Dodaj do ulubionych

Policjanci z Rudy Śląskiej szukają piratów inte...

• Gość: Kaza [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.03, 20:17
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: senTSBCREW [...] IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 24.11.03, 20:48
    • Gość: Adi [...] IP: w3cache:* / 192.168.0.* 24.11.03, 20:53
      • sandwich1 [...] 25.11.03, 14:31
    • Gość: Dziobak [...] IP: *.bluu.net / 192.168.2.* 24.11.03, 21:47
    • Gość: Dj Maxi Re: Policjanci z Rudy Śląskiej szukają piratów in IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 24.11.03, 22:20
      Prawde mowiac nie dziwie sie tej akcji,gdyz masa ludzi ma w
      domku u siebie pirackie plytki,z drugiej strony tez wiadomo jak
      jest ,wiekszosc ludzi poprostu nie stac aby kupic oryginalne
      oprogramowanie,wiec wola Wydac 0,99pn na czysta plytke i
      przegrac sobie u znajomego oporgramowanie pirackie,ktore zreszta
      niczym sie nie rozni od oryginalu.
    • Gość: załamany Re: Policjanci z Rudy Śląskiej szukają piratów in IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.03, 22:25
      tak jestem załamany w kraju gdzie afery gonią afery zarówno kryminalne jak i
      gospodarcze.Gdzie ich wykrywalnośc jest zerowa ze zrozumiałych
      względów .policja znalazła doskonały sposób na poprawę statystyk
      wykrywalnośći "przestępstw".Cóż prostszego jak wejść do mieszkania człowieka
      który pół życia oszczędzał na komputer i nie stać go na oprogramowanie i już
      jeden przestępca wykryty.Droga policjo tylko tak dalej jesteście "wielcy"
      • sandwich1 Re: Policjanci z Rudy Śląskiej szukają piratów in 25.11.03, 14:34
        Gość portalu: załamany napisał(a):
        Cóż prostszego jak wejść do mieszkania człowieka
        > który pół życia oszczędzał na komputer i nie stać go na oprogramowanie
        To tak jakbyś kupił samochód, kradł benzyne i jęczał, że wyprułeś się na
        gablotę, a musisz przecież jeźszić.

Błędna argumentacja
        • Gość: załamany Re: Policjanci z Rudy Śląskiej szukają piratów in IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.03, 17:59
          sandwich 1- jak dorośniesz i kupisz sobie coś za własne zarobione pieniądze,a
          tym samym przestaniesz pasożytować to pogadamy na temat chęci i możliwości
          nara]
          • Gość: sandwich Re: Policjanci z Rudy Śląskiej szukają piratów in IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 18:53
            Młody jeszcze jesteś chłopczyku i widać, że mamusia moralności nie nauczyła. A
            tak nawiasem u mnie w domu to już się tylko moje dzieci będą dorabiać.
            • Gość: Walcze z absurdem Re: Policjanci z Rudy Śląskiej szukają piratów in IP: *.kim.pl / *.kim.pl 26.11.03, 14:00
              Znalazł się nowobogacki czereśniak!!! Autorytet moralny się znalazł...gdyby nie
              pirackie programy to byś gnoju nigdy nie widział co to jest Photoshop, Corel,
              nie mówiąc już o windowsie...więc matole nie odzywaj się lepiej!!! Gdyby nie
              pirackie oprogramowanie - niewielu w Polsce byłoby informatyków, szczególnie
              tych samouków których z jakichś powodów nie poszli na studia informatyczne...
              • Gość: sandwich Re: Policjanci z Rudy Śląskiej szukają piratów in IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.03, 14:23
                Co by było gdyby to jedna sprawa, kradzież jest kradzieżą i nie można niestety
                tego innaczej nazwać choćbyś spuchł. Relatywizm moralny wśród forumowiczów jest
                zadziwiający.
                • Gość: kiciek Re: Policjanci z Rudy Śląskiej szukają piratów in IP: *.k1.pl 27.11.03, 21:35
                  Czlowieku, jesli nie widzisz roznicy pomiedzy KRADZIEŻA czyli zabraniem czegos
                  sasiadowi (np. kopii obrazu Moneta) a SKOPIOWANIEM GO (dowolna technika -
                  kredki, farbki, fotografia) to znaczy ze jestes troszke niepelnosprytny.

Dla wyjasnienia (specjalnie dla Ciebie): Monet, to nie ten który wymyślił
                  monety. To taki malarz... artysta...
                  • Gość: sandwich Re: Policjanci z Rudy Śląskiej szukają piratów in IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.03, 08:07
                    A ty już coś w życiu wymyśliłeś?
                • Gość: załamany Re: Policjanci z Rudy Śląskiej szukają piratów in IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.03, 22:29
                  krowa która dużo ryczy ,mało mleka daje,oby tak nie było z twoją
                  moralnościa ,a tak nawiasem mówiąc może twoje dzieci będą miały się lepiej
        • Gość: kiciek Re: Policjanci z Rudy Śląskiej szukają piratów in IP: *.k1.pl 27.11.03, 21:30
          Nie. To tak jakbyś sklonował benzynę kupioną przez sąsiada. A Ty nie rozumiesz
          prostych spraw.
        • Gość: Duduś Re: Policjanci z Rudy Śląskiej szukają piratów in IP: *.rybnet.pl / *.rybnet.pl 28.11.03, 22:29
          sandwich1 napisał:

> Gość portalu: załamany napisał(a):
          > Cóż prostszego jak wejść do mieszkania człowieka
          > > który pół życia oszczędzał na komputer i nie stać go na oprogramowanie
          > To tak jakbyś kupił samochód, kradł benzyne i jęczał, że wyprułeś się na
          > gablotę, a musisz przecież jeźszić.
          >
          > Błędna argumentacja

Naprawde Błędna ?
          a to że najnowsza płyta <...> kosztuje u nas 60 zł
          a w Niemczech 8 euro ? i co Ty na to ?
          pozatym gdyby kosztowała o połowe mniej to by można było kupić
          a tak wole kupić czystą płytke i nagrać sobie ją za cene 1 zł.
          Albo w naszym kraju coś potanieje albo my zaczniemy więcej zarabiać,
          tylko że obywdie możliwości nie są realne.
    • Gość: kapitan Żbik Re: Policjanci z Rudy Śląskiej szukają piratów in IP: *.jastrzebie.sdi.tpnet.pl 25.11.03, 14:17
      moim zdaniem to chore w rzadzie robi sie wałki na cieżkie
      miliony złotych ( a nawet dolarów) a tu policja sciga jak
      przestepców kogoś kto wyskubie pare złotych na opłacenie stałego
      łacza i posciaga pare filmików czy mp3 a moze by tak zaczac
      scigac powarznych przestepców???
    • Gość: kaziu Więc po co mi ten internet :) ? IP: *.waw.pdi.net / *.waw-smy.leased.ids.pl 25.11.03, 15:01
      Większość użytkowników zakładając internet ma świadomość że stałe łącze nie ma
      żadnych ograniczeń. Zakładając że zabronią mi ściągania moich ulubionych
      plików :) czy też udostępniania ich komuś napewno zrezygnuję z netu. Będę się
      czuł oszukany ponieważ wszystko działa właśnie w ten sposób w tym kraju.
      Najpierw się robi biznes na piractwie a potem największy pirat bezpośrednio czy
      też pośrednio każe płacić innym. Nie mają na czym zrobić kasy to czepiają się
      szarych żuczków. Oczywiście sprzedawanie pirackich zasobów powinno być karalne
      tak jak narkotyki ale posiadanie czy też ściąganie lub udostępnianie ich nie
      powinno nikogo obchodzić. Myślę że nasz wspaniały rząd dostał wytyczne i
      dlatego zaczynają się akcje tego typu. Oczywiście jest jeszcze kwestia
      artystów . Oni również powinni wybierać wydawców którzy są w stanie
      zabezpieczyć ich dzieła przed kopiowaniem :) ciekawe czy mają takie
      zabezpieczenia. Artysta to luźny zawód i podejmuje się go z własnej i
      nieprzymuszonej woli. Ktoś kto jest dobry nie boi się również piractwa. I
      rozumiem że ciężko pracują ale to robi każdy z nas. Poza tym dzięki piractwu
      oni również się rozwijają bo dzięki temu że ściągnę sobie całą płytę jakiegoś
      wykonawcy i przesłucham ją w całości to wyjdzie tylko na ich korzyść ponieważ
      poznam nie tylko jeden utwór grany przez jakąś stację. Może niech zaczną
      umieszczać reklamy na płytach to zarobią więcej :) Tak samo się dzieje z
      pisanymi programami. Jak mam sprawdzić czy dany sofcik mi odpowiada jeżeli go
      najpierw nie przetestuję?DEMO? -śmieszne Dzięki temu że się go nauczę i mi się
      spodoba będę próbował go wprowadzić np. w firmie i wtedy kupię licencję.
      Wiem i jestem całkowicie przekonany że nie są w stanie zablokować przesyłania
      plików. Zawsze znajdzie się ktoś kto wymyśli obejście (patrz syfra sam
      widziałem jak od pół roku działa u gostka ). Już dzisiaj są programy do
      bezpiecznych transferów danych. Myślę że pójdzie to w tym kierunku. Internet
      zawsze będzie wolny i taki powinien pozostać. Ja przynajmniej będę z tym
      walczył. Wolność jest OKI i niech nikt mi nie pisze że to nie jest wolność :)
      pozdrawiam wszystkich
    • Gość: Daniel sitek [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 192.168.4.* 25.11.03, 16:19
    • Gość: lenivy Re: Policjanci z Rudy Śląskiej szukają piratów in IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 17:23
      mam w dupie wasze kontrole lamusy :P ehhe .. złapcie mnie ;P mam
      nagryware i w starachowicach kopjueje tyle softu że dozywocie mi
      dowalicie :P hbhhahahahhaa
      • Gość: CHWDP [...] IP: 62.148.85.* 25.11.03, 17:43
    • Gość: Dupa [...] IP: 213.17.237.* 25.11.03, 17:54
      • Gość: Gość Re: Ciulskie miechy IP: *.elsat.net.pl / *.elsat.net.pl 25.11.03, 18:02
        Tyle tu się krzyczy na tą policję, a powiedzcie mi - czy w tej całej aferze
        weszli już do domu jakiemuś niewinnemu użytkownikowi, który raz na czas coś
        sobie ściągnął z tego ftp'a i nie czerpał z tego żadnych korzyści materialnych?
    • Gość: Ahir To sprawka TPSA!!! IP: *.altec.pl 25.11.03, 19:51
      To napewno nowy sposob walki TPSA z malymi providerami ktorzy
      coraz bardziej zagrazli TPSA na rynku uslug internetowych.. jak
      ludzie nie beda mieli w domu komputerow + problemy z prawem
      napewno nie beda korzystac wiecej z uslug providera, a
      najprawdopodobniej i jego beda obwiniac za zainstaniala sytuacje
      bo przeciez provider wydal listy userow..A za jakis czas jak
      znow beda potrzebowac neta pojda do... TPSA.. Zastanawiajace
      jest ze zaczeli wlasnie od malych firm.. zawsze szli od gory...
      teraz ida od dolu? Dlaczego nie poprosili TPSA o liste
      wszystkich osob posiadajach DSL'a ADSL'a SDI, no i NEOSTRADE.. Z
      drugiej strony swiat staje na glowie.. kto by pomyslal ze
      policja bedzie wchodzic do domu i zabierac komputery? Czuje sie
      jakbym ogoladal film equilibrium w wydaniu prawdziwego zycia..
      Calkowita kontrola.. panstwo w panstwie.. zakaz myslenia.. w
      chinach coraz wiecej mozna a w polsce coraz mniej.. jezeli tak
      ma byc to ja dziekuje, uciekam z tad dopuki mozna. Jeszcze nie
      wiem gdzie ale napewno znajde jakies miejsce na swiecie ktore
      nie jest tak chore jak ten kraj..
      • tomek854 Mp3 ( i oggi bo ja w tym sobie zrzucam) 25.11.03, 20:38
        Ja bym bardzo chetnie zaplacil za mp3, bo sam jestem muzykiem. I gdyby taka mp3
        kosztowala np 25 groszy za numer bylo by ok. Ale pare zlotych ?

Nie stac mnie zeby kupowac plytki po kilkadziesiat zlotych, ale hgdyby kazdy
        np. kto ma mp3 zalozmy na ten przyklad ich troje zaplacil 25 groszy od utworka
        to patrzcie ile by oni dostali. Niech w polsce 500000 luda ma po 4 kawalki ich
        troje na kompie to to jest pol miliona :)

(moje 4 kawalki ma na kompie na razie z 5 osob to zarobil bym 5 zlotych, no ale
        zawsze :)))
    • Gość: cli3nt Re: Policjanci z Rudy Śląskiej szukają piratów in IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.03, 21:59
      ale skur******** z tych nadznych pal. boja sie prawdziwych
      przestpecow to do tych co najmniej szkoda sie dopier******.
      tak, tak to jest polska.
    • Gość: Swith Re: Policjanci z Rudy Śląskiej szukają piratów in IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.03, 22:28
      PIERDOLO......... HU..... KURW...... NIE DADZA CZLOWIEKOWI NORMALNIE PRACOWAC
      PRZY KMPIE . A KOGO STAC NA LEGALNE OPROGRAMOWANIE . PEDALSK... SZMAT......
    • Gość: Tygrysq Re: Policjanci z Rudy Śląskiej szukają piratów in IP: *.light.csk.pl 25.11.03, 23:10
      Nie rozumiem czegos...Czy nie mozna im po prostu nie otworzyc
      drzwi? w koncu jesli nie maja dowodow, to nie maja podstaw do
      nakazu rewizji... Ja, chociaz nie mam nic do ukrycia i tak bym
      ich nie wpuscil... Dla zasady, dla prawa
    • Gość: Leonek Re: Policjanci z Rudy Śląskiej szukają piratów in IP: *.gl.digi.pl 25.11.03, 23:18
      Powino Tak Byc wszedzie !!!!! to by zmiejszylo piractwo w polsce
      ale pomysl jest dobry tak trzymac:)
    • Gość: miroslaww Re: Policjanci z Rudy Śląskiej szukają piratów in IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.03, 02:22
      tylko czy podczas zatrzymania dokonali spisu dokladnej listy podzespolow.
      W krakowskiej sekcji pg sa zlodzieje. jak zabierają komputer to na pokwitowaniu
      pisza komputer w metalowej obudowie bez oznaczen fabrycznych. a przy odbiorze
      okazuje sie ze brakuje podzespolow w srodku
    • Gość: miroslaw Wyżga sekcja pg komendy miejskiej to zlodzieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.03, 02:32
      moj przypadek byl 6 lutego w krakowie.
      sekcja pg w krakowie zabezpieczyła mi komputer płyty cd.
      jak zatrzymują sprzęt to muszą dać pokwitowanie.
      Na pokwitowaniu napisali tylko: komputer w metalowej obudowie bez oznaczeń
      fabrycznych 1 szt. przy odbiorze okazało się że ukradli część podzespołów
      ze środka. i do tej pory skurwysyny nie chcą za to zapłacić.
      sprawa i tak była bezpodstawnie wszczęta jak się pózniej okazało
      POLICJA TO ZŁODZIEJE czy tu też zginie coś na pewno
      • Gość: stawik Re: sekcja pg komendy miejskiej to zlodzieje IP: *.teonet / *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.03, 23:52
        Bo wszystkie policjanty ko skurwysyny jebane nic nie robia tylko kradna albo
        jezdza najebani pod prad po ulicach i powoduja wypadki
    • Gość: www Re: Policjanci z Rudy Śląskiej szukają piratów in IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 26.11.03, 02:47
      wwwwwwww
    • Gość: radioamator jak zablokowac nr 997 i podsluchiwac policje. IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 26.11.03, 02:53
      wyciągnąć karte z komorki i dzwonic na 112 najlepiej kilka osob jednoczesnie.
      paly będą odbierac jak porąbani.
      aby ich podsluchiwac lub zaklucac lacznosc radiotelefon na 172 Mhz.
      to ich pasmo kanaly mają co 25 khz.
      najlepiej kupic od 136 do 174 Mhz.
      wszystko wiesz gdzie interweniuja do sluchasz co oficer dyzurny mowi do patroli
      w terenie. spytaj o to w najblizszym sklepie radiokomunikacyjnym to prawda
      i kup sobie taki i nadawaj zaklucając im lacznosc
      • Gość: radioamator jak zablokowac nr 997 i podsluchiwac policje. IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 26.11.03, 02:57
        wyciągnąć karte z komorki i dzwonic na 112 najlepiej kilka osob jednoczesnie.
        paly będą odbierac jak porąbani.
        jesli nie masz karty to nie wiedza z jakiego numeru dzwonisz
        w krakowie dzwonimy przez 3 lata i nam nafruwali do tej pory!!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: sandwich Re: jak zablokowac nr 997 i podsluchiwac policje. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.03, 13:13
          Jesteś nieodpowiedzialnym dzieckiem z rodzaju tych, co to dzwonią, że jest
          bomba kiedy mają mieć klasówkę. Pomyśl, jeżeli umiesz myśleć w co wątpię do
          czego służy numer 112. Jeżeli nie dociera to do ciebie, bo masz startą psychikę
          i nie potrafisz rozumować w katogoriach moralnych, wiedz, że to do czego
          namawiasz jest przestępstwem i możesz zostać skazany nawet za przyczynienie się
          do czyjeś śmierci.

Jełopów nie pozdrawiam
          • Gość: Xecutioner Re: jak zablokowac nr 997 i podsluchiwac policje. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.03, 23:44
            Dobrze piszesz. Popieram. Jak tamci chcą podsłuchiwać gliny i oficerów
            dyżurnych to kupcie sobie skanery a narobicie mniej szkód innym. Pozdrówka.
    • Gość: Michaił NO OK ALE JEŚŁI... IP: *.rawanet.net 26.11.03, 12:42
      Policja wejdzie do mojego domu i znajdą kopie programów, to ja
      moge sie wyłumaczyć z posiadania kopi oryginalnych programów.
      po prastu dobry informatyk nie uzywa oryginalnych płytke
      poniewaz moga ules zniszczeniu, tak więc moge powiedzieć że
      przegrałem swoje oryginalnie zakupione programy w celu
      zabezpieczenia się przed ich zniszczeniem. i w ten sposób te
      niby pirackie płytki nie są pirackimi płytami ale tylko mądrym
      posunięciem ze strony użytkownika. Co inego jeśli znaleziono by
      u mnie wiecej iż 1 kopie tego samoego programu. wtedy można by
      wnioskowac ze kopiuje masowo programy w celach zarobkowych.
      Ale ja nie posiadam wiecej niż 1 kopi więc Policja może mi
      naskoczyć :)
      • cza_ha Re: Policja nie jest taka gupia 26.11.03, 19:42
        żeby na życzenie prokuraturek wszczynać wojnę z małolatami,wystarczą im meczowe
        przepychanki. Papierki przyjęli, bo muszą, i schowią je do najniższej szuflady.
        Wykonać !
      • Gość: Ramboo Re: NO OK ALE JEŚŁI... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.03, 14:52
        No spoko ale musisz im pokazac oryginalna plytke z ktorej to kopiowales... a
        mp3 tez masz kopiowane z oryginalnych plytek? Nie ma tlumaczenia. Mi w sklepie
        przy zakupie kompa zainstalowano Windowsa a plytki mi nie dano bo bym musial
        ja sobie sam kupic. Tutaj w tym wypadku tez nie ma tlumaczenia bo kazdy mogl
        by tak powiedziec... Poprostu to jest karanie niewinnych ludzi.
        • Gość: Wolf Re: NO OK ALE JEŚŁI... IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 11.12.03, 03:39
          Dokladnie - bo najlatwiej jest latac po domach normalnych ludzi i rekwirowac
          komputery - sa wyniki , jest statystyka.
          Trudniej juz jet szukac np. skradzionych samochodow - i kulke mozna przy tym
          zarobic - nie oplaca sie

Pozdrawiam wszystkich siermiegow w niebieskich kretynskich mundurkach
    • Gość: mirek no w sosnwcu juz 3 osiedla objechali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.03, 01:42
      poplicja z kolesiami jakimis 3 osedla w sosnowcu od 21 pojechala kapa totalna
      wszyscy sie boją
      • Gość: Elemak Wiesci z katowic IP: 62.233.185.* 27.11.03, 10:51
        Wczoraj wieczorem otrzymalem informacje ze wlacdza przetrzepywala czesc sieci
        Gwiazdy.net i osiedle wajdy radze osoba z katowic instalowac linuxa :)
        • cza_ha Re: Wiesci z 27.11.03, 12:28
          No to mamy PPP - powtórkę państwa policyjnego
          - przecież to jak za Adolfa szukanie radio

Niedługo nam chipy wszyją i wezmą w sieć
          Moze wyluzują jednak ?
          • Gość: kris Re: Wiesci z IP: 217.97.165.* 27.11.03, 12:44
            śmieszą mnie porówniania, że piractwo oprogramowania to tak jak kradziez samochodu.
            1. jak skopiuje program od kolego do DOMOWEGO UZYTKU, kolega programu nie straci!
            2. Producent tez nie straci, gdyz gdyby nie bylo mozliwosci jego skopiowania nie kupil bym programu gdyz jest zbyt drogi.
            3. Jesli bede mial wlasna dzialalnosc gospodarcza - wtedy program legalnie kupie, gdyz bede go wykorzystywal do celow zarobkowych.

• Gość: kontrwywiad cos dla niedowiarkow... IP: *.pl / 81.210.122.* 02.12.03, 22:46
            to dla tych ktorzy nie maja bladego pojecia o tym co sie naprawde dzieje w
            rudzie slaskiej a pisza glupoty i smieja sie z tych ktorzy napisali prawde...

hacking.pl/news.php?id=2982
            i co padl teraz na was blady strach ? portki juz sa pelne ?

chcialbym widziec wasze kozackie miny :P
            • Gość: Wolf Re: cos dla niedowiarkow... IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 11.12.03, 03:45
              Dobrze - ze podales ten link - ja naszcescie nie jestem w sieci blokowej - mam
              wlasne lacze - ale upewniles mnie - jak tylko sie zjawia pod moim domem -
              poszczuje psem - a potem otworze drzwi i sprzedam kose kazdemu kacapowi ,
              ktory bedzie usilowal zblizyc sie do mojego kompa

Pozdrawiam durniow w niebieskich mundurkach
        • Gość: Demostenes Dementi!!!!! IP: 213.216.81.* 27.11.03, 12:46
          ?W Rudzie Śląskiej, nie miało miejsca żadne wejście do prywatnego domu klienta sieci Elsat, tym bardziej rzekomego zarekwirowania 90ciu komputerów prywatnych (jest to durną plotką rozsianą przez jakiegoś użytkownika o ksywie 'viper')?

To cytat z sosnowieckiego forum, w treści całego posta zdementowana została też pogłoska o przeszukaniach dokonywanych przez Policję w tym mieście.
          Dla zianteresowanych podaje linka forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=264&w=9318905&a=9336958

Wychodzi na to ze cała afera związana z Rudą Śląską przybrała charakter miejskiej legendy, a wszystko po raz kolejny wzięło początek od nierzetelnych informacji w Gazecie Wyborczej, która zamiast podawać sprawdzone informacje i (w tym przypadku) stan prawny odnośnie tego co jest, a co nie jest przestępstwem określanym mianem piractwa komputerowego, szuka taniej sensacji, sieje popłoch i nabija sobie wejścia na prowadzone w swoim portalu fora internetowe.

Jeśli komuś podniosło się ciśnienie po lekturze artykułu i zamieszonych na forum postów to potwierdza to tylko fakt, że nieznajomość prawa szkodzi:)
          Tak więc, żeby zakończyć temat i uspokoić domorosłych ?piratów? podaję cytat z wykładu wygłoszonego przez Dr hab. Andrzeja Adamskiego (Katedra Prawa Karnego i Polityki Kryminalnej Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu )
          : ?2. Czy używanie nielegalnych kopii prawnie chronionych programów komputerowych jest w Polsce przestępstwem?

Nie. Polski ustawodawca nie przyjął takiego rozwiązania (zalecanego przez rekomendację Rady Europy nt. Przestępstw Komputerowych z 1989 r.). Zdecydował się natomiast na objęcie zakazem karnym szeregu innych form naruszeń autorskich praw majątkowych w odniesieniu do programów komputerowych, takich jak ich nieuprawnione: zwielokrotnianie [art. 117 ustPrAut], kopiowanie [art. 278 § 2 k.k.], rozpowszechnianie [art. 116 ustPrAut] oraz paserstwo [art. 118 ustPrAut , art. 293 k.k.].

Cały artykuł w formacie pdf dostępny w sieci pod adresem URL www.law.uni.torun.pl/KOMP-LEX/Jabl_3.pdf., traktuje o podstawach prawnych zatrzymania sprzętu komputerowego przez Policję.

Podaję tez treść wspomnianych w cytacie artykułów definiujących przestępstwa komputerowe
          Art. 117. 1. (Prawo Autorskie) Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom w celu rozpowszechnienia utrwala lub zwielokrotnia cudzy utwór w wersji oryginalnej lub w postaci opracowania, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie, Podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Zwrócić należy uwagę na konstrukcję tego przepisu, a w szczególności warunkowanie popełnienia przestępstwa od celu dokonywanych działań czyli utrwalania lub zwielokrotnia. O przestępstwie możemy mówić jedynie wtedy kiedy są to działania podjęte w celu rozpowszechniania. Wiec posiadanie zainstalowanego windowsa bez licencji nie podpada pod ten przepis.

Art. 278 § 1 (K.K) . Kto zabiera w celu przywłaszczenia cudzą rzecz ruchomą, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
          § 2. Tej samej karze, podlega kto bez zgody osoby uprawnionej uzyskuje cudzy program komputerowy w celu osiągnięcia korzyści majątkowej.

Tym razem fakt popełnienia przestępstwa uwarunkowany jest działaniem w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, więc dotyczy tylko handlujących piratami lub osób wykorzystujących nielegalne oprogramowanie w prowadzonej działalności gospodarczej.

Art. 116. 1. (P.A) Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom rozpowszechnia cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie, Podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Nie wymaga komentarza

Art. 118. 1. Kto w celu osiągnięcia korzyści majątkowej przedmiot będący nośnikiem utworu, artystycznego wykonania, fonogramu, wideogramu rozpowszechnianego lub zwielokrotnionego bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom nabywa lub pomaga w jego zbyciu albo przedmiot ten przyjmuje lub pomaga w jego ukryciu, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

W celu osiągnięcia korzyści majątkowej, więc nie wymaga komentarza.

Art. 291 § 1. Kto rzecz uzyskaną za pomocą czynu zabronionego nabywa lub pomaga do jej zbycia albo tę rzecz przyjmuje lub pomaga do jej ukrycia, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
          § 2. W przypadku mniejszej wagi, sprawca podlega grzywnie karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
          Art. 292 § 1. Kto rzecz, o której na podstawie towarzyszących okoliczności powinien i może przypuszczać, że została uzyskana za pomocą czynu zabronionego, nabywa lub pomaga do jej zbycia albo tę rzecz przyjmuje lub pomaga do jej ukrycia, podlega grzywnie , karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
          § 2. W wypadku znacznej wartości rzeczy, o której mowa w § 1, sprawca podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
          Art. 293 § 1. Przepisy Art. 291 i 292 stosuje się odpowiednio do programu komputerowego.

Niebezpieczne przepisy, ale tylko na pierwszy rzut oka. Bo dotyczą paserstwa czyli np. przyjęcia rzeczy pochodzącej z przestępstwa (np. skopiowanego windowsa od kolegi ? przestępstwo kolegi polega na nielegalnym rozpowszechnianiu, patrz odpowiednie przepisy wyżej), ale jeśli sami dokonaliście kopii oryginalnego windowsa kolegi (co nie jest przestępstwem jeśli nie zrobiliście tego w celu rozpowszechnienia lub uzyskania korzyści majątkowej) to o paserstwo nie można posądzić.

Podsumowując ? posiadanie i używanie nielegalnego oprogramowania w Polsce nie jest przestępstwem, więc rzekome naloty Policji są całkowicie bezpodstawne, co pozwala przypuszczać, ze opisane na forum sytuacje to faktycznie złośliwe plotki (może jakaś nowa kampania Microsoftu?)

I jeszcze słowo o mp3

Dopóki na pliki MP3 przetwarzamy (do użytku domowego) własną, zakupioną w sklepie płytę, jest to legalne. Gdy zaczniemy sprzedawać płyty z utworami MP3 - złamiemy prawo. Wątpliwości zaczynają się pojawiać w chwili, gdy udostępnimy piosenki na stronie WWW lub nagramy na płytę CD-RW utwory pobrane z innych stron. Według jednych jest to forma tzw. dozwolonego użytku domowego - stanowisko takie prezentuje na przykład Andrzej Kosmala, dyrektor generalny Związku Producentów Audio i Video (Gazeta Komputer, 5.01.1999). W takim przypadku, podobnym do nagrywania muzyki z radia, płacimy wytwórniom muzycznym, kupując sprzęt nagrywający. Jest to wliczone w jego cenę i wynosi ok. 3% wartości.

Dozwolony użytek prywatny obejmuje przegranie płyty od kolegi nawet w do postaci MP3, tak długo jak dokonywane jest to prywatnie i na własny użytek
          Zakres własnego użytku obejmuje krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego.

Przepisów poszukajcie sobie sami.

• Gość: Freezer Re: Dementi!!!!! IP: *.pl / *.pl 27.11.03, 21:08
            Ten cytat to treść mojego komunikatu do użytkowników sieci w Sosnowcu i
            Szczecinie. Ciesze się, że chociaż część czytelników go zrozumiała, bo
            niektórzy mają z tym problemy i zadają mi banalne pytania na emaila w
            stylu "czy to znaczy że nie mogę już ściągać muzyki?". A ja jasno określam, że
            jako administrator nikomu nie zabraniam, ale każdy to robi na własną
            odpowiedzialność, i dopóki nie zarabia na tym nie musi się niczego obawiać.
            Śmieszne są dla mnie przykładowo pogłoski typu, że za każdą nielegalną MP3'jke
            jest kara pieniężna w wysokości 7zł. To jest niedorzeczne, taki cennik nie
            może istnieć, każdy wytwórca danego utworu/albumu wytoczył by sprawe
            indywidualnie, a nie kasował śmieszne 7zł za sztukę. Przepraszam ale żeby
            napisać coś więcej nie mam za bardzo czasu. Pozdrawiam wszystkich panikarzy;)

GG# 2065297
          • Gość: BRN Re: Dementi!!!!! IP: *.koszalin.sdi.tpnet.pl 28.11.03, 12:39
            Dobrze napisane. Ale bez sensu.
            Korzysc materialna to nie tylko _zarobek na sprzedazy_ lewego Windowsa...
            Korzysc materialna to takze _oszczednosc_ na roznicy miedzy cena legalnego Win
            (500 pln za OEM) a piracka wersja (kilkanascie zlociszy na gieldzie, zlotowka
            gdy sam kopiuje). Przeciez (prawie) wszyscy w tym forum krzycza ze ich nie stac
            na legal Win, ze zarabiaja malo, ze ceny za duze - i dlatego uzywaja piratow.
            Wiec czym jesli nie korzyscia materialna podyktowane jest ich dzialanie???
            Druga sprawa: aby wykorzystac tego pirackiego Windowsa trzeba go _zwielokrotnic_
            - np. kopiujesz od kolegi. I to juz tez wyczerpuje znamiona przestepstwa.
            Wiec nie jest tak rozowo, niestety...
            • Gość: Demostenes Re: Dementi!!!!! IP: 213.216.81.* 28.11.03, 13:13
              Nic bez sensu. Ja podałem tylko przepisy, z których jednoznacznie wynika ze samo posiadanie nie jest karalne, chociaż te zapisy dotyczące korzyści majątkowych rzeczywiście można różnie interpretowąć. Natomast zawsze mozesz miec zainstalowanego windowsa z oryginalnych legalnie zakupionych nośników, które potem legalnie sprzedałeś bo potrzebowałes kasy. Znajdź na to paragraf....
              i pamiętaj o domniemaniu niewinności oraz o tym że w tego rodzaju przestępstwach musza być 2 strony. Czyli najpierw trzaba postawic zarzut złodziejowi, a potem prowadzić jakies dzialania przeciw paserowi....
              • Gość: Pelias Re: Dementi!!!!! IP: *.czeladz.msk.pl 28.11.03, 15:23
                Cześć.
                Podaj mi na e-maila swoje imię, nazwisko i adres kancelarii adwokackiej w której
                pracujesz - dobry prawnik to skarb.
                Mam też pytanie - jakie utwory są chronione prawem, a dokladniej:
                a) utwory [dzieła], które nie mają dystrybutora w Polsce, Europie, półkuli
                północnej (np. anime - nie wydane nigdzie poza Japonią)
                b) utwory niekompletne - takie że sam bym im podziękował za odnalezienie
                autora/dystrybutora:)
                Czy są w Polsce sądy tak beszczelne, by uznać za "korzyść majątkową", zysk
                wynikający z tego, że sciągnałem komiks z netu, zamiast jechać do Japonii i tam
                szukać przez parę lat papierowego wydania?;-)
                Mój e-mail:
                borkowski@(WYTNIJ_TO)post.pl
                • Gość: strachliwy Re: Dementi!!!!! IP: 62.233.243.* 30.11.03, 23:17
                  kurde musze kompa odkopać
            • Gość: A Re: Dementi!!!!! IP: *.k.mcnet.pl 03.12.03, 14:24
              Wczoraj nie kupilem Mercedesa i odnioslem korzysc materialna w wysokosci 300 000
              PLN (bo te pieniadze zostaly w mojej kieszeni), czy w swietle twojej
              interpretacji "korzysci materialnej" powinienem sie zglosic do urzedu
              skarbowego i zaplacic od tego podatek ? ;-)
          • Gość: nero Re: Dementi!!!!! IP: 212.106.191.* 28.11.03, 18:04
            Wiecie co .. mi sie wydaje ze to kolejny genialny pomysl na zalepienie dziury
            budzetowej :)
            • Gość: VBM Re: Dementi!!!!! IP: 62.233.241.* 30.11.03, 14:51
              dobra dobra nie dawaj im pomyslow :P
          • Gość: Staniol Re: Dementi!!!!! IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 28.11.03, 19:39
            ja mam windowsa orginalnego ale mam duzo mp3 sciaganych z neta i duzo plyt
            przegrywanych nio to znaczy ze nie moga nic mi zrobic odpiszcie
          • Gość: Beata Re: Dementi!!!!! IP: 80.48.245.* 28.11.03, 23:55
            czy to jest napewno prawda u nas w katowicach, a dokładniej region:GISZOWIEC,
            KOREA, NIKISZOWIEC, JANOW,ale najbardziej mnie obchodzi nikiszowiec czy nie
            beda sprawdzac prywatnych komputerowi czy wogole maja jakis nakaz sadowy.
            Bomoim zdaniem nie moga tak wchodzic do prywatnych mieszkac i rzadac o
            pieniadze za zle oprogramowanie. Bardzo prosze o odpowiedz na mojego
            prywatnego maila beatka162@poczta.onet.pl

z gory dziekuje za odpowiedz
          • Gość: Gzres Re: Dementi!!!!! IP: *.n.pl 30.11.03, 17:48
            Witam,

Wszystko to jest prawda ale jest coś takiego jak licencja dołączona do
            oprogramowania. Kupując dany produkt dołąćzona jest licencja do produktu i
            instalując go na komputerze lub otworzysz pudełko z oprogramowaniem równa się z
            akceptacją warunków dołączonej licencji. A w licencjach jest napisane ze
            zabrania sie kopiowania produktu (wiec nie mozesz skopiować płyty i później dać
            ją koledze do użytkowania) jeśli Policja znajdzie system ,np. Windows XP i nie
            ma sie licencji na oprogramowanie czyli możne wystąpić podejrzenie o nabyciu
            programu (gielda) czyli jest to paserstwo (kupujesz świadomie produkt
            pochodzący z nielegalnego źródła) a jeśli dostałeś od znajomego to musisz podać
            jego dane i wtedy sprawdza się czy rzeczywiście ten znajomy posiada dane
            oprogramowanie jeśli posiada legalne to znaczy, że złamał warunki licencji i
            wtedy Policja powiadamia producenta i ten wytacza proces o złamanie warunków
            licencji. Jak widać nie jest proste używanie legalnie windowsa czy office firmy
            microsoft czy Photoshopa firmy Adobe lub Antywirusa Symanteca.

Licencja jest bardzo ważna więc proszę człowieka który napisał, że każdy kto ma
            nielegalne oprogramowanie ściągnięte z sieci może je legalnie używać, to mówie
            że to nieprawda. Sama znajomość przepisów prawa nie wystarczy trzeba znać
            jeszcze warunki licencjonowania na dane oprogramowanie.
          • Gość: HWDP Re: Dementi!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.03, 19:01
            POlicja to frajerzy niech scigaja dilerów a nie za prostych ludzi sie biora
            ktorzy ciezko pracuja na kawalek chleba i nie maja na legalne oprogramowanie
            dla swoich pociech.CH.W.D.P TO JA OSKARzam panstwo za to ze za malo zarabiamy
            i nie mamy na nic oryginalnego.
          • Gość: Copy nakaz?? IP: *.f70.katowice.pl 30.11.03, 19:22
            Czy oni maja chociarz nakaz przeszukania mieszkania?? co maja prawo mi zrobić??
          • Gość: Daria Re: Dementi!!!!! IP: *.setcom.pik-net.pl 01.12.03, 13:09
            nierozumiem takiego czegos co sie jusz dzieje na tym swiecie jesli ktos sie
            chce popisac to niech sie poisuje w inny sposób a nie straszeniem ludzi a mp3na
            komputerze sciagniete to nic takiego kazdy polak ma na swoim komuteze mp3.
          • Gość: Siwy Re: Dementi!!!!! IP: *.trainnet.trzepak.pl / *.trainnet.trzepak.pl 01.12.03, 13:58
            Zwykły użytkownik 'nie legalnego oprogramowania, nie jest złodziejem !
            Lepiej byście sie wzięli za łapanie prawdziwych złodzieji (czytaj: rząd i
            kościół).
            I nie sądzę nawet żeby to była jakaś propaganda Microsoftu (lub Microshitu jak
            kto woli), gdyż w interesie firmy jest żeby ich produkt był ogólnie powszechny.
            Bo ja np. idąc do pracy, gdy szef zapyta jaki potrafię obsługiać edytor tekstu,
            napewno powiem że MS Word. A dlaczego? po go mam w domu (oczywiście nielegalną
            wersję) i na nim pracuję! A gdybym musiał go kupić za 2000zł tylko po to żeby
            się nauczyć obsługi to bym się przesiadł na jakiś darmowy soft np OpenOffice.
          • Gość: FAT Re: Dementi!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.03, 18:08
            Z vałym szcunkiem ale kolega nie zna aktualnych przepisów...
            Ustawam mówi że nie ma dozwolongeo uzytku w przypadku programó komp.
            AMEN przykre ale tak jest.............
            pozdrawiam
            FAT
            • Gość: Demostenes Re: Dementi!!!!! IP: *.quarknet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.03, 20:43
              Oczywiście, ze Ustawa o prawie autorskim wyłącza oprogramowanie z dozwolonego
              uzytku osobistego, ale nikt nie pisał że te zasady oprogramowania się tyczą.
              Przeczytaj uważnie raz jeszcze.
              Informacje o dozwolonym uzytku osobistym znajdują się w osobnym akapicie nt.
              mp3 i nie wiem skąd pomysł, że dotyczy to oprogramowania.
          • Gość: Ver Aż żałość bierze IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.12.03, 19:43
            Żałość bierze jak się czyta te samousprawiedliwienia przestępców. Muzyka - jest
            własnością jej twórców i tylko oni mają do niej prawo i tylko oni mogą ją
            rozpowszechniać, to oczywiste. Kradniesz? Miej choć na tyle krytycyzmu,
            obiektywizmu i honoru, by się przyznać - choć przed samym sobą.
            • Gość: tata Re: Aż żałość bierze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.03, 00:27
              wiesz co?...proponuję żeby muzycy sami sobie słuchali swoich utworów we własnym gronie , a jak chcą taką szaloną kasę za swoje murmurando -to ja sobie za darmo przy goleniu pogwizdam sam,póki co gwiżdże na wszystko
            • Gość: Smok Eustachy Re: Aż żałość bierze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.03, 15:59
              Ale muzycy nie sa wlascicielami fal dzwiekowych, jak i elektromagnatycznych.
            • Gość: Wolf Re: Aż żałość bierze IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 11.12.03, 04:15
              Wolalbym , zebys sprecyzowal swoja wypowiedz - muzycy - czy p...ni wydawcy
              muzyczni ?

Bo muzycy jako tacy raczej malo maja kasy ze swojej dzialalnosci - wszystko i
              dzie na wydawcow , sprzedawcow i siec posrednikow

Pozdrawiam
              • Gość: wizard Re: Aż żałość bierze IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.12.03, 16:45
                sadzisz ze muzycy malo zarabiaja?

zobacz sobie np Britney Spears - spiewa jakies pedalskie pioseneczki obnazajac
                sie przy okazji [na teledyskach], i ma wielka wille oraz kase na pokoloenie. A
                inni ciezko pracuja i nie maja nic. To niesprawiedliwe, wiec to ze sobie
                pozyczamy muzyke to tylko wymierzanie sprawiedliwosci, ktorej kapitalistyczny
                swiat nie moze zapewnic.

Patrz na Billa Gates'a - ustawil juz pare pokolen, wiec juz nie przesadzajmy...
                po co mu wiecej kasy? I Office za 2000 zl to juz sie nie chce kupowac. I tu
                jest pomysl Billa - maja monopol nieuczciwą grą (ze kazdy komputer musi miec
                windowsa itd albo jego komp jest nieuzywalny - niekompatybilny). I znow - Bill
                sobie chyba jaja robi. I mnie nie obchodzi ze przez piractwo kolejne pokolenie
                nie bedzie moglo sie podcierac dolarami.
          • Gość: Scott Re: Dementi!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.03, 20:49
            Ludzie w Lędzinach, Tychach, Mysłowicach,Katowicach Naloty Policji.
            Chowajcie cały soft
          • Gość: Molder To kosmici!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.03, 19:32
            Tak kochani obywatele. To spisek,Amerkanskiego rzadu, Sadama husajna i opcej
            cywilizacji.To oni pragną zniszcyc nasza cywilizacje i spłodzic nowa rase z
            husajna i busza.Wiec obywatele bronmy sie budujmy okopy,szykujmy widły i
            gotujmy sie do wojny.To bedzie nasza "Chwila Prawdy"(krypto rekama TVN)
            Ze wiarygodnych źrodeł; białych myszek pływajacych w mojej toalecie wiem ze
            obronic nas moga tylko ręcznie "Sztrykowane" skarpety i szliaki przez
            prababcie w wieku 99.5 do 99.6 lat.Ludzie bujcie sie!!!!!!!!!!!!!!bo czek was
            zgubaaaaa...................
          • Gość: Nil's Re: Dementi!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.03, 20:10
            Uważam za sluszne co przed chwila przeczytalem ja rowniez uwazam ze jest to
            jedna wielka plotka ktora ktos rozpowszechnil dla "szpanerstwa" chociaz jest to
            rowniez bardzo prawdopodobne
          • Gość: nie-prawnik Dementi-poprawka i komentarze IP: 80.55.171.* 03.12.03, 11:09
            Małe (a w rezultacie duże) nieporozumienie w treści artykułu.
            Art. 117 Ustawy o Prawie Autorskim mówi:
            1. Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom, utrwala lub zwielokrotnia
            cudzy utwór w wersji oryginalnej lub w postaci opracowania, artystyczne
            wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie, godząc się na ich
            rozpowszechnianie, podlega karze pozbawienia wolności do lat 2, ograniczenia
            wolności albo grzywny.
            Czyli rozpowszechniać a godzić się na rozpowszechnianie to co innego. Samemu
            kopiując automatycznie godzimy się na rozpowszechnianie (bo to robimy). Jedyne,
            chyba, wyjście to stwierdzenie, że Windows był już zainstalowany w momencie
            kupna komputera, dysku itp. i był np. wliczony w cenę. Co dalej, ,to już zależy
            od naszego źródła kompa/dysku itp.
            Art. 118 Jak już tu mówiono (nie pamiętam autora postu, przepraszam), zależy co
            się rozumie przez korzyść majątkową. Jako, że należę do osób czepiających się
            szczegółów, to twierdzę, że pod ten sam przepis podpada policjant (prokurator,
            czy ktokolwiek, kto nam sprzęt zabiera), bo za to, że on weźmie od nas kompa z
            takimi programami, to on dostaje wynagrodzenie miesięczne. Dlatego MUSI mieć
            nakaz i (chyba) postawić zarzuty. Ale to takie moje czepianie się ;)
            Jeszcze jedna istotna sprawa:
            Art. 122.
            Ściganie czynów określonych w art. 115, 116 ust. 1, 2 i 4, art. 117 ust. 1,
            art. 118 ust. 1 oraz art. 119 następuje z oskarżenia prywatnego.
            Czyli: osoba rekwirująca sprzęt musi przedstawić nam właśnie takie oskarżenie.
            Nie wiem, czy takie oskarżenie musi być skierowane do konkretnej osoby, której
            sprzęt jest rekwirowany czy może być ogólne, ale to i tak pewien punkt
            zaczepienia jest :)
            Inne niebezpieczne dla osób korzystających z nielegalnego oprogramowania
            przepisy:
            Art. 287 [Oszustwo komputerowe] § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści
            majątkowej lub wyrządzenia innej osobie szkody, bez upoważnienia, wpływa na
            automatyczne przetwarzanie, gromadzenie lub przesyłanie informacji lub zmienia,
            usuwa albo wprowadza nowy zapis na komputerowym nośniku informacji,
            podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
            Kluczowe słowa: bez upoważnienia (choć w sumie nie napisane czyjego ;)),
            wyrządzenia innej osobie szkody (czyli utraty wpływów ze sprzedaży przez Billa
            G. na przykład).
            Tule ode mnie
            Pozdrawiam
            • Gość: Demostenes Re: Dementi-poprawka i komentarze IP: 213.216.81.* 03.12.03, 15:21
              www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20031129/TEMATYDNIA/31128020
              i wszystko jasne?
        • Gość: Kowall Re: Wiesci z katowic IP: *.katowice.msk.pl / *.katowice.msk.pl 03.12.03, 23:23
          Przed chwilą na TVN [fakty] o tym mówili i jakiś komendant z katowic to
          potwierdził !!!
      • Gość: thomas Re: no w sosnwcu juz 3 osiedla objechali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.03, 23:42
        hm, 3 powiadasz?? podaj mi jakie.
    • Gość: monczkin Re: Policjanci z Rudy Śląskiej szukają piratów in IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.03, 12:44
      policjanci są jak wampiry, mogą wejść tylko zaproszeni :-)
      • cza_ha Re: do DemoStones 27.11.03, 14:04
        No to żyjemy i żyć będziemy, znaczy dzieciaki marudzą, bo mają mokro
        a Psy nie takie gupie, wiedzą kogo gryźć.
        Jeszcze tylko tapicerzy z Groclinu dowalą Angolom i dzionek do przodu.
        • Gość: Demostenes Re: do DemoStones IP: 213.216.81.* 27.11.03, 14:17
          W związku z rychłym przystąpieniem Polski do UE Policja w towarzystwie owczarków górskich przeprowadza przeszukania prywatnych mieszkań w celu wykrycia nielegalnego posiadania oscypków. Jak wiadomo popularne zakopiańskie oscypki produkowane są z niepasteryzowanego mleka, co niezgodne jest z unijnymi przepisami dotyczącymi norm sanitarnych. Konsumenci sera są przerażenii, i nie tylko oni. Dochodziło do sytuacji kiedy przeprowadzono aresztowania studentów, którzy jak powszechnie widomo nogi myją rzadko, a zapach wydzielany przez ich stopy bywał przez psy identyfikowany jako zapach oscypka. Policja nie potrafiła bez zasięgnięcia opinii eksperta stwierdzić czy takie zdarzenie oznacza nielegalną produkcję oscypka czy tez nie, a jesli jest to działanie nielegalne, to czy jest ono popełnianie świadomie czy nie. Fora internetowe GW rozgorzały od dyskusji, zaobserwowano tez niesamowity wzrost sprzedaży środków czystości (głównie pumeksów), co wzbudziło podejrzenia, ze działania Policji mogą być powodowane lobbingiem firm produkujących takowe. Sytuację postanowił także wykorzystać Leszek Miller, który w ustanowieniu akcyzy na środki czystości dopatruje się szans na uratowanie przyszłorocznego budżetu. Odpowiednie przepisy są własnie opracowywane w Ministerstwie finansów.
    • Gość: Mamok Re: Policjanci z Rudy Śląskiej szukają piratów in IP: *.unreal.pl 27.11.03, 19:44
      A ja slyszalem ze tylko przeszukuja domy u adminow sieci a nie u przecietnych
      szarakow takich jak my !!!
      • Gość: ENIGMA Re: Policjanci z Rudy Śląskiej szukają piratów in IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.03, 21:05
        Kiedy przyjdą przeszukać dom,
        Ten, w który mieszkasz chłopie,
        Kiedy sprawdzą twój CD-ROM,
        I na płytach nagrane kopie,
        Gdy pod drzwiami staną, i nocą
        Nakazem w dłoni w drzwi załomocą -
        Wiesz o jaką im chodzi zbrodnię?
        Ściągałeś pliki
        Przez dwa tygodnie.
        Już przed twym domem setki są glin,
        Dokąd uciekać ? Chyba do Chin.
        A wszystko przez to, że owe dane,
        Wprost z Ameryki były pobrane
        Co czyni z ciebie kogoś gorszego,
        Niźli mordercę wielokrotnego...
        • Gość: thc Re: Policjanci z Rudy Śląskiej szukają piratów in IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.03, 22:16
          Witam wszystkich

Ludzie troszeczke rozsadku jak wy sobie to wyobrazacie ,ze policja puka do
          kazdego internalty czy nawet administratora i przeszukuje mu chate ??
          Jezeli juz mial by sie ktos przyczepic to moze tpsa w zwiazku z nielegalnym
          dzieleniem przez jakiegos adminka neostrady a i to malo prawdopodobne.

Ta cala sprawa z tym ze chodza do prywatnych ludzi to jedna przeogromna
          sciema ,ktorej trzeba przyznac ze wzbudzila niemale zamieszanie i panike :)

Pozdrawiam wszystkich z neostrada :-)
      • Gość: filozof Re: Policjanci z Rudy Śląskiej szukają piratów in IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 28.11.03, 02:00
        Szykujcie się na gestapo rybiata, chcieliście wolności to macie hehehehe
    • forman5 Re: Policjanci z Rudy Śląskiej szukają piratów in 27.11.03, 23:42
      No nie wiem czy to ściema.Jesteś w sieci ? ? Po nitce do kłebka ! !

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=73&w=9303924

A i w okolicach Tarnowskich Gór ponoć Brygady Eljota Nessa trzepią mieszkania
      i domki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka