Dodaj do ulubionych

Kto to jest, co to jest Polonia?

IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 17.07.02, 13:43
Przeczytalam watek o Polonii w Niemczech i o odnioslam wrazenie, ze te wszystkie argumenty a nawet epitety
stad sie biora, ze kazdy inaczej pojmuje "Polonie". Moze najpierw zacznijmy od wspolnej definicji, jezeli by juz
taka oficjalnie nie istniala.
Co do mnie: Rdzennie polska z urodzenia, paszport niemiecki, w rodzinie posluguje sie wylacznie niemieckim, syn
uczy sie polskiego, czesto jestesmy w Polsce, gdzie syn i ja mowimy po polsku. Kim ja wlasciwie jestem wedlug
tych polonijnych parametrow?
Dla mnie ten temat juz dawno rozstrzyglam: jestem obywatelka Europy- wszedzie mi dobrze, gdzie sa mili ludzie.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Artur Kim jestes? IP: *.dialo.tiscali.de 17.07.02, 13:58
      Gość portalu: Ma-ryja napisał(a):

> Przeczytalam watek o Polonii w Niemczech i o odnioslam wrazenie, ze te
      wszystki
      > e argumenty a nawet epitety
      > stad sie biora, ze kazdy inaczej pojmuje "Polonie". Moze najpierw zacznijmy
      od
      > wspolnej definicji, jezeli by juz
      > taka oficjalnie nie istniala.
      > Co do mnie: Rdzennie polska z urodzenia, paszport niemiecki, w rodzinie
      poslugu
      > je sie wylacznie niemieckim, syn
      > uczy sie polskiego, czesto jestesmy w Polsce, gdzie syn i ja mowimy po
      polsku.
      > Kim ja wlasciwie jestem wedlug
      > tych polonijnych parametrow?
      > Dla mnie ten temat juz dawno rozstrzyglam: jestem obywatelka Europy- wszedzie
      m
      > i dobrze, gdzie sa mili ludzie.
      > Pozdrawiam
      ..........................
      na to pytanie musisz sobie musisz sobie, przede wszystkim sama odpowiedziec.
      Niektorzy probuja to tez prawnie zdefiniowac, ale mysle ze gdyby to zrobily
      urzedy, to byloby to tylko ze wzgledow wygodnictwa politycznego lub dla celow
      Propangandowych. Z tego powodu dystansuje sie od tego.
      Jaki masz paszport, jest to czesto koniecznosc zyciowa aby zamknac morde
      wlasnie urzedasom, i w ten sposob (nie za bardzo fair) jest to wykorzystywane
      Propangandowo-statystycznie, zygac sie chce, lecz w takim durnym systemie
      zyjemy.

Innym faktem jest, ze gdy w tobie plynie polska krew, to bez wzgledu na to co
      nawet sama myslisz (bez obludy), faktycznie zawsze bedziesz Polka. A reszta to
      tylko papierki.
    • Gość: kra Re: Kto to jest, co to jest Polonia? IP: *.siemens.de / 139.21.41.* 17.07.02, 14:14
      Gość portalu: Ma-ryja napisał(a):

> w rodzinie posluguje sie wylacznie niemieckim,
      > syn uczy sie polskiego, czesto jestesmy w Polsce, gdzie syn i ja mowimy po
      > polsku.

tak przy dziecku po niemiecku?
      widze tu pewna niekonsekwencje, chyba, ze maz niemiec
    • Gość: PawelD proba definicji IP: *.sunsh2.vic.optusnet.com.au 17.07.02, 20:26
      POlonia to wszyscy Ci ktorzy przyznaja sie do Polskich korzeni i maja poczucie
      wiezi z Polska.

Tyle.

I moze byc
      1-go
      2-go
      3-go pokolenia
      - jak np. wiesc w Poludniowej Australii zalozona przez emigrantow z XIX w czy
      silna polonia na Tasmanii gdzie np. jest silna druzyna harcerska...

nie da sie - i nie ma sensu - bardziej ,,uscislac".

I jeszcze jedno - tremin ,,POlonia" ma swoj sens.

Przez wspolne/podobne przezycia jestesmy jednak troche inni niz Polacy w
      kraju...

I tak naprawde, by byc dobrze zrozumianym szukamy ludzi ktorzy mieli podobne
      przezycia, problemy, dylematy...

i chyba dlatego tu jestesmy...

a co tu robia frustraci z POlski ktorzy nam pisza ,,ale jestescie sflustrowani"
      to nie bardzo rozumiem...
      (tak napadwde to rozumiem, ale to smutne...)

pozdr

Pawel

pozdr
      • galilleo Re: proba definicji 17.07.02, 22:45
        No wlasnie zastanawialem sie nieraz nie tylko nad tym co to jest polonia i ale
        co to jest emigrant.
        Majac piec paszportow, nie kwalifikuje sie na to bo ciagle sie przemieszczam i
        nigdzie d... nie zagrzalem.
        Emigrant to jest ktos kto wynosi sie na zawsze, ja sie nie wynioslem na zawsze
        bo nigdzie nie bylem na zawsze nawet w Polsce nawet nie wiem czy wyjechalem z
        Polski na zawsze.
        Polonia to chyba ktos kto jest polskim emigrantem i mial pecha bo zostal tam
        gdzie wyjechal.

Happy Polak-Austriak-Kandyjczyk-Amerykanin-Australijczyk
        zamieszkaly w TEXAS, TEXAS i jeszcze raz TEXAS bez emigrowania i polonizowania

Ha! Ha! Ha!
        Professor Galilleo
        • galilleo Re: proba definicji 17.07.02, 22:49
          A tak w ogole to mam Polonie, emigracje w ... nosie.
          Lubie zielone $$$ i TEXAS

Ha! Ha! Ha!
          Professor Galilleo
          • america Re: proba definicji 18.07.02, 00:05
            Polonia to jest chyba klub sportowy w Warszawie
            • Gość: XYZ Jestesmy mieszkancami swiata IP: *.enter.net 18.07.02, 00:11
              Moje Szczescie polega na wiekszej jak do tej pory mozliwosci przemieszczania
              sie na globie ziemskim nie tylko Europa ale prawie wszystkie zakatki Swiata i
              to chyba jest to byc wolnym pojechac gdzie nas wyobraznia prowadzi mieszkac tu
              i tam kochac azjatki brazylijki polki i niemki,tak powinno byc i chyba tak w
              koncu bedzie tak nam dopomozcie srodki lotnicze;badzcie tansze;!!!!!!!!!
              • Gość: Michel Re: Jestesmy mieszkancami swiata IP: *.horsenskom.dk 18.07.02, 07:57
                Trzeba miec jakies korzenie, bo jesli ty sam o nich zapomnisz to ci inni
                przypomna.
                Osobiscie czuje sie bardziej kosmopolita niz polonusem (od Polonia - Polska),
                ale to jest jeszcze gorzej nizbym oswiadczal wszem i wobec, ze jestem Polakiem.
                Tubylcy, wszystko jedno jacy i gdzie, chca miec do czynienia z konkretnym
                czlowiekiem, konkretnie umiejscowionym na mapie naszego globu.
                Tak jest i tak dlugo jeszcze bedzie.
    • kuciapka1 Co to jest Polonia? To proste... 18.07.02, 15:09
      mywebpages.comcast.net/polonia/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka