Dodaj do ulubionych

która wyspa najciekawsza?

04.06.12, 09:57
Już się nie mogę doczekać wakacji. Pierwszy raz w życiu jedziemy na konkretne zagraniczne wczasy, zawsze była tylko Polska. Zdecydowaliśmy się na Wyspy Kanaryjskie. No i to by było na tyle, nie mam pojęcia jaką wyspę wybrać, tyle ich jest.
Wy tu dużo piszecie o wyjazdach, może doradzicie gdzie jest fajnie i dużo do zwiedzenia (nie mają być to wczasy hotelowo-leżakowe), ciekawie dla dzieci.
Poopowiadajcie o ciekawych miejscach.
Obserwuj wątek
    • majowadusza Re: która wyspa najciekawsza? 04.06.12, 10:33
      najciekawsza podobno jest Teneryfa.
      Ja jadę teraz z dziećmi na Fuerte ze względu na duże, piaszczyste plaże i klimat
    • jaque Re: która wyspa najciekawsza? 04.06.12, 11:29
      Gran Canaria albo Teneryfa.
      Ja akurat jestem wielką fanką GC, po 4 wyjazdach jeszcze nam sporo do obejrzenia zostało.
      Na Teneryfie też oczywiście jest co robić, ale drugi raz tam raczej nie pojedziemy (zobaczyliśmy wszystko co chcieliśmy).
      Fuerteventura - przede wszystkim piękne plaże, jeśli chodzi o zwiedzanie to moim zdaniem najmniej ciekawa.
      Lanzarote - na razie byłam tylko na krótkiej wycieczce, atrakcji jest trochę, ale nie tyle, ile na GC czy Tene. Niedługo lecimy tam na troszkę dłużej, ale chyba nie przebije w naszym rankingu GC wink.
    • kaberia Re: która wyspa najciekawsza? 04.06.12, 11:30
      Byłam na Teneryfie rok temu z dziećmi - odwiedziliśmy Loro Park - super pokaz orek, delfinów, Siam Park - największy w Europie park wodny, wjechaliśmy kolejką na Teide, płynęliśmy do Los Gigantos, byliśmy w Masce, obejrzeliśmy nocny pokaz fontann w Las Americas. Poczytaj forum: Turystyka - Wyspy Kanaryjskie. Pozdrawiam.
    • d.wludyka Re: która wyspa najciekawsza? 04.06.12, 14:31
      To zależy co lubisz.
      Lanzarota jest bardzo fajna, ale mała - na max. tydzień.
      Na Teneryfie i Gran Canarii jest sporo atrakcji, można odpocząć i pozwiedzać.
      Oprócz wyboru wyspy ważny jest wybór miejscowosci.
      Często bywam na Gran Canarii - nie poleciłabym San Augustin - wietrznie, Playa del Ingles - paskudne, betonowe i głośne miasto.
      Porównaj ceny i hotele, może to narzuci wybór.
    • nabakier Re: która wyspa najciekawsza? 04.06.12, 14:35
      Teneryfa.
      • a-ronka Re: która wyspa najciekawsza? 04.06.12, 14:39
        Lanzarote- mnóstwo anglików i hiszpanów. Wyspa mała,ciekawa bo cała z lawy wulkanicznej,czysta i spokojna.

Gran Canaria -mnóstwo polaków i rosjan,głośno,mnóstwo dyskotek,klubów nocnych ale full parków dla dzieci

Teneryfa- przereklamowana, mnóstwo polaków i hałasu.Mimo atrakcji w stylu delfiny,nurkowanie nie nadaje się do spędzenia wakacji . Hałas ,huk i krzyk.Niestety ale Polaków tu mnóstwo i cały urok wyspy pryska bo wszędzie słychać polskie kur.....

Fuerte- piękna,ładne plaże,dużo atrakcji dla dzieci
        • rulsanka Re: która wyspa najciekawsza? 04.06.12, 14:44
          Na Teneryfie jedyną fajną rzeczą jest wulkan i spokojnie można poświęcić na niego kilka dni. My byliśmy z 3,5 latkiem, chodziliśmy po szlakach itp. Było pięknie.
          Sama wyspa jest raczej brzydka, mocno zabudowana, chaos architektoniczny.
          Atrakcje typu loro park zbojkotowaliśmy, bo oglądanie tresowanych delfinów to dla mnie nie rozrywka.
          Północ jest ładniejsza od południa, ale klimat zimniejszy.
          • jusytka Re: która wyspa najciekawsza? 05.06.12, 12:55
            Jak można oceniać całą wyspę Teneryfę jako komercyjną, jeśli widziało się tylko komercyjne getto na południu!
            Wystarczy wychylić nos poza to getto, a ma się kontakt z piękną naturą na przykład podczas schodzenia wąwozem Masca, oglądania 600 m klifów w Los Gigantes podczas rejsu, gdzie można też zobaczyć delfiny i wieloryby w naturze, zwiedzania starych miasteczek w kanaryjskim stylu np. miasteczka Garachico o historii podobnej, jak Pompeje. A trekking w parku narodowym Teide, gdzie nie tylko można wjechać kolejką, ale również na własnych nogach, podziwiając niesamowite widoki, treking w górach Anaga i mnóstwo innych miejsc. By uniknąć tego komercyjnego kombajnu warto od razu poszukać noclegu na północy.
            Jednak podróżując z dziećmi warto pokazać im nie tylko naturę, wizyta w jednym z parków tematycznych: Siam, Loro, Monkey park, gdzie mogą pobawić się z małpkami będzie dla nich ogromnym przeżyciem.
        • jaque Re: która wyspa najciekawsza? 04.06.12, 14:54
          > Lanzarote- mnóstwo anglików i hiszpanów.

A w Polsce jest dużo Polaków, wiedziałaś? wink

Co do GC i Teneryfy - jest tam mnóstwo przyjemnych, spokojnych i klimatycznych miejsc. Wystarczy wystawić nosek poza getto turystyczne, w którym się wybrało hotel (albo wybrać hotel poza gettem, też jest ich sporo wink).
          • d.wludyka Re: która wyspa najciekawsza? 04.06.12, 15:26
            Co do GC i Teneryfy - jest tam mnóstwo przyjemnych, spokojnych i klimatycznych
            > miejsc. Wystarczy wystawić nosek poza getto turystyczne, w którym się wybrało h
            > otel (albo wybrać hotel poza gettem, też jest ich sporo wink).

Dokładnie, wystarczy wybrać hotel na uboczu, albo wyjechać z kurortów i jest i ładnie i pusto.
    • zembiczek Re: która wyspa najciekawsza? 04.06.12, 15:31
      Zależy czego szukasz, jeśli chcesz mieć dużo atrakcji ( komeryjnych np. Loro Park, Siam Park i niekomercyjnych- wspinaczka górska, wulkan, przyroda, nurkowanie, ) to Teneryfa, jesli spokojniej to Gomera, Lanzarote. Ale na pierwszy raz najlepsza Teneryfa.
    • m_india Re: która wyspa najciekawsza? 05.06.12, 11:08
      Dziękuję bardzo za ukierunkowanie, wybieramy się na 2 tygodnie, jedziemy z 2 córkami (7 i 13 lat) więc parki rozrywki nas nie ominą, trochę szaleństwa, ale cisza i spokój w formie leżenia na pustej plaży też mi się marzy, no i zwiedzanie ciekawych miejsc - absolutnie konieczne.
      Ciężko mi się zdecydować na miejsce, ponieważ ze wszystkiego chcę skorzystać, ale chyba się nie da w jeden wyjazd.
    • jusytka Zdecydowanie Teneryfa! 05.06.12, 12:39
      Na żadnej innej wyspie nie ma tylu atrakcji dla dzieci, wystarczy wymienić Loro Park, Monkey Park i Siam Park (największy i zdecydowanie najlepszy park wodny w Europie). Tu masz zdjęcia i szczegóły:
      kierunekteneryfa.com/atrakcje/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka