Dodaj do ulubionych

Berlin z dziećmi 5 i 7,5

25.04.14, 16:21
Czy ktoś może mi doradzić jak spędzić trzy dni z dziećmi w Berlinie? Na razie planujemy ZOO i Akwarium przy nim. Rozważam też Muzeum Techniki i Muzeum Historii Naturalnej. Czy wjazd na wieżę telewizyjną jest wart swojej ceny, bo cena mnie odstrasza? A Muzeum NRD jest ciekawe dla dzieci? Są jakieś inne fajne miejsca dla rodziny? Dzieci są ciekawe świata, ruchliwe i dość wytrzymałe.
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: Berlin z dziećmi 5 i 7,5 26.04.14, 22:12
      Lego www.legolanddiscoverycentre.de/berlin/
      ja bym zabrała dzieciaki na wycieczkę statkiem - po Berlinie ale przede wszystkim po Poczdamie
    • jusytka Re: Berlin z dziećmi 5 i 7,5 28.04.14, 12:36
      Tu masz kopalnie wiedzy na temat atrakcji w Berlinie pod kątem dzieci.
      forum.gazeta.pl/forum/w,12488,105053998,105053998,Berlin_z_dziecmi_w_pigulce_prosze_o_rady.html
      Sama byłam z dziećmi w Berlinie wiele razy, atrakcji w Berlinie dla dzieci jest tak wiele, że nie sposób je wszystkie wymienić. Poczytaj najpierw podany wyżej wątek, a potem ewentualnie o coś dopytaj.
    • juleg Re: Berlin z dziećmi 5 i 7,5 28.04.14, 13:33
      Telewizyjną odpuść, stanie w kolejce z dziećmi masakrawink
    • corrina_f1 Re: Berlin z dziećmi 5 i 7,5 28.04.14, 18:59
      Rozważ wypad do Tropical Islands. My rok temu, wtedy z 4 latką byliśmy tam z 1 noclegiem, potem na 2 kolejne wróciliśmy do Berlina. Na "wyspie" bawiła się na maxa.
      W Berlinie byliśmy w :
      1) ZOO (dla 4 latki wypożyczyłam drewniany wózek, wyglądający trochę jak skrzynka do ciągnięcia, przydał się głównie do wrzucenia kurtek, ale córka też sporo w nim podróżowała, bo to jednak spore ZOO, największą chyba atrakcją był dla niej tam oczywiście plac zabaw). Na stronie ZOO są informacje o tym kiedy jakie zwierzęta są karmione, często robią z tego fajne show.
      Bilet polecam kupić online. W ogóle wszelkie bilety online najlepiej w wersji kombinowanej (np. Sealife Center z Lego bodajże). My nie byliśmy w akwarium w ZOO, tylko w Seaflife Center, bilet upoważnia do wjazdu szklaną windą znajdującą się w środku walcowatego wielkiego akwarium (Dom Aquaree).
      2) Lego Center na Potsdamer Platz. Oczywiście daleko mu do Legolandu w Danii czy w (chyba) Monachium, ale powiedzmy ze może być. Szczególnie gdyby pogoda nie dopisywała, bo to w budynku. Sam Potsdamer Platz super, szczególnie Sony Center, w którym znajduje się Lego.
      3) Zaliczyliśmy rejs statkiem po Szprewie po dłuższym łażeniu. Fajna opcja na odpoczynek i zobaczenie kawałka miasta.
      4) Polecam też, raczej zamiast wieży tv, wejście na kopułę Bundestagu. Trzeba się zapisać online na konkretną godzinę, dzięki czemu nie ma już teraz żadnych kolejek. Wejście jest darmowe. Trzeba wydrukować " bilet" który przyjdzie na maila. Widoki z góry super, wdrapywanie się po szklanym "ślimaku" też smile
      5) Młodej dzięki odpowiedniej motywacji w postaci dobrej lodziarni w okolicach Katedry, udało się przejść piechotą od Bundestagu całą Unter den Linden do okolic Katedry właśnie (ze 3 km chyba). Lodziarnia jest na rogu hotelu Radisson Blu. Tania nie jest, ale lody pycha.
      6) Nie wiem czy to na zwiedzanie z dzieciakami, bo pewnie średnio to do nich przemówi, ale polecam też bardzo East Side Gallery, czyli ostatni najdłuższy zachowany fragment Muru (znajduje się między stacjami Ostbahnhof i Warschauer Strasse). To około kilometra, może 2. Pewnie na dorosłych robi większe wrażenie. Ja byłam tylko nieco rozczarowana tym że większość malowideł jest już niestety bardzo mocno zniszczona lub zamalowana przez inne.
      • jusytka Re: Berlin z dziećmi 5 i 7,5 29.04.14, 09:15
        Corrina, twoje propozycje są OK, ale muszę się odnieść do tego co napisałaś, bo wkradło się tam sporo nieścisłości:
        - warto wiedzieć, że w Berlinie są 2 zoo i warto dodać, o którym piszesz
        - Co to jest Dom Aquaree? Faktycznie bilet do Sealife jest połączony z Aquadom
        - LEGOLAND® Discovery Centre na Potsdamer Platz z Legolandem niewiele ma wspólnego, te "prawdziwe" Legolandy znajdują się w Billund w Danii i w Gunzburg w Niemczech (nie w Monachium)
        - Lego nie znajduje się w Sony Center tylko obok Oba znajdują się na na Potsdamer Platz
        - Na kopułę Reichstagu oczywiście warto wejść (jest to jeden z cudów techniki) i faktycznie warto się wcześniej zarejestrować na konkretną godzinę, ale jest tez druga opcja, można ustawić się w kolejce pod Reichstagiem i zdobyć wejściówkę. Jak zrobiłam "pierwsze podejście" do Reichstagu to opcji drugiej wcale nie było, a o opcji pierwszej nie widziałam, bo dopiero co ją wprowadzili. Tu podaję link, gdzie można zdobyć takie pozwolenie i wejść do Reichstagu bez kolejki na konkretną godzinę:
        visite.bundestag.de/BAPWeb/pages/createBookingRequest.jsf
        • corrina_f1 Re: Berlin z dziećmi 5 i 7,5 29.04.14, 09:43
          Jeśli chodzi o ZOO, to ja pisałam właśnie o ZOO (Zoologischer Garten), a nie o Tier Park wink W Tierparku zresztą nie ma akwarium, więc odniosłam się do tego, o które pytała autorka.

A jednak w Sony Center wink
          Das LEGOLAND® Discovery Centre befindet sich im Sony Centre am Potsdamer Platz, in der Nähe der U- Bahnstation Potsdamer Platz.
          www.legolanddiscoverycentre.de/berlin/plan-your-visit/plan-your-visit.aspx
          Gunzburg jest niedaleko Monachium, zresztą pisałam w nawiasie że to CHYBA Monachium, więc jeśli komuś by bardzo zależało, to by sobie dokładnie sprawdził smile

Dom Aquaree, to to samo co Aquadom, na początku z 10 lat temu jak budowali, to właśnie tak się nazywało. Wyjaśniłam o co chodzi opisowo, więc chyba nie powinno być problemów wink

Co do Reichstagu, to nie tak "dopiero co" wprowadzili wejścia na konkretne godziny, bo już 1,5 roku temu przynajmniej można było wejść (koleżanka wchodziła w styczniu 2013, ja w czerwcu 2013).

Poglądowo parę fot z czerwca 2013:
          www.pbase.com/corrina/berlin_2013
          I z 2008, bezdzietnie wink
          www.pbase.com/corrina/berlin&page=all
          Byłam też w styczniu tego roku, ale z nastawieniem głównie na zakupy, więc zdjęć za wiele nie narobiłam. Ale wreszcie przy bodajże 10 wizycie w Berlinie, wreszcie zobaczyłam East Side Gallery, jest super !
          • kala57 Re: Berlin z dziećmi 5 i 7,5 29.04.14, 10:58
            Gdzie nocujecie ?
            • corrina_f1 Re: Berlin z dziećmi 5 i 7,5 29.04.14, 11:19
              My od jakiegoś czasu jeździmy do Berlina pociągiem, bo mimo wszystko tak nam się chyba najbardziej opłaca, więc nocujemy w hotelu Intercity, który jest de facto na dworcu Ostbahnhof. Jest też drugi na Hauptbahnhof, ale ten nieco droższy. Generalnie hotel idealny, cena adekwatna do serwisu, standard w zasadzie identyczny jak pobliski Ibis, w którym też kiedyś nocowaliśmy. Jest na samym dworcu więc w razie jakichś większych zakupów itp., nie wozi się człowiek przez całe miasto z walizą. Za czterolatkę rok temu nic nie płaciliśmy.
              • corrina_f1 Re: Berlin z dziećmi 5 i 7,5 29.04.14, 11:29
                No i komunikacyjnie Ostbahnhof jest super, do centrum (np. Alexanderplatz) chyba 2 stacje (S5, S7, S75), do Zoo chyba z 1 przesiadką ok 15 min max. Zresztą, nie będę zachwalać kominikacji miejskiej Berlina, jest genialna.
                A, zapomniałam dodać, ze nocując w Intecity, dostaje się bezpłatnie (jest w cenie pokoju) kartę na komunikację (metro, s-bahny, autobusy, tramwaje) na cały czas zameldowania w hotelu. To jest naprawdę niezła oszczędność.
          • jusytka Re: Berlin z dziećmi 5 i 7,5 29.04.14, 11:32
            Tierpark to po niemiecku zoo, bo Tier to zwierzę. W Berlinie są dwa ogrody zoologiczne, bo istniały niezależnie, kiedy Berlin był podzielony.
            Akurat byłam w Sony Center, jak mówi nazwa jest to miejsce, gdzie znajdują się produkty firmy Sony. Taki wielki, kilkupoziomowy sklep, gdzie można zobaczyć ich sprzęt, a także go wypróbować. Jak więc może tam być spore Lego Discovery Center i dlaczego miałoby tam być? Owszem jest, ale obok!
            Na konieczność posiadania pozwoleń na wejście do Reichstagu natknęłam się w lutym 2011 r, faktycznie już trochę czasu zleciało, właśnie wtedy niestety nie mogliśmy tam wejść, bo przed Reichstagiem nie można było tych zezwoleń zdobyć, tak jak teraz.
            A co do East Side Gallery, zachęciłaś. W lipcu znowu będę w Berlinie i tym razem w planach mam Olympiastadion, Muzeum Pergamońskie i być może East Side Gallery. Wprawdzie widziałam mur berliński, jak oddzielał dwie części miasta, ale warto pokazać dzieciom.
            Jak będziecie w Reichstagu to warto zobaczyć krzyże (widać je jak się idzie z Bramy Brandenburskiej w kierunku Reichstagu), Symboliczne groby ludzi, którzy zostali zastrzeleni przez żołnierzy z NRD, przy próbie przeforsowania muru.
            • corrina_f1 Re: Berlin z dziećmi 5 i 7,5 29.04.14, 11:50
              Pergamon absolutnie TAK !! Tam jest (m.in.) oryginalna Brama Babilońska, można się w nia gapić godzinami (jak ktoś lubi wink )
              Nie pamiętam dokładnie w jakie dni, ale można sprawdzić na stronie, wejście do wszystkich muzeów na Wyspie Muzeów jest bezpłatne. Kolejki wtedy są okropne, ale warto na pewno, szczególnie ze tego dnia muzea są czynne do 22:00.
              Równie super jest Muzeum Egipskie, no ale to już dla amatorów takich klimatów.
              Nie będę się spierać o lapsusy językowe, Tierpark to po niemiecku dosłownie Park Zwierząt, a Zoologischer Garten to Ogród Zoologiczny smile
              Sony Center to właśnie cała ta wielka budowla na Potsdamer Platz, wzięła nazwę od sklepu pokazowego Sony, który istotnie mieści się w środku. Ale zapytaj jakiegokolwiek Berlińczyka o Sony Center, to będzie miał na myśli ten wielki budynek właśnie, w którym poza sklepem Sony znajduje się właśnie m.in. Lego, Imax i inne kina, biura, liczne kawiarnie i restauracje. Na stronie Lego, co zacytowałam, napisali że mieszczą się "im Sony Centre" czyli "w" Sony Center. Wychodzisz z Lego dokładnie na to patio po środku, przez kina.
              www.sonycenter.de/de/center
              Olympiastadion, chyba tylko dla miłośników historii sportu. Stary i mocno sfatygowany obiekt, na którym chyba nawet już nie odbywają się koncerty (z 10 lat temu byłam na jednym z ostatnich koncertów Tiny Turner), bo jest teraz 02 World Arena.
              Słynny pocałunek Breżniewa i Honeckera na East Side Gallery niestety jest wygląda już koszmarnie bo jest zniszczony i zdewastowany, znajduje się na samym prawie końcu bliżej stacji Warschauer Strasse.
              www.newberlintours.com/tour-galleries/red-berlin-gallery/east-side-gallery.html
              Galeria zaczyna się praktycznie na przeciwko hotelu Intercity i całego dworca Wschodniego, po drugiej stronie ulicy (dojedziecie S5, S7 i S75).
              • jusytka Re: Berlin z dziećmi 5 i 7,5 29.04.14, 12:39
                A pamiętasz czy w Muzeum Pergomońskim dają słuchawki na uszy w naszym języku? Ja tam byłam, jeszcze za czasów Berlina Wsch. i muzeum zrobiło na mnie duże wrażenie, dlatego teraz chciałam je dzieciom pokazać, ale tak dawno to było, że takich wynalazków wtedy nie było wink
                Rozważam też Muzeum DDR, już dawno na nie zwróciłam uwagę, ale zawsze brakowało mi czasu.
                Będę tam w niedzielę i żaden inny dzień nie wchodzi w rachubę, więc pewnie na darmowe bilety się nie załapię, ale widzę, że nie są specjalnie drogie, a i zniżki nawet dla starszych dzieci mają, czego u nas niestety brakuje.
                Póki co plan mam taki, przyjeżdżamy do Berlina ok 12, od razu jedziemy na stadion (mam dwóch piłkarzy w domu, którzy aż piszczą by stadion zobaczyć), potem wracamy do centrum i parkujemy w parku pod Reichstagiem (warto wiedzieć, że są tam darmowe parkingi), idziemy pieszo słynną Unter Den Linden w kierunku wyspy muzealnej (ok 2 km) Stamtąd można podjechać S bahnem na East Side Gallery bądź podejść do Muzeum DDR (albo ewentualnie jedno i drugie)
                Nie mam jeszcze pomysłu jak zagospodarować wieczór i część nocy, nasza wizyta w Berlinie będzie związana z wylotem na wakacje z lotniska Shonefeld. Na lotnisku musimy być jednak dopiero o 3 w nocy! Nie opłaca się więc nocleg w jakimś hotelu, koczowanie na lotnisku wydaje mi się mało atrakcyjne, może ty coś zasugerujesz? Co można robić z dzieciakami (13 i 14 lat) późnym wieczorem?
                • corrina_f1 Re: Berlin z dziećmi 5 i 7,5 30.04.14, 09:28
                  jusytka napisała:

> A pamiętasz czy w Muzeum Pergomońskim dają słuchawki na uszy w naszym języku?

Głowy nie dam, ale na 99% tak (w Bundestagu na pewno jest taka opcja), tzn słuchawki są na 100% ale czy w j.polskim to nie wiem. Nie korzystałam jak byłam w 2007.
                  Muzeum DDR moim zdaniem jest mocno przereklamowane (ono jest na trasie od Bramy do Alexanderplatz po lewej stronie prawda ?), więcej tam takiej poradzieckiej komercji niż historii. Sama nie byłam ale widziałam sporo reklamówek które jakoś skutecznie mnie odwiodły od wizyty. Natomiast dawno temu byłam w Muzeum Muru na Checkpoint Charlie i to na pewno jest warte uwagi, jeśli interesujecie się trochę współczesną historią. Pamiętam że wyszłam z niego mocno "trzepnięta" (chyba ok.2000 roku).
                  W niedzielę to faktycznie fajnie samochodem bo wtedy chyba parking jest wszędzie darmowy w centrum.
                  Co do zagospodarowania wieczoru, hmmm, trudno powiedzieć. My z 4 latką po prostu dużo spacerowaliśmy wieczorową porą,, głównie w okolicach Katedry i Hackescher Markt. Latem wszędzie pootwierane są setki knajp ogródkowych, klimat iście piknikowy wszędzie, totalny luz, wszyscy siedzą sobie na dworze, na leżaczkach itp., wszędzie gra muzyka. Żałuję że w Warszawie nie ma takich klimatów... sad Przy czym jest zupełnie bezpiecznie, nikt nie chodzi nawalony, nikt nikogo nie zaczepia.
                  www.pbase.com/corrina/image/152814796
                  www.pbase.com/corrina/image/152814798
                  Aż "żałowaliśmy" że jesteśmy z dzieckiem wink bo chętnie byśmy w jakiejś takiej knajpie przysiedli i piwko wypili. Pozwolono nam usiąść z młodą w Irlandzkim Pubie pod stacją Hackescher Markt ale tylko do 22:00 wink i na zewnątrz, bo w środku było super głośno (live muzyka). A może wybierzecie się do Imaxu jeśli akurat będzie coś ciekawego ? W Sony Center jest też chyba Muzeum Kina czy Kinematografii, jakoś tak.
                  Życzę udanego dnia w Berlinie i wakacji smile Ja też kiedyś leciałam z Schoenefeld na Dominikanę, dawne bardzo czasy, kiedy 2 tygodnie kosztowały zaledwie 2600 zł od osoby, all incl. oczywiście smile A Wy dokąd lecicie ?
                  A, taka mała porada, jak będziecie parkować na lotnisku, to uważnie patrzcie, czy przypadkiem nie stanęliście na miejscach należących do wypożyczalni samochodów albo dla załogi samolotów. My przez przypadek stanęliśmy na tych drugich (parking piętrowy), na szczęście bez żadnych konsekwencji, natomiast znajomi nieobeznani z językiem zaparkowali na 2 tygodnie na miejscach dla wypożyczalni no i na koniec okazało się że skasowało ich jakby właśnie na 2 tygodnie wypożyczyli auto ! smile Na szczęście udało się wszystko wyjaśnić, ale co się strachu najedli to ich smile
                  • jusytka Re: Berlin z dziećmi 5 i 7,5 30.04.14, 11:17
                    Już się dowiedziałam, że w Muzeum Pergamońskim są audiobook-i po polsku smile Takie przydatne ustrojstwo można spotkać nie tylko w Bundestagu smile
                    Muzeum DDR jest pod mostem, blisko See Life i Aquadom, a więc na trasie Brama Br.-Alexanderplatz Przechodziłam koło niego kilka razy, a teraz dowiedziałam się, że jest czynne do 22 w niedzielę (!), wiec coś w sam raz dla nas smile Byłam już w podobnym muzeum w Dargen na wyspie Uznam - rewelacja! - dla nas i dzieciaków, ale czy się nie zawiodę po zwiedzeniu berlińskiego - opiszę po powrocie!
                    Czyli oprócz powyższego muzeum głównie knajpki nam pozostają?
                    Nocnemu życiu Berlina miałam okazję przyjrzeć się podczas ostatniej wizyty, kiedy wylądowaliśmy na tamtejszym lotnisku około północy i musieliśmy przejechać pół miasta, by dotrzeć do hotelu. Byłam pod wrażeniem, że miasto faktycznie w sobotni wieczór nie zasypia...
                    Z tym IMAX-em to w sumie niezły pomysł, bo na zaledwie kilku filmach, jakie miałam okazję zobaczyć w takim kinie, niewiele się mówiło (oczywiście z niemieckim problem ma cała nasza rodzina) - oby tylko jakieś nocne seanse były!
                    A co do auta, my mamy już "swój" parking, gdzie zostawiamy auto, formalności załatwiamy przez internet odpowiednio wcześniej i wszystko jest OK No cena tej Dominikany faktycznie super, my w tym roku lecimy na Majorkę, ale głównie pod dzieci, bo my kochamy bardziej góry niż morze. Na Majorce też są w planach wędrówki po górach, niestety niezbyt wysokich, ale zawsze coś smile
                    PS - fajne masz fotki z Berlina, więcej sobie ich obejrzałam!
              • jusytka Re: Berlin z dziećmi 5 i 7,5 29.04.14, 13:50
                Masz rację, Sony Center to kilka budynków pod charakterystycznym okrągłym dachem (obejmujący Lego), a sam sklep to Sony Store
                • camel_3d Re: Berlin z dziećmi 5 i 7,5 01.05.14, 03:29
                  oj..pospieszylem sie z odpowiedzia
            • camel_3d justyka 01.05.14, 03:26
              sony center to nie sklep tylko cale centrum, sklep sony tez jest w nim.
              lego land jest w sony center.....smile))

• camel_3d ai jeszcze fabryka czekolady.. 01.05.14, 03:33
      no moze nie tyle fabryka..co miejsce reklamowe ritter sport schokolade, gdzie mozna sobie zrobic czekolade z dowolnie wybranych elementow, smakow i czegos tam jeszcze...

Französische Strasse 24
      10117 Berlin

kilka ulic dalej znajduje sie sklep berlinskiej wytworni czekolady fassbender & rausch. moja ulubiona czekolada.

• jusytka Re: ai jeszcze fabryka czekolady.. 01.05.14, 09:56
        Nic nie wiedziałam o tym muzeum, a jeszcze ucieszyłam się że jest blisko Bramy Br. Dzięki Camel smile Już umieszczam je w swoim planie i mam w tej chwili już 3 muzea jednego dnia, ale będę w Berlinie tylko jedne dzień i długi wieczór.
        To mi się właśnie w Berlinie podoba, że tam zawsze jest co zwiedzać smile
      • jusytka fabryka czekolady 01.05.14, 10:04
        Znalazłam stronkę:
        www.ritter-sport.de/#/de_DE/berlin/
    • kontaminacja Re: Berlin z dziećmi 5 i 7,5 01.05.14, 09:20
      Wybieramy się do Berlina w sierpniu na 6/7 dni. Plan zwiedzania już mniej więcej mam opracowany, ale dzieci namawiają mnie na Tropical Island, stąd moje pytanie: co to znaczy, że poszczególne atrakcje są dodatkowo płatne? Rozumiem, że jedzenie i picie w to wchodzi, ale czy też zjeżdżalnie, lot balonem, itd.? Jeśli tak, jakiego rzędu są to kwoty?

Co do samego miasta, czy możecie ocenić realność mojego planu smile?
      1 - Brama Brandenburska, Unter den Linden, Loxx
      2 - Museum Insel - Pergamon, Berliner Dom, Museum fur Naturkunde
      3 - Reichstag, Potsdamer Platz, Checkpoint Charlie, Gendamenmarkt, Ritter Sport (ewentualnie), Muzeum Techniki
      4 - ZOO i Akwarium, KaDeWe smile, Schloss Charlottenburg
      5 - Poczdam
      6 - 7 - dni, w których przyjeżdżamy do i wyjeżdżamy z Berlina
      • jusytka Re: Berlin z dziećmi 5 i 7,5 01.05.14, 09:47
        Co do wyspy - ekstra płaci się oczywiście za balony (są dwa rodzaje) i różne ceny (aktualne znajdziesz na ich stronie również w jęz. polskim), za zjeżdżalnie i za ławkę z torem przeszkód, która podnoszą wysoko do góry, reszta atrakcji w zasadzie jest w cenie. To że za jedzenie i picie się ekstra płaci to raczej oczywiste. Jednak mnóstwo ludzi przychodzi tam z własną "wałówką" mimo oficjalnego zakazu. Za strefę saun też się ekstra płaci (największa w Europie), bardziej opłaca się kupić bilet kombi obejmujący baseny i sauny.
        Wszystkie ceny znajdziesz na stronie, nawet menu i cenniki w licznych barach i restauracjach.
        Warto wiedzieć, że za ławkę, zjeżdżalnie, sauny płaci się tylko raz, później możesz korzystać z tego ile chcesz.
        www.tropical-islands.de/pl/atrakcje/ceny-bony/ceny-biletow/
        Co do twojego planu, moim zdaniem
        Do 1 dnia można coś dorzucić, 2 OK, 3 OK bez muzeum techniki, 4 za dużo!, 5 OK, choć nie wiem co w Poczdamie zaplanowaliście.
        Umieszczenie jednego dnia KaDeWe, zoo i jeszcze zamku to moim zdaniem za dużo. No chyba że KaDeWe chcecie tylko trochę zobaczyć.
        No i muzeum techniki, my tam spędziliśmy cały dzień! Jest ogromne! Warto wiedzieć, że obok tego muzeum jest część doświadczalna tzw Spectrum, bardziej atrakcyjna dla dzieci i zwiedza się ją krócej.
        • kontaminacja Re: Berlin z dziećmi 5 i 7,5 01.05.14, 14:03
          Oglądałam oczywiście stronę wyspy, ale nigdzie nie zauważyłam cen za balony, itd. Pewnie i tak zostawię ją na inną podróż. KaDeWe to szybki rzut okiem, ale do 1 dnia rzeczywiście coś dorzucę. Poprzedniego wieczora myślę o spacerze nocą, więc może mi się coś wtedy wyklaruje. Dzięki za informacje!
          • slonko1335 Re: Berlin z dziećmi 5 i 7,5 01.05.14, 21:19
            Kiedyś była w cenniku oddzielna pozycja na zjeżdżalnię i Jungle Lift-teraz już jej nie ma wyszczególnionej.
            Pamięta ktoś w jakiej cenie jest balon- o rząd wielkości mi chodzi, mniej więcej.
            • slonko1335 Re: Berlin z dziećmi 5 i 7,5 01.05.14, 21:23

Jest teraz w cenie biletu:
              "Jednorazowy wstęp do Strefy Tropikalnej Tropical Islands z Lasem Tropikalnym, pasażem handlowym, Wioską Tropikalną, Laguną, Morzem Południowym, zjeżdżalnią, African Jungle Lift i Klubem Tropino. "
              • slonko1335 Re: Berlin z dziećmi 5 i 7,5 01.05.14, 21:44
                Balon znalazłam.
                www.tropical-islands.de/pl/atrakcje/strefa-tropikalna/zabawa-emocje/island-ballooning/
              • jusytka Re: Berlin z dziećmi 5 i 7,5 02.05.14, 16:30
                Mój syn był tam pół roku temu i jeszcze musiał płacić za zjeżdżalnie i African Jungle Lift (ławka), kiedyś nawet klub Tropino był ekstra płatny. W cenie jest też ... pasaż handlowy wink
      • camel_3d kontaminacja..napiety masz ten plan... 04.05.14, 20:58

> 1 - Brama Brandenburska, Unter den Linden, Loxx

po. po drodze masz jeszcze katedre i lust garden.

> 2 - Museum Insel - Pergamon, Berliner Dom, Museum fur Naturkunde

ciezko bedzie..bo juz na muzeum insel potrzeba 3-4 godzin...

> 3 - Reichstag, Potsdamer Platz, Checkpoint Charlie, Gendamenmarkt, Ritter Sport
        > (ewentualnie), Muzeum Techniki

tez bedzie latania sporo... da sie..ale nie w tej kolejnoscismile))

> 4 - ZOO i Akwarium, KaDeWe smile, Schloss Charlottenburg

na zoo i aquarium potrzeba 3-4 godzin...kadewe i palac sa daleko od siebie...najezdziie sie..
        kolo kadewe masz teraz nowe centrum handlowe bikini... warto zobaczyc, bo jest dosc niezypowe.

> 5 - Poczdam
        > 6 - 7 - dni, w których przyjeżdżamy do i wyjeżdżamy z Berlina
    • camel_3d i jeszcze muzeum komunikacji. 04.05.14, 20:53
      mlody je uwielbia bo sa na dole roboty.

jest przy leipziger str.

www.mfk-berlin.de
      • kontaminacja Re: i jeszcze muzeum komunikacji. 05.05.14, 14:26
        Dzięki! Muzeum Techniki przerzuciłam na 7 dzień.
    • anula56 Re: Berlin z dziećmi 5 i 7,5 11.05.14, 08:53
      Ostatecznie odwiedziliśmy ZOO, Akwarium przy nim, Muzeum Historii Naturalnej, Muzeum NRD i Muzeum Techniki. Do tego okolice Bramy Brandenburskiej i Potsdamer Platz.
      Dzieciaki zachwycone, my równieżsmile Pierwszy dzień spędziliśmy w Akwarium i w ZOO, a że hotel był 5 min pieszo, bilety city tour aktywowaliśmy dopiero po 17. i dzięki temu wystarczyły nam 48 godzinne. Muzea wspaniałe. Niesamowite zbiory, wszędzie masa interaktywnych instalacji. Dużo możliwości zakupu zniżkowych biletów - w hotelu był wieszak z karteczkami, które pokazane w muzeach dawały zniżki np. 40% , 2 bilety z cenie jednego itp. Zniżki były też na bilet city tour. Komunikacja w mieście genialna. Szczególnie autobusy 100 i 200. Można dzięki nim zwiedzać miasto.
    • julanna2004 Re: Berlin z dziećmi 5 i 7,5 11.05.14, 13:26
      Muzeum Historii Naturalnej fantastyczne - dla dzieci fajna sprawa bo słuchawki w jęz. polskim (!) i za darmo. Byliśmy ostatnio - warto poczytać: www.sunnycompany.com/pl/nasze-atrakcje/item/museum-fuer-naturkunde#.U29ddihnOls

Wieża telewizyjna fajna, ale nie wiem czy akurat dla 3,5 latka. Opis też na stronie - tutaj: www.sunnycompany.com/pl/nasze-atrakcje/item/wieza-telewizyjna-w-berlinie#.U29eTyhnOls

pozdrawiam, Julanna
      • m_sl Re: Berlin z dziećmi 5 i 7,5 15.05.14, 21:15
        Spytałam mojego syna. Najbardziej z Berlina pamięta muzeum grozy. Niby nic, ale robi wrażenie. W absolutnie ciemnym bunkrze przedstawiono trochę scenek. Samo w sobie to nie jest straszne. Ale po bunkrze biega człowiek, ubrany na czarno, zupełnie niewidoczny. I dotyka turystów w najbardziej nieoczekiwanym momencie. Wszyscy wtedy wrzeszczą smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka