Dodaj do ulubionych

Hiszpania z 15 miesięcznym dzieckiem - autokar

07.07.04, 23:10
Czy ktoś z Was jechał już może z dzieckiem w podobnym wieku autokarem tak
długo - 30h. Proszę o rady lub przestrogi. Co zabrać itp.
Dziękujemy.
Sylwia, Damian i Jakub (22.04.2003)
Obserwuj wątek
    • maugosia Re: Hiszpania z 15 miesięcznym dzieckiem - autoka 08.07.04, 17:33
      Jezdzilam z 12 miesiecznym synkiem autobusem po Egipcie - ale trwalo to do 10
      godzin jedynie. Da sie przezyc smile Pierwszy raz jechalismy w nocy, drugi raz w
      dzien, wiec wlasciwie mozna policzyc jako godzin 20 smile
      Przestrogi - i wiek i srodek transportu najgorszy jaki mozna wymyslec smile Nie
      masz mozliwosci kupienia biletow lotniczych? Sprawdz www.airpolonia.com i
      www.ryainair.com, moze jeszcze jakies polacznie z tanimi niemieckimi liniami
      przez Frankfurt albo Berlin? Jesli jednak klamka juz zapadla i jedziesz
      autobusem to nie stresuj sie na zapas - bedziecie musieli sie z synkiem
      przystosowac. Autobus bedzie mial co kilka godzin przystanki - trzeba je
      maksymalnie wykorzystac na wybieganie dziecka. W nocy przyda sie koc (wsciekla
      klimatyzacja!), male przescieradlo, jasiek (prawdopodobnie nie bedziecie mieli
      oddzielnego miejsca dla synka). W dzien masa przegryzek, i kupa nowych
      drobiazgow do zabawy (male samochodziki, klocki duplo, tablica/znikopis,
      ksiazeczki wydajace dzwieki, balony, kredki. U mnie furore robila zwykla zwijana
      miarka. Mozna czesc rzeczy ladnie zapakowac, zeby dodatkowo urozmaicic podroz. I
      bron boze nie pokazywac wszystkich na raz - wydzielac po jednej rzeczy, bo
      wszystko szybko sie znudzi. Nie wiem czy przezyjecie bez lizakow i cukiereczkow smile
      pozdrawiam
      • majapila Re: Hiszpania z 15 miesięcznym dzieckiem - autokar 08.07.04, 21:40
        Dziękuje serdecznie za rady. Mas rację klamka już zapadła, jedziemy autokarem.
        Nasz synek ma oddzielne miejsce w autokarze, ale to nie zmienia rzeczy, że
        jestem przerażona, a co gorsza każdy daje "dobre" rady typu: tak daleko z małym
        dzieckiem itp. Z tego co mi wiadomo duzo osób podróżuje z małymi dziećmi i
        właśnie autokarem, może ja jestem trochę przewrażliwiona. Boję się, że mały
        płacząc będzie przeszkadzał innym uczestnikom wycieczki.Szczerze mówiąc obawiam
        się wszystkiego, ale ja całe życie wszystkiego sie bałam. Ok nie zawracam
        głowy. Jeśli przyjdą Tobie do głowy jakieś pomysły lub rady proszę napisz.
        Pozdrawiamy Sylwia, Damian i Jakub
    • irenkab Re: Hiszpania z 15 miesięcznym dzieckiem - autoka 08.07.04, 18:40
      A ja szczerze mowiac nie wyobrazam sobie... Sama jechalam raz autokarem i nigdy
      wiecej nie chcialabym.. baardzo meczace a z malym dzieckiem naprawde
      odradzalabym. Juz 4,5 latka jakos widze ale 15 miesieczniak... Z moim 20
      miesieczniakiem tylko samolotem przemierzam te trase - przeciez cenowo to
      bardzo pododobnie. Chyba ze to wyjazd zorganizowany i nie da sie inaczej..
    • amadores Re: Hiszpania z 15 miesięcznym dzieckiem - autoka 09.07.04, 13:15
      Witam!
      Coz wiecej napisac. Ja tylko raz /liczac powrot 2 razy/ pokonalam trase Poznan-
      Madryt-Poznan i po powrocie powiedzialam sobie nigdy wiecej. Do autobusy
      wsiadlam w piatek o 18, a na miejsce dotarlam w niedziele w poludnie! Trasa
      wyczerpujaca, podczas podrozy nie bylo specjalnie dlugich przerw. Patrzac teraz
      na to jako mama 2 letniej dziewczynki, ze to w naszym wydaniu byloby
      niemozliwe!! Jednak zycze Wam przyjemnej /albo lepiej łatwej /podrózy!
      • sowa_hu_hu Re: Hiszpania z 15 miesięcznym dzieckiem - autoka 09.07.04, 18:40
        nie chce być niemiła i starszyc cie ale ja też sobie tego nie wyobrażam...
        sama 2 razy jechałam autobusem - raz hiszpania i raz chorwacja - i dla mnie
        samej to byl koszmar! tak męczący ze nie da sie opisać... samolot to co innego -
        szybko i przyjemnie - jeśli z małym dzieckiem to tylko samolotem!
        ja jestem przerazona jak ja dojade nad nasze polskie morze z moim 14
        miesięcznym synkiem , a jedziemy samochodem...
        cóż - zycze powodzenia! mam nadzieje ze wam sie uda - zmoim diabliskiem byłoby
        to nierealne... no i tak szczerze mówiąc nie narazałabym dziecka na takie
        męczenie...

mimo to - zycze udanej podrózy i udanego pobytu!
    • marghe_72 Re: Hiszpania z 15 miesięcznym dzieckiem - autoka 09.07.04, 21:23
      Szerze mówiąc tez nie bardzo sobie wyobrazam. Ale nie znam Twojego dziecka.
      Wiem ,ze z moim taka podróz nie wchodziłaby w grę. Długo, nudno, męcząco..
      Czy przweidziano miejsce dla Twojego dziecka, czy bedzies zmusiała je trzymać
      na kolanach cała drogę?
      M.
      • majapila Re: Hiszpania z 15 miesięcznym dzieckiem - autoka 10.07.04, 14:17
        czesc.
        Tak w autokarze przewidziano miejsce dla naszego dziecka. Szczerze mówiac
        równiez sie obawiam, ale klamka zapada. Zobaczymy jak wrócimy to opowiem jak
        bylo.
        Pozdrawiam
        • kruszynka301 Re: Hiszpania z 15 miesięcznym dzieckiem - autoka 10.07.04, 21:14
          na wszelki wypadek kup w aptece Cocculine na chorobę motoryzacyjną (na moją córę w podobnym wieku to działało), zabierz zapas woreczków, dużo wody do picia. Jeśli twoje dziecko jest samochodowym śpiochem, to nie powinno być większych problemów.
    • fasolka99 Re: Hiszpania z 15 miesięcznym dzieckiem - autoka 12.07.04, 15:58
      Jesli macie fotelik samochodowy pochylany do spania i Maly go lubi, to moze
      rozwazcie zabranie go (macie osobne miejsce dla dziecka, prawda?). Fotelik
      powinien dac sie ustawic na siedzieniu autokarowym, mozna go dodatkowo
      przyczepic tasma parciana (taka do mocowania bagazu). Moze sie bardzo przydac
      do spania w nocy, bo cala noc w autokarze to koszmar... Ja lecialam z 1.5
      roczniaczka samolotem do wieczora, a potem byl przejazd autokarem akurat jak
      ona powinna isc spac i w zaden sposob nie chciala mi usnac, strasznie
      zalowalam, ze nie mialam fotelika...
      • katitka ojojoj! 14.07.04, 10:58
        No cóż, byłam autokatrem w Grecji i - nie będę oryginalna - powiedziałam sobie,
        że nigdy więcej! Byłam jeszcze bez dziecka.
        Jechaliśmy w rzeczywistości prawie 40 godz. (bo zbierano ludzi z kilku miast).
        Kierowcy - wyjątkowe buce i barany - nie pozwalali korzystać z autobusowego WC
        (co jest z drugiej strony uzasadnione, bo po kilku wizytach smierdzi w całym
        autokarze), sugerowali, żeby im nie śmiecić żarciem, bo cyt. "nieprzyjemnie nam
        wszystkim będzie jechać w zaśmieconym autokarze", włączali bardzo głośno
        jakieś kretyńskie biesiady i kabarety na video (ewentualnie filmy, ale też
        kretyńskie!).
        Poza tym całą drogę jechali 60 km/h!!! Myślałam, że zwariuję.
        Dodam tylko, że jechała z nami rodzina z dwoma maluchami (ok. 1,5 roku i ok. 3
        latka) i nikt się nie przejmował ich problemami. Dzieci rzygały co chwilę, bo
        ich wytrzęsło, płakały, w końcu biegały po autokarze, co rusz się przewracając
        (i znowu płacz), HORROR!
        Nigdy, przenigdy nie pojechałabym z dzieckiem autokarem nawet w kilkugodzinną
        podróż. Wiem jak moja dulatka zachowuje się w samochodzie - po jakimś czasie
        zaczyna się nudzić, wiercić, kwęczeć, w końcu płakać i histeryzować. Ostatnio
        po pół godziny takich harców też w końcu zwymiotowała.
        Zauważ, że dziecko nie zrozumie, że warto przecierpieć 30-godzinną katorgę w
        autokarze, bo potem będzie bajecznie. Dla dziecka nie ma większej różnicy czy
        jest w Hiszpanii czy w Pierdziszewie Dolnym, byle miało zaspokojone podstawowe
        potrzeby. No - ciepła woda - owszem, ale upalna plaża i 35 stopni Celsjusza to
        raczej nie przypadnie dziecku do gustu.
        Mnie również kuszą bardzo niskie ceny wycieczek autokarowych do Grecji czy
        Hiszpanii, ale nie zdecydowałabym się przez wzgląd na moją córkę. Po co ją tak
        męczyć? I siebie?
        Wam jednak (jeśli już klamka zapadła) szczerze życzę spokojnej i bezproblemowej
        podróży.
        Może będzie dobrze...
        Całuję!

• majapila Re: Hiszpania z 15 miesięcznym dzieckiem - autoka 15.07.04, 09:16
      Dziękujemy wszystkim za cenne wskazówki.
      Po konsultacji z naszym pediatrą postanowiliśmy - jededziemy!!!
      Odezwiemy się po powrocie.
      Pozdrawiamy
      • johana2 Re: Hiszpania z 15 miesięcznym dzieckiem - autoka 15.07.04, 09:39
        No nie obraź się, ale wykazałaś się totalnym brakiem wyobraźni. Dziecko będzie
        to, moim zdaniem, wspominać jako straszny koszmar. Wy zresztą też. Czy podróż z
        powrotem też jest tak genialnie obmyślona? Wiem jak się jeździ w takich długich
        trasach i dla mnie branie ze sobą takiego malucha jest po prostu
        niehumanitarne. Módlcie się tylko, żeby nie było upału i klima nie wysiadła.
        Miłych mimo to wakacji.
    • monikam1 Re: Hiszpania z 15 miesięcznym dzieckiem - autoka 18.07.04, 21:24
      Jako dawna amatorka dalekich wypraw autobusowych - moge powiedziec tylko tyle,
      ze narazacie i siebie i resztę pasażerów na koszmar. Nie wyobrażam sobie by
      moja córka (ma obecnie 1,5 roku) wytrzymała taką podróż. Ledwie wytrzymała
      jazdę w klimatyzowanym samochodzie z przerwami na zyczenie do Jastarni - a były
      to tylko 3 godziny. Po 2 dniach siedzenia na tyłku w autobusie dorosły człowiek
      jest nieprzytomny z przemęczenia. Cieszę się, że nie jadę na wycieczkę tym
      samym autobusem.
    • majapila Re: Hiszpania z 15 miesięcznym - aotokarem TAK!!! 02.08.04, 12:31
      Witamy wszystkich serdecznie.
      Jeszcze raz dziękujemy za słowa otuchy - pojechaliśmy i wróciliśmy.
      Nasz synek w autokarze sprawował się na 6 z wielkim plusem. Był bardzo
      grzeczny, a co najważniejsze miał własne miejsce i swój ulubiony fotelik. Tak
      więc nie traktujmy dziecka jako przeszkodę przy planowaniu wakacji nawet
      autokarem. A sam pobyt w Hiszpanii - rewelacja dla nas i dla Kubusia. Mieliśmy
      nawet problem aby wyciągnąć dziecko z basenu, nie wspominając o zabawie na
      plaży.
      Pozdrawiamy.
      • aniab112 Re: Hiszpania z 15 miesięcznym - aotokarem TAK!!! 02.08.04, 13:29
        baju baju...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka