Dodaj do ulubionych

Turcja czy Tunezja z 3latkiem?????

29.10.08, 11:13
Witam gorąco.Zamierzamy z rodzinką wyjechać w maju do jednego z tych
dwóch miejsc,może ktoś mi pomoze wybrać,gdzie będzie
bezpieczniej,przyjemniej o tej porze roku,Zdrowiej//problemy
żołądkowe// itd itp dla nas i mojego malucha.Dodam,że moje dziecko
jest b.ruchliwe i pierwwszy raz poleci z nami tak daleko,prosze
wymieńcie się doświadczeniami,Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • johana19 Re: Turcja czy Tunezja z 3latkiem????? 29.10.08, 13:03
      Zdecydowanie na pobyt z małym dzieckiem polecam Turcję! Brak
      problemów chorobowych (my ich nie mieliśmy w ogóle), pyszne
      jedzenie, w ofertach znajdziesz mnóstwo hoteli przystosowanych
      specjalnie dla rodzin z dziećmi, poza tym podejście Turków do dzieci
      jest niesamowite! Oczywiście w pozytywnym rozumieniu tego słowa :-
      ))) We wrześniu bylismy w turcji z naszą 3,5-letnia córką i bylismy
      wszyscy tym krajem oczarowani! Na bank tam jeszcze wrócimy!!!
      • colin1974 Re: Turcja czy Tunezja z 3latkiem????? 29.10.08, 18:21
        Zdecydowanie Tunezja byliśmy 3 razy w Tunezji i kilka razy w Turcji.
        Trzy letnie dziecko to już może lecieć wszędzie,my pierwsze wakacje
        spędziliśmy w Tunezji córeczka miała 9 m-y,potem Turcja 1,5 roku ,a
        teraz byliśmy w Egipcie 2,5 roku.Tunezja dlatego bo ma dużo lepsze
        plaże dla dzieci z białym drobnym piaskiem (jak nad Bałtykiem) ,a w
        Turcji przeważa żwir ,kamienie albo gruby piasek .Ja uważam że
        podejście Tunezyjczyków do małych dzieci jest dużo lepsze niż w
        Turcji.A problemy chorobowe są tylko w Egipcie (zemsta faraona) my
        byliśmy już pare razy ale jeszcze nas nie dopadła -pozdrawiam
        Jak masz jeszcze pytania śmiało -postaram się pomóc
        • nikaooo Re: Turcja czy Tunezja z 3latkiem????? 29.10.08, 19:28
          Dziękuję bardzo za porady,choć odmienne.Ale fakt,że plaże w Tunezji
          są piaszczyste.Mam jeszcze \pytanko czy maj to odpowiedni miesiąc?i
          czy polecasz jakiś konkretny hotel,w przystępnej cenie?zależy mi na
          atrakcjach dla dzieci żeby jednak mimo wszystko odpocząć...
          • colin1974 Re: Turcja czy Tunezja z 3latkiem????? 29.10.08, 19:37
            Ja uważam że Maj to za wcześnie na Turcje lub Tunezje jeszcze jest
            zimna woda w morzu i basenach ,ja zawsze latam ok 10-15 czerwca jest
            już ciepło i nie ma jeszcze tłumów turystów.W maju polecam Egipt .
            Jeśli chodzi o hotel wybieraj duże resorty poza centrum z mini
            klubami dla dzieci ,nie wymieniam nazw bo każdy lubi coś innego.
            Przesyłam link ze zdjęciami naszej małej z wakacji i nie tylko-
            pozdrawiam

fotoforum.gazeta.pl/72,2,621,59233374,59233374,0,2.html?v=2
            • marcysia51 Re: Turcja czy Tunezja z 3latkiem????? 30.10.08, 00:30
              Ja osobiście polecam Turcje,byłam w maju z dwójka dzieci,z nieba skwar a woda
              cieplutka.
              • colin1974 Re: Turcja czy Tunezja z 3latkiem????? 30.10.08, 08:09
                OK polecasz Turcje ale czy masz porównanie ? Byłaś w Tunezji ,jeśli
                nie to pisanie że jest super nie mając porównania jest bez sensu.
                Dla mnie najlepszy jest Egipt ,a potem długo ...długo nic ale to
                moje zdanie i mam porównanie bo byłem kilka razy tu i tu .
    • july64 Re: Turcja czy Tunezja z 3latkiem????? 30.10.08, 12:58
      Turcja
      www.ostatniemiejsca.pl
    • ws2222 Re: Turcja czy Tunezja z 3latkiem????? 30.10.08, 13:47
      Sama musisz podjąc decyzję .Ja wyjeżdzając z dzieckiem nie biorę pod
      uwagę Egiptu i Tunezji mimo zapewnień forumowiczów ze tam jest np
      żołądkowo bezpiecznie , bo doświadzcenia też są odmienne.To nie
      znaczy ze w innym kraju nie ma innych problemów ale ja staram się
      zmniejszać ryzyko . Mnie podoba się urlop z dziećmi w Grecji .
      • colin1974 Re: Turcja czy Tunezja z 3latkiem????? 30.10.08, 17:41
        Nie masz pewności że dolegliwości żołądkowe nie dopadną cie w
        Grecji ,chyba że BP sporządzają dla was specjalne umowy.Nawet w
        Polsce można się zatruć ,a jeśli chodzi o Grecje jest git ale baza
        hotelowa nie dorównuje tej w Tunezji a o Egipcie już nie
        wspomne.Wystarczy wziąć do ręki katalog pierwszego lepszego agenta i
        porównać oferte na Grecje i na Egipt lub Tunezje.
        Uważam że stosunek jakości do ceny najlepszy jest w Egipcie,Tunezji
        i Turcji ,a Grecja hm piękny kraj ale ......
        • marcysia51 colin 30.10.08, 23:19
          czy ty masz może etat w zachwycaniu sie Tunezją?
          Autor wątku pytał co lepsze,tak? Ja byłam w Turcji i zarówno mnie jak i mojej
          rodzinie sie podobało to czemu mam nie napisac,że było super? Super też było w
          Hiszpani.
          Do Tunezji raczej bym się z dzieckiem nie wybrała,ale nie napiszę,że jest
          najgorsza na świecie bo nie wiem.
          • colin1974 Re: colin 31.10.08, 07:59
            Ja jestem od paru lat zachwycony Egiptem ,a nie Tunezją .Uważam
            jednak że z małym dzieckiem najlepsze warunki są w Tunezji biorąc
            pod uwage przedewszystkim plaże ze złotym piaskiem nie występujące w
            Turcji.Pisze tak dlatego że chodzi o wyjazd z dzieckiem.Ja sam
            wybrał bym inny kierunek ale z dzieckiem Tunezja jeest idealna nie
            ma takiej duchoty jak w Turcji czyli jest dużo lepszy klimat.
            Polecam jeszcze Hotel Magic Life Manar IMPERIAL.Jest tam super klub
            dla dzieci od 3 lat i świetne animacje.Jeśli chodzi o Turcje nie da
            się ukryć że ma najlepszą kuchnie -pozdrawiam
            • psotna Re: colin 04.11.08, 23:49
              Ja od dwóch lat korzystam z bazy hotelowej Turcji. Wcześniej
              Hiszpania lądowa i Wyspy, Grecja (wyspy) i nic nie było w stanie
              dorównać póki co infrastrukturze hotelowej Turcji. Skoro jednak
              Colin z takim zapałem poleca Tunezję to może i ja zweryfikuję swoje
              plany urlopowe i zamiast po raz trzeci polecieć do Turcji spojrzę
              przychyniejszym okiem na Tunezję.
              Jeśli chodzi o piaseczek na plaży to okolice Side, Manavgat mają
              piaszczyste plaże.

P.S
              Moi znajomi byli zarówno w Turcji jak i Tunezji i wyżej w notowaniu
              wypadła Turcja)
              • colin1974 Re: colin 05.11.08, 09:27
                Wszystko zależy od tego w jakim wylądujesz hotelu .Tunezja lepsza
                dla małych dzieci ze względu na biały drobny piasek ,byłem w Side i
                plaże są piaszczyste ale to gruby ciemniejszy piasek.Powiem tak
                jadąc sam bez dziecka wybiorę Turcje ze względu na świetną
                kuchnie ,a jadąc z dzieckiem hmmmm....raczej Tunezja ze względu na
                łagodniejszy klimat nie ma takiej wilgotności powietrza jak Turcja.
                My byliśmy 3 razy w Turcji i 2 razy w Tunezji i pewnie jeszcze
                wrócimy w oba miejsca.W tym roku już po raz 5 Egipt i cudowne morze
                Czerwone.
                • psotna Re: colin 05.11.08, 21:43
                  No widzisz, mnie ten piasek w Side w zupełności wystarczy bo moje
                  dzieci raczej wolą korzystać z basenu a na plaży dostają jakiegoś
                  amoku i szybko chcą wracać na basen.

Do Egiptu muszę dojrzeć bo hmm jakby tu powiedzieć nikogo nie
                  urażająć nie bardzo lubię tego klimaty kultury bakszyszu, jeżdżenia
                  a eskorcie i obawy, że zaraz zostanę wysadzona w powietrze, no i
                  troszkę się boję tej zemsty Faraona.
                  Aczkolwiek na drugiej szali coraz cięższa zaczyna być rafa - bo
                  chętnie doświadczyłabym nurkowania w ponoć cudownej rafie. Myślę, że
                  jeszcze z rok i się przemogę.

Tunezja jakoś wydajaje mi się bardziej "europejska" no ale znowu
                  kuchnia i baza hotelowa w Turcji... no nie wiem ciężki wybórsmile(w
                  Turcji też co chwila się wysadzają ale jakoś czuję się tam
                  bezpieczniej)
                  • colin1974 Re: colin 06.11.08, 09:54
                    Tu się z Tobą nie zgodze przecież Turcja to też kraj
                    muzułmański : ,, nie bardzo lubię tego klimaty kultury
                    bakszyszu''przecież w Turcji też daje się bakszysz !!!!!a klimat w
                    Egipcie jest dużo lepszy niż w Turcji ,nie ma tak dużej wilgotności
                    powietrza !!!!
                    Tak samo uważam że lecę 3 tys km nie po to by siedzieć nad basenem
                    tylko na plaży ale nie bierz tego jako aluzje to tylko moje zdanie.
                    • psotna Re: colin 06.11.08, 22:22
                      To prawda, że to kraj muzełmański ale w mojej ocenie w Turcji nie ma
                      takiego żebractwa jak w Egipcie i jakoś nie są narzucający się z tą
                      swoją wiarą. Wiele moich znajomych po powrocie z Egiptu było
                      zmęczonych tych ciągłym nagabywaniem o bakszysz.
                      Co do piasku i plaży - pewnie, że fajnie jest się wylegiwać na plaży
                      ale moje dzieci w wieku 1,5 i 4 lata nie rozumieją tego. One zamiast
                      fal morskich i plaży wolą brodziki i basen. Zauważyłam, że dużo
                      dzieci w takim wieku ma takie preferencje. Moja córka mówi, że nie
                      będzie sobie brudzić nóg w piachusmile Co do wilgoci -nie uzwieżysz ale
                      ja jeżdzę do Turcji w sierpniu bo ...uwielbiam ten turecki upałsmile
                      • psotna Re: colin 06.11.08, 22:26
                        przepraszam za babola - uwierzysz
                      • colin1974 Re: colin 07.11.08, 09:04
                        Ja uważam że Turcy są dużo bardziej nachalni od Egipcjan.Mam
                        doświadczenia (swoje nie znajomych)jak bardzo potrafią być namolni
                        żeby osiągnąć swój cel.
                        Mam propozycje pisz o tym co doświadczyłaś ,a nie o tym co słyszałaś
                        od znajomych ,bo mój znajomy mówił że Trabant jest lepszy od BMW i
                        też niemiecki.Moje dziecko ma trzy lata i uwielbia piasek ,plaże i
                        zabawe na plaży -pozdrawiam
                      • colin1974 Re: colin 07.11.08, 09:08
                        I jeszcze jedno mam nadzieje że to Ty decydujesz ,a nie dzieci czy
                        idziesz na plaże czy na basen.
                        Chyba że twoje dzieci w wieku (1,5 i 4 ) wybierają Ci hotel w
                        katalogu -to oczywiście w żartach
                        • psotna Re: colin 07.11.08, 13:49
                          a jak podejmujsz decyzje o kupnie nowego samochodu, marki, którą
                          wcześniej nie jeździłeś? hmmm, bardzo mnie to ciekawi. Rozumiem, że
                          przeglądasz tylko katalog i jednostronnie podejmujesz decyzję -
                          współczuję Twojej rodzinie - oczywiście w żartach.

Podejmując decyzję o czymkolwiek zawsze wzoruję się na swojej wiedzy
                          i osób, które sobie cenię i są dla mnie jakimś wzorem lub żyją
                          podobnie do mnie. Tak więc wybacz - ale Twoje zdanie typu pisz o tym
                          co doświadczyłaś - jest troche dla mnie śmieszne w tym kontekście.
                          Nie powinieneś w takim razie rozwijać wątku tylko od razu zjechać
                          osobę, która rozpoczęła wątek, żeby sama doswiadczyła wyjazdu tu czy
                          tam a później będzie mogła mieć swoje zdanie dzie jest lepiej. To,
                          że ty masz takie odczucia odnośnie Egiptu nie znaczy, że wszyscy
                          będą lecieć do biura podróży i kupować tam wycieczkę. Wybacz ale
                          kilkanaście osób, które tam było póki co bardziej przekonuje mnie do
                          swojego zdania niż ty "jakiś colin" ( bez obrazy") z internetu.
                          A ty wyjeżdzając na wakacje, rozumiem kierujesz się tylko swoimi
                          potrzebami - współczuje rodzinie - oczywiście w żartach. Muszę Cię
                          rozczarować mój napastliwy rozmówco, że od momentu, kiedy zaczłam
                          wyjeźdżać na wakację z dziećmi to ich "zachciankami" się kieruję
                          tzn. TAK WYBIERAMY RAZEM hotel z rozwiniętą infrastrkturą dla
                          dzieci, przystosowany dla dzieci, z menu dla dzieci z animacjami dla
                          dzieci itd. Zdziwiony? a jednak tacy ludzie instnieją.

Mało tego gdyby nie brała pod uwagę dzieci możesz byc pewny, że
                          Turcja, Tunezja tudzież Egipt byłby na ostatnich miejscach moich
                          wakacyjnych podróży życia.
                          • colin1974 Re: colin 07.11.08, 14:28
                            Nie wypowiadam się o czymś o czym tylko gdzieś tam słyszałem ,lubię
                            wszystko przetestować na własnej skórze .Nie wiem jak dziecko 1,5
                            roku może mieć zachcianki typu idziemy na basen ,a nie nad morze .
                            Może Twoje dzieci są bardziej rozwinięte od wszystkich innych
                            dzieci ?
                            Też mam dziecko i moje w wieku 1,5 roku nie mówiło mi czy idziemy na
                            plaże czy na basen i na jakie pojedziemy wycieczki.
                            A ha i jestem ciekaw jakie byś brała miejsca pod uwage sugerując się
                            dziećmi ???
                            • psotna Re: colin 07.11.08, 15:23
                              Chyba proste, jeśli 1,5 dziecko nie chce wejść na plażę tylko ucieka
                              w stronę basenu to nie wiem jak Ty ale ja na siłę dziecka nie
                              wciągam na piasek coby na siłę siedziało ze mną na plaży.
                              Basen -jest to taka sama zachcianka (w twoim rozumowaniu) moich
                              dzieci jak Twoja plaża.Ja mam również dziecko 4,5 roku i nie wiem
                              czy wiesz ale dzieci w tym wieku potrafią artykuowac swoje potrzeby
                              i jak wynika z poprzednich moich postów, jasno jest napisane dziecko
                              nie lubi wchodzić na plażę - i nie musi. Poza tym sa ludzie, którzy
                              wolą basen - czy to źle?. Każdy wypoczywa tak jak lubi.

Czytasz nie uważnie. Nie napisałam, ze moje 1,5 rczne dziecko mówi
                              mi na jakie wycieczki mamy jechać. Coś sobie nadinterpretowałeś.
                              Trzymaj się faktów. Z drugiej strony ludzie, którzy jeżdżą do
                              Delfinarium -atrakcja wielu turystycznych miejscowości raczej jeżdżą
                              tam ze wzgledu na dzieci, wybieraja taka wycieczkę mimo, ze dzieci
                              im nie mówią, dokąd chciałby pojechać. Masz rację moje dzieci
                              rozwijają się normalnie a ja szanuję ich zdanie.Rozumiem, że ty nie
                              uwzgledniasz potrzeb swoich dzieci jadąc na wakacje. Nie każdy ma
                              takie karne, pozbawione potrzeb dziecko tak jak Twoje.

Jeśli nie wypowiadasz się na tematy, których nie doświadczyłeś to
                              znaczy: nie porozmawiamy na tematy typu polityka na świecie, kryzys
                              ekonomiczny, osiągi samochodowe etc. Ciężko Ci musi byc życ mając
                              taką politykę.

Ciekawe czemu z Twoich postów bije taki sarkazm? Szkoda tylko, że
                              taki wymuszony, nadinterpretowany i mało zabawny...

Dokąd jeżdżę z dziećmi? od pewnego czasu jest to tylko i wyłącznie
                              Turcja. Spełnia moje oczekiwania względem idealnego wypoczynku z
                              dziećmi w 100% i nic innego wiecej mi nie potrzeba. np. Grida
                              Village, Blue Waters Club i bazujac na doświadczenia moich
                              znajomych, którzy mają dzieci - w przyszłym roku jadę do Iberotel
                              Palm Garden - bo w przeciwieństwie do Ciebie jest to dla mnie cenna
                              rekomendacja
                              • psotna Re: colin 07.11.08, 15:35
                                jeszcze jedno tak mnie zastanawia.

Czy robisz (robiłeś) własne doswiadczenia potwierdzające, że Ziemia
                                jest okrągła? czy byłeś w stanie ten fakt zaakceptować?
                                • colin1974 Re: colin 07.11.08, 15:52
                                  Czegoś tu nie rozumiem raz piszesz tak
                                  cytuje:
                                  Mało tego gdyby nie brała pod uwagę dzieci możesz byc pewny, że
                                  Turcja, Tunezja tudzież Egipt byłby na ostatnich miejscach moich
                                  wakacyjnych podróży życia

A po chwili piszesz znowu tak cytuje : od pewnego czasu jest
                                  to tylko i wyłącznie
                                  Turcja. Spełnia moje oczekiwania względem idealnego wypoczynku z
                                  dziećmi w 100% i nic innego wiecej mi nie potrzeba

Więc zastanów się czy Turcja jest ok czy jest be !!!!
                                  • colin1974 Re: colin 07.11.08, 15:54
                                    Może napisz jakie to piękne kraje jeszcze widziałaś w swoim życiu ,a
                                    może byłaś tylko w Turcji i zgrywasz podróżnika doradce .
                                  • psotna Re: colin 07.11.08, 17:46
                                    nie rozumiesz zdania?
                                    ok. przetłumaczę - gdyby nie brała (w sensie nie miała)dzieci
                                    jeździłaby dokąś indziej (Turcja nie jest dla mnie miejscem
                                    wymarzonym a jedynie w 100% spełniającym wymagania urlopowe rodziny
                                    z dzieckiem. - Takie skomplikowane? - Chętnie wybrałaby się na
                                    wyprawę do Australii i w podbne odległości, tudzież na inne formy
                                    spędzania czasu niż wybrała bierny wypoczynek w hotelu ale nie są to
                                    wyprawy dla dzieci.
                                    Teraz mniej skomplikowane?

To raczej ty masz zapędy na doradcę amatora, ja nigdy w życiu.
                                    Przeczytaj jeszcze raz uważnie moje posty albo niech ktoś Ci
                                    przeczyta jak nie umiesz czytać ze zrozumieniem i zobaczysz, co
                                    preferuję (rany, to prawda co piszą gazety, że 70% ludzi nie czyta
                                    ze zrozumieniem)

heheh, w tym wątku raczej nie chodzi o licytację gdzie ktoś był.
                                    Jeśli Cie to interesuje to stwórz oddzielny wątek może ktoś taki
                                    zakompleksiony jak ty będzie się z Toba licytować, ja raczej nie.
        • jusytka Re: Turcja czy Tunezja z 3latkiem????? 23.11.08, 21:56
          Wydaje mi się jednak, że ryzyko problemów żołądkowych w Tunezji czy
          Turcji, a szczególnie w Egipcie jest sporo większe niż w Grecji. Nie
          słyszałam, by w Grecji ktokolwiek z naszych znajomych miał problemy
          (my oczywiscie tez ich nie mieliśmy) W Afryce lub w Turcji zemsta
          faraona czy sułtana to coś wręcz normalnego i trzeba mieć sporo
          szczęścia, by sie przed tym ustrzec. Osobiście malucha nie
          zabrałabym do mniej cywilizowanych krajów. Grecja czy Hiszpania jest
          bardziej bezpieczna, choć niestety nieco droższa i jak dla mnie
          mniej egzotyczna.
          • colin1974 Re: Turcja czy Tunezja z 3latkiem????? 24.11.08, 16:46
            Troche racji masz ale i warunki w hotelach w Hiszpani i Grecji
            nieporównywalne z tymi w Egipcie czy Turcji.
    • mim288 Re: Turcja czy Tunezja z 3latkiem????? 07.11.08, 16:57
      I Turcja i Tunejza mają dobrej klasy hotele i atrakcje turystyczne
      różnorakie. Wiele hoteli ma udogodnienia dla dzieci - place zabaw,
      mini parki wodne itd. W Tunezji jest więcej ładnych piaszczystych
      plaż niż w Turcji (gdzie większość jest żwirkowa, a nie
      piaszczysta - aczkolwiek i w Turcji są ładne piaszczyste plaże).
      Problemy żołądkowe i kwestie leków (aptek) w obu krajach wyglądają
      OK. W obu krajach dzieci są wszędzie mile widziane i bardzo lubiane.
      Czas trwania lotu jest podobny w obu przypadkach. Jednym słowem
      musicie porównac konkretne hotele, zaplanować co chcielibyscie
      robić (np. wyciaczki) i podjąć decyzję. Jesli chcecie cały czas
      spędzić na plaży to w Tunezji będziecie miec większy wybór hoteli z
      ładnymi pieszczystymi plażami (polecam Hammamet Jasmin -
      turystyczna miejscowość niedaleko Hammametu) - jest z gruntu
      turystyczna, ale jest ładna plaża i mozna wyjść na spacer poza
      hotel i jest gdzie i do Hammametu (sterego) jest niedaleko.
      To tyle z naszego doświadczenia w podróżach z dziećmi - bylismy w
      obu krajach i bylismy zadowoleni, zresztą i Tunezję i Turcję bardzo
      lubimy.
      • colin1974 Re: Turcja czy Tunezja z 3latkiem????? 07.11.08, 19:44
        No i super podsumowałaś oba kraje,popieram w 100 % Twoją wypowiedz.
        • ben333 Re: Turcja czy Tunezja z 3latkiem????? 18.11.08, 12:21
          A może zostać w Polsce?
    • edytagb Re: Turcja czy Tunezja z 3latkiem????? 23.11.08, 14:16
      Witaj, my mamy 3,5 rocznego synka który wg kolejności był już w
      Grecji, Tunezji i ostatnio we wrześniu w Turcji. Tylko Turcję
      pamięta i zachwyca się pobytem do dziś. Generalnie uważam że
      wszędzie jest świetnie i proponuję po prostu wyjechać... Istotny
      jest tylko wybór hotelu i skorzystanie z pewniejszego biura podróży.
      Nas w Grecji z 5* hotelu mało nie wyrzucono na plażę, a byliśmy z
      nieistniejącym już Open Travel. Teraz wybraliśmy Orbis. Pozdrawiam
    • zuzaneczka2006 Re: Turcja czy Tunezja z 3latkiem????? 05.12.08, 14:29
      BYlismy z coreczka jak miala roczek w Tunezji (hamamet Yasmine) i
      jak miala 19m-cy w Turcji w Alanyi i m-c pozniej w Oludeniz.Trudny
      wybor, bo wszezie jest cudnie i z dzieckiem idealnie.Najmniejszy
      tłok jest w Tunezji, sa ogromne promenady, mozesz dluugo spacerowac,
      po pieknym porcie..na prawde super, zero clubow nocnych, dyskotek, z
      dzieckiem rewelka. Turcja Alanya...jest gdzie spacerowac, owszem ale
      gwar ruch i wszedzie mnostwo ludzi, natomiast Oludeniz - najbardziej
      urzeklo mnnie to miejsce, hoteliki z koleji male kameralne bez
      wiekszych basenow, plaza 3/4 piaszczysta i 1,4 kamyczki przy wodzie,