kwiatek.m 30.07.06, 13:50 urodzilam miesiac temu w Angli,mamy rezydenture, za miesiac jedziemy do Polski ,czy zglaszac mala w urzedzie miejskim ,co z peselem ?.....jak wy rozwiazalyscie ten problem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wanilia25 Re: mala a pesel 30.07.06, 15:45 ja na Twoim miejscu nie rejestrowałabym dziecka w USC , ponieważ do niczego nie jest mu to potrzebne; tylko dodatkowe koszty. Skoro mieszkacie w UK, to po co Ci rejestracja w PL ? Odpowiedz Link Zgłoś
mama-basi Re: mala a pesel 30.07.06, 15:50 ja bym rejestrowala, zawsze trzeba mieć droge powrotną (mieszkam we wloszech. polske dokumeny tlumaczymy i podbijamy w ambasadzie zeby mala miala papiery wloskie) Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek.m Re: mala a pesel 30.07.06, 16:12 no tak to na razie dwie odpowiedzi ,ale jest u mnie mama i ciagle mi na ten temat walkuje ze trzeba ijuz!!!!!!!!!,moze macvie jakies dobre argumenty zebym mogla ja przekonac!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kingaolsz Re: mala a pesel 30.07.06, 16:29 Sam pesel mozesz zalatwic w Konsulacie ( nie pamietam czy cokolwiek za to placilam). Wypelniasz wniosek i tyle, nie musisz dziecka meldowac. A "zarejestrowac" w USC i tak trzeba, zeby dostac polski akt urodzenia i wyrobic paszport. Kinga Odpowiedz Link Zgłoś
kingaolsz Re: mala a pesel 30.07.06, 16:31 Jesli Twoje dziecko ma prawo do brytyjskiego paszportu to i tak powinnas wyrobic tez polski paszport , bo dziecko jest obywatelem polskim i ma obowiazek takim sie okazywac na granicy polskiej. Celnicy potrafia zatrzymac na granicy i nie wypuscic z kraju, bez polskiego paszportu. Kinga Odpowiedz Link Zgłoś
hanula Re: mala a pesel 30.07.06, 18:54 Jakim cudem celnik ma zatrzymać na granicy dziecko legitymujące się brytyjskim paszportem, skoro prawo polskie nie przewiduje czegoś takiego jak podwójne obywatelstwo, czyli w oczach prawa dziecko z brytyjskim paszportem jest li i tylko Brytyjczykiem? Odpowiedz Link Zgłoś
aniaheasley Re: mala a pesel 30.07.06, 20:06 Jezeli matka jest Polka to dziecko jest automatycznie Polakiem. Mialam taka rozmowe na granicy, no moze nie z celnikiem, tylko z urzednikiem sluzby granicznej , dostalam wtedy tylko upomnienie, ze od tej pory syn zawsze do Polski ma przyjezdzac na polskim paszporcie. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamp1 Re: mala a pesel 30.07.06, 21:23 Rezydentura to nie obywatelstwo, a jako, ze w Polsce obowiazuje prawo krwi, to dziecko ma polskie obywatelstwo tak dlugo, az nie otrzyma brytyjskiego. Mysle, ze zalozycielka watku ma swiadomosc, jak to wyglada i jak dlugo trzeba czekac. Bez paszportu, nawet tymczasowego dziecko nie moze przekroczyc granicy. Tak wiec - sprawa jest raczej prosta. Odpowiedz Link Zgłoś
hanula Re: mala a pesel 30.07.06, 22:01 > Rezydentura to nie obywatelstwo, a jako, ze w Polsce obowiazuje prawo > krwi, to dziecko ma polskie obywatelstwo tak dlugo, az nie otrzyma > brytyjskiego. Nie wiem, jak dziecko założycielki wątku, moje ma obywatelstwo brytyjskie od urodzenia, podobnie jak brytyjski paszport. Odpowiedz Link Zgłoś
blige Re: mala a pesel 30.07.06, 22:56 rezydentura rodzicow nie daje dziecku brytyjskiego paszportu. Dopiero jak rodzice takowy otrzymaja dziecko ma rowniez do niego prawo. Wiec chcac nie chcac autorka watku musi wyrobic dziecku polski paszport. Pierwsze natomiast slysze o tym nie wypuszczaniu z kraju bez polskiego paszportu. Jestescie pewne, ze tak jest? To jakies nielogiczne dla mnie. Bo co w wypadku, gdy tylko jedno z rodzicow jest obywatelem polskim (teoretycznie dziecko moze miec dwa paszporty)? Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: mala a pesel 31.07.06, 04:43 blige napisała: >> Pierwsze natomiast slysze o tym nie wypuszczaniu z kraju bez polskiego > paszportu. Jestescie pewne, ze tak jest? To jakies nielogiczne dla mnie. Bo co > w wypadku, gdy tylko jedno z rodzicow jest obywatelem polskim (teoretycznie > dziecko moze miec dwa paszporty)? wpuscic wpuszcza ale jak trafisz na upartego urzednika i/lub przekroczysz termin (np. Amerykanie bez wiz moga byc w Polsce chyba ok. 30 dni) to kaza Ci zaplacic kare jezeli jeden z rodzicow, dziadkow lub pradziadkow (tak ze trzy pokolenia) byl Polakiem to potomek wg polskiego prawa tez nim jest i wedle tegoz prawa kazdy polski obywatel ma obowiazek poslugiwania sie paszportem polskim przy podrozach zagranicznych, tak wiec Wasze dzieci, czy tego chcecie czy nie, czy wyrobicie im numery lub paszporty czy nie, tak czy owak sa Polakami a obywatelstwa polksiego praktycznie pozbyc sie nie mozna. Dlaczego tak jest? a kto to wie ) Odpowiedz Link Zgłoś
hanula Re: mala a pesel 31.07.06, 23:34 > jezeli jeden z rodzicow, dziadkow lub pradziadkow >tak ze trzy pokolenia) byl Polakiem to potomek wg > polskiego prawa tez nim jest i wedle tegoz prawa > kazdy polski obywatel ma obowiazek poslugiwania > sie paszportem polskim przy podrozach zagranicznych, Edytkus, jesteś pewna tych trzech pokoleń? Wydawało mi się, że zgłębiłam problem, ale we wszystkich aktach prawnych, do których dotarłam, mowa jest tylko o jednym pokoleniu, tzn. przekazywaniu obywatelstwa przez rodziców. Mogłabyś dać jakiś link? > a obywatelstwa polksiego > praktycznie pozbyc sie nie mozna. Dlaczego nie? Przecież każdy może się zrzec obywatelstwa. Oni tobie obywatelstwa zabrać nie mogą, ale ty możesz się zrzec dobrowolnie. Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: mala a pesel 01.08.06, 06:21 hanula napisała: > Edytkus, jesteś pewna tych trzech pokoleń? Wydawało mi się, że zgłębiłam proble > m, ale we wszystkich aktach prawnych, do których dotarłam, mowa jest tylko o je > dnym pokoleniu, tzn. przekazywaniu obywatelstwa przez rodziców. Mogłabyś dać ja > kiś link? czytalam kiedys o trzech pokoleniach, moze sklamalam wiec przepraszam, ale sama piszesz o przekazwyaniu obywatelstwa przez rodzicow gdzie wystarczy przeciez aby jeden z rodzicow byl Polakiem, wiec jesli sie zastanowic to wyglada tak: wg ustawy o obywatelstwie matka czy ojciec przekazuje dziecku swoje obywatelstwo, tym samym dziecko jest Polakiem, a tym samym jego dziecko tez bedzie i tak bez konca! > > Przecież każdy może się zrzec obywatelstwa. tylko w teorii, slyszalas aby komus sie udalo? troche nieaktualny ale wciaz ciekawy link www.wirtualnapolonia.com/teksty.asp?TekstID=4890 Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek.m Re: mala a pesel 30.07.06, 23:03 ale ciagle nie ma odpowiedzi na moje pytanie ,,,jeszcze raz oboje jestesmy polakami ,pracujemy w angli ju 2 lata mamy rezydenture i teraz may 2 miesieczna Julke ,w sierpniu jedziemy do polski i pytanie jest proste ,czy mamy wyrabiac w polsce PESEL DLA MALEJ ,,,,,,,,,,,oczywiscie nie wiemy czy kiedys wrocimy do polski na stale ,,,,tutaj w Angli na dzien dzisiejszy jest nam lepiej, a nie wiemy co dalej ,czy ten PESEL malej w przyszlosci bedzie potrzebny do czegos nawet jak my bedziemy tu non stop???????????? Odpowiedz Link Zgłoś
violus73 Re: mala a pesel 30.07.06, 23:47 przede wszystkim to pesel jest potrzebny do wyrobienia paszportu 10 letniego Odpowiedz Link Zgłoś
effata Re: mala a pesel 31.07.06, 00:13 Właściwie to trochę nie rozumiem, o dlaczego traktujesz PESEL jako problem Przecież wniosek o nadanie go nic nie kosztuje (można to załatwić razem z załatwianiem paszportu dla dziecka). Odpowiadając na twoje pytanie, ja po prostu rozwiązałam ten "problem" tak, że złożyłam wniosek o nadanie go mojemu dziecku urodzonemu tutaj. Jak kiedyś wrócimy, to mu się przyda, a jak nie wrócimy, to nie zaszkodzi. Teoretycznie (z tego co tu jest napisane) nie jest mu na razie potrzebny (chyba, że chcesz paszport dziesięcioletni, jak pisała Violus73) Odpowiedz Link Zgłoś
violus22 Re: mala a pesel 31.07.06, 12:48 skoro jedziecie do PL do mala powinna miec juz paszport, tak? jak domyslam sie ma pewnie tymczasowy, wazny rok. Zeby wyrobic paszport 10cio letni potrzebuje miec pesel i trzeba ja umiejscowic w jakims urzedzie w PL. ale zdaje sie, ze skoro wyrabialas corce paszport tymczasowy to powinnias wiedziec co sie dalej robi no chyba, ze mala nie ma paszportu Odpowiedz Link Zgłoś
aniaheasley Re: mala a pesel 31.07.06, 13:37 Zakladam, ze mala jedzie do Polski z Wami. Zeby mogla pojechac musi miec paszport a przy skladaniu wniosku o paszport automatycznie sklada sie wniosek o przyznanie numeru pesel. To jest czesc procesu wyrabiania dziecku paszportu. Przynajmniej tak jest w polskim konsulacie w Londynie. Od maja tego roku (chyba) zmienily sie przepisy w sprawie automatycznego obywatelstwa brytyjskiego dla dzieci rezydentow, wiec Wasza corka nie jest automatycznie brytyjka. Ma tylko polskie obywatelstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: mala a pesel 01.08.06, 14:18 Jesli jestes Polka, dziecko ma automatycznie obywatelstwo, a poniewaz w Polsce uznaje sie jedno, jets Poalkiem.Warto wiec wyrobic mu polskie dokumenty.Idziesz z przetlumaczonym aktem urodzenia do USC oraz dokumentami rodzicow, jesli slub odbyl sie za granica i nie byl umiejscowiony.Tam wyrabiaja ci akt urodzenia polski, po czym skladasz wniosek o nadanie peselu.Pötem mozesz sie starac o dowod lub paszport.Mozesz tez to zalatwic w konsulacie. Odpowiedz Link Zgłoś