Dodaj do ulubionych

podróż samolotem do Anglii

25.01.11, 19:55
Drogie mamy! Czeka nas wielka przeprowadzka do Anglii, mąż już pojechał autem żeby przewieść większość rzeczy. z synkiem,który ma 18 miesięcy mamy w planach dolecieć samolotem pod koniec marca. W związku z tym mam ogrom pytań smile
1. Będziemy lecie liniami wizzair- ile bagaży będziemy mogli mieć? czy tylko jeden mój 20 kg czy dla małego jest też przewidziany w cenie 20 kg?
2. co można wziąć na pokład? jakiś obiadek, picie, czy coś w tym stylu?
3.jeśli będę chciała przewinąć Tymka, to jak to się robi w samolocie? jest jakiś przewijak? no i czy można na pokład wziąć chusteczki mokre?
4. co z zabawkami? mogę jakieś wziąć na pokład?
5. gdzie najlepiej usiąść z dzieckiem? czy wcześniej lepiej zarezerwować miejsce?
bardzo proszę o pomoc i może ktoś wie czegoś o czy tu nie napisałam.
z góry bardzo dziękuje!
Obserwuj wątek
    • grodek75 Re: podróż samolotem do Anglii 25.01.11, 21:16
      Ad.1 - Z tego co się orientuję to w Wizz bagaż rejestrowany jest tak czy owak płatny.
      Tak więc chyba nawet Tobie nie przysługuje takowy, chyba że za niego zapłaciłaś.
      Bezpłatny jest jedynie podręczny:
      wizzair.com/useful_information/service_fees/
      Ad2. Generalnie można zabrać płyny o pojemności do 100ml. Tak więc ze słoiczkiem nie będzie problemu. Co do picia to zależy na kogo trafisz przy kontroli bezpieczeństwa. Nam zdarzylo się, że puszczano nas bez problemu z 1,5l butelką, a innym razem kazali nam wyrzucić małą wodę dla dziecka.

Ad. 3 - w toalecie jest rozkładany przewijak. Nie przewijaj dziecka na fotelu, bo to dla innych podróżnych średnia przyjemność. Mam dwójkę dzieci, ale doskonale rozumiem tych którzy drą japy na wyluzowane mamusie przewijające dzieci na fotelach (niezależnie czy była to "gruba" potrzeba czy też nie)

Ad.5 - Oczywiście. W granicach limitu bagażu, zdrowego rozsądku i przepisów możesz wziąć co chcesz. Odradzałbym jedynie zabawki wydające glośne dźwięki ze względu na współpasażerów;

Ad 6. Ja polecam tył. Nie wiem jak to jest w Wizz, ale wydaje mi się, że jako matkę z małym dzieckiem powinni Cię wpuścić bez problemu w pierwszej kolejności. Jeżeli chcesz mieć pewność to wykup miejsce. Odradzam jedynie ostatni rząd, bo tam fotele nie rozkladają się na ogół niemal wcale. Poza tym z tyłu masz bliżej do podwójnych toalet (w A320 z przodu jest na ogół tylko jedna i przez to bardziej oblegana), a przed wysiadaniem wychodzisz jako jedna z ostatnich nie blokując ruchu i (co dla Ciebie ważniejsze) nie będąc poganianą, naciskaną, poszturchiwaną i nadeptywaną wraz z dzieckiem przez bydło, które spieszy się nie wiadomo dokąd uncertain
      Miłej podróży. To tylko niecałe 3 godziny. Zleci nie wiadomo kiedy.
    • ania_1609 Re: podróż samolotem do Anglii 25.01.11, 22:53
      "Odradzałbym jedynie zabawki wydające glośne dźwięki ze względu na współpasażerów; "

Do odradzanych dodam jeszcze zabawki wyglądające jak broń i posiadające jakieś mechanizmy elektroniczne. My mieliśmy w bagażu autobus z jakimś małym mechanizmem (świeciły się światła) i mimo, że daliśmy do rejestrowanego, to nas w Rzymie wzywali i na płycie lotniska otwieraliśmy walizkę.

Oczywiście ochrona zareagowała śmiechem na nasz autobus, ale trochę się zdenerwowaliśmy, że nas wzywali do bagażu.

Przy podręcznym nie powinno być kłopotu - najwyżej wyjmiesz podejrzany przedmiot i o ile nie będzie naruszał zasad bezpieczeństwa, to pozwolą zabrać. My mieliśmy kiedyś zegar szachowy w podręcznym i tez wyciągaliśmy.

Ja wolę z małym siadać z przodu - szum silników nie jest tak uciążliwy. Ale potem mały chciał oglądać, więc siedzieliśmy na skrzydle, żeby było widać silnik i klapy smile

Moja rada - jeśli wpuszczą Cię z pierwszeństwem (jako matkę z dzieckiem), stań w autobusie blisko drzwi. Niekiedy oni puszczają matki przodem, one siadają w autobusie, a tłum staje przy drzwiach i suma sumarum - wcześniej wchodzi do samolotu. Ja staję koło drzwi, bez względu na to, ze do autobusu wchodzę jako pierwsza.

No, chyba, że nie dowożą autobusem - zależy od lotniska smile
    • ania_1609 Re: jeszcze bagaż 25.01.11, 22:56
      Jeśli dziecko nie ma biletu (to znaczy ma bilet darmowy) i swojego miejsca, to nie może mieć chyba bagażu rejestrowanego (tylko podręczny-ten, co na pokład).
      On jest w Wizzair dodatkowo płatny.
      My lecieliśmy do Rzymu, mały miał ponad dwa lata, więc miał już swoje miejsce i płatny bilet, więc na niego też mogliśmy wziąć rejestrowany (ale nie było takiej potrzeby).

Polecam infolinię wizzair - dokładnie się dowiesz wszystkiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka