Dodaj do ulubionych

Dishwasher

16.01.04, 17:22
Poczytalam sobie watki na temat maszyn do zmywania naczyn na tym forum i
chyba popadne w kompleksy.

Tez posiadam taka maszyne i jak porownalam parametry tych co sa w Polsce to
wyszlo mi, ze moja to zjadacz wody. Dziewczyny pisza, ze ich maszyny zuzywaja
15-17 litrow wody na mycia, a ponoc sa takie, ze i 13 litrow.
Moja na normalne mycie, ktore trwa 1 godzine (tu jedyny chyba plus tej
maszyny, bo doczytalam sie, ze niektore myja 2,5 godz.) zuzywa 30 litrow wody.
Najdluzsze mycie z "Hotstart" i "Potscrubber" zuzyja 40 litrow wody i zajmie
to 1,5 godz.

Czy Wasze maszyny tez tak duzo wody pobieraja, czy to tylko ja mam taki
egzemplarz. W sumie to nie wiem jak inne dzialaja, bo nigdy w sklepach nie
ogladalam, a ta byla juz w domu ktory kupilam.

I jeszcze jedno, o co chodzi z ta sola do zmywarek. Ja przeczytalam
instrukcje od deski do deski i nie bylo na ten temat ani slowa.
Jedynie o proszku/plynie do mycia i "Rinse Agent" to chyba nablyszczacz,
ktorego i tak nie uzywam, bo mi gary chemia jechaly. A bez tego moje gary i
tak blyszcza.

No wiec jak to jest? A moze te amerykanskie zmywarki to jak amerykanskie
samochody zzeraja duzo paliwa i zajmuja duzo miejsca.

Podzielcie sie informacjami. Moze czas wybrac sie do sklepu i zaopatrzyc sie
w bardziej ekonomiczny sprzet mimo, ze rachunki za wode z nog mnie
niepowalaja.

Pozdr.
Obserwuj wątek
    • aga_rn Re: Dishwasher 16.01.04, 18:08
      Hej,
      hihi, wychodzi na to ze faktycznie z tymi zmywarkami jest tak jak z
      samochodami. Oto moje dane:
      zmywarka: Whirlpool Gold Quiet Partner III
      cycle:
      Anti-bacterial: czas - 91 min. zuzycie wody - 26.1-39.3 L
      Pots % Pans: czas - 89 min. zuzycie wody - 26.1-39.3 L
      Normal: czas - 72 min. zuzycie wody - 22.3-38.2 L
      China Crystal: czas - 71 min zuzycie wody - 22.3-31.8 L
      Quick Wash: czas: 44 min. zuzycie wody - 19.7-29.5 L
      Rinse Only: czas: 10 min. zuzycie wody 6.8-10.2 L
      Uwaga pod spodem:
      If the incoming water is less than recommended temperature or food soils are
      heavy, the cycle will automatically compensate by adding time, heat , and water
      as needed.
      Chyba dlatego to zuzycie wody jest tak rozbiezne w jednym cyklu - np. normal
      odd 22 do 33 L
      Ja tez nie mam pojecia o co chodzi z ta sola nablyszczajaca - podejrzewam ze te
      sole sa juz zawarte w dishwasher detergent, ale moge sie mylic. Rinse agent
      uzywam - w poprzedniej zmywarce (w poprzednim domu) tez na poczatku troche
      jechalo chemia, ale przeszlo. W tej zmywarce ktora teraz mam juz nic mi nie
      smierdzialo.
      W "Home Show" przy 400/hwy 7 ogladalam europejskie zmywarki ale po pierwsze
      byly bardzo drogie, a po drugie - ubogie jezeli chodzi o cykle. Nawet nie
      pamietam ani jednej z tzw. time delay (ja mam 2-4-6 godzz.). Ale i tak wyboru
      nie bylo.
      Nie wiem ktora zmywarka jest najekonomiczniejsza - moze za bardzo nikt nie
      zwraca na to uwagi bo woda tania smile Bardziej pokazuja jakie jest zuzycie
      pradu (szczegolnie z zwiazku z blackout).
      A na pewno te ktore zuzywaly te 15-17 litrow to sa 60 cm ? Bo w Polsce sa tez
      45 cm (tutaj takich nie widzialam).
      Ciekawe co inne dziewczyny napisza,
      AgaRN
      Pozdrowienia
      • ma.pi Re: Dishwasher 16.01.04, 20:31
        aga_rn napisała:

> Ja tez nie mam pojecia o co chodzi z ta sola nablyszczajaca - podejrzewam ze
        te> sole sa juz zawarte w dishwasher detergent, ale moge sie mylic. Rinse
        agent
        > uzywam - w poprzedniej zmywarce (w poprzednim domu) tez na poczatku troche
        > jechalo chemia, ale przeszlo. W tej zmywarce ktora teraz mam juz nic mi nie
        > smierdzialo.

To chyba nie jest sol nablyszczajaca. Dziewczyny tam pisza o proszku, soli i
        nablyszczaczu. Tez myslalam, ze ta sol jest u nas w proszku, ale przeczytalam
        skald tego co mam akurat w domu i nic na temat soli tam nie ma.

Czyli, tajemnica dalej nierozwiazana.

Pozdr.
        • aga_rn Re: Dishwasher 16.01.04, 20:51
          ma.pi napisała:

>
          > To chyba nie jest sol nablyszczajaca. Dziewczyny tam pisza o proszku, soli i
          > nablyszczaczu. Tez myslalam, ze ta sol jest u nas w proszku, ale przeczytalam
          > skald tego co mam akurat w domu i nic na temat soli tam nie ma.

Kurcze, jezyk mi sie poplatal smile Oczywiscie chodzi mi o sol, ze moze jest juz
          zawarta w proszku a nablyszczacz to oczywiscie "Rinse Agent". Tez wymyslilam -
          sol nablyszczajaca LOL
          OK, na moim plynie do zmywarki firmy Kirkland (z Costco) sa takie skladniki:
          water softeners (complex sodium phosphates, and/or carbonate salts)
          cleaning agent (chlorine bleach)
          dishwasher protection agent (sodium silicates)
          itd.
          No to moze pytanie do dziewczyn z Europy - do czego sluzy ta sol ? Bo ja tez
          jestem teraz bardzo zaciekawiona. Po poludniu jade do Zellers'a to sobie polke
          z plynami do zmywarki przejrze, moze tam sa jakies cudenka o ktorych nie wiem wink
          Pozdrowienia
          AgaRN
          >
          > Czyli, tajemnica dalej nierozwiazana.
          >
          > Pozdr.
    • ewunia_uk Re: Dishwasher 16.01.04, 21:19
      Ja dokladnie nie wiem, ile moja zmywarka zuzywa wody, bo gdzies mi sie
      zapodziala instrukcja :-0 Ale cos mi sie wydaje, ze bylo to wlasnie tak okolo
      17 litrow. Podstawowy program trwa niewiele ponad godzine i jest
      wystarczajacy nawet na garnki i brytfanki po pieczeniu. Zmywarka jest firmy
      Indesit.

Sol to jest chyba do zmiekczania wody i zapobiega osadzaniu sie kamienia. Ja
      zawsze uzywam tabletek 3-in-1 czyli srodek czyszczacy+nablyszczacz+sol w
      jednym.
    • edytkus Re: Dishwasher 18.01.04, 02:09
      Napisalam wczoraj dlugasny post, kliknelam na "wyslij" i cale forum zniklo sad
      Zmywarki nie posiadam (w USA w wynajmowanych mieszkaniach to rzadkosc, a swojej
      miec nie wolno) wiec moge wypowiadac sie tylko teoretycznie. Przypuszczam ze
      zuzycie wody zalezy m.in. od pojemnosci zmywarki oraz ilosci np. plukan w
      cyklu. Tutaj widywalam kolosalne zmywarki, a w Polsce zupelnie mikroskopijne (w
      porownaniu do tych wielkich). Mysle ze sol sluzy do usuwania lub zapobiegania
      osadzaniu sie kamienia, byc moze tutaj nie jest wymagana poniewaz woda nie jest
      tak twarda (ocyzwiscie uogolniam). Mialam podobny dylemat z tabletkami do
      usuwania kamienia na akcesoriach Aventu o ktorych dowiedzialam sie na forum. W
      moich instrukcjach nie bylo w ogole mowy o tabletkach (w sklepach tez nie
      widzialam) a osad (ktory przez 14 m-cy uzytkowania ani razu sie nie pojawil)
      zalecano usuwac za pomoca zwyklego octu.
      W zeszlym roku moja mama kupila w Polsce pralke Bosch, opisywala mi cuda-
      niewidy az w koncu przyslala ulotke z parametrami i funkcjami poniewaz nie
      chcialam jej uwierzyc na slowo wink No i jak sobie poczytalam to szczeka mi
      opadla z wrazenia jaka to rakieta wink Tutaj sie nie spotkalam a takimi
      modelami, byc moze sa ale moge sobie tylko wyobrazic za jaka cene skoro krajowa
      Kenmore Elite to wydatek ponad tysiac $. W ogole tutaj przewaznie sa produkty
      amerykanskie (made in China).
      • aga_rn Re: Dishwasher 18.01.04, 04:10
        Mysle ze Edytkus ma racje co do tej soli, zreszta w tym gelu do zmywarki ktory
        mam jest wyraznie napisane ze zawieraja "water softener agents". A wiec
        dodatkowa sol nie jest potrzebna.
        Co do pralek to wiadomo ze przecietne pralki w Polnocnej Ameryce sa proste jak
        budowa cepa, nie podgrzewaja wody i w ogole pranie trwa okolo 1/2 godziny.
        Natomiast od paru lat w sklepach sa pralki na modle europejska, "front load"
        czyli pakowane od przodu (w odroznieniu od pralek amerykanskich ktore
        najczesciej sa ladowane od gory), wiecej opcji i bajerow ale - bardzo drogie.
        Poza tym za duzo kombinacji moze wplywac deprymujaco na przecietnego
        uzytkownika ktory chce zrobic pranie w pol godziny, wrzucic na godzinke do
        suszarki i miec swiezutkie, pachnace ubranie ktore, jezeli zostanie wyjete z
        suszarki na czas, nie wymaga nawet prasowania smile
        Wlasnie to mi sie podoba - powszechna dostepnosc suszarek ktore raczej w Polsce
        sa wciaz rzadkoscia.
        Pralki zdecydowanie sa bardziej "sophisticated" wink w Europie.
        Za to moim zdniem lodowki w Ameryce nie maja sobie rownych smile Nawet te
        przecietne lodowki. Ogromne, pakowne, szklane (spill-proof) polki (przesuwane
        lub przekladane, lub np. na korbke wink jak w Maytag'u ) - uwazam ze sa
        bajeranckie smile
        Kuchenki tez nie sa najgorsze, chociaz nie mam duzego porownania z
        europejskimi - tyle ze jak moja rodzina mnie odwiedza to sa zachwyceni
        rozmiarem plyty (moja ma 76 cm szerokosci co jest raczej standardem). Ja z
        kolei uwielbiam funkcje "self clean" czyli samoczyszczacy piekarnik - bardzo
        przydatna smile
        Pozdrowienia
        AgaRN

• ma.pi Re: Dishwasher 18.01.04, 23:43
          Zmywarke 45 cm w Kanadzie widzialam tylko raz. Ma ja moja ciocio-kuzynka (nawet
          nie wiem jakie to te nasze pokrewienstwo jest). Ma ja juz chyba od 15 lat.
          Takze nie wiem czy na dzien dzisiejszy take sprzedaja.

A moze te 45cm to sa zmywarki apartamentowe, tak jak pralki apartamentowe sa
          mniejsze. Chociaz jednego i drugiego ponoc w wynajmowanych mieszkaniach nie
          wolno miec. Tak jak w USA.

Pozdr.
          • daisy123 Re: Dishwasher 19.01.04, 00:12
            Sòl do zmywarki powinno sie wsypywac do takiej dziury w dnie zamykanej zaworem
            (nie wiem jak to nazwac). Jesli nie macie tego w zmywarkach to chyba po prostu
            jest to niepotrzebne. Do zmywarek uzywa sie i soli i nablyszczacza (chyba tak
            sie to nazywa), ale ogòlnie nikt tym sobie glowy nie zawraca i kupuje sie
            kostki 3w1 czyli kostki zawierajace proszek, sòl i nablyszczacz razem. Sòl jest
            potrzebna do zmiekczania wody i jest to jakas specjalna sòl, na ktòrej pisze,
            ze jest przeznaczona do zmywarek.
            We Wloszech mozna spotkac najròzniejsze zmywarki pod wzgledem wielkosci i
            fukcji. Problem tylko czy nam to wszystko potrzebne.
            Moi znajomi maja mala kuchnie i w niej nic innego jak polaczenie piekarnika ze
            zmywarka na 6 nakryc. Smieszne prawda. A jakie praktyczne!
            A tak ogòlnie to do usuwania kamienia i w zmywarkach i pralkach poleca sie
            ocet. Jest to srodek bardzo ekonomiczny i ekologiczny, no i tez usuwajacy
            bakterie. Do pralki czy zmywarki wlac 1,5 l octu i puscic maszyne. Wszystko
            blyszczy pòzniej jak nowe. Spròbowalam po namowach mojej kolezanki, gdy przed
            wyjazdem na dluzsze wakacje nie mialam pod reka nic co moglabym uzyc do umycia
            i zostawienia zmywarki na dluzej.
            Jeszcze sie spytam Was mieszkajacych w USA i w Kanadzie jak to jest, ze
            wynajmowanych mieszkaniach nie wolno miec zmywarki? Czy to jest zapisane w
            kontrakcie gdy sie wynajmuje dom? A jak ktos sobie kupi i wstawi sam zmywarke
            to co???
            My mamy kilka mieszkan, ktòre wynajmujemy i np. robilismy w jednym mieszkaniu
            kuchnie na miare. Blat specjalnie zrobilismy dluzszy, aby osoba, ktòra
            przyjdzie mieszkac ewentualnie mogla wstawic zmywarke. Zrobilismy tez miejsca
            na podlaczenie pralki i zmywarki i tylko zalezy od tego czy ktos bedzie chcial
            czy tez nie takowe w domu.
            • ma.pi Re: Dishwasher 19.01.04, 16:07
              daisy123 napisała:

> Jeszcze sie spytam Was mieszkajacych w USA i w Kanadzie jak to jest, ze
              > wynajmowanych mieszkaniach nie wolno miec zmywarki? Czy to jest zapisane w
              > kontrakcie gdy sie wynajmuje dom? A jak ktos sobie kupi i wstawi sam zmywarke
              > to co???

W Kanadzie nie wolno miec zmywarki, pralki czy suszarki w wynajmowanym domu.
              Chociaz zdarzaja sie apartamenty gdzie sa np. zmywarki, ale to zazwyczaj jest
              min. 3 bedroom i to z tych "luksusowych" gdzie czynsz jest wysoki.
              Kuchnia tutaj w wynajmowanych mieszkaniach jest juz urzadzona. Tzn sa szafki,
              lodowka i kuchenka. I zazwyczaj nie ma juz na nic miejsca, na stol jest miejsce
              w dinning room. Tak samo lazienki sa male, ze nie ma miejsca aby wstawic tam
              pralke i nawet nie ma przygotowanego gniazdka i odprowadzenia na wode zeby ta
              pralke podlaczyc. Znam ludzi, ktorzy maja pralki w takich mieszkanich. Trzymaja
              je zazwyczaj w pokoju lub na balkonie i jak maja uzyc to przestawiaja do kuchni
              i podlaczaja tam.
              Za posiadanie takiego sprzetu w mieszkaniu mozna zostac ukaranym i nawet moga
              Ci wypowiedziec mieszkanie. W sumie to nie znam nikogo kogo by to spotkalo.
              Jednak duza wiekszosc spoleczenstwa stosuje sie do tych zasad.

I w mieszkaniu nie mozna zrobic sobie takich przerobek, zeby bylo miejsce na
              pralke czy zmywarke. Przy wyprowadze, skasuja Cie odpowiednio za
              taka "samowole". Chociaz z drugiej strony to sa zachwyceni jak im pomalujesz
              sciany, odnowisz szafki w kuchni czy wycyklinujesz podlage. Jak wczesniej nie
              ustalisz tego z wlascicielem i nie wytargujesz rabatu, to nie licz, ze on da ci
              jakies ulgi z wlasnej woli.

Pozdr.
    • kiranna Re: Dishwasher 19.01.04, 00:24
      To ja sie wylamie smile i przyznam, ze stosuje sol, oprocz tego czasem tabletki
      3w1, a najczesciej zel Calgonit. Moja zmywarka ma czujnik soli i
      nablyszczacza i gdy ktorys z nich sie skonczy zapala sie swiatelko.
      Wszystkie znane mi zmywarki (m.in. Bosch i Siemens) mialy pojemnik na sol.
      Sprawdzcie w swoich, trzeba wyjac calkiem dolny kosz. Na dnie powinna byc spora
      nakretka, tam sie wlasnie wsypuje specjalna sol do zmywarek, na raz wchodzi ok.
      2kg.
      Obejrzalam sobie pudelko po tej soli i producent (Benckiser) zaleca regularne
      stosowanie do zmiekczenia wody i przeciw osadzaniu sie kamienia kotlowego,
      nawet przy swoich wlasnych tabletkach 3w1.
      Raz na jakis czas uzywam tez specjalnego proszku do mycia zmywarki (program na
      pusto, bez naczyn) i zawsze mam powieszony dezodorant. U nas jada sie duzo ryb
      i czosnku i zdarzalo sie, ze potrzeba bylo kilka myc, zeby zapach calkiem sie
      ulotnil.
      Nazwa naszej zmywarki nic Wam pewnie nie powie (Arcelik), poniewaz jest prod.
      tutejszej na licencji jakiejs zachodniej firmy, ale nie pamietam ktorej. Nie
      narzekam, dziala od 8 lat, raz byla na gruntownym czyszczeniu w serwisie. Jest
      sterowana elektronicznie, ponoc ma 40(!) programow, ale nie sprawdzalam tego
      nigdy, ja i tak uzywam tylko 2-3, ma funkcje ekonomiczna i programator
      czasowy - bardzo wygodna sprawa. Przyciski sa schowane w panelu,
      tylko "ulubiony program" i wlacznik na wierzchu, wiec mam nadzieje, ze dziecko
      nie bedzie probowalo sie nia bawic tak jak pralka i kuchenka sad
      Ile zuzywa wody w tej chwili nie powiem, musialabym poszukac instrukcji, moga
      byc z tym klopotysmile moj ulubiony program "talerzowy" na 45 st trwa niecala
      godzine z suszeniem.
      Rodzinka z Polski po wizytach u mnie tak zapalala miloscia do zmywarki, ze w
      koncu sobie kupili i mama jest w niej zakochana wink

W Turcji glownie w miastach i miejscowosciach letniskowych zmywarki sa bardzo
      popularne, kilka lat temu byla nawet moda na wyposazanie nowych mieszkan w caly
      bialy sprzet przez developera. Na wsiach wyglada to nieco inaczej, szczegolnie
      daleko na wschodzie w gorach, gdzie wciaz sa miejsca nieskanalizowane, a zdarza
      sie, ze i bez pradu, niestety sad

Przy okazji spytam czy myjecie butelki i smoczki w zmywarce? Ja tak, ale mam
      czasem mieszane uczucia, kilka razy zauwazylam pozostalosci mleka w niekapku
      Aventu (ma trudny ksztalt do mycia) i smoczki tez nie zawsze sa domyte.

pozdrawiamsmile
      Anka
      • ma.pi Re: Dishwasher 19.01.04, 15:56
        kiranna napisała:

> To ja sie wylamie smile i przyznam, ze stosuje sol, oprocz tego czasem tabletki
        > 3w1, a najczesciej zel Calgonit. Moja zmywarka ma czujnik soli i
        > nablyszczacza i gdy ktorys z nich sie skonczy zapala sie swiatelko.
        > Wszystkie znane mi zmywarki (m.in. Bosch i Siemens) mialy pojemnik na sol.
        > Sprawdzcie w swoich, trzeba wyjac calkiem dolny kosz. Na dnie powinna byc
        spora
        >
        > nakretka, tam sie wlasnie wsypuje specjalna sol do zmywarek, na raz wchodzi
        ok.
        >
        > 2kg.

Jezeli trzeba by bylo uzywac ta sol w Amerykanskich lub Kanadyjskich zmywarkach
        to chyba wspomnieli by cos o tym w instrukcji. Patrzylam tez w sklepie i nie
        widzialam nigdzie soli do zmywarek, ni e spotkalam tez tych tabletk 3 in 1 o
        ktorych tutaj piszecie.

>
        > Przy okazji spytam czy myjecie butelki i smoczki w zmywarce? Ja tak, ale mam
        > czasem mieszane uczucia, kilka razy zauwazylam pozostalosci mleka w niekapku
        > Aventu (ma trudny ksztalt do mycia) i smoczki tez nie zawsze sa domyte.
        >

Ja myje tylko buteli, smoczkow nie, nigdy nie probowalam jakos nie mam
        przekonanaia.

I tak jeszcze jedno, jak juz jestesmy przy temacie myjaco-pioracym. Jaki jest u
        was wybor proszkow, plynow i innych srodkow do prania, mycia itd.
        W Kanadzie mowiac szczerze ten wybor jest raczej niewielki w porownaniu z tym
        co mozna kupic w Polsce. Podejzewam, ze naliczylabym moze z 10 rodzajow
        proszkow do prania. I chyba jest to tylko rodzima produkcja, zadnych
        zagranicznych rarytasow.

Pozdr.
    • edytkus Re: Dishwasher 20.01.04, 02:48
      W USA kazdy stan ma jakies tam wymogi co do urzadzenia przez wlasciciela
      budynku mieszkan do wynajecia i np. w NJ kuchenka MUSI juz byc i wlasnej miec
      nie wolno (ja bym wolala sie wprowadzic w cztery gole sciany niz uzywac po
      kims). Oczywiscie wlasciciele staraja sie urzadzac mieszkania jak najtanszym
      kosztem i czesto sprzet ma nascie lat. Co do pralek i zmywarek to zuzywaja duzo
      wody ktora tutaj jest droga, a ktorej koszty nie sa wliczane w czynsz wiec
      zezwolenie na zmywarke jest strata dla wlasciciela. W budynkach wielorodzinnych
      (kamienicach i odpowiednikach polskich blokow) zazwyczaj sa odplatne pralnie
      samoobslugowe. Moja ciotka mieszka w takim budynku z pralnia, ale ma pralke
      schowana w szafie na trzech dywanach zeby nie bylo slychac kiedy dziala wink) Tu
      w ogole malo kto ma pralki w mieszkaniach, zazwyczaj stoja w piwnicy lub (w
      domach jendorodzinnych) w odrebnych pomieszczeniach do tego celu. W poprzednim
      mieszkaniu mialam swoja pralke i wbudowana suszarke w kuchni, ale tamto
      mieszkanie bylo urzadzone dla syna wlasciciela i wygladalo o niebo lepiej niz
      inne mieszkania. Poza tym przecietnemu amerykaninowi po prostu szkoda kasy na
      pralke czy nawet odkurzacz (lepiej kogos wynajac) za to ogromniasty telewizor i
      lodowka to podstawa wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka