Dodaj do ulubionych

Cykady - Mirek i Alka

23.08.02, 22:06
No i co do cholery z tymi cykadami.
Wtrabily to drzewo? czy te fige?

Juz mi tu pisac sprawozdanko bo jestem ciekawa do diaska!
Obserwuj wątek
    • Gość: Mirko Biologia czyli skad sie biora male robaczki i.. IP: *.union01.nj.comcast.net 24.08.02, 05:50
      ...suche drzewa do wycinki.

Cierpliowsci.
      W drzewach nic nie odbywa sie trzask-prask poza scinaniem. Scinania chcialbym
      uniknac rzecz jasna.
      Jest tak: kasztan stoi i ledwie zipie. Cykady w galeziach troszke cichsze
      ostatnio, czyli koncza kopulowac i za chwile w galeziach, w nacietej korze
      pojawia sie jajeczka. 400 w kazdym miocie. Za 45 dni larwy z jajeczek zaczna
      spadac i wkrecac sie w glebe prosto do smakowitych korzeni na kolejne 13 lat.
      I wlasnie wtedy zostana podlane woda z "witaminka Goodby". Niestety inne zywe,
      t.j. mrowy i cotam jeszcze tez szlag trafi, ale moze drzewo przezyje.
      • Gość: zybi Re: Biologia czyli skad sie biora male robaczki i IP: 130.68.2.* 25.08.02, 02:07
        Od kiedy to CYKADY niszcza drzewa ??
        Drzewa zjadaja zuczki - drzewa umieraja stojac.
        potem przyjezdza brygada i wycina chore i zarazone drzewa.
        W mojej wsi cykady graja co roku a drzeawa stoja jak staly.
        Natomiast w NYC zuczek atakuje i sam widzialem jak wycinali drzeawa
        • aniutek Re: Biologia czyli skad sie biora male robaczki i 25.08.02, 02:10
          hmmm to jakas plaga zuczkow, otoz Karelia pisala, ze w jej miescie w PL wszystkie
          kasztanowce padly, szkoda pieknych drzew.....
        • Gość: Mirko Zybi, rozne rzeczy wiesz ale o cykadach niewiele.. IP: *.union01.nj.comcast.net 25.08.02, 04:37
          insects.ummz.lsa.umich.edu/fauna/Michigan_Cicadas/Periodical/Index.html
          Potomstwo tych, ktore slyszysz (na kilometr!) tego lata, po przezuciu przez
          korzenie niektorych drzew (kasztanowiec, jablon itd) zacykaja znowu za 13 lub
          17 lat - w zaleznosci od gatunku.

www.ent.iastate.edu/17yrcicada/
          "The eggs hatch after 6 to 7 weeks and the newly hatched nymphs fall to the
          ground, burrow until they find a suitable tree root, and begin the feeding and
          waiting that will last until the year 2014."

www.ento.vt.edu/Fruitfiles/cicada.html

www.fs.fed.us/na/morgantown/fhp/palerts/cicada/cicada.htm
          • leosia Re: Zybi, rozne rzeczy wiesz ale o cykadach niewi 25.08.02, 05:02
            Kazdy wie swoje.
            W tej chwili za oknem graja cykady.jest 10:50pm
            Dom stoi tu juz 40 lat.
            Jakos drzewa sie nie zawalaja.
            Te cykady graja tu juz 40 lat a kasztanowcow nie ma w okolicy.
            Nie boj zaby, cykady beda graly przez nastepne 40 lat. Panie entomolog ja wiem
            ze ty duzo wiesz - przyjedz do NYC to zobaczysz jak tu pieknie nad woda cykady
            graja. siedziem przy piwku pokaze ci gdzie mieszka (pana A-gnieszka)
            • Gość: Mirko Leosia, rozne rzeczy wiesz ale o cykadach nic IP: *.union01.nj.comcast.net 25.08.02, 13:38
              Leosia, jestes kolejna polska madrala.
              Guzik wiesz a madrzysz sie.
              Cykady cykadom nierowne.
              N.p. kazdy termit to mrowa, ale nie kazda mrowa to termit.
              Przeczytaj dokladnie
              Mam - to co USDA okresla - "heavy infestation".
              Moj 50-letni - piekny dotad kasztan - usycha w oczach. Brzoza tez. W poblizu
              jest wiecej kompletnie uschnietych kasztanow. Pien kasztana pelen jest
              pancerzykow cykad 13- to czy 17 letnich, ktore po nazarciu sie korzeniami przez
              13 (lub 17) lat wylazly na drzewo, przepoczwarzyly sie, po nawolaniu samicy
              pokopulowaly i samice nacinaja kore na galeziach zeby zlozyc jajka. Pelen,
              czyli setki, setki pancerzykow. W ziemi pod kasztanem sa dziurki z ktorych to
              cholerstwo wylazlo. Te "cykady okresowe" - bo tak sie nazywaja - to co innego
              niz zwykle, coroczne. Cykaja tak samo (samce) jak te zwykle, coroczne tylko
              inaczej funkcjonuja.
              • Gość: Mirko Re: Leosia, rozne rzeczy wiesz ale o cykadach nic IP: *.union01.nj.comcast.net 25.08.02, 13:41
                Dodatkowo:
                cykady okresowe atakuja korzenie tylko niektorych gatunkow drzew: dab, jablon i
                jak widze na wlasne oczy brzoze, kasztana.
                • karelia Re: Leosia, rozne rzeczy wiesz ale o cykadach nic 25.08.02, 13:47
                  tak, wszystkie kasztanowce mialy suche liscie. A tam jest tyle drzew
                  kasztanowych. Jest piekna aleja kasztanowa w centrum miasta. Nie wiem jak to
                  bedzie wygladac , gdy wszystkie drzewa padna. One chyba maja po 80 lat.
                  Pieknie kwitly w maju , a na jesieni wszystkie dzieciaki mialy zabawe
                  zbierajac kasztany. Ale nie wiem , co to za zaraza. U nas, w Polsce, raczej
                  cykad nie ma.
              • Gość: leosia Re: Leosia, rozne rzeczy wiesz ale o cykadach nic IP: 130.68.2.* 25.08.02, 14:28
                Mirko nie badz taka madrala bo i tak robaki cie zjedza.
                nie kazdy moze sie znac na robakach tak jak ty . Ja nie mam takich robaczywych
                mysli jak Mirko . Cykady pieknie graja w ten upojny wieczor. I nie musisz mi
                zaraz nawymyslac ze nic nie wiem o robalach.
                Mozesz powiedziec ze cos wiesz ale po co zaraz mieszanka i rozstawianie po
                katach.
                • karelia Re: Leosia, rozne rzeczy wiesz ale o cykadach nic 25.08.02, 15:43
                  alez panowie , bez nerw, pospiewajcie sobie "Cykady na Cykladach" i bedzie
                  OK , tak miedzy wami Amerykancamy.
                  • Gość: Mirko Re: Leosia, rozne rzeczy wiesz ale o cykadach nic IP: *.union01.nj.comcast.net 26.08.02, 08:52
                    Nie robaczywych mysli Leosiu, tylko nie masz robaczywego kasztana. Ani brzozy.
                    A ja mam i tu jest pies pogrzebany.
                    Nie bierz sobie moich cykad do serca.
                    Twoje sa inne i ciesz sie. Moje to plaga.
                    • canadian Re: DO Leosia, 26.08.02, 17:03
                      Do diabla ludzie a nie slyszeliscie o zwyklych swierszczach???
                      Zadne cykady a tez piszcza glabie Leos!

Mirko ma cykady a Ty masz swierszcze to nie wpierdalaja Ci drzew.
                      • Gość: Mirko Re: DO Leosia, IP: *.union01.nj.comcast.net 27.08.02, 05:05
                        ...I od korzeni na dodatek! I przez 13 lat!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka