szpulakasia 13.07.05, 00:43 Właśnie chciałabym gdzieś pojeździć w fajne miejsca na śląsku a także w beskidy z 2 latką wyjazdy 1 lub 2 dniowe .Jak macie jakieś ciekawe pomysły napiszcie!Kasia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krzysiowamama Re: Weekendy na śląsku 13.07.05, 08:29 WitamByłam, sprawdziłam i goraco polecam ośrodek Marcel w Ochabach kilkanaście kilometrów od Wisły.podaje namiary str www.Marcel.go3.pl pozdrawiam serdecznie i jakbys miała jakies pytania.............to służę wiedzą Odpowiedz Link Zgłoś
jakasia2 Re: Weekendy na śląsku 13.07.05, 09:49 witam polecam: do pływania :Nakło Śląskie ( choć to raczej w tygodniu i popołudniami)bardzo czysta woda, są miejsca gdzie długo jest płytko i bezpiecznie dla dziecka , piaszczyste dno.ja bardzo lubie tam jeździć i mój synek też Świerklaniec - spacer po pięknym parku Dolina Trzech Stawów,Muchowiec w Katowicach - Pszczyna - urocze miasto( w starej częśći, w okolicach rynku) piekny park sporo miejsc na spacery Wisła ( tradycyjnie zresztą jeśli chodzi o beskidy) proponuje wycieczke do Wisły Czarne - po drodze Wodospad obok domu PTTK, zapora a potem wycieczka w kierunku Baraniej Góry ( droga asfaltowa, mozna jechać wózkiem - do pewnego momentu oczywiście- spacer wzdłuż Wisły, piękne skały, urocze polanki, wodospady)- my tradycyjnie kończymy grilem nad Wisłą Ja równiez lubię centrum Wisły, park nad rzeką. Ustroń - spacer nad Wisłą oraz Równica, Czantoria, Leśny Park Niespodzianek Bielsko - Biała - Szyndzielnia i przejście na Klimczok ( bardzo fajny spacer) Jaworze k/Bielska - strumyk,mikroklimat, piękne lesne drogi Park i klasztor w Rudach Raciborskich no i jeszcze duuużo innych fajnych miejsc Odpowiedz Link Zgłoś
dr_tusia Re: Weekendy na śląsku 13.07.05, 18:46 Ja tu tak na goscinnych wystepach, ale tez na Slasku mieszkam, to sie wlacze... ) Zamek w Chudowie na przyklad- takie klimatyczne ruiny, nieco dalej juz od Slaska Ogrodzieniec k/Zawiercia- tez ruinki o wiele bardziej okazale, Pszczyna jak najbardziej no i koniecznie Zameczek Lesny w Promnicach /jakies 5km od Pszczyny- trasa od PKP Kobior do zameczku idealna na wozek lub male nozki, cudny zameczek w lesie, nad jeziorem- marzenie/ no i gory oczywiscie- z Wisly, Ustronia, ale tez np. z Goleszowa mozna pieknie i w mniejszym tlumie wejsc na Czantorie- z nosidelkiem, nie z wozkiem. Polecam tez grzbiet Abrahamowa- z Wegierskiej Gorki szlak czerwony- nietrudno i baaardzo widokowo. I... och, no jak tu wybierac, cale te gory takie sliczne) Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
rzenia2 Re: Weekendy na śląsku 14.07.05, 08:29 Rudy Wielkie- jak najbardziej w Rudach - indianska wioska (nie wiem czy indianie nie opuscili juz Rud) i Hubertus 100 razy ;epszy niz zatloczony park zreszta piekny! Zalew w Rybniku i zeglowanie, kolejka waskotorowa w Stanicy, sportowa dolina, dolomity w Bytomiu- na spacery,park w Chorzowie, Plawniowice- woda + zamek, Beskidy- ja jezdze z Gliwic taka smieszna droga bez korkow Odpowiedz Link Zgłoś
dr_tusia Re: Weekendy na śląsku 14.07.05, 09:07 A ktora to droga? Bo i ja z Gliwic... Odpowiedz Link Zgłoś
szpulakasia Re: Weekendy na śląsku 14.07.05, 01:18 Dzięki dzieki dzięki!!!!!!!!Na pewno coś wybiorę a niektóre rzeczy po prostu wypadły mi z głowy np te Promnice tam faktycznie jest cudnie a ostatnio tam byłam przed urodzeniem młodej czyli dawno temu.Wisła Ustroń to wiem tylko potem te koszmarne powroty wieczorne i korki,Bardzo zainteresowały mnie te ochaby bo tam jakoś nigdy nie byłam i nakło.Czy do tego jest daleko bo ja akurat mieszkam w Rybniku i jakoś w tamte strony się nie zapuszczaliśmy.Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
dr_tusia Re: Weekendy na śląsku 14.07.05, 06:35 Wisła Ustroń to wiem tylko potem > > te koszmarne powroty wieczorne i korki, Ale absolutnie nie samochodem! Pociagi jezdza przeciez calkiem niezle,a wtakim korku to faktycznie mozna dostac szmyra Odpowiedz Link Zgłoś
rzenia2 Re: Weekendy na śląsku 14.07.05, 09:27 Podaj nr gadu to sprobuje opisac, masz jakies sprawdzone fajne kwatery? gdzie jezdzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
dr_tusia Re: Weekendy na śląsku 14.07.05, 09:43 Jezdzimy bardzo turystycznie- noclegi pod namiotem, pod chmurka, w chatkach stud.- jak najtaniej i jak najbardziej klimatycznie. Nie jezdzimy samochodem, tylko pociagiem, pytam z czystej ciekawosci gg 4210583 Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rzenia2 Re: Weekendy na śląsku 14.07.05, 10:50 Aha my podobnie ale spimy roznie, lubie klimat starych chalup na odludziu wiec szukamy tez takich miejsc np. polecam Ci chate w Fiedorowie, w Wisle malince, tuz przy lesie i szlaki dla dzieciakow w sam raz. Warunki raczej lekko spartanskie ale polecam jak lubisz i tanio. Odpowiedz Link Zgłoś
jakasia2 Re: Weekendy na śląsku 14.07.05, 20:36 witaj z Rybnika do Nakła będziesz miec kawałek drogi...ale mozan zrobic całkiem fajną wycieczkę - Sztolnia Czarnego Pstrąga ( podziemna trasa w starej kopalni rebra , płynie się łódkami ok 1,5 -2 h) jest super tuż obok kopalni skansen starych parowozów.Obok aqapark( i kopalnia i park wodny mają strony www, wystarczy wpisać do wyszukiwarki kopalnia srebra Tarnowskie Góry i w tym samym mieśćie aqapark)a jak pogoda dopisze to kawałek nad jeziorko do Nakła a potem spacer po parku w Świerklańcu ( śliczny park i pałacyk kawalera) Odpowiedz Link Zgłoś
jakasia2 Re: Weekendy na śląsku 14.07.05, 20:38 na korki powrotne z wisły jest bardzo prosty sposób: wystarczy wyjechac do domu ok 20-21 i jest na drogach spokój Odpowiedz Link Zgłoś
szpulakasia Re: Weekendy na śląsku 15.07.05, 20:32 Za wszystkie porady baaaaaaaardzo dziękuję skorzystam z wielu a w przyszłym tygodniu jadę do proponowanych Ochab mam nadzieję że będzie pogoda a w ten weekend też coś wybieram z tych propozycji ale jeszcze nie zdecydowałam.Co do tych korków na drogach to własnie tak myślę o tych powrotach o 21 bo pociągów nie cierpię!!!!!!!!!Przeżyłam kilka niemiłych sytuacji w PKP i nie zamierzam korzystać z ich usług.Pozdrawiam wszystkie Mamy ze śląska. Odpowiedz Link Zgłoś
szpulakasia Re: Weekendy na śląsku 15.07.05, 20:36 Jeszcze jak bym mogła zapytać o tę nie zatłoczoną drogę i co to jest indiańska wioska i hubertus i gdzie kierować się na te dolomity w Bytomiu.Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
kasper68 Re: Weekendy na śląsku 17.07.05, 23:06 Ja mogę polecić wyprawę na Pradziada- góra w Czechach, na sam szczyt prowadzi asfaltowa dróżka tak, że można nawet wózkiem wjechać. Odpowiedz Link Zgłoś