24.04.13, 15:53
chcemy rodzinnie (2+2) polecieć do Malezji. Docelowy port to Kuala Lumpur, tam mamy zapewniony nocleg na kilka nocy. Polećcie wyszukiwarki lotów do Azji. Na razie patrzyliśmy na loty z Warszawy z przesiadką w Dubaju. Skąd jeszcze możemy startować? Mieszkamy w południowo-wschodniej Polsce.Druga rzecz to zalecane szczepienia. Co z profilaktyką przeciw malarii, chodzi mi o dzieci (5 i 8 l.)?
Obserwuj wątek
    • myszka_d Re: Malezja 25.04.13, 14:46
      wyszukiwarek jest cała masa. Dla mnie najlepsza to www.skyscanner.net/ www.opodo.co.uk/ oraz często promocje i ciekawe info można znaleźć na www.fly4free.pl/
      W Malezji nie jest potrzebna profilaktyka antymalaryczna. My nasze dzieci (2 l. i 4,5l.) zaszczepiliśmy na dur brzuszny i wzw A ale my podróżowaliśmy jeszcze po Indiach i Tajlandii. Z Malezji wróciliśmy 3 tygodnie temu więc jak masz jakieś pytania to może będę mogła pomóc smile pozdrawiam
      • kattra_a Re: Malezja 26.04.13, 09:44
        jesteśmy na etapie planowania. Chcielibyśmy więcej się lenić oraz plażować, przeplatane zwiedzaniem. Jedziemy na 2,5 tygodnia. Nocleg w Kuala Lumpur (2-3 dni) mamy zapewniony, no ale co dalej? Która wysepka, ktora plaża i gdzie szukać noclegow? Jestem całkiem zielona. Na razie czytam różne blogi i mam mętlik.
        Oglądałam zdjęcia z waszej podróży- bajeczniesmile
        • myszka_d Re: Malezja 26.04.13, 15:51
          to zależy w jakiej porze roku jedziecie. Jeśli od kwietnia do października to sezon jest po stronie wschodniej np wyspy Perhentian,Tioman itp. Byliśmy tam we wrześniu w 2011. Cudownie tam jest: www.maniekdorotka.com/2011/09/niechaj-zdjecia-przemowia-dzien-8.html
          A od listopada do kwietnia pora sucha jest na zachodzie np na Penang i Langkawi. Na Langkawi mieszkaliśmy na Pantai Cenang. Woda gorąca i klarowna, pomiędzy nogami pływają kolorowe rybki. Jak Wam się znudzi plażowanie zawsze można ruszyć sie i pozwiedzać. My wzięliśmy wycieczkę łodką na trzy wyspy. Zapłaciliśmy dla dorosłego 25 zł, dziecko 15 zł a Mały (2 latek) za darmo. Z noclegami nie ma problemów, do wyboru do koloru. Penang też jest super, sporo do zobaczenia i boskie jedzenie.
          Możecie pojechać do Cameron Highlands. Tam jest naprawdę pięknie, tu jest trochę zdjęć z Malezji z roku 2010: www.maniekdorotka.com/2010/01/nic-nie-robienie-dzien-17.html

Malezja jest bardzo łatwa do eksplorowania, w miejscach turystycznych wszyscy mówią po angielsku, są biura turystyczne gdzie można kupić transport pomiędzy miastami i atrakcjami. No chyba, że będziecie chcieli wynająć samochód to drogi też są bardzo dobre wink dosyć czysto i cywilizowanie, ludzie mega mili i pomocni zresztą jak w całej Azji. Ehh nic tylko jechać wink
        • kattra_a Re: Malezja 26.04.13, 22:04
          Jedziemy początkiem sierpnia.
          Zdjęcia przemówiły big_grin Bajka
          • tasteaway Re: Malezja 07.05.13, 15:36
            Malezja brzmi suuuper! smile my też się zastanawiamy nad Malezją lub Filipinami, bo w zeszłym roku zachwyciła nas Tajlandia smile)
            Super plan! Powodzenia smile
    • kattra_a Re: Malezja 08.05.13, 10:12
      bilety kupione smile teraz szczepienia i plan i jazda big_grin
      • tasteaway Re: Malezja 08.05.13, 10:14
        bosko, zazdrość!! smile
    • camel_3d Re: Malezja 08.05.13, 22:00
      Bylem z 3 latkiem, ale lecielismy z singapuru. W kuala nie ma malarii. Miasto jest tloczne i glosne i absolutnie niedziecinne, choc jest kilka ajnych miejsc.
      • kattra_a Re: Malezja 09.05.13, 09:40
        na Kuala chcemy przeznaczyć ok 3 dni. A później... no własnie co?
        Chcemy trochę pozwiedzać ale większość czasu pobyczyć się na rajskich plażach.
        • camel_3d Re: Malezja 10.05.13, 23:34

To zelezy..my mielismy samochod wiec sobie pojezdilismy...ale w sumie wschodnie wybrzeze takie sobie bylo.... Zadnych rewelacji..i zasyfione pleze miejskie. Dalej od miast byly fajne plaze, ale czesto zamias piasku zwirek, czyli z budowania zamkow nici.
          Fajniejsze bylo zachodnie wybrzeze i czesc srodkowa..jaskinie i dzungla.

> na Kuala chcemy przeznaczyć ok 3 dni. A później... no własnie co?
          > Chcemy trochę pozwiedzać ale większość czasu pobyczyć się na rajskich plażach.
    • polakwmalezji Re: Malezja 11.11.24, 10:21
      Moja dziewczyna urodziła i pierwsze 30 lat swojego życia spędziła Kuala Lumpur, jest moją przewodniczką po codziennym życiu w Malezji na naszych dwóch 30 dniowych wypadach tam, przez co założyłem skromny, non-profit kanał na YT by ludziom pokazać ten kraj i to miasto Kuala Lumpur - zerknijcie www.youtube.com/@PolakwMalezji-g9q
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka