Dodaj do ulubionych

paszport dla maluszka

15.05.03, 20:40
zamierzam wyrobić dziecku paszport. w związku z tym mam pytania:
czy wystarczy wpisać tak małe dziecko do paszportu czy też nie praktykuje
już się podobnych operacji?
ile to kosztuje?
ile orientacyjnie czeka się na paszport?
z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • aronka1 Re: paszport dla maluszka 15.05.03, 21:53
      Dorotko, spróbuję cokolwiek podpowiedzieć, chociaż pamięć mam dobrą ale
      krótką... wink
      Podobno można wpisać dziecko do paszportu, tak zrobiły dwie moje koleżanki.
      A my spytaliśmy pana w informacji w Biurze Paszportowym i on jednak doradził
      wyrobienie osobnego paszportu. Tak też zrobiliśmy.
      Niestety nie pamiętam ceny (skleroza!),zresztą jednocześnie wyrabialiśmy
      paszporty dla siebie. Ale była to nieduża kwota. Coś mi się obiło o uszy, że ta
      cena później się zmieniła.
      Jeśli chodzi o czas oczekiwania, to zależy w jakim mieście będziesz składać
      wniosek i w jakim okresie.
      My jesteśmy z Krakowa i u nas kolejki są spore. Na szczęście zabraliśmy się za
      to w odpowiednim momencie, bo gdzieś koło lutego - marca. Czekaliśmy jakieś 3
      tygodnie. Zresztą nawet nie było wtedy dużych kolejek do okienek. Teraz ponoć
      jest znacznie gorzej. Trzeba stać w długich kolejkach, no i pewnie dłużej
      czekać na wyrobienie paszportu.
      Załatw to szybko! Im bliżej wakacji, tym będzie trudniej!
      Powodzenia!
      Pozdrawiam!

Ania
      • maugosia1 Re: paszport dla maluszka 16.05.03, 00:14
        Rozmawialam jakis czas temu z urzedniczka w warszawskim biurze paszportowym:
        Teoretycznie można wpisać dziecko (do 16 roku życia) do paszportu rodzica, ale
        w praktyce nikt już tego nie robi. Ponieważ paszport z adnotacją o dziecku jest
        grubszy - zdarzały się przypadki zniszczenia dokumentu w czasie wystawiania
        wizy. Należy pamiętać też o tym, że dziecko nie będzie mogło podróżować bez
        opiekuna, do którego paszportu jest przypisane. Również rodzic - najczęściej
        jest to matka - będzie pozbawiony możliwości przekraczania granic bez swej
        latorośli. Czas oczekiwania na paszport wynosi od 2 do 6 tygodni (najdłuższy
        oczywiście tuż przed i w czasie wakacji - wtedy też należy spodziewać się
        wielogodzinnych kolejek przed urzędem). Od niedawna można, wzorem krajów
        zachodnio europejskich, wysłać wszystkie dokumenty pocztą, wcześniej
        poświadczając je notarialnie – ale obawiam sie, ze dla urzędników jest to wciąż
        niewygodna nowość.
        Od lutego oplaty wynosza ok. 30 zl plus 5 zl znaczek skarbowy, wczesniej
        paszport do 16 roku zycia byl bezplatny.
        • gruszka_edziecko Re: paszport dla maluszka-pocztą? 21.05.03, 13:43
          No właśnie; czy ktoś wie jak złożyć wniosek o paszport drogą pocztową? Czy
          wysyłam sam wniosek a inne dokumenty zabieram przy odbiorze do wglądu? Czy
          potem przy odbiorze wymagana jest obecność obojga rodziców (skoro ich podpisy
          potwierdza notarusz, to chyba niepotrzebne?)? Itd...
          Kiedyś był artykuł w Gazecie na ten temat, ale już nie pamiętam szczegółów. sad
          A z innej beczki: rzeczywiście nie praktykuje się juz wpisywania do paszportu
          rodziców. Maluch ma własny dokument ze zdjęciem.
          • gruszka_edziecko Re: paszport dla maluszka-pocztą? 21.05.03, 14:08
            Znalazłam już stosowne artykuły, a nawet wzór wniosku. Ale nadal chętnie dowiem
            się od kogoś, kto załatwiał paszport korespondencyjnie, jak to wygląda w
            praktyce. Skad się dowiedzieć, czy paszport już gotowy? Zadzwonić?
    • dorotadu Re: paszport dla maluszka 16.05.03, 09:36
      dzieki za odpowiedzi.
      a co ze zdieciem maluch ma mieć takie dorosłe paszportowe?
      • mamapoli Re: paszport dla maluszka 16.05.03, 11:18
        Zdjęcie musi być takie "dorosłe" paszportowe, na którym widać lewe uszko.
        Pójdziesz do fotografa i wszystko zrobią jak należy.
        • bestiaa Re: paszport dla maluszka miesięcznego 21.05.03, 11:06
          Mam pytanie a co z miesięcznym dzieckiem. Czy jemu też wyrabiać paszport?
          pozdrawiam
          Anetta i Sonia lub Arno (20.07.2003)
          • aneczkag Re: paszport dla maluszka miesięcznego 21.05.03, 21:35
            Maluszkowi miesięcznemu też się wyrabia normalny paszport. My właśnie dziś
            wrócilismy z UM po złożeniu stosownych dokumentów. I ani u fotografa ani w UM
            nikt nie pisnął, że takie male dziecko - trzeba tylko miec już pesel. I tyle.
            No i nasza Mała pięknie "pozowała", zrobili jej 8 ujęć z którch dwa były na
            prawdę dobre i "dorosłe".
            • bestiaa Re: paszport dla maluszka miesięcznego 22.05.03, 11:22
              dzięki za pomoc smile
              pozdrawiam
              Anetta i Sonia lub Arno (20.07.2003)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka