Dodaj do ulubionych

nienawisc do Polski od tych ktorym sie w Polsce nie udalo

IP: *.we.mediaone.net 24.04.01, 10:57
Te forum jest wypelnione roznego rodzaju nowonarodzonymi idiotami z "reichu",
nowo-Hamerykanami i innymi wszelkiej masci chorymi psychicznie ludzmi. Co ich
laczy to wspolna nienawisc do wszystkiego co polskie, do Polski, polskiej
kultury, mowy i wreszcie Polakow.

Sa do tego stopnia zdesperowani i wypelnieni ta nienawiscia ze po prostu nie
odpuszcza sobie nawet godziny zeby tu nie napisac nowych paszkwili antypolskich.

Doszedlem do wniosku ze to po prostu zwykla zawisc, od tych ktorzy z Polski
wyjechali, a teraz widza jak Polska sie podnosi, na obczyznie im coraz gorzej,
juz ostatnim wysilkiem probuja sie wywyzszyc, bo bogatego wujka z zagranicy w
Polsce juz grac nie moga. Wiekszosc z nich jest zrozpaczona co do swojej
sytuacji i niech nie mowia ze maja 2 samochody i domek z bialym plotkiem i
niskim "mortgage". Zieje od tych ludzi zwykla pustka, w srodku powoli umieraja.

Podobnie jest z niektorymi Polakami w Polsce, ktorzy nie moga sie odnalezc lub
przyzwyczajemi do rzadowych ochlapow czekaja z wyciagnieta reka. Codzinnie
znajdzie sie wymowka na co czy na co innego, znajdzie sie zle slowo na tych,
ktorzy probuja cos zrobic, ktorym sie udalo.

Ci ludzie sa bardzo inni od nowej pewnej siebie polskiej immigracji czy
polskiego dynamicznego spoleczenstwa, ktore moze dyktowac warunki a nie czekac
az sie jej podyktuje. To wszystko powoduje wstrzasy na tej liscie dyskusyjnej.

Jakze byloby wspaniale jakby ci anty-polacy po prostu zostawili Polske i
Polakow w spokoju i pisali na swoich adoptowanych listach. Chyba sie jednak
tego nie doczekamy.....

Obserwuj wątek
    • Gość: XYZ Re: nienawisc do Polski od tych ktorym sie w Polsce nie udalo IP: 195.116.26.* 24.04.01, 13:31
      To by się zgadzało.
    • Gość: ........ Re: nienawisc do Polski od tych ktorym sie w Polsce nie udalo IP: 24.157.121.* 24.04.01, 14:13
      Posluchaj TYPku, jakie zlo widzisz w krytyce? Dynamicznie to w polsce rozwija
      sie chamstwo, bezrobocie, itd itp...napadanie na cala polonie to czysta
      glupota..
      Wracaj wiec do kieliszka i wez sobie Prozak
    • Gość: alek Re: nienawisc do Polski od tych ktorym sie w Polsce nie udalo IP: *.dialup.tiscalinet.it 24.04.01, 21:02
      Popieram w 100%.
      • Gość: fasola Re: nienawisc do Polski od tych ktorym sie w Polsce nie udalo hej ty IP: 64.9.159.* 24.04.01, 21:13
        hey ty typie!!!!!!
        mi sie powiodlo!!!!! jestem tutaj od 12 lat i jestem super zadowolony!!!!! pocaluj mnie w tylek!!!!
        bede pisal gdzie chce!!! zlap mnie !!!!!
        pozatym co ty robisz na forum polonijnym??????
        wynocha do szamotul!!!!1
        • Gość: TOM Re: nienawisc do Polski od tych ktorym sie w Polsce nie udalo hej ty IP: 62.229.8.* 09.05.01, 17:04
          Gość portalu: fasola napisał(a):

> hey ty typie!!!!!!
          > mi sie powiodlo!!!!! jestem tutaj od 12 lat i jestem super zadowolony!!!!!

Ale chamem i burakiem pozostales... pewnie na zawsze...
    • Gość: Ninka Re: nienawisc do Polski od tych ktorym sie w Polsce nie udalo IP: *.MS1.srv.t-online.de 25.04.01, 01:04
      Gość portalu: TYP napisał(a):

> Te forum jest wypelnione roznego rodzaju nowonarodzonymi idiotami z "reichu",
      > nowo-Hamerykanami i innymi wszelkiej masci chorymi psychicznie ludzmi. Co ich
      > laczy to wspolna nienawisc do wszystkiego co polskie, do Polski, polskiej
      > kultury, mowy i wreszcie Polakow.
      >
      > Sa do tego stopnia zdesperowani i wypelnieni ta nienawiscia ze po prostu nie
      > odpuszcza sobie nawet godziny zeby tu nie napisac nowych paszkwili antypolskich
      > .
      >
      > Doszedlem do wniosku ze to po prostu zwykla zawisc, od tych ktorzy z Polski
      > wyjechali, a teraz widza jak Polska sie podnosi, na obczyznie im coraz gorzej,
      > juz ostatnim wysilkiem probuja sie wywyzszyc, bo bogatego wujka z zagranicy w
      > Polsce juz grac nie moga. Wiekszosc z nich jest zrozpaczona co do swojej
      > sytuacji i niech nie mowia ze maja 2 samochody i domek z bialym plotkiem i
      > niskim "mortgage". Zieje od tych ludzi zwykla pustka, w srodku powoli umieraja.
      >
      > Podobnie jest z niektorymi Polakami w Polsce, ktorzy nie moga sie odnalezc lub
      > przyzwyczajemi do rzadowych ochlapow czekaja z wyciagnieta reka. Codzinnie
      > znajdzie sie wymowka na co czy na co innego, znajdzie sie zle slowo na tych,
      > ktorzy probuja cos zrobic, ktorym sie udalo.
      >
      >
      > Ci ludzie sa bardzo inni od nowej pewnej siebie polskiej immigracji czy
      > polskiego dynamicznego spoleczenstwa, ktore moze dyktowac warunki a nie czekac
      > az sie jej podyktuje. To wszystko powoduje wstrzasy na tej liscie dyskusyjnej.
      >
      > Jakze byloby wspaniale jakby ci anty-polacy po prostu zostawili Polske i
      > Polakow w spokoju i pisali na swoich adoptowanych listach. Chyba sie jednak
      > tego nie doczekamy.....
      >
      >
      Witam nowonarodzony idioto z Polski
      Jesli chodzi o nienawisc, to z twojej wypowiedzi ona bije. Mieszkam za granica, ale mowie po Polsku,
      mam paszport polski, w domu panuje kultura polska . Kocham Polske, ale nienawidze spoleczenstwa
      polskiego Tobie podobnego. Zajrzyj soobie pod kolnierz. Na forum jest pelno takich jak Ty, ktorzy atakuja
      polonie. wiec musimy sie jakos bronic. Masz racje. Nie doczekamy tolerancji w naszej ojczyznie jesli
      beda sie rodzily takie TYPY jak Ty...
      • Gość: fasola Re: nienawisc do Polski od tych ktorym sie w Polsce nie udalo IP: 64.9.159.* 25.04.01, 01:14
        dziewczyno !!!wylej mu goraca zupe na krocze to moze ten osiol zrozumie!!!!!!!
        calusy z hameryki
        ja tez nie tesknie do tych zawistnych szarasow , smutasow!!!!!!!
        moze by tak te psie gowna na ulicach najpierw posprzatali!!!!!!!
    • Gość: Swiatlo Re: nienawisc do Polski od tych ktorym sie w Polsce nie udalo IP: *.easypower.com 25.04.01, 01:31
      Gość portalu: TYP napisał(a):

> Te forum jest wypelnione roznego rodzaju nowonarodzonymi idiotami z "reichu",
      > nowo-Hamerykanami i innymi wszelkiej masci chorymi psychicznie ludzmi. Co ich
      > laczy to wspolna nienawisc do wszystkiego co polskie, do Polski, polskiej
      > kultury, mowy i wreszcie Polakow.
      >
      > Sa do tego stopnia zdesperowani i wypelnieni ta nienawiscia ze po prostu nie
      > odpuszcza sobie nawet godziny zeby tu nie napisac nowych paszkwili antypolskich
      > .
      >
      > Doszedlem do wniosku ze to po prostu zwykla zawisc, od tych ktorzy z Polski
      > wyjechali, a teraz widza jak Polska sie podnosi, na obczyznie im coraz gorzej,
      > juz ostatnim wysilkiem probuja sie wywyzszyc, bo bogatego wujka z zagranicy w
      > Polsce juz grac nie moga. Wiekszosc z nich jest zrozpaczona co do swojej
      > sytuacji i niech nie mowia ze maja 2 samochody i domek z bialym plotkiem i
      > niskim "mortgage". Zieje od tych ludzi zwykla pustka, w srodku powoli umieraja.
      >
      > Podobnie jest z niektorymi Polakami w Polsce, ktorzy nie moga sie odnalezc lub
      > przyzwyczajemi do rzadowych ochlapow czekaja z wyciagnieta reka. Codzinnie
      > znajdzie sie wymowka na co czy na co innego, znajdzie sie zle slowo na tych,
      > ktorzy probuja cos zrobic, ktorym sie udalo.
      >
      >
      > Ci ludzie sa bardzo inni od nowej pewnej siebie polskiej immigracji czy
      > polskiego dynamicznego spoleczenstwa, ktore moze dyktowac warunki a nie czekac
      > az sie jej podyktuje. To wszystko powoduje wstrzasy na tej liscie dyskusyjnej.
      >
      > Jakze byloby wspaniale jakby ci anty-polacy po prostu zostawili Polske i
      > Polakow w spokoju i pisali na swoich adoptowanych listach. Chyba sie jednak
      > tego nie doczekamy.....
      >

No wiec ja tu zyje w Ameryce od dwunastu lat. Jak to dokladnie opisales, mam dwa
      samochody, domek z bialym plotem i niski mortgage. Jednak z mojego zycia wcale
      nie zieje pustka. Wrecz przeciwnie, jestem otoczony zyczliwymi mi ludzmi,
      kulturalnymi sasiadami i czystym powietrzem. Nawet jesli ta zyczliwosc jest tylko
      powierzchowna, to lepsza powierzchowna zyczliwosc, niz glebokie i autentyczne
      chamstwo.
      Jezdze w gory, mam czas na rodzine, odpoczynek i relaks.
      Polsce zycze jak najlepiej. Jezdze do kraju co dwa lata, pokazuje dzieciom polska
      ziemie i kulture. Chce aby moje dzieci myslaly jak najlepiej o kraju ktory
      kocham. Dlatego kiedy bede w Polsce i przypadkiem sie napatoczy taki prostak jak
      ty, to bede moje dzieci przed nim chronil. Zeby zrozumialy, ze jednak bydlaki
      choc istnieja wszedzie, to jednak nie oni decyduja o obliczu kraju.
      Swiatlo

• Gość: <> Mnie sie w Polsce udalo....wyjechac.I nie wracam.Kocham Ameryke! IP: *.wi.rr.com 25.04.01, 02:17
      • Gość: sos Re do TYP'a IP: *.sympatico.ca 25.04.01, 03:49
        Tobie "typie" nawet wizy do Hameryki
        nie chca dac, gdyz nie jestes
        godnym jej odwiedzenia, nie mowiac
        juz o zamieszkaniu w tym kraju.
        Zreszta cobys robil tutaj ze swoja
        bydleca glowa? Ja mam zas inne
        odczucie. Mysle, ze to wlasnie ty
        chcialbys tutaj przyjechac a nie
        mozesz, dlatego dochodzisz do tak
        idiotycznych skrajnosci. Kulture obecnie
        tez "kupujecie" amerykanska. Popatrz
        nawet na jezyk polski i zawarte w
        nim slownictwo. Muzyke tez sluchasz w
        wiekszosci ktorej slow nie rozumiesz.
        To naprawde jest denerwujace.
        • Gość: Bo Re: Re do TYP'a IP: 205.212.92.* 25.04.01, 04:09
          Ty zasrany Typie. Mieszkam w USA od 20 lat. Osiagnalem
          to o czym Tobie sie nawet nie snilo, kocham Polske,
          polska kulture i tradycje, ale pluje na tego typu
          paszkwili jak Ty, ktorzy szamoca sie jak kot w worku
          bo nie moga sobie w zyciu poradzic. My mieszkajacy za
          granica mamy ten luksus ze w kazdej chwili mozemy
          wrocic, a Ty niestety nie masz wyboru. Nigdzie Cie za
          granica nie przyjma z tak uposledzonym mozgiem.
    • Gość: barabasz Re: nienawisc do Polski od tych ktorym sie w Polsce nie udalo IP: *.bund.de 25.04.01, 11:04
      no coz, Typie, puknales w stol i nozyce sie odezwaly...
      • Gość: dudek Re: Nienawisc do Polski tych ktorym sie za granicą nie udalo!!! IP: 157.25.84.* 25.04.01, 13:26
        Tylko tyle, bo tak to widzę.
    • Gość: andy Re: nienawisc do Polski od tych ktorym sie w Polsce nie udalo IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 09.05.01, 09:26
      ty TYPie bez kultury
      zazdroscisz "rajchu" i masz racje
      zobimy skansen w twojej ojczyznie
      • Gość: XYZ Re: nienawisc do Polski od tych ktorym sie w Polsce nie udalo IP: *.enter.net 09.05.01, 13:17
        Proponuje olac tego jegomoscia niech jego temat spadnie na samo dno.Moze
        zrozumie glupek jaki jest denny i samotny.
        Z Powazaniem XYZ
        • Gość: kraken Re: do XYZ IP: *.101.252.64.snet.net 09.05.01, 17:09
          Uwazaj-albo ktos podszywa sie pod twoj nick,albo korzystasz z dwoch providerow
          sieci-RZUC OKIEM NA DRUGI POST
          • Gość: Jajacek Re: do XYZ IP: *.kabel.telenet.be 09.05.01, 21:06
            Nie mozecie potraktowac go trche lagodniej !
            No moze chlop jest trche zdolowany,stracil prace albo zone?
            Pamietajcie ,ze my tez mogli bysmy byc teraz na jego miejscu !
            • Gość: kraken Re: do Jajacek IP: 64.252.102.* 10.05.01, 01:15
              Gość portalu: Jajacek napisał(a):

> Nie mozecie potraktowac go trche lagodniej !
              > No moze chlop jest trche zdolowany,stracil prace albo zone?
              > Pamietajcie ,ze my tez mogli bysmy byc teraz na jego miejscu !
              No tak utrata pracy to problem w Polsce zwlaszcza kiedy sie niewiele umie lub
              prace powiedzmy mechanika(przejsciowo) traktuje sie jak deklasacje

a co do zony-gdyby tak moja....eeeech

• Gość: aaaaaa Re: nienawisc do Polski od tych ktorym sie w Polsce nie udalo IP: 157.25.84.* 10.05.01, 11:56
        Gość portalu: andy napisał(a):

> ty TYPie bez kultury
        > zazdroscisz "rajchu" i masz racje
        > zobimy skansen w twojej ojczyznie

W moim odczuciu takie stwierdzenie pokazuje rzeczywiste oblicze zakompleksionego
        Volksdeutsch´a, który z miłości do Ojczyzny wyjechał do Reichu. zapatrzony w
        bogactwo i luksus zatrzasnął za sobą ostatnie drzwi. będąc tam z góry patrzył na
        tych "polaczków" którzy zostali. Teraz być może zrozumiał, że sam nigdy Niemcem
        nie zostanie, ciągnie za sobą ogon gastarbeitera i przyjeżdża do Polski aby
        taniej kupić litr mleka i benzynę do starego Opla.

Ale mimo tego, ma on prawo - bądąc Polakiem dbającym o dobro RP, krzyczącym na
        wiecach Wypędzonych, doradzać i głosować w sprawach istotnych dla Polski. Rządać
        praw i przywilejów, domagać się równości między Polakami
        Używając stwierdzeż jak wyżej ,,,,, Zrobimy skansen w twojej ojczyźnie"....

To mi wystarczy, dziękuję za te słowa pocieszenia, czego nie wyssałeś z krwią
        matki w swojej ojczyónie, tego cię Rzesza na pewno nie nauczy, zagubiony w swojej
        bezsilności nieniecki Polaku!
        Współczuję!
        • Gość: andy Re: nienawisc do Polski od tych ktorym sie w Polsce nie udalo IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 10.05.01, 12:37
          do starego Golfa, a poza tym mleko tu tansze niz w Polsce, nie znasz faktow
          idioto to ich nie przytaczaj!!!
          a ty mieszkasz pewnie w ................,
          chcialbys tez do "rajchu" ale nie mozesz, wiec musisz obrazac innych.
          mieszkasz rzeczywiscie w zasciankowym skansenie, z ta twoja mentalnoscia
          szlachciury .......ciury.
          Jestem Volksdeutsch dlatego mam obywatelstwo niemieckie, czego tobie nie zycze.
          Co do ojczyzny to najbardziej sobie nia dupe wycieraja ci ktorzy najwiecej
          kradna? mam racje? ty tez okradasz twoja "ojczyzne"?
    • Gość: andy Re: nienawisc do Polski od tych ktorym sie w Polsce nie udalo IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 10.05.01, 12:23
      oj TYPie jaki ty glupi jak moja lewa skarpetka
      w Polsce moze sie tylko udac ku.... i zlodziejowi,
      do ktorej grupy sie zaliczasz?
    • Gość: Stary Re: nienawisc do Polski od tych ktorym sie w Polsce nie udalo IP: *.clover.com.au 10.05.01, 14:07
      Nigdy nie bedzie porozumienia pomiedzy krajem a Polonia, dopoki tacy idioci jak
      TYP beda rezonowac o sprawach, o ktorych nie maja zielonego pojecia. Mieszkales
      kiedy za granica, chlopie? Zarabiales tam na normalne zycie, a nie na
      wybudowanie sobie w Polsce najwiekszej chalupy w calej wsi? Znasz jakies jezyki
      obce? Czytujesz cos poza Superekspresem i Tajnym Detektywem?

Byles kiedy choc pare miesiecy w kraju, gdzie 25% ludnosci jest urodzone za
      granica, w populacji reprezentowanych jest kilkadziesiat narodowosci, w
      powszechnym uzyciu obok jezyka oficjalnego jest kilkanascie innych - i nikomu
      to nie przeszkadza? Nie? No to nie pierdol.

Dla nas za morzami w zasadzie lepiej, zebys ty dalej siedzial u siebie przed
      chalupa, czochral sie pod pachami i czul sie dowartosciowany jako delegat
      Chrystusa Narodow na Europe Wschodnia. A my tu juz sobie jakos poradzimy, o to
      sie, kochany, nie boj. I nie martw sie tak strasznie, komu z nas sie udalo, a
      komu nie. Tobie zycze, zeby ci sie zawsze udawalo; tyle, ze dla ciebie jeszcze
      troche potrwa, zanim ci sie zacznie udawac. Ot, dwa, trzy pokolenia.
      • Gość: kraken Re: NO I POLACY POWIEDZIELI SOBIE NIECO PRAWDY... IP: *.97.252.64.snet.net 10.05.01, 15:42
        Prosto w ekrany.Juz sie balem,ze moze moja definicja Polaka byla jednak
        przejaskrawiona-ale chyba jednak nie.
        Czy wiecie kto ukul powiedzenie,ZE NAJWIEKSZYM WROGIEM POLAKA NIE JEST
        NIEMIEC,RUSEK CZY NAWET ZYD-JEST NIM INNY POLAK!!!-nie zgadniecie-URZEDNICY
        GESTAPO -kiedy to po klesce wrzesniowej i roizpoczeciu niemieckiej okupacji
        kraju ta pozyteczna skadinad instytucja zostala zalana powodzia wzajemnych
        donosow rodakow-Szkopy ledwo sie wyrabialy-tyle mieli pracy przy sprawdzaniu
        denuncjacji.
        Za komuny sypaly sie donosy do fiskusa,kiedy sasiad kupil sobie na raty
        pralke "Frania" czy nie daj boze telewizor"Belweder",ze o motocyklu WFM(tak
        zwanej "Fumie") nawet boje sie wspominac-tamte czasy minely,wiec
        niedowartosciowani szukaja NOWEGO WROGA-i kogo widza??ano emgrantow(jestesmy
        sukinsyny,bo ciezko zasuwamy za "zielone"),potem
        innowiercow,ateistow,cyklistow,Michnika i WOGOLE ZYDOW!!!

Czy z naszym narodem jest juz do tego stopnia zle,ZE PO PROSTU POLAK NIE
        POTRAFI ZYC BEZ WROGA?????(obojetnie jakiego)
        • Gość: GK Re: NO I POLACY POWIEDZIELI SOBIE NIECO PRAWDY... IP: 199.217.229.* 10.05.01, 16:54
          Gość portalu: kraken napisał(a):

......tamte czasy minely,wiec
          > niedowartosciowani szukaja NOWEGO WROGA-i kogo widza??ano emgrantow(jestesmy
          > sukinsyny,bo ciezko zasuwamy za "zielone"),potem
          > innowiercow,ateistow,cyklistow,Michnika i WOGOLE ZYDOW!!!
          >
          > Czy z naszym narodem jest juz do tego stopnia zle,ZE PO PROSTU POLAK NIE
          > POTRAFI ZYC BEZ WROGA?????(obojetnie jakiego)

Niestety, nic dodac, nic ujac. A juz myslalem ze tylko ze mna jest cos nie w
          porzadku, kiedy mi sie flaki przewracaja gdy czytam niektore opinie. Czy
          rzeczywiscie jest tak zle z nami? Czy juz nie ma nadziei? Smutne to wszystko.

• Gość: L Re: NO I POLACY POWIEDZIELI SOBIE NIECO PRAWDY... IP: 204.50.249.* 10.05.01, 18:41
            Hey, TYP, mam propozycje dla ciebie. Idz do swojej Kasy Chorych i zapytaj o
            adres dobrego psychologa albo psychiatry. Tomografia komputerowa tez by ci sie
            przydala.
            Zyles kiedys za granica ??? Nie pisz o rzeczach o ktorych nie masz pojecia.
            Good luck.
            • Gość: aaaaaa Re: NO I POLACY POWIEDZIELI SOBIE NIECO PRAWDY... IP: 157.25.84.* 11.05.01, 09:50

Jestem bardzo zadowolony z postów, chyba ruszyło was naprawdę sumienie, ale
              ktoś przecież w końcu musi powiedzieć wam pradę i uzmysłowić sytuację w jakiej
              się znajdujecie, tym bardziej że to wy sami przyjeżdżając do polski czy też
              wypowiadając sią na temat "skansenu" jesteście tak odbierani.

Znam dobrze zachód i wcale nie trzeba tam być aby nauczyć się języka.
              Niezależnie od sytuacji w Polsce wolę tutaj jeść suchy chleb niż tam bułkę z
              masłem.
              Nie wiem, może to jest staromodne i dzisiaj już nie aktualne, ale nigdy nie
              będę prosił aby wpisano mnie na listę Volksdeutsch,a,
              • Gość: Stary Re: NO I POLACY POWIEDZIELI SOBIE NIECO PRAWDY... IP: *.clover.com.au 12.05.01, 01:11
                Gość portalu: aaaaaa napisał(a):

>
                > Jestem bardzo zadowolony z postów, chyba ruszyło was naprawdę sumienie, ale
                > ktoś przecież w końcu musi powiedzieć wam pradę i uzmysłowić sytuację w jakiej
                > się znajdujecie, tym bardziej że to wy sami przyjeżdżając do polski czy też
                > wypowiadając sią na temat "skansenu" jesteście tak odbierani.
                >
                > Znam dobrze zachód i wcale nie trzeba tam być aby nauczyć się języka.
                > Niezależnie od sytuacji w Polsce wolę tutaj jeść suchy chleb niż tam bułkę z
                > masłem.
                > Nie wiem, może to jest staromodne i dzisiaj już nie aktualne, ale nigdy nie
                > będę prosił aby wpisano mnie na listę Volksdeutsch,a,

Alez naturalnie. Rob tak, i na zdrowie. A innym sie nie wpieprzaj. Niech kazdy
                zycie sobie urzadza tak, jak sam uwaza.
                • Gość: aaaaaa Re: NO I POLACY POWIEDZIELI SOBIE NIECO PRAWDY... IP: 157.25.84.* 15.05.01, 11:01
                  Gość portalu: Stary napisał(a):

> Gość portalu: aaaaaa napisał(a):
                  >
                  > >
                  > > Jestem bardzo zadowolony z postów, chyba ruszyło was naprawdę sumienie, al
                  > e
                  > > ktoś przecież w końcu musi powiedzieć wam pradę i uzmysłowić sytuację w ja
                  > kiej
                  > > się znajdujecie, tym bardziej że to wy sami przyjeżdżając do polski czy te
                  > ż
                  > > wypowiadając sią na temat "skansenu" jesteście tak odbierani.
                  > >
                  > > Znam dobrze zachód i wcale nie trzeba tam być aby nauczyć się języka.
                  > > Niezależnie od sytuacji w Polsce wolę tutaj jeść suchy chleb niż tam bułkę
                  > z
                  > > masłem.
                  > > Nie wiem, może to jest staromodne i dzisiaj już nie aktualne, ale nigdy ni
                  > e
                  > > będę prosił aby wpisano mnie na listę Volksdeutsch,a,
                  >
                  >
                  > Alez naturalnie. Rob tak, i na zdrowie. A innym sie nie wpieprzaj. Niech kazdy
                  > zycie sobie urzadza tak, jak sam uwaza.

Własśnie o to chodzi!
                  Siedzisz na emigracji więc nie wpiepszaj się w sprawy innych. licz swoje dolary i
                  nie głosuj, nie wybieraj jak już raz wybrałeś sobie inną ojczyznę. Im pomagaj i
                  doradzaj, a od kraju z którym masz tylko kontakt przez telewizją i gazetę sią po
                  prostu odwal.
                  aaaaaa
                  • Gość: doktor Re: NO I POLACY POWIEDZIELI SOBIE NIECO PRAWDY... IP: 134.65.105.* 15.05.01, 11:31
                    poczytalem i co zobaczylem to moje. Ciekaw jestem jak uklada sie zycie pana/i aaaaaa w swojej rodzinie i
                    w pracy? czy cieszy sie tak wielkim autorytetem, jak na lamach tej dyskusji? powionno byc podobnie.
                    trudno jest o autorytet wsrod rodakow. Kto go ma? kto sie wychyli nastepny?

Kiedys wysluchalem wykladu o spoleczenstwach. Byla tam mowa o indywidualizmie w roznych
                    spoleczenstwach. W Polsce wskaznik w skali 0-100 byl na wysokosci 55. Im mniejsza cyfra tym bardziej
                    stadne zachowania. Chiny i w ogole wschod wedlug tych badan ma malo indywidualizmu. Jest tam malo
                    liderow i ludzie latwo godza sie ze swoim bytem, latwo ich sobie podporzadkowac. Najsilniejszy
                    indywidualizm jest w Holandii i Wielkiej Brytanii. Im wieksze sa stadne zachowania tym latwiej o
                    struktury mafijne. Przyklady? moze dlatego Wolomin rosnie w sile ... ze wielu madrych ludzi wynosi sie
                    za granice. Sa rowniez tacy ktorym sie nie powiodlo. Madrosc i pracowitosc nie musi isc w parze z
                    osiagnietym sukcesem w zyciu. Nie nalezy ich za to kopac. Nawet jak zostali lub wrocili do Kraju.
      • sebmagda Re: nienawisc do Polski od tych ktorym sie w Polsce nie udalo 15.05.01, 12:14
        Panowie i Panie, niewazne skad piszecie i jakie macie doswiadczenia.
        Niestety obydwa scierajce sie, ze tak to ujme obozy, maja po troche racji (jak
        to zwykle w zyciu bywa), nasze Panstwo (czytajcie Polska) nie nalezy do
        najswietszych i uczciwych, zachowanie rzadu jest niejednokrotnie skandalicznie
        i to nie tylko wobec Polonii (ktore sam reprezentuje) ale przede wszystkim
        wobec obywateli mieszkajacych w kraju. To oni placa za to wszystko i niewazne
        czy sa odwazni, czy nie, wyksztalceni, czy nie, sa spoleczenstwem takim samym
        jak amerykanske, niemieckie czy inne (zroznicowanym), jednak nie maja tylu
        szans co my. Z drugiej strony nie widze powodu dla ktorego mamy sie tak
        nienawidziec, przeciez to bezsensowne i na dodatek bardzo pasuje do tak
        nielubianego przez nas stereotypu Polaka (sklocony). Kazdy mial swoj powod do
        wyjazdu z Polski, niektorzy musieli, inni chcieli, niektorzy wegetuja za
        granicami inni swietnie sobie radza, proponuje powstrzymajcie sie od osadow,
        badzmy ponad tym co gotuje nam rzad i nie oczekujmy, ze z powodu bycia
        obywatelem Polski maja nam sie nalezec jakies specjalne przywileje, troche
        pokory. Nie moge zgodzic sie tylko z faktem stawiania innych narodow przed
        nami, jezeli juz mamy sie zacietrzewiac, to chociaz na nich, najlepiej jednak
        abysmy traktowali siebie i innych na rowni, bo naprawde az tak bardzo sie nie
        roznimy.
        Pozdrawiam wszystkich bez wyjatku.
    • Gość: ober nienawisc do Polski od tych ktorym sie z Polski zbiec udalo IP: 193.194.145.* 16.05.01, 08:19
      zawisc? dlaczego zawisc? ja jestem zly z czterech powodow.
      1. za zamordowanie wujka i dziadka w powojennym obozie i prawie 50 letnie
      zatajanie tego faktu.
      2. za przymusowe narzucenie naszej rodzinie polskiego obywytelstwa po wojnie za
      ktorego pozbycie sie musze teraz slono zaplacic
      3. za zabronienie nam uczenia sie jezyka niemieckiego bez ktorego duza liczba
      wysiedlencow i uciekinierow ma problemy w zyciu codziennym w niemczech (nie
      musisz sie od razu za ten punkt wydzierac ja nie mam tych problemow i wracac
      nie mam ochoty zreszta ktory by chcial swoj dom na zachodzie na chatke na
      wschodzie zamienic?)
      4. za ponizanie nas w zyciu codziennym przes polakow na kazdym kroku i o kazdej
      porze dnia i godzinie (jestem szczesliwy ze po 26 latach udreki udalo mi sie
      uciec z tego tak nienawiscia do mnie nastawionego narodu i tylko za to ze
      jestesmy pochodzenia niemieckiego)
      • Gość: andy Re: nienawisc do Polski od tych ktorym sie z Polski zbiec udalo IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 16.05.01, 09:11
        ober widze ze jest nas juz dwoch ):
        do polaczkow te fakty ktore przytaczasz nie dotra,
        oni na fakty reaguja "Volksdeutsch" i mysla ze mnie to
        obrazi, a to tylko w tym momencie zaleta!
      • sebmagda Re: nienawisc do Polski od tych ktorym sie z Polski zbiec udalo 16.05.01, 10:27
        Srtary, przykro mi z tego powodu, nasz narod (Polski) jest odrobine
        przewrazliwiony na tym punkcie, byles ofiara wojny jak inni. Moj dziadek byl
        oficerem polskim ktory walczyl w Armii gen. Andersa na zachodzie Europy (byl
        niepoprawny politycznie), kiedy powrocil po wojnie do kraju, zamiast zostac
        bohaterem, zostal wsadzony do wiezienia. Czy to ma sens, nie ma, czy to jest
        fair, nie jest. Jest mi bardzo przykro z tego powodu ze tak sie stalo w Twoim
        przypadku, ale staraj sie nie nienawidziec nas wszystkich, jestem z mlodego
        pokolenia, tego moze bardziej rozwinietego i uwierz mi dla mnie pochodzenie
        jest tylko informacja i niczym wiecej. Mam nadzieje, ze Ci sie wiedzie dobrze,
        zycze najlepszego i trzymaj sie cieplo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka