Dodaj do ulubionych

niechec do Polski

IP: *.sympatico.ca 28.12.02, 18:03
dlaczego w polonii tyle niecheci i niezyczliwosci do tego co sie dzieje w
Polsce , bedac na tym forum widac to wyraznie, czyzby bali sie tego , ze i w
Polsce bedzie lepiej, czy dla nich im lepiej tym gorzej ???
Obserwuj wątek
    • canadian Re: niechec do Polski 28.12.02, 18:12
      A skad ten wniosek?
      Moze poczytaj inne fora zanim zaczniesz wypisywac bzdury.
      Tam widac, ze wiecej niecheci do Polski maja Polacy w Polsce jak Polonia.

Tutaj tylko ma miejsce zwykle polskie krytykanctwo. Pomijajac kilka szmat,
      ktore rzeczywiscie nienawidza Polski (szmata Kowalski na przyklad).
      Reszta jest OK: po prostu Polacy.
    • roadkill Re: niechec do Polski 28.12.02, 18:14
      dobry temat mimi, tez to zauwazylem. Chyba dlatego, ze Polska, Polacy, polacy i
      co polskie to rozne sprawy. Ja np. uwazam cie za Polaka a nie za polaka.

Byc moze ludzi negatywnie nastawionych okradziono, materialnie lub inaczej z
      czegos, moze ze wszystkiego. Moze im sie tu naprawde nie wiedzie i trwalo
      dluzej zeby sie odkuc, niz 2 miesiace. Moze mowiono ze latanie z czerwona
      chusta zagwarantuje przyszlosc a oni sie z tego juz nie przestawili. Teraz tacy
      np. siedza na rencie w USA, trzepia na klawiaturze z biblioteki i marza o
      powrocie.

Twoje pytanie swiadczy, ze nie mialbys nic przeciwko powrotowi, a nawet jestes
      za. Forse na to masz, czas by sie znalazl, ale jak sobie pomyslisz co cie tam
      spotka, to zaraz planujesz urlop inaczej. No i ze tam teraz drogo. W koncu po
      to jest internet zeby sobie do Polski pojechac, a nawet kilka razy na dzien,
      czy noc. A ponarzekac troche to nikomu nie szkodzi.
    • anyaw73 Re: niechec do Polski 28.12.02, 18:16
      Mysle ze wynika to ze zlych doswidczen w przeszlosci, ale sam fakt ze to forum
      istnieje i ludzie rozmawiaja na temat Polski swiadczy o tym ze Polska i polskie
      sprawy nie sa nam emirgantom obojetne. Poprostu sceptycyzm, ale w tym nic zlego.
      Pozdrawiam,
      Emigrantka
      • roadkill Re: niechec do Polski 28.12.02, 18:19
        sceptycyzm ktory moze jest balonem pronym ("ja tam naprawde tak nie mysle ale
        zobacze co inni na to napisza". Polacy stwierdzam sa narodem podpuszczaczy.
        Skad sie to bierze, czy ktos wie?
    • Gość: lea Re: niechec do Polski IP: *.170-130-66.que.mc.videotron.ca 28.12.02, 18:23
      po prostu my mamy szersze horyzonty niz ty a trzepiemy z domu,tutaj wiedzie sie
      kazdemu kto chce pracowac,obojetne czy ma studia czy nie,mnie boli serce widzac
      to bagno w polsce-mam tam rodzine,kazdemu polakowi sie marzy ze polska bedzie
      krajem,jak inne w europie,ale wy tam narzekacie a w rzadzie stara komuna-
      wytlumacz mi to
    • Gość: Kraken Re: niechec do Polski IP: *.ipt.aol.com 28.12.02, 20:20
      Gość portalu: immi napisał(a):

> dlaczego w polonii tyle niecheci i niezyczliwosci do tego co sie dzieje w
      > Polsce , bedac na tym forum widac to wyraznie, czyzby bali sie tego , ze i w
      > Polsce bedzie lepiej, czy dla nich im lepiej tym gorzej ???
      -Kr. A coz takiego dzieje sie w IIIRP co napawloby optymizmem???Prosze o
      przyklady,tylko bez takich tam.."albosmy to jacy-tacy" czy o papiezu polaku-
      CZEKAM NA TE PRZYKLADY
      • kiszczak Krakenie trwaja zmiany 28.12.02, 20:31
        Podwoila sie liczba studentow szkol wyzszych .Trwa prywatyzacja .Dazy sie do rentownosci gornictwa i hutnictwa.
        Polska jest w NATO i za rok bedzie Uni Europejskiej .Polska przez ostatnie 13 lat dokonala wiekszego postepu jak
        przez minione 45 lat .Tylko durnie zle zyczace Polsce tego nie widza !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • prawdziwystarywiarus Dazy sie do rentownosci 28.12.02, 21:57
          kiszczak napisał:

> Podwoila sie liczba studentow szkol wyzszych.

To podaj procent ludnosci z UKONCZONYM wyksztalceniem wyzszym, teraz i w 1982
          roku, w Polsce i w krajach dzisiejszej pietnastki UE.

>Trwa prywatyzacja.

Nooo... a ja myslalem, ze ty powaznie...smile

>Dazy sie do rentownosci gornictwa i hutnictwa.

I dosc dlugo jeszcze sie bedzie dazyc, bo na razie taniej mozna dostac w
          Europie wegiel przywieziony statkami z Australii (Queensland). Na zyczenie - z
          dostawa do domu. A poza tym, kazdy i wszedzie dazy do rentownosci, tylko
          niektorzy przy tym bankrutuja.

> Polska jest w NATO

Cztery tygodnie mobilizacji 120 zolnierzy do Afganistanu, i wysylka do CENTCOM
          na Florydzie grupy sztabowcow nie wladajacych angielskim, ale za to
          zaopatrzonych w falszywe certyfikaty jego znajomosci (wg "Wprost")

>i za rok bedzie Uni Europejskiej.

Jak przejdzie w referendum.

Polska przez ostatnie 13 lat dokonala wiekszego postepu jak
          > przez minione 45 lat.

Z takiej podstawy jak schylkowy PRL to akurat nie bylo takie trudne. Gomulka
          tez mowil o wzroscie produkcji telewizorow od 1937 roku.

Tylko durnie zle zyczace Polsce tego nie widza !!!!!!!!!!
          > !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          > !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tylko duren pozbawiony jest zdrowego krytycyzmu i trzezwosci spojrzenia.
          Zreszta ty juz takie bezkrytyczne podejscie raz przerabiales. Pamietasz
          haslo "Aby Polska rosla w sile, a ludzie zyli dostatniej", kiedy twoja matka
          wstawala o szostej rano do kolejki po maslo, a na buty polowalo sie dwa
          tygodnie?

A w ogole, poszukaj se w sieci nastepujacych powaznych i powszechnie uznawanych
          miedzynarodowych rankingow:

Human Development Index (UNDCP)
          Corruption Perception Index (Transparency International)
          Economic Competitiveness Index (World Economic Forum)

zobacz gdzie jest w nich Polska, i jaka jest dynamika jej ruchu w tych tabelach
          za ostatnie 2-3 lata, a potem pogadamy. Albo mozesz wtedy oglosic ONZ za bande
          durniow zle zyczacych Polsce.
          • Gość: likier Re: Dazy sie do rentownosci IP: *.tnt8.stk3.swe.da.uu.net 28.12.02, 22:06
            Nic nie rozumiesz. Przeczytaj jeszcze raz naglowek. Nie chodzi o ONZ czy jakies tam rankingi, ale o to dlaczego jakies
            typy, ktore podaja sie za Polakow zle zycza Polsce? Jak wlasna matka jest w biedzie to sie na nia pluje?? Chyba
            zyczy sie jej jak najlepiej a swoja droga jeszcze Polska wyjdzie do czolowki. Po 1 wojnie swatowej biedne panstwo
            poczatkowo zaczelo odznaczac sie dynamiczna gospodarka w latach 30tych przerwana niestety przez wojne.
            • roadkill Re: Dazy sie do rentownosci 28.12.02, 23:20
              a mnie sie spodobaly komentarze Starego:

Z takiej podstawy jak schylkowy PRL to akurat nie bylo takie trudne. Gomulka
              tez mowil o wzroscie produkcji telewizorow od 1937 roku. Dobre!

Pamietasz haslo "Aby Polska rosla w sile, a ludzie zyli dostatniej", kiedy
              twoja matka wstawala o szostej rano do kolejki po maslo, a na buty polowalo sie
              dwa tygodnie? Tak rzeczywiscie bylo. Ja sam juz o tym zapomnialem, ale TAK K.
              bylo!!!!!!!!!!!!!!!! Tylko polowalo sie na te buty caly rok.

• Gość: wowa Re: niechec do Polski IP: *.dial.mtl1.sprint-canada.net 28.12.02, 20:36
        od 1 stycz. 2003 minimalna placa miesieczna bedzie 588 zlotych
        w portugali wynosi ok 400 euro to 1600zl daleka droga nawet dogonic portugalie
        • roadkill Re: niechec do Polski 28.12.02, 20:39
          o, k., to Polska jest ok 3 razy w tyle za Portugalia? Wowa, coz ty takiego
          wygadujesz?!
    • Gość: John Kowalski Tak to jest, tyle serca, taki gest. IP: *.wpt.ptd.net 29.12.02, 01:40
      Na Zachodzie przebywam od 20 lat. Z chwila postawienia mojej nogi poza
      granicami PRL, Polska przestala dla mnie egzystowac. Nie interesowalem sie nia
      zupelnie az do momentu upadku muru berlinskiego i tym samym odzyskania przez
      Polske niepodleglosci. Po tym historycznym wydarzeniu Polska ponownie stala sie
      dla mnie obecna. Przemiany dokonywujace sie w niej zyskiwaly moja uwage.
      Stawalem sie jej propagatorem wsrod mojego otoczenia. Na biurku w pracy obok
      amerykanskiej stanela polska flaga, podpisywalem petycje o przystapienie Polski
      do NATO a kolegom z pracy nawet przywiozlem polskie upominki z mojej pierwszej
      wizyty w polowie lat 90-tych. Nie wszystko oczywiscie w Polsce mi sie podobalo,
      ale przeciez byly to poczatki przemian. Cierniowa droga do demokracji i
      gospodarki wolnorynkowej dopiero sie tam zaczynala.

Sielanka trwala az do wrzesnia tego roku, kiedy to wybralem sie w kolejna
      podroz, tym razem zaalarmowany coraz wieksza iloscia negatywnych sygnalow
      plynacych ze starego kraju. Naoczna obdukcja potwierdzila je. Korupcja wladz
      zaczela zbierac swoje zniwo. Ale nie o to chodzilo, szybko nauczono mnie w
      mojej starej ojczyznie, ze jestem bandyta lamiacym polskie prawo. Tylko
      przypadek sprawil ze nie zamknieto mnie w polskim areszcie. Chodzi oczywiscie o
      slawna pulapke paszportowa. Po przyjezdzie z powrotem do domu uzmyslowilem
      sobie jak gleboko w dupie ma obecna Polska cala Emigracje, jak pieknie sie jej
      odwdziecza za pomoc w wejscu do NATO, jak bardzo chce miec nad nia kontrole,
      jak poniza ja i nie akceptuje jej statusu. To doswiadczenie spowodowalo u mnie
      calkowity zwrot o 180 stopni. Bandyta nie jestem. Z przyjaciela zrobiono ze
      mnie zacietego wroga Polski. Prosze mi wybaczyc, ale to nie jest moja wina. To
      wina administracji w Polsce, ktora nie chce mnie i miliony innych miec jako
      przyjaciol Polski.
      • Gość: WC Re: Tak to jest, tyle serca, taki gest. IP: *.sympatico.ca 29.12.02, 01:47
        przestrzegasz ciulu prawo kraju w ktorym zyjesz? to przestrzegaj prawo w Polsce
        tak samo jak w kazdym innym panstwie ktore odwiedzasz
        • Gość: John Kowalski Do WC IP: *.wpt.ptd.net 29.12.02, 01:55
          No coz, ty uwazasz ze paszport amerykanski nie jest legalnym dokumentem
          podrozy. Z osobami o takim swiatopogladzie dalsza wymiana opinii to jak rozmowa
          z gluchym.
          • Gość: Karlik Do Johna IP: *.cpe.quickclic.net 29.12.02, 02:00
            No ale tez nie zapominaj ze nawet sroka nie sra do wlasnego gniazda,jak sie
            sami nie uszanujemy to nikt nas nie uszanuje,pamietaj.
            • Gość: John Kowalski [...] IP: *.wpt.ptd.net 29.12.02, 02:07
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • pravvdzivvystaryvviarus [...] 29.12.02, 02:23
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • barbitch Re: Do Karlika 29.12.02, 02:24
                Janie, wszystko co piszesz moze byc zrodlem frustracji ale zeby zaraz 'zrobic
                sie zacieklym wrogiem'? Nie uwazasz ze to zbyt drastyczne?
                • Gość: Karlik Re: Do Karlika IP: *.cpe.quickclic.net 29.12.02, 02:32
                  Mysle ze to jeden z jego zlych dni i mu przejdzie,w koncu kazdy cos takiego ma
                  i przechodzi.
                • Gość: John Kowalski Do barbitch IP: *.wpt.ptd.net 29.12.02, 03:54
                  "Janie, wszystko co piszesz moze byc zrodlem frustracji ale zeby zaraz 'zrobic
                  sie zacieklym wrogiem'? Nie uwazasz ze to zbyt drastyczne?"

Droga kolezanko,
                  Wcale nie uwazam mojej reakcji za przesadzona. Administracja polska zasluguje
                  sobie na to. Takich jak ja jest wielu. Wyobraz sobie np. taka sytuacje kiedy
                  obywatel kanadyjski musi udac sie w podroz do Polski na pogrzeb jednego z
                  rodzicow a konsulat w Kanadzie, wiedzac o tragedii w rodzinie, nie wydaje mu
                  wizy do paszportu, bo on jest niejako obywatelem polskim a do Polski
                  to "obywatele polscy tylko na polskich paszportach". Ten przypadek zdazyl sie
                  nie raz. Myslisz ze ta osoba bedzie kochac Polske? Bedzie rozslawiac
                  jej "dobre" imie, bedzie w przyszlosci pomagac jej interesom. Czy myslisz ze to
                  ta osoba jest winna swojej reakcji, a moze chorobliwie zacieta administracja w
                  Warszawie? Przestanmy tym panom ciagle odpuszczac ich grzechy. A poza tym to
                  kto ich wybral na stolki? Odpowiedzmy sobie na te pytania zanim bedziemy sie
                  wzajemnie obwiniwc za nie uczynine grzechy bo w koncu wszyskim nam wmowia ze
                  jestesmy bandytami.
              • Gość: John Kowalski Do admina IP: *.wpt.ptd.net 29.12.02, 03:34
                Moze zamiast wycinania odpowiedzi zajelibyscie sie panowie usuwaniem tych
                ktorzy jawnie podszywaja sie pod innych, takich jak np staryvviarus przes
                dwa "v" i podobne przypadki, oraz wszystkich tych co rzucaja kurwami, jebami i
                innymi typowo polskimi odzywkami?
            • Gość: John Kowalski Do Karlika IP: *.wpt.ptd.net 29.12.02, 03:27
              Kolego, nie uwazam ze Polska chce byc moim gniazdem ani ja nie uwazam Polske za
              swoje gniazdo. Polska nakarmila mnie g..... to teraz musze sie gdzies wy....
    • pravvdzivvystaryvviarus KOWALSKI - ___WYPlERDALAJ NA ZBITY PYSK !!!!!!!!!! 29.12.02, 03:54
      hahahahahahahahahahaha kurwo jebana!
      • Gość: John Kowalski Do Administratora - PILNE! IP: *.wpt.ptd.net 29.12.02, 04:42
        Jezeli drodzy panowie administratorzy maja na wzgledzie dobra reputacje tego
        forum to zamiast wycinac moje odpowiedzi, czy nie raczylibyscie zajac sie tymi
        ktorzy z premedytacja imituja innych forumowiczow?

Wasze argumenty, panowie i panie, ze kazdy moze miec swoj wlasny nick w formie
        czyjegos nicku z kreska czy underscore na poczatku czy koncu czyjegos nicku, w
        wypadku "pra v v dzi v v egostarego v v iarusa" nie zupelnie przekonuja mnie co
        do waszych zdrowych intencji. Autor tego nicku zadal sobie bowiem duzu trudu w
        nasladowaniu wygladu oryginalnego nicku i systematycznie stara sie bluzgac imie
        tego ktorego nasladuje (nie dziekuj mi Stary Wiarusie) jak rowniez uzywa tego
        nicku do bluzgania innych, w tym mnie. Czas na obiektywizm, drodzy
        administratorzy i zabierzcie sie do UCZCIWEJ pracy.
        • john_kowalski hahaha ODPlERDOLlO ci calkowicie...jasku 29.12.02, 04:46
          wypierdalaj stad a starego zostaw w spokoju.

POLSKA DLA POLAKOW a kowalskim chuj do tego!ty juz amerykaniec - spierdalaj do
          swoich - INS!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka