Dodaj do ulubionych

WAKACJE Z NOWORODKIEM???

16.05.05, 12:33
Witam wszystkie mamusiesmile

Termin porodu mam na połowę lipca i strasznie w związku z tym się boję, że nigdzie nie będzie mi dane w tym roku wypocząćsad Dla mnie sprawa jest o tyle ważna, że już bardzo dawno nie byłam na żadnym urlopie, a przed porodem też już za bardzo nie zdążę (zaczyna się 8 miesiąc ciąży).
Razem z mężem rozważaliśmy dwa warianty:
1) Wyjazd na działkę (około 60 km) w sierpniu - czyli z 1 - 1,5 mies. dzidzią,
2) Wycieczka w październiku - samolotem - do jakiegoś ciepłego kraju (np. Tunezja) - z 3 - 3,5 mies. dzidzią.
Wiadomo, że wszystko zależy od stanu zdrowia dziecka i mojego. Ale proszę o jakieś opinie - czy na głowę upadłam, planując w tym roku wakacje? Może powinnam poczekać do wiosny, jak dziecko będzie miało ponad 6 miesięcy?
Proszę, poradźcie coś.
Będę wdzięczna za wszystkie radysmile

Pozdrawiam serdecznie!
Ala
Obserwuj wątek
    • ingga Re: WAKACJE Z NOWORODKIEM??? 16.05.05, 14:01
      Myślę, że działka jest super rozwiązaniem, jeśli masz tam dobre warunki -
      czysto, kuchnia z lodówką, łazienka z ciepłą wodą, ogródek przed domkiem.
      W razie ładnej pogody dziecko śpi w wózeczku przed domkiem, a w razie odpukać
      problemów jesteś w Polsce, powrót do domku szybciutko, lekarze niedaleko itp
      itd.
    • fasolka99 Re: WAKACJE Z NOWORODKIEM??? 16.05.05, 14:02
      Eee tam, wcale nie upadlas smile)) No chyba, ze ja z Toba smile
      Tez mam termin na polowe lipca, w polowie sierpnia jedziemy nad jezioro (ok.
      450 km od nas), domek bez wygod - bo to pole namiotowe, wiec lazienka wspolna.
      Mam nadzieje, ze bede juz na chodzie smile A na Boze Cialo wyjezdzamy nad morze na
      2 tyg., odleglosc podobna.
      Ze starszymi dziecmi bylismy - ze starsza jak miala pare m-cy na nartach w
      Austrii, z mlodszym jak mial 6 tyg. nad morzem.
      Nie wiem jak wyjazdy badz co badz w "tropiki" (bardziej mi chodzi o niepolska
      faune i flore) z 3 miesiecznym maluszkiem... Tu bym sie zastanawiala, ale moze
      sa Mamy z doswiadczeniami w tym wzgledzie?
      Pozdrawiam i zycze udanych wakacji!
      • 2aliki Re: WAKACJE Z NOWORODKIEM??? 16.05.05, 15:30
        Dziękuję, że odpowiedziałyście tak szybciutko!
        No, działka jest w każdym momencie (mam tam wszyściutko od A do Z), ale może rzeczywiście w sierpniu jakieś Mazury, albo nawet morze... Chyba rzeczywiście Polska jest trochę lepszym wyjściem ze względu na jedzenie, wodę, a poza tym w razie jakby co... to faktycznie lepiej być w kraju.
        Mam też nadzieję, że trafię na jakiegoś fajnego pediatrę, który w razie czego odpowie na moje wątpliwości odnośnie podróży z dzieciątkiem.

Pozdrawiam serdecznie!
        Ala
        • monique76 Re: WAKACJE Z NOWORODKIEM??? 16.05.05, 22:43
          Witam
          moim zdaniem spokojnie z 3,5 miesiecznym _zdrowym_ niemowleciem mozesz jechac w
          cieple kraje... jezeli bedziesz karmic piersia to juz w ogole nie ma zadnego
          ograniczenia! to jest wlasnie super czas na taki wyjazd - dziecku wszystko
          jedno gdzie bedzie, oby mama byla obok! wykupic wakacje w porzadnej firmie, z
          dobrym ubezpieczeniem, no i dobrze wybrac miejsce wypoczynku - a potem juz
          tylko odpoczywac na calego.. Na taki wyjazd polecam np Krete, Wlochy - miejsca
          cywilizowane toche bardziej niz np Egipt (ja osobiscie bym sie akurat do Egiptu
          nie wybrala ze wzgledu na "zemste faraona'wink)).
          • antidotumm Re: WAKACJE Z NOWORODKIEM??? 17.05.05, 11:52
            No wlasnie, ja tez jestem "za" cieplym krajem ale takim bardziej europejskim:
            do ok. 20 pazdziernika jest cieplo na Cyprze i Kanarkach.
            • apolka Re: WAKACJE Z NOWORODKIEM??? 17.05.05, 13:55
              Odradzam kraje, w któych może was dopaść tzw. zemsta faraoma (Egipt, tunezja,
              Turcja), myślę, że za dużo byłoby kłopotów od strony higienicznej: kapiel
              dziecka (gotowanie wody), kąpiel dla Ciebie (mycie piersi), uważanie na każdym
              koku..., polecam Europę, Chorwację, Grecję...
              • komana Re: WAKACJE Z NOWORODKIEM??? 17.05.05, 15:55
                Spokojnie możesz lecieć do ciepłych krajów. Ja byłam w zeszłym roku na
                Teneryfie z 3 miesięcznym niemowlakiem. Malutka podróż zniosła super- tylko
                spała i jadła. Karmiłam ja tylko piersią, więc odpadły problemy z poszukiwaniem
                słoiczków i wyparzaniem butelek. Na Wyspach Kanaryjskich klimat jest bardzo
                łagodny, jest czysto i naprawdę można świetnie odpocząć.
                Bardziej obawiam się podróży w tym roku - już chyba nie będzie tak łatwo smile
                Pozdrawiam,
                komana

• agulak1 Re: WAKACJE Z NOWORODKIEM??? 22.05.05, 22:50
      Ja rodziłam w zeszłym roku w połowie lipca właśnie i zrealizowalismy oba podane
      przez ciebie warianty smile 9 dni po porodzie pojechaliśmy na Mazury (wybraliśmy
      bardzo wygodny pensjonat). Droga dla nas mało uciażliwa, 2 godziny jazdy
      samochodem, było świetnie).
      A na początku listopada polecielismy do Egiptu na 2 tygodnie. Z dwójką dzieci -
      4-miesięcznym i 2,5 letnim.
      A w 8 miesiącu ciąży, czyli w maju też wypoczywaliśmy smile W Holandii smile
    • apja Re: WAKACJE Z NOWORODKIEM??? 24.05.05, 18:05
      Do Tunezji bym nie pojechaŁa, ale tylko dla tego że tam nie byŁam i
      niewiedziaŁabym co tam zabrać dla malucha itd...
      Ale niektórzy mówią że upadŁam na gŁowę bo pojechaŁam z 4 m-cznym malcem do
      WŁoch (1300 km w jedną). Super zniósŁ podróż i uważam że z takimi dziećmi
      najlepiej się podróżuje. Pilnuj tylko aby dziecko byŁo na bierząco smarowane
      kremem z wysokim fizycznym filtrem ( ja miaŁam nivea 35 od pierwszych dni życia)
      i dopajaj, trzymaj je w cieniu, i wietrz pupcię ( mój leżaŁ z jajeczkami na
      wierzchu grubo posmarowanymi kremem). Będzie super, jedź i odpoczywaj od
      domowych pielechów.
      • 2aliki Re: WAKACJE Z NOWORODKIEM??? 25.05.05, 12:58
        Dziewczyny, serdecznie dziękuję!
        Trochę mniej się obawiam wyjazdu. Choć tak naprawdę to mój mąż i rodzina bardziej się tego obawiają niż jasmile Mówią, że myślę tylko o sobie, a nie o dziecku. Ale to przecież nie prawda! Chyba żadna matka nie chce narażać zdrowia swojego dzidziusia tylko po to, żeby pojechać na wakacje! Przecież zapytam pediatrę zanim pojadę, czy z dzieckiem wszystko ok i czy nie ma przeciwwskazań.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi! Podnosicie mnie na duchu. Może uda się gdzieś odpocząć...

Ala
    • sowiasta Re: WAKACJE Z NOWORODKIEM??? 10.06.05, 12:11
      witam!
      Tez rodzę w połowie lipca; (cc); mam jeszcze synka 20 mies; po jego porodzie
      (tez cc) czulam sie dobrze; dlatego w tym roku już przedpłaciliśmy na 2-tyg
      wakacje na Krecie (z Orbisu) w II pol wrzesnia. Jedziemy oczywiście z
      maluchami smile
      Dotychczas sporo podróżowaliśmy przed pojawieniem się Michałka, mam nadzieję,
      że wiele nas na Krecie nie zaskoczy tongue_out
      Wybraliśmy Grecję, bo to bądź co bądź kraj europejski. Turcja, Egipt i Tunezja
      (byliśmy) wydają się nam mniej "cywilizowane"
      Najwazniejsze, do dobrze się przygotować, wziąć podstawowe leki; porządny hotel.
      czywiście nie liczymy na dyskoteki do rana, ale wieczorem przy kawie to chyba
      posiedzimy smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka