Dodaj do ulubionych

Przejrzyste miasto

16.12.04, 11:41
Z wczorajszych WR dowiedziałem się,że Ruda Śląska bierze udział w konkursie
Przejrzyste Miasto.Powiedział to sam pan prezydent w komentarzu na temat
sprawy radnego A.Kuczery.
Również z tego numeru dowiedziałem się jako radny dzielnicy Ruda o otwarciu
centrum rekreacyjno-usługowego przy ul.Wolności.
Czyli WR spełniają swoją rolę.Szkoda tylko,ze ja jako radny muszę o takich
sprawach dowiadywać się z takiej prasy!
O czym to świadczy?
Ano o tym,że pomimo pewnych wypowiedzi miastu do przejrzystości dużo brakuje!
To po pierwsze.
A po drugie ci wszyscy którzy z takim samouwielbieniem plują na mnie niech to
robią w tym poście.Będzie przejrzyściej niż bazowanie na wątku
A.Kuczery.Leżącego się nie kopie a ja nadal stoję i to powiedział bym twardo
na tych nożkach o których pisał rudzianin1.Również i Nina,przepraszam Malwina
12 może swoje tutaj czynić.A więc także i inni do boju! Zapraszam!
Obserwuj wątek
    • broneknotgeld Re: Przejrzyste miasto 16.12.04, 11:54
      Hehehe.
      Momy jednak "we Rudzie" coś przejrzystego.
      Idzie mi ło te forum jednak niy jest cynzurowane, a jo dbom ło to coby żodne
      ciekawe wontki sie niy potraciyły.
      No ja, to już jest "wielko rudzko ksiynga" i ciynżko tak zarozki poszukać tu co
      akurat trza, dyć samy akcji "Przejrzyste miasto" dobrze może służyć.
      Pozdrowiom.
      • hepik1 Re: Przejrzyste miasto 16.12.04, 15:58
        Józek,nie daruję Ci tej...Niny.
        Jak cos wiesz to pisz.My tu tez jesteśmy ciekawi ,kto zacz?
        • ciupazka Re: Przejrzyste miasto a ...POLSKA? 16.12.04, 21:24
          Ja już w tę "przejrzystość" nie wierzę.... niestety i nikt mnie jeszcze raz
          nie nabierze.

www.przejrzystapolska.progressframework.com/?id=20

A że Jan nie doczeka..., może Jaś? Może...
          • ciupazka Re: Przejrzyste miasto a ...POLSKA? 16.12.04, 21:35
            A gwarantem tej akcji ma być m.inn. Fundacja Batorego. JUz nawet nie mam
            przekonania do żadnej Fundacji po ostatnich przekrętach w nich.

www.batory.org.pl/index.htm
            • broneknotgeld Re: Przejrzyste miasto a ...POLSKA? 16.12.04, 23:13
              Gowy nom przidzie łostatnie dować
              Jak przestanymy ciyngym probować.
              • ciupazka Re: Przejrzyste miasto a ...POLSKA? 17.12.04, 00:47
                Hehe... U nos to godajom: Pies sprógowoł, to zdech!
                Hej!
    • jozefosmenda Re: cymbalistów było wielu.... 17.12.04, 11:21
      Dziękuję Hepikowi za logikę i bystre spojrzenie oraz podpowiedzi.
      Natomiast Ninie,przepraszam Malwinie (ciągle mi się to myli ale o tym innym
      razem)i innym odpowiadam, że oddały na mnie głos w Elsacie 194 osoby.Ile to
      jest 5%?
      Natomiast co do tego ,że czyta mnie 5 osób to mam duze wątpliwości! Już z
      samego UM jestem bacznie obserwowany z czyjegoś polecenia (chociaż nie wiem po
      co?) przez większą ilość niż 5.
      Ale ja już w życiu się do tego przyzwyczaiłem.
    • malpa413 Re: Przejrzyste miasto 17.12.04, 17:35
      Panie Józefie. Jakie przejrzyste miasto? W tym mieście stanowiska dzieli się
      kolegom i znajomym, a gdzie konkursy na stołki. Miasto afer małych bo małych
      ale o przejrzystości nie ma mowy. Przejrzyste miasto to takie gdzie radni nie
      musza się dowiadywać z gazety, sam Pan pisał. Prezydent swoje, wice swoje,
      banda 4 z halemby swoje a my boroki swoje. Niech się Stania nie wygłupia i
      wypisze Rudę z tego programu, bo tylko wstyd.
      • obywatel2 Uwielbiam Cie malpko 23.12.04, 12:18
        Malpa413 napisała:
        >>”....Ja musze utrzymać dzieci za kilkaset złotych i pracuję za grosze...”<<

Jak mi Cie szkoda. Bo jesteś biedna. A czemu jesteś biedna? Bo jesteś ślepa. 1
        grudnia 2004r. napisałaś ....” Gdzie ty widzisz u Pana Józefa Osmendy tą kasę,
        może zamiast plotek pokażesz....”
        Pokazałem już wcześniej tj 18 pazdziernika 2004 ..”..(wg oficjalnych źródeł za
        2003r. to około wraz z żoną 123.400zł co daje bagatela ponad 10.000 zł
        miesięcznie)...”. czemu oczywiście stanowczo zaprzeczył Pan Osmenda, jednak
        równie szybko się zreflektował i przyznał mi rację.
        To sobie malpa413 teraz porownaj twoje kilkaset złotych na utrzymanie dzieci z
        dochodem ponad 10.000zł na osobę u Pana Osmendy. Oczywiście Pan Osmenda ma
        czyste ręce i wszystkiego co posiada dorobił się dzięki własnej inwencji i
        uczciwej pracy!
        Malpa 413 pracuj uczciwie i miej trochę więcej inwencji, tego Ci na święta
        życzę. A na darmowe imprezy przy okazji kampanii się nie wybieraj nigdy nawet
        gdyby darmowe piwo lali bo skończyć możesz jak Kuczera czego Ci nie życzę.
        Na zawsze Twój Obywatel2
        PS.
        Poważnie masz taaaaak duży biust?? Ciekawe?
        • hepik1 Obywatelu! 23.12.04, 13:44
          Iii taaam.I czym tu epatować społeczęnstwo,obywatelu pierwoje.
          Z oświadczenia majątkowego wynika ,że 8 tys zapłacił UM, 21 tys RSM a 23 tys RM
          panu Józkowi.To daje sumę 51 tys.Jeśli pozostałe do 128 tysiące zarobiła żona,to
          pozazdrościc żony.Trza było takiej szukać,obywatelu.Porażające to kwoty nie są a
          jeśli juz to dla samotnej kasjerki z hipermarketu mającej na utrzymaniu dwójke
          nieletnich dzieci(nie obrażając kasjerek,bo cięzko na te parę groszy harują-to
          tylko przykład)
          Jak mówi mój kolega piwosz-cza sie było uczyc ,kolego obywatelu łan;)
          • malpa413 Re: Obywatelu! 26.12.04, 12:15
            odbij odemnie. szlak mnie zaraz trafi, dzisiaj świeta i nie będę bluzgała. Jak
            nie lubisz Pana Osmendy to twój problem. Jedni zarabiają bo pracują i na to
            zasługują a inni poprostu kantują. Kochany obywatelu, w rudzie nic nie jest
            czyste. widzisz jak się dzielą stołkami, jak koleżkowie z platformy robią
            interesy. Otwórz oczy, hasło stanie o czystym miescie jest kpiną z tych co
            ciężko pracują i ledwo wiążą koniec z końcem.
    • malpa413 Re: Przejrzyste miasto 17.12.04, 17:35
      Panie Józefie. Jakie przejrzyste miasto? W tym mieście stanowiska dzieli się
      kolegom i znajomym, a gdzie konkursy na stołki. Miasto afer małych bo małych
      ale o przejrzystości nie ma mowy. Przejrzyste miasto to takie gdzie radni nie
      musza się dowiadywać z gazety, sam Pan pisał. Prezydent swoje, wice swoje,
      banda 4 z halemby swoje a my boroki swoje. Niech się Stania nie wygłupia i
      wypisze Rudę z tego programu, bo tylko wstyd.
      • broneknotgeld Re: Przejrzyste miasto 17.12.04, 22:25
        "Banda 4 z Halymby"
        Jake jejich gymby?
    • jozefosmenda Re: Przejrzyste miasto 18.12.04, 16:26
      Cały czas zastanawiam się jak tu przejrzeć.Na oczy oczywiście jak o miasto
      chodzi.Wiem dużo i zastanawiam sie nad wykorzystaniem tej wiedzy.
      No ale co do tej Niny to juz było dawno i w stylu:kochałem blondynę ,niebieskie
      oczęta.Jak taką pokochasz na zawsze pamiętasz.
      c.d.n.
    • mirellla Re: Przejrzyste miasto 22.12.04, 08:57
      jozefosmenda napisał:

> Również z tego numeru dowiedziałem się jako radny dzielnicy Ruda o otwarciu
      > centrum rekreacyjno-usługowego przy ul.Wolności.

No i właściwie dobrze, bo w mojej ocenie inwestycja była nie trafiona (o czym
      już pisałam wcześniej "stadnina koni") i lepiej się z nią nie identyfikować.
      Pare klitek, olbrzymie pieniądze na inwestycję, które można było innaczej
      wykorzystać. Ale mówi się trudno, może ktoś wyciagnie odpowiednie wnioski na
      przyszłość bo jeśli w ten sposób ma być rozszarpany budżet miasta na przyszły
      rok to nigdy nie wyjdziemy z długów.
      • jozefosmenda Re: Zal mi ciebie Obywatelu2 27.12.04, 09:42
        obywatel2 23.12.2004 12:18 napisał:
        >>>Pokazałem już wcześniej tj 18 pazdziernika 2004 ..”..(wg oficjalnych źródeł
        za 2003r. to około wraz z żoną 123.400zł co daje bagatela ponad 10.000 zł
        miesięcznie)...”. czemu oczywiście stanowczo zaprzeczył Pan Osmenda, jednak
        równie szybko się zreflektował i przyznał mi rację.
        To sobie malpa413 teraz porownaj twoje kilkaset złotych na utrzymanie dzieci z
        dochodem ponad 10.000zł na osobę u Pana Osmendy. Oczywiście Pan Osmenda ma
        czyste ręce i wszystkiego co posiada dorobił się dzięki własnej inwencji i
        uczciwej pracy!<<<
        >>>PS. Poważnie masz taaaaak duży biust?? Ciekawe? <<<

Oj szanowny członku!
        Musisz określić w końcu ile mam czy 10.000zł. na miesiąc czy na osobę? Czy to
        brutto czy to netto? Czy BIP kłamie czy ty lejesz wodę? No ale w zasadzie siedź
        sobie dalej w swoim zakłamaniu! Oczywiście ludzie twojego pokroju później
        chodzą do spowiedzi i jak najbardziej uważają,ze wskutek rozgrzeszenia są
        o'key! Nic bardziej błędnego - życie jest sprawiedliwe,każdy dostanie to na co
        zasługuje. Jest to tylko kwestią czasu.Zatem sukcesów życzę ,jeszcze trochę i
        osiągniesz poziom ministra propagandy III-ciej Rzeszy.Powodzenia!
        P.S.
        A co do tego biustu?
        Widzę(ku mojemu zaskoczeniu),że masz normalne męskie odruchy.Myslę że Małpka ma
        go taki duży jak duże są moje dochody.I to się chwali!Ale też by można po
        twojemu dywagować? Uczciwie go ma czy nie? Silikony czy normalny? A moze za
        duży? itd. itd.
        • obywatel2 Re: Zal mi ciebie Obywatelu2 13.01.05, 15:01
          Józef Osmenda napisał:
          >>Musisz określić w końcu ile mam czy 10.000zł. na miesiąc czy na osobę? Czy to
          brutto czy to netto? Czy BIP kłamie czy ty lejesz wodę? No ale w zasadzie siedź
          sobie dalej w swoim zakłamaniu! Oczywiście ludzie twojego pokroju później
          chodzą do spowiedzi i jak najbardziej uważają, że wskutek rozgrzeszenia są
          o'key!>>

Tylko człowiek z nieczystym sumieniem próbuje wywołać zwątpienie w oczach
          innych lub nieracjonalnie się usprawiedliwia. Miałeś ponad 123 tysiące na rok
          wraz z żoną w analizowanym okresie. A jeśli ktoś chce to może sobie dzielić tą
          kwotę na kwartały, miesiące, dni czy godziny wg uznania i potrzeb.
          A co do wiary to jest indywidulana sprawa każdego człowieka.
          Dobrze że są tacy jak Pan Osmenda którzy nie grzeszą i muszą korzystać ze
          spowiedzi.
    • jozefosmenda Re: Przejrzyste miasto - zasady. 07.01.05, 17:44
      Na ostatniej sesji Rm pan prezydent przedstawił jakie to zasady obowiązują przy
      tym "programie":
      1.Zasada przejrzystości.
      2.Zasada braku tolerancji do korupcji.
      3.Zasada partycypacji społecznej.
      4.Zasada przewidywalności.
      5.Zasada fachowości.
      6.Zasada rozliczalności.

Cały czas, bo już od 23 grudnia ubiegłego roku zastanawiam sie nad tym jak to
      ugryźć!A czym więcej sie zastanawiam tym bardziej jestem pełen wątpliwości.
      • ciupazka Re: Przejrzyste miasto - A K C J A . 07.01.05, 18:16
        Akcja potrwa do końca 2005 roku. Zapraszamy wszystkie gminy i powiaty w Polsce

Do wszystkich gmin i powiatów w Polsce wysyłamy komplet materiałów o akcji,
        w tym kartę zgłoszeniową

Władze samorządowe zgłaszają się odsyłając nam kartę zgłoszeniową do końca 2004
        roku z podpisem wójta/burmistrza/prezydenta czy starosty

Udział polega na zrealizowaniu minimum sześciu zadań obowiązkowych oraz zadań
        dodatkowych

Zadania odpowiadają sześciu zasadom dobrego rządzenia: przejrzystości,
        przeciwdziałania korupcji, partycypacji społecznej, przewidywalności,
        fachowości i rozliczalności (zgodnie z "Modelem Przejrzystej Gminy" opracowanym
        dla Fundacji im. Stefana Batorego przez Andrzeja Szeniawskiego przy współpracy
        Grażyny Prawelskiej-Skrzypek)

Akcję masową poprzedził projekt pilotażowy „Przejrzysta Gmina" z udziałem
        15 gmin i powiatu, w którym testowaliśmy model i zadania

16 samorządów z pilotażów będzie - każdy w swoim województwie - pełnił rolę
        konsultanta dla innych uczestników

Zgłaszając się do akcji samorządy otrzymają stronę-wizytówkę swej gminy.
        Tam też pojawią się informacje o wybranych zadaniach i sprawozdania z ich
        realizacji

Na wykonanie zadań uczestnicy mają maksymalnie 12 miesięcy, minimum trzy trzeba
        zaliczyć do końca września 2005 Akcja w skrócie

Akcja potrwa do końca 2005 roku

Zapraszamy wszystkie gminy i powiaty w Polsce. Do wszystkich gmin i powiatów w
        Polsce wysyłamy komplet materiałów o akcji, w tym kartę zgłoszeniową

Władze samorządowe zgłaszają się odsyłając nam kartę zgłoszeniową do końca 2004
        roku z podpisem wójta/burmistrza/prezydenta czy starosty

Udział polega na zrealizowaniu minimum sześciu zadań obowiązkowych oraz zadań
        dodatkowych

Zadania odpowiadają sześciu zasadom dobrego rządzenia: przejrzystości,
        przeciwdziałania korupcji, partycypacji społecznej, przewidywalności,
        fachowości i rozliczalności (zgodnie z "Modelem Przejrzystej Gminy" opracowanym
        dla Fundacji im. Stefana Batorego przez Andrzeja Szeniawskiego przy współpracy
        Grażyny Prawelskiej-Skrzypek)

Akcję masową poprzedził projekt pilotażowy „Przejrzysta Gmina" z udziałem 15
        gmin i powiatu, w którym testowaliśmy model i zadania

16 samorządów z pilotażów będzie - każdy w swoim województwie - pełnił rolę
        konsultanta dla innych uczestników

Zgłaszając się do akcji samorządy otrzymają stronę-wizytówkę swej gminy. Tam
        też pojawią się informacje o wybranych zadaniach i sprawozdania z ich
        realizacji

Na wykonanie zadań uczestnicy mają maksymalnie 12 miesięcy, minimum trzy trzeba
        zaliczyć do końca września 2005

Po zaliczeniu zadań przez organizatorów samorząd dostanie
        dyplom „Przejrzystej Polski" i znajdzie się na specjalnej „mapie
        przejrzystości"( to barz "wozne", hehe)

Po zaliczeniu zadań przez organizatorów samorząd dostanie dyplom „Przejrzystej
        Polski" i znajdzie się na specjalnej „mapie przejrzystości"

Co to? Tylko 3 zadania na 2005 rok?(minimum trzy trzeba zaliczyć do końca
        września 2005) Eeee, cosik wyziyro mi to zaś na "lipe". A Wom?
        Jesce powinni byli dodać: POUFNE!!!

Hgw.
        Hej!

• amarian2 Re: Przejrzyste miasto - A K C J A . 09.01.05, 11:39
          Przejrzyste Miasto to nie kpina. Jeżeli chcemy zwalczać korupcję to musimy do
          tego się wszyscy przyczynić. Projekt jest bardzo dobry i z konkretnymi
          przykładami i szkoda, że nie został przedstawiony na forum - tylko jakiś opis.
          Zapraszam na stronę www.obserwator.net.pl gdzie wydrukowałem ważniejsze
          fragmenty projektu. Proszę o opinię, bo sam uważam, że w Rudzie Śląskiej do
          tego jeszcze nie dorośliśmy. Przejrzyste Miasto to szansa na rzetelną
          informację łatwo dostępną, to szansa na zatrudnianie fachowców a nie rodzinkę,
          to szansa na ukrócenie zjawisk korupcyjnych. Dla mnie to przede wszystkim
          szansa na dobrą informację dot. pracy poszczególnych radnych i całej Rady
          Miejskiej
          • broneknotgeld Re: Przejrzyste miasto - A K C J A . 09.01.05, 11:52
            www.obserwator.net.pl/czytaj_art.php3?id=511
            No, mie sie tyż w tym mieści sprawa "rad dzielnicowych" ło kerych przi wyborach
            samorzondowych zowdy sie godo, a potym wszysko cichnie.
            Przi łostatnich wyborach właśnie nasz prezydynt łobiycoł wiela w ty sprawie
            zrobić. Niy wiym co przi tymu myśloł, wiym co godoł i wiym że nic niy zrobioł.
            To tak dlo poprawiynio ty "przejrzystości".
            • amarian2 Re: Przejrzyste miasto - A K C J A . 09.01.05, 13:24
              w 2003 odbyło się spotkanie założycielskie rady dzielnicy Nowy Bytom z mojej
              inicjatywy. Przyjąto program działania oraz pismo do rady miejskiej o powołanie
              takiej Rady. zapoznano się takze z regulaminem. niestety nie zebrano
              odpowiedniej liczby podpisów mieszkańców dzielnicy. pytanie czy mieszkańcy nie
              chcą takiej rady, czy też źle sie do tego zabrano. a może czas z powrotem do
              tego podejść.
              • broneknotgeld Re: Przejrzyste miasto - A K C J A . 09.01.05, 20:13
                Jednym sie niy chce, a inksi niy wierzom, że tom drogom pódzie cosik dobrego
                zrobić. Rada dzielnicy jest społeczno (dietow niy płacom). W somsiednim Zabrzu
                som dzielnice kaj to kuleje, dyć som i take we kerych dobrze sie spisujom.
                Jo żech słyszoł, że w naszym mieście take rady niy mogom na razie zaistnieć "ze
                wzglyndow formalnych".
                Co na to radni?
                • amarian2 Re: Przejrzyste miasto - A K C J A . 11.01.05, 10:57
                  Nie ma żadnych wzgledów formalnych. po zebraniu podpisów 10% mieszkańćów można
                  złożyć wniosek do rady miejskiej i powinna ona taką radę dzielnicy powołać.
    • jozefosmenda Re: Przejrzyste miasto 10.01.05, 22:50
      Czy Waszym zdaniem Ruda Śląska jest "przejrzyście" zarządzana?
      • uska19 Re: Przejrzyste miasto 11.01.05, 11:01
        Jako żart należy uznać zgłoszenie przez Stanię Rudy Śląskiej do
        konkursu „Przejrzyste Miasto”. Chciałabym wierzyć, że prezydent nie wie, jaki
        jest faktyczny stan miasta. Stanowiska dawane kolesiom partyjnym, przetargi
        które wygrywają inni kolesie znani z „pomocy” w czasie kampanii. A jak chciałam
        się dowiedzieć pewnej rzeczy w urzędzie to byłam „przepuszczana” przez
        wszystkie wydziały
        • malpa413 Re: Przejrzyste miasto 12.01.05, 21:13
          Stania wszystkim krynci, myśla że nasze miasto jest bardziej korupcyjne od
          innych,chciałabym sie dowiedzieć ilu juz przyjął na stołki do urzędu. Przeca
          wszyscy godaja o firmach skumplowanych z prezydyntym ktore dostowaja roboty. za
          darmo? a banda z 15 to co jak nie korópcja, przeca to widać.
          • jozefosmenda Re: Przejrzyste miasto 12.01.05, 23:39
            W świetle ostatnich dwóch wypowiedzi możemy zastanowić się do których zasad
            możemy odnieść zawarte w nich uwagi?
            1.ZASADA PRZEJRZYSTOŚCI
            2.ZASADA BRAKU TOLERANCJI DLA KORUPCJI
            3.ZASADA PARTYCYPACJI SPOŁECZNEJ
            4.ZASADA PRZEWIDYWALNOŚCI
            5.ZASADA FACHOWOŚCI
            6.ZASADA ROZLICZALNOŚCI
          • paul11 Re: Przejrzyste miasto 13.01.05, 07:59
            Kaj je komisjo rewizyjno, a możno czymie sztama ze Stanią !!!!!!!!!

malpa413 napisała:

> Stania wszystkim krynci, myśla że nasze miasto jest bardziej korupcyjne od
            > innych,chciałabym sie dowiedzieć ilu juz przyjął na stołki do urzędu. Przeca
            > wszyscy godaja o firmach skumplowanych z prezydyntym ktore dostowaja roboty. za
            >
            > darmo? a banda z 15 to co jak nie korópcja, przeca to widać.
            • jozefosmenda Re: Przejrzyste miasto 13.01.05, 21:53
              Komisja Rewizyjna działa zgodnie ze swoimi kompetencjami i w oparciu o Plan
              Pracy zatwierdzony przez Radę Miejską.
              Jeżeli znasz jakieś sprawy,które toczą się czy zaistniały niezgodnie z prawem
              to napisz.Zaraz się tym zajmiemy.Oczywiście wiarygodne sprawy a nie pomówienia
              i plotki.
              Dlatego też całkowicie na czasie poruszamy temat "przejrzystego miasta" bo
              wiemy co robimy i po co i na co!
              • jozefosmenda Re: Przejrzyste miasto 16.01.05, 23:50
                Aktualnie zakończyła się kontrola z ramienia Komisji Rewizyjnej w MOSIR.Wnioski
                pokontrolne wysłaliśmy do pana prezydenta.

Korzystając jednocześnie z zapisów o jawności życia publicznego i by pokazać,że
                Komisja Rewizyjna jednak "jest" i coś robi (przyjemnej lektury Paulek!)
                przedstawiam zatwierdzony już przez komisję :
                PROTOKÓŁ NR 37/05

Z POSIEDZENIA KOMISJI REWIZYJNEJ W DNIU 5 STYCZNIA 2005 ROKU

I Obecni wg załączonej listy.
                II Porządek posiedzenia.

1. Otwarcie obrad.
                2. Zatwierdzenie protokołu nr 36/04 z dnia 21 grudnia 2004 r.
                3. Zajęcie stanowiska przez Komisję Rewizyjną w sprawie kontroli
                przeprowadzonej przez Zespół Kontrolny w Miejskim Ośrodku Sportu i Rekreacji w
                Rudzie Śląskiej.
                4. Sprawy organizacyjne, wolne głosy, wnioski.

Porządek posiedzenia został przyjęty przez aklamację.

Pkt 2.

Protokół nr 36/04 z dnia 21 grudnia 2004 r. został zatwierdzony bez uwag.

Pkt 3.

Przewodniczący Zespołu Kontrolnego – p. W. Koźlik, zapoznał radnych z
                protokołem z kontroli przeprowadzonej w MOSiR (załącznik nr 1), po czym
                przedstawił własne stanowisko wobec sytuacji panującej w ośrodku. Szczególną
                uwagę zwrócił na konieczność starannego prowadzenia dokumentacji oraz
                wprowadzenia przejrzystych zakresów obowiązków poszczególnych pracowników.
                Własne opinie nt. pracy MOSiR-u przedstawił również p. M. Sławik. Wystąpienie
                swoje, które przygotował w formie pisemnej (załącznik
                nr 2), uzupełnił informacją o zastrzeżeniach jakie zgłosiła Komisja Kultury i
                Kultury Fizycznej. Dotyczyły one sprawy remontu basenu w dzielnicy Orzegów
                oraz zwiększenia liczby pracowników MOSiR-u. Jego opinię podzielił radny A.
                Bubała, który poinformował, że w zależności od kroków podjętych przez
                Prezydenta Miasta wobec uwag zawartych w protokole pokontrolnym, nie wyklucza
                wystąpienia z wnioskiem o kompleksową kontrolę MOSiR-u.
                Po wysłuchaniu powyższych informacji Komisja Rewizyjna jednogłośnie przyjęła
                do wiadomości protokół pokontrolny, a także postanowiła zaprosić na swoje
                następne posiedzenie dyrektora MOSiR-u – p. H. Kopcia, w celu zapoznania się z
                jego stosunkiem
                do uwag zawartych w protokole.

Pkt 4.

Przewodniczący – p. J. Osmenda oddał głos radnemu A. Kuczerze, który
                poinformował, że przybył na posiedzenie, aby zapoznać się ze stosunkiem radnych
                Komisji wobec jego postępowania, od czego uzależnia swoje dalsze w niej
                członkostwo. Przewodniczący opierając się więc na protokołach z wcześniejszych
                posiedzeń, przybliżył radnemu stanowisko Komisji w sprawie wydarzeń dotyczących
                jego osoby. Po wysłuchaniu opinii radnych oraz udzieleniu twierdzącej
                odpowiedzi na pytanie radnego M. Sławika o rozpatrywanie jego sprawy przez
                prokuraturę, p. A. Kuczera poinformował, że złoży oświadczenie o rezygnacji z
                członkostwa w Komisji, podziękował radnym za współpracę, a także przeprosił ich
                za swoje postępowanie niegodne członka Komisji Rewizyjnej.
                Następnie p. J. Osmenda zapoznał radnych z treścią wniosku, który jako radny i
                zarazem Przewodniczący Komisji Rewizyjnej postanowił skierować do Prezydenta
                Miasta w sprawie zarządzenia nr WOR.KSM.DF.0151-250/04 z dnia 07.12.2004 r.,
                związanego z nabyciem nieruchomości znajdującej się w rejonie ul. Kłodnickiej.
                Członkowie Komisji podzielili wątpliwości Przewodniczącego co do zgodności z
                prawem dokonania ww. zakupu bez odpowiedniej uchwały Rady Miejskiej i po
                wprowadzeniu kilku zmian do treści zapytania postanowili skierować je do
                Prezydenta Miasta jako wniosek Komisji.
                Treść wniosku:
                „Występując w imieniu Komisji Rewizyjnej niniejszym zwracam się z zapytaniem w
                sprawie Pana zarządzenia nr WOR.KSM.DF.0151-250/04 z dnia 7 grudnia 2004 r. w
                sprawie dokonania przeniesień wydatków budżetowych między paragrafami w ramach
                budżetu miasta na prawach powiatu na 2004 r. Zgodnie z jego treścią kwotę
                136.350 zł przeznaczono na częściowe pokrycie kosztów związanych z nabyciem
                położonej w rejonie ul. Kłodnickiej nieruchomości, przewidzianej pod budowę
                kompleksu sportowo - rekreacyjnego z basenem krytym. Z kolei zgodnie z § 17.7
                statutu miasta Ruda Śląska do wyłącznej właściwości Rady Miejskiej należy
                podejmowanie uchwał w sprawach majątkowych miasta przekraczających zakres
                zwykłego zarządu, dotyczących m.in. określenia zasad nabycia nieruchomości
                gruntowych. Także ustawa z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym w
                art.18.2.9) mówi, że do wyłącznej właściwości rady gminy należy podejmowanie
                uchwał w sprawach majątkowych gminy przekraczających zakres zwykłego zarządu,
                dotyczących m.in. określenia zasad nabycia nieruchomości gruntowych. Do czasu
                określenia zasad wójt może dokonać tych czynności wyłącznie za zgodą rady
                gminy. W związku z powyższym uprzejmie proszę pana prezydenta o wydelegowanie
                na posiedzenie Komisji w dniu 12 stycznia br. na godzinę 12.00 osób
                kompetentnych, które będą umiały wyjaśnić aspekty prawne nabycia ww.
                nieruchomości oraz przedstawić sposób finansowania tego zakupu (kwota
                całkowita, poszczególne wysokości spłaty rat, czasookres spłat, czy był operat
                szacunkowy i oferta sprzedaży).”
                 Wniosek został przyjęty jednogłośnie. Głosowało 6 radnych, głosów
                przeciwnych
                i wstrzymujących się nie było.

Termin następnego posiedzenia wyznaczony został na dzień 12.01.2005 r. na
                godzinę 10.00.

Na tym protokół zakończono.

Myślę,że radny M.Sławik dołączy do tego postu swoje stanowisko,które było
                załącznikiem nr 2 do w/w protokołu.

• jozefosmenda Re: Przejrzyste miasto 17.01.05, 00:07
                  Muszę przeprosić!
                  W treści protokołu o zatrudnieniu w MOSIR powinno być:
                  ....oraz znacznego zwiększenia liczby pracowników MOSiR-u.....
                  • amarian2 Re: Przejrzyste miasto 22.01.05, 22:15
                    Komisja Rewizyjna odkryła przykłady działań korupcyjnych w MOSiR. Nielegalne
                    zatrudnianie członków rodziny przez 1,5 roku. Niezgodne z prawem zakupy
                    dokonywane przez pracownika zakładu we własnej firmie czy zlecenie wykonania
                    usługi we firmie zięcia przez dyrektora. Problem w tym, że to trwa nadal. Gdyby
                    ukazał się malutki artykulik w GW już poleciałyby głowy a tak spokój cisza,
                    nikt prokuratury nie zawiadamia. Zobaczymy, co będzie dalej. Dla władz jest
                    jedno pytanie: albo korupcję zwalczają albo ją tolerują?
                    • mirellla Re: Przejrzyste miasto 03.02.05, 11:17
                      amarian2 napisał:

> Komisja Rewizyjna odkryła przykłady działań korupcyjnych w MOSiR. Nielegalne
                      > zatrudnianie członków rodziny przez 1,5 roku. Niezgodne z prawem zakupy
                      > dokonywane przez pracownika zakładu we własnej firmie czy zlecenie wykonania
                      > usługi we firmie zięcia przez dyrektora. Problem w tym, że to trwa nadal.
                      Gdyby
                      > ukazał się malutki artykulik w GW już poleciałyby głowy a tak spokój cisza,
                      > nikt prokuratury nie zawiadamia. Zobaczymy, co będzie dalej. Dla władz jest
                      > jedno pytanie: albo korupcję zwalczają albo ją tolerują?

Tępić i jeszcze raz tępić nielegalne działania. Jestem przeciw układom kolesi.
                      Szanowny Amariane2 myślę, że przy okazji podjętych przez Ciebie działań
                      wskazałabym jednego z radnych, pana R., który podobno otrzymał jakiś czas temu
                      funkcję kierownika przychodni i do dnia dzisiejszego nie złożył mandatu
                      radnego. Sprawdź to proszę i poinformuj mnie na ramch tego forum o rezultatach
                      swojego śledztwa.
                      • amarian2 Re: do mirellla 03.02.05, 16:41
                        dziękuję za poparcie.
                        sprawa p. R. jest prosta. W dniu /początek stycznia 2005/ którym został
                        kierownikiem przychodni praktycznie przestał być radnym niezależnie od tego czy
                        złoży czy nie złoży mandatu. Jednak odwołać czy przyjąć rezygnacje może Rada
                        Miejska na sesji a pierwsza w tym roku odbędzie się 10 lutego i tam to zostanie
                        załatwione.
                        • mirellla Re: do amarian2 04.02.05, 14:38
                          dziękuję za szybką odpowiedź
                          Tematy o których Amarianie2 piszesz wynikają pewnie z przepisów. Mnie bardziej
                          interesuje czy Pan radny R. weźmie dietę za styczeń.
                          • hepik1 Re: do amarian2 04.02.05, 16:53
                            Pisanie o osobie publicznej,jaką jest radny, posługując sie inicjałem
                            nazwiska,podobnie jak to sie robi w stosunku do osób podejrzanych lub skazanych
                            ,sugeruje również jakoby i tutaj ,nastąpił ten wypadek.
                            Chyba,że o to chodzi,by stworzyc wrażenie,że pan ten jakies przestępstwo popełnił?
                            • jozefosmenda Re: do wszystkich.... 04.02.05, 21:10
                              ...wczoraj byłem na urodzinach pana prezydenta i muszę oświadczyć,że wszyscy
                              się wzajemnie szanowali.Jedynie młodzieź PLATFORMY była fo'pa!
                            • amarian2 Re: do amarian2 05.02.05, 11:43
                              Posłużyłem się pierwszą literą nazwiska ponieważ tak było w pytaniu, jeżeli
                              kogoś uraziłem przepraszam. Wiele się nauczę przy hepik1.
                              na najbliższej sesji pkt. 6.2 dot. wygaśnięcia mandatu radnego A. Rozewicza
                              wobec rezygnacji z tej funkcji.
                              • mirellla Re: do amarian2 09.02.05, 07:31
                                amarian2 napisał:
                                > na najbliższej sesji pkt. 6.2 dot. wygaśnięcia mandatu radnego A. Rozewicza
                                > wobec rezygnacji z tej funkcji.

Szanowny amarianie2, wygaśnięcie mandatu to sprawa raczej pewna ale nie
                                odpisałeś na wcześniejsze moje pytanie "czy radny Rozewicz pobrał dietę radnego
                                za styczeń 2005r. kiedy już był kierownikiem przychodni"???

Myślę, że w przypadku gdyby Pan Rozewicz pobrał dietę, to należałoby publicznie
                                napiętnować takie zachowanie, a Ty amarianie2 masz odpowiednie narzędzie w
                                swoim ręku czyli gazetę aby to opisać.
                • amarian2 Re: Przejrzyste miasto 22.01.05, 22:20
                  Protokoły komisji Rewizyjnej są jawne, nie jest jednak tak to proste z
                  protokołami pokontrolnymi czy wnioskami komisji. Na najbliższej Komisji zgłoszę
                  wniosek o udostępnienie wszystkim materiałów związanych z aferą w MOSiR. Wtedy
                  na pewno materiały komisji opublikuję na stronach internetowych.
    • uska19 Re: Przejrzyste miasto 24.01.05, 21:01
      www.naszemiasto.rsl.pl/uchw_zarz.htm . No cóż, cokolwiek to znaczy ale
      zabawa się zaczyna. Co na to Stania?
      • amarian2 Re: Przejrzyste miasto 27.01.05, 20:57
        Uchwała Zarządu Stowarzyszenia „Nasze Miasto Ruda Śląska” jest początkiem akcji
        antykorupcyjnej do której mam nadzieję przyłączą się inni. Pierwszy sukces.
        Przewodniczący Rady Miejskiej Pan Jarosław Kania postanowił w odpowiedzi na
        moją interpelację, że od lutego w BIP znajdą się także protokoły z posiedzeń
        komisji RM. Oraz inne informacje z działań rady. Postanowił także, że
        rozpoczęte będą starania aby zmienić tak program komputerowy, iż możliwy będzie
        wydruk w BIP jak głosowali poszczególni radni przy poszczególnych uchwałach.
        • obywatel2 Re: Przejrzyste miasto 28.01.05, 09:04
          Chwała, chwała, chwała Maryjanowi. Dzięki takim jak Maryjan będziemy mieli w
          BIP-e protokoły z posiedzeń Komisji (i to sobie załatwił u przewodniczącego RM
          bo ma przecież masę "przyjaciół)), a co za tym idzie totalną przejrzystość
          miasta.
          Proponuję Maryjanie, aby jeszcze zapisać w BIP-e z jakiego ugrupowania się
          wywodzisz.
          Proponuję również zaakcentować, że należysz również do komisji rewizyjnej. Więc
          może w pierwszej kolejności wykażesz się co zrobiłeś w tej komisji bo mam
          wrażenie że cienki bolek jesteś, więc szukasz poklasku na obszarze swojej
          gazeciny. Jestem kolekcjonerem i mam masę obserwatorów (na szczególną uwagę
          zasługują te z 2002r.) więc nie bredź o przejrzystości. Masz tak słabą pamięć?
          Przypomnij sobie co tam pisałeś.
          A cha, pytałeś skąd znam malpe413. Odpowiadam: z tego samego miejsca co i Ty.
          • amarian2 Re: Przejrzyste miasto 28.01.05, 21:15
            Witam przyjacielu. Nie dawałeś głosu tak długo, myślałem, że ta nienawiść cię
            zabiła. No ale jesteś, bez ciebie wieczór byłby nudny. Więc jeżeli już
            odpowiadasz na pytania to powiedz ile ci płacą za taką brudną robotę. Ja wiem -
            może uświadomisz innych, jaką to funkcję dostałeś.
            Widzisz przyjacielu, po to zgłosiłem wniosek o protokoły z komisji abyś mógł
            przeczytać, co robię na Komisji Rewizyjnej. Tak się składa, że jestem w
            posiadaniu wszystkich egzemplarzy Obserwatora i się tym nie chwalę, a te z 2002
            zostaw sobie na pamiątkę, będą cenne jako jedyna prasa niezależna w Rudzie Śl.
            Cienki bolek przypomina mi o twoich ułomnościach. Nie potrzebuję reklamy, mój
            mały przyjacielu. Przecież ty i kilku nawiedzonych fanatyków mi ją robicie za
            darmo. Widzisz nie umiesz podać żadnych szczegółów, faktów i po raz kolejny
            lecą wyzwiska, pomówienia i insynuacje. Ty się przyjacielu przepisz do
            Samoobrony. W obecnej partii się marnujesz, a tak będziesz razem z Lepperem
            talibów szukał na mazurach. Pozdrawiam i tak na poważnie dbaj o zdrowie, z
            wścieklizną nie ma żartów.
            Tak na zakończenie – pies,który dużo szczeka tak naprawdę nic nie zrobi, a
            przecież kończyłeś szkoły i wiesz, że liczy się efekt.
          • robot001 Re: do obywatela2 28.01.05, 21:28
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=16801906&a=19739050
            Jesteś Pan fajfus, pewno robisz u Stanie za przygłupa.
    • jozefosmenda Re: Przejrzyste miasto 29.01.05, 21:35
      Na zabrzańskim forum znalazłem taki post:

Tajni zabrzańscy agenci ( współpracownicy ).
      Autor: Gość: Pepe IP: *.internetdsl.tpnet.pl
      Data: 29.01.2005 14:25------------------------
      • hepik1 Re: Przejrzyste miasto 30.01.05, 06:51
        jozefosmenda napisał:
        >
        > Całkowicie się utożsamiam z jego treścią i odnoszę to również do Rudy Ślaskiej!
        > Sam jestem ciekaw jak to wyjdzie w przyszłości.

Żadnych innych zmartwien pan już nie ma?
        A jak się okaże,że był pan kandytatem na agenta,nie wiedząc o tym(taki przyklad)
        i jest pan na tej liście?Zanim się pan wytłumaczysz ,będzie juz po wyborach;)
        • jozefosmenda Re: Przejrzyste miasto 30.01.05, 13:15
          Widzisz Hepiku jestem tak skonstruowany,że pisząc te słowa miałem na myśli
          prawdę.Nie jestem jednak ubabrany w żadne służby łącznie z wojskową bo nawet tą
          odpracowałem na kopalni pod ziemią.Zapomniałem jednak o tym ,ze świat jest ( a
          ten kraj przede wszystkim) przepełniony różnego rodzaju kanaliami, dla których
          tego typu działania o których wspomniałeś są normalnością a niegodziwość jest
          cnotą i zarazem niemal wiarą.
          Zdecydowanie zatem oświadczam, że jestem czysty ale za zwrócenie uwagi dziękuję.
          • hepik1 Re: Przejrzyste miasto 30.01.05, 13:31
            Ja wcale nie wątpie ale lepiej sprawdzić.Z tego co przeczytałem,na liście jest
            240 tys nazwisk,oprócz agentów również takie nazwiska osoby o której jakiś
            funkcjonariusz czy inny donosiciel(powiedzmy ormowiec,pracujący ramię w ramię na
            jednej ścianie w wspomnianej kopalni) ,który mógł pomyśleć -a może by się go
            dało zwerbować?A ,że miał pod ręka jakąś teczkę wolna to napisał imię ,nazwisko
            -kandytat na źródło- i wtedy klops.Nazwisko widnieje w archiwum.I teraz trzeba
            będzie udowadniać ,że to nie tak było.
            Taką historyjke sobie wymyśliłem w oczekiwaniu na kluski z roladą i modrą kapustą;)
            • hepik1 Re: Przejrzyste miasto 30.01.05, 13:46
              wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2519758.html
              Wychodzi,że ci na górze podobnie myślą.Choć niektórym ta lista na rękę.
              • hepik1 Re: Przejrzyste miasto 30.01.05, 16:09
                A tutaj mamy przedsmak tego co się będzie działo albo już dzieje:
                wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2519941.html
    • robot001 Re: Przejrzyste miasto 30.01.05, 18:22
      Do programu zapisało się 740 gmin w tym Mysłowice.Ten konkurs to czysta
      kpina.Okazuje się, że wszystkie miasta w Polsce są oazą demokracji a korupcji
      nie ma.
      • jozefosmenda Re: Przejrzyste miasto 13.02.05, 13:44
        Na ostatniej sesji (10.0205) pan prezydent poinformował,że zgłoszenie do
        konkursu zostało przyjęte.Wymienił obowiązujące w tej materii zasady.A tu od
        razu klops ponieważ Komisja Rewizyjna złożyła wniosek o przdstawienie przed
        Radą Miejską wyników kontroli w MOSIR.Muszę pochwalić propozycję
        przewodniczącego Rady by to sprawozdanie przedstawić w
        punkcie:Interpelacje,wnioski i zapytania.Oczywiście zgodziłem sie na to od razu
        bo zdawałem sobie sprawę,że gdyby Rada w drodze głosowanie miała to wprowadzić
        do porządku obrad to by to mogło nie przejść!Tak wprawdzie jako radni nie
        mogliśmy dyskutować nad tym ale w myśl zasady uderz w stół a nożyce się odezwą
        wystąpienie prezydenta i jego prawnika tą zasadę spełniły.Prezydent mówił o
        Inkwizycji a prawnik twierdził,ze nic się nie stało....? Początek jednak został
        zrobiony i myślę,że wniosek radnego Antoniego Bubały o wprowadzenie pod obrady
        następnej sesji dyskusji nad tym sprawozdaniem zostanie zrealizowany.
        • robot001 Re: Przejrzyste miasto 16.02.05, 20:37
          Tylko tak dalej i efekty, efekty...
          • jozefosmenda Re: Przejrzyste miasto 16.02.05, 22:33
            MOSiR to nie jedyny temat dla Komisji Rewizyjnej.Troszkę nas przyhamują teraz
            działania proceduralne związane z absolutorium bo są one rozległe i
            czasochłonne.Ale pewne sprawy będziemy starali się "oglądnąć" od tzw. poszewki.
            • broneknotgeld Re: Przejrzyste miasto 22.01.06, 18:31
              Hmm, jak "WR" majom terozki insze szefostwo, to pewnikym dowiymy sie prowdy,
              czamu do tego doszło.
              Przeca miyszkomy w "przejrzystym mieście".
              • broneknotgeld Re: Przejrzyste miasto 08.12.06, 14:53
                "Przejrzystym miastym" jako se chwolić?
                Cynzura wytnie? Trza nom to smolić?
                • lernest Re: Przejrzyste miasto 08.12.06, 22:28
                  Szkoda ,ze w RM nie ma Mariana Sławika bo on by punktował i pokazywał czystość
                  działania i przejrzystość posunięć!
                  Czasami odnoszę wrażenie ,że przepadł specjalnie bo był niewygodny dla pewnej
                  osoby i jej spraw.
                  • rafalprencel Re: Przejrzyste miasto 09.12.06, 00:35
                    jak przepadł specjalnie? :):) jakaś teoria spiskowa?

Człowiek się nie dostał bo mieszkańcy Nowego Bytomia i Wirku stwierdzili, że
                    jest ktoś lepszy.
                  • w36 Re: Przejrzyste miasto 09.12.06, 05:51
                    lernest napisał:

> Szkoda ,ze w RM nie ma Mariana Sławika bo on by punktował i pokazywał czystość
                    > działania i przejrzystość posunięć!

Chyba za wcześnie wyrzucasz człowieka na śmietnik, lernest ;)
                    To że nie jest już radnym nie przeszkadza przecież by jako członek wspólnoty
                    samorządowej działał dalej w tej dziedzinie. Działa też w NM które ma swój
                    udział w RM a poza tym zna doskonale pewne sprawy i mechanizmy od środka. Z tej
                    pozycji też można coś dla miasta pożytecznego robić.

> Czasami odnoszę wrażenie ,że przepadł specjalnie bo był niewygodny dla pewnej
                    > osoby i jej spraw.

Jeśli zdać się na Twoje wrażenie, to po oglądzie wyników wyborów, wychodzi że
                    jedyną przyczyną porażki exradnego Sławika mającego dużo głosów na Frynie, było
                    pojawienie się na tej samej liście pani Sgodzaj, która przechwyciła głosy na
                    listę NM na Wirku i dzięki temu nikt z tej dwójki nie załapał się na mandat.
                    Czy to miałeś na myśli?
                  • amarian2 Re: Przejrzyste miasto 09.12.06, 11:36
                    Nie czuję się odsunięty czy przegrany. Zawsze uważałem, że wybory są pewna
                    nieprzewidywalną loterią. Nie ma także racji pan Rafał, większość wyborców
                    głosuje w oparciu o kampanię, czym więcej plakatów, ulotek tym większe
                    poparcie. Do tego dochodzi duży bonus partii politycznych i ich kampania
                    centralna. Gdzieś zrobiłem błąd w kampanii lub zbyt mało środków na to
                    przeznaczyłem. Co do lepszych. Kiedy pytałem mieszkańców na kogo głosowali to
                    większość z nich nieznana osobiście kandydata i nic o jego działalności nie
                    potrafiła powiedzieć.
                    Nigdy w takim mieście jak Ruda Śląska nie ma oceny działalności radnego. Bo w
                    jaki sposób. Jeżeli dostępne media są raczej bardzo oszczędne w relacjonowaniu
                    pracy Rady, a jeżeli już cokolwiek przedstawiają to raczej jest to wybiórcze.
                    Sami mieszkańcy nie chcą rozliczać radnych z działań. Kiedy próbowałem
                    przedstawiać sprawozdania z 4 letniej kadencji, to tak naprawdę nikogo to nie
                    interesowało.
                    Żaden radny który ponownie został wybrany nie próbował nawet się rozliczać i
                    słusznie, tego wyborcy nie oczekują. Oczekują obietnic.
                    Po tym względem jesteśmy dziwnym miastem, takie populistyczne
                    obietnice „przechodziły” w innych miastach kilka lat temu, dzisiaj wyborcy
                    bardzo dokładnie przyglądają się kandydatom. U nas odwrotnie.
                    Co do mojej osoby, to oczywiście nadal będę robił to co uważam za słuszne,
                    działam w MKS gdzie rodzą się problemy z powodu obniżenia nakładów na sport
                    oraz przyszłością stadionu. Już przygotowałem radnym dzielnicy Nowy Bytom
                    swoją opinię o budżecie w oparciu o wcześniejsze uzgodnienia czy obietnice.
                    Jeżeli tylko zechcą z tego skorzystać to dobrze.
                    Tu tylko krótka opinia, według mnie propozycja budżetu na rok 2007 jest dziwna,
                    obcięto najważniejsze moim zdaniem zadania, większość wcześniejszych inwestycji
                    potrzebnych została wstrzymana a jednocześnie zwiększono środki na cele które
                    przejadają budżet.
                    Dla dzielnicy Nowy Bytom ten budżet to katastrofa.
                    Zobaczymy jak zmieni się projekt po działaniach radnych.
                    Uważam, że każdy radny powinien robić swoje, powinien też być rozliczany i
                    dziwi mnie stanowisko przewodniczącego Rady Miasta, który publicznie /DZ/ nadal
                    podtrzymuje swoje zdanie w kwestii upublicznienia głosowań radnych na sesji.
                    Uważam także, że powinien się zwiększyć nacisk społeczny na radę w celu
                    publikowania wszystkich dokumentów z posiedzeń komisji, a przede wszystkim
                    protokołów i nie z opóźnieniem rocznym.
                    Dziekuję za pozytywną ocenę.
    • zoro333 Ruda nie zgłosiła się do II etapu 09.12.06, 22:08
      Ruda Śląska nie zgłosiła się do II etapu akcji "Przejrzysta Polska", dlaczego?
      Czyżby nie byliśmy miastem przejrzystym?
      • w36 Re: Ruda nie zgłosiła się do II etapu 10.12.06, 02:34
        zoro333 napisał:

> Ruda Śląska nie zgłosiła się do II etapu akcji "Przejrzysta Polska", dlaczego?

Coś tam jest że Ruda uczestniczy w edycji 2006:

www.przejrzystapolska.pl/strona.php?p=5&szukaj=&wid=12&e=2006

chociaż to może być błąd bo nie ma jej w edycji 2005.
        Ale nieważne, Rudy i tak nie ma wśród laureatów 2006 więc albo się nie zgłosiła
        jak twierdzisz, albo nie wypełniła zadań. W ogóle na przejrzystość było bardzo
        mało chętnych. Zaledwie trochę mniej niż połowa laureatów, zdecydowała się w
        ogóle na kontynuację.

Podejrzewam że od udziału w nowej edycji najbardziej odstraszyły tematy nowych
        zadań: " zainicjowanie społecznej dyskusji na temat etyki w samorządzie oraz
        opracowanie procedury konsultacji społecznych." .

Jakoś sobie nie wyobrażam by ktoś w Rudzie teraz się porwał na te akurat tematy.
        No a klimat w Polsce też wyjątkowo nie jest sprzyjający, jak widać.
    • rudy107 Re: Przejrzyste miasto 20.12.06, 14:14
      "Podejrzewam że od udziału w nowej edycji najbardziej odstraszyły tematy nowych
      zadań: " zainicjowanie społecznej dyskusji na temat etyki w samorządzie oraz
      opracowanie procedury konsultacji społecznych." ."
      coś ty! Przyczyny pewnie sa inne. prezydent jest specjalistą własnie od takich
      dyskusji. przecież mógłby napisać, że takie dyskusje toczy na każdym spotkaniu
      jubileuszowym, opłatkowym itp. Zawsze mówi, że najwazniejszy jest czlowiek.
      Ostatnio słyszałem hasło, że wszelkie problemy biorą się ze zranień dzieciństwa,
      ale milość wszystko uleczy... I że oczywiście dobro wspólne itp. I wiecie, że
      nikt się nie odezwał...? Czyli się zgadzają. A to, że nikt nie zachęcał do
      dyskusji i komentarzy - to już inna rzecz. W sumie twierdze, że przeceniłeś
      zwykła przyzwoitośc prezydenta stawiając tezę, że czegoś tam to już nie chce
      robic. Takie cechy sa mu absolutnie obce. Na dowód przytoczę punkt z poprzednich
      edycji tego konkursu - szkolenia z zakresu etyki. Niby były. I co? i nic.
    • broneknotgeld Re: Przejrzyste miasto 18.02.07, 11:02
      Ze tom "przejrzystościom" jako latoś bydzie?
      Czy pryndzy we Kłodce woda klar nom przidzie?
      • jozefosmenda Re: Przejrzyste miasto 18.02.07, 11:38
        Już zapomniałem,że jest tutaj taki wątek.
        Z perspektywy upływu czasu coraz bardziej odnoszę wrażenie,ze niepotrzebnie go
        wtedy założyłem bo w mieście jest wszystko przejrzyste aż do bólu!
        Czyli dosłownie.
        Inaczej - wszystko gra!
        • zoro333 Re: Przejrzyste miasto 22.02.07, 23:41
          Przejrzyste są dla Ciebie intencje prezydenta, nadal nie są przejrzyste
          działania tego człowieka.
          Jak byś tak zapytał na sesji o Giełdę. Od ponad pół roku miała hulać i zarabiać
          na rzecz miasta, miała pomóc górnictwu itd. Znasz te opowiadane pierdoły. Co z
          tą Giełdą.
          Ile skasowali prezesi, gdzie są pieniądze z miejskich spółek które poszły na
          wypłaty tych jednonazwiskowych prezesów
          • von-cymbergaj Re: Przejrzyste miasto 25.02.07, 22:16
            Czyżby w tym przypadku chodziło o Rudzką Giełdę Towarowo-Węglowo-Materiałową?
            Czyli tylko przepływ papierowy a kasa się sypie?
            Tylko ciekawe komu?
    • rudy107 Re: Przejrzyste miasto 24.02.07, 16:06
      ba, a gdzie w ogóle mamy informacje o zyskach ze spółek miejskich? Wiem jak to
      brzmi, bo wiem jaka jest ich kondycja i że miasto raczej dokłada niż korzysta.
      Ale panie Józefie, czy naprawdę nie można tego tematu naświetlić na sesji?
      przynajmniej zadać pytanie. przecież z zakładów budżetowych czy innych tworów
      po to robiono spółki, by przynosiły wpływy a przestały wisieć na budżecie. Czas
      podsumować na ile załozenie to było słuszne.
    • broneknotgeld Re: Przejrzyste miasto 30.01.08, 18:05
      Tu pytanie łoczywiste
      -Czy już bardzi jest "przejrzyste"?
      • jozefosmenda Re: Przejrzyste miasto 30.01.08, 19:41
        Myślę,że nie warto w tej materii się zamartwiać.Czas najlepiej pokaże czy jest
        czysto i przejrzysto.
        Na razie większym zmartwieniem są właściciele psów!A czworonogi cierpią.
        • broneknotgeld Re: Przejrzyste miasto 19.12.08, 21:26
          Cos se polepszyło?
          Lepi jako było?
          • jozefosmenda Re: Przejrzyste miasto 19.12.08, 21:53
            Jest Bronek bez zmiany!
            Ci z nowego zawodu kerego za PRL-u nie było jak paskudzili tak dalej paskudzą:
            fotoforum.gazeta.pl/3,0,1598295,2,2.html
            • g-48 Re: Jozek mosz recht! 19.12.08, 23:44
              Mieso w PRL pakowali w papior, po mleko leciales z banka a tu na
              tych smieciach lezy wiecej towaru niz w sklepie w PRL o 15.00.
              • jozefosmenda Jozek mosz recht! 20.12.08, 20:10
                A co ci Gregor papier przeszkadza?
                Ja byłem całkiem niedawno w Niemczech i też mi mięso w papier zapakowali. Nie
                mówiąc już o leberwoszcie którego i tak nie szło jeść bo miał daremny smak!
                A u nos sie możesz dzisiaj przynojmni na hasioku pomaszkycić za darmo!I jeszcze
                zarobić idzie na puszkach.
                Stąd Gregor ten nowy zawód w n-tej RP!
                • g-48 Re: Jozek mosz recht! 20.12.08, 22:03
                  Ja byłem całkiem niedawno w Niemczech i też mi mięso w papier
                  zapakowali.
                  Jak niedawno? Z Rusami?
                  Nie
                  > mówiąc już o leberwoszcie którego i tak nie szło jeść bo miał
                  daremny smak!
                  No to po co zes ten leberwurst jodl?
                  A u nos sie możesz dzisiaj przynojmni na hasioku pomaszkycić za
                  darmo!I jeszcze
                  > zarobić idzie na puszkach.
                  > Stąd Gregor ten nowy zawód w n-tej RP!
                  dyc ci pedziol w sklepach niy bylo nic to co mialo byc na hasioku!
                  No a z tego hasioka cos zrobil zdjecie to ci smakowalo?
                  • lernest Re: Jozek mosz recht! 21.12.08, 14:17
                    Jakbyśmy na to nie spojrzeli to faktem jest,że ludzie po śmietnikach chodzą!
                    I to jest smutne.
                    Ale z drugiej strony to nie ma ich co żałować bo nie chce im się robić nic
                    innego. Na razie obecna RP to kraj dla bydła ot co a nie dla przedsiębiorców np
                    takich jak ja! Jako przykład podaję,że potem ci nie pracujący idą do MOPS-u i
                    dostają wszystko za darmo to co do życia niezbędne.
                    A ja muszę na wszystko zapracować i jeszcze na innych też!
                    Np na prezia i jego kampanię wyborczą no bo jak chcę mieć roboty to muszę
                    zasponsorować co nieco. I tak już to idzie od pewnego czasu z różnym nasileniem!
                    • g-48 Re: Lernest twoja jenteligencja na tapecie! 21.12.08, 18:51
                      Ale z drugiej strony to nie ma ich co żałować bo nie chce im się
                      robić nic
                      > innego. Na razie obecna RP to kraj dla bydła ot co a nie dla
                      przedsiębiorców n
                      > p
                      No logicznie myslac jezeli obecna RP jest dla bydla a ciebie sie w
                      niej dobrze powodzi to musisz byc bydlatko!I w to swiecie wierze.
                      A ja muszę na wszystko zapracować i jeszcze na innych też!
                      Ach nie ty pracujesz na innych a ci na czarno w twojej spelunie
                      pracuja na ciebie.Ciekawa moralnosc?!
                      Np na prezia i jego kampanię wyborczą no bo jak chcę mieć roboty to
                      muszę
                      > zasponsorować co nieco.
                      Czy zasponsorowanie cwaniaczku warszawski znaczy to samo co kiedys
                      nazywano lapownictwem?
                      • jozefosmenda Re: Lernest twoja jenteligencja na tapecie! 25.12.08, 19:41
                        I tutaj Gregor muszę ci powiedzieć,że strzeliłeś w 10-kę!
                        Jeżeli ten pan jest tym o którym wiem to niezła z niego gorolska kanalia, który uważa,że Ślązacy są do kupienia jako II liga obywateli!
                        Niestety nie wszyscy bo ode mnie już dawno miał pokazany "ów" słynny gest Kozakiewicza. Ale jest faktem,że próbuje gdzie się da w myśl zasady,że trzeba zawsze próbować!
                        Poza tym to pijak i babiarz.Przede wszystkim "agencyjny babiarz" bo to go taniej wychodzi!
                        • g-48 Re: Jozek 26.12.08, 10:16
                          Ty sie wychylac nie mozesz bo stracisz tak"cenny" elektorat.
                          Przede wszystkim "agencyjny babiarz" bo to go tanie
                          > j wychodzi!
                          A w jakiej cenie jest w agencji?
            • broneknotgeld Re: Przejrzyste miasto 20.12.08, 10:01
              Hasiosznupli coroz wiyncy
              Przejrzeć wszysko tyż umynczy.
              • konstantyk Re: Przejrzyste miasto 21.12.08, 15:08
                No i masz Pan, Panie Józefie! autorytet sie odezwał. Proponuję
                Bronka Notgelda na pelnomocnika ds. przejrzyste miasto. jednego mu
                nie sposób odmówić, maniackiej zawziętości!
                • broneknotgeld Re: Przejrzyste miasto 21.12.08, 21:12
                  Kto zowziyny?
                  Czyje "piynty"?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka