trasie Tychy - Katowice.
      Prosimy o planowanie podróży ze stosownym wyprzedzeniem.

www.mzk.pl/komunikaty/komunikaty.htm#komunikat146
      [...]

Dzisiaj mieliśmy tego przykład. Jak dobrze, że jechałem rano pociągiem.
      Wystarczyły mi te spóźnienia autobusów i ten korek, który widziałem o 11 rano
      (czyli już poza szczytem).

No to ja przestawiam się chyba na stałe na rower. Dotąd dojazd z osiedla "A" na
      UŚ zajmował mi tylko 15 minut dłużej niż autobusem. Przez te remonty może będę
      nawet szybciej...
      • man_x Re: Opóźnienia do Katowic 19.05.04, 14:59
        "do konca pazdziernika" :-(.... juz to widze jak bede sie smazyl w czerwcu w
        tych autobusach
        • man_x przy okazji ogłaszam konkurs 19.05.04, 15:02
          kto bedzie stal w najdluzszym korku wygrywa ;-)
          dzisieszy korek w moimprzypadku zaczal sie na wysokosci ostatniego przystaku na
          giszowcu, kto da wiecej?
          • Gość: Paweł Re: przy okazji ogłaszam konkurs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 15:06
            A to jakoś słabiutko, wracałem o 11 i był dokładnie taki sam. Czy naprawdę
            rano, przed 8 nie było większego?

A odnośnie października, jakoś mi się nie chce w to wierzyć, przynajmniej nie w
            aż takie korki. Myślę, że góra tydzień i część kierowców osobówek zacznie
            jeździć objazdami.
            • reniez Re: przy okazji ogłaszam konkurs 19.05.04, 15:15

> A to jakoś słabiutko, wracałem o 11 i był dokładnie taki sam. Czy naprawdę
              > rano, przed 8 nie było większego?

Naprawde, rano przed 8 nie było większego :-) Może jutro bedzie..... :|

pozdrawiam
              • radexior Rekord! 19.05.04, 23:41
                Ja jechałem (a właściwie stałem w korku) coś między 9:00-9:30. Korek się zaczął już przed przystankiem "Katowice Klub Górniczy":-)
        • reniez Re: Opóźnienia do Katowic 19.05.04, 15:10
          man_x napisał:

> "do konca pazdziernika" :-(.... juz to widze jak bede sie smazyl w czerwcu w
          > tych autobusach

W czerwcu? Ja dzis smazylam sie o 7.50... E-1 stalo sobie w koreczku i Pan
          kierowca po raz setny zapomniał, ze w autobusie nie ma okien... Są za to
          dmuchawy (a raczej dmuchawki)... nieużywane. Po prostu masakra :( :( Jakis Pan
          otworzył szyberdach, ale przy tej zawrotnej "korkowej" predkosci nic to nie
          dało...

• Gość: Paweł Re: Opóźnienia do Katowic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 15:11
            W korku staliście mówisz? No to ja bym się cieszył, że otworzyli szyberdach,
            który jest u góry, a nie okno czy tym bardziej dmuchawy...
            • reniez Re: Opóźnienia do Katowic 19.05.04, 15:18
              Mówie - staliśmy w korku :) Otworzyli szyberdach i.. to by bylo na tyle. Dalej
              twarze stojacych ludzi byly bialo - rozowe. Jakas osoba (z tych bardziej
              białych) poszła do kierowcy i zarzadała dmuchawek :-)
              • pitr2 Re: Opóźnienia do Katowic 20.05.04, 21:36
                Pamiętam, że kiedyś podczas prac drogowych między Murckami, a Giszowcem (chyba)
                E-1 jeździło objazdem DK1 i A4. Może w tym przypadku też by się to sprawdziło.
                • radexior Re: Opóźnienia do Katowic 20.05.04, 22:58
                  Ogólnie tragedia z tymi opóźnieniami. W ogóle bezsensownie zorgranizowali tam ruch. Zrobili tak, że CI co wjeżdżają na naszą DK1 mają swój pas i nie muszą jakby włączać się do ruchu. Dla nas zostaje jeden pas i stąd megakorek się tworzy.
                  • 1976_darek Re: Opóźnienia do Katowic 21.05.04, 23:05
                    radexior napisał:

> Ogólnie tragedia z tymi opóźnieniami. W ogóle bezsensownie zorgranizowali tam
                    > ruch. Zrobili tak, że CI co wjeżdżają na naszą DK1 mają swój pas i nie muszą
                    > jakby włączać się do ruchu. Dla nas zostaje jeden pas i stąd megakorek się
                    > tworzy.

Dokładnie - gdy remontowano tamtą nitke, to od strony Tychów droga zwężała się
                    do dwóch pasów, a teraz do jednego; drugi pas pozostaje w całosci do dyspozycji
                    tych, którzy zjeżdżają z A4 i jada w stronę Sosnowca - trzeba w tej sprawie
                    napisać do GDDKiA, Oddział w Katowicach (chyba oni odpowiadają za ten remont)
                    żeby się zastanowli nad zmianą tej sytuacji - w koncu wystarczy przekleić żółte
                    paski na drodze i poprzestawić słupki, i od razu bedzie lepiej :-).
                    • radexior Znów się, Darku zgadzamy:) 23.05.04, 21:36
                      Ale jakoś ciężko mi uwierzyć, że skoro już tak zadecydowali to zmienią organizację ruchu.
                      Strofuje to potwornie, ale chyba będzie trzeba się uzbroić w cierpliwość, ewentualnie liczyć, że kierowcy PKMu zawsze wybiorą wolny prawy pas i wcisną się na końcu:)
      • man_x Do Pawła 19.05.04, 15:27

> Dzisiaj mieliśmy tego przykład. Jak dobrze, że jechałem rano pociągiem.
        > Wystarczyły mi te spóźnienia autobusów i ten korek, który widziałem o 11 rano
        > (czyli już poza szczytem).

Ile taki bilecik ( w jedna strone) na pociag kosztuje ?
        Sa bilety miesieczne? Jaka cena?
        • aswywiadu007 Re: Do Pawła 19.05.04, 15:42
          Tychy-Katowice 17km - pociag osobowy:
          b. normalny - 4,60zl
          z ulga 33% - 3,08
          z ulga 37% - 2,90
          z ulga 49% - 2,35
          z ulga 50% - 2,30
          z ulga 78% - 1,01
          z ulga 95% - 0,23
          b. odcinkowy "tam i z powrotem"
          normalny - 92zl
          z ulgami - ...
          wszystko dla 2 klasy
          • Gość: Paweł Re: Do Pawła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 18:42
            To jeszcze uzupełnię, że miesięczny wychodzi coś koło 49 złotych.
            • Gość: Paweł Miesięczny ulgowy (studencki) oczywiście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 18:43
              • aswywiadu007 Re: Miesięczny ulgowy (studencki) oczywiście 19.05.04, 18:49
                tam i z powrotem - 57,96
                w jedna strone - 29,98
            • aswywiadu007 Re: Do Pawła 19.05.04, 18:47
              nie pisalem dalej, bo mozna sobie policzyc, ale jakiej znizki
              uzyles, ze Ci to wyszlo?
              sprawdzam w taryfie i najblizej jest 46zl - ale to normalny
              w jedna strone
              • Gość: Paweł Re: Do Pawła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 18:51
                Racja, racja. Chyba 46, a nie 49. Pomyliło mi się z ceną (już nieaktualną)
                expresu do Warszawy.

No więc ja się na tych zniżkach nie znam, ale z tego co napisałeś 46 to
                najprawdopodobniej 50% z 92 :-). Czyli bilet dwustronny. Nie wiem jak oni te
                zniżki licza, bo na jednorazowe jest 37%, ale tak mi policzyła Pani w kasie,
                jak zapytałem ile studencki w obie strony.
                • aswywiadu007 poprawka 19.05.04, 18:58
                  nowe dane:)
                  znizka na studencki w P i O dla miesiecznych imiennych
                  wynisi 49%
                  • radexior Dziś wracałem pociągiem:) 19.05.04, 23:44
                    W sumie fajny zbieg okoliczności, bo
                    1. akurat znalazłem się koło dworca PKP Katowice
                    2. akurat za 3 minuty jechał pociąg do Tychów
                    3. akurat skończył mi się miesięczny
                    4. akurat potrzebowałem być szybko w domu
                    5. akurat kumpela mnie wyrolowała i nie była samochodem
                    Starczy:-)))
        • radexior Re: Do Pawła 20.05.04, 23:00
          I zawsze na tym krótkim odcinku jest kondziarz:)
          Ile razy jechałem, zawsze przychodził...
          • Gość: Paweł Re: Do Pawła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.04, 23:02
            Bo to trzeba jeździć Regio Plus 7:39. Konduktor przyszedł w mojej karierze tylko
            raz i to tylko po to, żeby rozdać ankiety.
            • radexior Re: Do Pawła 20.05.04, 23:06
              Nie zapuszczam się pociągami o tej porze:)
              Os.T jakoś kawałek ma do dworca i jako transport preferuję komunikację miejską:)
              A gdyby busy przez Giszowiec jakoś bokiem jechały?
              • Gość: basturk Re: Do Pawła IP: 80.51.254.* 20.05.04, 23:24
                a ja nie pamietam kiedy ostatni raz kulałem sie koeleją. chyba to było ze 7 lat
                temu..
              • 1976_darek Re: Do Pawła 21.05.04, 23:20
                radexior napisał:

> Nie zapuszczam się pociągami o tej porze:)
                > Os.T jakoś kawałek ma do dworca i jako transport preferuję komunikację
                > miejską:
                > A gdyby busy przez Giszowiec jakoś bokiem jechały?

Przez Giszowiec nie bardzo da się ominąć ten korek, aby sie to czasowo
                opłacało. Jedynym rozwiazaniem w tej sytuacji jest puszczanie w godzinach
                szczytu autobusu pospiesznego E-1 w sposób, o jaki wspominał wcześniej PITR2,
                tzn.: w Tychach wjazd z Beskidzkiej na ekspresówkę S-1, a nastepnie w
                Brzęczkowicach na autostradę A-4 - przeciez E-1 i tak nie zatrzymuje się po
                drodze, więc nie musi jechac przez Murcki i Giszowiec. Trasa ta jest ok. 10 km
                dłuzsza, ale biorąc pod uwagę ceny biletów na E-1 i to, ze to ma być linia
                EKSPRESOWA, MZK w porozumieniu z przewoźnikiem powinno na okres remontu
                wprowadzić modyfikacje trasy (przynajmniej kilka kursów w godzinach szczytu,
                które sa najbardziej narazone na opóźnienie).
                Może napiszmy w tej sprawie do MZK - przynajmniej zobaczymy, czy stac tego
                integratora na taki gest w stosunku do pasazerów (moze w końcu przekonam sie do
                nich :-)).
                A propos, gdy spieszę sie rano do pracy do K-c i jadę samochodem, to wybieram
                ostatnio własnie wariant S-1 + A-4. Ostatnio troche poprawili nawierzchnie na
                S1 i jedzie sie całkiem przyjemnie.
                POzdrawiam
                • Gość: Radex Ciekawa inicjatywa! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.04, 15:14
                  Jestem za. Jak napiszesz do nich to rzuć tu treść i ja skrótową wersję też chętnie im wyślę.
                  • Gość: Darek Re: Ciekawa inicjatywa! IP: *.local.pl / 62.233.185.* 23.05.04, 17:36
                    Jak się "zbiorę", to napiszę. Dziś strasznie ciężko mi się do czegokolwiek
                    zabrać :-).
                    POzdrawiam
                    • radexior Re: Ciekawa inicjatywa! 23.05.04, 18:30
                      OK, oczekuję i liczę na poparcie innych.
    • basturk smutne spostrzeżenie odcinek 2 "SZOK" 21.05.04, 11:46
      jechałem dziś naszym jelczem (nr boczny 131) jeździł ileś czasu obsługując
      linie KZK GOPu
      mały szok przezyłem jak juz go widziałem a później wszedłem..
      wrócił do nas w strasznym (jak na nasze warunki) stanie
      szyby od kierowcy po koniec porysowane, pomalowane (siedzenia tez) ale to
      totalnie od smaej góry do dołu, itp... juz pomijam jego wyglad zewnętrzny -
      malowanie..
      qrde to ja juz nie chce zeby tyski PKM brał udział w przetargach organizowanych
      przez KZK na obłsuge tamtejszych lini jezeli później w takim stanie mają wracać
      (nie wiem czy w innych wypadkach busy naszego PKM-u obsługujące linie KZK też
      są tak niszczone czy nie ale ten wyglada fatalnie i jezeli tak to lepiej niech
      nasz PKM obsługuje nasz "lokalny rynek"

PS przydałaby sie linia do Pszczyny
      • wpk Re: smutne spostrzeżenie odcinek 2 "SZOK" 21.05.04, 14:07
        basturk napisał:

> jechałem dziś naszym jelczem (nr boczny 131) jeździł ileś czasu obsługując
        > linie KZK GOPu
        > mały szok przezyłem jak juz go widziałem a później wszedłem..
        > wrócił do nas w strasznym (jak na nasze warunki) stanie
        > szyby od kierowcy po koniec porysowane, pomalowane (siedzenia tez) ale to
        > totalnie od smaej góry do dołu, itp... juz pomijam jego wyglad zewnętrzny -
        > malowanie..

On jeździł na linii do Ligoty (akademiki, itp.) - tak więc się nie dziw...
        • Gość: basturk Re: smutne spostrzeżenie odcinek 2 "SZOK" IP: 80.51.254.* 21.05.04, 14:20
          ahaa a jak z pozostałymi naszymi na liniach KZK GOP?? tez tak wygladają????
          tak czy siak nasz PKM niech juz nie bierze udziału w przetragach KZK GOP na
          lini o kórej napisał wpk
          • Gość: swerd Re: smutne spostrzeżenie odcinek 2 "SZOK" IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 21.05.04, 21:00
            jak nie beda wygrywać przetargów to ta firma padnie, bo przecież w końcu
            skończy sie parasol ochronny miasta i będą musieli wyjść poza tychy

a czytaliście w wyborczej o śmierdzących trajtkach?
            ponoć po interwencji gazety jest lepiej
            • radexior WŁAŚNIE! 22.05.04, 23:28
              Nic o tym nie czytałem, ale przed chwilą właśnie takowym wrcałem. Jebało, za przeproszeniem okropnie! Jakiś stary, zdezelowany(nr 13) Jelcz, a w środku bomba biologiczna. Masz może linka do tego artykułu?
            • wpk Re: smutne spostrzeżenie odcinek 2 "SZOK" 23.05.04, 15:01

> jak nie beda wygrywać przetargów to ta firma padnie, bo przecież w końcu
              > skończy sie parasol ochronny miasta i będą musieli wyjść poza tychy

No miejmy nadzieję, że ów parasol skończy się jak najszybciej, bo to co w tej
              chwili jest w Tychach to paranoja.

> a czytaliście w wyborczej o śmierdzących trajtkach?
              > ponoć po interwencji gazety jest lepiej

Można prosić szczegóły? O co chodzi?
              • Gość: basturk Re: smutne spostrzeżenie odcinek 2 "SZOK" IP: 80.51.254.* 23.05.04, 15:14
                hmmm czy ja wiem czy lepiej jak sie skonczy?? moim zdaniem to nie
                mimo wszytsko wole jeździć tyskimi bo jak człowiek napatrzy sie na te
                kosmicfzne pojazdy w k-cach poza wyjatkami to juz ma wszystkiego dość a co
                dopiero jeździć nimi. kultura kierowców kzk tez pozostawia wiele do życzenia-
                miałem okazje wczoraj sie przekonac-kiedy spóźniony pasażer biegł na autobus.
                fak faktem kierowca otworzył mu drzwi ale z wielką łaską i jakim komentarzem!!
                pomijam kwestie ze trąbił na wszytskich i wszytsko całą dorgę...

wpk napisał:
                > No miejmy nadzieję, że ów parasol skończy się jak najszybciej, bo to co w tej
                > chwili jest w Tychach to paranoja.
                PS czemu paranoja i czym ona sie objawia??
                • wpk Re: smutne spostrzeżenie odcinek 2 "SZOK" 23.05.04, 19:57
                  Gość portalu: basturk napisał(a):

> hmmm czy ja wiem czy lepiej jak sie skonczy?? moim zdaniem to nie
                  > mimo wszytsko wole jeździć tyskimi bo jak człowiek napatrzy sie na te
                  > kosmicfzne pojazdy w k-cach poza wyjatkami to juz ma wszystkiego dość a co
                  > dopiero jeździć nimi. kultura kierowców kzk tez pozostawia wiele do życzenia-
                  > miałem okazje wczoraj sie przekonac-kiedy spóźniony pasażer biegł na autobus.
                  > fak faktem kierowca otworzył mu drzwi ale z wielką łaską i jakim
                  komentarzem!!
                  > pomijam kwestie ze trąbił na wszytskich i wszytsko całą dorgę...

Już chyba kiedyś dowodziłem, że to o czym piszesz zależy od wymagań jakie
                  stawiają organizatorzy komunikacji.

> PS czemu paranoja i czym ona sie objawia??

Skoro się przyjmuje jako obowiązujący model komunikacji regulowanej z
                  elementami konkurencji to należy organizować przetargi na wszystkie linie bez
                  wyjątku, a podmioty startujące do tych przetargów powinny mieć jednakową
                  pozycję. A skoro chce się faworyzować PKM to należy przyjąć model jednego
                  przewoźnika, tak jak w Krakowie na przykład i konsekwetnie go realizować.
                  • Gość: basturk Re: smutne spostrzeżenie odcinek 2 "SZOK" IP: 80.51.254.* 23.05.04, 20:16
                    hmmmm ja tam uwazam coby mzk faworyzował tych pzrewoźników któzy mają w amisre
                    dobry tabor a przyanjmniej nie gorszy niz tyski..
                    to taka moja opinia
              • Gość: Darek Re: smutne spostrzeżenie odcinek 2 "SZOK" IP: *.local.pl / 62.233.185.* 23.05.04, 17:32
                wpk napisał:

> Gość portalu: swerd napisał(a):
                >
                > > jak nie beda wygrywać przetargów to ta firma padnie, bo przecież w końcu
                > > skończy sie parasol ochronny miasta i będą musieli wyjść poza tychy
                >
                > No miejmy nadzieję, że ów parasol skończy się jak najszybciej, bo to co w tej
                > chwili jest w Tychach to paranoja.

Co masz na myśli, pisząc o paranoji? Pytam, bo ostatnio rzadko korzystam z
                komunikacji miejskiej - od kiedy zniesiony został bilet KSC przestało mi się to
                opłacać, niestety :-(. Teraz jeżdżę tylko sporadycznie. Cały czas czekam na
                jakąś unię biletową lub coś w tym stylu MZK <-> KZK, ale mam wrażenie, że
                nikomu na tym nie zależy :-(. Ilekoroć jadę do Warszawy, a później wracam
                stamtąd, trafia mnie szlag: tam za 12PLN kupuję bilet (normalny!) ważny przez 3
                doby na obszarze ponad 500km kw., a u nas za te pieniądze... - szkoda się
                rozpisywać. Tam wprowadzają wszelkie ułatwienia dla pasażerów (np. karta
                miejska), a u nas w tym czasie robi się wszystko aby życie pasażerom utrudnić i
                zniechęcić do komunikacji miejskiej (likwidacja KSC, czy ATP) - mnie już
                zniechęcili. A później słyszy się, że napełnienie autobusów jest zbyt małe więc
                można kilka kursów wyciąć. A co się dziwić, niedługo ludzie przesiada się chyba
                na rowery. To akurat miałoby dobre strony :-), ale ogólnie to co się powoli
                zaczyna dziać, to jest moim zdaniem paranoja :-(
                A o jakiej paranoji Ty wspominasz? :-)
                • Gość: Paweł Re: smutne spostrzeżenie odcinek 2 "SZOK" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.04, 19:44
                  > A później słyszy się, że napełnienie autobusów jest zbyt małe więc
                  > można kilka kursów wyciąć. A co się dziwić, niedługo ludzie przesiada się
                  > chyba na rowery.

Jestem tego przykładem. Od parunastu dni autobusem jeżdzę tylko jak jest
                  nieciekawa pogoda, skończył mi się właśnie wczoraj miesięczny, na razie nie
                  kupuję nowego. Zobaczymy jak to będzie w praktyce wyglądać, może korzystniej
                  będzie dla mnie bez miesięcznego, tym bardziej, że się ma lepsza pogoda już na
                  stałe zrobić.
                • wpk Re: smutne spostrzeżenie odcinek 2 "SZOK" 23.05.04, 20:01
                  Gość portalu: Darek napisał(a):

> Co masz na myśli, pisząc o paranoji? Pytam, bo ostatnio rzadko korzystam z
                  > komunikacji miejskiej - od kiedy zniesiony został bilet KSC przestało mi się
                  to
                  >
                  > opłacać, niestety :-(. Teraz jeżdżę tylko sporadycznie. Cały czas czekam na
                  > jakąś unię biletową lub coś w tym stylu MZK <-> KZK, ale mam wrażenie, że
                  >
                  > nikomu na tym nie zależy :-(. Ilekoroć jadę do Warszawy, a później wracam
                  > stamtąd, trafia mnie szlag: tam za 12PLN kupuję bilet (normalny!) ważny przez
                  3
                  >
                  > doby na obszarze ponad 500km kw., a u nas za te pieniądze... - szkoda się
                  > rozpisywać. Tam wprowadzają wszelkie ułatwienia dla pasażerów (np. karta
                  > miejska), a u nas w tym czasie robi się wszystko aby życie pasażerom utrudnić
                  i
                  >
                  > zniechęcić do komunikacji miejskiej (likwidacja KSC, czy ATP) - mnie już
                  > zniechęcili. A później słyszy się, że napełnienie autobusów jest zbyt małe
                  więc
                  >
                  > można kilka kursów wyciąć. A co się dziwić, niedługo ludzie przesiada się
                  chyba
                  >
                  > na rowery. To akurat miałoby dobre strony :-), ale ogólnie to co się powoli
                  > zaczyna dziać, to jest moim zdaniem paranoja :-(
                  > A o jakiej paranoji Ty wspominasz? :-)

Ale ja nie mówię o biletach czy rozkładach jazdy tylko o przetargach. Z jakiej
                  racji taki PKM może na 75% linii jeździć z wolnej ręki za stawkę w okolicach 4
                  zł? Skoro się chce faworyzować PKM to należy zlikwidować MZK i zrobić tak jak
                  jest w Krakowie czy Poznaniu.
                  • Gość: basturk Re: smutne spostrzeżenie odcinek 2 "SZOK" IP: 80.51.254.* 23.05.04, 20:18
                    napisze jeszcze raz. Nich faworyzują nawet jezeli ktoś odbierze to za paranoje
                    tych przewoźników ktrózy maja dobry tabor, zadbany etc a przynajmniej NIE
                    GORSZY niż tyski.
                    • wpk Re: smutne spostrzeżenie odcinek 2 "SZOK" 25.05.04, 09:38

> napisze jeszcze raz. Nich faworyzują nawet jezeli ktoś odbierze to za
                      paranoje
                      > tych przewoźników ktrózy maja dobry tabor, zadbany etc a przynajmniej NIE
                      > GORSZY niż tyski.

Warunki taborowe oczywiście bezwględnie powinny być. Natomiast obecnie PKM
                      Tychy ma 75% linii MZK z wolnej ręki bez względu na to jakim taborem będzie tam
                      chciał jeździć.
                  • 1976_darek Re: smutne spostrzeżenie odcinek 2 "SZOK" 24.05.04, 11:32
                    wpk napisał:

> Ale ja nie mówię o biletach czy rozkładach jazdy tylko o przetargach. Z
                    > jakiej racji taki PKM może na 75% linii jeździć z wolnej ręki za stawkę w
                    > okolicach 4 zł? Skoro się chce faworyzować PKM to należy zlikwidować MZK i
                    > zrobić tak jak jest w Krakowie czy Poznaniu.

Zgadzam się. Przy takim podziale linni pomiędzy przewoźników (spółki miejskie
                    PKM i TLT mają wiekszość linii, a tylko pojedyncze linie obsługiwane są przez
                    firmy zewnętrzne) nie jest potrzebna dodatkowa firma miejska (MZK), która to
                    integruje. Sytuacja sie tylko niepotrzebnie skomplikowała - przypuszczam, że
                    gdyby nie powstanie MZK, już dawno byłyby wspólne bilety... :-(.
                    • radexior Re: smutne spostrzeżenie odcinek 2 "SZOK" 24.05.04, 17:55
                      No ale gdyby nie MZK siedzielibyśmy w KZKowym bagnie po uszy!
                      • Gość: Darek Re: smutne spostrzeżenie odcinek 2 "SZOK" IP: *.local.pl / 62.233.185.* 24.05.04, 18:16
                        radexior napisał:

> No ale gdyby nie MZK siedzielibyśmy w KZKowym bagnie po uszy!

Każdy ma prawo do własnego spojrzenia na tą sprawę.
                        • Gość: Paweł Re: smutne spostrzeżenie odcinek 2 "SZOK" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.04, 18:44
                          No to ja też swoje prywatne zdanie :-). Mimo iż MZK Tychy nie jest idealne
                          (wystarczy porozmawiać z kierowcami, żeby wyczuć, że za MZK nie przepadają) to
                          ja osobiście popierałbym utrzymanie MZK Tychy - organizacja ta mi się podoba,
                          ale z uwolnieniem linii dla podmiotów zewnętrznych. Wydaje mi się, że nawet
                          gdyby za priorytet stawiać ekologię, a nie tylko cenę to i tak wiele firm z
                          zewnątrz, szczególnie prywatnych (choćby Meteor) byłoby w stanie z powodzeniem
                          wygrywać przetargi.

Jako alternatywę dla powyższego stanu rzeczy moja chora wyobraźnia widzi jeden
                          śląski zbudowany od podstaw (lub z KZK GOP ale po mocnych zmianach) związek
                          komunikacji miejskiej, obejmujący autobusy, tramwaje, trolejbusy i szybką kolej
                          dojazdową. Cóż, to chyba mało obiektywne co teraz napiszę, ale w tym nowym
                          związku zasady organizcji. Warunkiem byłoby wspieranie ekologii (coś jak obecne
                          MZK) oraz tworzenie trzonu komunikacji na pewnych szkieletowych liniach, często
                          kursujących (tutaj za przykład mogę podać 800-tki z KZK). To chyba nierealne,
                          prawda? :-).
                          • 1976_darek Re: smutne spostrzeżenie odcinek 2 "SZOK" 25.05.04, 09:02

> To chyba nierealne, prawda? :-).

Dlaczego nierealne? Moim zdaniem realne i wcale nie tak trudne do
                            zrealizowania. Problemem jest tylko brak zainteresowania jakimikolwiek
                            większymi zmianami w tym zakresie ze strony naszych władz - i to mnie
                            najbardziej w tym wszystkim boli :-(
                          • wpk Re: smutne spostrzeżenie odcinek 2 "SZOK" 25.05.04, 09:47

> (wystarczy porozmawiać z kierowcami, żeby wyczuć, że za MZK nie przepadają)

Kierowcy nigdy nie lubią tych co ich kontrolują i stawiają wymagania ;-)
                      • basturk Re: smutne spostrzeżenie odcinek 2 "SZOK" 25.05.04, 22:46
                        radexior napisał:

> No ale gdyby nie MZK siedzielibyśmy w KZKowym bagnie po uszy!

dokąłdnie. KZK GOP zawsze bede mówił nie.. (dlaczego?? już wiele arzy
                        wyjaśniałem..)
                        natomiast kwestie rozwalenia KZK i zbudowania czegos nowego uwazam za otawrtą i
                        najlepiej jakby to miało postać komunikacji wojeódzkiej (jeden bilet w całym
                        wojeództwie na zasadzie dawnego wpk)
          • wpk Re: smutne spostrzeżenie odcinek 2 "SZOK" 23.05.04, 15:00

> ahaa a jak z pozostałymi naszymi na liniach KZK GOP?? tez tak wygladają????

PKM Tychy już od jakiegoś czasu nie jeździ dla KZK wcale.
            • Gość: basturk Re: smutne spostrzeżenie odcinek 2 "SZOK" IP: 80.51.254.* 23.05.04, 15:08
              wpk napisał:
              > PKM Tychy już od jakiegoś czasu nie jeździ dla KZK wcale

sorki ale juz wczoraj jadac 688 widziałem tyskiego jelcza o numerze bocnzym
              131 na linii kzk gop (nie pamietam jakiej) wiec widac ze ejździ dalej..
              • wpk Re: smutne spostrzeżenie odcinek 2 "SZOK" 23.05.04, 19:55

> sorki ale juz wczoraj jadac 688 widziałem tyskiego jelcza o numerze bocnzym
                > 131 na linii kzk gop (nie pamietam jakiej) wiec widac ze ejździ dalej..

PKM Tychy nie obsługuje żadnej linii na zlecenie KZK GOP, zaręczam Ci :-)
                • Gość: basturk Re: smutne spostrzeżenie odcinek 2 "SZOK" IP: 80.51.254.* 23.05.04, 20:23
                  ALE JA ZARĘCZAM ZE WIDZIAŁEM JUZ NIE RAZ TYSKIEGO JELCZA nr boczny 131 NA
                  LINIACH KZK GOPu (WIEM ZE JEST TYSKI BO MA NALEPKE PKMu TYCHY I DOSKONALE GO
                  PAMIETAM KIEDY JEŹZIŁ U NAS) JEST POMALOWANY W BARWACH PKMu KATOWICE. NIe wiem
                  moze katowice go wypożyczają ale wiem bo widziałem wczoraj i w dniach
                  wczesniejszych też ze jeździ na jakieś lini KZK GOPu.
                  jego zdjęcie jest w tej mega galerii:
                  www.transport.wroc.biz/
                  podaje adrs ogólny bo wejsc nie moge bo jest zbyt duze obciazenie sewera
                  ALE ZARECZAM
                  • Gość: Paweł Re: smutne spostrzeżenie odcinek 2 "SZOK" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.04, 23:21
                    Zaintrygowałeś mnie. Znalazłem:
                    ams1.lo3.wroc.pl/tomek/tournee.php?p=11691
                    Zwróć uwagę, że jeździ, a właściwie jeździł jako 912. Czyli była linia PKM
                    Tychy. Na 688 przyłączam się, że to niemożliwe. Jeździ tam podobny, ale
                    katowicki, na pewno się nei pomyliłeś?
                    • Gość: basturk Re: smutne spostrzeżenie odcinek 2 "SZOK" IP: 80.51.254.* 23.05.04, 23:33
                      zgadza sie o ten wóz mi chodziło, lini nie pamietam a widziałem go z okien 688
                      a nie jeździł jako 688 źle sie zrozumieliśmy. Ja jadaac 688 widziałem go na
                      kościuszki ale jak wspomniałem to nie pamietam lini, ale naklejke miał KZK GOPu
                      wiec nie wiem czy PKM katowice go wypozyczyły czy co. faktem jest ze jeździuł i
                      obsługiwał jakąś linie GOPowską bo po co miałby miec naklejki KZK
                      • Gość: Paweł Re: smutne spostrzeżenie odcinek 2 "SZOK" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.04, 18:34
                        A kiedy to było? PKM Tychy dopiero niedawno (ze 2 miesiące, mogę się mylić)
                        stracił 912.
                        • basturk Re: smutne spostrzeżenie odcinek 2 "SZOK" 25.05.04, 22:39
                          sobota..
                      • wpk Re: smutne spostrzeżenie odcinek 2 "SZOK" 25.05.04, 09:42

> Ja jadaac 688 widziałem go na
                        > kościuszki ale jak wspomniałem to nie pamietam lini, ale naklejke miał KZK
                        GOPu
                        > wiec nie wiem czy PKM katowice go wypozyczyły czy co. faktem jest ze jeździuł
                        i obsługiwał jakąś linie GOPowską bo po co miałby miec naklejki KZK

PKM Katowice nie wypożyczył żadnego autobusu z Tychów. Zapewne widziałeś owego
                        131 na linii 29, a naklejek KZK po prostu nie zdjęto.
                        • basturk Re: smutne spostrzeżenie odcinek 2 "SZOK" 25.05.04, 22:42
                          sęk w tym ze linii nie pamietam... co zaś do naklejek to nie sądze zeby nie
                          zdjeli bo dwa dni wczesniej- w tygodniu widizałem jak smigał po tychach na lini
                          82 bez naklejek KZK a w sobote juz smigał z naklejkami KZK tylko tak jak
                          napsiałem-linii niestety nie umie sobie przypomniec..
                  • wpk Re: smutne spostrzeżenie odcinek 2 "SZOK" 25.05.04, 09:40

> ALE JA ZARĘCZAM ZE WIDZIAŁEM JUZ NIE RAZ TYSKIEGO JELCZA nr boczny 131 NA
                    > LINIACH KZK GOPu (WIEM ZE JEST TYSKI BO MA NALEPKE PKMu TYCHY I DOSKONALE GO
                    > PAMIETAM KIEDY JEŹZIŁ U NAS) JEST POMALOWANY W BARWACH PKMu KATOWICE. NIe
                    wiem
                    > moze katowice go wypożyczają ale wiem bo widziałem wczoraj i w dniach
                    > wczesniejszych też ze jeździ na jakieś lini KZK GOPu.

Powiedz na jakiej, to będziemy dyskutować dalej ;-)

> jego zdjęcie jest w tej mega galerii:
                    > www.transport.wroc.biz/
                    > podaje adrs ogólny bo wejsc nie moge bo jest zbyt duze obciazenie sewera
                    > ALE ZARECZAM

Tia, najświeższe zdjęcie w TWB pochodzi z sierpnia 2003 roku ;-)
                • Gość: basturk Re: smutne spostrzeżenie odcinek 2 "SZOK" IP: 80.51.254.* 23.05.04, 23:55
                  nie wiem, moze PKM katowice wypozyczyły tyski wóz nie wiem naparwd enie wiem bo
                  az takim fachowcem nie jestem jak ty. faktem jest ze (paweł mi pomógł) ze tyski
                  jelcz 131 ams1.lo3.wroc.pl/tomek/duze/13085.jpg
                  obsługje linie 912 (linia GOPowska)- juz kilka arzy widziałem i zdaje sie ze
                  wczorajk chyba tez ta linie obłusgiwał, bo jak wspomnaięł widziałem go ale
                  niewiedziałem lini na kórej jeździł.
                  to miałem na myśli.
                  Zdjecie ams1.lo3.wroc.pl/tomek/duze/13085.jpg
                  • Gość: Paweł Re: smutne spostrzeżenie odcinek 2 "SZOK" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.04, 18:36
                    Aha, wczoraj... To może znowu wygrali jakiś przetarg? Albo faktycznie
                    pożyczony? Aż mnie to zaciekawiło :-).
                  • wpk Re: smutne spostrzeżenie odcinek 2 "SZOK" 25.05.04, 09:43

> wczorajk chyba tez ta linie obłusgiwał, bo jak wspomnaięł widziałem go ale
                    > niewiedziałem lini na kórej jeździł.

PKM Tychy na 912 nie jeździ od trzech miesięcy.
                    • basturk Re: smutne spostrzeżenie odcinek 2 "SZOK" 25.05.04, 22:52
                      hmm no to na jakiej lini jeździł nasz 131?????? naklejki KZK GOPu były!! kilka
                      dni wczesniej jak smigał po tychach to naklejek nie było!! wiem bo nim wówczas
                      jechałem i zobaczyłem jego stan wewnętrzny po kursach na liniach KZK GOPU..
                      wiec na jakiejś lini jeździ...
    • Gość: Paweł Konduktorzy wracają do łask :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 21:59
      Jakbym czytał historię KZK GOP-u sprzed ładnych kilkudziesięciu lat.
      miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,2091406.html
      • Gość: Paweł Re: Konduktorzy wracają do łask :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 22:02
        Dodatkowo zwracam uwagę na informację w tym materiale o pojawieniu się biletów
        ulgowych.
        • pitr2 Re: Konduktorzy wracają do łask - i bardzo dobrze 26.05.04, 11:18
          Moim zdaniem bardzo dobrze, że tak będzie - skończy się wreszcie jazda na gapę.
          Kilka tylko uwag aby system był sprawny.
          1. wprowadzić konduktorów na wszystkich liniach KZK,
          2. wycofać sprzedaż biletów jednorazowych z kiosków itp., zachowując bilety
          okresowe,
          3. ustanowić pensję konduktora na możliwie najniższym poziomie
          4. wprowadzić dodatek do pensji - na podstawie ustalonego procentu od
          sprzedanych biletów.

Problemy przy takim rozwiązaniu:
          1. Rózne napełnienie linii, a więc i różne dodatki dla konduktorów - też można
          sobie jakoś z tym poradzić
          2. W godzinach szczytu problemy ze sprzedażą biletów na liniach zwykle
          przepełnionych.

Takie rozwiązanie zagwarantowałoby, że we własnym interesie konduktora byłoby,
          żeby wszyscy mieli bilet i by nikt z gapowiczów się nawet nie prześliznął - od
          tego przecież będzie zależała lwia część jego zarobku.

Mam obawy, że tak wprowadzony test, jak w PKM Bytom, będzie tylko podstawą do
          zaniechania dalszego rozszerzania pomysłów na inne PKM-y
          • radexior Re: Konduktorzy wracają do łask - i bardzo dobrze 26.05.04, 12:09
            Chyba po to jest test by dał odpowiedź czy ma sens rozszerzać:)
            Myślę jednak, że całkowite wycofanie się ze sprzedaży biletów w kioskach mija się z celem. Tworzy to problem przy dużej ilości osób wsiadających do autobusu(opóźnienia).
            • pitr2 Re: Konduktorzy wracają do łask - i bardzo dobrze 26.05.04, 12:48
              radexior napisał:

> Chyba po to jest test by dał odpowiedź czy ma sens rozszerzać:)

Obawiam się tylko, że konduktorzy nie sprzedadzą więcej biletów niż kierowcy,
              więc jeżeli wpływy ze sprzedaży biletów nie wzrosną - a ciężko będzie to
              stwierdzić, ponieważ wzrost sprzedaży biletów w np Chorzowie o kilka sztuk nie
              będzie świadczył, że to dzięki zmianom i wprowadzeniu konduktorów. Łatwiej jest
              ewentualnie ukryć akcji. Może jestem po prostu zbyt czarnowidzący.

> Myślę jednak, że całkowite wycofanie się ze sprzedaży biletów w kioskach mija
              s
              > ię z celem. Tworzy to problem przy dużej ilości osób wsiadających do autobusu
              (o
              > późnienia).

Opóźnienia mogą faktycznie być problemem. Ale gdzieś przeczytałem, że wzrost
              wpływów spowoduje wzrost kursów, a to z kolei przełoży się na mniejsze
              napełnienie. P)iszę o tym, chociaż w to nie wierzę.
              • egon17 Re: Konduktorzy wracają do łask - i bardzo dobrze 26.05.04, 13:20
                Mam wątpliwości, czy konduktorzy dadzą sobie radę z gapowiczami. Niestety,
                większość tych osobników (gapowiczów, nie konduktorów) nie wygląda na potulne
                baranki, z którymi w pojedynkę można by sobie poradzić. A gdyby nawet, to czy
                konduktor będzie miał prawo użyć środków przymusu bezpośredniego i ewentualnie
                w jakim zakresie? Czy będzie miał prawo i możliwość legitymowania gapowicza
                oraz wezwania służb interwencyjnych? Jak takie służby będą reagowały na
                wezwanie? Problem gapowiczów w obecnych czasach jest tak powszechny, że nie
                obędzie się bez utrudnień dla normalnych pasażerów.
                • wpk Re: Konduktorzy wracają do łask - i bardzo dobrze 26.05.04, 14:32
                  egon17 napisał:

> A gdyby nawet, to czy
                  > konduktor będzie miał prawo użyć środków przymusu bezpośredniego i
                  ewentualnie
                  > w jakim zakresie? Czy będzie miał prawo i możliwość legitymowania gapowicza
                  > oraz wezwania służb interwencyjnych? Jak takie służby będą reagowały na
                  > wezwanie?

W zakresie kontroli biletów i wystawiania opłat dodatkowych za przejazd bez
                  ważnego biletu działalność konduktorów będzie identyczna ze zwykłymi
                  kontrolerami biletów, wszystkie procedury wyglądają tak samo.
    • basturk gazik czy benzyniak pytanie do eksperta 26.05.04, 16:39
      tak sobie dziś zadałem pytanie dotcyzące kosztów zwiazanych z uzywaniem przez
      PKM gazików i benzyniaków.
      w związku z tym mam pytanie. Jaka jest róznica w kosztach eksloatacji gazików i
      beznyniaków:
      (np mamy dwa identyczne modele (obojętnie jakiego producenta) i jeden zasilany
      gazem a drugi jest zwykłym benzyniakiem. Czy nasz forumowy ekspercie w
      dziedzinie komuniakcji byłbyś w stanie (przykładowo) podać ile wynosi różnica w
      kosztach eksloatacji takich poijazdów. moze byc na przykąłdzi jelcza ikarusa
      solarisa - obojętnie..)
      • wpk Re: gazik czy benzyniak pytanie do eksperta 27.05.04, 07:08
        basturk napisał:

> w związku z tym mam pytanie. Jaka jest róznica w kosztach eksloatacji gazików
        i
        > beznyniaków:
        > (np mamy dwa identyczne modele (obojętnie jakiego producenta) i jeden
        zasilany
        > gazem a drugi jest zwykłym benzyniakiem. Czy nasz forumowy ekspercie w
        > dziedzinie komuniakcji byłbyś w stanie (przykładowo) podać ile wynosi różnica
        w
        > kosztach eksloatacji takich poijazdów. moze byc na przykąłdzi jelcza ikarusa
        > solarisa - obojętnie..)

Napisz do PKMu ;-)

Poza tym, może tutaj coś znajdziesz:
        www.tychy.org.pl/pkm/prezentacja_pliki/frame.htm
        • basturk Re: gazik czy benzyniak pytanie do eksperta 27.05.04, 16:33
          no oki dzieki. liczyłęm na twoją fachoą wiedze i wyjasnienia ale spoko postaram
          sie zdobyc te info i przegladnąc
          dzieki
    • Gość: basturk Nagroda dla PKM Tychy (będą też solarki 15) IP: 80.51.254.* 26.05.04, 17:04
      27 maja 2004 roku o godz. 14.00 w Sali nr 102 Urzędu Miasta Tychy przy Al.
      Niepodległości 49 odbędzie się sesja Rady Miasta Tychy.
      Przed rozpoczęciem sesji prezes Przedsiębiorstwa Komunikacji Miejskiej Sp. z
      o.o. Andrzej Kowol odbierze dwie nagrody Mister PolandQuality Europartner oraz
      Mister PolandQuality Euromanager przyznane przez Kapitułę Honorową Centrum
      Promocji Polski - Polska Akademia Jakości.
      Certyfikaty są uznaniem dla firmy oraz jej kierownictwa, które podejmuje
      działania wychodzące naprzeciw potrzebom mieszkańców i dba o podnoszenie
      jakości świadczonych usług.
      W uroczystości wezmą udział przedstawiciele Przedsiębiorstwa Komunikacji
      Miejskiej Sp. z o.o. oraz Centrum Promocji Polski.

Centrum Promocji Polski – jako pozarządowa jednostka badawczo-rozwojowa
      powstało w 1996 roku dla wspomagania promocji i badań polskich podmiotów
      gospodarczych i społeczno-użytecznych. Centrum prowadzi samodzielnie we
      własnych jednostkach Polskiej Akademii Jakości oraz Instytucie Testu i
      Rekomendacji badania porównawcze oraz udziela najlepszym podmiotom Certyfikatów
      Zarządzania Jakością.
      Wśród 127 dotychczasowych posiadaczy certyfikatów Mister Poland© kilkunastu
      pochodzi ze śląska, jedyną firmą z Tychów jest PKM Tychy.
      Centrum Promocji Polski Polska Akademia Jakości ma swoją siedzibę w Olsztynie
      tel. 089-527 28 82.

Przedsiębiorstwo Komunikacji Miejskiej jako samodzielna osoba prawna działa od
      1 października 1991 roku. W latach 1959-1991 firma działała w ramach
      Wojewódzkiego Przedsiębiorstwa Komunikacyjnego. Z dniem 1 stycznia 1996 r.
      przedsiębiorstwo przekształcone zostało w spółkę, której skrócona nazwa brzmi:
      PKM Sp. z o.o. w Tychach.
      PKM Sp. z o.o. w Tychach świadczy usługi w zakresie komunikacji miejskiej w
      oparciu o umowę zawartą z Miejskim Zarządem Komunikacji oraz przewozy zlecone
      przy wykorzystaniu własnych środków transportowych.
      Działalność jest prowadzona głównie na terenie miasta Tychy oraz na terenie
      Katowic, Mikołowa, Gliwic, Łazisk, Orzesza, Gierałtowic, Ornontowic, Rudy
      Śląskiej - Halemba, Lędzin. W każdy dzień powszedni na ulice Tychów oraz
      pozostałych gmin wyjeżdżają średnio 74 autobusy.
      Tabor autobusowy, którym dysponuje firma składa się z 18 autobusów standard, 2
      autobusów piętrowych, 21 niskopodłogowych, 21 zasilanych paliwem gazowym oraz
      35 autobusów przegubowych (w tym 2 nisko podłogowe). Najnowszym nabytkiem firmy
      są autobusy niskopodłogowe SOLARIS URBINO 12 (9 szt.). W październiku PKM
      planuje dostawę kolejnych nowych autobusów, tym razem SOLARIS URBINO 15.
      • radexior supa 26.05.04, 20:25
        Czekam na pietnastki:)
        Moze tez by sie na jakiegos U18 zamiast odkurzacza zdecydowali?
        • Gość: basturk Re: supa IP: 80.51.254.* 26.05.04, 23:07
          radexior napisał:

> Czekam na pietnastki:)
          > Moze tez by sie na jakiegos U18 zamiast odkurzacza zdecydowali?

o taaaaak
          przeguby nowe jak najabrdziej i juz mi to obojętnie czy to bedzie odkurzacz czy
          przegubowa solarka byleby jakiś nowy przegub był...
          a jezeli byłaby to solearka byłobye ekstra nowy man volvo tez mógłby być choc
          te pewno cenowo to z órnej półki..
      • Gość: swerd ale sie wątek nadmuchał IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 26.05.04, 20:26
        człowiek na kilka dni wyjedzie za granicę i już nie wie o co w forum chodzi :-)

tam gdzie byłem bardzo trudno jechać na gape, ale jak sie uda głupa i gada po
        polsku to jest to mozliwe ;P
        • wiolonczelista1 Re: ale sie wątek nadmuchał 26.05.04, 21:09

> człowiek na kilka dni wyjedzie za granicę i już nie wie o co w forum chodzi :-
          )
          >
          > tam gdzie byłem bardzo trudno jechać na gape, ale jak sie uda głupa i gada po
          > polsku to jest to mozliwe ;P

typowe i polskie:-)
    • radexior MAM POMYSŁ NA BIZNES!!! 26.05.04, 23:43
      Tylko potrzebuje nyskę albo innego Sprintera.
      Chcę otworzyć prywatną linię nocną Tychy-Katowice w weekendy. Jeździłaby z Katowic do Tychów o 1:00 i 2:00 (z Tychów 0:30 i 1:30). Przejazd 4zł i fajno.
      • Gość: swerd Re: MAM POMYSŁ NA BIZNES!!! IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 26.05.04, 23:49
        koncepcja niby fajna, ale musisz sie najpierw dogadać z mzk i innymi kzkgopami,
        żeby z ich przystanków korzystać, musisz kase fiskalną kupić, założyć
        działalność gospodarczą

troche na start trzeba zainwestować, a poza wekendami nie wiem czy bedzie
        obłożenie
        • radexior Re: MAM POMYSŁ NA BIZNES!!! 27.05.04, 00:03
          Swerd, masz etat menadżera w mej firmie!
        • Gość: Paweł Re: MAM POMYSŁ NA BIZNES!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.04, 00:22
          > koncepcja niby fajna, ale musisz sie najpierw dogadać z mzk i innymi
          kzkgopami,
          >
          > żeby z ich przystanków korzystać, '

Pewnie nie będzie z tym problemów (nie sądzę, aby chcieli jakieś opłaty), ale
          jeśli to stanie obok (w przepisowej odległości i bez zakazów zatrzymywania) i
          będzie w porządku :-).

> musisz kase fiskalną kupić,

Na początek (do przychodów w okolicach 800 tys. euro) nie musi, chyba że
          przepisy szczególne dot. transportu stanowią inaczej. Nawet jeśli to 50%
          dofinansuje budżet państwa.

Generalnie pomysł świetny, ale skąd chcesz wziąć swój "tabor" ? :-)
          • wpk Re: MAM POMYSŁ NA BIZNES!!! 27.05.04, 07:17

> Pewnie nie będzie z tym problemów (nie sądzę, aby chcieli jakieś opłaty), ale
            > jeśli to stanie obok (w przepisowej odległości i bez zakazów zatrzymywania) i
            > będzie w porządku :-).

Nikt nie skoordynuje rozkładu jazdy jeśli przystanki będą "na dziko" ;-)
          • radexior Re: MAM POMYSŁ NA BIZNES!!! 27.05.04, 09:08
            >
            > Pewnie nie będzie z tym problemów (nie sądzę, aby chcieli jakieś opłaty), ale
            > jeśli to stanie obok (w przepisowej odległości i bez zakazów zatrzymywania) i
            > będzie w porządku :-).

Porządek zachowam i nawet śmietniczek przy drzwiach zamontuję!

>
            > > musisz kase fiskalną kupić,
            >
            > Na początek (do przychodów w okolicach 800 tys. euro) nie musi, chyba że
            > przepisy szczególne dot. transportu stanowią inaczej. Nawet jeśli to 50%
            > dofinansuje budżet państwa.

OK, milionerem byćnie muszę.

>
            > Generalnie pomysł świetny, ale skąd chcesz wziąć swój "tabor" ? :-)

Szukam sponsora (może sponsorki;-). Tabuaa się znajdzie!
          • Gość: Paweł Prostuję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.04, 10:19
            > Na początek (do przychodów w okolicach 800 tys. euro) nie musi, chyba że
            > przepisy szczególne dot. transportu stanowią inaczej. Nawet jeśli to 50%
            > dofinansuje budżet państwa.

Aj, późna godzina była i bzdury pisałem. Miało być 800 tys. euro obrotu, a nie
            przychodu.

Zastanawiałem się wczoraj wieczorem, już po wyłączeniu komputera czy Ty myślisz
            o tym poważnie, czy to jakiś rodzaj zabawy na rozruszanie forumowej
            atmosfery? :-).
      • wpk Re: MAM POMYSŁ NA BIZNES!!! 27.05.04, 07:15
        radexior napisał:

> Tylko potrzebuje nyskę albo innego Sprintera.
        > Chcę otworzyć prywatną linię nocną Tychy-Katowice w weekendy. Jeździłaby z
        Kato
        > wic do Tychów o 1:00 i 2:00 (z Tychów 0:30 i 1:30). Przejazd 4zł i fajno.

Życzę powodzenia w walce z biurokracją (certyfikat kompetencji, licencja na
        przewóz osób, zezwolenie na obsługę linii, skoordynowany przez marszałka
        rozkład jazdy, itp., itd.) :-)
        • radexior Re: MAM POMYSŁ NA BIZNES!!! 27.05.04, 09:08
          Skoordynowany z czym?? Przecie nic nie jeździ...
          • wpk Re: MAM POMYSŁ NA BIZNES!!! 27.05.04, 10:50
            radexior napisał:

> Skoordynowany z czym?? Przecie nic nie jeździ...

Nie chodzi o to z czym tylko przez kogo ;-)
        • Gość: Paweł Re: MAM POMYSŁ NA BIZNES!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.04, 10:29
          Ja dorzucę znaną mi biurokrację charakterystyczną dla każdego rodzaju
          działalności gospodarczej: urząd skarbowy, ZUS, GUS, urząd skarbowy i jeszcze
          raz urząd skarbowy. Jeżeli będziesz kogoś zatrudniał to dorzuć do tego jeszcze
          ze trzy razy ZUS ;-). Nie na darmo Polska znalazła się ostatnio w czołówce
          krajów najmniej przyjaznych przedsiębiorcom. Sejm szykuje nową ustawę o
          przedsiębiorczości, ma być podobno lepiej...

Ale wszystko co powyżej to jeszcze nic, jak firma jest mała i ma się jakąś
          znajomą księgową, która wszystko wyjaśni to da się przeżyć i nie jest to aż
          takie straszne.

Teraz jednak najgorsza informacja. Przygotuj sobie ok. 700 złotych na
          comiesięczne składki dla ZUS-u. To na dzień dobry cios poniżej pasa od budżetu
          dla każdej małej firmy. Jeżeli jesteś już gdzieś zatrudniony na umowę o pracę
          lub umowę-zlecenie to masz szczęście, płacisz tylko ubezpieczenie zdrowotne
          (jakies 150 zł). Ale uwaga, słyszałem o projektach ustawy poprzedniego rządu, w
          myśl których zmieniłyby się te zasady na niekorzyść szczególnei osób mających
          umowy-zlecenie (wtedy w większości przypadków musiałyby płacić składki w pełnym
          wymiarze z działalności gospodarczej). Nie wiem na jakim etapie jest ten
          projekt, mam nadzieję, że przepadł razem z poprzednim rządem.
          • Gość: swerd Re: MAM POMYSŁ NA BIZNES!!! IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 27.05.04, 22:10
            ja bym aż tak go nie zniechęcał.
            pracuję w jaworznie gdzie ponad 50% komunikacji miejskiej jest obsługiwane
            przez prywatne minibusy

cena 1.10 od kursu jest bezkonkurencyjna, a ponoć kase na tym sie trzepie
            niesamowitą (ale to nieoficjalne dane)
            • wpk Re: MAM POMYSŁ NA BIZNES!!! 28.05.04, 05:37

> ja bym aż tak go nie zniechęcał.
              > pracuję w jaworznie gdzie ponad 50% komunikacji miejskiej jest obsługiwane
              > przez prywatne minibusy
              >
              > cena 1.10 od kursu jest bezkonkurencyjna, a ponoć kase na tym sie trzepie
              > niesamowitą (ale to nieoficjalne dane)

No pewnie, że się kasę trzepie skoro się nie zatrudnia pracowników, jeździ na
              opale, oszczędza na przeglądach i innych rzeczach.
              • Gość: swerd Re: MAM POMYSŁ NA BIZNES!!! IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 28.05.04, 08:07
                > No pewnie, że się kasę trzepie skoro się nie zatrudnia pracowników, jeździ na
                > opale, oszczędza na przeglądach i innych rzeczach.

no tak bardzo pewny bym nie był tej tej Twojej teorii. kilka sprinterów tez na
                opale?
                • wpk Re: MAM POMYSŁ NA BIZNES!!! 28.05.04, 10:39

> > No pewnie, że się kasę trzepie skoro się nie zatrudnia pracowników, jeździ
                  > na
                  > > opale, oszczędza na przeglądach i innych rzeczach.
                  >
                  > no tak bardzo pewny bym nie był tej tej Twojej teorii. kilka sprinterów tez
                  na
                  > opale?

Ja nie chcę nikogo oskarżać bezpośrednio, bo nie mam dowodów, ale co
                  przeszkadza w jeżdżeniu Sprinterem na opale?
                  • Gość: swerd Re: MAM POMYSŁ NA BIZNES!!! IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 29.05.04, 17:24
                    no ekspertem nie jestem, ale chyba opałowy nie wpływa dobrze na silnik?

niemniej radex też mógłby lać opałowy żeby lepiej na tym interesie wyjść, nie?
                    • radexior Re: MAM POMYSŁ NA BIZNES!!! 30.05.04, 21:54
                      Jak będe miał Sprinterka to będę o niego dbał! Żadnego shitu mu nie wleję. Conajwyżej przerobię na gac:P
                    • wpk Re: MAM POMYSŁ NA BIZNES!!! 02.06.04, 12:05

> no ekspertem nie jestem, ale chyba opałowy nie wpływa dobrze na silnik?

Podobno skraca jego żywotność.

> niemniej radex też mógłby lać opałowy żeby lepiej na tym interesie wyjść, nie?

Używanie opału do napędzania pojazdu podlega karze ;-)
    • Gość: Paweł Aaaaa - Małgosia jest chora! - aaaaa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.04, 12:37
      Dokładnie, dolega jej coś z drzwiami, nie wiem czy kompresor czy coś innego.
      Jak przed chwileczką nią jechałem na "E" to od Hotelowca do samego Dworca PKP
      kierowca miał problemy z posłuszeństwem drzwi. Na każdym pzrystanku coś tam
      majstrował pod kierownicą (na Budowlanych staliśmy dobre 3 minuty, robiąc korek
      na przystanku) i robił sprinty do środkowych drzwi i z powrotem. W międzyczasie
      zgłaszał też problem przez radio. Chyba Małgosia pójdzie na warsztat :-(.
      • Gość: basturk Re: Aaaaa - Małgosia jest chora! - aaaaa IP: 80.51.254.* 29.05.04, 14:14
        zgadza sie, problemy z środkowymi drzwiami juz miała we wtorek.. tez były nie
        posłuszne... a jak kierowca je otwierał to otwioerały sie starsznie anemiczne
        • radexior Ta Małgosia to w ogóle buda I generacji 30.05.04, 21:56
          Czyżby proces robienia trajtka trwał tak długo, że autobusy już są II generacji, a trajtki pierwszej?
          • Gość: Paweł Re: Ta Małgosia to w ogóle buda I generacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.04, 22:23
            Myślę, że to raczej kwestia opłacalności robienia nowych projektów.
            • radexior Re: Ta Małgosia to w ogóle buda I generacji 30.05.04, 22:35

> Myślę, że to raczej kwestia opłacalności robienia nowych projektów.

Nie bardzo rozumiem. Opłacalność jest na tym samym poziomie.
              • Gość: Paweł Re: Ta Małgosia to w ogóle buda I generacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.04, 23:23
                > Nie bardzo rozumiem. Opłacalność jest na tym samym poziomie.

Nie, bo te pierwsza - jak to nazywasz - generacje juz maja. A nad druga dopiero
                musza myslec.
                • radexior Re: Ta Małgosia to w ogóle buda I generacji 01.06.04, 21:43

> > Nie bardzo rozumiem. Opłacalność jest na tym samym poziomie.
                  >
                  > Nie, bo te pierwsza - jak to nazywasz - generacje juz maja. A nad druga dopiero
                  >
                  > musza myslec.

Nie, kolejna generacja jest na tyle podobna, że wstawienie tam elektrycznego silnika nie wiąże się z nowymi pracami.
                  No ale już ustaliliśmy, że w Tychach nie ma jeszcze drugiej generacji (i nie ja ją tak nazywam tylko tak ' się mówi' :)
          • Gość: swerd Re: Ta Małgosia to w ogóle buda I generacji IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 31.05.04, 16:46
            czym sie różni buda 1 od budy 2 generacji?
            • radexior Chyba wszystkie nasze Urbino są I generacji:( 31.05.04, 18:06
              www.solarisbus.pl/inf_3_2004.html#
              Tu jest info na temat II. Te Urbino co przyjechały w lutym już mają wiele zmian w stosunku do wcześniejszych busów i trajtków, ale jednak to chyba wciąż pierwsza generacja
              • basturk moze II generacji będą 15 co w październiku trafią 01.06.04, 16:50
                no faktycznie II ładne są:
                www.solarisbus.pl/img_inf_prasa/test_bus2004_2big.jpg
                moze te 15 co do nas trafią w październiku bedą II generacji???
                • Gość: swerd Re: moze II generacji będą 15 co w październiku t IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 01.06.04, 21:30
                  ładne?
                  poza kolorami róznią się tylko mniejszym zaokrągleniem góry?

zreszta mnie się osobiście osralisy nie podobają, no ale to rzecz gustu

fajny bajer ten obrotomierz w kominie , ale to tak na jednorazowe wrażenie
                  • radexior Re: moze II generacji będą 15 co w październiku t 01.06.04, 21:40

> ładne?
                    > poza kolorami róznią się tylko mniejszym zaokrągleniem góry?

Różnic jest więcej, choć są one drobne

>
                    >
                    > zreszta mnie się osobiście osralisy nie podobają, no ale to rzecz gustu

Dokładnie, i mnie się baaardzo podobają. Design, jak na autobus wyjątkowy.

>
                    > fajny bajer ten obrotomierz w kominie , ale to tak na jednorazowe wrażenie

Skutecznie może zajmować na górskiej trasie:)
                    • basturk Re: moze II generacji będą 15 co w październiku t 01.06.04, 22:42
                      sami to ocenimi jak trafią II generacji
                      ...
                      reszta to rzecz gustu
                • egon17 Re: moze II generacji będą 15 co w październiku t 01.06.04, 23:37
                  basturk napisał:

> moze te 15 co do nas trafią w październiku bedą II generacji???

Obawiam się, że jednak w grudniu, a nie w październiku.
                  • basturk Re: moze II generacji będą 15 co w październiku t 02.06.04, 16:18
                    na stronie UM czy w echu juz nie pamietam pisało ze nowe 15 pojawią sie w
                    październiku
                    • Gość: egon17 Re: moze II generacji będą 15 co w październiku t IP: 193.193.181.* 02.06.04, 16:43
                      propaganda ;-)
    • egon17 Re: Koniec wspólnego biletu miesięcznego MZK Tych 01.06.04, 22:53
      Popatrzcie na stronę KZK GOP i otwórzcie rozkłady - coś pięknego (oczywście
      chodzi mi o formę). Strona bliska ideałowi. Składam gratulacje twórcom (m. in.
      dla wpk, który, jak przypuszczam, ma w tym swój udział).
      www.kzkgop.com.pl/rozklady/index.php
      • Gość: swerd Re: Koniec wspólnego biletu miesięcznego MZK Tych IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 01.06.04, 23:19
        jaworzno też ma fajny rozkład

chyba w excelu robili, ale łatwo sie w nim rozeznać jak na 1 raz
      • radexior No nareszcie 02.06.04, 10:46
        Ich wcześniejszy rozkład był denerwujący w użyciu. Wreszcie można też poszukać po przystanku, bez znawstwa numerów linii.
        Sprawdzał już ktoś czy tramwaje mają korektę związaną z remontem ronda?

• wpk Re: Koniec wspólnego biletu miesięcznego MZK Tych 02.06.04, 12:16
        egon17 napisał:

> Popatrzcie na stronę KZK GOP i otwórzcie rozkłady - coś pięknego (oczywście
        > chodzi mi o formę). Strona bliska ideałowi. Składam gratulacje twórcom (m.
        in.
        > dla wpk, który, jak przypuszczam, ma w tym swój udział).
        > www.kzkgop.com.pl/rozklady/index.php

W imieniu twórców dziękuję za uznanie - będziemy się starać dalej :-)
      • 1976_darek Re: Koniec wspólnego biletu miesięcznego MZK Tych 02.06.04, 12:20
        egon17 napisał:

> Popatrzcie na stronę KZK GOP i otwórzcie rozkłady - coś pięknego (oczywście
        > chodzi mi o formę). Strona bliska ideałowi. Składam gratulacje twórcom (m.
        > in. dla wpk, który, jak przypuszczam, ma w tym swój udział).

Zdecydowanie szybciej mozna dokopać się do interesujacej linii. Brakuje mi
        tylko jednaj rzeczy do doskonałości :-): przy okienku "znajdź przystanek"
        powinno być rozwijane menu z nazwami przystanków (niestety nie wszystkie nazwy
        przystanków są intuicyjne i przez to trudno pamiętać ich nazwy przy wpisywaniu).
        POzdrawiam
        • egon17 Re: Koniec wspólnego biletu miesięcznego MZK Tych 02.06.04, 12:35
          1976_darek napisał:

> Zdecydowanie szybciej mozna dokopać się do interesujacej linii. Brakuje mi
          > tylko jednaj rzeczy do doskonałości :-): przy okienku "znajdź przystanek"
          > powinno być rozwijane menu z nazwami przystanków (niestety nie wszystkie
          nazwy
          > przystanków są intuicyjne i przez to trudno pamiętać ich nazwy przy
          wpisywaniu)
          > .
          > POzdrawiam

Możesz wpisać nazwę miejscowości (np. Katowice) i po naciśnięciu "Szukaj"
          otrzymasz listę przystanków w tejże miejscowości. Więc to nie jest kłopot. Ale
          chcąc wyświetlić przystanki w dzielnicy miasta, należy wprowadzić nazwę tej
          dzielnicy - np. jak chcesz mieć wykaz przystanków w Ligocie, nie otrzymasz ich
          po wprowadzeniu słowa "Katowice" - trzeba wpisać "Ligota". Jednak nie uważałbym
          tego za jakąś znaczącą uciążliwość. Strona bardzo mi się podoba.
        • wpk Re: Koniec wspólnego biletu miesięcznego MZK Tych 02.06.04, 13:43
          1976_darek napisał:

> tylko jednaj rzeczy do doskonałości :-): przy okienku "znajdź przystanek"
          > powinno być rozwijane menu z nazwami przystanków (niestety nie wszystkie
          nazwy
          > przystanków są intuicyjne i przez to trudno pamiętać ich nazwy przy
          wpisywaniu)

Listę przystanków masz na podstronie "Przystanki". Rozwijana lista z ponad 3000
          przystanków to raczej się mija z celem ;-)

> .
          > POzdrawiam
          • Gość: Darek Re: Koniec wspólnego biletu miesięcznego MZK Tych IP: *.local.pl / 62.233.185.* 02.06.04, 22:38
            wpk napisał:

> Listę przystanków masz na podstronie "Przystanki". Rozwijana lista z ponad
            > 3000 przystanków to raczej się mija z celem ;-)

Masz rację - nie pomyslałem, że jest aż tyle przystanków :-). Nie zdążyłem tez
            zauważyć wcześniej podstrony "Przystanki". W takim razie stronka jest
            doskonała :-). POzdrawiam
    • Gość: Asch Re: Koniec wspólnego biletu miesięcznego MZK Tych IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.04, 10:49
      To skandal, jak to mozliwe, ze w warszawce jest wazny ten sam bilet na tramwaje
      autobusy i metro, a u nas nie da się zrobic wspolnego biletu autobusowego
      !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • 1976_darek Re: Koniec wspólnego biletu miesięcznego MZK Tych 02.06.04, 12:28
        Gość portalu: Asch napisał(a):

> To skandal, jak to mozliwe, ze w warszawce jest wazny ten sam bilet na
        > tramwaje autobusy i metro, a u nas nie da się zrobic wspolnego biletu
        > autobusowego
        > !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Juz od dawna "uzewnętrzniam się" na tym forum w tym temacie. Ale niestety,
        podczas gdy w Warszawie komunikacja się rozwija i w moich oczach staje się
        coraz przyjaźniejsza pasażerowi, to na śląsku w tym samym czasie rzuca się
        pasażerowi pod nogi coraz wieksze kłody. Niestety, jeśli chodzi o komunikację w
        regionie, cofamy się w rozwoju :-(
        • basturk Re: Koniec wspólnego biletu miesięcznego MZK Tych 02.06.04, 16:46
          zgadza sie i wszytsko zaczęło sie naście lat temu-bezsensownym rozchrzanieniem
          wpk..
    • Gość: koko a gdzie reklamy na nowym trollino? IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 06.06.04, 13:36
      • radexior Re: a gdzie reklamy na nowym trollino? 06.06.04, 14:40
        Ciesz się, że taka czyściutka, bo jak zaczną obklejać to już do końca jej żywota...
        • Gość: basturk Re: a gdzie reklamy na nowym trollino? IP: 80.51.254.* 06.06.04, 20:50
          pewno. niech obklejają te stare trajtki - jelcze a nowe niech lepiej zostawią
          czyste..
    • Gość: swerd coś zaniedbany ostatnio ten wątek! refresh IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 08.06.04, 21:42
      • Gość: basturk Re: coś zaniedbany ostatnio ten wątek! refresh IP: 80.51.254.* 08.06.04, 22:36
        ano dokłądnie. coś go zaniedbalismy. trzaby go odswieżyć
    • Gość: Paweł Zabawa: Nowa linia autobusowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.04, 20:23
      To ja w ramach odświeżania proponuję zabawę. Gdybyście mogli zdecydować o
      wytyczeniu nowej trasy autobusowej w ramach dowolnego obszaru funkcjonowania
      MZK Tychy, to którędy byście ją poprowadzili?
      • Gość: basturk Re: Zabawa: Nowa linia autobusowa IP: 80.51.254.* 09.06.04, 20:55
        To ja proponuję E2 Tychy Bielsko analogicznie do juz obowiązującej E1 Tychy
        katowice. Argumentując dodam że sporo tyszan pracuje w BB i wielu mieszkanców
        BB i okolic pracuje u nas. Oprócz spraw biznesowych są też walory krajobrazowe-
        często jeździmi w nasze Beskidy więc linia ta byłaby ważnym
        elemntem "wypadowym". Poza tym byłaby to niezła alternatywa do samochodu i do
        powolnego i nieciekawego PKP. Przystanki mogłybybyć również w Pszczynie
        czechowicach i Goczałkowicach. Bo jak narazie i te miast mają kiepskie
        poaczenie i z nami i z BB.
        • radexior Re: Zabawa: Nowa linia autobusowa 10.06.04, 09:48
          Wszystko pięknie, tylko E-2 już jeździ do Gliwic.
          • basturk Re: Zabawa: Nowa linia autobusowa 10.06.04, 12:46
            radexior napisał:

> Wszystko pięknie, tylko E-2 już jeździ do Gliwic.

hehe no własnie, myślałem o E-3 a napisałem e-2
      • Gość: swerd Re: Zabawa: Nowa linia autobusowa IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 09.06.04, 21:11
        tychy- jaworzno oczywiście

2 warianty
        1) przez wesołą mysłowice brzezinkę
        2)wschodnią obwodnicą GOP( ale to nie miałby przystanków wtedy
        • radexior Re: Zabawa: Nowa linia autobusowa 10.06.04, 09:49
          A kto by tam prócz Ciebie jeździł? :P
          • Gość: swerd Re: Zabawa: Nowa linia autobusowa IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 10.06.04, 11:15
            ano myśle że znalazło by się kilka osób, jecxhałm kiedyś późniejszym autobusem
            i jkaś kobiecina z 14 też sie w J przesiadała. i wysiadała dalej niż ja.

kilka razy na nią już wpadłem

najwyżej daliby taki mały meteorowy mercedes sprinter :D
            • radexior Re: Zabawa: Nowa linia autobusowa 10.06.04, 13:36

> ano myśle że znalazło by się kilka osób, jecxhałm kiedyś późniejszym autobusem
              > i jkaś kobiecina z 14 też sie w J przesiadała. i wysiadała dalej niż ja.
              >
              > kilka razy na nią już wpadłem
              >
              > najwyżej daliby taki mały meteorowy mercedes sprinter :D

No przy mocarnej liczbie dwóch osób wystarczyłby Smart:P
              • Gość: swerd Re: Zabawa: Nowa linia autobusowa IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 10.06.04, 15:39
                no a kierowca????
    • Gość: swerd 01.07.2004 koniec z problemem PKM, KZK, czy MZK IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 10.06.04, 13:02
      od tego dnia aczynam jeździć do pracy autem. kończy sie wiek umożliwiający
      zakup ulgowych biletów, więc i koszty zaczną być kosmiczne w przypadku autobusu

i mam tu pytanie. czy ktoś może zna kogoś kto jest właścicielem seicento z
      gazem. chciałbym przerobić, a nie wiem jak to działa w takim małym autku
      • radexior Re: 01.07.2004 koniec z problemem PKM, KZK, czy M 10.06.04, 13:34
        To może założyć wątek samochodowy?:)
        Mój kolega ma seja na gaz. Nie ma żadnych problemów, prócz oczywiście minimalnego spadku mocy przy jeździe gazem. On ma silnik 1.1. Agresywnie jeżdżąc, średnio nie zużywa więcej niż 9l/100km LPG.
        • Gość: swerd Re: 01.07.2004 koniec z problemem PKM, KZK, czy M IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 10.06.04, 15:02
          no ja jeździłbym raczej ekonomicznie

a nie wiesz gdzie instalował, ile płacił?
          • Gość: harc mistrz Czy ten wątek kreuje się do KSIĘGI GUINNESSA??? IP: 62.233.241.* 10.06.04, 16:14
            No comments!
            • basturk nie wiem... ale dobre pytanie!?! 10.06.04, 22:44

• Gość: swerd do radexiora IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 11.06.04, 12:00
          mógłbyś spytać znajomego gdzie to robił i dać znać
          • radexior Re: do radexiora 11.06.04, 12:26
            On kupował już furkę z butlą. Ale instalacje robią teraz wszędzie...
            • Gość: swerd Re: do radexiora IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 12.06.04, 14:44
              robią wszędzie, ale szukam takiego co robi dobrze :|

• Gość: Darek Re: do radexiora IP: *.local.pl / 62.233.185.* 11.06.04, 15:29

> mógłbyś spytać znajomego gdzie to robił i dać znać

Właśnie, daj znać Swerd, gdy sie czegoś dowiesz, bo ja też od dłuższego
            czasu "noszę się" z takim zamiarem :-)
            • Gość: swerd Re: do radexiora IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 15.06.04, 21:10
              no mam dylemat jaka firma

elpigaz, autronic czy tartarini

ale chyba to pierwsze bo w tychach montują, a jakby coś szwankowało to nie chce
              daleko jeździć

a przy okazji to od września mi likwidują 300 do chrzanowa , co z ta
              komunikacją!
              • egon17 Re: do radexiora 15.06.04, 22:56

> a przy okazji to od września mi likwidują 300 do chrzanowa , co z ta
                > komunikacją!

Całkiem likwidują 300 czy tylko skracają?
                • Gość: swerd Re: do radexiora IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 15.06.04, 23:14
                  całkiem

powód :koszty, małe obłozenie, konflikt pks z organizatorem

tak pisze na przystanku
                  • wpk Re: do radexiora 20.06.04, 08:36

> całkiem
                    > powód :koszty, małe obłozenie, konflikt pks z organizatorem
                    > tak pisze na przystanku

No i się zgadza - ilekroć ten autobus widzę w Katowicach to wiezie maksymalnie
                    kilka osób, a najczęściej jest całkiem pusty.
                    • pitr2 Re: do radexiora 20.06.04, 13:32
                      A czy 319S też wylatuje?
                      • Gość: swerd Re: do radexiora IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 20.06.04, 15:25
                        póki co nic o tym nie napisali, więc możliwe że nie
                        > A czy 319S też wylatuje?
    • Gość: Paweł Ciekawostka ze 157 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 21:27
      No właśnie. Przed chwilą jechałem linią 157, tradycyjnie obsługiwaną przez
      Meteora. W jedną stronę jechałem właśnei Meteorem. Jakież jednak było moje
      zdziwienie, gdy w drugą stronę (kurs ok. 19 z Mikołowo) nadjechał... Henzago! I
      kierowca znany mi z 294. Byłem tak zaskoczony i zdziwiony, że obserwowałem
      kierowcę przez całą drogę. Wyglądał jakby bardzo słabo znał trasę, co tylko
      potwierdzało moje zdziwienie. Co prawda nie pomylił trasy, ale nie do końca
      wiedział gdzie są przystanki (raz przed Hypernową wszyscy się rzucili prawie
      100m przed rpzystankiem do drzwi to prawię się tam zatrzymał, dopiero po chwili
      się zreflektował, że przystanku jeszcze nie było, podobnie z jednym zakrętem
      miał problem). Zapytałem więc na końcu trasy jak to się stało, że Henzago
      jedzie na 157. Odpowiedział, że Henzago wygrał przetarg. Ja na to, że jestem
      pewien, że jechałem dzisiaj Meteorem. On na to, że Henzago obsługuje tylko
      jeden kurs wieczorny w soboty, niedziele i święta.

Bardzo mnie to ciekawi, dlaczego MZK organizowałoby przetarg na jeden kurs? I
      to chyba był faktycznie jeden kurs, bo po przyjeździe na ostatni przystanek
      kierowca zawrócił i pomknął najprawdopodobniej w kierunku zajezdni, podczas gdy
      Meteor zwykle czeka jeszcze na kurs powrotny ok. 22.

Wpk, czy tego rodzaju jednokursowe przetargi są powszechną praktyką w innych
      miastach?
      • wpk Re: Ciekawostka ze 157 10.06.04, 22:26

> Bardzo mnie to ciekawi, dlaczego MZK organizowałoby przetarg na jeden kurs? I
        > to chyba był faktycznie jeden kurs, bo po przyjeździe na ostatni przystanek
        > kierowca zawrócił i pomknął najprawdopodobniej w kierunku zajezdni, podczas
        gdy
        >
        > Meteor zwykle czeka jeszcze na kurs powrotny ok. 22.
        > Wpk, czy tego rodzaju jednokursowe przetargi są powszechną praktyką w innych
        > miastach?

W tym, że na tym jednym jedynym kursie 157 pojawia się autobus Zagozdy nie jest
        niczym nadzwyczajnym. Po prostu wykonuje go autobus linii 294. Gdy wcześniej na
        294 jeździł Meteor było dokładnie tak samo, tylko niewprawne oko tego nie
        zauważało ;-)
        • Gość: Paweł Re: Ciekawostka ze 157 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 22:37
          > 294 jeździł Meteor było dokładnie tak samo, tylko niewprawne oko tego nie
          > zauważało ;-)

Niewprawne oko? Niewprawne oko? ;-). Kurde... Obiecuję wziąć się w garść :-).
      • radexior Re: Ciekawostka ze 157 10.06.04, 22:27
        A jaki to był model autobusu?
        • Gość: Paweł Re: Ciekawostka ze 157 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 22:39
          Jelcz, numeru modelu nie będę mówić, bo jeszcze się pomylę... Ale chyba tylko
          jeden taki jeździ na 294. Niestety nie MAN...
    • Gość: koko Rozkłąd wakacyjny IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 19.06.04, 21:59
      likwidują kilka lini. m innymi E2

tylko ze ja tym do pracy jeżdże to już nikogo nie obchodzi? :(
      • egon17 Re: Rozkłąd wakacyjny 19.06.04, 23:59
        Gość portalu: koko napisał(a):

> likwidują kilka lini. m innymi E2

Nic nie likwidują, tylko zawieszają na wakacje. E-2 nigdy dotąd w lecie nie
        jeździło.
      • Gość: embi Re: Rozkłąd wakacyjny IP: *.junisoftex.pl 21.06.04, 15:36
        Gość portalu: koko napisał(a):
        > likwidują kilka lini. m innymi E2
        >
        > tylko ze ja tym do pracy jeżdże to już nikogo nie obchodzi? :(

Nie likwidują tylko zawieszaja (kierowcy tez chca mieć wakacje)! Do pracy
        pojedziesz sobie "33" (luksus jazdy ten sam tylko trochę wolniej). Bardziej
        uciążliwe mogą być korki i spóźnienia autobusów które obecnie wynoszą od 10-90
        min. a mogą być dłuższe. Niezbyt ciekawy pomysł mieli żeby zrobić przerwę w
        kursowaniu 33 z Gliwic od godz. 14.44 do 16.08, autobus o 16.08 może być trochę
        wypchany.

Ostrzeżenie! Zbliżają się egzaminy kwalifikacyjne na Politechnice w Gliwicach
        (1,2,5.07.2004 godz 9.00) w związku z tym jak zwykle mogą być problemy z
        dostaniem się do porannych autobusów 33.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka