Dodaj do ulubionych

Wiadomości chęcińskie

15.09.10, 01:33
Jaka jest nasza gminna gazetka każdy wie. Każdy wie również, komu i czemu ma ona służyć. Nie będę wnikał w sposób prezentowanych tam treści. Choć uważam, że Panią Olech bardzo często ponosi fantazja, zwłasza, kiedy pisze treści, które nie mają odzwierciedlenia w faktach. Mimo to - zostawiam tę radosną twórczość na boku. Napisać chciałem o innej "twórczości" uprawianej w tym medium - czyli o kąciku poezji, w wykonaniu naszej "Wielce Szanownej Poetki" - Elzy Trzepizur-Krupy. Nic nie mam do ludzi, który wolny czas spędzają na tym, aby coś "naskrobać". Cieszy mnie to niezmiernie. Tylko zastanawiam się, dlaczego ktoś to publikuje? Tak się składa, że nieco znam się na szeroko pojętej poezji. Z całą mocą podkreślę jednak, że pisanie o pijakach w rynku (patrz wiersz Chęcińscy Panowie), to jeszcze nie jest poezja. Jak w ogóle można takiego gniota pokazywać ludziom i publikować w choćby najbardziej podrzędnej gazecie? Te częstochowskie rymy (a i te nie zawsze się pojawiają, albo pasują do siebie) w połączeniu z kompletnym rozbiciem tematu, brakiem kontynuacji rozpoczętego watku, etc. dają naprawdę żałosny obraz. Czuję się zażenowany za każdym razem, kiedy to czytam. Jak już wspomniałem, nie mam ani jednego urazu do tej Pani. Cieszę się, że próbuje swoich sił w trudnej sztuce poetyckiej, ale na Boga! - trzymajmy jakiś poziom w tym piśmie i nie publikujmy tego. Poza tym, nie rozumiem, dlaczego Pani "Elza" ma monopol na publikowanie swoich wierszy? Na wszelkiego rodzaju imprezach, przedstawiana jest jako regionalna poetka - bez komentarza w tym temacie w ogóle. Czy nie lepiej ogłosić konkurs w szkołach na wiersze o tematyce regionalnej? Publikować sensowną twórczosć dzieci, dawać jakieś symboliczne nagrody, etc.? Nie wiem, czy ktoś jeszcze zwrócił w ogóle na to uwagę. W każdym razie mój zmysł estetyki został porażony.
Obserwuj wątek
    • rumcajs_88 Re: Wiadomości chęcińskie 15.09.10, 07:13
      Chyba nikt tych wierszy poza tobą nie czyta :P
      • liryk25 Re: Wiadomości chęcińskie 09.11.10, 13:26
        Ech, z tego co widzę na zdjęciach, to Pani Elza Trzepizur-Krupa brylowała podczas otwarcia Kamienicy "Niemczówka". Ciekaw jestem, co było większe - zażenowanie, czy śmiech?
        • lumpior Re: Wiadomości chęcińskie 12.11.10, 21:49
          Ta gazetka jest potrzebna,choc jest jednostronnym,chwalebnym organem urzedu.Sa i inne informacje,zdjecia i tu pytanie:ile zdjec burmistrza musi byc w kazdym wydaniu? Warto policzyc,ale w/g mnie mniej zdjec niz 10 to byc nie moze? Przesada i moze sie ...znudzic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka