Dodaj do ulubionych

houseing benefit

09.02.06, 09:45
czy ktoras z was starala sie o ta zapomoge? warunkiem jest zamieszkiwanie na
terenie uk przez min 2 lata. orientujecie sie moze jakich dokumentow
poswiadczajacych to zamieszkanie wymagaja??bede wdzieczna za odp
Obserwuj wątek
    • yadrall Re: houseing benefit 09.02.06, 10:12
      Nie wiem skad wzielas te dwa lata,ale my dowiadywalismy sie o ta zapomoge i
      jedyna przyczyna dla ktorej nie dostalismy to bylo zbyt wysokie dochody. A
      staralismy sie w kilka miesiecy po przyjezdzie do UK. Ale moze to zalezy od
      Councilu? Sama nie wiem...
    • agalon Re: houseing benefit 09.02.06, 12:14
      zamieszkanie min 2 lata??? to nie prawda. przede wszystkim musisz miec niskie
      dochody.A co do dokumentow to sprawdzaja wszystko, zaczynajac przede wszystkim
      od kont bankowych, sprawdzaja czy dostajesz zasilki, musisz przedstawic
      payslips itp...
      Oni na podstawie Twoich badz Waszych zarobkow obliczaja na ile stac Was aby
      placic za mieszkanie. Co do dokumentu poswiadczajacego zamieszkanie to trzeba
      przedstawic umowe najmu i jakis rachunek.
      Pozdrawiam
      • lamia78 Re: houseing benefit 09.02.06, 21:31
        "If you have come to the United Kingdom (UK) within two years of your claim,
        this may affect Housing Benefit."

www.dwp.gov.uk/lifeevent/benefits/housing_benefit.asp#caniget
        • effata Re: houseing benefit 09.02.06, 21:55
          'may' nie znaczy 'will'
          --
          Don't guess.
          • lamia78 Re: houseing benefit 09.02.06, 22:47
            ale z tego, przynajmniej wg mnie wynika ze moze to byc przeszkoda...
            • effata Re: houseing benefit 10.02.06, 01:05
              tu są linki
              --
              Don't guess.
              • kicia_kicia Re: houseing benefit 28.04.06, 22:52
                No tak,tylko czy ja mam podac imie TEJ kolezanki w momencie wypelniania wniosku i czy mam w ogole podawac im do wiadomosci sprawe czekow.

Glupieje,nie wiem jak to zrobic zeby nie narobic sobie problemow.
      • lamia78 Re: houseing benefit 09.02.06, 22:48
        do agalon:
        czy musialas przedstawiac wyciagi z konta?czy sami mogli to sprawdzic w banku?
        • mrufkaa Re: houseing benefit 09.02.06, 22:59
          Sami moga to sprawdzic w banku. Inland Revenue ma nieograniczony wjazd na
          wszystkie konta bankowe w ramach przepisow uwazajacych tax evasion za
          wykroczenie przeciw prawu.
          Osobiscie mam znajomego, ktory musial splacic pobrane benefity. Hiszpan, nie
          Polak, wiec to nie tylko nasza specjalnoscsmile Panowie przyszli i zapytali skad u
          niego takie sumy na koncie wplacane regularnie, skoro payslipy opiewaja na
          zgola inne kwoty. A on sie byl z pracodawca umowil, ze wiekszosc wypalty bedzie
          dostawala w gotowce i poza papierem i myslala, ze fiskusa ma z glowy... a tu
          niespodzianka.
          • xiv Re: houseing benefit 10.02.06, 11:35

oj glupi! przeciez nie musial wplacac kasy na konta... powinien sie troche
            nauczyc od miejscowych builderów! [i nie, nie Polaków... Polacy tez sie musza od
            kogos uczyc miejscowego fachu wink]
      • agoos1 Re: houseing benefit 12.02.06, 22:44
        sa takie regulacje dotyczace Persons From Abroad tzn. jesli sie wlasnie przyjechalo do UK mniej niz dwa lata przed staraniem sie o housing/council tax benefit to trzeba bedzie udowodnic, ze sie jest tu na stale, ze jest sie z krajem zwiazanym itp itd; wprowadzono to aby ukrocic tzw. benefit tourism
        Jesli chodzi o wglad do konta to z takich uprawnien w normalnych warunkach council nie korzysta natomiast jesli zaistnieje podejrzenie o przestepstwo to juz tak - mozna sobie wszystko przegladnac bez zgody wlasciciela. I w ogole jesli chodzi o ukrywanie czegokolwiek to goraco odradzam - to najczesciej wychodzi na jaw i council ma prawo zadac zwrotu nadplaconego benefit w calosci wiec po kilku latach takiego "ukrywania" mozna dostac rachuneczek na bagatela kilkanascie czy kilkadziesiat tys. do zwrotu...
        • lamia78 Re: houseing benefit 13.02.06, 21:13
          a o jakiego potwierdzenia przebywania w uk powyzej 2 lat moga zadac?w jakiej
          formie?
          • effata Re: houseing benefit 13.02.06, 23:12
            Lamia, może ja nie umiem czytać, ale wydaje mi się, że w świetle przepisów
            (podanych niżej) nie musisz mieć potwierdzenia, że jesteś tu 2 lata, ale tak
            jak napisała Agoos, chodzi o to, żeby uniknąć turystyki benefitowej, czy
            zdrowotnej, czy jakiejśtam jeszcze.
            Jeśli tu mieszkasz i np. masz normalną umowę o mieszkanie, dzieci chodzą do
            szkoły, masz pracę itp (im więcej 'dowodów osiedlenia', tym lepiej) to znaczy,
            że jesteś rezydentem, i że jako rezydent masz prawo do różnych świadczeń (plus
            oczywiście są też obwarowania np. finansowe, czyli nie możesz mieć oszczędności
            większych niż bodajże 3000 funtów, nie możesz mieć domu za granicą itp.)

From 1st May 2004, if you have arrived in the UK in the last 2 years you must
            show that you have a right to reside and are habitually resident in the common
            travel area (that is, the UK, the Republic of Ireland, the Channel Islands or
            the Isle of Man) before you can get these benefits.

Right to reside
            You must provide your birth certificate, passport or ID card and, if you are a
            national of the European Economic Area (EEA), evidence of your economic status,
            to confirm your right to reside.

Habitual residence
            Once you have shown that you have a right to reside you must also prove
            habitual residence before you can get these benefits.
            A decision maker will decide if you are
            habitually resident by asking you things like:
            • whether you have worked in the UK
            • how long you have lived abroad
            • why you have come to the UK
            • how you plan to support yourself in the UK
            • how long you plan to stay in the UK
            DEPARTMENT FOR WORK AND PENSION

...In principle, the following groups will NOT have the right to reside in the
            United Kingdom when claiming CTC and Child Benefit:
            •all A8 nationals who are looking for work, including an A8 worker who loses
            his or her job before having worked in the United Kingdom lawfully and
            uninterruptedly for 12 months and is without another job for a period of more
            than 30 days;
            •all A8 nationals who are economically inactive; and
            •all other EEA nationals (except Irish nationals but including nationals of
            Cyprus and Malta) who are economically inactive.
            In these cases, the individual would only have the right to reside in the
            United Kingdom if he or she has sufficient resources to avoid becoming an
            unreasonable burden on the social assistance system of this country. All the
            claimant’s personal circumstances would be taken into account when deciding
            whether he or she is self-sufficient. Such factors could include the likelihood
            of that person obtaining employment and whether or not that person had claimed
            means-tested social security benefits from the Department for Work & Pensions
            (for example, Income Support, income-based Jobseeker’s Allowance or Housing and
            Council Tax Benefits).
            REVENUE AND CUSTOMS

--
            Don't guess.
    • lamia78 Re: houseing benefit 10.02.06, 09:33
      a co w przypadku gdy mam upowaznienie do czyjegos konta gdzie oszczednosci
      przekraczaja te 16 tys??
      • agalon Re: houseing benefit 10.02.06, 13:20
        W tym wypadku jesli przyznaliby Ci housing b. to bedziesz musiala to
        wyjasnic.Tzn prawdopodobnie napisac stosowne pisemko. jesli chodzi o
        jakiekolwiek wplywy na konto/a to trzeba im objasniac skad sa i za co. Nawet z
        saving account (w tym przypadku lepiej nie miec)
        POzdrawiam
        • kicia_kicia Re: houseing benefit 27.04.06, 12:57
          chcialabym odnowic ten watek.Mam obawy co do mojego konta.Prosilabym o pomoc osoby ktore moga wesprzec mnie porada.Chcialabym starac sie o housing benefit.Sprawdzilam nawet ze dostalibysmy,ale.....
          Przez jakis czas pracowalam (nielegalnie) w restauracjii i dostawalam wyplate czekiem na moje nazwisko.Czeki lodowaly na moim koncie.Teraz sie zastanawiam czy to nie przekresla moich szans na benefit.Bo niby co ja powiem Raveniu,ze skad te pieniadze???

Zalamalam sie.Przez jakis glupi JOB moge stracic szanse na doplate.
          Moze mozna to jakos obejsc lub "wytlumaczyc"????
          • agalon Re: houseing benefit 27.04.06, 15:57
            Proponuje odczekac 2 mce albo znalezc dobre wytlumaczenie.W housing benefit
            beda zadac statement z dwoch ostatnich miesiecy.Takze beda "widoczne" wasze
            wplywy....
            Pozdrawiam
            • kicia_kicia Re: houseing benefit 27.04.06, 22:10
              Z ostatnich dwoch miesiecy???Tylko???
              Nie beda grzebac glebiej???Dla pewnosci poczekam jeszcze miesiac.Przypilnuje konta coby zadnych dziwnych tranzakcji na nim nie bylo.Mam nadzieje ze wystarczy.Ewentualnie myslalam ,zeby powiedziec ze te czeki to kasa kolezanki ktora nie ma konta.Gorzej gdyby poprosili o dane "TEJ" kolezanki.Myslicie ze przeszloby???
              • kate321 Re: houseing benefit 28.04.06, 00:51
                jak moge zapytac jakie dochody upowazniaja do ubiegania sie o benefit?
                moze ktos moze mi odpowiedziec? dzieki
              • agalon Re: houseing benefit 28.04.06, 09:47
                Tak tylko z ostatnich dwoch miesiecy, ale maja prawo zagladnac bez Twojej
                wiedzy na wczesniejsze operacje.Jak powiesz ze to kasa kolezanki, bedziesz
                musiala napisac pisemko wyjasniajace-gdzie niestety ale musisz podac
                przynajmniej imie i nazwisko tej osoby!
                pozdrawiam
                • kicia_kicia Re: houseing benefit 28.04.06, 22:53
                  No tak,tylko czy ja mam podac imie TEJ kolezanki w momencie wypelniania wniosku i czy mam w ogole podawac im do wiadomosci sprawe
                  czekow.

Glupieje,nie wiem jak to zrobic zeby nie narobic sobie problem
                  • agalon Re: houseing benefit 29.04.06, 11:27
                    odczekaj te 2 mce i zloz podanie.Jak nie bedzie im cos pasowac albo beda mieli
                    jakies watpliwosci to przysla Ci list abys im wyjasnila.Ja sama od razu bym nie
                    mowila o tych czekach.Wrazie czego zawsze mozna cos wymyslic...
                    • mama5plus Re: houseing benefit 29.04.06, 12:53
                      Ale po co wymyslac??
                      No przeciez chyba do income based licza sie stale dochody a to nie jest staly,
                      jak rozumiem, tylko jednorazowy. Nie ma co kombinowac tak czy tak.
                      • pytajnik1975 Re: houseing benefit 29.04.06, 16:01
                        Podlepiam sie pod ten watek, ale wlasciwie kieruje chyba moje pytanie do mamy 5+
                        (a nawet juz chyba cale 6).
                        Moja sytuacja jest nastepujaca. Oboje z mezem pracujemy, on caly etat ma okolo
                        22 tys brutto, ja pol etatu okolo 4 tys. Nie mowie ze nam nie starcza, ale nie
                        jestesmy w stanie prawie niec odlozyc (podroz do Polski raz na rok). Mieszkamy
                        w dosyc drogim miejscu (nasz pobyt zwiazany z kontraktem meza)Mamy jedno
                        dziecko- ubieramy sie w charity shops (od czasu do czasu cos nowego), to samo
                        z zabawkami. Splacamy mortage za one bedroom flat+ kredyty za meble itd. Nie
                        chce nazekac. Bo nie jest tragicznie, ale...Jestem ponownie w ciazy, ciesze sie
                        ogromnie bo dzieci to najwieksze szczescie- nie moge jednak zrezygnowac z
                        pracy bo wowczas to juz wogole na styk nam starczy. Znajomi, zarabiaja ponizej
                        lub w bliskich okolicach tych 14-16 tys(podstawowej pensji)+nadgodziny-
                        wychodzi im tyle co my zarabiamy, wyciagaja wszystkie mozliwe benefity (zony
                        siedza w domu z dziecmi) panstwo doplaca im do mieszkan sa w kolejce o domy z
                        councilu. My nie mamy zadnych szans na wieksze mieszkanie. Jak urodzi sie
                        dziecko ja odejde z pracy to nie wiem czy sie tutaj pomiescimy. Maz skonczyl
                        studia pracuej w swoim zawodzie, a ja jestem rozzalona, bo ludzie po
                        zawodowkach maja czasem lepsze zycie tutaj niz my. Z benefitow mamy child
                        benefit i tax credit. Czy mozemy otrzymac cos jeszcze? Jesli ktos moze udzielic
                        mi jakiejs odpowiedzi bardzo bede wdzieczna. Prosze tylko oszczedzic mi
                        zlosliwosci.
              • steph13 Re: houseing benefit 29.04.06, 20:25
                Bank moze udzielic szczegolowej informacji o kazdym czeku wplaconym na konto,
                nawet o czekach sprzed lat. Osobiscie, mam nadzieje, ze zlapia cie na
                kretactwie jesli taka droge wybierzesz.
                • kicia_kicia Re: houseing benefit 30.04.06, 11:37
                  steph13 napisała:

> Bank moze udzielic szczegolowej informacji o kazdym czeku wplaconym na konto,
                  > nawet o czekach sprzed lat. Osobiscie, mam nadzieje, ze zlapia cie na
                  > kretactwie jesli taka droge wybierzesz.

Steph13 dziekuje za mile slowo.Nie rozumiem tylko skad tyle JADU w twojej wypowiedzi.
                  Nie chce krecic,chce sie dowiedziec czy da sie to zalatwic ,czy lepiej dac sobie spokoj.Nie usmiechaja mi sie problemy z ravenue,zwlaszcza ze i tak dostaje dosyc wysoki tax credit.
                  • ewunia_uk Re: houseing benefit 30.04.06, 11:47
                    Ale przeciez jesli zarabialas kiedys, a teraz nie, to te sumy nie sa brane pod
                    uwage do obliczania benefitow, ktore sa "means tested". Licza sie biezace
                    dochody i oszczednosci, a nie to, co zarabialas rok temu czy dwa.

Dlatego tez radze mowic prawde, a nie wdawac sie w kretactwa (bo jak inaczej
                    nazwac klamanie, ze pieniadze byly "kolezanki"), bo takie klamanie IR nazywa
                    sie fraud.
                  • steph13 Re: houseing benefit 30.04.06, 16:03
                    Nie cierpie ludzi, ktorzy kreca,klamia, kombinuja. Przedstaw sprawe prawdwie i
                    dostaniesz co ci sie nalezy, lub nie, jesli ci nie przysluguje. A opowiesci o
                    czekach kolezanki i inne bzdety to tak ja powiedziala ewunia_uk, zwykle
                    oszustwo. Polskie praktyki lepiej zostawic w polskich granicach.
                    • kicia_kicia Re: houseing benefit 30.04.06, 20:52
                      I tu jest "pies pogrzebany"Dlatego poruszylam ta sprawe tutaj zeby sie dowiedziec jakie macie zdanie na ten temat.

Dziekuje za wszystkie wypowiedzi,nawet te "prosto w oczy"
                      • maggie811 Re: houseing benefit 03.05.06, 13:12
                        Cześć Może się powtórzę,ale nie jestemjeszcze tak obeznana w tych wszystkich
                        benefitach,ale czy mogę starać się o jakiekolwiek dodatki jeśli zamierzamy
                        starać się z mężem o zwrot podatku? A o houseing benefit kiedy mogę się starać
                        jak już wynajmuję dom/mieszkanie czy mogę sięo niego starać w trakcie jego
                        szukania? i jak długo się czeka na odpowiedz i czy jest to duża przeszkoda
                        jeśli nieposiadamy konta do wypłat mamy w czekach,a konto zamierzamy dopiero
                        otworzyć, ponieważ mają problemy z pisownią naszego nazwiska(na każdy jest ono
                        napisane inaczej,a oni są tacy drobiazgowi),dodam że w Angli jesteśmy od 6
                        miesięcy, pracujemy legalnie, a ja jestem w 27 tygodniu ciążysmile.DZIĘKUJĘ ZA
                        WSZYSTKIE ODPOWIEDZI.POZDRAWIAM.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka