Gość: aniutek IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 11.03.02, 05:41 juz jedno sie swieci, widze z okien strumien swiatla skierowany w niebo- jutro mija pol roku........ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: horasNJ Re: WTC- swiatlo ........ IP: *.trnrsv01.nj.comcast.net 11.03.02, 06:35 ja jutro wieczorem pojade na Manhattan.... a propos pol-rocznicy ogladalem 9/11 w CBS.................... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniutek Re: WTC- swiatlo ........ IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 11.03.02, 06:42 Gos´c´ portalu: horasNJ napisa?(a): > ja jutro wieczorem pojade na Manhattan.... a propos pol-rocznicy ogladalem > 9/11 w CBS.................... chyba wszyscy tutaj ogladali, lzy sie polaly...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zybi Re: WTC- swiatlo ..ide sprawdzic IP: 130.68.2.* 12.03.02, 00:01 Jest jeszcze jasno . Dopiero 5:51. Ale ide sprawdzic czy juz widac. Wieczorem wezme Minolte 700si i zrobie kilka zdjec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniutek Re: WTC- swiatlo ..ide sprawdzic IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 12.03.02, 01:01 oooo juz sie swieca dwa ....... kurcze mocne... ale widok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bronx WTC- swiatlo ........kolejny CYRK dla pospolstwa IP: *.proxy.aol.com 12.03.02, 01:12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zybi dziecko----- bronx IP: 130.68.2.* 12.03.02, 04:05 Jest taki sportowiec, kolarz-- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniutek Re: dziecko----- bronx IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 12.03.02, 05:52 nie rozumiem Was.,.. mnie jest naprawde smutno, taka dziura w sercu swiata powstala..... p[opatrzcie na to. widzieliscie jak bylo to zyjace miasto w miescie???? zero szacunku, dlaczego?? przeciez zgineli tam ludzie tacy jak TY i JA...... czemu jestescie tacy cyniczni..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BRONX Re: dziecko----- IP: *.proxy.aol.com 13.03.02, 05:45 Gość portalu: aniutek napisał(a): > nie rozumiem Was.,.. mnie jest naprawde smutno, taka dziura w sercu > swiata powstala..... p[opatrzcie na to. widzieliscie jak bylo to zyjace miasto > w miescie???? > zero szacunku, dlaczego?? przeciez zgineli tam ludzie tacy jak TY i JA...... > czemu jestescie tacy cyniczni..... wlasnie w tym rzecz tam zgineli ludzie!!!! a miejsce to wykorzystuje sie do roznych propagandowych wystapien i do nawolywania do kolejnego zabijania niewinnych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a psik Re: WTC- swiatlo ........ IP: 192.168.1.* 13.03.02, 15:11 a pod tym adresem sa rezultaty konkursu ideowego co zrobic z tym miejscem. Jedna z propozycji zostala juz wykorzystana.......tak jak w biologii nie ma miejsca na pustke..... www.entablature.com/feature/wtc/wtc.htm z wyrwazami szacunku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodo Re: WTC- swiatlo ........ IP: 209.226.65.* 13.03.02, 17:10 odczekalam kilka dni zeby napisac, co mysle, bo po co nowojrczykom robic przykrosc akurat 11tego. a mysle sobie tak - 800 tysiecy ludzi w rwandzie poszlo do ziemi zaciukanych srubokretami i maczetami w ciagu 3 miesiecy i nikt nawet swieczki ku pamieci nie zapali. dzieja sie rzeczy straszne w sierra leone, pewnie za chwile znow zaczna sie dziac w zimbabwe... codziennie umieraja z glodu i chorob ludzie na conajmniej 3 kontynentach (azja, afryka, ameryka lacinska) i forsy nie ma nawet na to zeby kazdemu kromke chleba... palestynczycy i izraelici skutecznie skracaja sie o glowy kazdego dnia i niedlugo juz przestaniemy liczyc kto komu ilu braci zabil. o niedawnym trzesieniu ziemi w turcji czy indiach nikt juz nie pamieta choc zginely w nich tysiace a wielu umarlo pozniej z braku lekow, czystej wody i zywnosci. przejmujemy sie szalenie tymi dwoma czy trzema tysiacami zmarlych w nyc wylacznie dlatego, ze smierc dopadla ich pod bardzo konkretnym adresem. prawde mowiac, zaczyna mnie meczyc propaganda zwiazana z ta tragedia i zaczynam powoli miec dokladnie w nosie ile kolejnych dzieci sie urodzi bez tatusiow, ktorzy gdzies sie rozpuscili w pozarze wtc. bo te dzieci i wszyscy inni, ktorzy pozostali dostali super wysokie odszkodowania od ubezpieczen i choc ich zycie bedzie moze smutniejsze ale na pewno nie biedniejsze. jakos tak wole cierpiec z tymi, o ktorych nikt nie pamieta... ale rozumiem nowojorczykow, bo to normalne, ze blizsza koszula cialu... coz - ten adres. a przy okazji bush potrzebuje podbijac bembenek propagandy, zeby kazdy pamietal bardzo dokladnie (!) dlaczego atakujemy afganistan i trzymamy w guantanamo ludzi bez sadu. a propos - wczoraj nawet dowodca wiezienia w guantanamo przyznal, ze czesc z tam przetrzymywanych moze okazac sie kompletnie niewinna jakichkolwiek zwiazkow z terrorystami. ale jak juz bywalo w historii - zwyciezcow nikt nie bedzie sadzil. wiec naprawde zaczynam miec w nosie kolejne "rocznice" wydarzenia sprzed pol roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniutek Re: WTC- swiatlo ........ IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 14.03.02, 01:14 moze ja podchodze do tego bardzo personalnie...., mieszkam tu 14 lat , na dole manhattanu znam kazdy kat, lubie to miejsce, tyle wspomnien.... Staram sie nie myslec o TYM jak o polityce a o ludzkiej tragedii. Zycie tutaj bylo dobre, dol miasta kwitl, battery park, sciezki rowerowe, playgrounds, rzeka, mnostwo sklepow, restauracji i zawsze tlumy ludzi - to jest kawal pieknego miasta.... teraz ta ogromna dziura w ziemi.... straszne. NYC wydawal sie byc nietykalny, wojna - tak gdzies daleko, nierealna, nie w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ESL Re: WTC- swiatlo ........ IP: *.sympatico.ca 14.03.02, 01:37 Gość portalu: aniutek napisał(a): > moze ja podchodze do tego bardzo personalnie...., mieszkam tu 14 lat , > na dole manhattanu znam kazdy kat, lubie to miejsce, tyle wspomnien.... > Staram sie nie myslec o TYM jak o polityce a o ludzkiej tragedii. > Zycie tutaj bylo dobre, dol miasta kwitl, battery park, sciezki rowerowe, > playgrounds, rzeka, mnostwo sklepow, restauracji i zawsze tlumy ludzi - to > jest kawal pieknego miasta.... teraz ta ogromna dziura w ziemi.... straszne. > NYC wydawal sie byc nietykalny, wojna - tak gdzies daleko, nierealna, nie > w domu. Eh, Aniutek - pewnie tak trzeba wlasnie patrzec na rozne dziury w ziemi. Z miloscia i tesknota za normalnoscia... A mnie post Dodo przypomnial wzgorza pod Kigali (Rwanda) - Boze, jak tam pieknie - raj na ziemi, zwlaszcza tuz przed switem. I tez teraz ta jakas "dziura" - moze nie w ziemi ale w duszy na pewno. Ide poogladac stare zdjecia, przynajmniej to pozostalo Film Francuzow o nowojorskich strazakach byl po prostu niesamowity. Najwieksze wrazenie zrobily na mnie dzwieki np. spadajacach cial. Nie da sie zapomniec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirmat Nieoswiecone umysly IP: *.dialup.eol.ca 13.03.02, 19:47 Nie wyobrazam sobie normalnego czlowieka, ktoremu lezka by nie spadla po ogladnieciu dokumentarnego programu CBS o masakrze w WTC. A jednak na roznych chatach polsko-jezyczne kanalie twierdza, ze "dobrze im tak" bo Ameryka zasluzyla na ta zbrodnie. Mamy rowniez dyskusje odnosnie wiz do USA, gdzie odzywaja sie glosne protesty, ze nie kazda lachudra moze odwiedzic Stany. A po co takim wizy, by cieszyli sie widokiem zniszczen? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bronx Re: Nieoswiecone umysly IP: *.proxy.aol.com 14.03.02, 11:25 Gość portalu: mirmat napisał(a): > Nie wyobrazam sobie normalnego czlowieka, ktoremu lezka by nie spadla po > ogladnieciu dokumentarnego programu CBS o masakrze w WTC. A jednak na roznych > chatach polsko-jezyczne kanalie twierdza, ze "dobrze im tak" bo Ameryka > zasluzyla na ta zbrodnie. Mamy rowniez dyskusje odnosnie wiz do USA, gdzie > odzywaja sie glosne protesty, ze nie kazda lachudra moze odwiedzic Stany. A po > co takim wizy, by cieszyli sie widokiem zniszczen? widze bardzo rozczuliles sie po programie CBS-dziwne ,ze nie spadla ci lezka po tym co napisal dodo(jesli czytales)Te wszystkie "patriotyczne" akcje,swiatla itd to walenie w bebny do nastepnych wojen i tragedii gdzie tysiace niewinnych ludzi w roznych rejonach swiata bedzie wylewalo morze!! lez za swoimi bliskimi-nie jedna lezke jak ty . P.s co maja wizy z tym wspolnego i kto sie cieszy widokiem zniszczen !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirmat Re: Nieoswiecone umysly IP: *.dialup.eol.ca 15.03.02, 00:07 Bronx napisal:"widze bardzo rozczuliles sie po programie CBS-dziwne ,ze nie spadla ci lezka po tym co napisal dodo(jesli czytales. Te wszystkie "patriotyczne" akcje,swiatla itd to walenie w bebny do nastepnych wojen i tragedii gdzie tysiace niewinnych ludzi w roznych rejonach swiata bedzie wylewalo morze!! lez za swoimi bliskimi-nie jedna lezke jak ty". Wspaniale. Masz pewnie magiczna paleczke, wiec machnij ja a potem wyjdziemy jak Chamberlain z papierkiem oswiadczajac, ze zapanowal POKOJ NASZYCH CZASOW!!! Tak nikt w 1938 roku nie walil w bebny, zadnych "patriotycznych" akcji, tylko marsze pokoju. No bo gdybysmy tylko mogli sie dogadac. I dogadywalismy sie z tyranami tak jak ty bys chcial bysmy dogadali sie z fanatykami. Powtorze sie co napisalem na innym czacie ale nigdy nie jest za malo powtorek z historii. Pamietasz zaczelo sie od zbrojen Hitlera w 1933 wbrew postanowienion Weimarskim. Pilsudski jeszcze przed smiercia, nalegal na Francje i Anglie by razem z Polska zorganizowali wojne prewencyjna. Ale Francja i Anglia rzadzili pacyfisci. Hitler zajal zaglebie Saary. To mialo zakonczyc jego aspiracje. Pilsudskiego juz nie bylo. Wiec przyszla kolejka na Austrie. I nic. Wiec zadanie odebrania Czechoslowacji Sudetow. Zjechali sie pokojowi panowie do jednego pokoju z Hitlerem i znalezli pokoj naszych czasow. Skoro Sudety juz mamy czemu nie cala Czechoslowacje? Teraz tylko ten korytarz i Danzing i nic wiecej. Maszeruja rowno ulicami Londynu i Paryza milosnicy pokoju z pieknym okrzykiem: nie chcemy umierac za Gdansk! A tu ta wredna Polska nie chce oddac nawet guzika. W sierpniowej Warszawie 1939 roku, cytuje za Bronx: rozpoczeto "wszystkie 'patriotyczne' akcje, swiatla itd, to walenie w bebny do nastepnych wojen i tragedii gdzie tysiace niewinnych ludzi w roznych rejonach swiata bedzie wylewalo morze!!lez za swoimi blizkimi-nie jedna lezke jak ty' koniec cytatu. A bylo tych tragedii, i nie tysiecy ale dziesiatki milionow niewinnych ludzi zginelo w II Wojnie Swiatowej. Wszystko przez tych Polakow? ktorzy nie chcieli oddac guzika? Obserwowalem te wielotysieczne tlumy demonstrujace w Londynie, Waszyngtonie, Rzymie czy Berlinie tylko pare dni po 11 wrzesnia, gdy jeszcze zgliszcza WTC sie palily. Ich agresywny ton hasel wymierzonych w Ameryke przekraczal to wszystko to co wymysleli pacyfisci lat 30-tych. Czy sadzisz Bronx, ze mieli oni odpowiedz jak zatrzymac Bin Ladena i jemu podobnych, a moze byli oni awangarda tych fanatykow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirmat Re: Nieoswiecone umysly IP: *.dialup.eol.ca 15.03.02, 00:21 Maly apendix do powyzszego listu. W czasie II Wojny Swiatowej Niemcy ustawili w okupowanej Warszawie ogromny plakat przedstawiajacy zgliszcza stolicy z wymownym tytulem: TO TWOJE DZIELO ANGLIO. Tak, w 1939 Brytyjskim Ministrem Spraw Wojskowych byl juz Churchil, ktory wcale nie zachecal Polski do oddania guzika. II Wojna Swiatowa to jego sprawka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a psik Re: Nieoswiecone umysly IP: 192.168.1.* 15.03.02, 01:26 oooo witam Pana tutaj ) znowu pan o historii.... ....a Hitler - ja bym napisal ze zaczelo sie przed Hitlerem - dlaczego doszlo do tego ze Hitler uzyskal wladze i dlaczego uzyskal tak masowe poparcie owczesnego spoleczenstwa niemieckiego akceptujacego jego zamordyzm - z powietrza to sie nie wzielo prosze Pana. Trzeba leczyc przyczyne a nie skutki....Hitler byl juz skutkiem. Nauczona doswiadczeniem cywilizacja zachodnia (w tym wypadku USA) po drugiej wojnie postapila juz inaczej i pomogla podzwignac sie ekonomicznie Niemcom ....a Pilsudzki - czlowiek ktory nie wierzyl w skutecznosc rozwoju lotnictwa wojskowego jako broni bo na pardzie wojskowej byl swiadkiem wypadku... .....a Churchil - "guzikowy" bohater ktory sie wslawil wyslaniem szwadronow smierci do Irlandii Polnocnej.... z wyrazami szacunku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wodamis Re: Nieoswiecone umysly IP: *.dhcp2.washington.edu 15.03.02, 01:29 wszystko slicznie i pieknie, ale analogia do WWII ma sie nie za bradzo do dzisiejszej sytuacji. Stany nie dosc ze nie dadza guzika, to same je zrywaja innym. ... Wydaje sie ze tutaj wszystko sprawy sa dyktowane oplacalnoscia ekonomiczna i tak w gruncie jest. 09/11 jest juz powoli zapominany, a moi znajomi zartuja ze szkoda ze nie mieli szwalni z flagami. ... W WTC i atakach z wrzesnia zginelo kolo 3000 ludzi. Codziennie wiecej umiera na AIDS i wielkiemu rbatu jakos nie zalezy zeby w tym wzgledzie jakos pomoc bliznim. ... Takie to juz kazdy ma podwojne standardy. Coz z tym zrobic? Kto to wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Swiatlo Zero tolerancji dla pacyfy IP: *.easypower.com 15.03.02, 02:25 Gość portalu: wodamis napisał(a): > wszystko slicznie i pieknie, ale analogia do WWII ma sie nie za bradzo do > dzisiejszej sytuacji. Stany nie dosc ze nie dadza guzika, to same je zrywaja > innym. > ... [blah blah ..] Zupelnie nie mam ochoty dyskutowac z pacyfa. Po co strzepic gebe? Jak widzisz pacyfistyczna demonstacje, to zamiast marnowac energie na dyskusje z nimi, lepiej juz wyslac na nich szturmowy oddzial policji. Zamiast marnowac czas na jalowa dyskusje z takim lewicujacym profesorem uniwersytetu, lepiej i taniej po prostu wywalic go na ulice. Zero tolerancji dla pacyfy. Zero dyskusji z pacyfa. Swiatlo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boss re / do pacyfy IP: *.tnt31.ewr3.da.uu.net 15.03.02, 05:03 Jesli ty przyrownujesz w swoim poscie ze 3000 ludzi ktorzy wyparowali w ciagu minut w WTC do malego wydarzenia,bo wiecej ludzi umiera od AIDS to wspolczuje ci twej glupoty. A to ze zostalo zaatakowane panstwo to dla ciebie nie ma znaczenia ???? Nie moge uwierzyc ze ludzie o takim poziomie myslenia maja dostep do komputera i internetu. Szkoda slow na bezmozgowcow !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wodamis Re: re / do pacyfy IP: *.dhcp2.washington.edu 16.03.02, 00:31 nie mnie porownywac "waznosc" zycia maklera do zycia pastucha. Obydwoje maja prawo aby zyc. nie chodzi mi o deprecjonowanie zycia ludzi ktorzy zgineli w WTC, ale wywazenie tego co sie stalo. panstwo, religia, inne instytucje ktore skupiaja ludzi wokol siebie sa tylko ramami. w kazdej z nich najwazniejszym czynnikiem jest czlowiek. jezeli tak nie jest to widzimy takie rezultaty jak wojny i inne konflikty. wydaje mi sie dziwnym curiosum, ze Stany stojace po stronie wolnosci slowa i religii stacjonuja w swietej ziemi muzulmanow tlumaczac to swoim bezpieczenstwem, gdy w rzeczywistosci chodzi o petrodolary (moze jest interpretacja wolnosci slowa?). chodzi mi o to zeby ktos jednak zauwazyl podwojna moralnosc swiata zachodniego. Bliski Wschod przynajmniej mowi ze "nas" nienawidzi, a "my" mowimy ze nie jest tak zle w sumie to nawet coraz lepiej, doimy ich z ropy i wszystko w porzadku. Stany maja piekne wartosci, ktore konsekwentnie sa przez nie lamane kiedy chodzi o ich interes. ps. pisze na forum zeby uzyskac inne opinie, ewentualnie zmienic swoje opinie, takze jestem otwarty na krytyke, ale zachowana na pewnym poziomie. troche klasy panie i panowie, to moze sie do czegos przekonamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wodamis Re: Zero tolerancji dla pacyfy IP: *.dhcp2.washington.edu 15.03.02, 23:46 swiatlem jestes, ale w bardzo ciemnym tunelu. mam nadzieje ze dzielnie uczestniczysz w biciu i ponizaniu innych. dla jednych jest to metoda, dla innych nie. jak do tej pory zadna z nich nie jest skuteczna i w tej kwestii rozjasnij troche tunel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirmat Nieoswiecone umysly - bezmozgowcow IP: *.dialup.eol.ca 15.03.02, 17:22 wodamis napisal: "wszystko slicznie i pieknie, ale analogia do WWII ma sie nie za bradzo do dzisiejszej sytuacji. Stany nie dosc ze nie dadza guzika, to same je zrywaja innym." Nie widzisz analogii???? Czy mielismy czekac az nastepni lunatycy rabna w Sears Tower? A moze trzeba bylo wzorem Europejczykow natychmiast spytac Bin Ladena co go tak rozloscilo, bo moze to nasza wina? Analogia jest zupelna. Te same "usual suspects" demonstruja dzis z oznakami milosci do fanatykow co demonstrowali w latach 30-tych ze zrozumieniem dla "pokojowych intencji" Hitlera. Ta sama mania samobiczowania po stronie pewnych elementow w krajach demokratycznych, ktore wskazuja na jakiekolwiek prawdziwe czy urojone imperfekcje po naszej stronie jako wystarczajacy powod by nic nie robic. Roznica jest, ale jej "wodamis" nie lubi. W Waszyngtonie jest George W. Bush nie Chamberlain. Zamiast "apeasement" mamy akcje w Afganistanie po ktorej tam dzieci moga puszczac latawce, na stadionach graja w pilke za miast roztrzeliwac kobiety. Dokladnie to co nasz "Dziadek" Pilsudski chcial zorganizowac w Europie zanim Hitler sie umocnil: nie dawac guzika ale na czas zerwac go Hitlerowi, Bin Ladenowi, Sadamowi i innym despotom. A pro po Aids w Afryce. Kiedy Hitler polykal jeden podarek pacyfistow za drugim milliony ludzi umieralo w Afryce na malarie!!!!! Czy wodamis uwaza, ze mielismy zapomniec o maszerujecych z kraju do kraju nazistach by biec do Afryki by walczyc z mucha Tse-Tse? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a psik Re: Nieoswiecone umysly - bezmozgowcow IP: 192.168.1.* 15.03.02, 17:50 nie czyta pan albo nie potrafi czytac panie analityku polityczno - historyczny - skad pan wiedze o przeszlosci czerpie z komiksow ? Pan jak czyta ksiazki historyczne to tak jak inni ogladaja bajki Disney'a - jest dobry charakter i zly i basta. zadalem panu pytanie nie o skutki ale o przyczyne - co byla przyczyna tego ze Hitler/Bin Laden doszli do wladzy i byli zdolni do zrobienia tego co chcieli Skrocilem ten list prosze pana do minimum zeby pan nie musial sie zbyt koncentrowac na wyszukiwaniu tamatu zastepczego z wyrazami szacunku PS. Pan se powinien sklep z guzikami kupic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wodamis Re: Nieoswiecone umysly - bezmozgowcow IP: *.dhcp2.washington.edu 16.03.02, 00:57 Bin Laden nie doszedl do wladzy i byl/jest popierany przez relatywnie mala grupe ludzi, aczkolwiek sa oni mocno umotywowani. Hitler natomiast nie tylko dzialal na terenie swoim, ale tez mial kraje wspierajace go. Z tym to chyba oboje sie zgodzimy. Jedyne co ich laczy w moim mniemaniu to nienawisc do pewnej grupy ludzi i w mojej opinii to podobienstwa sie koncza. Zaden z nich nie zrobil tego co chcial, a jedynie probowali to zrobic, ale ich cele do konca nie zostaly spelnione. Z brzmienia panskiej wypowiedzi to Pan widzi to w disney'owskim zabarwieniu. Jest dobry Wielki Brat i zly Alibaba, ktory tylko stara sie WB zatruc zycie. Ja to widze w inny sposob- kwestia do nazwania w riposcie. Mianowicie dla mnie wystepuja dwie strony Wielki Brat ignorant i kumple oraz Alibaba oszolom z kumplami co to nie sa. Dziekuje za skrocenie postu. Chcialbym jednak zauwazyc, ze gdybym zwracal sie bezposrednio do Pana to napisalbym w tytule "...do a psik'a". Moja wiadomosc byla uniwersalem i dodawala jedna opinie do calej dyskusji, nie byla natomiast bezposrednia odpowiedzia do Twojego postu. Dlatego tez nie bylo dyskusji o przyczynach, a tylko krotka relacja tego zo mysle. zycze milego dnia i mam nadzieje ze watek bedzie kontynuowany ps. o interesie nie myslalem, ale mialem okazje poznac osobe ktora na guzikach sie dorobila i kwitnie, takze nie ma co sie smiac. psII. zycze tez troche przyciecia sarkazmu, bo komunikacja "bez twarzy" nie powinna byc wytlumaczeniem za brak pewnej klasy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Swiatlo Re: Nieoswiecone umysly - bezmozgowcow IP: *.easypower.com 16.03.02, 01:26 Ciesze sie ze jest ktos kto ma inne poglady niz ja i potrafi je wypowiedziec w kulturalny sposob. Podobnie bylo ze mna jakis czas temu. Staralem sie dyskutowac, przekonywac. Jednak w zalewie chamstwa jaki panuje na tych polskich forach, to albo nie nalezy niz pisywac, albo jezeli juz cos piszesz, to zakladasz ze wiesz z kim masz do czynienia. Czyli nawiedzonym buractwem. I w tym tonie piszesz. Znam rozne amerykanskie fora dyskusyjne, rozna jest na nich kultura. Zdarza sie chamstwo (bydlaki internetowe sa tam nazywani trollami). Jednak nigdzie nie ma takiej koncentracji bydlactwa jakie jest na stronach polskich. To juz przekracza norme. Dlatego mi milo ze czasem zdarzy sie ktos kulturalny. No dobrze, wracajac do tematu oryginalnego, to mam do powiedzenia tylko to: nie zgadzam sie z pacyfistami. Jezeli ktos przychodzi do mojego domu i wali mnie i moja rodzine po mordzie, to ja sie nie zastanawiam nad glebszymi przyczynami takiego stanu. Po prostu jezeli mam mozliwosci (a USA takie mozliwosci ma), to oddaje mu z nawiazka. Oddaje mu tak, aby go zupelnie powalic i aby juz mi wiecej nie mogl zagrozic. Najchetniej go po prostu zabijam. I dopiero wtedy, jak trup bandyty jest juz uprzatniety, to moge sobie usiasc i sie zastanowic dlaczego to bydle do mnie przyszlo. Taka jest moja prosta logika, bez zadnych pokrectw i zawilosci. I zycie uczy ze najprostsza logika jest tez najskuteczniejsza. Pozdrawiam Swiatlo Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: Nieoswiecone umysly - bezmozgowcow 16.03.02, 02:08 Gość portalu: Swiatlo napisał(a): > No dobrze, wracajac do tematu oryginalnego, to mam do powiedzenia tylko to: nie > > zgadzam sie z pacyfistami. Jezeli ktos przychodzi do mojego domu i wali mnie i > moja rodzine po mordzie, to ja sie nie zastanawiam nad glebszymi przyczynami > takiego stanu. Po prostu jezeli mam mozliwosci (a USA takie mozliwosci ma), to > oddaje mu z nawiazka. Oddaje mu tak, aby go zupelnie powalic i aby juz mi > wiecej nie mogl zagrozic. Najchetniej go po prostu zabijam. I dopiero wtedy, > jak trup bandyty jest juz uprzatniety, to moge sobie usiasc i sie zastanowic > dlaczego to bydle do mnie przyszlo. > Taka jest moja prosta logika, bez zadnych pokrectw i zawilosci. I zycie uczy ze > > najprostsza logika jest tez najskuteczniejsza. > > Pozdrawiam > Swiatlo na szczescie reprezentujesz tylko czesc spoleczenstwa tutaj, bylo wiele glosow aby od razu "walic w morde a najlepiej zabijac" na oslep... jeszcze raz, na szczescie, tak sie nie stalo, czego skutkiem jest ograniczona akcja w afganistanie, poprzedzona solidnym rozpoznaniem i dyplomacja. dzieki bogu mamy w rzadzie powella i rumsfelda, gdyby nie oni, bylby tylko wolfowitz i bomby atomowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Swiatlo Re: Nieoswiecone umysly - bezmozgowcow IP: *.client.attbi.com 16.03.02, 02:23 jot-23 napisał(a): > na szczescie reprezentujesz tylko czesc spoleczenstwa tutaj, bylo wiele glosow > aby od razu "walic w morde a najlepiej zabijac" na oslep... jeszcze raz, na > szczescie, tak sie nie stalo, czego skutkiem jest ograniczona akcja w > afganistanie, poprzedzona solidnym rozpoznaniem i dyplomacja. dzieki bogu mamy > w rzadzie powella i rumsfelda, gdyby nie oni, bylby tylko wolfowitz i bomby > atomowe. No wiec po raz pierwszy sie z toba zgadzam. Skutecznosc nie oznacza bowiem slepoty i glupoty. Czescia nierozlaczna skutecznosci jest takze madrosc. Co do Powella, to gdyby on decydowal, to akcje w Afganistanie by ograniczono do dyplomacji i sankcji, a Bin Laden juz w miedzyczasie by rozwalil Chicago i LA. Co do Rumsfelda to jastrzab. Tylko ze bardzo madry jastrzab. Swiatlo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirmat Umiar w obronie wolnosci nie jest cnota IP: *.dialup.eol.ca 16.03.02, 03:32 Od czasu do czasu w czatach dochodzi do zabawnych sytuacji. Cos mi sie wydaje, z kontekstu wypowiedzi "a psika" (15-03-2002 17:30) z jego PS:" Pan se powinien sklep z guzikami kupic", ze jego list byl skierowany nie do "wodamisa" tylko do kogos, kto nie ma przyjemnosci na bezposrenia dyskuscje ( co nie znaczy, ze nie mozna sie posmiac z oszoloma ). W kazdym razie "wodamis" odpowiedzial cos "a psikowi" wiec mam spokoj. A teraz powazniej. Obojetnie jakiej formy trzymamy sie w dyskusji, logicznosc wypowiedzi powinna byc miernikiem racji w argumentach. Dlatego popieram stwierdzenie Swiatla, ze "skutecznosc nie oznacza bowiem slepoty i glupoty". Wszyscy normalni ludzie maja pewien system wartosci wedlug, ktorych mierza swoje postepowanie i innych. Pacyfism jest filozofia ocierajaca sie o pewne zalozenia religijne i jezeli ktos koniecznie chce byc pacyfista to niech bedzie, pod warunkiem, ze jezeli go ktos napadnie to niech nie wola innych na ratunek tylko nadstawi tylek do lepszego lania. Ja i podejrzewam Swiatlo pacyfistami nie jestesmy. Moje glowne motto w postepowaniu z agresorem jest wziete ze slynnego przemowienia Barry Goldwatera: "Moderation in the protection of liberty is no virtue: extremism in the defense of freedom is no vice", czyli - umiar w obronie wolnosci nie jest cnota, ekstrymizm w obronie wolnosci nie jest wada. Jezeli, ktos podejdzie do mnie i walnie mnie bez powodu w pysk, to moja odpowiedz tej kanali nie powinna byc uwarunkowana pogladami pacyfistow. Ja ze swoim sumiemiem wyzmacze granice mojej odpowiedzi. Do tyczyc to rowniez powinno obrony zbiorowej czy to w wypadku napadu na czlonka rodziny czy na czlonka NATO. W porzadku, mamy ta Konwencje Genewska. Przeczytalem ja od deski do deski i stwierdzilem, ze dotyczy ona tylko sytuacji, gdy OBYDWIE STRONY zamierzaja stosowac sie do artykulow tej konwencji. Czyli w wypadku Al-Kajdy czy Talibow Amerykanie moga robic z tymi bandytami co chca. Fakt, ze wyslali ich do Club Med na Kubie pokazuje jakimi sa "mieczakami" (zartuje- tak chyba mysla o Amerykanach Talibowie i ci z Al-Kajdy, pare dni temu jedynego amerykanskiego jenca bandyci Bin Ladena, zamordowali natychmiast po pojmaniu) Pierwszym obowiazkiem kazdego panstwa jest obrona swoich obywateli. Szanuje prawo pacifistow do swoich pogladow tak dlugo jak nie beda narzucali tych pogladow panstwu w jakim zyja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a psik do wodamisa IP: 192.168.1.* 16.03.02, 17:55 pewne nieporozumienie zaszlo prosze Pana ) - pytanie bylo skierowane do niejakiego nazwijmy go "mirmata", dotyczy to tez kwestii guzikowej ) choc podoba mi sie Pana wypowiedz ) Co do kwestii Hitlera i Bin Ladena interesujace jest co spowodowalo , ze ci ludzie uzyskali poparcie swej "polityki" na ile wazne byly czynniki zewnetrzne. Zadne spoleczenstwo czy grupa ludzi nie ma w swych "genach" zakodowanej nienawisci czy zadzy krwi. Uwaza sie USA za ofiare, ale na ile tym wypadku ta ofiara pomogla stworzyc bestie ktora sie wymknela spod kontroli. Rezerwowa bestia, a nawet dwie, nadal istnieja Saddam Husejn i Fidel Castro o ktorym jakos ostatnio ucichlo. Rozdrapywac rany odwetem jest latwo, ale niedpouscic do ich powstania jest sztuka o wiele bardziej wartosciowsza, ale za to mniej spektakularna. To co sie dzieje w w mediach jest kreowaniem kontrolowanej nienawisci i usprawiedliwiania odwetu - nie jest to trudno zrobic, wystarczy produkowac papke medialna i powtarzac ja jak propagande - w zasadzie to juz jest propaganda wojny. z wyrazami szacunku PS. moj sarkazm zostal wykreowany na potrzeby pewnego trefnisia politycznego dla ktorego wymiana pogladow sprowadza sie do uzywania okreslen typu kretyn, wariat i tym podobnych. Zycze milego weekend'u Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a psik do mirmata IP: 192.168.1.* 16.03.02, 18:43 Panie znowu mnie pan rozczarowal (((, co to znaczy : >W kazdym razie "wodamis" odpowiedzial cos "a psikowi" wiec mam spokoj. Prosze pana znalazl pan czyjes plecy i sie za nimi skrywa - nawet nie pisze kto tak postepuje Wiecej godnosci prosze pana, w dodatku lekcewazy pan Wodamisa okreslajac jego wypowiedz jako "cos" no i dalej pan nie odpowiedzial. Pisze pan ze przeczytal od deski do deski Konwencje Genewska i wyrobil pan sobie punkt widzenia o stosowaniu konwencji w czasie wojny. Co czytal ja pan siedzac w fotelu, w zaciszu swego domu ? Wedlug mnie prosza Pana na wojnie stosuje sie tylka jedna konwencje - zeby wygrac - reszta sie nie liczy. Wojna to nie sa zawody sportowe z zasadami fair play, to chodzi o wygranie za wszelka cene (dlatego ma pan miedzy inny rozwoj technologiczny srodkow zabijania), co obie strony wiedza i do czego daza - teraz pan pisze ze USA jast fair - jest bo ma przewage, ale wystarczy ze znajdzie sie pod murem zapomni o konwencji. Pisze pan przytaczajac wypowiedz "skutecznosc nie oznacza bowiem slepoty i glupoty" odnoszac sie do obecnej sytuacji. Niestety "slepota i glupota" administracji amerykanskiej pozostawila Hussejna u wladzy a lin Laden, talibowie sa tworem tej "skutecznosci" co teraz odbija sie "wielka czkawka" i ogolnonarodowym lamentem (nie mam tutaj na mysli WTC). Skutecznosc to nie akcja prowadzona srodkami wojny, skutecznosc to tez umiejetnosc przewidywania konsekwencji swojego postepownia i dalekowzrocznosc. Oburza sie pan ze zamkneli kogos za podpalenie trawy w Mississagua przed bodajze centrum kultury muzulmanskiej lub meczetem - dla mnie to podpalenie trawy jest glupim przejawem zwierzecej nienawisci bez patrzenia na konsekwencje. To jest wlasnie ta polityka ktora pan "podlewa" - wedlug niej ci Muzulmanie - ktorzy podejrzewam bogu ducha winni - maja malo co wspolnego z atakami ekstermistow muzlmanskich maja prawo do odwetu - pan im dajesz to prawo, bo pan to prawo stosujesz tez w stosunku do siebie - dla pana przymkniecie podpalacza przez wymiar sprawiedliwosci bylo niegodne kraju w ktorym pan mieszkasz. piszesz Pan ze masz pan prawo do odwetu - a co, jak pan natrafi na grupe napastnikow, tez pan sobie dajesz to prawo ? Pan widzisz biale i czarne - biale - zab za zab, oko za oko , czarne to pacyfizam. Prosze pana zycie to nie regula matematyczna - zycie sklada sie z calego spektrum kolorow pomiedzy. z wyrazami szacunku Odpowiedz Link Zgłoś