kwiatuszek242 07.07.06, 16:14 fakty.interia.pl/prasa/ozon/news/Polacy_czyli_Marsjanie_na_Wenus,767637,3404 Powiem wam, że z moich przemyśleń wychodzi to, że ciężko się nie zgodzić z autorem.Jestem bardzo ciekawa waszych opinii Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olewam Re: my, marsjanie 07.07.06, 16:31 Pieknie..pozwol ze zacytuje " George Weigel twierdzi, że Europie wydaje się, iż jest postępowa i patrzy z góry na zacofaną Polskę, ale tak naprawdę jest odwrotnie - to Europa jest zapóźniona i archaiczna, zaś Polska, podobnie jak Ameryka, znajduje się w czołówce cywilizacyjnego pochodu." Nic dodac nic ujac.Spiewajmy razem ..." Boze cos Polske przez tak dlugiw wieki ..." Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatuszek242 Re: my, marsjanie 07.07.06, 16:37 Wydaje mi się, że autorowi chodzi o coś innego niż rozwój gospodarczy, pojęcie rozwoju cywilizacyjnego obejmuje znacznie większy zakres niż przysłowiowa zawartość garnka. Ale faktycznie ta końcowa konkluzja jest troche przesadzona, a może inaczej,- źle postawiona i nie pasuje do treści artykułu, który przecież nie jest o tym. Proponuje skupić się na samej treści artykułu pomijajać niezbyt szczęsliwe zakończenie. Odpowiedz Link Zgłoś
olewam Re: my, marsjanie 07.07.06, 16:53 Polecam ksiazke ktora byla hitem na zachodzie w latach 80' ..tytul "POLAND".Pielknie opisane sa dzieje regiony on Mieszka I do Solidarnosci.Konkluzja: mPolacy/Polska nie sa wstanie poradzic sobie z wolnoscia..nie sa do niecj przyzwyczajeni...Poalcy nie potrafia nawet wybrac krola..woleli przez wieki obcych wladcow ktorymi mozna bylo manipulowac...ciekway to kraj szczegonie jezeli sie go oglada zza oceanu.Moja rodzina jest u mnie na wizycie.Sa przezazeni wiadomosciami z Polski.wedlug nich bedac tam na miejscu nie wyglada to tak zle.... Odpowiedz Link Zgłoś
kolega.texas Re: my, marsjanie 07.07.06, 16:54 olewam napisał: > Pieknie..pozwol ze zacytuje " George Weigel twierdzi, że Europie wydaje się, iż > > jest postępowa i patrzy z góry na zacofaną Polskę, ale tak naprawdę jest > odwrotnie - to Europa jest zapóźniona i archaiczna, zaś Polska, podobnie jak > Ameryka, znajduje się w czołówce cywilizacyjnego pochodu." Taa, jak to mowili: "Zobaczyla zaba ze konia podkuwaja i sama nogi podstawia" hehehehe. Nie czytalem do konca, ale czytalem sobie o tych pelnych kosciolach w US i w Polsce. Taaa, czy ten pan naprawde nie wie jak przeogromna jest roznica miedzy funkcjonowaniem kosciola w US (dla wiernych) a w Polsce (dla ksiezy)? Odpowiedz Link Zgłoś
soup.nazi.afterlife Mieszanka dooperszwancow z poboznymi zyczeniami 07.07.06, 17:28 To jest wszystko tani chlam dla tych, ktorzy nigdy nie zyli w Ameryce Pln. przez kilka chociazby lat. Ot, tak, jako normalny czlonek spoleczenstwa przecietnie interesujacy sie i obserwujacy co sie wokol niego dzieje. Oczywiscie, uczestnik pelnoprawny - legalny i wladajacy jezykiem tubylcow. Wishful thinking bulbonskiego ciecia-filozofa. Gliniak "kwiatuch", pilnuj kaszy, bo ci ja kolega-prowol od sasiedniego biurka zapjerdoli, hehehe Odpowiedz Link Zgłoś