canadian 23.08.02, 22:06 No i co do cholery z tymi cykadami. Wtrabily to drzewo? czy te fige? Juz mi tu pisac sprawozdanko bo jestem ciekawa do diaska! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mirko Biologia czyli skad sie biora male robaczki i.. IP: *.union01.nj.comcast.net 24.08.02, 05:50 ...suche drzewa do wycinki. Cierpliowsci. W drzewach nic nie odbywa sie trzask-prask poza scinaniem. Scinania chcialbym uniknac rzecz jasna. Jest tak: kasztan stoi i ledwie zipie. Cykady w galeziach troszke cichsze ostatnio, czyli koncza kopulowac i za chwile w galeziach, w nacietej korze pojawia sie jajeczka. 400 w kazdym miocie. Za 45 dni larwy z jajeczek zaczna spadac i wkrecac sie w glebe prosto do smakowitych korzeni na kolejne 13 lat. I wlasnie wtedy zostana podlane woda z "witaminka Goodby". Niestety inne zywe, t.j. mrowy i cotam jeszcze tez szlag trafi, ale moze drzewo przezyje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zybi Re: Biologia czyli skad sie biora male robaczki i IP: 130.68.2.* 25.08.02, 02:07 Od kiedy to CYKADY niszcza drzewa ?? Drzewa zjadaja zuczki - drzewa umieraja stojac. potem przyjezdza brygada i wycina chore i zarazone drzewa. W mojej wsi cykady graja co roku a drzeawa stoja jak staly. Natomiast w NYC zuczek atakuje i sam widzialem jak wycinali drzeawa Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: Biologia czyli skad sie biora male robaczki i 25.08.02, 02:10 hmmm to jakas plaga zuczkow, otoz Karelia pisala, ze w jej miescie w PL wszystkie kasztanowce padly, szkoda pieknych drzew..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirko Zybi, rozne rzeczy wiesz ale o cykadach niewiele.. IP: *.union01.nj.comcast.net 25.08.02, 04:37 insects.ummz.lsa.umich.edu/fauna/Michigan_Cicadas/Periodical/Index.html Potomstwo tych, ktore slyszysz (na kilometr!) tego lata, po przezuciu przez korzenie niektorych drzew (kasztanowiec, jablon itd) zacykaja znowu za 13 lub 17 lat - w zaleznosci od gatunku. www.ent.iastate.edu/17yrcicada/ "The eggs hatch after 6 to 7 weeks and the newly hatched nymphs fall to the ground, burrow until they find a suitable tree root, and begin the feeding and waiting that will last until the year 2014." www.ento.vt.edu/Fruitfiles/cicada.html www.fs.fed.us/na/morgantown/fhp/palerts/cicada/cicada.htm Odpowiedz Link Zgłoś
leosia Re: Zybi, rozne rzeczy wiesz ale o cykadach niewi 25.08.02, 05:02 Kazdy wie swoje. W tej chwili za oknem graja cykady.jest 10:50pm Dom stoi tu juz 40 lat. Jakos drzewa sie nie zawalaja. Te cykady graja tu juz 40 lat a kasztanowcow nie ma w okolicy. Nie boj zaby, cykady beda graly przez nastepne 40 lat. Panie entomolog ja wiem ze ty duzo wiesz - przyjedz do NYC to zobaczysz jak tu pieknie nad woda cykady graja. siedziem przy piwku pokaze ci gdzie mieszka (pana A-gnieszka) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirko Leosia, rozne rzeczy wiesz ale o cykadach nic IP: *.union01.nj.comcast.net 25.08.02, 13:38 Leosia, jestes kolejna polska madrala. Guzik wiesz a madrzysz sie. Cykady cykadom nierowne. N.p. kazdy termit to mrowa, ale nie kazda mrowa to termit. Przeczytaj dokladnie www.fs.fed.us/na/morgantown/fhp/palerts/cicada/cicada.htm Mam - to co USDA okresla - "heavy infestation". Moj 50-letni - piekny dotad kasztan - usycha w oczach. Brzoza tez. W poblizu jest wiecej kompletnie uschnietych kasztanow. Pien kasztana pelen jest pancerzykow cykad 13- to czy 17 letnich, ktore po nazarciu sie korzeniami przez 13 (lub 17) lat wylazly na drzewo, przepoczwarzyly sie, po nawolaniu samicy pokopulowaly i samice nacinaja kore na galeziach zeby zlozyc jajka. Pelen, czyli setki, setki pancerzykow. W ziemi pod kasztanem sa dziurki z ktorych to cholerstwo wylazlo. Te "cykady okresowe" - bo tak sie nazywaja - to co innego niz zwykle, coroczne. Cykaja tak samo (samce) jak te zwykle, coroczne tylko inaczej funkcjonuja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirko Re: Leosia, rozne rzeczy wiesz ale o cykadach nic IP: *.union01.nj.comcast.net 25.08.02, 13:41 Dodatkowo: cykady okresowe atakuja korzenie tylko niektorych gatunkow drzew: dab, jablon i jak widze na wlasne oczy brzoze, kasztana. www.fs.fed.us/na/morgantown/fhp/palerts/cicada/cicada.htm Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: Leosia, rozne rzeczy wiesz ale o cykadach nic 25.08.02, 13:47 tak, wszystkie kasztanowce mialy suche liscie. A tam jest tyle drzew kasztanowych. Jest piekna aleja kasztanowa w centrum miasta. Nie wiem jak to bedzie wygladac , gdy wszystkie drzewa padna. One chyba maja po 80 lat. Pieknie kwitly w maju , a na jesieni wszystkie dzieciaki mialy zabawe zbierajac kasztany. Ale nie wiem , co to za zaraza. U nas, w Polsce, raczej cykad nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leosia Re: Leosia, rozne rzeczy wiesz ale o cykadach nic IP: 130.68.2.* 25.08.02, 14:28 Mirko nie badz taka madrala bo i tak robaki cie zjedza. nie kazdy moze sie znac na robakach tak jak ty . Ja nie mam takich robaczywych mysli jak Mirko . Cykady pieknie graja w ten upojny wieczor. I nie musisz mi zaraz nawymyslac ze nic nie wiem o robalach. Mozesz powiedziec ze cos wiesz ale po co zaraz mieszanka i rozstawianie po katach. Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: Leosia, rozne rzeczy wiesz ale o cykadach nic 25.08.02, 15:43 alez panowie , bez nerw, pospiewajcie sobie "Cykady na Cykladach" i bedzie OK , tak miedzy wami Amerykancamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirko Re: Leosia, rozne rzeczy wiesz ale o cykadach nic IP: *.union01.nj.comcast.net 26.08.02, 08:52 Nie robaczywych mysli Leosiu, tylko nie masz robaczywego kasztana. Ani brzozy. A ja mam i tu jest pies pogrzebany. Nie bierz sobie moich cykad do serca. Twoje sa inne i ciesz sie. Moje to plaga. Odpowiedz Link Zgłoś
canadian Re: DO Leosia, 26.08.02, 17:03 Do diabla ludzie a nie slyszeliscie o zwyklych swierszczach??? Zadne cykady a tez piszcza glabie Leos! Mirko ma cykady a Ty masz swierszcze to nie wpierdalaja Ci drzew. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirko Re: DO Leosia, IP: *.union01.nj.comcast.net 27.08.02, 05:05 ...I od korzeni na dodatek! I przez 13 lat! Odpowiedz Link Zgłoś