Dodaj do ulubionych

Mamy z Wiednia 2

27.11.06, 12:26
To znowu ja Agika.
Zgodnie z prosba Maugosi zalozylam nowy watek.

Mieszkam w Wiedniu od kwietnia 2006 a wyjezdzam teoretycznie w kwietniu 2008.
Jestem z Warszawy, mam coreczke Izunie prawie 4 latke i rocznego synka.
Jestem z dzieciakami w domu. Mieszkam w 2 becyrku. Kompletnie nie znam
niemieckiego i pewnie niewiele sie naucze w tym okresie, niestety, co dosc
utrudnia mi zycie a tak na prawde bardziej komfort psychiczny. Chcialam Ize
poslac do przedszkola od tego wrzesnia, ale niestety sie nie udalo. W zwiazku
z tym, ze przyjechalismy w kwietniu, bylo juz za pozno na rejestracje w
panstwowym przedszkolu, potem powaznie myslelismy nad przedszkolem Montesorri
prywatnym , ale wzgledy finansowe sprowadzily nas na ziemie i
zrezygnowalismy. No i na razie Iza zostala ze mna w domu, wiec temat
przedszkola jest otwarty, mam nadzieje, ze sie wkoncu uda, bo byloby to na
pewno z korzyscia dla Izy, pozdrawiam serdecznie

Agnieszka
Obserwuj wątek
    • lamatha Re: Mamy z Wiednia 2 28.11.06, 12:54
      Hello
      Tu Marta, podciagamy do gory nowy watek - na stale w Wiedniu, wyszlam za maz za
      fantastycznego faceta z polskimi korzeniami smile W Polsce mieszkamy w Krakowie.
      Mamy niespelna 2 miesiecznego synka.
      Mieszkamy w 15 dzielnicy, czesto spacerujemy po Schönbrunn, bo mamy bardzo
      blisko. Z j. niemieckim tez mam problemy, ale j. angielski nie jest mi obcy.
      Nigdy nie myslalam ze bede mieszkac w tak pieknej stolicy europejskiej, kocham
      Wieden. Kocham tez Krakow.
      Pozdrawiam goraco Wszystkie Mamy i moze spotkamy sie kiedys??
      M
      • parole_parole Re: Mamy z Wiednia 2 28.11.06, 21:28
        Hej! To i ja sie "zaktualizuje" wink W Wiedniu nie na stale, myslalam, ze na
        kilka lat, ale okazuje sie, ze moze byc na duzo krocej (troche szkoda). Mieszkam
        w 13. dzielnicy i tez mam blisko do Schönbrunn, wiec Lamatha, moze kiedys
        umowimy sie na jakis spacer? Mam 11-miesiecznego synka. Pozdrawiam!
        • agika44 Re: Mamy z Wiednia 2 29.11.06, 14:06
          ja bede jeszcze 1,5 roku, ciekawe czy faktycznie uda mi sie z Wami spotkac?
          Jestem otwarta na propozycje i chetnie sie umowie, chociaz wiem, ze to nie
          latwe a wrecz super trudne sie zgrac i dzieciaki zabrac, ale moze sie da.
          • maugosia1 Re: Mamy z Wiednia 2 29.11.06, 19:32
            Dzieki agika smile
            w zasadzie moglabym skopiowac wieksza czesc Twojego listu smile To znaczy: mieszkam
            w Wiedniu od wakacji 2005, a wyjezdzam teoretycznie w czerwcu 2008.
            Jestem z Warszawy, mam coreczke Sare (10 lat) i piecioletniego synka (wlasnie
            dzis ma urodziny smile.
            Jestem z dziecmi w domu (z wyjatkiem kiedy jedno jest w przedszkolu, a drugie w
            szkole). Mieszkam w 10 becyrku. Kompletnie nie znam
            niemieckiego i pewnie niewiele sie naucze w tym okresie, niestety sad
            Na szczescie niemal wszyscy znaja angielski, wiec staram sie tym nie dolowac.
            Tez lubie Schönbrunn smile
            Pozdrawiam
            • parole_parole Re: Mamy z Wiednia 2 30.11.06, 09:20
              Troszke spoznione, ale serdeczne zyczenia urodzinowe dla Synka!!! smile
        • agika44 ubezpieczenie 19.01.07, 12:35
          Dziewczyny mam pytanie, czy ktoras z Was ma tutaj tylko polskie ubezpieczenie
          potwierdzone polskimi kartami i czy na tej podstawie recepty wypisane sa bez
          problemu przyjmowane w aptekach? Mi wczoraj odmowiono w aptece realizacji
          recepty z uwzglednieniem znizki, chociaz poprzednim razem w innej aptece
          niebylo problemu. Tym sposobem jakies zwykle lekarstwo na gardlo nabylam za 40
          euro, troche podniosl mi sie poziom adrenaliny, przyczym za dojazd taksowka w
          obie strony kolejne 40 euro. Pocieszeniem jest to, ze corka okazalo sie, nie
          jest powaznie chora. No i jest jeszcze szansa, ze po sprawdzeniu w aptece
          zwroca mi czesc pieniedzy, zobaczymy.
          POzdrawiam
          Agnieszka
    • arbik Re: Mamy z Wiednia 2 30.11.06, 08:56
      Witam wszystkie mamy, ja takze dolaczam do grona i aktualizuje wiadomosci na
      swoj temat. Jetsem w Wiedniu od wrzesnia 2004. Nie wiem jak dlugo bedziemy ale
      mam nadzieje ze moja 14 letnia corka zda tutaj mature. Mam jeszcze 4 letniego
      synka. Mieszkam w 18, nie znam niemieckiego. Synek narazie nie chodz do
      przedszkola poniewaz strasznie chorowal i do konca roku siedzimy w domu. W
      Polce mieszkamwy w Warszawie, ktora staramy sie czesto odwiedzac. Poniewaz
      pogoda jest taka sobie ostatnio to moze spotkamy sie niedaleko Marihilfe jest
      Starbukscafe (nie jestem pewna pisowni)jest duzo miejsca i jest zakaz palenia.
      Mysle ze w ramach spaceru to dobry pomysl na rozgrzanie sie kubkiem kawy. Moze
      co bu nie dowlekac w czasie to w przyszlym tygodniu.pozdrawiam
      • parole_parole Re: Mamy z Wiednia 2 02.12.06, 14:26
        U Was tez wczoraj i dzis az do teraz nie dzialala Gazeta??
        Co do spotkania, to ja proponuje lodziarnie Fratelli przy Schwedenplatz. Lokal
        ogolnie dla palacych, ale jest tam mala boczna salka z kanapami, przyjemna, dla
        niepalacych. Maja nie tylko lody, ale pyszne ciasta i kawe, czekolade z Baileys,
        mniam wink i inne pysznosci. Mnie pasuje nastepny tydzien, poza poniedzialkiem
        (dentysta) i wtorkiem (pediatra). Czekam na propozycje wink Milo byloby sie z
        Wami spotkac. Pozdrawiam!
        • lamatha Re: Mamy z Wiednia 2 02.12.06, 15:34
          Hello
          U mnie tez gazeta nie dzialala.
          Na spotkanie jestem chetna, ale przyszly tydzien odpada.
          Jak miejsce dla palcaych to wole bez syna, najlepszy dla mnie bylby termin po
          15 jak bede miala opieke do dziecka, bede mogla przyjs sama.
          M
          • liloom Re: Mamy z Wiednia 2 03.12.06, 10:26
            Czesc dziewczyny, ja tez oczywiscie z wami jestem, ale teraz mam mniej czasu,
            wiec jesli spotkanie bedzie w ciagu dnia to nie dam rady. Ew. piatek, bo
            wczesniej koncze. Pamietajcie ze ten piatek jest wolny. Ja chyba wybiore sie na
            Christkindlmarkt i moze do ratusza na warszaty - co wy na to?
            • parole_parole Re: Mamy z Wiednia 2 03.12.06, 19:10
              Oj, u mnie najbliższy piątek odpada - właśnie dlatego, że jest wolny i pewnie
              gdzieś pojedziemy, skoro mąż będzie w domu.
      • agika44 Re: Mamy z Wiednia 2 04.12.06, 11:37
        Czesc, ja tez piatek biore pod uwage,tylko musze jeszcze z mezem ustalic plany
        na weekend, pozdrawiam

A
      • agika44 Re: Mamy z Wiednia 2 14.12.06, 13:04
        ja bardzo chetnie, ale juz nie w tym tygodniu a chetnie na poczatku przyszlego.
        Kawka tez chetnie, tylko przydaloby sie jakies miejsce gdzie dzieciaki moglyby
        sie pobawic, bo moja prawie czterolatka nie bedzie szczesliwa z siedzenia przy
        kawce. Na razie nie przychodzi mi takie miejsce do glowy. Czekam na propozycje
        i chetne mamy
        POzdrawiam
        Agnieszka
    • lamatha Piatek 8.12. - spotkanie?? 03.12.06, 12:37
      Hello
      mnie pasuje data, ustalmy tylko godzine i miejsce smile
      M
      • arbik Re: Piatek 8.12. - spotkanie?? 03.12.06, 16:52
        hej mi pasuje piatek co do przyszlego tygodnia to niestety ide z synkiem do
        szpitala na badania i nie wiem kiedy wyjdziemy. mysle ze to jest szczegolny
        okres przed swietami i z czasem bedzie ciezko ale mozemy zrobic tak ze np
        spotkamy sie w najblizszym tygodniu a potem w styczniu. pozdrawiam
        • lamatha Piatek 8.12. - spotkanie - do Arbik 05.12.06, 13:46
          Spotkamy sie na Mariahilferstr.??
          Maz dal mi wychodne i zajmie sie dzieckiem, podaj godzine a ja sie dostosuje smile

M
          • lamatha oooo buuuuu 07.12.06, 19:31
            czyli nikt nie ma ochoty na spotkanie w wolny od pracy dzien ??
            szkoda sad
            M
            • agika44 Re: oooo buuuuu 07.12.06, 23:26
              czesc, pislas w tytule do Arbik, wiec przestalam sie nawet zastanawiac.

Pozdrawiam
              A
              • lamatha Sorry 08.12.06, 09:28
                na pierwszego posta o spotkaniu odpowiedziala tylko Ona, wiec myslalam ze nikt
                wiecej nie ma ochoty sad
                Szkoda ze nic nie pisalas, bo taki dzien i okazja to pewnie dlugo sie nam nie
                trafi.
                M
                • agika44 Re: Sorry 11.12.06, 23:09
                  nie ma sprawy, moze nastepnym razemsmile
                  a jak spotkanie doszlo do skutku?
                  Pozdrawiam
                  Agnieszka
    • lamatha Mamy jedynie checi i na tym sie konczy, 12.12.06, 20:07
      do spotkania nie doszlo sad
      Moze sie jeszcze umowimy i kiedys spotkamy??
      Marta
      • parole_parole Re: Mamy jedynie checi i na tym sie konczy, 12.12.06, 23:02
        Teraz przed Swietami pewnie bedzie trudno, ale wierze, ze w nowym roku wreszcie
        sie nam uda smile
        • agika44 Re: Mamy jedynie checi i na tym sie konczy, 12.12.06, 23:53
          tez na to licze smile

Pozdrawiam
          Agnieszka
          • liloom Re: Mamy jedynie checi i na tym sie konczy, 13.12.06, 20:37
            i moze jak te angino-grypy mina, bo w moim otoczeniu wszyscy kaszla i kichaja,
            mnostwo osob na zwolnieniu
            wesolych swiat
            • arbik Re: jeszcze jedna szansa .....:) 14.12.06, 08:12
              hej mi jest strasznie przykro a na swoje usprawiedliwienie no coz pisac
              moglabym dlugo ale .... reasumujac jestem obecnie czasowo wolna i moge sie
              spotkac w dowolnym dniu. mielismy isc z synkiem do szpitala we wtorek ale
              niestety lekarz ktory mial przeprowadzic badanie rozchorowal sie i termin
              przelozony jest na styczen. wiec jezeli ktoras z was ma jeszcze ochote i czas
              na kawe to bardzo chetnie sie spotkam. kazdy dzien jest ok. dziecie mi w ciagu
              dnia nie spi wiec co do godziny dostosuje sie. moze jeszcze ten tydzien ....
              ppzdrawiam milego dnia
              • agika44 Re: jeszcze jedna szansa .....:) 15.12.06, 10:07
                ja bardzo chetnie, ale juz nie w tym tygodniu a chetnie na poczatku przyszlego.
                Kawka tez chetnie, tylko przydaloby sie jakies miejsce gdzie dzieciaki moglyby
                sie pobawic, bo moja prawie czterolatka nie bedzie szczesliwa z siedzenia przy
                kawce. Na razie nie przychodzi mi takie miejsce do glowy. Czekam na propozycje
                i chetne mamy
                POzdrawiam
                Agnieszka
                • liloom Re: jeszcze jedna szansa .....:) 15.12.06, 14:44
                  Idzcie np. do Minopolis, Ikea SCS ma tez miejsce do zabawy w restauracji i na
                  dole mysle ze wiele McDonaldow tez.
                  W ratuszu gdzie dzieci robia rozne rzeczy tez mozna dzieci "sprzedac" i w
                  miedzyczasie pogadac.
                  Events dla dzieci macie tu:
                  www.events.at/reg_w/kinder/programm.html?cc_day=7tage&page=2
                  mozna polaczyc przyjemne z pozytecznym.
                  Pozdrowienia
                  • lamatha Re: jeszcze jedna szansa .....:) 15.12.06, 17:12
                    Nowa lub przerobiona kafejka dla matek z dziecmi:
                    "Small talk, kids cafe", ul Mariahilfer Straße 47, U3 Neubangase/Stiftgasse,
                    cafe no smoking, www.kidscafe.at
                    - nie bylam jeszcze smile
                    • arbik Re: jeszcze jedna szansa .....:) 16.12.06, 08:44
                      z ta kafejka pod katem dzieci swietny pomysl, centrum kazda z nas mniej lub
                      wiecej ma podrodze wiec moze ja sprawdzimy w najblizszym czasie. milego dnia
                      • maugosia1 Re: jeszcze jedna szansa .....:) 16.12.06, 22:58
                        My niestety nie zalapiemy sie na spotkanie, bo jutro wyjezdzamy na swiateczne
                        wakacje (to sie nazywa ucieczka od Swiat smile), wiec juz teraz zycze Wam wszystkim
                        Wesolych Swiat i Szczesliwego Nowego Roku!!!

Pozdrawiam
                        • agika44 Re: jeszcze jedna szansa .....:) 18.12.06, 10:02
                          czesc Dziewczyny

Niestety musze zrezygnowac z ewentualnego spotkania przed Swietami, bo synek mi
                          sie przeziebil, a wyjezdzamy na Swieta do Polski, wiec musze dmuchac na Niego,
                          zeby mi sie nie rozlozyl zupelnie. Najlepsze Zyczenia Swiateczne i Noworoczne
                          dla Was wszystkich i Waszych Najblizszych.

Pozdrawiam
                          Agnieszka
                          • arbik Re: spotkanie 18.12.06, 10:09
                            wyglada na to ze spotkanie w przyszlym roku. ten tydzien faktycznie jest
                            krotki. Jezeli jednak ktoras z was bedzie w centrum to ja i synek chetnie zjemy
                            ciacho w milym towarzystwie. w tym tygodniu bedziemmy jeszcze szukac
                            swiatecznych drobiazgow i powinnismy porozmawiac z mikolajem.... milego dnia
                            • parole_parole Wesołych Świąt! 18.12.06, 17:33
                              W ferworze świątecznych przygotowań nie będę miała już pewnie czasu zaglądać na
                              Forum (w tym roku to ja przygotowuję całą Wigilię, zostajemy tutaj i będziemy
                              mieć gości z Polski), więc teraz składam Wam, Dziewczyny, najlepsze życzenia!
                              Zdrowych, radosnych Świąt i żeby ten Nowy Rok okazał się lepszym od
                              upływającego, żeby każda z nas poczuła się w tym Wiedniu pewnie, jak w domu!
                              Wszystkiego dobrego także dla Waszych Bliskich. Pozdrawiam!
                              • lamatha Wesołych Świąt 22.12.06, 15:13
                                i szczesliwego Nowego Roku.
                                M
                                • arbik Re: Wesołych Świąt 26.12.06, 17:09
                                  Wszystkiego dobrego w nadchodzacym roku, udanej zabawy i spelnienia
                                  noworocznych zyczen.....smile
    • kumakk pomocy - gdzie zakupy? 28.12.06, 00:33
      czesc, dziewczyny!
      Znajomi wybieraja sie na zakupy na poczatku stycznia (licza na wyprzedaze).
      Prawdopodobnie pojada do SCS w Wiedniu. Czy mozecie mi doradzic co mozna kupic
      dla 7 miesiecznego dziecka? Krzeselko do karmienia, kojec, jakies zabawki? Co
      moze byc tanszego lub ciekawszego niz w POlsce? Ewentuanie moze znacie jakies
      duze i warte odwiedzenia sklepy dla dzieci?
      • ewelinka202 Re: pomocy - gdzie zakupy? 29.12.06, 10:17
        co jest tansze tu niz w polsce ciezko powiedziec, bo nie wiem jakie ceny sa w
        polscesmile
        scs jest chyba najlepszym wyborem, bo oprocz zara, toys`s`us znajdziesz tam i
        ikee, h&m i duzo innych fajnych sklepow...a tak to musialabys sie bujac po
        mariahilfestr. i mialabys po 50 metrach dosc...
        • agus05 Witajcie wiedeńskie Mamy :) 29.12.06, 11:36
          Witam serdecznie, mam na imię Agnieszka i razem z 1,5-roczną córeczką właśnie
          wylądowałyśmy w tej uroczej mieścinie. Mieszkamy rzut beretem od Schonbrunn.
          Obecnie jesteśmy w trakcie "organizowania się" na nowym miejscu i od razu mam
          pytanie do mam z Wiednia : czy znacie jakieś ciekawe centrum zabaw dla dzieci w
          naszej okolicy? A może jakiś basen dostosowany dla maluchów? Pozdrawiam! A.
          • agika44 Re: Witajcie wiedeńskie Mamy :) 31.12.06, 01:34
            czesc Agnieszko, wiele miejsc nie znam, bo od kwietnia mieszkam, ale baseny
            Oberla polecam, super miejsce do spedzenia czasu z dziecmi. Juz tu na forum
            dziewczyny pisaly o tym basenie i adres strony podawaly.

Pozdrawiam serdecznie
            tez Agnieszka
            • ewelinka202 Re: Witajcie wiedeńskie Mamy :) 31.12.06, 10:33
              w lecie piekny schönbrunner schwimmbad- drogi, ale pod nosemsmile
              boogi park- u6- am schöpfwerk- najwiekszy kryty plac zabaw (ok. 3,50 od osoby)
              diana bad- w 5-tym bez., marzenie dla maluchow!
              • agus05 Re: Witajcie wiedeńskie Mamy :) 31.12.06, 14:31
                ewelinka202 i agika44 - dzięki za odzew! smile Agiko, zgodnie z radą przejrzałam
                stare wątki. Naprawdę Twój synek uciął sobie drzemkę nad basenem w Oberlaa?! Czy
                oznacza to, że są tam jakieś leżaki tuż przy brzegu i można spokojnie popływać,
                gdy maluch się zdrzemnie? ( to brzmi kusząco...) No, w każdym razie życzę
                wszystkim udanego Sylwestra i wspaniałego Nowego Roku 2007 !!!
                • agika44 Re: Witajcie wiedeńskie Mamy :) 01.01.07, 13:26
                  dzieki za zyczenia Agus05, Tobie tez Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku.
                  Moj synek przespal 1,5 godziny dzieki temu, ze na terenie basenu do dyspozycji
                  sa wozki spacerowki tzw parasolki, polozylam na reczniku, okrylam i smacznie
                  spal.
          • parole_parole Re: Witajcie wiedeńskie Mamy :) 04.01.07, 22:33
            Witaj Agus05!
            Ja tez mieszkam niedaleko Schoenbrunn, mam rocznego synka. Moze kiedys umowimy
            sie na wspolny spacer? Wprawdzie na piechote to mam do Schoenbrunn jakies 45
            minut, ale zawsze moge metrem podjechac. Na jak dlugo przyjechaliscie do
            Wiednia? Jesli moge zapytac, to z jakiego miasta w Polsce jestes? Pozdrawiam!
            • agus05 Re: Witajcie wiedeńskie Mamy :) 05.01.07, 21:49
              Witaj parole-parole!
              Cieszę się, że się odezwałaś! Przeglądałam Wasze starsze posty i tak mi się
              właśnie wydawało, że mieszkasz najbliżej nas spośród wszystkich mam. Ja i moja
              córcia z chęcią pospacerujemy z Wami po Schoenbrunn. Proponuję przyszły tydzień.
              Daj znać mailem kiedy Ci pasuje (agus05@gazeta.pl)
              Ps. Odnośnie Twojego pytania, to w tej chwili trudno jest mi jeszcze powiedzieć
              na jak długo zostajemy smile Pozdrawiam!
              • lamatha Re: Witajcie wiedeńskie Mamy :) 08.01.07, 14:19
                Hello
                jezeli mozna, to ja sie tez chetnie spotkam na specerze w Schönbrunn, moj
                maluszek zaczal 4 miesiec zycia. My mymy spacerkiem tylko 15 min do zamku.
                M
                • agus05 Re: Witajcie wiedeńskie Mamy :) 08.01.07, 20:02
                  Świetny pomysł, tylko jak się umówimy? Mnie w tym tygodniu pasuje praktycznie
                  codziennie, najchętniej po 13tej. Dajcie mi znać mailem (agus05@gazeta.pl) kiedy
                  Wam pasuje. Pozdrawiam!
                  • agika44 Re: Witajcie wiedeńskie Mamy :) 08.01.07, 22:11
                    Fajnie Wam, ze blisko siebie mieszkacie, jak sie kiedys bedziecie umawialy
                    gdzies blizej mnie, to sie chetnie przylacze. Milego spaceru zycze.

Pozdrawiam
                    Agnieszka
      • agika44 Re: pomocy - gdzie zakupy? 31.12.06, 14:07
        od kiedy tu mieszkam, nie znalazlam nic tanszego, nie liczylabym na cuda a
        wyprzedaze sa tez w Polsce, wiec...
    • parole_parole Szczepionka MMR W Austrii, tu chyba sie nazywa BMR 09.01.07, 22:26
      Jaka szczepionka (chodzi mi o konkretna nazwe i producenta) byly szczepione
      Wasze dzieci? (jesli takie informacje macie w ksiazeczce zdrowia). To jest ta
      szczepionka p. swince, odrze i rozyczce. Naczytalam sie strasznych rzeczy o tej
      szczepionce (ze moze spowodowac autyzm!), az sie zastanawiam czy dac Malego
      zaszczepic, a jednoczesnie pediatra tutejsza mi mowi, ze ona z rodzicami nie
      dyskutuje, szczepi i juz (jest to szczepienie obowiazkowe). Podobno
      bezpieczniejsze jest zaszczepienie odzielnymi szzcepionkami, a nie koktajlem
      3w1, ale pediatra mi mowi, ze szczepi tylko koktajlem. Podobno sa dwie takie
      szczepionki koktajle, roznych producentow i jedna jest lepsza (to wyczytalam na
      polskim forum). Oj, i po co ja mam ten Internet? Zglupiec mozna i tylko sie
      przestraszyc. Lepiej bylo zyc w nieswiadomosci sad
      • liloom Re: Szczepionka MMR W Austrii, tu chyba sie nazyw 10.01.07, 08:01
        Tu sa na to wszystkie dzieci szczepione, pierwszy raz czytam o autyzmie - gdzie
        o tym czytalas????
        • parole_parole Re: Szczepionka MMR W Austrii, tu chyba sie nazyw 10.01.07, 09:54
          No i mi zniknal caly tekst, ech, musze pisac jeszcze raz sad Ja wiem Liloom, ze
          dzieci sa powszechnie szczepione p. swince, odrze i rozyczce i gdyby zagrozenia
          byly wieksze niz korzysci, to by tego szczepienia nie robili. Wspomniany
          przypadek zdarzyl sie w Anglii, po podaniu szczepionki BMR dziecko zapadlo na
          autyzm. Nigdy nie dowiedziono czy jedno z drugim ma tak naprawde zwiazek czy to
          po prostu znieglo sie w czasie przypadkowo, ale jak czlowiek cos takiego uslyszy
          (a ostatnio byl o tym program w polskiej tv - to wiem z polskiego forum dla mam
          dzieci urodzonych grudzien2005/styczen2006), to sie zaczyna martwic. Na dodatek
          ostatnio rozmawialam z Tesciowa, ktora w ogole jest przeciwniczka szczepien, a
          juz szczepienia p. swince czy rozyczce uwaza za przesade, lepiej, zeby dziecko
          samo przeszlo te choroby w dziecinstwie... Od roznych opinii i rad mam juz
          metlik w glowie. Dlatego pytalam o rodzaj szczepionki BMR podawanej w Austrii.
          Ponoc sa dwie te "koktajlowe" i jedna jest lepsza od drugiej, wiec mialabym
          spokojne sumienie, ze zaszczepilam ta "lepsza".
          • liloom Re: Szczepionka MMR W Austrii, tu chyba sie nazyw 10.01.07, 17:50
            Hm. nie wiem jak ci pomoc, nie mialam tego dylematu. Ufam moze nie tyle
            austriackim lekarzom bardziej niz polskim, ale na pewno ufam austriackiemu
            prawodawstwu, bo jest logiczne. Nie wiem czy czujesz co mam na mysli.
            Zajrze potem do ksiazeczki szczepien i zobacze co tam mam - napisze ci potem
            • agus05 biblioteka 12.01.07, 12:31
              Czy w Wiedniu funkcjonuje jakaś polska biblioteka? (wiem, że jest przy szkole
              polskiej, ale niestety tyko dla uczniów, ich rodziców i pracowników)Czy komuś
              wiadomo coś więcej? Pozdrawiam!
              • lamatha Re: biblioteka 12.01.07, 16:28
                www.pbi.edu.pl/index.html
                a czy internetowa moze byc smile
                M
      • liloom maugos prywata;) 10.01.07, 08:02
        jak wrocisz odezwij sie, zostawilam ci info na skype
        jak bylo ? wink
      • agika44 Re: Szczepionka MMR W Austrii, tu chyba sie nazyw 10.01.07, 15:54
        czesc, nie wiem , moja kolezanka bedzie niedlugo tutaj szczepila ta
        szczepionka, wiec sie zapytam. Ja przed sylwestrem szczepilam MMR 2, ale w
        Polsce.

Pozdrawiam
        Agnieszka
    • parole_parole Dentysta juz byl, teraz ortodonta 13.01.07, 09:54
      smile Jak w temacie. Czy ktoras z Was leczyla sie tu (badz leczyla/leczy swoje
      dzieci) u ortodonty? Bardzo jestem ciekawa jak to wyglada cenowo. Jesli macie
      jakies doswiadczenia, to piszcie. A moze znacie strone www gdzie mozna sprawdzic
      ile mniej wiecej wynosi w Austrii koszt leczenia ortodontycznego? Pozdrawiam!
      • liloom Re: Dentysta juz byl, teraz ortodonta 14.01.07, 18:02
        rozumiem ze sobie...???? przeciez masz malucha...
        zalezy co chcesz robic - cenniki maja czesto 2 strony , wiec to malo precyzyjne
        pytanie.
        • parole_parole Re: Dentysta juz byl, teraz ortodonta 14.01.07, 21:10
          Tak, sobie, Maluch za maly, a miejmy nadzieje, ze nie bedzie mu trzeba kiedys
          takiego leczenia. Pytam o ceny, bo kiedys np. udalo mi sie znalezc holenderska
          strone www, na ktorej podane byly przedzialy cenowe, od ilu do ilu moze wynosic
          koszt roznych rzeczy od konsultacji poczawszy, przez ceny roznego rodzaju
          aparatow, a na roznych zabiegach skonczywszy. Z tego co zrozumialam, w NL lekarz
          nie moze sobie brac cen z sufitu, to jest jakos odgornie ustalone od ilu do ilu
          moze dana rzecz kosztowac. Tak sie tylko pytam, bo z tego co slysze, to Polacy
          mieszkajacy za granica i tak czesto jezdza leczyc sie ortodontycznie (i
          stomatologicznie zreszta tez) do Polski. Podobno nawet z podrozami wychodzi
          taniej. Tyle ze nie wyobrazam sobie jezdzic do Polski co 4 tyg. (bo tyle na
          poczatku wynosi odstep miedzy wizytami) i za kazdym razem targac ze soba mojego
          Roczniaka. Dlatego chce zrobic rozeznanie tu.
          • arbik Re: Dentysta juz byl, teraz ortodonta 16.01.07, 10:34
            czesc wszystkiego dobrego w nowym roku.
            dlugo mnie nie bylo ale jakos nie moglam sie ogarnac po swietach i gosciach.
            Jezeli chodzi o dentyste to ja kozystam ze swojego w polsce ale tylko dlatego
            iz ze mna jest problem z innej strony truchleje na sama mysl o dentyscie i
            niestety dentysta musi byc zaufany a to jest kolejny problem.
            Moj maz leczy sie tutaj i powiem szczerze koszt jest mniejszy niz leczenie w
            polsce (oczywiscie ceny w polsce sa rozne ja mam na mysli te gorne). przyklad
            nasz tutejszy dentysta wizyty byly 4 w tym 3 rtg komputerowe i wypelnienie -
            koszt 90 eur. usluga byla rozliczana z kasa chorych a wypelnienie bylo
            niestandardowe. kontrola z synkiem bezplatnie. jezeli chodzi o ortodoncje tpo
            zaczynam byc w temacie w przyszlym tygodniu ide z corka do naszego dentysty na
            kontrol i porade do ktorego ortodonty pojsc. Cena jeste pewnie wyzsza niz w
            polsce ale mam lekarza pod reka na wypadek gdyby cos sie stalo. i najgorzej
            jest poprawiac po kims wiec my bedziemy tutaj leczyc krzywizne duza zgryzu.
            pewnie bedzie trzeba usunac kilka zebow i nie wyobrazam sobie jazdy co i rusz
            do polski. zaczynam przecierac szlak do ortodonty wiec jezeli kogos interesuje
            to moge na biezaco zdawac relacje. pozdrawiam
            • parole_parole Arbik 18.01.07, 18:35
              Pewnie, ze interesuje smile Pisz na biezaco, czego sie dowiedzialas. Dzieci to
              pewnie maja do ktoregos tam roku zycia leczenie za darmo, to jest na
              ubezpieczenie? W NL przynajmniej tak bylo.
          • ewelinka202 Re: Dentysta juz byl, teraz ortodonta 16.01.07, 14:02
            Kochana parole_parole!
            Jade za godzine do Mola, wiec sie go spytam o ortodonte...
            kolezanka robila zgryz w Czestochowie, ale te kontrole ja
            dobijaly...zaoszczedzila troche pieniedzy, ale i na podroze trzeba wydac
            niemalo...
            Nie moge Ci nic doradzic niestety, napisze Ci potem na maila o ortodoncie...
            Pozdrawiam cieplo, E
            • agika44 ubezpieczenie 19.01.07, 13:55
              Dziewczyny mam pytanie, czy ktoras z Was ma tutaj tylko polskie ubezpieczenie
              potwierdzone polskimi kartami i czy na tej podstawie recepty wypisane sa bez
              problemu przyjmowane w aptekach? Mi wczoraj odmowiono w aptece realizacji
              recepty z uwzglednieniem znizki, chociaz poprzednim razem w innej aptece
              niebylo problemu. Tym sposobem jakies zwykle lekarstwo na gardlo nabylam za 40
              euro, troche podniosl mi sie poziom adrenaliny, przyczym za dojazd taksowka w
              obie strony kolejne 40 euro. Pocieszeniem jest to, ze corka okazalo sie, nie
              jest powaznie chora. No i jest jeszcze szansa, ze po sprawdzeniu w aptece
              zwroca mi czesc pieniedzy, zobaczymy.
              POzdrawiam
              Agnieszka

• agika44 Re: ubezpieczenie 19.01.07, 23:49
                jednak zwrocili
                • arbik Re: stomatolog 22.01.07, 10:25
                  hej parole, jezeli chodzio dentyste to znalazlam takiego co przyjmuje na
                  ubezpieczenie a przy okazji okazalo sie ze jest dobry, kompetentny i ma
                  swietnie wyposazony gabinet. wszyscy chodzimy do niego z ubezpieczenia. maz i
                  dzieci. za kontrole, kolejne wizyty, rtg komputerowe, borowanie i standardowe
                  wypelnienie nic nie placimy. placi sie tylko za cos ekstra czyli tak jak moj
                  maz za pozastandardowe wypelnienie w kolorze zeba itd zaplacil.nie wiem jak
                  wyglada sprawa ze znieczuleniem i usuwaniem zebow. moj maz chcial znieczulenie
                  ale doktor powiedzial ze jest nie potrzebne i zrobi tak ze nic nie poczuje i
                  tak bylo.pozdrawiam
                  • parole_parole Re: stomatolog 22.01.07, 12:48
                    Ooo, to dziwne, mnie dentysta powiedzial, ze na ubezpieczenie sa jedynie plomby
                    amalgamatowe. Za biala plombe trzeba placic z wlasnej kieszeni. Za zdjecia rtg
                    faktycznie tez nie placilam, na pierwszej wizycie wykonano ich kilka (podobno to
                    normalne na pierwszej wizycie, ze robia zdjecia wszystkich zebow). A moze to
                    zalezy od rodzaju ubezpieczenia? My jestesmy ubezpieczeni w WGKK, wiec jest to
                    chyba jakies podstawowe ubezpieczenie (? - tu chyba Liloom, jako bardziej
                    doswiadczona, moze cos powiedziec). Moze Ty Arbiku i Twoja Rodzina macie jakies
                    prywatne ubezpieczenie?
                    • ewelinka202 Re: stomatolog 23.01.07, 09:56
                      WGKK- to po prostu Wiedenska Kasa Chorych
                      - zdjecia na WGKK robia bez zadnego ale,
                      - za piekne biale plomby trzeba jednak placic z wlasnej kieszeni
    • maugosia1 Czy ktos sie wybiera w styczniu do W-wy? 22.01.07, 20:26
      Mam prosbe - znacie moze kogos, kto wybiera sie w styczniu do stolicy? Kupilam
      dzis mojej Mamie szal (prezent na imieniny) i boje sie go wyslac poczta (kilka
      rzeczy mi juz zginelo). A sama pojade do Polski najwczesniej na Wielkanoc. Z
      gory dzieki za zyczliwosc smile
      • parole_parole Re: Czy ktos sie wybiera w styczniu do W-wy? 22.01.07, 20:43
        Hej Maugosia1! Mój Mąż się wybiera do Warszawy 30 stycznia. Nie będzie miał
        czasu bawić się w listonosza i osobiście doręczyć prezentu wink, ale Twoja Mama
        mogłaby ewentualnie odebrać przesyłkę w recepcji hotelu, w którym mój Mąż się
        zatrzyma. Jeśli interesuje Cię taka opcja, to daj znać na priv.
        • maugosia1 Re: Czy ktos sie wybiera w styczniu do W-wy? 23.01.07, 19:35
          wielkie dzieki smile
          • arbik Re: ortodonta dla zainteresowanych 29.01.07, 17:42
            hej moja corka wlasnie wrocila od dentysty o ktorym to wczesniej wspominalam, i
            otoz tak, pan doktor po obejrzeniu dokladnie zebow zrobieniu rtg panoramicznego
            powiedzial ze nalezy zastanowic sie nad aparatem ale tylko an szczeke gorna.
            zaproponowal aparat ktorego nie widac, poniewaz moje dziecko powiedzialo ze nie
            bedzie nosic aparatu metalowego. szczegoly o tym codzie sa na str.
            www.invisalign.de
            koszt calego leczenia ale niestety nie wiem co wchodzi w sklad poniewaz nie
            bylam z nia (chory synek) jest ok 5 tys eur. pojde po feriach porozmawiac ile
            dokladnie i o co w tym chodzi. ten lekarz to robi akurat i powiedzial zebysmy
            sie zastanowili ew mozna zalozyc klasyczny ale niestety corka nie chce.
            wczesniej rozmawialam jeszcze z lekarzem chirurgiem szczekowym z polski ktory
            powiedzial jedna madra rzecz nie zmuszac nie chce trudno jest jej dobrze bez
            nie raza krzywe zeby zostawic w spokoju. na aparat zawsze jest czac. a poniewaz
            jest to dosc klopotliwe i czasami bolesne to nie ma co zmuszac dziecko. wiec
            nie zmuszamy. pozdrawiam
            • parole_parole Re: ortodonta dla zainteresowanych 29.01.07, 20:27
              Tylko na jedna szczeke?? Hmmm, dziwne. Nie chce sie wymadrzac, ale z tego co
              czytalam (a czytalam i czytam duuuuzo na ten temat), to leczenie powinno
              obejmowac i gore, i dol - nawet jesli zeby w, powiedzmy, zuchwie wydaja sie
              proste. Podobno nie da sie zaguzkowac dobrze zebow gornych z dolnymi tylko przy
              uzyciu jednego aparatu. Czytalam o wielu przypadkach nawrotu wady po zdjeciu
              aparatu, jesli leczenie bylo tylko "jednoszczekowe".
            • parole_parole Aha, dzieki! 29.01.07, 20:28
              Zapomnialam w poprzednim poscie - dzieki bardzo za info smile
    • lamatha Wiosenna mobílizacja ! 11.04.07, 20:46
      Kochane, umowmy sie na wiosenna kawe w miescie.

Glucho i cicho w naszym watku, az chlodem wieje a tak pieknie za oknem.
      Pobudka wiosna juz przyszla.

Do zobaczenia w realu, koniec witrualnosci.
      M
      • maugosia1 Re: Wiosenna mobílizacja ! 12.04.07, 09:13
        Jestem za!
        I znam doskonale miejsce - Tichy na Raumenplatz - najlepsze lody w wiedniu,
        cudne koktajle owocowe, puszne lodowe knedle; mozna usiasc w cukierni lub w
        wersji dzieciatej zabrac dzieci na pobliski plac zabaw.

Wracajac do rowerow - Lainzertiergarten odpoada - wybralismy sie tam w Swieta, a
        na bramie ZAKAZ, buuu. wiec pojechalismy dookola trasa rowerowa, rodzina klela
        mnie w zywy kamien, bo nastepne 2 km bylo caly czas pod gore sad Jak sie okazalo
        trasa byla dla rowerow gorskich, a nie pieciolatkow smile

Teraz pare ogloszen:
        piatek 20.04 o 14.30 jest organizowana wycieczka dla dzieci po Stephansdom
        (Domorgel fur Kinder)
        29.04 w niedziele Kinderfreunde organizuje Powitanie wiosny w Lainzertiergarten
        (10.00-18.00)
        17.05-20.maja bedzie Festival Sredniowieczny w Bomische Prater
        9-10.czerwca Festiwal Rycerski kolo Lainzertiergarten
        Bylam na obydwoch imprezach rok temu - fantastyczna zabawa od wieku
        przedszkolnego - turnieje rycerskie, praca z prawdziwym kowalem, warsztaty
        ceramiczne (czyli lepienie smokow z gliny), strzelanie z luku, kuszy,
        przymierzanie zbroi etc plus jadlo i napitki calkiem sredniowieczne smile

Mam nadzieje, ze nie bedziemy czekac ze spotkaniem do czerwca smile Ja chetnie
        kazde przedpoludnie w przyszlym tygodniu, ewentualnie spacer po Schonnbrun -
        obok najpyszniejsza (i chyba najdrozsza smile) w calym wiedniu kawa (ale miejsce
        malo przyjazne dzieciom).

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka