olawka 17.06.09, 12:59 czy ktoś był z dziećmi w oceanarium w Stralsund, będziemy koło Międzyzdrojów i zastanawiam sie czy warto sie wybrać jak będzie padało www.ozeaneum.de/pl/strona-glowna.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jusytka Re: Oceanarium w Stralsund - był ktoś? 17.06.09, 13:33 Ja byłam w zeszłym roku latem. Oceanarium znajduje się w historycznej i portowej dzielnicy Stralsundu, co okazało sie niestety mekką dla tłumu turystów. Zdziwililiśmy się nieco, kiedy okazało się, że na olbrzymim 10- poziomowym parkingu miejsce znalazło sie dopiero na najwyższym poziomie, choć miało to swoją dobra stronę, bo był to zarazem wielki taras, skąd roztaczał sie przecudny widok, z jednej strony na morze i port z imponującym mostem prowadzącym na wyspę Rugię. (dzieci miały okazje przygladać się pracom w porcie - trwał akurat załadunek wagonów kolejowych.) Z drugiej strony na przepiękną starówkę Stralsundu. Niestety parking ten okazał się również niezwykle kosztowny (11 euro). W drodze do oceanarium spotkaliśmy mały zwodzony most, który akurat podnoszono, co również spodobało sie Gwiazdkom. Ogromny gmach oceanarium o nieco futurystycznej architekturze ładnie wkomponowano w istniejące stare portowe kamienice. Niestety zmartwiła nas ogromna kolejka do kas, która wydawała sie nie mieć końca. Po blisko godzinie udało nam sie kupić bilety i rozpoczelismy zwiedzanie. Początkowo oglądalismy gabloty z przedstawicielami fauny i flory głównie Morza Bałtyckiego i Północnego, na ścianach było mnóstwo interaktywnych ekranów z różnymi ciekawostkami. Potem doszliśmy do pomieszczenia przeznaczonego specjalnie dla dzieci, gdzie mogły swietnie sie bawić i uczyć, szkoda tylko ze w tej części napisy były wyłacznie po niemiecku (w pozostałych częściach po niemiecku i angielsku). Następnie doszlismy do miejsca, które zrobiło wrażenie nie tylko na dzieciach - ogromnej hali z modelami płetwala błękitnego i orki - naturalnej wielkości! Panował tam półmrok, słychać było ich odgłosy, a na ustawiono fajne leżanki, z których oczywiście skorzystaliśmy. Niestety po powrocie moje chłopaki zdradziły mi, ze czują sie nieco zawiedzione, bo myślały że zobaczą żywego wieloryba Kolejną sporą atrakcją tego oceanarium było imponujące wielkością akwarium, gdzie można było oglądać całe ławice ryb oraz ... dwóch płetwonurków, którzy nawet machali do naszych Gwiazdek. Szyba ma tam podobno 30 cm grubości. Na tym poziomie było również kilkadziesiąt mniejszych akwariów, z których najbardziej spodobały mi się te z płaszczkami, meduzami i ukwiałami. Fajny był również 6 metrowy tunel pod jednym z akwariów, idąc w nim można było oglądać ryby dookoła, nawet nad głową. Reasumując, warto wybrać sie do tego oceanarium, szkoda tylko że fauna i flora z naszych mórz nie jest tak barwna, jak ta z Morza Śródziemnego, czy Czerwonego. Będąc w Stralsundzie zdecydowanie warto pochodzić sobie po Starówce. Muszę przyznać, że miasto nas zachwyciło, piękne stare kamienice, uroczy brukowany Rynek i te wąskie uliczki przypominające mi te, z cieplejszych krajów naszego kontynentu. Stralsund to niewątpliwie najładniejsze miasto w Północnych Niemczech, jakie dotąd widziałam Odpowiedz Link Zgłoś
papa1221 Re: Oceanarium w Stralsund - był ktoś? 18.06.09, 09:33 Czy teraz potrzebne są jeszcze jakieś dokumenty do przekroczenia granicy pol - niem czy już nie (chodzi mi o małe dziecko) Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Oceanarium w Stralsund - był ktoś? 18.06.09, 22:48 Tak, dziecko w każdym wieku musi mieć dowód lub paszport. Odpowiedz Link Zgłoś
tymianek21 Re: Oceanarium w Stralsund - był ktoś? 17.06.09, 13:39 Cześć! Bylam tam w tą sobotę!Byłam tam 3 godz. bo dla mojego 3,5 letniego synka to max. 2 górne piętra to wiele gablot z wypchanymi zwierzętami morskimi. Ja tego nie znoszę a moj synek ciagle pytał kiedy one sie poruszą. 2 kolejne piętra to różne akwaria wielkie, wieksze i gigantyczne (nie ma w nich rekinów jak mówi plotka). Robią wrażenie! Na parterze sa zrobione i powieszone w skali 1:1 wieloryb, orka itp. Mozna sie połozyć na leżankach i porównac jacy my kesteśmy mali. Słychac bicie serca. fale. Niestety ktoś coś mowi po niemiecku szalenie namietnym głosem i mnie to trochę śmieszyło.Ale leżanki ciągle były zajęte więc musi sie podobać. Jedna sala jest nie skończona, są tam tylko olbrzymie zdjęcia. Podobno mają byc tam pingwiny. Jest tez malutka sala zabaw dla dzieci. Mozna wyjsc na taras i zobaczyć panorame miasta! Jeśli chodzi o ceny: W pobliżu są jeszcze 2 inne muzea morskie i mozna kupić pakiety biletowe: samo oceanarium dorosły 14e, 2+1=31e kazde dodatkowe dziecko 3e Oceanum+meeresmuseum 2+1=40e ,2+2=45e oceanum+meer+nautilium 2+1=44.5e, 2+2=51e dzieci do 4 lat darmo! Powiem tak choć nie wszystko mi sie podobało chciałabym żeby takie muzeum było w Szczecinie. Obok oceanarium jest piękny port, starówka itp Chciałabym ci też polecić motylarnie w innym niemieckim miasteczku. Ze S-cia samochodem to ok.45 minut a pociagiem równo godz. Robi wrażenie, motyle latają wszędzie, siadaja obok ciebie itp a znacznie blizej i taniej. Obok motylarni jest dziwny dom, do góry nogami. Polecam! www.garnek.pl/andr2ej/2933561/farma-motyli Odpowiedz Link Zgłoś
tymianek21 Re: Oceanarium w Stralsund - był ktoś? 17.06.09, 13:40 P.S teraz nie ma tam żadnych kolejek a byliśmy w sobotę! Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Atrakcje w okolicy 17.06.09, 14:35 Wspomniana farma motyli jest największym takim obiektem na naszym kontynencie, znajduje się w miejscowości Trassenheide na wyspie Uznam (Usedom). Tuż obok w miejscowości Zinnowitz znajduje się kolejna gratka nie tylko dla dzieci - podwodne kino trójwymiarowe oraz fajna bursztynowa terma. Nieco dalej w miejscowości Penemunde znajduje się największa (z udostępnionych do zwiedzania) łódź podwodna oraz muzeum zabawek. Ciekawe jest też muzeum techniki w tej samej miejscowości. Oczywiście o każdym z tych obiektów mogłabym napisać więcej, ale nie wiem czy was interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
sonia_30 Re: Atrakcje w okolicy 17.06.09, 15:30 Bardzo interesuje, wiec ja poprosze jesli nie tu, to na maila gazetowego i z gory dziekuje. Wybieram sie w tym roku na wakacje w okolice i z ogromna checia obejrze. Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Wyspa Uznam 17.06.09, 17:12 Na zachodnim krańcu wyspy leży ciekawa miejscowość - Peenemunde . W czasie II wojny światowej mieścił się tu niemiecki ośrodek badań nad nowymi broniami III Rzeszy, m.in. nad broniami V-1 i V-2. oraz zakład w którym Niemcy rękami jeńców tę broń produkowali. Znajduje sie tam niezwykłe muzeum a starej elektrowni, która sama w sobie jest zabytkiem z pamiątkami z tamtych czasów, na zewnątrz można te rakiety obejrzeć oraz mnóstwo wojskowych samolotów, helikopterów - do niektórych można wejść (!), a nawet pociąg. Obok tego muzeum jest muzeum zabawek, w którym byli sami chłopcy, największą atrakcją był jednak prawdziwy radziecki okręt podwodny, który można zwiedzać - zrobił ogromne wrażenie na nas wszystkich, zwłaszcza dramatyczne warunki bytowe marynarzy sad Wracając z Peenmemunde zatrzymaliśmy sie jeszcze na dawnym radzieckim lotnisku, gdzie również znajduje się muzeum, ale obejrzeliśmy sobie tylko wojskowe samoloty. Kolejny przystanek to nadmorski kurort - Zinnowitz, a tam trafiliśmy na prawdziwy hit. Na samym końcu molo znajduje się niezwykła konstrukcja w kształcie rotundy - okazało się że jest to podwodne kino trójwymiarowe !!! Trafiliśmy na moment, kiedy kino wynurzało sie z wody. Okazało się, że filmy emitowane są od 10 do 21 na okrągło. Ustawiliśmy sie więc w kolejce i udało się kupić bilety smile Wewnątrz było bardzo przyjemnie, dookoła były duże okrągłe bulaje (okna), dostaliśmy okulary i powoli zaczęliśmy się zanurzać - można było przez te wielkie okna oglądać rybki i meduzy, potem je zasłonięto i wyemitowano film - "Życie oceanów" - Chłopaki "łapały" rybki i meduzy, uciekały przed rekinami itp - stwierdziły jednak że najfajniej było wtedy kiedy znów się wynurzyliśmy, a więc nutka niepokoju była Farma motyli w Trassenheide Cytuje opis mojej koleżanki, która trafiła tam za moja namową: W środku, było tak jak uprzedzała Jusytka - parno i duszno i kolorowo. Motyle latające nad głowami, pomiędzy ludźmi - jeden nawet usiadł na mojej córce, która była w czerwonej bluzce. Motyle nic sobie nie robiły z ludzi, można je było fotografować, niektóre wręcz pozowały. Na nas największe wrażnie wywarło wyklucie się motyla, na Gwiazdkach kokon znaleziony na jednej z roślin oraz bananowiec z kiśćmi bananów. Jak dla mnie, szokiem były rośliny, które miałam lub mam w swoim domu lub ogrodzie - tylko "trochę" jakby większe.... Po wyjściu z motylarni wystawa "zwierzątek" - pająków, patyczakówi innych okropieństw *** GWIAZDKI 2001 *** Odpowiedz Link Zgłoś
sonia_30 Re: Wyspa Uznam 18.06.09, 08:28 Ogromne dzięki również od mojego syna, który wprost doczekać się nie może wyjazdu. Odpowiedz Link Zgłoś
tymianek21 Re: Wielkie dzięki za tak wyczerpujące opdowiedzi 18.06.09, 14:04 cześć! Tu kilka linków: motylarnia w Trasseheiden. Znajduje się zaraz przy torach. Obok tez jest ten dom "do góry nogami". www.schmetterlingsfarm.de/usedom/index.htm A tu o tym muzeum w Peenemunde. Mój maz był tam w zeszłym roku i wrócił zachwycony więc teraz jedziemy tam z naszym synkiem. www.peenemünde.de/D/museen.html A do oceanarium też warto choć dalej!Mozna tez dojechac tam tym pociagiem który juz odjezdża z Polski(ok.2h) Nie znam kosztów biletu ale zawsze pytaj o rodzinny. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bell9 Re: Wielkie dzięki za tak wyczerpujące opdowiedzi 18.06.09, 15:42 dzieki za suuuper namiary i podpowiedzi.Jeśli nie w tym roku to w przyszłym planuje odwiedzić te miejsca.Najbardziej pociąga mnie to oceanarium( wszak w Polsce nie mamy takowego)oraz kino podwodne. www.podwodnagondola.pl/ miła informacja to taka,że niektóre strony internetowe maja opcję w j.polskim. Odpowiedz Link Zgłoś
tymianek21 Re: Wielkie dzięki za tak wyczerpujące opdowiedzi 26.06.09, 13:26 czesc!przypomnialam sobie o jeszcze jednym miejscu wartym zobaczenia. to zoo w Ueckermunde blisko ze Scia. www.zoo-am-stettiner-haff.de/index.php?lang=de W zoo jest gaj z malpami do ktorego mozna wejsc!!! i chodzic sobie pomiedzy malpkami!. jest zagroda z kozkami i owieczkami tez mozna do nich wejsc. potem jest fragment lasu gdzie chodza sarny, jelenie itp. jest tez wspanialy plac zabaw z rurami do zjezdzania. Polecam miasta.gazeta.pl/szczecin/1,34937,3305960.html Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Zoo w Ueckermunde 26.06.09, 13:31 O tak Tymianku - ja również polecam. Dodam tylko, że do wielu zagród nie tylko można wejść, ale również karmić zwierzęta, co dla moich chłopaków było największą frajdą. Karmę kupuje się na miejscu w automatach, kosztuje 1 Euro. Są też fajne ścieżki edukacyjne dla dzieci i wszędzie są informacje po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś