konus1 19.01.11, 09:02 Veolia (dawne MPO) sprzedane przez ówczesne lewicowe władze miasta - nie jest zainteresowane takim układem (cytat) - jest wiele innych polskich(kieleckich) firm. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: janosik1 Re: Segregacja, ale do jednego worka IP: 46.113.97.* 19.01.11, 09:34 Zapytać byłego prezydenta Kielc Stępnia i byłego prezesa MPO Bartkiewicza jak odbywa się segregacja śmieci we Francji bo to jest firma francuska a może niemiecka.Wypowiedz obecnego prezesa jest śmieszna i kompromituje Veolie.A co z segregacją w domkach jednorodzinnych jakoś jej nie widać .Panie prezesie jak Pan chcesz zarabiać to trzeba wprowadzać segregację wszędzie to jest dwudziesty pierwszy wiek . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Segregacja, ale do jednego worka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.11, 10:17 Segregacja ( wyżej wspomniana ) z domów jednorodzinnych na terenie gminy Masłów, obsługiwanej przez Veolię, wygląda następująco: podjeżdża "śmieciarka" a pracownik firmy worki koloru zielonego oraz żółtego wrzuca do środka "bębna". Czemu ma służyć taka segregacja ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomy123 Re: Segregacja, ale do jednego worka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.11, 10:41 A nie można o to spytać oficjalnie Veolię co to oznacza (wrzucanie różnych worków do jednej śmieciarki) i ile czego i skąd odzyskała ta firma w danym miesiącu? Odpowiedzi firm są zazwyczaj takie: - śmieciarka ma 2 przegródki - odpady posegregowane przez mieszkańców nie są należycie posegregowane i potrzebna jest ich powtórna segregacja w firmie. Może firma odpowie też co innego. Wg mnie to niedopuszczalne w żaden sposób aby marnotrawić naszą energię włożoną w przesortowane, pomycie i zgniecenie odpadów przeznaczonych do recyklingu. Swoją drogą ja mam w piwnicy opakowania trójwarstwowe po sokach i mleku, które zgniotłem, rozerwałem, opłukałem i powiązałem w paczki przez okres pięciu lat i NIE WIEM CO MOGĘ Z NIMI ZROBIĆ! Może ktoś wie? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomy123 Re: Segregacja, ale do jednego worka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.11, 10:27 Witam; ARTYKUŁ NIECZYTELNY, ALBO JA GŁUPI. cały czas nie mogę zrozumieć jak to działa. Według nowego cennika wysypiska w Promniku (www.pgo.kielce.pl/download/cennik_od_01.01.2010.doc) za przyjęcie śmieci o kodzie 20 03 01 - Niesegregowane (zmieszane) odpady komunalne trzeba zapłacić 193,00zł/tonę. Odpady posegregowane przez mieszkańców/ dosegregowane przez firmę nie trafiają na wysypisko z założenia. Już mamy zysk 193zł/tona. Do tego trafiają jako surowiec do sprzedaży na wolnym rynku. Czy koszt uzdatnienia materiału z recyklingu (szkło, papier, PET) jest wyższy od ceny rynkowej + oszczędności na opłacie za składowanie?? Ja nie potrafię tego zrozumieć. CZY KTOŚ MI MOŻE TO WYTŁUMACZYĆ? A w ogóle czy kieleckie firmy recyklingowe mają jakieś zaplecze w postaci sortowni/zakładów uzdatniania frakcji pochodzącej z recyklingu i posortowanej przez mieszkańców? Czy może jest jakiś przykład działającej w Kielcach, a oferującej wywóz śmieci niesortowanych (w konkurencyjnej cenie) i odpadów posegregowanych (za darmo)? I jeszcze, żeby te posegregowane odpady nie trafiały jako n.p. "warstwa filtracyjna" na wysypisko w Promniku, ale żeby obieg się zamknął. Na pewno do dobrych firm nie należy Czystopol z Siedlec (gm. Chęciny) - patrz przekręty księgowe i fikcyjna sortownia opisane w artykułach w G.W. I jak się mają do tego wszystkiego ogólnodostępne dzwony do segregacji odpadów ustawione i obsługiwane przez PGO (spółka gminna) w Kielcach? Dla kogo są i czy nie może ich być więcej? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dustman Re: Segregacja, ale do jednego worka IP: *.kielce.vectranet.pl 20.01.11, 00:44 Veolia z panem Bartkiewiczem nie jest zainteresowana aby gospodarka odpadami odbywała się tak jak we Francji czy Niemczech. Parę lat temu wystarczyło się dobrze sprzedać a teraz przyszło kombinować póki się da. Całą nadzieja w Sejmie, ze w końcu uchwali ustawę śmieciową jak to jest w starej Europie. A my ciągle w Ukrainie. A udajemy europejczyków. Odpowiedz Link Zgłoś