Dodaj do ulubionych

WIZERUNEK MIASTA

IP: 213.17.152.* 25.11.03, 01:35
Ludzie z innych regionów uważaja Katowice, za brudne, brzydkie i nudne miasto, w którym sa tylko huty i kopalnie. Nasze media ogólnopolskie robią wiele by Polacy nie dowiedzieli się jak na prawdę wygląda to miasto. Przykłady: Za każdym razem, gdy jest mowa o strajku w PKP pokazuja Katowicki dworzec. Czy w innych miastach nie ma dworców? Owszem dworzec katowicki świetnie pokazuje upadek PKP, ale w świadomości przecietnego widza tworzy się skojarzenie Katowice = strajki.
Inny przykład: dziś Informacje Polsatu mówiły o wygórowanych żądaniach związkowców z PHS. Dziennikarz mówił jacy to hutnicy są zachłanni i jaką to mają mentalność socjalistyczną. W tle było widać przez dłuższą chwile wielki napis: "KATOWICE". I od razu tworzy się skojażenie: Katowice = skansen socjalizmu w Polsce. A wiecie co jest najśmieszniejszego? Ten napis "KATOWICE" pochodził z napisu "HUTA KATOWICE" który oczywiście nie został pokazany w całosci. A Huta Katowice przecież nie znajduje się w Katowcach tylko w Dąbrowie Górniczej. Ale tego juz panom z Warszawki nie chciało sie zakomunikować. Ważne jest pokazać jakie to Katowice są zacofane, a nasza Warszawa nowoczesna. Ręce odpadają.
Inny przykład to kręcony przez Telewizje Poznań(na co trzeba zwrócic szczególna uwagę) serial Święta Wojna. Tam głupek z Katowic nie wie co to jest pub. I dopiero warszawiak musi mu to tłumaczyć. Jest to dla mnie o tyle denerwujace, że byłem wiele razy w Warszawie i wiem, że oferta gastronomiczna stolicy jest mizerna. Tego serialika nie chce mi się nawet komentować.
Jedno jest pewne, jak kiedys spotkam Hankego to nie wiem czy wytrzymam, i nie nakopię mu w tę tłustą d...
Pozdrawiam mieszkańców najnudniejszego miasta w Polsce, skansenu socjalizmu, którego mieszkańcy nie wiedza nawet co to jest pub.
Obserwuj wątek
    • Gość: katowiczanin Re: WIZERUNEK MIASTA IP: 62.233.241.* 25.11.03, 08:19
      Katowice stopniowo robią się coraz ładniejsze. A rozmachu inwestycyjnego może
      im pozazdrościć wiele miast, nie tylko na Śląsku ale i w całej Polsce. Widać,
      że władze miejskie kładą nacisk na gruntowne udrożnienie i przebudowę tras
      komunikacyjny. Powstają także nowe trasy przelotowe i układy komunikacyjne. Od
      takich rzeczy się zaczyna unowocześnianie miasta. Teraz będą się brać za
      przebudowę kanalizacji i ujęcia ścieków w oczyszczalnie. Rzeka Rawa, która
      płynie przez centrum miasta będzie czysta i już jest odkrywana, powstały
      bulwary nad Rawą, kończy się budowę ostatniego odcinka jej uregulowania w
      kierunku centrum. To wszystko są prorytetowe zadania, może nie tak efektowne,
      ale niezbędne dla życia miasta. Miasto nasze z dnia na dzień ładnieje. I to
      powinno nas cieszyć!

A od Bercika (i Handzi) z serialowej "Świętej wojny", proszę się odpiepszyć!!!
      • Gość: obywatel Re: WIZERUNEK MIASTA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 09:12
        No Katowiczanin - teraz wiadomo gdzie i dla kogo pracujesz. Pan prezydent
        powinien się cieszyć z takiego pochlebcy. Byłzebyś to ty Bojarun?
        • Gość: katowiczanin Re: WIZERUNEK MIASTA IP: 62.233.241.* 25.11.03, 09:56
          Drogi Obywatelu!
          Nic z tych rzeczy, o które mnie posądzasz. A od rzecznika magistratu Bojaruna
          jest mi tak daleko, jak do gminnej szkoły pod górkę. Zauważ, że "pochlebstwa" i
          wazelina dotyczyły - poza trasami komunikacyjnymi, które są imponującymi i
          bezdyskusyjnymi osiągnięciami - tak trefnego tematu jakim jest rzeka Rawa(!) i
          związana z nią kanalizacja.
          Tymi superlatywami chcę chytrze wpłynąć na władze miejskie, aby wreszcie
          realnie zaczęły realizować obowiązującą ich UCHWAŁĘ O OCHRONIE DOLIN RZECZNYCH
          w Katowicach, bo chcą się ubiegać o zewnętrzne fundusze (krajowe i unijne) na
          ochronę środowiska w mieście. Osią tego "tematu" może być rz.Rawa, gdzie
          poczynając od zbudowanej na niej oczyszczalni ścieków "Klimzowiec", z pięknym
          Parkiem w Dolinie Rawy (nie uznawanym przez władze miejskie za park - sic!),
          leżącym nad czystą już rzeką, i dalej w kierunku centrum miasta: jest pilna
          potrzeba ujęcia jej śmierdzących "dopływów" kanalizacyjnych w system
          oczyszczalni ścieków.
          Ktoś to wreszcie musi zrobić!!! Bo inaczej przez stolicę województwa, a być
          może europejskiego regionu, g... odkrytą Rawą popłynie przez centrum! Ot, co!
          Pozdrawiam!
          • Gość: obywatel Re: WIZERUNEK MIASTA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 16:16
            No tom zrozumiał. Słuszna kwestia - sam jeżdżę na rowerze ścieżką rowerową,
            której fragment biegnie wzdłuż Rawy i znam ten smród...
            Obawiam się jednak, że miasto robi tylko to co widać - np DTŚ i co beda mogli
            docenić wyborcy.
            Czy jednak komuś zależy nad tym, by do Rawy wróciły raki???
            • Gość: Pablik Re: WIZERUNEK MIASTA IP: *.podchorazych.katowice.pl 25.11.03, 19:05
              no tak przecież, przed Rynkiem ma być naprawiona kanalizacja, która ma zostać
              skierowana do oczyszczalni, a nie jako dopływy Rawy :) po1) nie wszystko naraz
              po2) kanalizacja jest najniżej zacznijmy więc od niej potem Rynek itp. aha
              wecie że ma byc zadaszona staromiejska?
      • Gość: Pablik Re: WIZERUNEK MIASTA IP: *.podchorazych.katowice.pl 25.11.03, 13:11
        Zgadzam się w 100% z Bercikiem włącznie.
    • arcykr Re: WIZERUNEK MIASTA 25.11.03, 13:23
      Gość portalu: ljuk napisał(a):

> Nasze media ogólnopolskie robią wiele by Pol
      > acy nie dowiedzieli się jak na prawdę wygląda to miasto. Przykłady: Za każdym r
      > azem, gdy jest mowa o strajku w PKP pokazuja Katowicki dworzec.
      Czy wg. ciebie katowicki dworzec jest nieprawdziwy albo naprawdę nie leży w Katowicach? ;-)
      A czy zawsze widać napis "Katowice"?

> Ten napis "KATOWICE" pochodził z napisu "H
      > UTA KATOWICE" który oczywiście nie został pokazany w całosci.
      Czy ty chcesz wprowadzenia cenzury i kontrolowania, czy napis "Katowice" nie pojawia się w kontekście złych wiadomości?

A Huta Katowice p
      > rzecież nie znajduje się w Katowcach tylko w Dąbrowie Górniczej. Ale tego juz p
      > anom z Warszawki nie chciało sie zakomunikować.
      A co by to wniosło do tematu "polskie huty"?

Ważne jest pokazać jakie to Kat
      > owice są zacofane, a nasza Warszawa nowoczesna.
      Czy wg. ciebie ten materiał nakręcili ludzie, którzy specjalnie przyjechali z Warszawy?

> Inny przykład to kręcony przez Telewizje Poznań(na co trzeba zwrócic szczególna
      > uwagę) serial Święta Wojna.
      I grają w nich sami poznaniacy i warszawiacy... ;-)

> Jedno jest pewne, jak kiedys spotkam Hankego to nie wiem czy wytrzymam, i nie n
      > akopię mu w tę tłustą d...
      Niech ma za swoje, warszawiak jeden!!!

A napiszesz coś w kontekście serialu "Tak czy nie?"?
      • Gość: ljuk Re: WIZERUNEK MIASTA IP: 213.17.152.* 25.11.03, 18:28
        " Czy wg. ciebie katowicki dworzec jest nieprawdziwy albo naprawdę nie leży w Kat
        > owicach? ;-)"

Co to w ogóle ma do rzeczy? PKP to firma ogólnopolska, ale zawsze gdy sa jakieś problemy pokazują Katowice. Na to zwróciłem uwagę, ale do ciebie to najwyraźniej nie dotarło. Poza tym powiedziałęm, że ten dworzec doskonale pokazuje upadek tej firmy a więc stanowczo zaprzeczyłem jakobym uważał ten dworzec za "nieprawdziwy". Wiele jest dworców ohydnych w Polsce i nie rozumiem dlaczego za każdym, absolutnie każdym razem, gdy jest mowa o problemach PKP, każda, abslutnie każda stacja telewizyjna z lubościa pokazuje nasz dworzec, częste są ujęcia z napisem Katowice. A może uważasz, że tak własnie ma być, że Katowice zasługuja na taki obraz w mediach?

"Czy ty chcesz wprowadzenia cenzury i kontrolowania, czy napis "Katowice" nie po
        > jawia się w kontekście złych wiadomości?"

Oświeć mnie i powiedz w którym miejscu tak wyraziłem? To co zrobiły informacje Polsatowskie, to było twierdzenie o przeżytkach socjalizmu i wielki napis Katowice w tle. Skojażenie oczywiste. Ja chcę tylko rzetelności dziennikarskiej.

> A Huta Katowice p
        > > rzecież nie znajduje się w Katowcach tylko w Dąbrowie Górniczej. Ale tego
        > juz p
        > > anom z Warszawki nie chciało sie zakomunikować.
        > A co by to wniosło do tematu "polskie huty"?

Nic by nie wniosło, ale pokazywanie wielkiego napisu Katowice też nic nie wniosło do tego materiału, poza tym, że powodowało u niezornientowanego widza takie a nie inne skojazenia.

> > Inny przykład to kręcony przez Telewizje Poznań(na co trzeba zwrócic szcze
        > gólna
        > > uwagę) serial Święta Wojna.
        > I grają w nich sami poznaniacy i warszawiacy... ;-)

W gorącej wodzie jesteś kąpany, przecież ja zaraz później napisałem, co sądzę o aktorach tam grających.

> A napiszesz coś w kontekście serialu "Tak czy nie?"?

Oglądałem ten serial ostatnio i ani razu nie usłyszałem gdzie toczy się jego akcja. Chyba, że we wczesniejszym odcinku to powiedziano, ale jedna jaskółka wiosny nie czyni. W swiadomości wielu ludzi z innych regionów Katowice nadal są tak odbierane jak to pokazałem w pierwszym poście. Wystarczy sobie poczytać jakikolwiek komentarz pod artykułami o górnictwie, vide: "Nie cierpie Bytomia, Katowic i okolic, to najgorszy region w kraju" itd. itp.
        • arcykr Re: WIZERUNEK MIASTA 26.11.03, 10:52
          Gość portalu: ljuk napisał(a):

> " Czy wg. ciebie katowicki dworzec jest nieprawdziwy albo naprawdę nie leży w K
          > at
          > > owicach? ;-)"
          >
          > Co to w ogóle ma do rzeczy? PKP to firma ogólnopolska, ale zawsze gdy sa jakieś
          > problemy pokazują Katowice.
          Bo śląscy kolejarze najczęściej strajkują...

> Poza tym powiedziałęm, że ten dworzec doskonale pokazuje upadek
          > tej firmy a więc stanowczo zaprzeczyłem jakobym uważał ten dworzec za "nieprawdziwy".
          Skoro jest nieprawdziwy, to dlaczego ma być niepokazywany? To może być dobra rada dla kogoś, kto wybiera, czy przesiąść się na pociąg w Katowicach czy też w Krakowie.

> A może uważasz, że tak własnie ma być, że Katowice zasługuja na t
          > aki obraz w mediach?
          Prawdziwa cnota krytyk się nie boi. Niech miast wyremontuje dworzec albo zbuduje nowy.
          >
          > "Czy ty chcesz wprowadzenia cenzury i kontrolowania, czy napis "Katowice" nie po jawia się w kontekście złych wiadomości?">
          > Oświeć mnie i powiedz w którym miejscu tak wyraziłem?
          Jakbyś się wyraził, to bym się nie pytał.

To co zrobiły informacje
          > Polsatowskie, to było twierdzenie o przeżytkach socjalizmu i wielki napis Katow
          > ice w tle. Skojażenie oczywiste. Ja chcę tylko rzetelności dziennikarskiej.
          Skąd wiesz, że to nie był przypadek?

> Nic by nie wniosło, ale pokazywanie wielkiego napisu Katowice też nic nie wnios
          > ło do tego materiału, poza tym, że powodowało u niezornientowanego widza takie
          > a nie inne skojazenia.
          To nie bło pokazywanie napisu, tego, kto na jego tle mówił.
          >
          > W gorącej wodzie jesteś kąpany, przecież ja zaraz później napisałem, co sądzę o aktorach tam grających.
          No to jeżelisami Ślązacy robią z siebie głupków, to czego chceszod innych?

> > A napiszesz coś w kontekście serialu "Tak czy nie?"?>
          > Oglądałem ten serial ostatnio i ani razu nie usłyszałem gdzie toczy się jego akcja.
          Akcja jako taka toczy się w Iksogrodzie - przypatrz się rejestracjom samochodów. ;-)

Chyba, że we wczesniejszym odcinku to powiedziano,
          Nic nie powiedziano, ale można zobaczyć pośród napisów końcowych, gdzie serial kręcono i kto był sponsorem.

> Wystarczy sobie poczytać jakiko
          > lwiek komentarz pod artykułami o górnictwie, vide: "Nie cierpie Bytomia, Katowi
          > c i okolic, to najgorszy region w kraju" itd. itp.
          A widzisz, najbardziej szkodzi wizerunkowi Katowic i okolic problem górnictwa...
          Seriale to pryszcz...
          • Gość: ljuk Re: WIZERUNEK MIASTA IP: 213.17.152.* 27.11.03, 23:18
            To co zrobiły informacje
            > Polsatowskie, to było twierdzenie o przeżytkach socjalizmu i wielki napis Katow
            > ice w tle. Skojażenie oczywiste. Ja chcę tylko rzetelności dziennikarskiej.
            Skąd wiesz, że to nie był przypadek?

Z całą pewnościa nie był to przypadek, ten napis był pokazywany na prawdę bardzo dłuuuugo i w znacznym przyblirzeniu, dosłownie przez kilkanaście sekund(co w serwisie informacyjnym jest długim okresem czasu) nie było na ekranie widac nic innego tylko wielki napis Katowice, więc z całą pewnościa nie był to przypadek, tym bardziej że chyba kamerzysta wiedział, że znajduje się w Dąbrowie Górniczej.

A co do tych aktórów, to robia oni to za co im płacą, za pewne niezłe pieniądze.

A odnośnie dworca kolejowego argument twój, o przestrzeganiu podróżnych przed przesiadkami na dworcu w Katowicach, jest po prostu smieszny i nie warto go nawet komentowac.

No i wreszcie powiedz mi co zamierzasz osiągnąć tym czepianiem się. Widzę, że nie znosisz Katowic ale chyba nie uważasz, że obraz tego miasta jako kopalniano - hutniczej dziury jest prawdziwy?
    • Gość: marek Re: WIZERUNEK MIASTA IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 26.11.03, 11:14
      Ja myśl, że rozwój miasta idzie w dobrym kierunku, Za mało jest wprawdzie
      inwestycji z zewnątrz ale na to miasto nie ma bezpośredniego wpływu. wyniki
      natomiast oceniajace wiarygodność miasta są bardzo dobre.
      Przekształcanie oblicza miasta to proces długofalowy i mam nadzieję, że w 150
      rocznicę (za 12 lat) efekt będzie widoczny.
      Stereotypy o Katowicach są i pewnie jeszcze będą. Nie przeszkadza to w
      ubieganiu się o środki unijne na rozwój.
      Należy robić swoje, a efekty na pewno będą.
      Szkoda tylko, że posłowie z województwa ślaskiego (poza niektórymi, jak np
      pani senator Doktorowicz) (nawet nie wiem z jakiej jest parti) są tylko od
      podnoszenia ręki.
      • arcykr Re: WIZERUNEK MIASTA 26.11.03, 11:48
        Gość portalu: marek napisał(a):

> pani senator Doktorowicz) (nawet nie wiem z jakiej jest parti)
        Z SLD.
        • Gość: marek Re: WIZERUNEK MIASTA IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 26.11.03, 11:55
          Dzięki z informację - polubiłem ją za to, ze np stara się o odnowienie
          (ożywienie starego dworca) w Katowicach.
          W Katowicach w oparciu o pracę wielu pokoleń, szczególnie tych przedwojennych
          (ale nie tylko) można wiele ciekawego zrobić. ( za wyjątkiem oczywiście
          pomysłów odbudowby pruskiego rynku) - rynek powinien być nasz!
          • arcykr Re: WIZERUNEK MIASTA 26.11.03, 12:01

> ( za wyjątkiem oczywiście
            > pomysłów odbudowby pruskiego rynku)
            Lepszy pruski niż gierkowski...

- rynek powinien być nasz!
            A nie wydaje ci się, że nieodnawianie a nawet niszczenie tego, co "pruskie" jest z jednym argumentów i motywów emocjonalnych ludzi zwanych kiedyś "rewizjonistami" i ich zwolenników?
            • Gość: marek Re: WIZERUNEK MIASTA IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 26.11.03, 12:27
              Z pierwszym sie zgadzam, drugiego nie rozumiem. (Rewizjoniości na pewno nie
              chcieli by niszczyć starego rynku.)
              • Gość: arcykr Re: WIZERUNEK MIASTA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.03, 13:16

> Z pierwszym sie zgadzam, drugiego nie rozumiem. (Rewizjoniości na pewno nie
                > chcieli by niszczyć starego rynku.)
                A chcieli(by) wykorzystać w swojej propagandzie.
                • Gość: marek Re: WIZERUNEK MIASTA IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 26.11.03, 13:23
                  Pod pojęciem rewizjonista rozumiemy co innego.
          • Gość: anita Re: WIZERUNEK MIASTA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.03, 12:11
            panie marek katowicki stary dworzec podobnie jak hotel monopol zostanie
            odrestaurowany za prywatne pieniadze
            • Gość: marek Re: WIZERUNEK MIASTA IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 26.11.03, 12:30
              To jest przecież oczywiste. Tu jest potrzebne partnerstwo publiczno-prywatne.
              Miasto odnowi ulice, a prywatni własciciele, dworzec, hotel itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka