Dodaj do ulubionych

Weekendy na śląsku

13.07.05, 00:43
Właśnie chciałabym gdzieś pojeździć w fajne miejsca na śląsku a także w
beskidy z 2 latką wyjazdy 1 lub 2 dniowe .Jak macie jakieś ciekawe pomysły
napiszcie!Kasia
Obserwuj wątek
    • krzysiowamama Re: Weekendy na śląsku 13.07.05, 08:29
      WitamsmileByłam, sprawdziłam i goraco polecam ośrodek Marcel w Ochabach
      kilkanaście kilometrów od Wisły.podaje namiary str www.Marcel.go3.pl
      pozdrawiam serdecznie i jakbys miała jakies pytania.............to służę
      wiedząsmilesmile
    • jakasia2 Re: Weekendy na śląsku 13.07.05, 09:49
      witam
      polecam:
      do pływania :Nakło Śląskie ( choć to raczej w tygodniu i popołudniami)bardzo
      czysta woda, są miejsca gdzie długo jest płytko i bezpiecznie dla dziecka ,
      piaszczyste dno.ja bardzo lubie tam jeździć i mój synek też
      Świerklaniec - spacer po pięknym parku
      Dolina Trzech Stawów,Muchowiec w Katowicach -
      Pszczyna - urocze miasto( w starej częśći, w okolicach rynku) piekny park sporo
      miejsc na spacery
      Wisła ( tradycyjnie zresztą jeśli chodzi o beskidy) proponuje wycieczke do
      Wisły Czarne - po drodze Wodospad obok domu PTTK, zapora a potem wycieczka w
      kierunku Baraniej Góry ( droga asfaltowa, mozna jechać wózkiem - do pewnego
      momentu oczywiście- spacer wzdłuż Wisły, piękne skały, urocze polanki,
      wodospady)- my tradycyjnie kończymy grilem nad Wisłą
      Ja równiez lubię centrum Wisły, park nad rzeką.
      Ustroń - spacer nad Wisłą oraz Równica, Czantoria, Leśny Park Niespodzianek
      Bielsko - Biała - Szyndzielnia i przejście na Klimczok ( bardzo fajny spacer)
      Jaworze k/Bielska - strumyk,mikroklimat, piękne lesne drogi
      Park i klasztor w Rudach Raciborskich
      no i jeszcze duuużo innych fajnych miejsc
      • dr_tusia Re: Weekendy na śląsku 13.07.05, 18:46
        Ja tu tak na goscinnych wystepach, ale tez na Slasku mieszkam, to sie
        wlacze... smile)
        Zamek w Chudowie na przyklad- takie klimatyczne ruiny, nieco dalej juz od
        Slaska Ogrodzieniec k/Zawiercia- tez ruinki o wiele bardziej okazale, Pszczyna
        jak najbardziej no i koniecznie Zameczek Lesny w Promnicach /jakies 5km od
        Pszczyny- trasa od PKP Kobior do zameczku idealna na wozek lub male nozki,
        cudny zameczek w lesie, nad jeziorem- marzenie/ no i gory oczywiscie- z Wisly,
        Ustronia, ale tez np. z Goleszowa mozna pieknie i w mniejszym tlumie wejsc na
        Czantorie- z nosidelkiem, nie z wozkiem. Polecam tez grzbiet Abrahamowa- z
        Wegierskiej Gorki szlak czerwony- nietrudno i baaardzo widokowo. I... och, no
        jak tu wybierac, cale te gory takie slicznesmile)
        Pozdrowionkasmile
        • rzenia2 Re: Weekendy na śląsku 14.07.05, 08:29
          Rudy Wielkie- jak najbardziej w Rudach - indianska wioska (nie wiem czy indianie
          nie opuscili juz Rud) i Hubertus 100 razy ;epszy niz zatloczony park zreszta piekny!
          Zalew w Rybniku i zeglowanie, kolejka waskotorowa w Stanicy, sportowa dolina,
          dolomity w Bytomiu- na spacery,park w Chorzowie, Plawniowice- woda + zamek,
          Beskidy- ja jezdze z Gliwic taka smieszna droga bez korkowsmile
          • dr_tusia Re: Weekendy na śląsku 14.07.05, 09:07
            A ktora to droga? Bo i ja z Gliwic... smile
    • szpulakasia Re: Weekendy na śląsku 14.07.05, 01:18
      Dzięki dzieki dzięki!!!!!!!!Na pewno coś wybiorę a niektóre rzeczy po prostu
      wypadły mi z głowy np te Promnice tam faktycznie jest cudnie a ostatnio tam
      byłam przed urodzeniem młodej czyli dawno temu.Wisła Ustroń to wiem tylko potem
      te koszmarne powroty wieczorne i korki,Bardzo zainteresowały mnie te ochaby bo
      tam jakoś nigdy nie byłam i nakło.Czy do tego jest daleko bo ja akurat mieszkam
      w Rybniku i jakoś w tamte strony się nie zapuszczaliśmy.Pozdrawiam Kasia
      • dr_tusia Re: Weekendy na śląsku 14.07.05, 06:35
        Wisła Ustroń to wiem tylko potem
        >
        > te koszmarne powroty wieczorne i korki,

Ale absolutnie nie samochodem! Pociagi jezdza przeciez calkiem niezle,a wtakim
        korku to faktycznie mozna dostac szmyra wink
        • rzenia2 Re: Weekendy na śląsku 14.07.05, 09:27
          Podaj nr gadu to sprobuje opisac, masz jakies sprawdzone fajne kwatery? gdzie
          jezdzicie?
          • dr_tusia Re: Weekendy na śląsku 14.07.05, 09:43
            Jezdzimy bardzo turystycznie- noclegi pod namiotem, pod chmurka, w chatkach
            stud.- jak najtaniej i jak najbardziej klimatycznie. Nie jezdzimy samochodem,
            tylko pociagiem, pytam z czystej ciekawosci smile
            gg 4210583
            Pozdrawiamsmile
            • rzenia2 Re: Weekendy na śląsku 14.07.05, 10:50
              Aha my podobnie ale spimy roznie, lubie klimat starych chalup na odludziu wiec
              szukamy tez takich miejsc np. polecam Ci chate w Fiedorowie, w Wisle malince,
              tuz przy lesie i szlaki dla dzieciakow w sam raz. Warunki raczej lekko
              spartanskie ale polecam jak lubisz i tanio.
      • jakasia2 Re: Weekendy na śląsku 14.07.05, 20:36
        witaj
        z Rybnika do Nakła będziesz miec kawałek drogi...ale mozan zrobic całkiem fajną
        wycieczkę - Sztolnia Czarnego Pstrąga ( podziemna trasa w starej kopalni
        rebra , płynie się łódkami ok 1,5 -2 h) jest super tuż obok kopalni skansen
        starych parowozów.Obok aqapark( i kopalnia i park wodny mają strony www,
        wystarczy wpisać do wyszukiwarki kopalnia srebra Tarnowskie Góry i w tym samym
        mieśćie aqapark)a jak pogoda dopisze to kawałek nad jeziorko do Nakła a potem
        spacer po parku w Świerklańcu ( śliczny park i pałacyk kawalera)
        • jakasia2 Re: Weekendy na śląsku 14.07.05, 20:38

na korki powrotne z wisły jest bardzo prosty sposób: wystarczy wyjechac do domu
          ok 20-21 i jest na drogach spokój
    • szpulakasia Re: Weekendy na śląsku 15.07.05, 20:32
      Za wszystkie porady baaaaaaaardzo dziękuję skorzystam z wielu a w przyszłym
      tygodniu jadę do proponowanych Ochab mam nadzieję że będzie pogoda a w ten
      weekend też coś wybieram z tych propozycji ale jeszcze nie zdecydowałam.Co do
      tych korków na drogach to własnie tak myślę o tych powrotach o 21 bo pociągów
      nie cierpię!!!!!!!!!Przeżyłam kilka niemiłych sytuacji w PKP i nie zamierzam
      korzystać z ich usług.Pozdrawiam wszystkie Mamy ze śląska.
    • szpulakasia Re: Weekendy na śląsku 15.07.05, 20:36
      Jeszcze jak bym mogła zapytać o tę nie zatłoczoną drogę i co to jest indiańska
      wioska i hubertus i gdzie kierować się na te dolomity w Bytomiu.Kasia
      • kasper68 Re: Weekendy na śląsku 17.07.05, 23:06
        Ja mogę polecić wyprawę na Pradziada- góra w Czechach, na sam szczyt prowadzi
        asfaltowa dróżka tak, że można nawet wózkiem wjechać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka