Dodaj do ulubionych

my, marsjanie

07.07.06, 16:14
fakty.interia.pl/prasa/ozon/news/Polacy_czyli_Marsjanie_na_Wenus,767637,3404

Powiem wam, że z moich przemyśleń wychodzi to, że ciężko się nie zgodzić z
autorem.Jestem bardzo ciekawa waszych opinii
Obserwuj wątek
    • olewam Re: my, marsjanie 07.07.06, 16:31
      Pieknie..pozwol ze zacytuje " George Weigel twierdzi, że Europie wydaje się, iż
      jest postępowa i patrzy z góry na zacofaną Polskę, ale tak naprawdę jest
      odwrotnie - to Europa jest zapóźniona i archaiczna, zaś Polska, podobnie jak
      Ameryka, znajduje się w czołówce cywilizacyjnego pochodu."
      Nic dodac nic ujac.Spiewajmy razem ..." Boze cos Polske przez tak dlugiw
      wieki ..." smile
      • kwiatuszek242 Re: my, marsjanie 07.07.06, 16:37
        Wydaje mi się, że autorowi chodzi o coś innego niż rozwój gospodarczy, pojęcie
        rozwoju cywilizacyjnego obejmuje znacznie większy zakres niż przysłowiowa
        zawartość garnka.
        Ale faktycznie ta końcowa konkluzja jest troche przesadzona, a może inaczej,-
        źle postawiona i nie pasuje do treści artykułu, który przecież nie jest o tym.
        Proponuje skupić się na samej treści artykułu pomijajać niezbyt szczęsliwe
        zakończenie.
        • olewam Re: my, marsjanie 07.07.06, 16:53
          Polecam ksiazke ktora byla hitem na zachodzie w latach
          80' ..tytul "POLAND".Pielknie opisane sa dzieje regiony on Mieszka I do
          Solidarnosci.Konkluzja: mPolacy/Polska nie sa wstanie poradzic sobie z
          wolnoscia..nie sa do niecj przyzwyczajeni...Poalcy nie potrafia nawet wybrac
          krola..woleli przez wieki obcych wladcow ktorymi mozna bylo
          manipulowac...ciekway to kraj szczegonie jezeli sie go oglada zza oceanu.Moja
          rodzina jest u mnie na wizycie.Sa przezazeni wiadomosciami z Polski.wedlug nich
          bedac tam na miejscu nie wyglada to tak zle....
      • kolega.texas Re: my, marsjanie 07.07.06, 16:54
        olewam napisał:

> Pieknie..pozwol ze zacytuje " George Weigel twierdzi, że Europie wydaje się,

>
        > jest postępowa i patrzy z góry na zacofaną Polskę, ale tak naprawdę jest
        > odwrotnie - to Europa jest zapóźniona i archaiczna, zaś Polska, podobnie jak
        > Ameryka, znajduje się w czołówce cywilizacyjnego pochodu."

Taa, jak to mowili: "Zobaczyla zaba ze konia podkuwaja i sama nogi podstawia"
        hehehehe. Nie czytalem do konca, ale czytalem sobie o tych pelnych kosciolach w
        US i w Polsce. Taaa, czy ten pan naprawde nie wie jak przeogromna jest roznica
        miedzy funkcjonowaniem kosciola w US (dla wiernych) a w Polsce (dla ksiezy)?
        • soup.nazi.afterlife Mieszanka dooperszwancow z poboznymi zyczeniami 07.07.06, 17:28
          To jest wszystko tani chlam dla tych, ktorzy nigdy nie zyli w Ameryce Pln. przez
          kilka chociazby lat. Ot, tak, jako normalny czlonek spoleczenstwa przecietnie
          interesujacy sie i obserwujacy co sie wokol niego dzieje. Oczywiscie, uczestnik
          pelnoprawny - legalny i wladajacy jezykiem tubylcow.

Wishful thinking bulbonskiego ciecia-filozofa.

Gliniak "kwiatuch", pilnuj kaszy, bo ci ja kolega-prowol od sasiedniego biurka
          zapjerdoli, hehehe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka