Dodaj do ulubionych

Wakacje bez samochodu

15.03.12, 09:59
Niestety nie posiadamy auta (i po wielu kalkulacjach długo nie będziemy go miećsad )chcielibyśmy wybrać się latem gdzieś na wspólny odpoczynek z 9-10 miesięcznym dzieckiem. Stawiamy na Polskę, czy macie może jakieś propozycje co do lokalizacji, tak żeby brak czterech kółek nie blokował nam radości zwiedzania i przemieszczania się. Wiem, że najprościej codziennie dreptać na plażę, ale fajnie byłoby też coś zobaczyć.
Macie doświadczenia podróżowania tylko i wyłącznie pociągowo autobusowym.
Jakieś rady.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • volta2 Re: Wakacje bez samochodu 15.03.12, 16:23
      jeśli jedziemy na narty to zawsze zostawiamy samochód pod blokiem a wybieramy busa lub pociąg, lub jedno i drugie, na dojazd jedno a na powrót drugie.

mieszkamy na stoku i przez cały pobyt samochod nam nie potrzebny.

nad morzem podobnie - dojeżdżamy do punktu a, potem plaża-dom-plaża i powrót z wakacji(tylko tygodniowych, więc za mało czasu by zwiedzać, oczywiście ciuchcia na trasie zaliczona)

ale to są wyjazdy pobytowe

na wyjazdy połączone ze zwiedzaniem albo bierzemy auto, albo liczymy się z braniem taksówek. oczywiście dopiero wtedy, gdy transport publiczny jest nieosiągalny lub tak drogi, że taxi jest do przyjęcia.

takie podróżowanie uskuteczniam wtedy, gdy jestem pewna, że sieć transportowa jest przyjazna turyście - czyli nie bieszczady, nie mazury - w ogóle w polsce to mam wrażenie że tylko podhale się sprawdza z busami do kuuuuźnice, mooorskie okooo!

dodam, że podróżujemy tak w składzie 2 dorosłych i 2 dzieci
    • kontaminacja Re: Wakacje bez samochodu 15.03.12, 18:07
      Polecam okolice Zakopanego, np. Poronin. Do wszelkich atrakcyjnych miejscowości kursują busy, nie mieliśmy żadnego problemu z przemieszczaniem się, tyle że dzieci mieliśmy wtedy znacznie starsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka