23.02.06, 09:53
Czytając forum natrafiłam na opis wakacji właśnie na tej wyspie. Nie ukrywam,
że brzmi to bardzo ciekawie i zaczynam się zastanawiać nad wakacjami właśnie
tam. Mieszkamy w Krakowie, więc podróz będzie trwała długo. Czy ktoś z Was
dotarł na Bornholm bez samochodu tzn. np. pociągiem a potem promem? Wiem, że
na wyspie samochód jest niepotrzebny. Czy jest to do zrealizowania z
dwuletnim dzieckiem? Czy wakacje były zorganizowane przez biuro podróży czy
też zajęliście się tym samodzielnie? Dziękuję za odzew.
Obserwuj wątek
    • kasia1302 Re: Bornholm 27.02.06, 10:53
      up
    • dziucholec1 Re: Bornholm 03.03.06, 16:37
      Byliśmy dwa lata temu z naszą wtedy dwuletnią Gabi na Bornholmie.
      Podróżowaliśmy pociągiem, a na miejscu wypożyczyliśmy rowery (do wyboru do
      koloru - dla dziecka przyczepki, foteliki itd)
      Pojechaliśmy bez żadnego biura, jednakże wcześniej zarezerwowaliśmy mały domek
      na plaży przez internet.
      Było naprawdeę super!
      Aha - wzieliśmy ze sobą wózek!
      • kasia1302 Re: Bornholm 03.03.06, 20:55
        Bardzo dziękuję. Proszę napisz jak udało Wam się spakować (wiem ile klamotów
        jest z dzieckiem), skąd braliście prom i jak to wyglądało cenowo? Dzięki.
      • bergson.office Re: Bornholm 07.03.06, 13:57
        Pociągiem to chyba przez Polskę, a na wyspę to tylko promem raczej smile
        A po samej wyspie to rowerami - w jeden dzień objedziecie.

• kasia1302 Re: Bornholm 07.03.06, 14:13
          Tak też napisałam:pociągiem a potem promem. Mimo wszysko dziękuję za odpowiedź,
          szkoda tylko, że tak mało wniosła w mój zasób wiedzy na temat wyspy.
          • bergson.office Re: Bornholm 07.03.06, 15:07
            fakt, przeskoczyły mi litery w Twoim poście.
            Promem z Kołobrzegu lub Świnoujścia. Nie wiem jak jest teraz, ale wydaje mi
            się, że nadal kursują tylko latem. Plaże w wiekszości kamieniste - i to w
            większości nie takie kamienie, które stópki masują, ale skały raczej.
            Generalnie- jeśli traktowac wyjazd na Bornholm jako jednodniową wycieczkę, to
            OK. Ale np. 2 tygodnie? - nie wiem co możnabyłoby tam robić. No chyba, że
            wędkowac. Cała wyspa nie ma chyba nawet 600 m2.
            A - biltey na prom zalecam zarezerwowac wcześniej, bo tak z dnia na dzień mogą
            być kłopoty!
    • all4seasons Re: Bornholm 10.03.06, 13:33
      Pociągiem do Kołobrzegu (z Krakowa jest chyba nawet połączenie bez przesiadek) i
      dalej promem.
      Kołobrzeska Żegluga Pasażerska prowadzi rejsy do Nexo przez cały rok. Od 1 maja
      do końca września codziennie, poza sezonem odejścia z Kołobrzegu w środy, soboty
      i niedziele.
      Więcej info na ich stronie www.
      Pozdrawiam
      • all4seasons Re: Bornholm 10.03.06, 13:35
        a, i jeszcze coś co Cię ucieszy... dzieci do 4 lat o ile wiem jadą za darmo smile
        • psylwia Re: Bornholm 16.03.06, 19:31
          Ciesze się , żę ktoś pyta o Borholm. my (mąż, synowie- 5lat i wtedy 2,5
          miesiąca) byliśmy tam na przelomie sierpnia i września w tamtym roku. Jest tam
          PIĘKNIE-na południ piaszczyste , szerokie plażę , na północy- cypel, z
          wzniesieniami(akurat dla 5 -latka)i kamienistymi plażami. Oprócz tego -
          wrzosowiska, wąwozy, lasy, jeziora, duużo saren, grzyby, jagody, kościoły -
          (okrągłe), mlyny, wiatraki, kamienne kręgi, napisy naskalne z epoki żelaza,
          joboland(raj dla dzieci), architektura- małe domeczki(piękne jak dla lalek),
          czyściutko (oprócz centrum stolicy)
          jest tam po prostu super
          my jeździliśmy samochodem, wcześniej wynajeliśmy domek na kempingu( bardzo
          wygodny i wcale niedrogi). na kempingu - basen, mnóstwo ślicznej trawy, dwa
          lace zabaw, boiska, gokarty, ścieżki w lesie polodowcowym ,miejsca na ognisko
          Uważam , że jest tam jak w raju,
          jeśli masz pytania pisz, chętnie odpowiem
          płynieliśmy ze Świnoujścia,,a wracaliśmy do Niemiec (druga sobota wrzenie , nie
          było już promu do P. Nasz prom to Titanic!
          przepraszam za literówki, ale nie mam już czasu sprawdzać
          • rapi75 Re: Bornholm 22.04.06, 17:30
            cześć a czy mogłabyś podać nazwę tego kempingu?
            Bo rozumiem, że sami załatwialiście pobyt
            Pozdrawiam Rafał
            • magia Re: Bornholm 23.04.06, 08:41
              My bylismy kilka lat temu autem. Spalismy w osrodku w Hasle. Jest n tej stronie
              www.polferries.com.pl/pl/center_main.php?lang=pl&left=hdw&main=2hd1&typ=2&main_id=2#menu
              Fajne domki w aneksem kuchennym i calym wyposazeniem. Polecam.

I jeszcze do poprzednich watkow. Plaze piaszczyste sa na poludniu. Bardzo bialy
              i drobny piasek.
              • zuzafonia Re: Bornholm 23.04.06, 17:48
                Cześć wszystkim zainteresowanym!
                Dawny wątek bornholmski zaczął się ode mnie, więc cieszy mnie oddźwięk...
                Ja po tych wakacjach stałam się wielką miłośniczką Bornholmu i z całą pewnością
                tam wrócę.
                To bzdura, że wyspa jest do przejechania w jeden dzień. Tzn. jak ktoś jest
                wyczynowcem, to proszę bardzo, ok. 100 km. obwodu. Bez zwiedzania i degustacji.
                Trzeba się zaopatrzyć w parę fajnych przewodników, aby wiedzieć dokładnie,
                dokąd się wybrać. A urok przecież często tkwi w szczególe. Rewelacyjna wyspa do
                odpoczynku z dziećmi - można pięknie zbilansować i zwiedzanie zabytków, małych
                galeryjek pełnych rękodzieła, i plażowanie, czy jazdę rowerami, i wypad do
                Jobolandu. Byliśmy tam tydzień,i wyjeżdżaliśmy z wielkim smutkiem i uczuciem
                niedosytu. Następnym razem to będą 2 tyg.
                A dotrzeć tam można na dwa sposoby: albo wielkim promem ze Świnoujścia (6
                godz.rejsu +ok. 2 godz. odprawy), lub wodolotem/statkiem osobowym z Kołobrzegu
                (podobno wodolot płynie tam ledwie 2 godz.)
                Myślę, że bez samochodu będziecie mogli tam dotrzeć wygodniej właśnie z
                Kołobrzegu. Ale radzę przepłynięcie zarezerwować sobie wcześniej.
                My mieszkaliśmy w cudownym domku, niedaleko Nexo (tam właśnie dopływają statki
                z Kołobrzegu, w miejscowości Snogebaek.Tamto wybrzeże (południowo-wschodnie)
                nazywane jest Lazurowym Wybrzeżem północy - bieluteńki, ciepły piasek,
                szerokie, jasne plaże, od 15 sierpnia niemal puste, czyściutka woda i święty
                spooookój. A lasy pełne na wpół oswojonych króliczków. Moja mała (wówczas
                roczna) latała za nimi i krzyczała "bwa,bwa!"( tak do dziś nazywa wszystkie
                stworzenia duże i małe).
                Aha, ponieważ nie stać nas było na dwa tygodnie na wyspie, spędziliśmy
                poprzedzający tydzień w okolicach Świnoujścia, na kwaterze - aby była jakaś
                ciągłość klimatyczna, a przy tym mieliśmy ten komfort,że nie musieliśmy
                spieszyć się na prom (mieszkamy w Poznaniu)
                Mam tyle do powiedzenia na temat tego pobytu, że proponuję, abyś ew. zadawała
                konkretne pytania, sądzę, że na wiele nurtujących Cię pytań mogę odpowiedzieć
                • kasia2705 Re: Bornholm 25.04.06, 11:01
                  Zgadzam sie, ze pobyt na Bornholmie, jesli chce sie nieco zobaczyc i za razem
                  odpoczac, nie powinien byc krotszy niz tygodniowy. Wiem cos o tym, bo mieszkam
                  na wyspie nie od dzis smile
                  Dodam tylko, ze trzeba uwazac na polaczenie kolobrzeg-nexo poniewaz czesto
                  zdarzaly sie odwolania statkow z roznych przyczyn. Mam nadzieje, ze z czasem
                  bedzie mozna bardziej polegac na tej linii.
                  milych wakacji smile)
                • emiczek zuzafonia 27.04.06, 23:21
                  czy masz gdzies namiar na wasz domek?
                  • psylwia Re: zuzafonia 30.04.06, 01:22
                    nasz kemping to
                    LYNGHOLT FAMILIE CAMPING
                    www.lyngholt.dk/camping
                    jest to blisko miejscowości Allinge i pięknych wrzosowisk- polecam
                    wszystko załatwialiśmy sami
                  • zuzafonia Re: zuzafonia 01.05.06, 01:28
                    Mam, ale mogé podac dopiero za tydzien, bo nie ma mnie teraz w domu.Nassz domek
                    nalezy do stowarzyszenia domkow wakacyjnych na Bornholmie "Bornholmtours"" i
                    moæesz zerknac na strone o tej nazwie. Nasz domek snajdowakl sie w Snogebaek,
                    niedaleko Nexø, na ul.Turistwej, nr chyba 51, ale nie gwarantuje, ze to ten nr.
                    W Poznaniu w takim wynajmie posredniczy firma "Przystanek Skandynawia"", koszty
                    posr4ednictwa wliczone sa chyba w cene domku, bo niczym nie roznila sie ona od
                    tej w katalogu, pomoc "Przystanku"byla bardzo mila i profesjonalna. Jesli sie
                    do nich zglosisz, z cala pewnoscia przysla katalog.
                    • tooo-tiki pytania 07.05.06, 20:04
                      podbijam wątek, bo liczę na odpowiedź na moje pytanie związane z wyspą

Czy w każdej wypożyczalni można tam wypożyczyć przyczepkę dla dziecka??
                      I ile kosztuje wypożyczenie przyczepki?? Bo ceny wynajmu rowerów widziałam, a
                      przyczepek nie.

Ile mniej więcej kosztował was wyjazd? Czy jedzenie tam jest drogie? Czy są
                      jakieś atrakcje dla kilkulatków?

No i czy może ktoś z was był na wyspie z dzieciątkeim pod namiotem - tzn czy są
                      tam warunki na kempimngach do nocowania z dzieckiem??

Pozdrawiam i z góry dziękuję
                      • zuzafonia Re: pytania 11.05.06, 13:38
                        Niestey, nie wiem, ile kosztuje przyczepka, ale nie sądzę, aby koszt był jakiś
                        nieziemski...
                        Warunków kempingowych też nie miałam okazji poznać (domek), lecz mam dobre
                        zdanie o cywilizacji duńskiej (ściśle bornholmskiej), kultura bytu jest tam
                        wysoka, higiena również, więc myślę, że będzie ok.
                        Ceny jedzenia są za to dość wysokie. Nie tak, aby nie można było nic kupić -ale
                        cena na przykład bochenka chleba to ok. 10 zł.
                        My zabraliśmy samochodem dużo jedzenia (próżniowo pakowane, tudzież słoikowe) i
                        tylko dokupywaliśmy do tej bazy produkty miejscowe.
                        Główną atrakcją dla kilkulatków jest JOBOLAND - olbrzymi plac zabaw i Wodny
                        Raj. Warto przyjechać tam wcześnie, bo atrakcji jest tam na cały dzień. Trochę
                        już to wszystko sfatygowane, ale zabawa jest fantastyczna!
                        Aha, muszę dodać, abyście unikali miasta Roenne -stolicę wyspy. Wprawdzie jest
                        tam ładnie, ale w nielicznych knajpach panuje brud i muchy, a z niektórych po
                        prostu wypraszają, bo np. mają przerwę OBIADOWĄ (!!!!!)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka