Dodaj do ulubionych

dwa paszporty

19.07.06, 21:49
Witam,

bardzo proszę o informację - podejrzewam, że własnie na tym forum ktoś może mi
wyjaśnić pewną sprawę.

Otóż los chciał, że mam prócz polskiego, paszport amerykański. Ale prawie całe
życie mieszkam w Polsce, podróżuję zawsze z polskim paszportem, nawet w
stanach byłam, ale jeszcze z wizą. No i teraz odebrałam tenże amer paszport,
wyrobiony w Warszawie w ambasadzie.

I zastanawiam się jak go użyć na granicy, gdybym chciała jechać z PL do USA.
Czy już przy logowaniu się z bagażem podaje się paszport usa? Czy w Polsce
polski, a dopiero na granicy usa - amer? Czy nie jest tak, że w PL, linia
lotnicza może mnie nie zabrać jeśli nie będę miała wizy amer? A nie będę
miała, bo mam paszport. Jak jechałam kiedyś, ale to było 10 lat temu, to
sprawdzali już w PL czy mam wizę. Jak się tym posługiwać?

Dzięki,

Joxanna
Obserwuj wątek
    • luiza-w-ogrodzie Fora informacyjne 20.07.06, 01:45
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=13386
      www.salonniezaleznych.org/forum/viewforum.php?f=2&sid=c23956ceb07150f2a542dbf0d79de696

Pozdrawiam
      Luiza-w-Ogrodzie
      ·´¯`·.¸¸><crying(((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><crying(((º>
      Australia-uzyteczne linki
    • feluisak Proste 20.07.06, 03:25
      Troche dziwne na jakiej niby podstawie dostalas ten paszport, ale niech Ci
      bedzie .....
      Kupujesz bilet i jedziesz na PASZPORCIE USA (jesli rzeczywiscie go masz smile
      Paszport polski- schowany bezpiecznie w bagazu podrecznym.
      Upewnij sie ze na bilecie masz dokladnie takie samo imie (nazwisko) jak w
      paszporcie USA ( jesli rozni sie od wersji PL). Raz na 1000 przypadkow moze
      sie zdarzyc ( mi sie nie zdarzylo nigdy) ze polska SG moze zapytac o paszport
      PL przy wyjezdzie z Polski , i to bylby jedyny przypadek kiedy go w ogole
      wyciagasz z torby i pokazujesz.
      Nie dawaj wiary idiotom w typie Starego Wiarusa , ktorzy beda Cie probowali
      straszyc nieistniejaca ""pulapka paszportowa "".
      Milej podrozy !
      • joxanna Re: Proste 20.07.06, 11:05
        BArdzo dziękuję za link i informacje.
        Feluisak - odpisałam na priva.

Pozdrawiam,

joxanna
      • zorbathegreek Re: Proste 20.07.06, 11:48
        Potwierdzam to, co pisze Feluisak (nie mylic z oszolkiem felusiakiem). Pulapka
        paszportowa istnieje nie w Polsce, a w Turcji, i nie ma nic wspolnego z
        uwzywaniem dwoch paszportow czy posiadaniem dwoch obywatelstw...
      • elle_driver Re: Proste 20.07.06, 16:12
        feluisak napisał:

> Troche dziwne na jakiej niby podstawie dostalas ten paszport, ale niech Ci
        > bedzie .....

Mogla sie tam urodzic. Znam takie przypadki.

> Kupujesz bilet i jedziesz na PASZPORCIE USA (jesli rzeczywiscie go masz smile
        > Paszport polski- schowany bezpiecznie w bagazu podrecznym.
        > Upewnij sie ze na bilecie masz dokladnie takie samo imie (nazwisko) jak w
        > paszporcie USA ( jesli rozni sie od wersji PL). Raz na 1000 przypadkow moze
        > sie zdarzyc ( mi sie nie zdarzylo nigdy) ze polska SG moze zapytac o paszport
        > PL przy wyjezdzie z Polski , i to bylby jedyny przypadek kiedy go w ogole
        > wyciagasz z torby i pokazujesz.

A jesli go nie masz to co wtedy?

• feluisak Re: Proste 20.07.06, 19:15
          elle_driver napisała:

>
          > Mogla sie tam urodzic. Znam takie przypadki.

Mogla. Wtedy nie dostala by NIGDY wizy USA do polskiego paszportu.

> A jesli go nie masz to co wtedy?

Klopot. Zdarzylo sie paru osobom. Podobno z pracy ich wywalili w ich miejscach
          zamieszkania, domy potracili i zony ich zostawily bo musieli siedziec w Polsce
          i wyrabiac paszporty . Tak to opisywal kiedys niejaki Stary Swirys na tym
          forum smile)

Kompletny idiotyzm smile
          W praktyce, gdy na Okeciu nie chca autentycznie kogos wypuscic do np. USA bo
          nie ma polskiego paszportu, po prostu wychodzisz z lotnika, wsiadasz w
          taksowke, jedziesz na dworzec kolejowy, kupujesz bilet do Berlina i jedziesz
          tam pociagiem na paszporcie USA o ile w ogole ktokolwiek zapyta w czasie tej
          podrozy o paszport....pozniej na stand by lapiesz lot do USA i tyle.
          Kosztowne, czasochlonne i wk...jace, ale chyba lepsze niz utrata pracy, domu i
          tym podobne problemy ????
    • zorbathegreek Re: dwa paszporty - OK! :) 20.07.06, 11:46
      Wjarus zaraz cie postraszy, ze nie wolno miec dwoch paszportow. A ja mam i
      uzywam ich zamiennie, i nigdy z tego powodu klopotow nie mialem. Mialem klopoty
      tylko w Turcji, gdzie konsekwentnie uzywalem ten sam paszport. Jak wjezdzam do
      Polski albo generalnie do UE to pokazuje paszport RP i udaje sie do
      expressowego okienka "unijnego". A jak wjezdzam do Australii czy NZ to uzywam
      paszport antypodzianski, i tez koleki expressowej, tym razem dla posiadaczy
      paszportow kangurzych (Australia) i kiwich (NZ). W US of A zas
      uzywam 'bezwizowego' antypodzianskiego paszportu, ale w Chinach polski, bo mam
      wtedy darmowa wize. Powodzenia i ingnoruj histeryczne straszenie wjarusa i
      luizji.
      Kagan
      • starywiarus Re: dwa paszporty - super! :) 20.07.06, 12:14
        zorbathegreek napisał:

> Wjarus zaraz cie postraszy, ze nie wolno miec dwoch paszportow. A ja mam i
        > uzywam ich zamiennie, i nigdy z tego powodu klopotow nie mialem. Mialem klopoty
        >
        > tylko w Turcji, gdzie konsekwentnie uzywalem ten sam paszport. Jak wjezdzam do
        > Polski albo generalnie do UE to pokazuje paszport RP i udaje sie do
        > expressowego okienka "unijnego". A jak wjezdzam do Australii czy NZ to uzywam
        > paszport antypodzianski, i tez koleki expressowej, tym razem dla posiadaczy
        > paszportow kangurzych (Australia) i kiwich (NZ). W US of A zas
        > uzywam 'bezwizowego' antypodzianskiego paszportu, ale w Chinach polski, bo mam
        > wtedy darmowa wize. Powodzenia i ingnoruj histeryczne straszenie wjarusa i
        > luizji.
        > Kagan

No i byłoby super u Kagana, gdyby nie taki drobiazg, że ten paszport polski i ten australijski są na dwa
        odmienne nazwiska.

A także ten drobiazg, że Kagan próbował z ważkich dla siebie powodów nie podróżować z i do
        Australii na australijskim, lecz raczej na polskim, bo istotne dlań było, żeby graniczny komputer się nie
        połapał, który z panów K. jest który.

Nie spodziewamy się Kagana prędko zobaczyć w AU. Po jego ostatnim wyjeździe założono odpowiedni
        komitet powitalny. Lepiej późno niź wcale. I jeszcze ten Cypr, największa pralnia pieniędzy w EU...
        niedobrze...
        • zorbathegreek Re: dwa paszporty - super! :) 20.07.06, 12:20
          I co z tego, ze na dwa rozne nazwiska, jak oba nazwiska i oba paszporty sa w
          100% legalne? Rozumiem zlosc Wjarusa, ktory z powodu zaostrzen po NINE-ELEVEN
          nie moze otrzymac zadnego paszportu, bo w ani w Polsce, ani w Australii nie
          uwazaja go za osobe godna otrzymania takowego dokumentu. Ale Wjarus moze zawsze
          poprosic Kanbere o deportacje do Polski. Ciekawe, na ktorym lotnisku bedzie
          wtedy mieszkac (jak w tym filmie z T. Hanksem): czy w Sydney, gdzie go moze
          pzrez omylke wpuszcza do strefy bezclowej, ale odmowia mu wstepu do samolotu
          jak "paszaerowi zbyt wysokiego ryzyka", czy tez na Okeciu, gdzie mu pozwola
          wyladowac z innymi pasazerami, ale nie przepuszcza, z podobnych powodow jak w
          Oz, przez granice...
          • starywiarus Re: dwa paszporty - super! :) 20.07.06, 12:34
            zorbathegreek napisał:

> I co z tego, ze na dwa rozne nazwiska, jak oba nazwiska i oba paszporty sa w
            > 100% legalne? forum.gazeta.pl/i/16/forum/wyslij.gif

Nooo.. Oba nazwiska są w 100% legalne - jedne w Polsce, drugie w Australii. Tylko Australia do
            niedawna nie zdawała sobie sprawy, że to jedna i ta sama osoba. Na jednym K/ wiszą długi federalne,
            więc próbujemy się posługiwać na australijskich lotniskach drugim K., nie?... Ale to już zostało
            załatwione, czekamy z otwartymi ramionami!
          • starywiarus Re: dwa paszporty - super! :) 20.07.06, 12:36
            zorbathegreek napisał:

> I co z tego, ze na dwa rozne nazwiska, jak oba nazwiska i oba paszporty sa w
            > 100% legalne? Tyle, źe jedcno w PL, a drugie w AU; AU do niedawna nie łapała, że to jedna i ta sama
            osoba. Ale to se ne vrati - czekamy!
            • zorbathegreek Re: dwa paszporty - super! :) 25.07.06, 07:42
              Klawisze sie ci zaciely, wjarusku...
    • fiddler.castrol to znowy ty? sw Joanna of Calgary, czyli 20.07.06, 12:47
      Stary Wiarus aus Oz?!!
    • felusiak1 feluisak i zorbathegreek to kagan 20.07.06, 18:43

• feluisak [...] 20.07.06, 19:17
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • kolega.costek paszporty 21.07.06, 01:46
          ja jezdze po calym swiecie na trzech paszportach polskim niemieckim i
          brazylijskim i nigdy nie bylo klopotow, wazne zeby wyjechac na tym samym
          paszporcie na ktorym sie wjechalo.
          • zorbathegreek Re: paszporty 25.07.06, 07:42
            I tez nie zawsze!
      • feluisak [...] 25.07.06, 22:23
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka