Dodaj do ulubionych

do Egiptu z 3 miesiecznym maluszkiem.

08.01.07, 12:08
czy któras z was była z maluszkiem na wakacjach w Egpicie?
bo ja zastanawiam sie żeby w tym miesiącu (lub w lutym) pojechac na tydzien
lub dwa z córka, ktora 16 stycznia skonczy 3 miesiace.

wydaje mi sie, ze teraz jest dobry moment, bo temperatury w tych miesiacach
sa naprawde przyzwoite a córka jeszcze nie bierze do buzi wszystkiego co
popadnie wiec nie ma az tak dużego ryzyka z "klatwą faraonów".

jesli któras z was była, jak to wyglada organizacyjnie??
co warto zabrac ze soba, bo jest niezbedne?
na co zwrócic uwage wykupujący wycieczke w biurze podrózy (o co zapytac?)
dodam, ze corka jest karmiona butelka.

a może ktoras z was może polecic jakis hotel, który ma udogodnienia dla
rodziców z takimi maluszkami?

pozdrawiam
Ewelina
Obserwuj wątek
    • kamila_21 Re: do Egiptu z 3 miesiecznym maluszkiem. 08.01.07, 12:22
      Nie bylam w Egipie ale tez sie zastanawialam nad wyjazdem. Znajoma ktora byla
      tam w zeszlym roku mocno mi odradzala.W Egipcie jest wielki problem z opieka
      medyczna a nawet z dostepem do czystej wody. W hotelu w ktorym byla (4
      gwiazdki) woda byla czyms tam skazona i 3 dzieci z pokoju obok sie rozchorowala-
      dostali jakiegos silnego uczulenia. Ciezko bylo znalezc lekarza, sytuacja
      wygladala groznie. Wszystko na szczescie dobrze sie skonczylo. Polecam bardziej
      cywilizowane kraje, na poczatek Europe.
    • smewa Re: do Egiptu z 3 miesiecznym maluszkiem. 08.01.07, 12:27
      Ja odradzam.Jabym nie poleciala. Tam sa inne bakterie z ktorymi nawet dorosli
      sobie nie radza a co dopiero malenkie dziecko.Ale to moje zdanie.
      • iskierka40 bakterie i wirusy są wszędzie!!!!!! 08.01.07, 12:46

• malpa513 Re: do Egiptu z 3 miesiecznym maluszkiem. 08.01.07, 12:52
      czesc, nasze dzieci są równieśnikami, moja też kończy 3 miesiące 16 stycznia, a
      skąd jestes?
      • ewcia1980 Re: do Egiptu z 3 miesiecznym maluszkiem. 08.01.07, 12:54
        malpa513 napisała:

> czesc, nasze dzieci są równieśnikami, moja też kończy 3 miesiące 16 stycznia,
        a skąd jestes?

witaj.
        Jestem ze Świdnicy (okolice Wałbrzycha / Wrocławia)
    • ewcia1980 Re: do Egiptu z 3 miesiecznym maluszkiem. 08.01.07, 12:57
      ja zdaje sobie sprawe, ze Egipt to nie to to samo co Polska, ale
      sprawy "zdrowotne" konsultowałam juz z pediatrą i zdaje sobie sprawe ze
      wszystkiego, wiec nie oczekuje odradzania tylko rad, za które bede bardzo
      wdzieczna.

pozdrawiam serdecznie
      Ewelina
    • olga110 Re: do Egiptu z 3 miesiecznym maluszkiem. 08.01.07, 13:27
      Witaj.

JA zmężem byłam wpodróży pośłubnej w Egibcie, a dokładnie Egipt Safaga.
      Korzystaliśmy z Hotelu Menaville. BArdzo nam się podobał, noi przede wszystkim
      przystosowany do dzieci, wprawdzie takich, które bawią sie już w piaskownicy,
      ale ogólnie myśmy byli zadowolenie. Obiecaliśmy sobie, że może znów kiedyś na
      jakąs okrągła rocznicę ślubu pojedziemy tam. Masz stronkę, gdzie pisze o tym
      hotelu.

www.wakacje.pl/hotele/egipt/menaville-safaga-1743.html?gclid=CNe6xqzo0IkCFR7RZgodFUcRgA

Pozdrawiam, Olga

• gronka Re: do Egiptu z 3 miesiecznym maluszkiem. 08.01.07, 14:08
        Witam serdecznie,
        Jesteśmy po wspaniałym urlopie właśnie w Egipcie, na którym byliśmy razem z 4
        miesięcznym synkiem smile Byliśmy we wrześniu. Ale ważna sprawa małego karmiłam
        tylko piersią! Mały spisał się na szóstkę z plusem. Cały lot w obie strony
        zniósł bez problemów i na miejscu już w Egipcie czuł się rewelacyjnie. Nie
        spotkały nas żadne problemy ze strony przewodu pokarmowego, tak więc byłam i
        jestem z tego powodu bardzo szczęśliwa. I wszystkim udającym się do tego kraju
        zarówno rodzicom, jak i dzieciom zalecam przynajmniej z 2 tygodnie przed
        wylotem przyjmować probiotyki typu Lacidofil, Lactacyd, który uchroni Was przed
        słynną "zemstą faraona" (zalecenie lekarzy). Temperatury były bardzo znośne,
        gdyż wiał codziennie wiatr i to ciepło było nieuciążliwe. Tak więc codzienie
        wylegiwaliśmy się z małym leniwie leżąc pod plażowym parasolem smile Jeśli masz
        jakieś konkretne pytania chętnie na nie odpowiem, ale dopiero wieczorem.
        A tu możesz poczytać sobie dobre rady, pomijając oczywiście te od
        przewrażliwionych mamuś wink
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=595&w=45649894&v=2&s=0
        Pozdrawiam serdecznie
        • malwinette Re: do Egiptu z 3 miesiecznym maluszkiem. 08.01.07, 14:19
          Zajrzyj na forum wakacje z dzieckiem
        • kasia100-23 Re: do gronka 08.01.07, 17:44
          Nie pisz, ze ktos jest przewrazliwiona mamusia,bo odradza wyjazd z 3
          miesiecznym bobasem do Egiptu.
          Ja czekalam na synka 8 m-cy, a wydawalo mi sie to wiecznoscia. Gdy zaszlam w
          ciaze bardzo dbalam o siebie. Przestalam pracowac,zdrowo sie odzywialam, nigdy
          nie palilam, nie pilam alkoholu, a jednak bedac w 29 tyg. ciazy zaczelo robic
          sie lekkie rozwarcie. Mialam bezwzgledny zakaz chodzenia(tylko toaleta).
          Wiedzialam co prawdopodobnie oznaczalby porod w tych tygodniach ciazy!
          Przeplakalam pare tygodni bojac sie o swojego synka. Na szczescie urodzil sie w
          37 tyg. ciazy, to tylko 3 tyg. przed terminem, a jednak mial problemy z
          oddychaniem,lezal kilka dob w inkubatorze, urodzil sie w zamartwicy.
          Zdajesz sobie sprawe gronka i inne bardzo nowoczesne mamy jak strasznie boli
          Cie jak Twoje kilku godzinne malenstwo ma wbijane wenflony to w raczke, to w
          glowke... i ciagle wyrzuty sumienia ze moze niedostatecznie dbalas o siebie i
          malenstwo przyszlo za wczesnie???
          Ty karmilas piersia, ja tez chcialam, ale niestety syn byl w inkubatorze i za
          bardzo przyzwyczail sie bo butelki.
          Ja nie czuje sie przewrazliwiona mamusia, tylko swiadoma kobieta, ktora
          zdecydowala sie na macierzynstwo i zdaje sobie sprawe jakie czychaja
          niebezpieczenstwa na takie malenstwo.
          Wiec nie obrazaj nikogo,wiecej tolerancji.
          • lankal84 jechac !!! 08.01.07, 18:29
            uwazam ze to jest dobry pomysl
            moi rodzice byli w te swieta w egipcie i na wycieczce rowniez byly rodziny z 3
            miesiecznymi dziecmi nic im sie nei dzialo przeciez one nei jedza i nie pija
            tamtejszego jedzenia
            pozatym wszyscy turysci musza pic wode z butelek ja radze zabierz ze soba nasza
            wode mineralna ja pilam z tamtad nic mi sie nei stalo ale dla pewnosci miej
            swoja i na niej mleko przygotowywuj
            odnosnie wycieczek to moze byc problem bo wyjazdy sa czesto w nocy i bardzo
            dlugie ale wycieczki jzu na miejscu sobie wykupujesz i albo jedziesz albo nie
            www.sunfun.pl/ wejdz w Hurghada i zobacz hotel alibaba palace
            rewelacja
            aha i wezcie ze soba takie buty co mozna w nich plywac bo strasznie ostre sa tam
            kamienie
            aha z wiekszym dzieckiem tpo juz problem jechac na taka wycieczke bo marudzi bo
            bierze wszytsko do buzi bo wszedzie go pelno
            ja na twoim miejscu bym jechala i sie wcale nei zastanawiala
            oczywiscie zabrac lacid jakies syropek czopek od goraczki termometr taka mala
            apteczke wrazie czego
          • dragon_fruit Re: do gronka 08.01.07, 18:30
            moj Boze ale licytacja
            ja czeklam na corke poltora roku-i co?
            w maju Chorwacja, a a rok Malezja
            jestem nieodpowiedzialna?
            pewnie zaraz teoretycy mnie postrasza malaria-uprzdze fakty-nie wystepuje na kontynentalnej czesci
            kraju
            • lankal84 Re: do gronka 08.01.07, 18:35
              dokladnie zaraz tak bedzie ze jestesmy nei odpowiedzialne i wogole ja juz sie
              nasluchalm w domu ze daje dziecku lyzke do zabawy ze to ze tamto ze sie udezy
              w Polsce tez moze sie czyms zarazic sepsa
              to nie znaczy ze caly czas bedziemy z dziecmi w domu siedzialy
              a wyjazdy za granice super sprawa tylko mowie nei na wsyztskie wycieczki da sie
              pojechac oczywiscie zalezy to tez od dziecka i jego usposobienia

• oladidi Re: do Egiptu z 3 miesiecznym maluszkiem. 08.01.07, 18:58
      W Polsce też jest brudno i moze dziecko dostać wysypki, a co do morza to woda
      napewno jest czystsza niz w Polsce, o wode z kranu to chyba każdy mądrey wie że
      nie powinno się jej pić tylko kupować wode w butelce. byłam w Egipcie 4 razy w
      Sharm i Hurghadzie i nic mi nie było ani nikomu z moich znajomych, rodziny, Z
      dzieckiem 7 miesięcznym nie zdecydowałam się pojechać tylko dlatego iz bym
      musiala wszedzie je wozic w wozku itd i sama nie mogłabym odpocząć, ale teraz
      jak mała będzie miała około roku i 7miesięcy jedziemy napewno w maju i ona
      skorzysta i my też napewno. Wezcie sobei tylko wszystkie potrzebne lekarstwa i
      te na wszelki wypadek po rozmowie z pediatrą i będzie napewno ok. Jedzcie i się
      bawcie dobrze
    • beata_17 Re: do Egiptu z 3 miesiecznym maluszkiem. 08.01.07, 19:18
      Jesli jedziesz do Egiptu polecalabym rezerwacje hotelu 5*, no moze 4* ale tylko
      nowy. Wode butelkowana nie musisz zabierac z Polski, mozna kupic na miejscu np.
      Nestle. Uwazaj na klimatyzacje w pokoju, zeby maly sie nie przeziebil.
      Zycze udanego urlopu!
    • ewcia1980 Re: do Egiptu z 3 miesiecznym maluszkiem. 08.01.07, 19:56
      dziekuje za konkretne porady.
      właśnie o takie mi chodziło smile

a jeszcze pytanie do "latających" mam. jak wyglada sprawa z zabraniem ze soba
      wózka?? nie ma problemu żeby zabrac go jako bagaż?

pozdrawiam
      Ewelina
      • maja2081 Re: do Egiptu z 3 miesiecznym maluszkiem. 08.01.07, 22:09
        Wózek możesz nadać jako bagaż lub podjechać nim pod samolot i wtedy dopiero
        obsługa zabierze go do luku. Po przylocie odbierasz go zaraz po wyjściu z
        samolotu. Tak zrobiliśmy bo jest to wygodniejsze, w razie jakiegoś opóźnienia
        (czego nie życzę) nie musisz nosić dziecka cały czas.
        udanej podróży
    • izabar Re: do Egiptu z 3 miesiecznym maluszkiem. 08.01.07, 22:51
      Witam,
      Miesiac temu wrócilismy z Egiptu. Bylismy z szesciolatkiem i półtoraroczniakiem.
      Generalnie polecam, zawsze i wszędzie jeździmy z dziecmi.
      Morze bedzie dosc zimne o tej porze roku, pozostaja wam baseny hotelowe.
      Ja zabrałam ze soba antybiotyki na gardło, gdyz nasz pediatra juz zna moich
      łobuzów i wie, na co potrafia zachorowac w upale.
      Wziełam równiez nifuroksazyd i smecte, ale słyszałam, że nasze leki nie
      działaja na zemstę.
      W tym samym hotelu było małzeństwo z Polski z 4-ro miesięcznym synkiem
      karmionym butelka.
      Bylismy w sieci hoteli włoskich, w Sharm - Club Farana.
      Było naprawde mnóstwo dzieci, zaczynam dochodzic do wniosku ze tylko Polacy jak
      jada na taki urlop dzieciaki zostawiają.
      U nas było ok, nikt nie chorował.
      Wózek nadajesz jako bagaz, jako tako sie z nim obchodza na lotnisku.
      Nic nie moge napisac o karmieniu butelka bo obydwu dosc długo karmiłam piersia
      i z butelki nie jadali.
      Młodszemu synowi smakowało wszystko bez wyjatku, gorzej było ze starszym bo od
      urodzenia wybrzydza.
      Odmawiałam im tylko mytych ich wodą owoców. No i do mycia zębów przynosiłam
      małemu wodę z takiego dystrybutora jak eden, bo on zębów nie płuka, tylko
      raczej połyka wodę.
      Do samolotu wzielismy tylko cos, co będą gryźć w czasie startu i lądowania, bo
      sie uszka zatykają.
      Najlepsze sa w tym celu zabronione żelki, ale o tym dowiesz sie jak mała będzie
      starszasmile
      I napisze Ci coś jeszcze: pomimo tego że zwiedziliśmy z synami kawał Europy to
      te wakacje były najlepsze.
      I jak tylko kasa pozwoli to wracamy tam z powrotem.
      Życze miłego wypoczynku, bo mam nadzieje, że nikt Ci tego wyjazdu nie obrzydzi.
      Nsd nami dosć długo sie znęcano opowiesciami i zemście wodzie itd.
      Nie żałujemy że pojechalismy.
      Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka