Dodaj do ulubionych

Zabiegi o powiększenie województwa świętokrzysk...

IP: *.udn.pl 26.03.04, 22:53
Żadne zabiegi nie uchronią Kielc przed zbliżającą się kolejną reformą
administracyjną i likwidacją województwa świętokrzyskiego. Czym wcześniej tym
lepiej dla tego biednego miasta i naszego kraju. Zobaczcie ile pieniędzy jest
wydawanych na rozdętą administrację, która tylko przeszkadza w rozwoju. Mniej
biurokracji !!!!.
Obserwuj wątek
    • Gość: jurek Re: Zabiegi o powiększenie województwa świętokrzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.04, 22:57
      Moze jakos poruszylyby mnie te slowa gdyby nie padly z "ust" czlowieka z
      radomia...
      • Gość: trzeźwy obserwator Re: Zabiegi o powiększenie województwa świętokrzy IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 27.03.04, 10:27
        żałosna próba ratowania niewodolnego województwa swietokrzyskiego. poza tym
        szalencza proba skonfliktowania na sile kielc z radomiem, ktory tak naprawde w
        obliczu zagrozenia kielc krakowska dominacja moze byc jedynym sojusznikiem.
        popukajcie sie w glowe kielczanie!

tak zagrywka przysporzy może temu i owemu paru głosów w zbliżających się
        wyborach ale nic nie da. jesli wojewodztwo ma byc zlikwidowane to będzie.
        • Gość: asd Re: Zabiegi o powiększenie województwa świętokrzy IP: *.echo.com.pl 27.03.04, 10:47
          trzezwy obserwator chyba pil za duzo... O jaki konflikt chodzi? Radom nigdy nie
          mial aspiracji by wspoltworzyc wojewodztwo z Kielcami... Obecnie widac kto na
          tym lepiej wyszedl... A o wojewodztwo swietokrzyskie sie nie boj...
          Bylo jest i bedzie...
    • Gość: les zlikwiduja swietokrzyskie IP: *.atl.client2.attbi.com 26.03.04, 23:07
      chcialo sie wam pogromu to macie.
      • Gość: igrek Re: zlikwiduja swietokrzyskie IP: *.globit / 217.98.57.* 27.03.04, 09:21
        I z czego prymitywny tępaku si ę cieszysz? Jesteś nędzny, mały człowieczek z
        tyciutkim rozumkiem.
      • Gość: pawel Re: zlikwiduja swietokrzyskie IP: *.interbit.com.pl / *.interbit.com.pl 29.03.04, 02:16
        pogromu? owszem, takich półgłówków jak ty trzeba w trybie przyspieszonym likwidować, bo wzrasta społeczne IQ
      • Gość: Zdzich Do Idioty IP: *.skanska.pl / 213.17.161.* 29.03.04, 13:43
        W wyniku wielokrotnie "wałkowanej" sprawy w czasach wolności, niezbicie
        widać,że była to prowokacja Urzędu Bezpieczeństwa (a raczej Zgrozy) oraz
        wojskowych władz sowieckich. I komu się chciało? I czego? Mordu? Oj, ty idioto.
    • Gość: znawca TYLKO KIELCE !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.04, 00:08
    • Gość: DARIUSZ K. DO WÓJTA GMINY CIEPIELÓW_POWIAT LIPSKI IP: *.wichrowe.net.pl 27.03.04, 02:22
      SZANOWNY PANIE CZAPLA !!!
      PROSZĘ PANA SERDECZNIE O WYPOWIEDZENIE SIĘ W KWESTII PRZYNALEŻNOŚCI POWIATU
      LIPSKIEGO A CO ZA TYM IDZIE GMINY CIEPIELÓW DO WOJEWÓDZTWA ŚWIĘTOKRZYSKIEGO !!
    • Gość: trzeźwy obserwator Re: Zabiegi o powiększenie województwa świętokrzy IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 27.03.04, 10:31
      owi wspomniani w artykule "wysłannicy" zachowują się ze zgrabnością słonia w
      składzie porcelany. jest szansa stracić jedynego sojusznika (Radom) w walce o
      ekspresową siódemkę i inne rzeczy. tak trzymać - powiat lipski może i uda się
      wcielić siła do "szkieletczyzny" ale zaraz potem kraków połozy na kielcach
      łapę. o to chodzi? chyba nie.
      • Gość: piotrek Re: Zabiegi o powiększenie województwa świętokrzy IP: *.interbit.com.pl / *.interbit.com.pl 29.03.04, 02:17
        Trzeźwy powiatowy
      • Gość: Lizard Re: Zabiegi o powiększenie województwa świętokrzy IP: *.ruch.com.pl / *.ruch.com.pl 29.03.04, 12:38
        Co ty bredzisz człowieku !?! Trzeźwy to ty może jesteś, ale ze zdrowiem
        psychicznym to nie za bardzo chyba ... Jakie siłą? Jaki konflikt? O konfliktach
        to chyba tylko ty tutaj piszesz! I co ma do tego siódemka ?? Rączki opadają jak
        się czyta twoje rewelacje....
    • jebac_kielce łapy precz od radomskiego!! 27.03.04, 10:32
      • Gość: asd Re: łapy precz od radomskiego!! IP: *.echo.com.pl 27.03.04, 10:48
        Cos takiego jak radomskie juz niestety nie istnieje...
        • Gość: krzysztof- leoś Re: łapy precz od radomskiego!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.04, 19:38
          po przeczytaniu tych opinj aż się włos jeży na głowie,jaka ninawiśc między
          wami ,czy nie lepiej tworzyć wspólny front braterstwa i miłości naszej
          regionalnej,by powstało wieksze świętokrzyskie , było tyle lat i zyliśmy w
          zgodzie[rodzinę mam w radomiu i nieszłyszałem o animoziach ]to tylko ludzie
          ninawidzący tak się wypowiadają.
      • Gość: fifi Re: łapy precz od radomskiego!! IP: *.marketscore.com / *.sj3.marketscore.com 27.03.04, 13:21
        O co ci chodzi ? Przecież Lipsko jest takim samym powiatem jak Radom
        a z Radomiem nikt rozmawiać nie chcę i nie będzie !!!
        • Gość: trzeźwy obserwator Re: łapy precz od radomskiego!! IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 27.03.04, 15:30
          myslisz prymitywnie. dowodzi to tylko tego, że mimo obecności urzędu
          wojewódzkiego kielce nadal sa prowincją. a to z kolei dowodzi, że plany
          włączenia kielecczyzny do krakowskiego są uzasadnione.
          • Gość: fifi Re: łapy precz od radomskiego!! IP: *.pgi.kielce.pl 27.03.04, 17:57

To wasze prymitywne myślenie kilka lat temu doprowadziło
            do tego że macie to co macie !!! w kolejności alfabetycznej.
            ...
            Lipsko
            Przysucha
            Radom
            Szydłowiec
            ...
            A planów włączenia do ?krakowskiego nie ma. Owszem słyszałem coś o tym że mają
            nas dla celów "pomocowych" połączyć z Białymstokiem, Lublinem i Rzeszowem
            No to myślę, że wtedy mi starczy na lody a ty po swoje jedź do Warszawy !
            - już widzę jak dostaniesz.
          • Gość: zibi Re: łapy precz od radomskiego!! IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 27.03.04, 19:45
            Z posiadanych przeze mnie informacji wynika, że w tzw. Woj. mazowieckim liczy
            się dawne Mazowsze. Lipsko, Radom i cała reszta nie mają nic do powiedzenia.
            Zapytajcie ludzi z samorządów to wam powiedzą jaki mają dostęp do środków
            np.tzw. "kontraktu wojewódzkiego". A swoją drogą jak przejeżdżam przez Iłżę i
            widzę ruiny zamku na wzgórzu to śmieję się w głos gdy uświadamiam sobie, że
            to "mazowiecka równina". Reformy administracyjne sztucznie podzieliły
            historyczne ziemie, posiadające swą odrębność kulturową. Należąca do biskupów
            krakowskich Ziemia Iłżecka (z Lipskiem) kiedyś była w Powiecie Opatowskim,
            później był to Powiat Iłżecki, jeszcze później Iłżecki z siedzibą w Wierzbnku i
            następnie w Starachowicach. Dziś ta ziemia została rozparcelowana pomiędzy 3
            powiaty i dwa województwa. Gdzie tu logika? Historycznie chyba bliżej dawnej
            Ziemi Iłżeckiej do Świętokrzyskiego niż do Mazowsza.
      • Gość: Lizard Re: łapy precz od radomskiego!! IP: *.ruch.com.pl / *.ruch.com.pl 29.03.04, 12:43
        Mhhhmm! I trzy paski ci z IP wystają. Poziom < 0
      • Gość: Radomianin Re: łapy precz od radomskiego!! IP: *.skanska.pl / 213.17.161.* 29.03.04, 13:47
        Tepy łbie, jak udało się tobie włączyć komputer? Chluby Ziemi Radomskiej, capie
        głupi, nie przynosisz.
    • isoxazolidine Re: Zabiegi o powiększenie województwa świętokrzy 27.03.04, 22:48
      Chcecie ratowac swietokrzyskie powiekszajac jego obszar - prosze bardzo. ale
      NIE KOSZTEM ZIEMI RADOMSKIEJ. jak to ktos napisal - od radomskiego WARA(!!)
      • Gość: hienna Re: Zabiegi o powiększenie województwa świętokrzy IP: *.internet.radom.pl 27.03.04, 23:08
        wiecie co podobnie jak zagłoba w potopie chętnie odam wam powiaty lipski
        szydłowiecki przysuski jaki jeszcze chcecie białostocki szczeciński grójecki no
        co jeszcz chcecie jesteście żałosnymi dupkami z kompleksem małego ptaszka i
        myślicie tylko wielkością penisa żałosne
        • jajur Hienna zaskakuje 28.03.04, 09:10
          Hienno, zaskakująco odpowiedziałeś na post Radomianina Isoxazolidine.
          Chyba jesteś w Radomiu elementem napływowym. Inaczej z pewnością nie napisałbyś
          o doktorancie Isoxazolidine i Radomianach: „jesteście żałosnymi dupkami z
          kompleksem małego ptaszka i myślicie tylko wielkością penisa żałosne”.

Ja tak o Radomianach nigdy bym się nie wyraził. Może wyjedź z Radomia skoro tak
          Nim pogardzasz.
          Czy naprawdę Isoxazolidine ma kompleks małego ptaszka i myśli tylko wielkością
          penisa?!
          To jak On pracę doktorską napisze :)
          • Gość: hienna Re: Hienna zaskakuje IP: *.internet.radom.pl 28.03.04, 16:47
            o was dupki z kielc tak myślę o was i nie odwracaj sprytnie zresztą kota ogonem
            bo ktoś ci dupe skopie błaźnie
            • jajur Re: Hienna zaskakuje 28.03.04, 18:22
              Inteligencja, pragmatyzm, logika i kultura zarówno Twoja, jak doktora(?)
              Isoxazolidine stanowią dla mnie niedościgły wzór.
              Gratuluję Radomianom, że w Ich Grodzie żeście się objawili
            • Gość: Lizard Re: Hienna zaskakuje IP: *.ruch.com.pl / *.ruch.com.pl 29.03.04, 13:03
              Żal hienny. Tyle w niej żałości, agresji i frustracji utraconym statusem
              województwa. Żal...
      • Gość: kielczanka Re: Zabiegi o powiększenie województwa świętokrzy IP: *.lublin.msk.pl 27.03.04, 23:55
        Ja mogę być i w woj. radmskim ,byleby tylko była praca.
        • wojciech.domagala Ja tak samo !!! 28.03.04, 12:27
          Gość portalu: kielczanka napisał(a):
          > Ja mogę być i w woj. radmskim ,byleby tylko była praca.

Ja tak samo !!!
          • dijey Re: Ja tak samo !!! 29.03.04, 01:45
            Sorry.
            Od rysowania linii pracy nie było , nie ma i na pewno nie będzie.
            Będą honoraria dla autorów zatwierdzonych kresek.
            kreski z zasady sa po to aby po ich zmianie zminimalizowac osobiste straty.

Czy ludzie nie widzicie, ze jestescie tylko po to aby wrzucac kartki do urn
            wyborczych, a nie po to aby zrealizowac Wasze pragnienia lub wyobrazenia?

O Panie! pozwół im przejrzeć, pliiiz!
    • Gość: jasiek Re: Zabiegi o powiększenie województwa świętokrzy IP: *.telkonet.pl / 81.210.110.* 28.03.04, 08:20
      Kleryków nie powinien być stolicą wojwództwa. Nigdy. Niech będzie Kraków!!!!!!!
    • pawel_ck Re: Zabiegi o powiększenie województwa świętokrzy 28.03.04, 10:25
      Ludzie ale wy jęczycie z zazdrości. Jak sie uniosło honorem to trzeba teraz
      płacić. Jesteście tylko powiatem w woj. mazowieckim i nie możecie zboleć że
      jesteśmy odrębnym województwem. Niektórym gminom jest bliżej do nas niż ciągle
      sie upominać o swoje w tak dużym województwie jakim jest mazowieckie. Jestem za
      przyłączaniem nowych powiatów do świętokrzyskiego, jak same chcą to czemu nie.

ŚWIĘTOKRZYSKIE (KIELECKIE) BYŁO BĘDZIE JEST
      • Gość: trzeźwy obserwator Re: Zabiegi o powiększenie województwa świętokrzy IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.04, 10:50
        wy jesteście kielczanie naprawde dziwni. z jednej strony machacie gałązką
        oliwną do radomia - czytałem tu na forum: 'dobrze jest jak jest','my niechcemy
        nic od was' itd itd; a z drugiej patrzycie co tylko z Radomia i okolic można
        wykraśc aby podbudować Kielce. Jak nie Lasy Państwowe to ABW. Jak nie ABW to
        kanał dla telewizji. Jak nie kanał dla telewizji to powiat Lipski. Naprawde
        jesteście aż tak ciency, że nie potraficie sami nic stworzyć tylko musicie
        żerować na innych? Odzywają się stare przyzwyczajenia z lat 45-57 co?? Lublin
        jest niekwestionowaną stolica regionu nawet w wariantach 6-8. Ale rangę miasta
        bodowaliśmy sami, nie wywożac jak okupanci czego się da i skąd się da.
        Opamiętajcie się. Chcecie być zawsze postrzegani przez pryzmat niegdysiejszego
        pogromu albo obecnych dziś wszędzie złodziejskich band wsłuchujących się w
        rytmiczne gdakanie zwane rapem?
        • Gość: drs Re: Zabiegi o powiększenie województwa świętokrzy IP: *.rw.lublin.pl / 81.219.66.* 28.03.04, 11:41
          Możesz sprecycować co tak wywożono gdzie się da?A poza tym skoro nadajesz z
          Lublina dlaczego tak jestes zaangażowany w sprawy kielecko-radomskie,czyżbys
          był byłym mieszkancem Radomia?
          Akurat w sprawie kielecko-radomskiej uważam,że zabiegi o powiekszenie
          woj.Świętokrzyskiego/ o ile takowe w ogóle sa podejmowane/mają jakiś sens.W
          koncu tak jak Ty nie zaprzeczyś,że tereny od Białej Podlaskiej do Biłgoraja czy
          Zamościa to lubelszczyzna,tak samo tereny między Wisłą a Pilicą to
          tzw.kielecczyzna czy chcesz czy nie.Dlaczego wszyscy chcą za wszelka cenę
          zlikwidować historyczne wojwództwo ,które funkcjonuje od czasów II
          Rzeczpospolitej.Jakieś hasła o pogromach żydowskich,jakieś kary.O czym wy
          ludzie mowicie?Ja pochodze z Kielc,obecnie od ponad 20lat mieszkam w Lublinie,i
          wcale nie uważam Lublina za jakąś szczegolna metropolię.Owszem miasto bardziej
          otarło sie o historie Polski,ma sporo ludności-360tys./także tej napływowej/,a
          jedyny magnes to kilka wyższych uczelni,zktórych te cztery to dzięki Polsce
          Ludowej.A poza tym też zrobocie i bieda jak w wiekszości Polski,zero przemysłu
          i bieda chłopska dookoła.Więc pozwól nie przeginać.Mlodzi ,aby zrobić kariere
          także wyjeżdżaja do Warszawy lub dalej bo tu kariery nie zrobią bez
          ukladzików.Więc nie deprecjonujmy innych jak wiemy jak to i u nas jest.
          Pomysłu w wykonaniu pana Wpjewody,i panow marszałków nie popieram,ale kazdy
          powiat ma prawo decydowac ,gdzie chce byc i tu akurat mieszkancy Radomia nie
          mają nic do powiedzenia.Skoro Lipsko czy Iłża chce byc tu czy tam to ich
          wewnętrzna sprawa,historia kołem sie toczy i kiedys te powiaty tez byly w
          kieleckiem.Na dobra sprawę w lubelskiem tereny Podlasia też niewiele wspolnego
          z Lubelszczyzną maja i pytał sie ich ktos o zdanie?Jak byly plany
          woj.lubelskiego to wcale tamte gminy nie chcialy do Lublina tylko do Warszawy.
        • pawel_ck Re: Zabiegi o powiększenie województwa świętokrzy 28.03.04, 15:08
          Napisz mi z czego słynie radom w Polsce bo ja kojarze go jako miasto-sypialnia
          warszawy z dużą ilością hipermarketów. Co wy tam wogóle macie za przemysł.
          Pieprzysz o jakiś pogromach co to większość już zapomniała, no chyba że jesteś
          pochodzenia żydowskiego. Oburza was że osoby odpowiadające za rozwój
          poszczególnych gmin wolą być w naszym województwie niż w mazowieckim.
          Najwyrażniej zrozumieli że łącząc sie z nami lepiej na tym wyjdą. Prawda boli.
          A wy jako powiat radomski dalej będziecie sie prosić o pieniądze od warszawki.
        • Gość: pavulon Re: Zabiegi o powiększenie województwa świętokrzy IP: *.interbit.com.pl / *.interbit.com.pl 29.03.04, 02:28
          Nie rozumiem twojego prostactwa. Stereotypy rulez! Mozna było stworzyć wspólne województwo, ale nie, po co. Po co piszesz o pogromie debilu jak nas w większości na świecie nie było wtedy. Udowadniasz swoje buraczane pochodzenie wieśniaku. I nic nadal nie kumasz? Jesteście teraz mazowieckie, a warszawka ma was w dupie, jak calą Polskę. Dla nich wszystko poza tym ich brudnym i śmierdzącym miastem to prowincja. I coście zyskali? Miejsca pracy? Pieniądze? Rozwój? Sam sobie odpowiedz. Niczym się nie mozecie pochwalić, nawet gównianym rapem, którego notabene nienawidzę. Tak samo jak ludzi którzy mózg mają ładny bo gładki. Pozdrawiam
    • michaelus Jeśli chcecie uratować woj.świętokrzyskie... 28.03.04, 12:04
      ... to lepiej postarajcie się przyłączać jakieś większe powiaty, a nie te z
      południowej części woj.mazowieckiego. Żaden z nich nie ma więcej jak 50 tys.
      mieszkańców.
      • Gość: drs Re: Jeśli chcecie uratować woj.świętokrzyskie... IP: *.rw.lublin.pl / 81.219.66.* 28.03.04, 12:15
        Ale zaraz,zaraz kto tu w ogole mówi o likwidacji Swiękrzyskiego.Rząd puścił
        bąka,aby odwrócic uwage opini od tego co sie w SLD dzieje i ogólnie,a teraz
        ktos bije pianę o jakichs likwidacjach.Łaczenie regionów do celów
        statytsycznych to nie jset zadna likwidacja.Nie rozumiem jedmego,dlaczego
        wszystcy chcą likwidacji Switokrzyskiego skoro z Malopolską nigdy nie mialo nic
        wspólnego,Czestwochowie ani Sosnowcowi nic nie zabralo,Radomiowi jak do tej
        pory tez nic.Rozumiem,ze wszyscy Kielcom źle zycza za pogrom w 1948.Tak?Spisek
        jakis czy co?
        Nurtuje mnie poza tym taka kwestia,owszem Świętokrzyskie obszarowo zostało
        obciete,ludnościowo też,ale potencjalowo wcale tak nie odbiega od wielkiego
        Warmińsko-Mazurskiego/gdzie ludzi jest prawie tyle samo,a bezrobocie i bieda
        nieporownywalna,takie Polaskie,ktorego istnienie nikt nie kwestionuje to
        ludnośi mniej niz w swiętokrzsykim,ale co skansem bialorusko-litewski,więc nie
        do ruszenia.A lubelskie ogromnie i co w ogonie regionów o dochodzie brutto na
        głowe mieszkanca,podobnie podkarpackie.A wszystkich kole w oczy
        Swiętokrztskie,więc może oni wszyscy po prostu zazdroszcą>?
        • Gość: kocur Re: Jeśli chcecie uratować woj.świętokrzyskie... IP: *.udn.pl 28.03.04, 17:18
          Władze świętokrzyskiego na czele z wojewodą i marszałkami strzelili gola do
          własnej bramki.Pewnie prawdziwi i mądrzy a nie zacietrzewieni mieszkańcy Kielc i
          regionu w stosownym momencie im za to podziękują nie głosując na tych
          GENIUSZY.Niech się wypowiedzą chociażby mieszkańcy miast nad Kamienną jak wiele
          od Kielc otrzymali i co im zawdzięczają.Powinni także o tym wiedzieć decydenci i
          ludność z południowych powiatów woj.mazowieckiego o których względy obecnie
          zabiegają władze Kielc.Obym był złym prorokiem,ale takie nerwowe zabiegi mogą
          się przyczynić nie do powiększenia woj. świętokrzyskiego ale do utraty części
          powiatów lub w efekcie do likwidacji woj. świętokrzyskiego.Panowie czy wy
          dzienników w telewizji nie oglądacie.Gdzie było ciepło jest zimno.Pory roku się
          zmieniają.
    • Gość: andrzej grad Re: Zabiegi o powiększenie województwa świętokrzy IP: 5.5D* / *.ed.shawcable.net 29.03.04, 00:50
      ...dwa jelopy sie za lby wziely.popiram kielczanke i wojciecha domagale.
    • jdk POSTULAT 10-12 wojewodztw 29.03.04, 14:51
      Obecny podzial administracyjny Polski jest do bani.

Z jednej strony nieuzasadnienie faworyzuje (?) kilka sredniej wielkosci miast
      (Kielce, Olsztyn, Opole, Gorzow Wlkp., Rzeszow), a kilka innych rownie
      nieslusznie degraduje do roli miast powiatowych (Radom, Siedlce, Elblag,
      Koszalin, Walbrzych, Torun, Zielona Gora).

Wojewodztwa, ktore powstaly, w zadnym stopniu nie sa optymalne - ani z punktu
      widzenia ekonomicznego, geograficznego ani politycznego. Sa zwyklym wynikiem
      targow politycznych, ktore ze slusznej propozycji 10-12 duzych i w miare
      porownywalnych wojewodztw uczynily dziwolaga administracyjnego, gdzie obok
      Mazowieckiego, Wielkopolskiego czy Malopolskiego, mamy takie mikro-wojewodztwa
      jak opolskie, lubuskie czy swietokrzyskie.

Wydaje sie, ze predzej czy pozniej pora powrocic do dyskusji nt. optymalnego
      ksztaltu administracyjnego kraju.

Takim, moim zdaniem, bylby podzial na 10-12 duzych wojewodztw-regionow.
      Pozwolilby zniwelowac sztuczne roznice miedzy obecnymi wojewodztwami,
      wyrownalby szanse rozwojowe miast porownywalnej wielkosci, a takze przynioslby
      oszczednosci w kosztach utrzymania administracji (bardzo duzo urzedow ma
      ustawowy obowiazek byc zlokalizowanymi w stolicy wojewodztwa). Przy takim
      rozwiazaniu wieksza role zyskuja powiaty - i wowczas dopiero mozna mowic o tym,
      ze ich istnienie jest uzasadnione. Warto by jednak zastanowic sie rowniez nad
      optymalizacja ukladu powiatowego i w tym przypadku sensowne byloby stworzenie
      duzych powiatow, mniej wiecej odpowiadajacych dawnym 49 wojewodztwom.

To jeden wariant. Drugi wariant - troche gorszy od powyzszego, ale lepszy od
      tego, co jest dzisiaj - to 25-30 wojewodztw. Jego podstawowa korzysc jest taka
      sama, jak powyzej: wyrownanie szans regionow i poszczegolnych miast. Jednak za
      tym wariantem powinna pojsc likwidacja powiatow - nie byloby sensu ich
      utrzymywac, gdy wojewodztwa bylyby duzo mniejsze. Stad rowniez istotne
      oszczednosci kosztow administracji.

To moim zdaniem jest punkt wyjscia do dyskusji, bo jakies jednorazowe i
      bezsensowne ruchy typu odrywanie pojedynczych powiatow tu i tam i ich
      przenoszenie do innych wojewodztw, czy plany stworzenia nowego wojewodztwa
      srodkowo-pomorskiego sa calkowicie bez sensu. Niepotrzebne zamieszanie,
      niepotrzebne koszty, jeszcze wieksze dysproporcje miedzy miastami i regionami.

Pozdrawiam wszystkich myslacych rozsadnie - w Radomiu, Kielcach i wszedzie
      indziej.
      • Gość: Yahagi Jdk - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.04, 14:41
        fajnie Cię znów czytać.

Co prawda zupełnie nie zgadzam się z ideą 12 województw, bo byłoby również
        faworyzowanie jednych miast (np. Rzeszów) których potencjał ni-jak ma się do
        Bydgoszczy bądź Torunia. Myślę, że warto sobie uzmysłowić jedno.
        Nie ma idealnego podziału adnimistracyjnego. 12 tez nie jest deałem ... i
        trzeba to jasno powiedziec. 17 było bardzo stabilnym podziałem przez wiele lat,
        uważam że zbliżony podział byłby najlepszym rozwiązaniem. (niezależnie od tego
        gdzie byłby Radom).
        JDK: to nie są mikro-województwa. Robiłem kiedyś wywód na temat średniej
        wielkosci jednostek administracyjnych w UE .. wcale im nie ustępujemy. Odnoszę
        wrażenie, że oni tam pękają ze śmiechu gdy czytają nasze przepychanki. U nich
        takie obszary mają dłuuuu...gie historyczne korzenie... a my sobie co rano w
        tym grzebiemy.

Ale im bardziej w tym się grzebie - tym większy jest niedosyt. Nie jestem
        zainteresowany włączaniem jakichkolwiek gmin do świętorzyskiego. Nie róbmy koło
        tego szumu, bo nie warto. Świętokrzyskie w takich granicach jak teraz - jest
        zupełnie znośnym rozwiązaniem.
      • Gość: xxx Re: POSTULAT 10-12 wojewodztw IP: *.infomax.com.pl / *.infomax.com.pl 30.03.04, 17:36
        CVhrzanisz jdk - sterta pseudoprzemyślanych wywodów, a tak na prawdę woda z
        bulgotem. Trzeba było zamiast chorobliwie antykieleckiej postawy przy tworzeniu
        nowych województw, pomyśleć. Przecież dogadanie się z Kielcami a może i
        Częstochową dawało OGROMNĄ szansę na stworzenie stosunkowo silnego
        wielobiegunowego województwa bez jakiegoś jednego ośrodka dominującego. Mało
        tego tego typu region byłby atrakcyjny dla innych średniaków (Radomsko,
        Piotrków, Tarnobrzeg)i dawał szansę na harmonijny wspólny rozwój. Po stronie
        Radomia (to znaczy radomskich elit) dominowała postawa wszystko - to znaczy
        stolica w Radomiu, albo nic. No to macie to o co wam chodziło. Zgadzam się z
        Yahagim, że teraz nie wolno niczego zmieniać. Boje się, że sygnały np o
        ograniczeniu ilości powiatów doprowadzą do zburzenia tej delikatnej
        konstrukcji. Np likwidacja powiatu w Kazimierzy Wielkiej pozbawi tamtą
        społeczność jakiejkolwiek chęci pozostawania w świętokrzyskim. No chyba, że
        tutaj Unia postawi większe lody !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka