patir23 14.05.10, 09:33 witam...z waszych doswiadczen co zabrac a czego nie jadac z dzieckiem na urlop...nie chce brac rzeczy zbednych bo i tak pewnie duzo sie tego nazbiera... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
camel_3d Re: co zabrac nad morze... 14.05.10, 09:39 napisz ile ma dziecko..bo to istotne. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: co zabrac nad morze... 14.05.10, 10:02 .. i gdzie bedziecie mieszkac: pod namiotem czy na kwaterze, w hotelu. Z lazienka w pokoju czy bez itd Odpowiedz Link Zgłoś
mama-008 Re: co zabrac nad morze... 14.05.10, 10:45 bez względu na wiek dziecka zawsze warto zabrac ze soba cos przeciwólowego/zapalnego/gorączkowego i wapno. a jak maluszek malutki to cos w czopkach przeciwgorącze. czasami ciezko cos szybko kupić "na JUŻ" w aptece w nadmorskich miejscowosciach - tam raczej cięzko o takie apteki 24 dobowe. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: co zabrac nad morze... 14.05.10, 11:42 Bez przesady. Mozna wziac, ale teraz apteka w kazdej niemal wsi, mozna kupic leki w razie potrzeby. Jesli jedzie sie samochodem, taki dodatkowy mikrobagaz roznicy nie sprawi, podczas podrozy pociagiem czy autobusem- i owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-008 Re: co zabrac nad morze... 14.05.10, 11:56 ale przeciez te leki co wynieniłam mieszcza sie w malutkiej torebeczce wiec zaden zbedny lekarz a kasa zaoszczedzona na kupowaniu nowych leków i szukaniu aptek tak? wiesz, ja nie podrozuje z dzieckiem pociagniem ani pks-em, myslalam z perspektywy osoby podrozujacej autem i o tym ze mozna brac zawsze wiecej rzeczy w zwiazku z tym. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: co zabrac nad morze... 14.05.10, 11:23 jak jeździmy nad morze, to zabieram ubrania, szczoteczki do zębów, kilka zabawek, jakąś książkę do czytania, ich szampon do włosów i to wszystko. Nie pamiętam, żebym kiedykolwiek coś ponadto zabierała Odpowiedz Link Zgłoś
beatek626 to i ja się podłączę :) 14.05.10, 11:44 My wyjeżdżamy w lipcu.Czeka nas 12sto godzinna podróż pociągiem Syn ma 20 m-cy i jest to nasza pierwsza tak daleka podróż.Wiadomo,że oprócz ubrań i kosmetyków chciałabym zabrać jak najmniej rzeczy...cały bagaż + wózek będzie spoczywał na moich barkach Tak myślę,że i tak dużo się tego uzbiera ! Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: to i ja się podłączę :) 14.05.10, 12:03 ja w lipcu lece z malym znow na kanary..przynajmniej gwarancja slonca jest pewnie zabiore mu ze 2 koszulki 2 pary spodenek i paczke pampersow. plus czopki przeciwbolowe. Pasta do zebow itd. Reszta kupie na miejscu... nie lubdzie dzwigac tobolow, a rzeczy sa teraz tak tanie, ze 2-3 podkoszulki po 2-3 € mozna sobie kupic tam. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-008 Re: to i ja się podłączę :) 14.05.10, 13:22 no to mały tyłka nie pomoczy za długo bo zimna woda chyba na kanarach? papmersy? po co - przeciez taki duzy chłopczyk to juz powinien na kibelek siusiu i kupke robic a w kazdym hotelu nakładka na kibelek jest. ze tez chce Ci sie tachac pampersy ze sobą (tam tez mozna kupic jakby co) Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: to i ja się podłączę :) 14.05.10, 19:40 pomoczy.. bylem w styczniu i pomoczylismy sie razem. woda moze nie jest najcieplejsza, ale dla nas byla ok. maly sobiesiedziel na brzegu i czakal az fala go pochlapie pampersy... hmm..ma 18 miesiecy i jeszcz enie jest odpieluchowany. A ta sa koszmarnie drogie. Za paczke 10 stuk placisz 12€. dzis juz wolal, ze chce AA..i faktyzcnei robil na kibelek z nakladka, ale i tak mu sie do pieluchy jeszcze nalalo. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: co zabrac nad morze... 14.05.10, 11:46 artykuly higieniczne jak wyzej, ubrania na kazda opcje pogodowa (slonce, deszcz, upal, zimno), kilka zabawek, zwlaszcza na podroz, my zawsze zabieralismy zwykla miske, w ktorej mozna bylo dziecko wykapac, jesli do dyspozycji byl tylko prysznic. Podstawowe przybory kuchenne, jesli zamierza sie samemu szykowac posilki (deseczka do krojenia, noz, sztucce lub niezbedniki dla kazdego, grzalka lub czajnik elektryczny, jakis garnuszek - zwykle szykowalismy sami sniadania i kolacje, obiady jedzac w knajpach). Odpowiedz Link Zgłoś
mama-008 Re: co zabrac nad morze... 14.05.10, 11:54 my zawsze zabieralismy zwykla miske, w ktorej mozna bylo dziecko > wykapac, jesli do dyspozycji byl tylko prysznic. ale to mowa chyba o noworodku i pobycie na polu namiotowym? Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: co zabrac nad morze... 14.05.10, 11:56 To zalezy tez gdzie się jedzie ja zazwyczaj wybieram domy lub mieszkania do wynajęcia z pełnym wyposazeniem. W tym roku mamy na Helu wynajęte mieszkanie ze wszystkim łącznie z łóżeczkiem i zabawkami, wiec wystrczy jak wezme ciuchy i kosmetyki no i oczywiście laptopa Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: co zabrac nad morze... 14.05.10, 11:52 Ubrania i kosmetyki, nie jade przeciez na pustkowie jak czegos zabraknie to kupie i już Odpowiedz Link Zgłoś
mama-008 Re: co zabrac nad morze... 14.05.10, 11:57 > Ubrania i kosmetyki, nie jade przeciez na pustkowie jak czegos > zabraknie to kupie i już no wiesz, jesli idziemy tym torpem to i po co brac ubrania i kosmetyki jak wszytsko mozna kupic no ew ubrania zabieramy bo kosmetyki mozna dokupic Odpowiedz Link Zgłoś
kalina886 Re: co zabrac nad morze... 14.05.10, 12:23 Zależy gdzie się jedzie, co jest na miejscu i w jakim wieku jest dziecko. W naszym przypadku wystarczą ubrania, kosmetyki (wiadomo kremy do opalania, pasty do zębów itd.), podstawowe leki, jakaś zgrzewka napojów/wody, trochę piw (bo nie przepadam na wyjazdach zbytnio biegać po sklepach , poza tym w markecie na miejscu kupię taniej) namiot plażowy, kilka zabawek, książek... i to chyba tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: co zabrac nad morze... 14.05.10, 14:30 jak ktoś się ubiera na bazarach to w sumie moze i ubrań nie zabierać, bo np. w takich Dębkach to tylko bazarowe ubrania mozna kupić. O dobry kosmetyk też tam cięzko. Ale dziwię sie po co ludzie taragaja pampersy, słoiczki, wodę litrami przeciez tam wszystko jest, tam też mieszkaja ludzie Odpowiedz Link Zgłoś
agulle Re: co zabrac nad morze... 14.05.10, 16:34 ivaz napisała: > Ale dziwię sie po co ludzie taragaja pampersy, słoiczki, wodę > litrami przeciez tam wszystko jest, tam też mieszkaja ludzie Jasne ale w miejscowościach turystycznych ceny tych produktów są dużo większe, często wybór jest ograniczony, a nie uśmiecha mi się w wakacje jeżdżenie i szukanie supermarketów i robienie wielkich zakupów - wole to załatwić w swoim mieście. Na wakacjach w rzeczy niezbędne zaopatruję się w pobliskim sklepie, bez szukania gdzie będzie taniej. Ale w sumie ja z tych co na wakacje zabiera ze sobą pół domu. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina886 Re: co zabrac nad morze... 14.05.10, 16:41 A co mi szkodzi wrzucić zgrzewkę wody do bagażnika? Mamy zamówiony domek pod który można podjechać samochodem, więc nawet się nie natargam zbytnio. Pewnie jakbym jechała pociagiem, czy PKSem to bym wzięła połowę tych rzeczy, albo nawet mniej. A tak zaoszczędzę pieniądze i czas na wypoczynek, a nie bieganie po sklepach i szukanie np. pasty do zębów, pieluch, czy nawet taniej, dobrej wody. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: co zabrac nad morze... 14.05.10, 19:42 > no wiesz, jesli idziemy tym torpem to i po co brac ubrania i > kosmetyki jak wszytsko mozna kupic > no ew ubrania zabieramy bo kosmetyki mozna dokupic przy obecnych cenach ubran mozna sobie i tanie ciuchy kupic. Odpowiedz Link Zgłoś
mamasi Re: co zabrac nad morze... 14.05.10, 15:06 a w jakim wieku dziecko? może napisz tez do jakiej miejscowości jedziesz Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkalis25 Re: co zabrac nad morze... 15.05.10, 07:45 Hej my byliśmy nad morzem w Łebie w czerwcu z 13 miesięczna córeczką jechaliśmy pkp wiec bagaż ograniczony do minimum wzieliśmy wuzek, łóżeczko turystyczne, ciuszki, podstawowe kosmetyki, mleko modyfikowane dla dziecka a reszte dokupiliśmy na miejscu jedynym błedem jaki popełniliśmy była za duża ilość letnich ubranek ale to był nasz pierwszy raz nad morzem wiec do wybaczenia teraz wiem ze wzielabym napewno wiecej cieplejszych ciuszkow bo strasznie wialo pozdrawiam i zycze udanego urlopiku Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaczek181987 Re: co zabrac nad morze... 15.05.10, 12:10 ja nie wiem, wy tak mówicie: weź jak najmniej rzeczy kupisz wszystko na miejscu. Jadąc pociagiem moze rzeczywiscie nalezy się zastanowić nad taką opcją ale pamiętajcie że zwykle rodzice nie mają full kasy by wydawać pieniadze na rzeczy które mają w domu. Dobrze jest jak się jedzie z kimś z tzw tragarzem czyli ojcem,żeby on dzwigał Ja pamiętam jak byłam mała to jeździłam z mamą i babcią do Krakowa ( ode mnie to podróż 12 godzinna , z przesiadkami).Ja miałam 6-7 lat , a mój brat 3-4 lata. Daliśmy razem i NIC nie kupowaliśmy na miejscu, zadnych ciuchów, kosmetyków. Byliśmy opakowani- to fakt ale bez przesady. Odpowiedz Link Zgłoś
mantha Re: co zabrac nad morze... 15.05.10, 12:29 Pomine rzeczy oczywiste i wypisze to co nam sie bardzo przydalo w zeszlym roku, Maja miala 14 miesiecy. Wozek - leciutka spacerowka, taka ktora jedzie po wertepach ale jakby co mozna ja przeniesc, najlepiej taka ktora rozklada sie na maksa na plasko, zeby w razie wypadow w plener, na spacer na plaze dziecko tam sobie spalo. Akcesoria plazowe - parawan pewnie bedzie, ale przydal nam sie taki polnamiot plazowy, mozna sie tam schowac i fajnie sie tam spi. Poza tym oczywiscie krem z mega filtrem dla dziecka, kapelusz, dla siebie rowniez z jak najwiekszym rondem- poza okularami slonecznymi, zeby miec widok dookola glowy, czyli na biegajace dziecko, jakis zamykany pojemnik na walowke na plaze, w workach foliowych nie za dobrze sie przechowuje, no i wszystko to co dla dziecka jest wazne: typu smok, butla, ksiazeczki jakies mini zabawki - niestety to trzeba zabrac kosztem swoich ciuchow na przyklad, i tak wiadomo, ze w kolo macieju chodzi sie w 2 kieckach plazowych klapkach czy jakies spodenki i koszulki, na szczescie to nie zajmuje malo miejsca. aha i kalosze - sprawdzaja sie do chodzenia po lesie po deszczu. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: co zabrac nad morze... 15.05.10, 13:34 No to oprócz oczywistych rzeczy typu ciuchy (wzięliśmy ile się dało, żeby jak najmniej prać), kosmetyki, pieluchy, wózek, zabawki, książeczki itp... wzięliśmy w zeszłym roku: - nosidło turystyczne, - chustę, - krzesełko do karmienia (takie z ikei z odpinanymi nogami), - wanienkę, - parasol na plażę (raz użyty) - krzesło leżakowe (raz użyte, mąż chciał sobie posiedzieć na plaży pod parasolem), - namiot plażowy (raz użyty) - jakieś talerzyki, miseczki, sztućce, deseczkę... - kołderkę dla dziecka, - słoiki dla dziecka - rowery + fotelik - wózeczek dla lali (sprzęt podstawowy i niezbędny) - jakieś kocyki na plażę - kupę ciuchów dla siebie - żeby nie prać... ... Ale my mamy duuuży samochód i jak się nie możemy zdecydować, czy coś wziąć czy nie, to bierzemy Kupować na miejscu nie lubię tego co już mam. Zresztą na miejscu drożej na ogół, albo nie ma. W tym roku nie bierzemy już wózka, i krzesełka do jedzenia, parasola i krzesła składanego chyba też nie, chyba, że mąż będzie chciał za to bierzemy laufrada dla małej Odpowiedz Link Zgłoś
ania_kr Re: co zabrac nad morze... 15.05.10, 14:39 Czy nad Bałtykiem przyda się namiot plażowy dla półtora rocznego dziecka? Parasol? Trzyma się to jakoś, czy wiatr porywa? A kalosze? przydatne do chodzenia po mokrym piasku, gdy jest za zimno na bose nogi? Czy takie dziecko jest jeszcze za małe na tak sztywne buty? Peleryna przydatna? Okulary przeciwsłoneczne to od jakiego wieku? Kiedyś widziałam ludzi na plaży z basenikiem dmuchanym z wodą dla dziecka, czy to dobry pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś
mantha Re: co zabrac nad morze... 15.05.10, 20:18 namiot plazowy tak, kalosze tak, okulary watpie ze dziecko bedzie nosic, dlatego kapelusz, zeby cokolwiek widzialo na oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
agulle Re: co zabrac nad morze... 15.05.10, 21:07 My w zeszłym roku mieliśmy parasol, wbijaliśmy w piasek, i nic się nie przewracał. Razem z parawanem świetna osłona przed słońcem i praktycznie całe dnie spędzaliśmy na plaży. Okularki przeciwsłoneczne też już mamy, ale z powodu braku słońca nie używamy na razie, w sklepie jak przymierzaliśmy to chłopcom się podobały i nie ściągali. Zobaczymy jak będzie. W każdym razie teraz szukam kapeluszy z dużym rondem. O! z tym basenikiem pomyślę, zresztą już kupiliśmy taki dmuchany basenik - plac zabaw, miało być na działkę, ale może weźmiemy ze sobą na wakacje. Ato co widziałaś na plaży to z morza nalali wody do tego baseniku, czy jakąś inną przynieśli ze sobą? Odpowiedz Link Zgłoś
iwcia848 Re: co zabrac nad morze... 15.05.10, 22:58 Mieszkam niedaleko Władysławowa i czesto bywam na plaży, taki basenik dmuchany dla dziecka to dobry pomysł my zawsze zabieramy ze soba i dzieciaczki maja frajde ze najpierw moga nalac wody do basenika a potem ze moga sie w nim pluskać. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_kr Re: co zabrac nad morze... 15.05.10, 23:16 Woda do baseniku z morza, pewnie ciężko targać jeszcze kilka dodatkowych litrów wody. Sam basenik wydaje mi się dużym bagażem na kilka godzin plażowania, no chyba że na plażę dotrzemy wózkiem (koła są duże może się uda). Ale jak dziecko lubi wodę tak jak Kuba a morze zimne, basenik może dać dużo frajdy i spokoju rodzicom. Odpowiedz Link Zgłoś
aleosochozi Re: co zabrac nad morze... 16.05.10, 11:18 Wydaje mi się, że nie ma co nastawiać się na kupowanie na miejscu - pomijając względy finansowe, to urlop nad morzem jest po to, żeby leżeć na plaży i biegać po lesie, a nie łazić po sklepach. Że nie wspomnę o tym, że ciuchy w wiejskich, nadmorskich sklepikach to jest jakaś masakra, nie wiem kto chce w tym chodzić. Myślę, że jak nad polskie morze to namiot plażowy lub parawany i parasol. Mieszkam nad morzem - zazwyczaj wieje jak diabli, szczególnie nad otwartym. Spacerówka - my zabieramy taką z dużymi kolami, ale mu jeździmy na zadupie gdzie do pieknej plaży idzie sie z godzinę i to po leśnych wertepach (dlatego jest piękna.. i pusta). Z ubrankami jest o tyle problem, że trudno przewidzieć pogodę. Jak będa upały to male może ganiac w jednych spodenkach, mozna też prać (jesli jest pralka)bo szybko schnie... Jak będzie 15 stopni i deszcz to wiadomo - codzienne przebieranie w nowe rzeczy, bo wszystko uświnione od jedzenia, błota itp... No i wtedy pranie nie wchodzi w grę, bo wszystko słabo schnie. A u nas podstawowym sprzętem jest... wanienka, bo Młody panicznie boi się prysznica, a jak gdzieś nad otwarte morze jedziemy to jakos zawsze trafia nam sie hotel z prysznicami. Odpowiedz Link Zgłoś
bijak_sylwia854 Re: co zabrac nad morze... 16.04.17, 23:05 sprawdz nastopy.pl maja cudowny asortyment, fajne ceny Odpowiedz Link Zgłoś
mja-15 Re: co zabrac nad morze... 18.04.17, 10:21 A ja polecę cierpliwość i kindle z dobrymi książkami, żeby nie dźwigać. Odpowiedz Link Zgłoś